教育王國

標題: 大家會唔會比仔女用貴價手機? [打印本頁]

作者: Vin828    時間: 18-8-17 09:28     標題: 大家會唔會比仔女用貴價手機?

我有時行街見到依家D小學生都幾富貴,我自己出黎做野咁耐都係用ASUS低階機。 反而班細路哥多數唔係用IPHONE就係三叔Note Edge坐哂係M記玩手機。其實JM會唔會主動出靚機比佢地? 定係佢地死lur父母出還是受朋輩壓力影響先個個都用貴價野?

作者: Jasonhaha    時間: 18-8-17 09:39

我只會買夠用的就算 , 不會買到最新MODEL , 我小朋友有得用都OK架喇

作者: Kim23456    時間: 18-8-17 09:45

買咁貴一陣比人搶左就真係喊3聲
作者: 妹妹頭    時間: 18-8-17 09:53

回覆 Vin828 的帖子

我女都係用$1,3XX 華碩手機, 佢都話冇問題, 打得出, 打得入就OK啦

作者: Vin828    時間: 18-8-17 09:55

Kim23456 發表於 18-8-17 09:45
買咁貴一陣比人搶左就真係喊3聲

特別係中秋同年關呢D日子,好多人會為錢挺而走險,一陣比最好既佢地反而累到佢地惹禍上身

作者: Vin828    時間: 18-8-17 09:56

回覆 妹妹頭 的帖子

華碩我覺得算係咁,我未用過小米但比我感覺小米好似近日來聲勢幾大,雖然有中資背景但聽人feedback好似都幾好用,身邊都多朋友用紅米note
作者: heyou    時間: 18-8-17 10:00

梗係唔好啦,頭先睇格黎BK鋪都講緊南亞村擴散緊,唔好引人犯罪
作者: 妹妹頭    時間: 18-8-17 10:00

我2款都用過, 小米唔錯架, 之前我用小米, 用到死機至放棄, 換機

作者: heyou    時間: 18-8-17 10:02

同埋用貴機果班有時未必係屋企有錢,而係父母寵佢地當佢地係金叵蘿者
作者: Vin828    時間: 18-8-17 10:16

回覆 heyou 的帖子

咁都係,父母寵溺有時真係害左佢地....
作者: KatrinaYY    時間: 18-8-17 10:19

小朋友既機買來粗用,做分組報告同whatsapp夠啦,真係買比佢當遊戲機咩
作者: Vin828    時間: 18-8-17 10:34

回覆 KatrinaYY 的帖子

係呀,我都唔expect細路拿黎打機,最多都係每日比佢玩1個鐘左右當同同學聯誼就夠
作者: chann902    時間: 18-8-17 10:46

無呢個煩惱,岩岩係smartone續約升級,順手用現金回贈出部小米比佢返學夠用兼有突。
作者: Vin828    時間: 18-8-17 10:53

chann902 發表於 18-8-17 10:46
無呢個煩惱,岩岩係smartone續約升級,順手用現金回贈出部小米比佢返學夠用兼有突。 ...
你小朋友有feedback小米好用嗎?其實如果我部機打柴的話都想睇下下部機轉小米定LG好,唔該哂
作者: chann902    時間: 18-8-17 11:28

暫時佢玩落都無話好定唔好既,始終都係中階機同埋學樓上咁講一定唔怕比人搶啦,南亞同內地都認得呢部野啦下話

作者: Vin828    時間: 18-8-17 11:35

chann902 發表於 18-8-17 11:28

暫時佢玩落都無話好定唔好既,始終都係中階機同埋學樓上咁講一定唔怕比人搶啦,南亞同內 ...
都係呀,用平機風險較低,同埋一陣係學校唔見左又係麻煩啦!同學仔聯絡到就得,拿黎比較既話不如鬥讀書成績好過啦!
作者: Tam2002    時間: 18-8-17 11:53

阿囡上學只用功能手機,保持聯絡就可以.智能手機晚上才用,打機及用社交app聯繫班群及友人.手幾一直"借用"父母的2手機,2-4年前款,約$2000.手機主權仍在父母手中.不可給top model:用慣好野,食慣好野,有誰可回用/食低檔野.年輕人現今入不敷出,年少畤應好陪養他們消費之道!
作者: water_monster    時間: 18-8-17 12:16

chann902 發表於 18-8-17 10:46
無呢個煩惱,岩岩係smartone續約升級,順手用現金回贈出部小米比佢返學夠用兼有突。 ...

係咪果個全家享? 前日佢都有打黎摟我升級,話有$1500 coupon,有無得補錢出i phone?

作者: Vin828    時間: 18-8-17 12:18

回覆 Tam2002 的帖子

JM有道理,由奢入儉難!價值觀要從小培養!
作者: Vin828    時間: 18-8-17 13:26

回覆 water_monster 的帖子

1500蚊回贈係現金劵?咁佢本身個月費咪好貴?有無咁著數?
作者: jipjipjip    時間: 18-8-17 13:40

幾鍚小朋友都好,都唔會比佢用貴價機,只會害左佢令佢物質欲增大,
要錫佢應該多D陪佢去玩同關心佢多過用物質去滿足佢
作者: jipjipjip    時間: 18-8-17 13:43

回覆 jipjipjip 的帖子

不過你問我如果出機比小朋友都係LG, SONY, SAMSUNG中階機等等,始終我都對小米的擺明中國製造有成見,雖則之前係地鐵爆炸的牌子唔係小米

作者: Vin828    時間: 18-8-17 14:20

jipjipjip 發表於 18-8-17 13:43
回覆 jipjipjip 的帖子

不過你問我如果出機比小朋友都係LG, SONY, SAMSUNG中階機等等,始終我都對小米的擺 ...
小米我又無咁忌諱.......始終佢係香港開實體店想做自己個品牌,衰極都有個極限掛?
作者: saufongng    時間: 18-8-17 14:22

經濟大逆轉,係未爆到2008的金融海嘯既程度炸!仲比咁值錢既野細路哥袋係身,找屎咩!
作者: saufongng    時間: 18-8-17 14:25

果個PLAN要多人一齊上先抵架,就咁人少唔得架,邊有咁著數......
比我簡就自由鳥+比現金去直銷城買平機,最抵,如果鍾情小米直頭落佢信和對面間專門店買啦,即場用搵人教唔洗煩

作者: Vin828    時間: 18-8-17 14:37

saufongng 發表於 18-8-17 14:22
經濟大逆轉,係未爆到2008的金融海嘯既程度炸!仲比咁值錢既野細路哥袋係身,找屎咩! ...

有道理,其實依家個局勢都幾唔明朗,中國就對外搵緊東南亞做盟友去打經濟戰,但人地唔SHOW中國,香港雖則貨幣同美金掛勾,但就分分鐘夾係中間要捱通脹同購買力貶值

作者: xpxp2013    時間: 18-8-17 15:23

好睇樓主你貴價既定義係咩,我覺得中學生如果用3-4千蚊幾都唔過份,如果用最新I PHONE 要成7-8千蚊果D就誇張啦
作者: xpxp2013    時間: 18-8-17 15:25

學其他JM話dry,學生時期唔應該令佢地有咁大物質欲,不過如果以呢D做獎勵讀書向上流既動力我都有聽其他媽媽講過會咁做既

作者: angiehouse    時間: 18-8-17 15:29

Vin828 發表於 18-8-17 09:28
我有時行街見到依家D小學生都幾富貴,我自己出黎做野咁耐都係用ASUS低階機。 反而班細路哥多數唔係用IPHONE ...

只用千幾既紅米

作者: Vin828    時間: 18-8-17 15:33

xpxp2013 發表於 18-8-17 15:25

學其他JM話dry,學生時期唔應該令佢地有咁大物質欲,不過如果以呢D做獎勵讀書向上流既動 ...
我都有咁做,有時想小朋友勤力少少係要有個誘因,但電子產品會令佢沉迷似吸毒,反而獎去旅行玩或者送模型比佢砌相對之下會健康些少
作者: Vin828    時間: 18-8-17 15:35

angiehouse 發表於 18-8-17 15:29
只用千幾既紅米
小朋友有詐型嗎?即係話"阿邊個同學同緊samsung edge,我呢部咁老土比人排斥" etc.
作者: angiehouse    時間: 18-8-17 15:40

Vin828 發表於 18-8-17 15:35
小朋友有詐型嗎?即係話"阿邊個同學同緊samsung edge,我呢部咁老土比人排斥" etc. ...

完全無,有機用,可以whatsapp已經好開心了

作者: Vin828    時間: 18-8-17 15:46

回覆 angiehouse 的帖子

咁又幾乖教得幾好
作者: ykbb    時間: 18-8-17 19:14     標題: 回覆樓主

我小朋友剛升中一,都係用紅米Note5A,佢都好滿意無投訴。

作者: kwunpa    時間: 18-8-18 01:40

我仔部手機 199 蚊。
作者: Junjun7    時間: 18-8-18 17:00

我地大人換手機d二手機就俾佢用,所以個女都用貴價二手機
作者: kirstyau    時間: 18-8-19 01:10     標題: 回覆樓主:

daddy比個舊IPhone6Plus!其實唔係突登比貴(我眼中覺貴,自己部sony用左4年都未換,之前用小米咋),只係多左出黎冇用比佢。

作者: sfuhsg    時間: 18-8-19 01:22     標題: 回覆樓主

女用我的舊apple

作者: Jasmine-4711    時間: 18-8-21 23:06     標題: 回覆樓主:

當然唔會,佢成日整爛野或唔見野,佢唔珍惜何必成日要我大出血。我買二千樓下,声明如佢唔見左或整爛左,下一部是一千樓下。及事先声明六年中学我只會買兩次手机。第三部起佢自己儲錢買。

作者: 王家爸爸    時間: 18-8-31 15:42

kwunpa 發表於 18-8-18 01:40
我仔部手機 199 蚊。
我啲小朋友小學既時候都係用超級平既摺機。
作者: 王家爸爸    時間: 18-8-31 15:43

sfuhsg 發表於 18-8-19 01:22
女用我的舊apple
我哋用APPLE同一生產商既小米,都係富士康做。
作者: mytambb    時間: 18-9-4 09:06

Vin828 發表於 18-8-17 09:28
我有時行街見到依家D小學生都幾富貴,我自己出黎做野咁耐都係用ASUS低階機。 反而班細路哥多數唔係用IPHONE ...

可能三叔多免費games. 小朋友就係用嚟打機。不過個人喜歡iphone, 始終流暢啲!

作者: chanwendy    時間: 18-9-5 09:38

幾年前老公大抽獎抽咗部小米, 比咗亞女用, 都用咗差不多兩年, 最近舊電壞壞地, 成日開唔到機, 開學時就比咗我部舊 NOTE 2 佢用.
作者: brother4    時間: 18-9-5 11:02     標題: 回覆樓主:

看男定女,如靚女-定智能+全球定位apps防危險,男如孩子常冇記性就老人手機

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5