教育王國

標題: 直資捲入非聯招收生風波(程尚達) [打印本頁]

作者: elbar    時間: 18-8-20 11:10     標題: 直資捲入非聯招收生風波(程尚達)

本地大學以非聯招途徑,取錄國際預科文憑(IB)等海外資歷本地生比例上升,教育界對大學收生機制近日議論不休,今次爭議亦蔓延至開辦IB課程的直資學校,有評論指讓直資學校開辦非本地課程,是加劇教育不公平,要求政府開放津貼學校開辦海外課程。有校長友好同程尚達傾開,認為外界把矛頭指向直資制度有欠公允。

現時共十二所直資學校採用「雙軌學制」,同時開辦本地文憑試、IB或普通教育高級證書文憑(GCE AL)課程。近日大學收生機制的討論,有人把矛頭指向直資學校,認為直資學校既受到公帑資助,同時徵收學費開辦IB等海外課程,在大學向非聯招本地尖子招手之下,為中產家庭提供升讀大學的另外途徑,影響社會向上流動的機會。有意見則認為,政府可開放津中開辦海外課程,以收窄與直資學校的「差距」。

有校長友好同程尚達傾開,認為直資學校無端捲入大學收生機制的風波,「在直資學校修讀海外課程的學生人數有上限,事實上被大學取錄的IB或GCE AL尖子,多是來自英基及國際學校,而非直資學校。」

現時直資學校開辦海外課程,須經教育局嚴格審批,由於學生有直資單位津貼,故他們如修讀GCE AL學費不昂貴,同時無論學生修讀本地或非本地課程,學校須撥出至少一成學費收入作獎助學金,「相較國際學校,基層學生循直資學校入讀海外課程,學費門檻低得多,財政支援較充足,卻被質疑影響向上流動,令直資校長們勞氣。」

那麼津校開辦海外課程是否可行?友好坦言,開辦海外課程,尤其是須取得國際認證的IB課程成本不菲,即使政府「開綠燈」,料只限於個別傳統名校,有能力開辦GCE AL課程,「最終只有名校的中產學生有機會入讀,這樣就公平?」他認為近年多所傳統名校轉制直資失敗,如能爭取開辦海外課程,無疑有助他們「升級轉型」,但問題是津校的資助模式限制不少,學校亦缺乏財力增強師資,更重要是現時直資制度,已達到公帑資助學生修讀海外課程的功能。

今次教育界的辯論,一石激起千重浪,亦牽涉不同持份者的利益,如何在矛盾之間取得平衡,似乎是社會與教育界,須面對的一道難題。

作者: pccw2017    時間: 18-8-20 11:29     標題: 回覆樓主

取消DSE,只考GCE或IB會唔會比較公平?

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 11:32

elbar 發表於 18-8-20 11:10
  本地大學以非聯招途徑,取錄國際預科文憑(IB)等海外資歷本地生比例上升,教育界對大學收生機制近日議 ...

直資學校修讀海外課程的學生人數有上限,事實上被大學取錄的IB或GCE AL尖子,多是來自英基及國際學校,而非直資學校。

呢一句呢, 簡直又係語言藝術高級版

12間直資中學, 參加NJ既畢業生加埋一定無國際學校咁多, 所以佢既講法又唔係錯, 不過, 到底每間直資中學有幾多%學生係入咗3大/8大呢?

而且, 國際學校, 理論上只應有不多於30%學生係香港人, 咁攞直資同人地比, 又係咪恰當呢?

不如叫各間直資中學, 列清楚所有NJ學生去向

SPCS, 港青基信都叫均真D, 有講透過GCE-AL入8大同3大人數 (不過無話入咩科)

SPCC都有講IBDP學生收到幾多個3大 offer (人均有1.X個, 不過又係無話實際多少人同入咗咩科)

如果列清楚, 可能12間直資合共會有50%NJ學生入3大, 80%入8大, 咁呢個數字, 又係咪真係無問題呢?

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 11:36

pccw2017 發表於 18-8-20 11:29
取消DSE,只考GCE或IB會唔會比較公平?
政治不正確

回歸祖國, 香港人即係中國人, 應取消DSE, 所有香港學生, 只能透過"中華人民共和國既普通高等學校招生全國統一考試", 去考取香港既大學.

所有海外學歷, 一律不認受咁先啱

作者: pccw2017    時間: 18-8-20 11:39

hkpapa852 發表於 18-8-20 11:36
政治不正確

回歸祖國, 香港人即係中國人, 應取消DSE, 所有香港學生, 只能透過"中華人民共和國既普通高等學 ...

咁樣會河水犯井水喎!河水氾濫成災

作者: Yanamami    時間: 18-8-20 11:44

政治不正確

回歸祖國, 香港人即係中國人, 應取消DSE, 所有香港學生, 只能透過"中華人民共和國既普通高等學 ...

暫时仲係-国两制啩~

未來幾年……直至沙士BB考DSE都应該会係考生人数下降,会易入U?

作者: Charlotte_mom    時間: 18-8-20 11:46     標題: 回覆樓主

一人一碟免費飯,全部叉燒飯
讀直資IB=自費upgrade叉飯油菜加餐飲

而家見到隔離檯咁大份,又想叫政府全包

想津校有IB!得!好似而家小學自費請NET囉,家長自己夾錢攪,計得掂條數至算

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 11:47

Yanamami 發表於 18-8-20 11:44
暫时仲係-国两制啩~
我知: 一割兩制

一下割開兩個制度嘛!

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 12:22

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 11:46

所以我都只係建議舊生會科吓水,幫吓母校。
一係就要求建立學制保護主義

作者: LingChiBaBa    時間: 18-8-20 12:53

hkpapa852 發表於 18-8-20 12:22
所以我都只係建議舊生會科吓水,幫吓母校。
一係就要求建立學制保護主義
...

我想了解下人人考IB唔考DSE,考評局係咪賺少D?

作者: pccw2017    時間: 18-8-20 12:57

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 11:46

咁依家問題係IB或GCE入本地大學容易過DSE好多。變相有錢的可以走捷徑讀IB或GSE入大學,變相窮鬼更難入大學,不利窮家孩子利用知識改善生活脫貧。

作者: LingChiBaBa    時間: 18-8-20 12:59

政治不正確

果然有前瞻性,香港學生好快改叫大灣區學生。

作者: little_yolky    時間: 18-8-20 13:16

老實講, 如果個個月夾100-200蚊, 可以請多個NET, 我實在唔介意, 好過學校個NET, 又衰又年年換人, 搞到我哋D學生英文好似前教育局長咁唔多掂。我真係未見過有NET會鬧人咁惡死既。
作者: kwunpa    時間: 18-8-20 13:17

在官津學校開 IB,最大問題唔系財政資源,系政府官僚唔比。

政府而家津貼每個高中生大概七萬銀,男拔coed 收緊IB學費大約九萬,相差唔系好多,呢兩間學校無理由蝕本開 IB。

前兩年,IB國際總部派人來香港,同教育局開會,話想在香港以低價推廣IB,給普羅學生入讀。以政府資助DSE價錢,可以在官津學校搞 IB。班官自己都知 DSE唔掂,當然無理佢地,如果唔系揾鬼讀 DSE。

GCEAlevel比IB更平。所以,香港教育唔系資源問題,系制度同官僚問題。

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 13:33

kwunpa 發表於 18-8-20 13:17
在官津學校開 IB,最大問題唔系財政資源,系政府官僚唔比。

政府而家津貼每個高中生大概七萬銀,男拔coed ...
就讀直資學校既本地學生, 不論是否修讀NSS, 一律有按人頭資助.

所以直資學校既IBDP學生, 其實每人係有1X萬既錢放係佢地身上. 更不存在蝕住辦

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 13:37

pccw2017 發表於 18-8-20 12:57
咁依家問題係IB或GCE入本地大學容易過DSE好多。變相有錢的可以走捷徑讀IB或GSE入大學,變相窮鬼更難入大學 ...
呢條捷徑一早知, 要怪只怪香港學校識去制定不同學制既應試技巧, 令讀NSS學制以外既學生可以擺到好成績.

不過最令人失望既係, 近排討論呢個話題, 一班國際學校既本地學生家長, 經常標榜入得呢D學校既學生家長都係有高學歷, 資源較豐富, 投入較多, 學生取得好成績亦係正常, 唔應該改變既呢類階級歧視之說.

作者: subb    時間: 18-8-20 13:37

hkpapa852 發表於 18-8-20 11:32
直資學校修讀海外課程的學生人數有上限,事實上被大學取錄的IB或GCE AL尖子,多是來自英基及國際學校,而 ...

我反而想知是邊 "

十二所直資學校採用「雙軌學制」" ????

1) 真道

2) 聖保羅男女中學

作者: October.    時間: 18-8-20 13:40

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:37
不過最令人失望既係, 近排討論呢個話題, 一班國際學校既本地學生家長, 經常標榜入得呢D學校既學生家長都係有高學歷, 資源較豐富, 投入較多, 學生取得好成績亦係正常, 唔應該改變既呢類階級歧視之說..

...
唔係咁講, 你叫佢哋講咩好呀?

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 13:41

subb 發表於 18-8-20 13:37
我反而想知是邊 "十二所直資學校採用「雙軌學制」" ????
1) 真道2) 聖保羅男女中學

我諗係呢12間:

中學國際課程
SPCCIBDP
DBSIBDP
真道IBDP
NPLIBDP
宏信IBDP
啟思IBDP
DGSGCE-AL
SPCGCE-AL
SPCSGCE-AL
港青基信GCE-AL
王錦輝GCE-AL
羅定邦GCE-AL

作者: brother4    時間: 18-8-20 13:43     標題: 回覆樓主:

百花齋放,政府咨詢中小學在三年內决定轉制,全ib,全AL,全dse...家長/小朋友自由選擇學制,大學指定各學制收生不多於40%,行十年後再檢討

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 13:45

brother4 發表於 18-8-20 13:43
百花齋放,政府咨詢中小學在三年內决定轉制,全ib,全AL,全dse...家長/小朋友自由選擇學制,大學指定各 ...
咁大學都要推行埋母語教學, 同設立成為"英文大學"既條件先得

作者: brother4    時間: 18-8-20 13:50

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:45
咁大學都要推行埋母語教學, 同設立成為"英文大學"既條件先得

母語?

作者: brother4    時間: 18-8-20 14:03     標題: 回覆樓主:

講真不是所有小朋友入坐定定/沉悶的教育,自己估其中之-,25十才會考,中小學留班及踢出校是家常便飯,如果當年有平價其它學制選擇,多好! 孩子上補習社老師咆哮,如有ib是免费(官校/資助)-定轉校,為咗给孩子好的學習環境,但冇錢買債卷及成績差考不入平價國際學校,去留學,問銀行借錢,每日工作至零晨,三時上牀,八時前起身,自己唔好希望孩子比自己好點

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 14:08

brother4 發表於 18-8-20 14:03
講真不是所有小朋友入坐定定/沉悶的教育,自己估其中之-,25十才會考,中小學留班及踢出校是家常便飯,如 ...

成本效益計, GCE-AL應該係最好, 又可以避開中文

事實上, N年前不少名校生都係自修GCE-AL, 因可以順便用嚟報埋海外(尤其英國)大學

HKU Medic 收生,IBDP收生分數去到43, 即係6科中最多只能有兩科扣1分; GCE-AL, 收生要求280分, 即係兩科AL科目滿分(A*)就夠, 或者3科B都夠 (3科B已經300分)

作者: pccw2017    時間: 18-8-20 14:35

hkpapa852 發表於 18-8-20 14:08

事實上, N年前不少名校生都係自修GCE-AL, 因可以順便用嚟 ...
絕對同意. 叫官津轉IB實在難. GCE-AL最適合背書為主的香港教學體制. 又可以唔使考中文科, 最多好似浸大咁有科中文, 要合格至可以畢業.
作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 15:03

pccw2017 發表於 18-8-20 14:35
絕對同意. 叫官津轉IB實在難. GCE-AL最適合背書為主的香港教學體制. 又可以唔使考中文科, 最多好似浸大咁有 ...
浸大個科好似係普通話....

其實係香港出世界小朋友, 讀完6-12年中小學既中文, 點都應付到生活上中文既需要啦!

考中文嚟為乜?

作者: Charlotte_mom    時間: 18-8-20 15:05

little_yolky 發表於 18-8-20 13:16
老實講, 如果個個月夾100-200蚊, 可以請多個NET, 我實在唔介意, 好過學校個NET, 又衰又年年換人, 搞到我哋D ...

呢個就係難處,全校幾百個家長,只要一個有聲音,都要全世界攬炒
學校好難做架

作者: Charlotte_mom    時間: 18-8-20 15:08

pccw2017 發表於 18-8-20 12:57
咁依家問題係IB或GCE入本地大學容易過DSE好多。變相有錢的可以走捷徑讀IB或GSE入大學,變相窮鬼更難入大學 ...

每個制度總有人著數d有人蝕d,老土講有資源有選擇呢樣係永恆不變
我就選擇在自己能力內盡自己本份搵選擇
好多怨制度不公平(有漏洞係要update,但唔好扯到宇宙無限得架)

作者: little_yolky    時間: 18-8-20 15:12

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 15:05

呢個就係難處,全校幾百個家長,只要一個有聲音,都 ...
咪係囉。
其實學校可唔可以靜雞雞加多一兩百蚊學費, 計埋條數入去呢.........

作者: little_yolky    時間: 18-8-20 15:23

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 15:08
每個制度總有人著數d有人蝕d,老土講有資源有選擇呢樣係永恆不變
...
其實睇果12間學校, 大部份都好出名, 咁當年考得入去既小朋友都已經係叻仔叻女, 再加上部份係揀人讀IB, 所以讀既係叻仔叻女入面既尖子, 咁就緊係叻啦。D神科收IB生收到42/43分, 實在唔係I唔IB既問題, 係果D小朋友就係一個字, 叻!你話除開DSE班唔讀書既學生, 又或者天份唔响試書度既學生, 實在DSE入U率都唔係話咁差啫, 依家無咗會考, 係個基數大咗丫嘛, 係大家家長揀擇係要入神科啫, 咁你話IB班同學佔晒D神科位, 咁人哋個分真係高丫嘛。你話全港官津都可以讀IB, 咁係咪炒晒依家班教師先? IB唔係話教就教, 對學生既訓練同思考模式都係火星同地球既嘢, 點得話教就教呢。
作者: Rattie    時間: 18-8-20 15:31

hkpapa852 發表於 18-8-20 14:08

事實上, N年前不少名校生都係自修GCE-AL, 因可以順便用嚟 ...

GCE 同學 LLB CO 都要求 2個A*,3個B 入 HKU medic? 唔係啩

作者: little_yolky    時間: 18-8-20 15:31

hkpapa852 發表於 18-8-20 15:03

其實係香港出世界小朋友, 讀完6-12年中小學既中文, 點都應付到生活上中文既需要 ...
我哋當年中文/英文會考/高考攞唔到一個A, 只有B/C, 入學前就要考一個試, 唔pass就要上一年大學英文/大學中文。如果會考/高考得D/E, 考都無得你考, 一定要讀大學英文/大學中文, 唔知依家點運作了。

浸大個普通話唔知係咪要計學分, 影響GPA所以同學仔咁大反應。我哋好多同學都會主動去語文中心讀D英文course, 好多人報, 所以成日報唔到。當年中學無得學普通話, 我入大學都專登去take course, 不過因為要計學分, 有D衰同學自己明明係普通話人又走去修, 拉高晒個分, 佢哋唔駛讀書都攞A, 我讀到死死下得B+, 咁唔公平所以讀咗兩年無讀, 唔係我D煲冬瓜煲得仲好。唔駛錢有得學咁好, 唔明點解佢哋咁大反對, 學多樣嘢傍下身幾好, 仲要唔駛錢。

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 15:40

Rattie 發表於 18-8-20 15:31
GCE 同學 LLB CO 都要求 2個A*,3個B 入 HKU medic? 唔係啩
EDB份嘢話港大醫科個GCE-AL個收生分數中位數係280分..... 咁你話要咩成績

開頭仲講明, A*=140分, A=120分, B=100分

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 15:42

little_yolky 發表於 18-8-20 15:31
我哋當年中文/英文會考/高考攞唔到一個A, 只有B/C, 入學前就要考一個試, 唔pass就要上一年大學英文/大學中 ...
當年JUPAS攞咗offer之後 (非3大), 英文AS Level無C先要係Summer上個English enrichment program

上完就OK

作者: little_yolky    時間: 18-8-20 15:48

hkpapa852 發表於 18-8-20 15:42
當年JUPAS攞咗offer之後 (非3大), 英文AS Level無C先要係Summer上個English enrichment program

上完就OK
我個大一英文要上足一年, 每個term三學分, 又要做功課, 又要寫paper, 做到死死下先得個C+!再加埋體育堂, 一個term田徑一個term球類, 又係C+!Yr 1果年真係俾呢幾科累死, 個GPA得返2.XX!最慘係科通識, Last year同學話音樂概論好易轆, 唔駛讀書, 咁我咪修囉, 點知完全唔知miss up乜, 最後得C-, 差D畢唔到業。後來發現介紹我個同學仔鋼琴8級, 所以佢話唔駛溫書!咁跣人都有。
作者: pccw2017    時間: 18-8-20 16:27

hkpapa852 發表於 18-8-20 15:03

其實係香港出世界小朋友, 讀完6-12年中小學既中文, 點都應付到生活上中文既需要 ...

咁為左政治正確,補番科中文

作者: pccw2017    時間: 18-8-20 16:32

Charlotte_mom 發表於 18-8-20 15:08
...

咁大家齊齊可以簡讀IB或GCE AL咪公平,呢D咪補番個漏洞,又邊有扯到宇宙?你有錢咪請人補習,咁至少窮一樣可以讀IB / GCE. AL.

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 16:33

pccw2017 發表於 18-8-20 16:27
咁為左政治正確,補番科中文
不如簡單D, DSE都唔駛考中文同啦! 只要規定所有本地學生, 入任何資助大學前要再考多一個統一中文同中史入學試, 達標先可以入學, 咁就政治正確

作者: hkpapa852    時間: 18-8-20 16:34

pccw2017 發表於 18-8-20 16:32
咁大家齊齊可以簡讀IB或GCE AL咪公平,呢D咪補番個漏洞,又邊有扯到宇宙?你有錢咪請人補習,咁至少窮一樣 ...
其實GCE-AL可以自修, IBDP就一定要係學校上堂

作者: pccw2017    時間: 18-8-20 17:03

hkpapa852 發表於 18-8-20 16:33
不如簡單D, DSE都唔駛考中文同啦! 只要規定所有本地學生, 入任何資助大學前要再考多一個統一中文同中史入學 ...

都可以呀!

作者: juri    時間: 18-8-20 17:10

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:41
我諗係呢12間:

我睇唔到係邊十二間,請問可以再post 一次嗎?

作者: Smarcoy    時間: 18-8-20 18:16     標題: 回覆樓主:

一係統一試,一係全香港學生自由選擇,咁會唔會公平啲

作者: Rattie    時間: 18-8-20 18:50

hkpapa852 發表於 18-8-20 15:40
EDB份嘢話港大醫科個GCE-AL個收生分數中位數係280分..... 咁你話要咩成績

開頭仲講明, A*=140分, A=120分, ...

hmmmm 咁佢哋唔會作假數嘅,2個 A* 的確同 3個B咁上下分,之不過如果 3個B入到 hku medic 咁 GCE d 位應該難入過 medic 了

作者: Yanamami    時間: 18-8-20 20:03

little_yolky 發表於 18-8-20 15:48
我個大一英文要上足一年, 每個term三學分, 又要做功課, 又要寫paper, 做到死死下先得個C+!再加埋體育堂,  ...

我大女又係科PE打排球(B-)拉低个GPA.....
作者: Yanamami    時間: 18-8-20 20:05

little_yolky 發表於 18-8-20 15:23
其實睇果12間學校, 大部份都好出名, 咁當年考得入去既小朋友都已經係叻仔叻女, 再加上部份係揀人讀IB, 所以 ...
好logical!
作者: kwunpa    時間: 18-8-20 20:14

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:41
我諗係呢12間:

st stephen 有 IB

作者: kwunpa    時間: 18-8-20 20:49

hkpapa852 發表於 18-8-20 13:33
就讀直資學校既本地學生, 不論是否修讀NSS, 一律有按人頭資助.

所以直資學校既IBDP學生, 其實每人係有1X萬 ...

蔡繼有、蘇浙國際,私校,無政府資助,考 IB,學費每年十萬。所以,可以估算開 IB成本系低於十萬。

剛查,每年政府資助每名高中生大約七萬三千(未計非經常性資助)。IB國際總部話可以協助推低成本 IB課程,以現時政府給官津學校的資助額,好有可能政府根本不用多花一分錢,官津學校都可以開 IB課程,也不用學校自己籌款或家長補貼。

更何況成本更低的 GCE A level。

以現時政府在教育的支出,香港學生根本可以有好多選擇,官津學生衹能考 DSE ,完全是爲了保住中學老師、教育局公務員及考試局人員的飯碗!(政治原因在此暫且不談)

作者: ajfamily    時間: 18-8-20 23:13

kwunpa 發表於 18-8-20 20:49
蔡繼有、蘇浙國際,私校,無政府資助,考 IB,學費每年十萬。所以,可以估算開 IB成本系低於十萬。

剛查 ...
我估你話暫且不談那個政治原因,其實某程度幾重要,我冇法相信大陸會同意香港以GCE A level 作主導,亦唔相香港政府夠膽咁做。佢肯將中文改為唔係Core subjects已非常好了。
作者: ajfamily    時間: 18-8-20 23:20

我覺得如果津校都話要考呢d外地課程,咁就應該取消津小自行分配辦法才公平,一係所有學校改為全港任派,一係所有學校要全部面試考入,那樣才公平。你當初選擇入津校已淸楚知道個制度,入咗之後又要呢又要路,人家叫個細路考直資都要付出㗎!有付出有多些選擇好應該喎!
作者: kwunpa    時間: 18-8-21 00:01

ajfamily 發表於 18-8-20 23:13
我估你話暫且不談那個政治原因,其實某程度幾重要,我冇法相信大陸會同意香港以GCE A level 作主導,亦唔相 ...

政治原因都重要。但我相信就算無政治原因,香港班官僚都唔會比官津學校有IB, GCE 揀。因爲牽涉一大班既得利益者的飯碗。

作者: kwunpa    時間: 18-8-21 00:04

ajfamily 發表於 18-8-20 23:20
我覺得如果津校都話要考呢d外地課程,咁就應該取消津小自行分配辦法才公平,一係所有學校改為全港任派,一 ...

有很多人系考唔到直資,唔系無去考。而且小一詐!真系應該甘早決定細路十幾年后系讀IB 定 DSE?

作者: ajfamily    時間: 18-8-21 00:18

kwunpa 發表於 18-8-21 00:04
有很多人系考唔到直資,唔系無去考。而且小一詐!真系應該甘早決定細路十幾年后系讀IB 定 DSE?
...
如果有心轉,小一之後大把機會啦!我相信真正窮人又讀官津嘅未必咁恨呢d外地課程,恕我直言(不喜勿插)真正咁恨嘅恐怕係d係名津讀緊又唔抵得人地有多個選擇那些。我最怕d人成日用窮人要上流做藉口要物要物。資源豐富d有多些選擇係好正常嘅事,正如冇銭嘅人未必喊住要入私家醫院啩!
作者: kwunpa    時間: 18-8-21 01:50

ajfamily 發表於 18-8-21 00:18
如果有心轉,小一之後大把機會啦!我相信真正窮人又讀官津嘅未必咁恨呢d外地課程,恕我直言(不喜勿插)真 ...

而家系個制度歧視低下階層喔! 你點會講到系窮人要物要嘜?

有朝一日,醫科收九成IB,一成DSE的話,你真系覺得無問題?系有錢人多個選擇而已?

作者: hkpapa852    時間: 18-8-21 09:06

kwunpa 發表於 18-8-20 20:14
st stephen 有 IB

係喎, 唔記得咗, 咁計吓計吓, 有雙學制既直資中學, 應該唔只12間.......

中學國際課程
1SPCCIBDP
2DBSIBDP
3SSCIBDP
4真道IBDP
5NPLIBDP
6宏信IBDP
7啟思IBDP
8GTIBDP (已於2018年2月取得牌照)
9DGSGCE-AL
10SPCGCE-AL
11SPCSGCE-AL
12港青基信GCE-AL
13王錦輝GCE-AL (不確定是否每年有固定人數去考)
14羅定邦GCE-AL (不確定是否每年有固定人數去考)
15培僑書院NFY (用於直升英國指定20間大學既銜接課程)

其實仲有一間直資高中書院, 仲係全校學生都可修讀IBDP, 係:  香港李寶椿聯合世界書院

作者: Ktfk    時間: 18-8-21 09:06

回覆 ajfamily 的帖子

富裕嘅人當然可以多d選擇,唔去公營醫院,去私家醫院 follow 個症同做埋手術。

但係如果係私家醫院又有條快隊插番入公營醫院跟進同做手術,就好似有d唔多妥當喎....

作者: ajfamily    時間: 18-8-21 10:00

kwunpa 發表於 18-8-21 01:50

有朝一日,醫科收九成IB,一成DSE的話,你真 ...
大學醫學院唔係儍,邊個叻咪收邊個囉!但我幾肯定收九成IB, 一成DSE呢個發生機會唔高囉!我真係睇唔到點岐視低下階層,最多話唔係咁公平,我夠覺得小學派位自行分配計分唔公平啦!咪自己諗辦法點係個制度下生存囉!
作者: hkpapa852    時間: 18-8-21 10:10

ajfamily 發表於 18-8-21 10:00
大學醫學院唔係儍,邊個叻咪收邊個囉!但我幾肯定收九成IB, 一成DSE呢個發生機會唔高囉!我真係睇唔到點岐 ...

似乎你唔瞭解真實情況

你知唔知HKU同CUHK medic既IBDP學生收生分數中位數同DSE收生分數中位數係幾多?

我相信大家如果按照UCAS分數對照標準去收生, 今時今日既比例可能只得3:7 (DSE:IBDP/GCE-AL....)

作者: 小時了了    時間: 18-8-21 10:38

hkpapa852 發表於 18-8-21 09:06
係喎, 唔記得咗, 咁計吓計吓, 有雙學制既直資中學, 應該唔只12間.......

嘻!嘻! 仲有第16間匯基(東九龍) >> 2018-19年第一年開GCE AL

P.S. 聞說沙田培基亦開始攪緊GCE AL/IB?

作者: hkpapa852    時間: 18-8-21 10:42

小時了了 發表於 18-8-21 10:38
嘻!嘻! 仲有第16間匯基(東九龍) >> 2018-19年第一年開GCE AL

P.S. 聞說沙田培基亦開始攪緊GCE AL/IB?
培基無offical 開GCE-AL, 只係課後個別支援

作者: magiccandy    時間: 18-8-22 14:58     標題: 回覆樓主:

明白
作者: Ima2008    時間: 18-8-31 22:50

【時事全方位】非聯招生比例增的影響

https://news.now.com/home/local/player?newsId=316791&refer=share
https://news.now.com/home/local/player?newsId=316800&refer=share

本港大學正密鑼緊鼓收生。統計顯示,資助學位透過過非聯招取錄比例有上升情況,部分科目有逾三成學生來自非聯招。有人質疑影響中下階層學生上流機會,問題應如何解決?

教協會長馮偉華認為,學生於文憑試考取5**,比在國際文憑大學預科課程等非聯招考試考取甲等更高難度,而且非聯招是較早取錄,變相文憑試學生未公布成績已經有一定科目學位被佔,對無力支付非聯招考試費用的基層學生不公平。

馮偉華指,若各院校不信任文憑試應提出意見,而非直接選擇另一種制度。..................................

拔萃男書院前校長張灼祥建議香港參考澳洲,容許津貼學校開辦國際文憑大學預科課程,提供更多選擇,認為家長會樂意為此多付學費。

張灼祥又指,非聯招考試可以迫使文憑試愈改愈好,例如參考國際文憑大學預科課程,加添更多文化認知部分予「死亡之卷」中文科考試。

鄧肇堅中學校長戴德正指,各院校應有公開、透明的分數換算,以證明他們真的是「擇優而錄」。

戴德正指,直資課程推行逾二十年,難以突然收緊教學自由度,禁止他們開辦國際文憑大學預科課程。他認為政府應提供更多資助予津貼學校,例如調低師生比例,並檢討文憑試的應考模式,收窄兩者差距。

作者: Arabellahk    時間: 18-9-1 13:51

kwunpa 發表於 18-8-21 01:50

有朝一日,醫科收九成IB,一成DSE的話,你真 ...

香港好像不是太歧視低下家庭,很多有錢家庭的子女如果達不到直資學校的要求,一樣被拒,窮人家庭的子女若達到要求,一樣被錄取。而且,真正的窮人是可以免費上不少直資的,有些還有生活補貼。如果學校提供IB,若符合要求,窮人子女也可選擇上IB。

作者: RunningPig    時間: 18-9-1 16:22     標題: 回覆樓主:

宜家個問題係 DSE 課程設計得差,香港的大學對佢投不信任的一票。真實宜家直資有 IB AL 幾好,等社會俾政府壓力去改善 DSE

作者: poonseelai    時間: 18-9-1 16:57

hkpapa852 發表於 18-8-21 09:06

優才 offers pre-ib this school year, so first ib cohort will be 2020/21 school year
作者: doggy2013    時間: 18-9-25 10:45

elbar 發表於 18-8-20 11:10
  本地大學以非聯招途徑,取錄國際預科文憑(IB)等海外資歷本地生比例上升,教育界對大學收生機制近日議 ...

直資本身係上x屆政府留低嘅蘇州屎,不知所謂,將社會階級化,將資源反而去幫上層社會

作者: doggy2013    時間: 18-9-25 10:48

Arabellahk 發表於 18-9-1 13:51
香港好像不是太歧視低下家庭,很多有錢家庭的子女如果達不到直資學校的要求,一樣被拒,窮人家庭的子女若 ...

唔好指鹿為馬,隨便揾間直資同津校比,一定係直資有錢人多過津校

作者: kennyklt    時間: 18-9-25 15:39

doggy2013 發表於 18-9-25 10:45
直資本身係上x屆政府留低嘅蘇州屎,不知所謂,將社會階級化,將資源反而去幫上層社會
...

你認為同等規模嘅學校,政府要俾多啲錢津校還是直資?

作者: hkpapa852    時間: 18-9-26 09:29

kennyklt 發表於 18-9-25 15:39
你認為同等規模嘅學校,政府要俾多啲錢津校還是直資?

官津小學, 係以EDB認定既班級人數, 以開班數量撥款.

既中學以一班36人去撥款, 總之開幾多班就俾一個固定既金額. 如官津中學收多於36人一班, 唔會有額外補貼, 收少過36人一班, 變相就會多咗錢用

直資學校係按人頭計, 收20個人就有20個人頭既資助, 收40人就有40人既資助, 只要全級收生人數, 唔打爆收生人數上限 (全級各班不能多於44/45人), 就可以一直收生.

其他資助, 如校舍維修, 官津校同直資一樣可以同EDB申請撥款, 只係程序唔同

咁你認為, 邊個會多錢駛D?

作者: mcl203    時間: 18-9-26 11:24

hkpapa852 發表於 18-9-26 09:29
官津小學, 係以EDB認定既班級人數, 以開班數量撥款.

既中學以一班35人 (定係36?) 撥款. 如官津中學收多於 ...

36, 因我成日見到中學D位係144~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-9-26 14:35

Ima2008 發表於 18-8-31 22:50
【時事全方位】非聯招生比例增的影響

https://news.now.com/home/local/player?newsId=316791&refer=share ...
戴德正指,直資課程推行逾二十年,難以突然收緊教學自由度,禁止他們開辦國際文憑大學預科課程。他認為政府應提供更多資助予津貼學校,例如調低師生比例,並檢討文憑試的應考模式,收窄兩者差距。

其實唔需要唔俾佢地開辦國際課程, 只需將國際課程變為自負盈虧, 所有讀國際課程既學生, 一律不會有資助咪得囉! 政府資助咗ESF幾十年都可以唔再資助啦! 所以停資助唔係問題.

而且無咗資助, 只會更加少直資學校願意開辦高成本既國際課程.

又或者, 提供資助俾所有官津中學, 批准佢地同時開辦GCE-AL / IAH

作者: ABC-DAD    時間: 18-9-30 09:51

hkpapa852 發表於 18-9-26 14:35
戴德正指,直資課程推行逾二十年,難以突然收緊教學自由度,禁止他們開辦國際文憑大學預科課程。他認為政府 ...
政府應提供更多資助予津貼學校,例如調低師生比例,並檢討文憑試的應考模式,收窄兩者差距。》

呢點係直情要放入未來施政報告入面,包括埋對教大嘅資助。

作者: hy2910    時間: 18-9-30 10:23

院校應公佈收IB成績分數,IB生入大學不應由立税人支付學費。
IB國際文憑試,本身系面向國際。再講本地官資校並冇IB课程。讀IB唔會窮,俾D良心,點解要香港立税人養你?
港人港地,港校港生。冇理由大部份神科,有錢途科目由富人操控。
我仇富,我仇IB,我仇院校收生不公。

院校收生不公,HKDSE評分不公。本地學生用國際文憑試,本來系面向國際,但走捷徑佔據大量本地優質學位,公平嗎?既然面向國際,逃避本地Hong Kong DSE,叫佢自費又不合理嗎?
港人港地,港校港生,一人一言,一人一信,投訴教育局,要求取消大量IB人入讀香港各大學優質學位。

一國一制,如果IB好,點解全港不轉IB?香港,港校港生,考Hong Kong DSE,經JUPAS,系不二法門,正統大道。(大部份人走過的路)
走捷徑,走歪路(用IB 國際預科試),不考本地Hong Kong DSE(文憑),入讀大學,應該自費。
長遠,政府可續年cut IB入本地優質大學學位。

一條跑道,一個终點。一個终點,二條跑道,得嗎?最終有人切線,會有碰撞。
直資系新產物,直資下有IB,系唔系試驗場呢?
選IB前有冇諗過?
教局唔批新直資?又點解?

IB系唔系歪路?幾時末路?

考評局設計HKDSE,各院校山頭林立,背叛考評局,自行選拔人材(擇優而錄),浪費各方人力物力。各位HKDSE家長,誓要追究責任:追究HKDSE設計、執行者;追究各院校執事者;追究考評局各官員;追究各問責官員。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3689069&extra=page%3D2&page=2

作者: hy2910    時間: 18-9-30 15:08

A同學,原本够分可升讀大學,因IB生搶了學位,被迫去臺灣升讀大學。可憐!
作者: ilyrd    時間: 18-9-30 15:42

hy2910 發表於 18-9-30 15:08
A同學,原本够分可升讀大學,因IB生搶了學位,被迫去臺灣升讀大學。可憐! ...
可否講詳细一些,原本升那大學?那一科?怎樣知道是IB搶了他/她學位?而不是他/她DSE未夠分。
作者: hy2910    時間: 18-10-1 15:19

受害人傷心欲絶,痛不欲生,還是等主角/父母親身上來說感受。另有B同學,心儀某建築系,最終被IB人C同學搶去學位,(B,C 曾同校,C能力遠遜B同學),最终B同學去了英國讀建築,但家境不太好,最终(想)quit.可悲!

作者: hkpapa852    時間: 18-10-1 18:49

hy2910 發表於 18-10-1 15:19
受害人傷心欲絶,痛不欲生,還是等主角/父母親身上來說感受。另有B同學,心儀某建築系,最終被IB人C同學搶 ...
公平D去講,目前3大以國際課程收取既學生,學術要求都係較DSE高。輸俾人其實都只能怪自己技不如人。

作者: b3410    時間: 18-10-1 19:28

受害人傷心欲絶,痛不欲生,還是等主角/父母親身上來說感受。另有B同學,心儀某建築系,最終被IB人C同學搶 ...
難道只有一個學位,取唔到就是另外一個人搶?
作者: Soundervolt    時間: 18-10-1 21:01

直資學校讀得IB嘅學生都係被揀過,本身已經係成績好嘅學生先至有得讀,所以呢尐學校嘅IB成績命中率己相當高,其實唔係完全關邊一個curriculum嘅事。

作者: 李大人    時間: 18-10-2 08:35

作者: ilyrd    時間: 18-10-2 09:38

c同學能力比b同學差,但因c轉了Ib,結果c入了建築系,而b考dse成績出來反比c差.咁我覺得c醒目過b好多.b唔識轉去讀Ib,如果佢轉ib,咁咪冇事囉。
作者: mcl203    時間: 18-10-2 10:05

ilyrd 發表於 18-10-2 09:38
c同學能力比b同學差,但因c轉了Ib,結果c入了建築系,而b考dse成績出來反比c差.咁我覺得c醒目過b好多.b唔識 ...

要留意最尾第二句呀~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-10-2 11:57

只能話, C同學讀傳統學制表現不如B同學, 不代表C同學不能在其它學制考得高分.

DSE最無謂係3322, 如果考GCE-AL, 集中考3-4科就夠, 仲要唔駛考中文同通識

讀IBDP一樣要考中文, 只係IBDP評分唔需要好似DSE中文咁, 答題要去"揣犘聖意"

作者: Soundervolt    時間: 18-10-2 15:45

李大人 發表於 18-10-2 08:35
我問過幾位讀AL,lB學生對DSE睇法,同呢度答䅁好唔同,難度一定DSE高,家長未考過大放其詞,㸃解唔深入問下 ...

咁樣更加問錯人啦,佢地當然答AL或IB比DSE難啦,點會答容易呀?究竟邊一樣學制比較困難,就每個人都唔同。

作者: cornelius    時間: 18-10-2 17:00

Soundervolt 發表於 18-10-2 15:45

咁樣更加問錯人啦,佢地當然答AL或IB比DSE難啦,點會答 ...

同意啊,其實DSE和IB的要求好唔同,多年前我記得英國有篇報導,指一些英國學生後悔選擇了IB,他們估計若果考GCE AL成績會較好,增加入讀心儀大學機會。 講番香港,我認識一個DSE狀元和佢媽咪,分享當年沒有揀IB時(學校有開辦),佢話因為自己英文唔係好叻,所以冇信心考取IB滿分,但DSE就較有機攞5**喇 (其實我覺得佢好謙虛就真)。

作者: rich8    時間: 18-10-8 08:11

同樣道理,叫政府取消私樓,居屋,全民住公屋,這樣就個個平等了

作者: artroboy    時間: 18-10-8 09:33

hkpapa852 發表於 18-10-2 11:57
只能話, C同學讀傳統學制表現不如B同學, 不代表C同學不能在其它學制考得高分.

DSE最無謂係3322, 如果考GCE ...

中文咁, 答題要去"揣犘聖意"

DSE 死穴!歷屆害死不少人!

作者: hkpapa852    時間: 18-10-8 09:43

cornelius 發表於 18-10-2 17:00
同意啊,其實DSE和IB的要求好唔同,多年前我記得英國有篇報導,指一些英國學生後悔選擇了IB,他們估計若果 ...
GCE AL, 傳統操卷型考試, 如要肯操又受操, 難度可能係最低

DSE, 香港製造既操卷式考試, 由班英文水平唔知咩Level既官員去制定既英文科, 你估會難得過外國人設計既內容嗎?

IBDP, 如果單以英文卷計, 應該係最深, 因為當中可能涉及不少非港式英文要求, 香港學生無信心係呢份卷攞滿分係唔出期

作者: hy2910    時間: 19-7-19 09:09

IB Vs DSE討論
作者: virgokaren    時間: 19-7-19 14:39     標題: 回覆樓主:

政府推行直資,原意吾係俾大家有選擇咩?
直資學費由幾百至幾千都有,中意雙軌咪去考直資,其實有咩問題?
Jupus 資助學位比 non jupus 多,考 DSE 其實入八大一定機會大過考海外試。
咁多年來用會考或 DSE 成績去海外讀書都冇問題。
最近聽聞 DSE 改革,話可以俾學生揀讀多D定讀少D,我覺得係好事。有能力讀多D咪高分D,同 GCE 相似。

作者: hkpapa852    時間: 19-7-19 18:41

virgokaren 發表於 19-7-19 14:39
直資學費由幾百至幾千都有,中意雙軌咪去考直資,其實有咩問題?
...
如果DSE容易D攞高分,應該唔會有人嘈。
作者: 王家爸爸    時間: 19-7-19 19:08

...
政府建議推行直資初期,原意其實係俾大家有多啲選擇,但係喺推行過程中走咗樣,就係呢啲走樣,令李國章、羅范椒芬官運亨通。買位制度,將直資標籤成優質教育,呢啲都係有目的既。加上唔少基督教名校亦都坐上「直資車」,強化咗「直資車」既「優質標籤」。當然基督教名校上車,唔係目標,只係達成目標既手段。至於點解天主教學校無上「直資車」,表面同實際原因自己諗。

作者: hkpapa852    時間: 19-7-19 23:30

...

創做直資學校既原意,從來唔係為咗俾大家多D選擇,只係因為愛國。

作者: virgokaren    時間: 19-7-19 23:34

hkpapa852 發表於 19-7-19 23:30
創做直資學校既原意,從來唔係為咗俾大家多D選擇,只係因為愛國。

點樣同"愛國" 扯上關係?

作者: hkpapa852    時間: 19-7-19 23:38

virgokaren 發表於 19-7-19 23:34

以前愛國學校都係私立學校,而且一直無法轉為津校得到資助,當年就係因為想為愛國學校提供資助,而創立直資學校。

作者: virgokaren    時間: 19-7-20 02:01

hkpapa852 發表於 19-7-19 23:38
以前愛國學校都係私立學校,而且一直無法轉為津校得到資助,當年就係因為想為愛國學校提供資助,而創立直 ...

愛國學校一隻手都數得哂噃!
咁咪應該多謝佢地帶挈,令香港多了些新派直資學校?

作者: yovin    時間: 19-7-21 08:53

virgokaren 發表於 19-7-19 23:34

上教署網頁睇下。

下面份舊聞撮要左:

https://www.hk01.com/01%E8%A7%80%E9%BB%9E/158188/%E7%9B%B4%E8%B3%87%E5%AD%B8%E6%A0%A1-%E5%80%A1%E8%AD%B0-%E7%9B%B4%E8%B3%87-%E8%B2%B4%E6%97%8F-%E8%A6%81%E6%93%BA%E8%84%AB%E6%A8%99%E7%B1%A4-%E9%A0%88%E5%9A%B4%E9%99%90%E5%AD%B8%E8%B2%BB

圖片附件: 1563670417035.JPEG (19-7-21 08:53, 267.71 KB) / 下載次數 8
/forum.php?mod=attachment&aid=MzEwMDM3fDYzNDk0NzdjfDE3MjY4ODQ4NjJ8MA%3D%3D

圖片附件: 1563670417304.JPEG (19-7-21 08:53, 456.77 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MzEwMDQwfDcwNWMyZjQ5fDE3MjY4ODQ4NjJ8MA%3D%3D

圖片附件: 1563670417600.JPEG (19-7-21 08:53, 402.05 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzEwMDQzfDM5ZDk3MGJlfDE3MjY4ODQ4NjJ8MA%3D%3D

作者: yovin    時間: 19-7-21 09:08

LingChiBaBa 發表於 18-8-20 12:59
果然有前瞻性,香港學生好快改叫大灣區學生。

唉!你似乎有睇亞爺份大灣區報告喎。

再加埋內地試行緊嘅「個人社會信用評级(分)糸統」

再再加埋EK前面公開「仇富」post....

sing hallelujah to the lord.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5