教育王國

標題: 德雅同華德(舊)邊間好D? [打印本頁]

作者: monkey9654    時間: 18-7-31 00:21     標題: 德雅同華德(舊)邊間好D?

德雅同華德(舊)邊間好D?是男孩子,希望大家俾D意見參考下。唔該曬

作者: sukitelfold    時間: 18-7-31 01:55

monkey9654 發表於 18-7-31 00:21
德雅同華德(舊)邊間好D?是男孩子,希望大家俾D意見參考下。唔該曬

舊華德會好D,九龍城校網安全D!!

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 06:57

sukitelfold 發表於 18-7-31 01:55
舊華德會好D,九龍城校網安全D!!

deleted

作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 08:18

sunnymama2 發表於 18-7-31 06:57
舊華德係黃大仙網
咪聽人亂講,舊華德升中係屬九龍城
作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:34

hkpapa852 發表於 18-7-31 08:18

吓,我真係早前喺度聽人講,佢仲post 左咩圖似層層,我仲以為實真。

Sorry, 樓主,我發怖左好嚴重的錯誤信息

作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 08:40

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:34
吓,我真係早前喺度聽人講,佢仲post 左咩圖似層層,我仲以為實真。

Sorry, 樓主,我發怖左好嚴重的錯誤 ...
個幅圖只係顯示間學校既註冊屬邊區,同升中網無關。試諗吓,一間係41網都叫受歡迎既二線學校,如果升中係變咗另一個弱網,咁多年嚟點會無家長出聲?

作者: sunnymama2    時間: 18-7-31 08:44

hkpapa852 發表於 18-7-31 08:40
個幅圖只係顯示間學校既註冊屬邊區,同升中網無關。試諗吓,一間係41網都叫受歡迎既二線學校,如果升中係變 ...

唉,當你地話新華德要級20內都未必band 1, 打1破左多年黎一半band 1 的傳聞的時候,咁舊華德呢個誤傳我都覺得好正常了。

當年我侄仔侄女,即係5年前 ,係好多人的乙一,即使大上年今年今年亦有朋友揀佢乙一。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 08:52

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:44

唉,當你地話新華德要級20內都未必band 1, 打1破左多年 ...
派位唔好因為仲有人可以講到係同運氣問題, 點都有得呃吓人, 但升中網如果明顯唔同無法呃人

作者: Shukyanchau    時間: 18-7-31 09:07

hkpapa852 發表於 18-7-31 08:18

喂喂!hkpapa852, 我真係睇到Education Kingdom 有人話舊華德係黃大仙網,先提提網友打電話去教育處問清楚先選去選擇!唔係存心整古人架!因為再之前有個post,又有個網友post左個黃大仙地區係舊華德,我見到好心提提網友咋喎!

作者: fdsafdsa    時間: 18-7-31 09:08

德雅同華德(舊)邊間好D?
無耐前, 有人問過同樣問題.
作者: Shukyanchau    時間: 18-7-31 09:17

Shukyanchau 發表於 18-7-31 09:07
喂喂!hkpapa852, 我真係睇到Education Kingdom 有人話舊華德係黃大仙網,先提提網友打電話去教育處問清楚 ...

將心比心,如果我選舊華德,有人講是黃大仙網,我一定會打電話去教育處問過清楚!打去教育處問清楚是最安心的!

作者: Shukyanchau    時間: 18-7-31 09:53

Shukyanchau 發表於 18-7-31 09:17
將心比心,如果我選舊華德,有人講是黃大仙網,我一定會打電話去教育處問過清楚!打去教育處問清楚是最安 ...

感到奇怪!好心叫人打去教育處問過清楚,都好似係存心不良!真的有點驚訝!

作者: hkpapa852    時間: 18-7-31 10:54

Shukyanchau 發表於 18-7-31 09:07
喂喂!hkpapa852, 我真係睇到Education Kingdom 有人話舊華德係黃大仙網,先提提網友打電話去教育處問清楚 ...
之前打去問話原來小學網和中學網唔同個位會員, 其實只係話個別"地址"

唔係講緊舊華新

個位會員其實一直無講過小學網和中學網不同係指乜 (我私下問佢先知佢講乜)

不過唔知點解另一位會員會堅持話去搵EDB check過舊華德中學網係黃大仙

其實你啱嫁, 有疑問應該去問學校或者EDB.

因為區議會又話要係下次選舉要再劃界, 到時可能校網範圍又會有變.

作者: Shukyanchau    時間: 18-7-31 11:28

hkpapa852 發表於 18-7-31 10:54
之前打去問話原來小學網和中學網唔同個位會員, 其實只係話個別"地址"

唔係講緊舊華新

其實我好多謝HKpapa852及其他網友的一切資料,好有用呀!不過,如果誤解了我的存心,我就需要講清楚!

明白的,HKpapa都係想件事清楚些!

作者: sukitelfold    時間: 18-7-31 11:52

Shukyanchau 發表於 18-7-31 11:28
其實我好多謝HKpapa852及其他網友的一切資料,好有用呀!不過,如果誤解了我的存心,我就需要講清楚!

明 ...

少事,討論區便是這樣,越辯越明,不用放在心!

身邊太多例子,經歷過九龍城網(KL3)band 1、2學校實在太有優勢,9間band 1中學,任君選擇,入到保險位,也可慶祝一番,不幸成為band 2生,也有好選擇,特別是女仔!!

作者: elbar    時間: 18-7-31 19:31

monkey9654 發表於 18-7-31 00:21

華  

作者: manman654321    時間: 18-8-1 19:30

舊華德是九龍城網,不用估估下了
作者: Shukyanchau    時間: 18-8-2 10:19

manman654321 發表於 18-8-1 19:30
舊華德是九龍城網,不用估估下了

甘就一定揀舊華!

作者: Shukyanchau    時間: 18-8-2 10:21

Shukyanchau 發表於 18-8-2 10:19
甘就一定揀舊華!

仲係男仔,九龍城網一定好過深水涉!

作者: manman654321    時間: 18-8-2 10:36

回覆 Shukyanchau 的帖子

估計今年大概30%左右派到Band1其中20-25%是直接Band1生
其餘是Band2執雞入Band1
純粹估計

作者: hkpapa852    時間: 18-8-2 10:45

manman654321 發表於 18-8-2 10:36

估計今年大概30%左右派到Band1其中20-25%是直接Band1生

按收到資料粗略計算, 舊華德今年升讀B1中學比例約3X%-40%, 德雅通常年年都有60%以上
不過SSP對男仔升中係極不利既其中一區

作者: sukitelfold    時間: 18-8-2 10:56

manman654321 發表於 18-8-2 10:36

不說遠,近二年一定不止這數!

大約40%+考/派入band 1英中

作者: manman654321    時間: 18-8-2 11:53

回覆 hkpapa852 的帖子

舊華今年估計3x-40以內派到Band1
作者: sukitelfold    時間: 18-8-2 11:56

manman654321 發表於 18-8-2 11:53
回覆 hkpapa852 的帖子

舊華今年估計3x-40以內派到Band1

估計差不多

作者: fdsafdsa    時間: 18-8-2 12:13

hkpapa852 發表於 18-8-2 10:45
按收到資料粗略計算, 舊華德今年升讀B1中學比例約3X%-40%, 德雅通常年年都有60%以上
不過SSP對男仔升中係 ...
60% 係好好成績, 理論上, 如果做到中遊 (50%) 就算轉區, 都唔係咁大機會跌 band?
請問 hkpapa, SSP 不利男仔, 但成績黎講, 算唔算弱區?

作者: manman654321    時間: 18-8-2 12:16

回覆 sukitelfold 的帖子

Band2執雞入Band1
估計也有8-10個
這是九龍城網的優勢

所以估計今年舊華有三十幾人去到Band1中學
如果話4x%+似乎太樂觀了

作者: manman654321    時間: 18-8-2 12:18

舊華今年至少有30人去到 band 1
估計不中也不遠
級23以內估計比較穩陣是 band 1
估計咋
作者: sukitelfold    時間: 18-8-2 12:28

manman654321 發表於 18-8-2 12:18
舊華今年至少有30人去到 band 1
估計不中也不遠
級23以內估計比較穩陣是 band 1

先要定義,有些邊緣band 1C~2A中學,到底屬於band 1 or 2才可繼續討論有冇40+

作者: hkpapa852    時間: 18-8-2 13:05

fdsafdsa 發表於 18-8-2 12:13
60% 係好好成績, 理論上, 如果做到中遊 (50%) 就算轉區, 都唔係咁大機會跌 band?
請問 hkpapa, SSP 不利男 ...
從來沒有所謂強弱區, 只有強弱校.

校網其實只有B1/B2中學學位是否充足呢一個考慮.

成日話A校網B網會升/跌Banding既人, 又有幾多個真係瞭解?

作者: manman654321    時間: 18-8-2 13:13

For example 級4x去到band1,不代表有4x%入到 band1
假設band 1有23人全部順利去band1
而band 2組別是級24-60的話.
可能有8-10人執雞去到band1中學
全級咪有31-33人去到band1中學

作者: manman654321    時間: 18-8-2 13:14

回覆 manman654321 的帖子

估計好貼近今年狀況

大家可以參考一下

作者: sukitelfold    時間: 18-8-2 14:52

manman654321 發表於 18-8-2 13:13

For example 級4x去到band1,不代表有4x%入到 band1

未明我意思

3x:4x⋯⋯可能只欠幾個

一間band 1C-band 2A的中學,你當1、我當2,已經相差幾個!

另外:band 1 只是 23人,又不要講得咁實,唔明點解用23人來假設

作者: hkpapa852    時間: 18-8-2 15:01

sukitelfold 發表於 18-8-2 14:52
未明我意思

3x:4x⋯⋯可能只欠幾個
只有學校負責升中派位既職員同學校高層, 先有機會見到EDB份升中資料既內容, 亦只有佢地先可以準確知道今年實際有幾多個B1學生

作者: sukitelfold    時間: 18-8-2 15:01

manman654321 發表於 18-8-2 13:13

級4x去到band1,不代表有4x%

Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

這點我明白的。

例如:band 2生英文好,考入band 1C直資,也有可能。

例如:今年識一個級6x乙一因搞珠號碼靚,派咗入牛津道。

例如:⋯⋯

作者: sukitelfold    時間: 18-8-2 15:07

hkpapa852 發表於 18-8-2 15:01
只有學校負責升中派位既職員同學校高層, 先有機會見到EDB份升中資料既內容, 亦只有佢地先可以準確知道今年 ...

同意!

所以老師打C也不會告訴同學仔。。。

只是點解用咁零丁23人作假設,有D不太明白。

作者: sukitelfold    時間: 18-8-2 15:31

sukitelfold 發表於 18-8-2 15:07
同意!

不過,兩華公布的資料,極欠透明度,相信也不會太靚仔!

作者: manman654321    時間: 18-8-2 16:00

因為小道消息話級25以內是band1保守派當級20
平均當23吧

作者: manman654321    時間: 18-8-2 16:07

牛津道那間是band1c?
作者: sukitelfold    時間: 18-8-2 16:13

manman654321 發表於 18-8-2 16:07

牛津道那間是band1c?

呢D問題真係好怕答

都係交吡專家HK爸爸

作者: manman654321    時間: 18-8-2 16:21

牛津道至少有二間中學

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5