教育王國

標題: 已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢? [打印本頁]

作者: QQ2018    時間: 18-7-27 22:55     標題: 已有KTS offer ,剛叩到天神,應否揀天神嘉諾撒呢?

請問一下,小囡有Kts offer ,剛叩到天神,是否楝天神呢。
作者: beyondthebest    時間: 18-7-27 22:57     標題: 回覆樓主

作者: Felix223    時間: 18-7-27 22:59

QQ2018 發表於 18-7-27 22:55
請問一下,小囡有Kts offer ,剛叩到天神,是否楝天神呢。

既然有能力叩到天神,無可能依家先放棄嫁!

作者: QQ2018    時間: 18-7-27 23:18

謝謝大家意見
作者: gracelam    時間: 18-7-27 23:24

如果諗住讀12年女校又唔怕谷, 咪放kts.

作者: yungyungchu    時間: 18-7-27 23:25

QQ2018 發表於 18-7-27 23:18
謝謝大家意見

睇下你想要什麼,想小朋友完成小學教育時能有什麼得著

作者: QQ2018    時間: 18-7-27 23:34

其實真心喜歡Kts,眼光濶D,不會只有讀書功課,但又擔心這幾年學生人數太多,競爭太大了。
作者: b3410    時間: 18-7-27 23:39

不過今年st Mary DSE好似唔係咁理想。雖然成績有起伏唔出奇,不過睇多幾年穩陣D。入龍難,想出更加難。
作者: siden    時間: 18-7-27 23:51

b3410 發表於 18-7-27 23:39
不過今年st Mary DSE好似唔係咁理想。雖然成績有起伏唔出奇,不過睇多幾年穩陣D。入龍難,想出更加難。 ...

我都估今年DSE唔多好

作者: QQ2018    時間: 18-7-27 23:56

在那裡看到成績😰
作者: lulumelody    時間: 18-7-28 00:26     標題: 回覆樓主:

入KTS你target入什麼中學?

作者: sissysze    時間: 18-7-28 00:38     標題: 回覆樓主:

要唸,相信天神唔多啱你。去kts, 始終私校資源豐富好多。天神又舊又殘,近年資深老師係咁閃,都係私校好。

作者: QQ2018    時間: 18-7-28 00:44

小囡學術幾好,但體藝一般,希望入到校風良band one 中學。
作者: 熊牛不兩立    時間: 18-7-28 00:57

QQ2018 發表於 18-7-28 00:44
小囡學術幾好,但體藝一般,希望入到校風良band one 中學。

老老實實。叩到都要諗。咁天神真係唔啱你。你選返kts。學校環境靚。資源多。叻女叻仔係九龍城校網又多出路。你自已問心,如你叩到maryknoll或marymount,你仲會唔會上網問揀邊間?

作者: manmonster    時間: 18-7-28 01:25

已有 KTS offer 仍叩天神,叩到還要考慮,當初為何去叩?
得罪了,是否那種「試下叩啫,無諗過會叩到」的思維?

作者: 2012baby    時間: 18-7-28 01:38

天神直升St Mary(emoji)(emoji), 避免龍年效應中學再博鬥過

作者: rkc_ho    時間: 18-7-28 06:16

manmonster 發表於 18-7-28 01:25
已有 KTS offer 仍叩天神,叩到還要考慮,當初為何去叩?
得罪了,是否那種「試下叩啫,無諗過會叩到」的思 ...

樓主去得扣門即係揀左,唔洗再問意見啦

作者: Yanamami    時間: 18-7-28 08:14

俾我都会魚与熊掌~KTS係好happy, 环境学術理念同方針都好好,不过学費超貴,亦無人知个小朋友六年後会去SPCC HY GH MCS定邱佐榮 銀禧 顏宝齡或李国宝. 不过天神話虽guarantee入SMCC又有d非人生活,無左自信教育。就算SMCC今年DSE麻麻,但点都叫SMCC. 俾我係楼主都会心大心細。

主要睇楼主承担风險能力,弱既就天神~有得必有失,無法子。
作者: mytambb    時間: 18-7-28 08:26

直升St Mary 是一間好學校,而且已是叩入,成績應該不錯。為什麼仍有疑慮??

作者: bettyay    時間: 18-7-28 08:49

KTS 與天神是兩個撤然不同的成長環境!但叩得即想去啦!最终要你自己才知究竟想女兒跟著的六年如何成長,旁人無法給予答案

我自己一定投KTS,所以不會叩門,就不會有機會給自己「煩惱」

作者: b3410    時間: 18-7-28 08:50

Yanamami 發表於 18-7-28 08:14
俾我都会魚与熊掌~KTS係好happy, 环境学術理念同方針都好好,不过学費超貴,亦無人知个小朋友六年後会去SPC ...
不過感覺今年DSE超級麻麻。。。。而且係發生在接龍之後。。。。。
而且上一年都已經跌。。。。
而且入龍校,將來考直資都冇的考。直屬都可以試直資,自行。
如果叩到MCS,唔使諗,一定去。

作者: siden    時間: 18-7-28 09:03

b3410 發表於 18-7-28 08:50
不過感覺今年DSE超級麻麻。。。。而且係發生在接龍之後。。。。。
而且入龍校 ...

請問從何得知今年認真麻麻?請指教

我估今年不太理想係因為咁耐都唔見有公佈咋

上年第一年一條龍上嘅成績好好呀,MCS都唔見好得過SMCC,我係睇升中版綠蘋果前輩個表

作者: sissysze    時間: 18-7-28 09:20

siden 發表於 18-7-28 09:03

今年smcc 應該未出官方數據,啲人咪估估下

作者: sissysze    時間: 18-7-28 09:20

deleted

deleted

作者: b3410    時間: 18-7-28 10:12

前輩今年數據,後面跟帖討論。非官方,只係路透社

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-28 10:15

sissysze 發表於 18-7-28 09:20

deleted

同學間收集資料。今年唔出係因為成績差左,班主任都唔清楚數據。今年若 190+ 人考,英文只有 8 個 5**,Phy Chem 冇人 5**,中文攞 3+嘅人多左但係 5+人少左 (龍年後考生人數多左,但 % 細左)。

作者: 宮二    時間: 18-7-28 10:28

b3410 發表於 18-7-28 08:50
而且入龍校 ...

原來龍校升中唔俾考直資私校的嗎?

作者: b3410    時間: 18-7-28 10:34

宮二 發表於 18-7-28 10:28
去考已經當放棄一條龍。例如DG,入到1st round , 已經交名單去EDB,等於放棄龍校學位。都未知有冇2nd in,更加唔知收唔收。所以通常除非好top, 有信心一定考到。都唔會試

作者: bettyay    時間: 18-7-28 10:39

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/introduction.html
只要申請考其他學校,取録與否!都等同放棄直上接龍中學

作者: bettyay    時間: 18-7-28 10:43

樓主,KTS 星期一開始上預備班了!決定邊間未呀?
作者: QQ2018    時間: 18-7-28 10:46

多謝 咁多前輩意見,我就如Yanamami 前輩所講:魚與熊掌。龍年出生率高,小朋友能力六年變化可以很大。扣門唔係容易,扣天神除了有st mary 龍校,還因為覺得校風好。功課多,谷一㸃我們已經有心理準備,只是和kts 比,我們又真的十分欣賞學校給予學生很多自信提升的機會。
作者: seastarbaby    時間: 18-7-28 10:56     標題: 回覆樓主

已有KTS還去叩天神,此舉不是很明顯嗎?叩到了又爭扎,難道叩天神只想一試女兒身手?

作者: Joy33    時間: 18-7-28 11:13     標題: 回覆樓主

作者: lui    時間: 18-7-28 11:48

絕不可申請本地津,直資學校,否則,當自動放棄學位論。系考都不可以考,不是take offer or not.

作者: 宮二    時間: 18-7-28 12:01

lui 發表於 18-7-28 11:48

絕不可申請本地津,直資學校,否則,當自動放棄學位論。系考都 ...

i see
咁考慮的是未來十二年,不單是六年
老實說,升小一,五六歲都好難預知是否適合
最大影響的是中游份子

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-28 12:14

lui 發表於 18-7-28 11:48

絕不可申請本地津,直資學校,否則,當自動放棄學位論。系考都 ...

龍校可考直資 wor ?不過就要放棄龍中。

作者: lui    時間: 18-7-28 12:15

1998Ruby1998 發表於 18-7-28 12:14
龍校可考直資 wor ?不過就要放棄龍中。

我意思你去考,就即當放棄論。你放棄學位,梗可以考啦。

作者: 宮二    時間: 18-7-28 12:17

lui 發表於 18-7-28 12:15
我意思你去考,就即當放棄論。你放棄學位,梗可以考啦。

每年有多少人放棄龍中,轉讀其他直資私校?

作者: lui    時間: 18-7-28 12:24

宮二 發表於 18-7-28 12:17

我不知道,但朋友今年去左國際學校,是Top student . 不升書院

作者: sissysze    時間: 18-7-28 12:29     標題: 回覆樓主:

叩門入都唔代表係天神做到 top student

作者: 宮二    時間: 18-7-28 13:00

lui 發表於 18-7-28 12:24

我不知道,但朋友今年去左國際學校,是Top student . 不升書院

英文程度足夠轉入國際學校嗎?

作者: b3410    時間: 18-7-28 13:03

宮二 發表於 18-7-28 12:01
i see
咁考慮的是未來十二年,不單是六年
老實說,升小一,五六歲都好難預知是否適合
對,所以家長會多考慮。升中時反而簡單,交俾小朋友自己揀
如果是幾年前,我一定揀龍中,唔使煩。不過,近1,2年經歷過小朋友升中,覺得去努力準備自己也是一個非常有意義的事。會傾向於儘量不去限制小朋友將來的發展。

作者: lui    時間: 18-7-28 13:05

宮二 發表於 18-7-28 13:00
英文程度足夠轉入國際學校嗎?

朋友女英文好好(是SMCS)

作者: lui    時間: 18-7-28 13:06

b3410 發表於 18-7-28 13:03
如果是幾年前,我一定揀龍中,唔使煩。 ...

Same here!

作者: siden    時間: 18-7-28 14:00

1998Ruby1998 發表於 18-7-28 10:15
同學間收集資料。今年唔出係因為成績差左,班主任都唔清楚數據。今年若 190+ 人考,英文只有 8 個 5**,Ph ...

咁搞落去

睇住黎

遲早斷龍

作者: siden    時間: 18-7-28 14:10

b3410 發表於 18-7-28 13:03
如果是幾年前,我一定揀龍中,唔使煩。 ...

你咁諗係因為你已經成功咁過左呢關,回頭看自然有意義

現實中,唔係人人都有個好結果,尤其競爭只會愈來愈大,大概楼主都冇水晶球看得見將來命運,搏唔搏睇佢自己

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-28 14:14

回覆 siden 的帖子

咁學校可能唔介意成績下滑但保持 Band 1?
若為成績,直屬係最好選擇,好多其他叻嘅津貼中學都係直屬關係,就算係面皮厚要留班都唔會影響升中質素。(聽聞有小一連續留班兩次,唔知真定假)

作者: siden    時間: 18-7-28 14:20

1998Ruby1998 發表於 18-7-28 14:14

咁學校可能唔介意成績下滑但保持 Band 1?

其實你講係啱

一條龍,連小學band 2甚至3都啃埋入書院,預咗成績一定會跌一跌

爭在只係跌幾多

而管理層又接受到跌幾多

如果仲有Band 1A/B咁上下,應該唔會影響一條龍

再多,我肯定佢會考慮斷龍

作者: b3410    時間: 18-7-28 15:09

lui 發表於 18-7-28 12:24

是否考國際學校反而不受影響?I mean,不需要放棄龍校學位?
作者: lui    時間: 18-7-28 15:11

b3410 發表於 18-7-28 15:09
是否考國際學校反而不受影響?I mean,不需要放棄龍校學位?

對,因為不是津和直資就可以了。你考私校or IS 佢無權取消你個位

作者: Yanamami    時間: 18-7-28 15:24

宮二 發表於 18-7-28 12:17
根本上係永遠永遠永遠都有人辞官歸故里,有人漏夜趕科場。不断会有人放棄龙中去考直私,亦有考到直私再叩名津,永無止境。唔係乜野出奇既事~
作者: sissysze    時間: 18-7-28 17:57     標題: 回覆樓主:

啱啱先有人天神轉去佐敦女校

作者: hkpapa852    時間: 18-7-28 18:09

有KTS offer去叩天神,叩完收你又要諗?咁不如放咗天神

作者: Yanamami    時間: 18-7-28 18:32

hkpapa852 發表於 18-7-28 18:09
有KTS offer去叩天神,叩完收你又要諗?咁不如放咗天神

天神唔洗錢又-條龙,值得叩。叩唔到就叠埋心水,叩到先心大心細,人之常情。我諗不如先take天神offer, 再小二試插DGJS, 禁就可以讀happy school. 插唔到都有得升SMCC做backup, 禁穩陣d.至於KTS又係幾得人鈡意,不过世事係有取捨,opportunity cost也~
作者: siden    時間: 18-7-28 18:59     標題: 回覆樓主

天神都俾你叩到

如果入KTS, 肯落力都9成機會keep到band 1頭

睇楼主有冇拼搏同冒險精神

呢様野冇人答到楼主,只有佢自己先知

作者: 小Monkey    時間: 18-7-28 20:37

資深如Yanamami 都建議妳先take 天神,P.2 考插班。我相信是很好方法!如大家都唔知妳女兒的potential, 安全啲對女兒也是付責任的做法,省下的最少6年,可能是12年學費可供女兒去外面看世界!

作者: lulumelody    時間: 18-7-28 20:51     標題: 回覆樓主:

其實KTS要付出自金錢和時間也不少,係世上根本沒有沒付出又可以取得好成績,只係究竟學校明谷學生定家長暗地裏谷學生。正如樓上講,天神不用錢,有一條龍,把讀kTS的學費留作將來去海外升學。

作者: 上水史力加    時間: 18-7-28 21:13

真的十分感謝各位的意見和幫忙,你們的意見真的很有用,謝謝
作者: siden    時間: 18-7-28 21:15

lulumelody 發表於 18-7-28 20:51
其實KTS要付出自金錢和時間也不少,係世上根本沒有沒付出又可以取得好成績,只係究竟學校明谷學生定家長暗 ...

Can’t be more true

作者: 上水史力加    時間: 18-7-28 21:36

我小朋友也有相似插班問題,看到這些真的很有用。
作者: QQ2018    時間: 18-7-28 21:38

多謝Yanamami 和各位前輩意見,做父母有時可能會心多,都只是希望替子女選得對。我們會take 天神offer, Monday 會放了kts 的位。謝謝大家。
作者: siden    時間: 18-7-28 21:44

QQ2018 發表於 18-7-28 21:38
多謝Yanamami 和各位前輩意見,做父母有時可能會心多,都只是希望替子女選得對。我們會take 天神offer, Mon ...

正路選擇

作者: Yanamami    時間: 18-7-28 21:47

QQ2018 發表於 18-7-28 21:38
多謝Yanamami 和各位前輩意見,做父母有時可能會心多,都只是希望替子女選得對。我們會take 天神offer, Mon ...

記得keep住成績考小二插DGJS
揀好就勇往直前唔好諗番轉头,打好手上既牌好了~

作者: QQ2018    時間: 18-7-28 21:49

👌 會同囡囡一齊努力
作者: siden    時間: 18-7-28 22:25     標題: 回覆樓主

小二插dgjs

呢個係超級高難度動作,比叩門入天神更難,先不要抱希望比較好。

入得天神,要有心理準備情歸此處,一入此門冇回頭

又咁講

呢道門好多人爭崩頭都入唔到去

已經羡煞旁人

作者: Josephine816    時間: 18-7-28 22:32

siden 發表於 18-7-28 22:25
小二插dgjs

呢個係超級高難度動作,比叩門入天神更難,先不要抱希望比較好。
題外話:天神好似中數,中常..... DGJS 數及常也用英文學,課程上應該配合不到
作者: siden    時間: 18-7-28 22:46

Josephine816 發表於 18-7-28 22:32
題外話:天神好似中數,中常..... DGJS 數及常也用英文學,課程上應該配合不到 ...

插班入得去嘅都不是池中之物。

Handle由中文轉英文台係要花啲時間,但多数冇問題。

反而擔心吓社交嘅適應好過。我聽過有高年級插入dgjs,冇乜朋友又有被欺負搞到好唔開心。

初小插班會易少少埋堆。

作者: beyondthebest    時間: 18-7-28 22:51

作者: Yanamami    時間: 18-7-28 23:30

siden 發表於 18-7-28 22:46
插班入得去嘅都不是池中之物。

Handle由中文轉英文台係要花啲時間,但多数冇問題。
性格问題吧~我女中一先入,最好朋友果两个都係JS的。
作者: siden    時間: 18-7-28 23:37

Yanamami 發表於 18-7-28 23:30
性格问題吧~我女中一先入,最好朋友果两个都係JS的。

同意

另一原因:中一有一堆新人,交友同學習大兜亂,好似洗牌一樣。同小五六小量插班生,氣氛完全唔同。因為唔係洗牌,如果個小朋友性格不利埋堆,就會有啲麻煩。

作者: sukitelfold    時間: 18-7-28 23:58

lulumelody 發表於 18-7-28 20:51
其實KTS要付出自金錢和時間也不少,係世上根本沒有沒付出又可以取得好成績,只係究竟學校明谷學生定家長暗 ...

絕對同意!

KTS要鬥錢、策略、小朋友資質、家長貼身/心,少一樣也難突圍!

但二間,我不會選天神,小學太集中於讀書學術,看學界各項體藝及公開朗誦節/音樂節/舞蹈比賽,冇乜人氣。。。

個人覺得,小學生活不是這樣的

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-28 23:59

回覆 Yanamami 的帖子

我覺得係人自己問題,因為我大部份 friend 得嘅,都係姐妹校/外來生,自己小學果 d 12 年後都係埋唔到堆。
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-29 00:01

回覆 Josephine816 的帖子

中文轉英文好快適應,我其中教過嘅一個中小插英私,第一次考試數學 9X,常識全班最高分。
作者: sissysze    時間: 18-7-29 00:01     標題: 回覆樓主:

天神耐唔時就會有女轉呔去佐敦,但 so far都係高小先轉到會

作者: sissysze    時間: 18-7-29 00:02

sukitelfold 發表於 18-7-28 23:58
絕對同意!

KTS要鬥錢、策略、小朋友資質、家長貼身/心,少一樣也難突圍!

有參加,不過無乜獎之嘛

作者: Yanamami    時間: 18-7-29 00:04

sukitelfold 發表於 18-7-28 23:58
絕對同意!

所以咪話opportunity cost. 我个人性格心口有个勇字,所以从來唔担心無中学backup, 更無諗过两个女六年後係乜料子,所以得果15分,考到KTS就大抽獎只填-间,入唔到就叠埋心水入KTS, 義無反顧,連叩门都無。
不过家下升中人数逐漸回升而且KTS学費又越黎越貴……

作者: sukitelfold    時間: 18-7-29 00:18

Yanamami 發表於 18-7-29 00:04
所以咪話opportunity cost. 我个人性格心口有个勇字,所以从來唔担心無中学backup, 更無諗过两个女六年後 ...

KTS資源、時間投放多及高,但上至校長、下至班主任,交足貨,加上家長自己有要求,加補品,對小朋友考中學的競爭力大大提高!

相反有些有附屬中學部的,寫張級x証明書去考別的中學,過五關斬六將、中學面試訓練,講二堂35分鐘課,叫做足夠訓練⋯⋯一入豪門深似海,入龍易但難出,全龍龍也算好,達到要求便上龍,半龍非龍的,眼見一半人要自求多福,差過好多二線官津!!

作者: Yanamami    時間: 18-7-29 00:22

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:18
KTS資源、時間投放多及高,但上至校長、下至班主任,交足貨,加上家長自己有要求,加補品,對小朋友考中學 ...
如果唔係100%上中学部既,我从来唔会叫龙,就唔知点解坊间会叫乜東東“半龙”。
作者: sukitelfold    時間: 18-7-29 00:25

所以咪話opportunity cost. 我个人性格心口有个勇字,所以从來唔担心無中学backup, 更無諗过两个女六年後 ...

除了學費貴之外,訓練班學費也出名貴過人,某D項目,明知教練搵家長笨,校方年年收投訴,也冇處理!

可能KTS家長個樣似⋯羊

作者: Yanamami    時間: 18-7-29 00:27

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:25
除了學費貴之外,訓練班學費也出名貴過人,某D項目,明知教練搵家長笨,校方年年收投訴,也冇處理!

可能 ...
哈!我乜訓練班都無參加过~細女連樂器都無学~
作者: siden    時間: 18-7-29 08:08

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:18
KTS資源、時間投放多及高,但上至校長、下至班主任,交足貨,加上家長自己有要求,加補品,對小朋友考中學 ...

你描述正確

何止自求多福?簡直自生自滅

有啲連級幾多都唔話你知

作者: 宮二    時間: 18-7-29 08:09

QQ2018 發表於 18-7-28 10:46
多謝 咁多前輩意見,我就如Yanamami 前輩所講:魚與熊掌。龍年出生率高,小朋友能力六年變化可以很大。扣門 ...

「我們又真的十分欣賞學校給予學生很多自信提升的機會。」我也疑惑谷校打擊自信心的長遠影響會否較大?

作者: MrBeast    時間: 18-7-29 08:33

身邊一kts 例子,上半年有時撞到見佢都愁眉深所,最後都有b1英中offer,先見佢開心返,我相信選kts 大多會ok 但就要go through the process,視乎想唔想再玩多次,天神我聽聞(只是3rd hand info)又是幾谷
作者: beagoodman    時間: 18-7-29 08:55

支持你最終揀天神。事實上,大部份在KTS讀足6年的女仔都考唔到ST MARY或以上級數的學校。天神的叩門試岀名難,叩入成功證明了你個女的能力,估計一般派入丶自行而入的,起碼至少在小一未必係你個女的水平。

KTS 或APS無疑係升中成績彪炳的小學,但有時被EK過份神化。

作者: cherrieshum    時間: 18-7-29 09:01

一定是天神

作者: Sophie0804    時間: 18-7-29 09:16

大女當年入了KTS, 連大抽獎都沒報
細仔去年入了另一間私校,連大抽獎都沒報。
地區都有傳統名校
自己最了解小朋友的性格同需要,快樂的小學生活是十分重要的,很多數據都是要有參考的。

作者: MrBeast    時間: 18-7-29 09:39

sukitelfold 發表於 18-7-29 00:25

除了學費貴之外,訓練班學費也出名貴過人,某D項目,明 ...
最近和一eca 教練吹水,佢話教開一小學因外判給球會,球會自然take a cut,$一樣但教練少了。in general 我覺得學校d eca 係平出面d,但又唔係平好多,但就好大班,唔覺好抵
作者: Yanamami    時間: 18-7-29 09:39

beagoodman 發表於 18-7-29 08:55
支持你最終揀天神。事實上,大部份在KTS讀足6年的女仔都考唔到ST MARY或以上級數的學校。天神的叩門試岀名 ...

我諗KTS賣点(楼主唔捨得既野)係愉快既校園生活,自信既教育,輕量功課測考默,而唔係其實亦唔算太彪炳既升中成績(同SFA APS比)。
作者: Yanamami    時間: 18-7-29 09:43

MrBeast 發表於 18-7-29 08:33
身邊一kts 例子,上半年有時撞到見佢都愁眉深所,最後都有b1英中offer,先見佢開心返,我相信選kts 大多會o ...
天神係唔efficient地谷,谷到無哂学习兴趣。
作者: lulumelody    時間: 18-7-29 10:06

beagoodman 發表於 18-7-29 08:55
支持你最終揀天神。事實上,大部份在KTS讀足6年的女仔都考唔到ST MARY或以上級數的學校。天神的叩門試岀名 ...

Yes KTS入的band1英中,樓主自己睇下有幾多入到St Mary級數的中學?亦有入到band2及band3,但六年來要每月付出五千幾學費,還有雜费,放棄天神是否值得?

作者: beagoodman    時間: 18-7-29 11:01     標題: 回覆樓主

KTS 教快的速度好似比天神還要快(有錯請指正),算唔算谷?
至於愉快學習丶自信等,以KTS 的收生來源丶學費等等來衡量,過去幾年平均B1(希望唔會有太多入小一時的初衷覺得B1C甚至B已不是味兒)的比例是約7X%,無疑好標青,但是另一角度講是每約4個人,就有一個入唔個B1, 是否有點高?他們最終的結論是否仍是自信丶愉快學習?除了正面,有時都諗諗反面。

天神100%上St Mary, 只要家長處理得宜,升中壓力應可調校得較低。

作者: sukitelfold    時間: 18-7-29 12:16

beagoodman 發表於 18-7-29 11:01
KTS 教快的速度好似比天神還要快(有錯請指正),算唔算谷?
至於愉快學習丶自信等,以KTS 的收生來源丶學 ...

又另一角度睇⋯⋯尾1/3的直上St. Mary中學,合適?有否錯配?快樂?

個人覺得,讀書不是讀名氣

P.S⋯⋯⋯搵用家Ruby 姐姐講解一下,可能會合適D及有說服力D!

作者: beyondthebest    時間: 18-7-29 12:25

作者: AS1210    時間: 18-7-29 12:35

Yanamami 發表於 18-7-29 09:43
天神係唔efficient地谷,谷到無哂学习兴趣。

你又知?你是用家嗎?何出此言呢?

作者: Yanamami    時間: 18-7-29 12:53

AS1210 發表於 18-7-29 12:35
你又知?你是用家嗎?何出此言呢?
得罪了……不是用家,近親係而矣~
作者: Yanamami    時間: 18-7-29 12:55

beagoodman 發表於 18-7-29 11:01
至於愉快學習丶自信等,以KTS 的收生來源丶學 ...
就係band2/3学生都唔会觉得自己好“失敗”,就係自信教育有成效既表現~
作者: retriever    時間: 18-7-29 13:25

咁都要問?

去KTS為物,為昇中*較*有保障。

而家你已經有全保,仲跳返落個海練水求上岸?!

作者: retriever    時間: 18-7-29 13:30

Yanamami 發表於 18-7-28 08:14
俾我都会魚与熊掌~KTS係好happy, 环境学術理念同方針都好好,不过学費超貴,亦無人知个小朋友六年後会去SPC ...

你校友都話超貴?! 你係K記檔台躉喎?

老老實實,我在EK聽過諗耐似乎女校除左MPS,大部份都極地環境咁。。。

K記有同學仔在讀,當年開學都話簽支票簽到頻頻換支票薄。。。

作者: Yanamami    時間: 18-7-29 13:35

retriever 發表於 18-7-29 13:30
你校友都話超貴?! 你係K記檔台躉喎?
係EK內都知我係KTS粉,感謝KTS既-切,但亦係实說实話既人,均均真真。好就好,唔好就唔好。唔会硬推亦唔会玻璃心~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5