教育王國

標題: 小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校? [打印本頁]

作者: cherry0131    時間: 18-7-25 20:27     標題: 小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校?

暑假後就升小六,班主任話第一輪選學校,只係揀一間想入的中學便可以!真的嗎?

作者: kirstyau    時間: 18-7-25 20:28

cherry0131 發表於 18-7-25 20:27
暑假後就升小六,班主任話第一輪選學校,只係揀一間想入的中學便可以!真的嗎?

...

直資任報,自行二間全港任何2間官津

作者: cherry0131    時間: 18-7-25 20:33

kirstyau 發表於 18-7-25 20:28
直資任報,自行二間全港任何2間官津
因為住屯門區,沒有直資!一心諗住自行報兩間, 班主任話揀一間自己想入就夠!唔駛咁多次面試!

作者: Yanamami    時間: 18-7-25 20:36

請參考回应#4

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=2954758
作者: Yanamami    時間: 18-7-25 20:37

cherry0131 發表於 18-7-25 20:33
因為住屯門區,沒有直資!一心諗住自行報兩間, 班主任話揀一間自己想入就夠!唔駛咁多次面試!
...

禁不負責既班主任都有
作者: meowymeowy    時間: 18-7-25 20:48

...

第一輪官津自行選兩間喎,全港都可以架,你可以去教育局website慢慢睇資料

作者: IloveJJ    時間: 18-7-25 20:51

作者: gracelam    時間: 18-7-25 21:02

cherry0131 發表於 18-7-25 20:33
...

報直資可以當練習面試及試水温。

仲有2間自行唔係想讀邊間就報邊間, band 3生報喇沙/瑪利諾一定係陪跑!! (有超强特異功能除外)

作者: bbeasy25    時間: 18-7-25 21:24     標題: 回覆樓主

屯門想入邊間呀?四大?

作者: cherry0131    時間: 18-7-25 21:35

我知道自行可以揀兩間中學的, 所以我一早諗左報兩間同banding 的中學!只不過家長日時班主任話揀一間喜歡嘅就夠,唔需要面兩次試,女兒在學校160幾人考全級頭三名,剛剛的小六派位學校超過一半派B1英中!不過睇完頭先個post, 屯門區B1女生約64%派到B1學校!如果只報一間,好似有d風險...

作者: b3410    時間: 18-7-25 21:48

cherry0131 發表於 18-7-25 21:35
我知道自行可以揀兩間中學的, 所以我一早諗左報兩間同banding 的中學!只不過家長日時班主任話揀一間喜歡嘅 ...
老師的可能覺得你女的成績,屯門幾間中學,自行已經係必入,所以話一間就夠。
作者: 馬騮狗    時間: 18-7-25 23:26

我知道自行可以揀兩間中學的, 所以我一早諗左報兩間同banding 的中學!只不過家長日時班主任話揀一間喜歡嘅 ...

報二間安全d,出年升中人數又再多咗.自行時,係學校揀你,唔好放棄自二嘅機會.無人知道,自一係咪一定收你.加油呀!

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-25 23:43

回覆 cherry0131 的帖子

一半英中,未必全部都係 Band 1/2,有否減去那些英中?
作者: ultramantam    時間: 18-7-26 00:43

我唔知你嗰個班主任嘅真正意思,不過,我個女間學校嘅校長就曾經講過,除非自一同自二嗰兩間都真係好想入,否則就最好只揀一間。而今次升中派位就真係出現咗有啲學生派咗自二嗰間,但就好失望,因為有好多比佢考得更後嘅人都可以係乙部入到佢想入嘅自一嗰間。而嗰啲學生因為自二就被取錄咗,所以在統一派位階段人地仲可以搏到入,而佢地就無得搏囉。
當然,當初佢地揀自二嗰間就係諗住做個保險,但見到其他同學都大部份入到佢自一嗰間,所以就覺得好唔抵。因此,是否只報自一,還是保險報埋自二,就要睇你自己點決擇啦。

作者: polly0503    時間: 18-7-26 05:51

你個女的名次咁前 可以進取選擇屯門四大,小朋友的小學是否一線小學? 如選擇四大全級10名內機會好大。我小朋友都是級10內,剛入了四大其中一間。我自行選擇了2間(A,B)。第二輪選擇B做第一選擇 最後A入左。以你小朋友的名次你放心選擇,自行最好兩間,(自行)將最心義放第一,因如兩間都收第一選擇收你,你就要入果間。

作者: bbeasy25    時間: 18-7-26 08:38     標題: 回覆樓主

160人應該係大校,有無聯繫中學?有的話,應該揀一間也可以。我們校長講過,除非是淨係想讀一間,否則最好填2間。
其實小朋友成績甘好,有無唸過用一個博出面名校,好過填一間。

作者: Hellomimi112    時間: 18-7-26 09:38

...

我個仔小五時,副校叫我自行只報QC一間,否則自二應收,到時甲部同乙部冇機會博了。所以好多時好博既係會只填一間自行的,但風險好大。

作者: bbforever    時間: 18-7-26 09:48

我聽到有學生入咗自行2,喊哂,想叩自行一,但叩唔到~

所以自行嗰2間,要好好想清楚~
作者: jaycee_mami    時間: 18-7-26 09:55     標題: 回覆樓主:

想請問, 自二是否不能揀大熱學校?  因為其他人會將它放自一, 到自二已派哂位?

大熱學校只能放自一?

作者: IloveJJ    時間: 18-7-26 10:07

作者: mch411    時間: 18-7-26 11:43

唔計直資, 官津自行可選兩間,
另外政府全資既體藝中學亦可入表,
即係官津最多選3間, 但要注意體藝有收生優先權,
佢收左你, 自一都唔可以收你,
如果你小朋友只係好心儀某一間學校,
自行選一間都係一個策略
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-7-26 12:24

明年升中學童人數開始多,自行只揀一間有一定嘅風險,而且仲要睇地區,若自行入唔倒而跌落大抽獎,就算1A生同1C生已無分别,都一樣有機會派入1尾學校,所以決定要非君不嫁就要有心理準備要輸得起。
作者: worldcat    時間: 18-7-26 13:42

jaycee_mami 發表於 18-7-26 09:55
想請問, 自二是否不能揀大熱學校?  因為其他人會將它放自一, 到自二已派哂位?

大熱學校只能放自一?
自一自二都係中學計分,理論上學校面試時亦唔知學生報自一定自二。只係如果兩間都收,edb會派自一俾學生。
作者: cherry0131    時間: 18-7-26 14:08

Delete
作者: cherry0131    時間: 18-7-26 14:15

1998Ruby1998 發表於 18-7-25 23:43

一半英中,未必全部都係 Band 1/2,有否減去那些英中? ...
屯門區只有B1 及B2頭的英中
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-26 14:20

cherry0131 發表於 18-7-26 14:08
Delete

學校冇跨區人/考直資?

作者: LJ3981    時間: 18-7-26 14:35     標題: 回覆樓主

估計樓主小朋友讀梁小何小之類
班主任怕你們中自二會失望!

作者: cherry0131    時間: 18-7-26 15:21

bbeasy25 發表於 18-7-26 08:38
160人應該係大校,有無聯繫中學?有的話,應該揀一間也可以。我們校長講過,除非是淨係想讀一間,否則最好 ...
有呀...保記...
作者: tpmon    時間: 18-7-26 15:35

...

正常應用晒兩個自行的choices 的機會。

這case 又看到有些小學老師的升中建議不對,好彩你醒目問EK的專家。

作者: tpmon    時間: 18-7-26 15:42

cherry0131 發表於 18-7-26 15:21
有呀...保記...

估是Band 1A 生,如果是這樣:-
自一可選保良局百周年

自二可選順德梁銶琚
(假設你孩子入了梁銶琚不後侮)

作者: mcl203    時間: 18-7-26 16:54

cherry0131 發表於 18-7-26 15:21
有呀...保記...

自1打算選聯繫中學?~~~

作者: cherry0131    時間: 18-7-26 17:22

tpmon 發表於 18-7-26 15:42

本身諗住第一選董玉娣,女兒比較喜歡呢間!第二先選百周年!唔會揀梁球居!

作者: cherry0131    時間: 18-7-26 17:22

1998Ruby1998 發表於 18-7-26 14:20
學校冇跨區人/考直資?
冇呀
作者: lcwz01    時間: 18-7-26 18:49

cherry0131 發表於 18-7-26 17:22
本身諗住第一選董玉娣,女兒比較喜歡呢間!第二先選百周年!唔會揀梁球居!
論DSE成績,百周年係好过董中(不過唔係相差好多)。你囡囡自行入呢2間嘅機會亦好大。不如留返比囡囡自己揀啦。我囡參觀完呢2間後,都係鍾意董中多D。
作者: cherry0131    時間: 18-7-26 19:02

polly0503 發表於 18-7-26 05:51

你個女的名次咁前 可以進取選擇屯門四大,小朋友的小學是 ...
本身女兒幼稚園小學都係保記,女兒都想入番保記嘅中學!學校今年差不多20%入左兩間保中,入百周的人較多,但老師成日話董中比較活動教學,女兒會讀得比較開心,所以自一想揀董中!

作者: cherry0131    時間: 18-7-26 19:04

lcwz01 發表於 18-7-26 18:49
論DSE成績,百周年係好过董中(不過唔係相差好多)。你囡囡自行入呢2間嘅機會亦好大。不如留返比囡囡自己揀啦 ...

係呀...你知唔知女兒比董中嘅乜野吸引到?

我見董中的成績同百周差不多...

哈哈...佢好喜歡食朱古力...佢係比小食部嘅朱古力心太軟吸引住....

作者: Queenielam88    時間: 18-7-26 19:31

tpmon 發表於 18-7-26 15:42

好奇一問,點解入梁會後悔?

作者: 29XX86    時間: 18-7-26 20:05

cherry0131 發表於 18-7-26 19:04

百周都有心太軟喎,我兒生女都話好正。

作者: cherry0131    時間: 18-7-26 20:24

29XX86 發表於 18-7-26 20:05
百周都有心太軟喎,我兒生女都話好正。
係咩?上年open day 撞正要去數學比賽去唔到參觀,所以未去過!今年開放日一定要去試下先得!其實百周近屋企好多...

作者: tpmon    時間: 18-7-26 21:12

Queenielam88 發表於 18-7-26 19:31
好奇一問,點解入梁會後悔?

因自一唔收,自二收,會派自二。

同時,樓主的孩子是保記出生。

我都知順德梁銶琚在全屯門排名第二。

屯門4大排名: 百周年>梁銶琚>陳瑞芝>董玉娣

作者: Queenielam88    時間: 18-7-26 21:21

tpmon 發表於 18-7-26 21:12
因自一唔收,自二收,會派自二。

同時,樓主的孩子是保記出生。

哦,原來如此。如果成績真係band 1a嘅話,我一定會向外闖。

作者: cherry0131    時間: 18-7-26 21:27

Queenielam88 發表於 18-7-26 21:21
哦,原來如此。如果成績真係band 1a嘅話,我一定會向外闖。
我都有屋企人商量過報港島區嘅學校,但佢地唔贊成,每日要由屯門坐車番港島,好辛苦!除非出年我轉工去港島番工,我就會渣車送佢番學!可惜只餘下兩三個月就差不多揀學校,我怕我轉工都搵唔切...

作者: bbeasy25    時間: 18-7-26 21:33

cherry0131 發表於 18-7-26 21:27
我都有屋企人商量過報港島區嘅學校,但佢地唔贊成,每日要由屯門坐車番港島,好辛苦!除非出年我轉工去港島 ...

贊成出去闖一闖,你可以渣車去奧運或九龍站轉車,應該可以好快

作者: tpmon    時間: 18-7-26 21:33

我都有屋企人商量過報港島區嘅學校,但佢地唔贊成,每日要由屯門坐車番港島,好辛苦!除非出年我轉工去港島 ...

你要看想報港島那間中學。

分分鐘百周年和董玉娣的程度更好。

全保良局最叻的中學,就在慈雲山和屯門。

作者: Queenielam88    時間: 18-7-26 21:34

轉工容易,學位難求呀!

作者: tpmon    時間: 18-7-26 21:36

Queenielam88 發表於 18-7-26 21:34
轉工容易,學位難求呀!

乜你們轉工咁易?

作者: Queenielam88    時間: 18-7-26 21:37

tpmon 發表於 18-7-26 21:36
乜你們轉工咁易?

哈哈哈……如要求唔高嘅話

作者: tpmon    時間: 18-7-26 21:48

bbeasy25 發表於 18-7-26 21:33
贊成出去闖一闖,你可以渣車去奧運或九龍站轉車,應該可以好快

較百周年好的港島中學有: 聖保羅男女、英華女、聖保祿學校、瑪利曼、庇利羅士、張祝珊。其實數目不多。

作者: cherry0131    時間: 18-7-26 21:52

tpmon 發表於 18-7-26 21:33

你要看想報港島那間中學。
老師話董中近年入三大嘅percentage追得過百周,但整體學生成績計就係百周比較平均!下個月就知今年兩間保中嘅result, 真係要再睇睇先決定自一同自二點擺...
轉工好難嫁,上年見過幾份工,雖然都請我offer 都over 40k, 但要去到跑馬地,就完全冇藉口比自己轉工...如果而家多左個藉口,可能會再見下工!再幫女兒睇睇出面嘅學校!

作者: tpmon    時間: 18-7-26 22:05

cherry0131 發表於 18-7-26 21:52
老師話董中近年入三大嘅percentage追得過百周,但整體學生成績計就係百周比較平均!下個月就知今年兩間保中 ...

百周年的名氣應比董玉娣高一班。

選擇上要好小心。以黃大仙慈雲山作例子,一向保一稱王。後來保何由Band 2升Grade 上Band 1,保何想更提升排名,用谷的方法勁谷學生,學校假期也要補課,曾有保何學生壓力大跳樓死亡。

希望董玉娣不會像保何,要力追上百周年和保一,谷死學生。

作者: tpmon    時間: 18-7-26 22:15

老師話董中近年入三大嘅percentage追得過百周,但整體學生成績計就係百周比較平均!下個月就知今年兩間保中 ...

平均在港島區的公司人工較好。我每天坐車單程要超過一小時由大埔去港島區返工,但我自己不容易轉工,又冇錢換樓。

作者: lcwz01    時間: 18-7-26 22:18

cherry0131 發表於 18-7-26 19:04

當年啊女參觀完董中資訊日, 個感覺就係開心,舒服,同埋師生關係良好, 因此佢就好鍾意呢間學校。 百週年佢都有去, 佢就覺得百週年正經啲嚴肅啲。
作者: cherry0131    時間: 18-7-26 22:23

lcwz01 發表於 18-7-26 22:18
當年啊女參觀完董中資訊日, 個感覺就係開心,舒服,同埋師生關係良好, 因此佢就好鍾意呢間學校。 百週年 ...
小學老師都係咁講,如果想讀得開心d, 唔係只係一味讀書就比較適合董中...只不過呢兩年董中追得好貼,上年入三大都高過百周,所以唔知近年會唔會谷得好犀利...
過兩個月再去參觀兩間中學,睇睇女兒點揀...

作者: tpmon    時間: 18-7-26 22:33     標題: 回覆樓主:

見到保何的新聞,我也不敢比孩子讀保良局爭上位的中學。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180212/20302803

作者: lcwz01    時間: 18-7-26 22:44

谷唔谷 睇小朋友能力嘅啫, 以你個女嘅能力應該冇問題。 阿女今年升中五。 除咗中一辛苦啲之外,佢hea咗三年。 今年6月考完試之後 每日都係上網,瞓覺,打機。 叫佢溫習零反應。 好在7月中學校有補課,有畀啲嘢佢做。
作者: tpmon    時間: 18-7-26 22:54

lcwz01 發表於 18-7-26 22:44

谷唔谷 睇小朋友能力嘅啫, 以你個女嘅能力應該冇問題。 阿女今年升中五。 除咗中 ...

lcwz01, 你孩子讀那間保良局中學?

作者: lcwz01    時間: 18-7-26 23:11

tpmon 發表於 18-7-26 22:54

lcwz01, 你孩子讀那間保良局中學?

董玉娣中學
作者: tpmon    時間: 18-7-26 23:15

lcwz01 發表於 18-7-26 23:11
董玉娣中學

那麽你最適合給樓主意見。

百周年vs 董玉娣哪間較好。

作者: LJ3981    時間: 18-7-27 02:41     標題: 回覆樓主

今年梁周升中
入百記有9人
入董中有45人左右

百記明显高一班。既然樓主小朋友是級一二,咁去百記囉!

作者: cherry0131    時間: 18-7-27 07:25

LJ3981 發表於 18-7-27 02:41
今年梁周升中
入百記有9人
入董中有45人左右

始終梁周在董中旁邊,揀董中會比較多,因為近!女兒學校一向入百周人數都較多!
我女兒問過同班同學,大半嘅同學都揀百周,亦都勸我女兒揀百周,多d識嘅朋友一齊讀會開心d...
我女兒由最初堅持考董中,而家都開始動搖話有機會改變主意!

作者: LJ3981    時間: 18-7-27 08:40

cherry0131 發表於 18-7-27 07:25
始終梁周在董中旁邊,揀董中會比較多,因為近!女兒學校一向入百周人數都較多!
我女兒問過同班同學,大半 ...

多同學仔一起上中學好過孤身出九龍港島!
如果屯門一線小學級三老師叫你自一選百週年好穩陣喎!

作者: 樹熊MA    時間: 18-7-27 14:04

回覆 b3410 的帖子

我都覺得老師是呢個意思,因為樓主個女嘅成績一定掂,肯定第一志願已經收,所以老師先咁講
作者: PCMW    時間: 18-7-27 17:49     標題: 回覆樓主

如果兩間差不多,應該要睇吓兩間校長邊個後生啲。換咗個校長等於換咗間學校咁滯呀。冇記錯百周應該係丁校長,是不是應該差不多退休?

作者: ultramantam    時間: 18-7-27 21:06

cherry0131 發表於 18-7-27 07:25
我女兒問過同班同學,大半 ...
你個case同我囡囡啲同學一樣,慈雲山有保一同保何兩間保良局嘅中學,我囡囡間小學升保一嘅人數不均每年都起碼有成50幾人,但升保何嘅就少好多,因為保一有聯繫位而保何無,而且保一嘅排名又比保何高好多。今年我囡囡有啲同學在自一選保一,而自二選保何,原因係佢地認為自二放保何係當保險,因為怕大抽奬時派唔到去保一。最後結果係有幾個同學自選二入咗保何,但就見到有啲學校名次低過佢地嘅竟然入到保一(當然係大抽奬入嘅),所以派位當日佢地派咗保何就哭咗出來。
所以,選自一同自二就必須係你入邊間都無問題嘅,千奇唔好好似我囡嗰啲同學咁,入咗作為保險嘅自二到時又後悔就唔好啦。

作者: sblam    時間: 18-7-27 21:35

我估老師的意思,如好想只入百週年(或董玉娣), 自一只交表百週年(或董玉娣),自二放棄董玉娣(或百週年)。如果萬一派不到自一,都可以係統一派位有機會派到乙一(同自一)哪間中學。
如果讀百週年或董玉娣都無所謂的話,自一自二都交表,不要浪費機會。因為教育局無要求學生要交晒自一自二表格。

作者: cherry0131    時間: 18-7-28 09:36

sblam 發表於 18-7-27 21:35
我估老師的意思,如好想只入百週年(或董玉娣), 自一只交表百週年(或董玉娣),自二放棄董玉娣(或百週年)。如 ...

女兒本身好想入董中,對百周感覺麻麻,但見好多同學都揀,今屆又多學生入左百周,佢開始有點動搖. 我諗住十月至十一月開放日,等佢去百周睇睇. 本身屋企較近百周,如果佢對百周都唔太抗拒的話,可能自一揀佢,自二先揀董中!老師成日同佢地講讀百周只有讀書,讀書,再讀書!所以佢唔鐘意,因為佢小學都參加好多活動,佢唔想咁悶淨係讀書!所以佢曾經諗過報馬可賓,因為好多課外活動!不過我解釋佢聽學校banding差太遠,老師都話在馬可賓會讀得相當輕鬆!只不過我同佢講驚浪費左你六年時間,佢先話報番保中!其實有時真係好矛盾,我唔想佢咁辛苦,但又驚揀錯左害左佢....
作者: Kalongmama    時間: 18-7-28 09:54

cherry0131 發表於 18-7-28 09:36
女兒本身好想入董中,對百周感覺麻麻,但見好多同學都揀,今屆又多學生入左百周,佢開始有點動搖. 我諗住 ...

我上年也是二揀一,初期比較喜歡百周,校長講座比較有說服力,而且比較近,不過兩間都要搭車。最後揀了董中,除了讀書,活動也重要,感覺上董中比較多活動,相對不是只看學術。董中自行會看多方面表現,專長也會加分,百周無頭三唔會有機會。

作者: cherry0131    時間: 18-7-28 13:03

Kalongmama 發表於 18-7-28 09:54
我上年也是二揀一,初期比較喜歡百周,校長講座比較有說服力,而且比較近,不過兩間都要搭車。最後揀了董 ...
請問董中多考試測驗嗎?課外活動多嗎?女兒讀保小級考頭三名,今年學校好多同學入左百周,所以師兄師姐都勸我女兒揀百周!

作者: os_ecu    時間: 18-7-28 13:42

...

第一輪係咪指 “自行” ? 自行可以揀兩間鍾意嘅,不限地區。

作者: bonnycai    時間: 18-7-28 13:51     標題: 回覆樓主:

想請問大家,直資幾時開始報?

作者: Junjun7    時間: 18-7-28 14:14

ultramantam 發表於 18-7-27 21:06
你個case同我囡囡啲同學一樣,慈雲山有保一同保何兩間保良局嘅中學,我囡囡間小學升保一嘅人數不均每年都起 ...
今年身邊見有人入佐自行果間又唔甘心,起初可能以為入硬自一,點知入佐唔太喜歡的自二,叩門都冇結果,所以自行兩間真的一定是自己最喜歡的,隨便入邊一間都唔後悔先啱;仲有幾個自行報band1尾學校唔收,反而抽奬就入佐band1頭學校
作者: Kalongmama    時間: 18-7-28 14:19

cherry0131 發表於 18-7-28 13:03
請問董中多考試測驗嗎?課外活動多嗎?女兒讀保小級考頭三名,今年學校好多同學入左百周,所以師兄師姐都勸 ...

我揀自二董中,自一乙一梁中,入了梁中。不清楚董中的情況

作者: Kalongmama    時間: 18-7-28 14:20

bonnycai 發表於 18-7-28 13:51
想請問大家,直資幾時開始報?

每間日期不同,比自行早,印象中是十至十一月開始

作者: ultramantam    時間: 18-7-28 21:43

Junjun7 發表於 18-7-28 14:14
今年身邊見有人入佐自行果間又唔甘心,起初可能以為入硬自一,點知入佐唔太喜歡的自二,叩門都冇結果,所以 ...
其實這就係個人嘅決擇問題,若果要保險嘅話,就唔好因為得到保險又後悔。若果要大胆去搏,亦唔好因為搏唔到又後悔囉。有時候人就係因為自己嘅心理而影響咗自己嘅將來,就好似自二收咗又唔甘心,但誰又可保證佢唔揀自二嘅時候,就一定入得到番自一佢鐘意嗰間?可能你唔作保險嘅話,你可能更派得更差,那時候唔通又要後悔?所以,知足者貧亦樂就是這個道理。
作者: cuby    時間: 18-7-29 09:06     標題: 回覆樓主:

如果保小级三,應自行2間保中,除非只喜歡其中一間,怕比自2收左。馬中成績一般,差過田中,譚中和四大。只是校舍比較吸引。屯門只有6間B1英中,1間B1中中,呢幾年競爭越來越大。唔夠B1位分。自行2間穩陣D。

作者: cherry0131    時間: 18-7-29 09:45

回覆 cuby 的帖子
cuby 發表於 18-7-29 09:06
如果保小级三,應自行2間保中,除非只喜歡其中一間,怕比自2收左。馬中成績一般,差過田中,譚中和四大。只 ...
屯門B1學校有以下七間嗎?
百周
董玉娣
梁球琚
陳瑞芝
譚伯羽
田家炳
馬可賓?

作者: kirstyau    時間: 18-7-29 10:20

Junjun7 發表於 18-7-28 14:14
今年身邊見有人入佐自行果間又唔甘心,起初可能以為入硬自一,點知入佐唔太喜歡的自二,叩門都冇結果,所以 ...

簡單講即自行一,二要入到都會開香檳先好交。

作者: cuby    時間: 18-7-29 10:30

cherry0131 發表於 18-7-29 09:45
回覆 cuby 的帖子

屯門B1學校有以下七間嗎?

是,已包括馬可賓。但馬可賓沒有4分成績公佈。根據佢2年網上公佈。佢今年考得差過舊年。

作者: cherry0131    時間: 18-7-29 10:42

cuby 發表於 18-7-29 10:30
是,已包括馬可賓。但馬可賓沒有4分成績公佈。根據佢2年網上公佈。佢今年考得差過舊年。
...
原來屯官,南屯官,劉金龍都唔屬於B1
作者: cuby    時間: 18-7-29 11:29

cherry0131 發表於 18-7-29 10:42
原來屯官,南屯官,劉金龍都唔屬於B1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732

作者: cherry0131    時間: 18-7-29 22:08

cuby 發表於 18-7-29 11:29
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732
學校來年由四次考試改為三次考試,希望女兒在呈二呈三都可以保持住級三內!下年再來報喜!
作者: dddaddy    時間: 18-7-30 09:31

可以揀兩間,就梗係揀兩間啦,當買保險都好。
作者: cherry0131    時間: 18-7-30 11:07

Kalongmama 發表於 18-7-28 14:19
我揀自二董中,自一乙一梁中,入了梁中。不清楚董中的情況

請問梁球琚多考試測驗嗎? 我見D POST 講梁中好似數理好D..
本身女兒數學較好, 代表學校參加唔同比賽都拎到獎, 在校內都拎獎學金.
不過因為保小出身, 所以佢以百周同董中為首選, 唔知梁中會唔會好谷呢?
尋日同屋企人傾過, 屯門四大都同屋企有D 距離, 都係要車女兒番學, 所以不如諗埋梁中或陳中....

作者: tpmon    時間: 18-7-30 12:35

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2125637/中環接待員月入2萬

作者: Kalongmama    時間: 18-7-30 17:33

cherry0131 發表於 18-7-30 11:07
請問梁球琚多考試測驗嗎? 我見D POST 講梁中好似數理好D..
本身女兒數學較好, 代表學校參加唔同比賽都拎到 ...

我小朋友也是數理較強,今年九月才升中一,未清楚測驗情況如何。眼見有師兄讀得輕鬆,亦有人趕功課做到好夜,我估是因人而異。若你是聯小,一般來說自行會先收非聯繫學生,除非是级頭。所以自行選非聯繫的可能機會更大,不過大前提要視乎自己喜歡與否。感覺上百周最看重成績,董中和梁中相對多活動,陳中宗教信仰濃厚,校風很好。

作者: cherry0131    時間: 18-7-30 22:23

Kalongmama 發表於 18-7-30 17:33
我小朋友也是數理較強,今年九月才升中一,未清楚測驗情況如何。眼見有師兄讀得輕鬆,亦有人趕功課做到好 ...
明白!謝謝你!乜原來自行係先揀非聯校生?呢個我真係唔知添....

女兒保小揀番保中,自行咪有危機?
我會叫女兒盡力考好呈二同呈三,因為只有級三名內成績表先會show到,所以我叫佢要keep住級三內,就唔駛估估下!

頭先問過女兒,佢嘅priority 都係董中》百周>梁中

作者: bbq.    時間: 18-8-4 00:03

Kalongmama 發表於 18-7-30 17:33
我小朋友也是數理較強,今年九月才升中一,未清楚測驗情況如何。眼見有師兄讀得輕鬆,亦有人趕功課做到好 ...

在自行階段,我以為聯繫小學與其他小學是機會均等。從來無諗過反而機會少咗

作者: Kalongmama    時間: 18-8-5 11:00

bbq. 發表於 18-8-4 00:03
在自行階段,我以為聯繫小學與其他小學是機會均等。從來無諗過反而機會少咗
...

聯中會預左大抽獎會揀佢,而且想收其他精英

作者: cherry0131    時間: 18-8-5 19:56

bbq. 發表於 18-8-4 00:03
...
你都好d...起碼以為大家機會均等...我一直以為係收左聯繫小學先呀!

作者: mcl203    時間: 18-8-5 20:15

Kalongmama 發表於 18-8-5 11:00
聯中會預左大抽獎會揀佢,而且想收其他精英

我估未必,聯繋位通常要靠抽既,正常級頭果D係自行被收既機會應該大D,就算該學生放乙1,仍係有機會被自行階段收左,甚或乙1抽輸左~~~

作者: Kalongmama    時間: 18-8-6 07:48

mcl203 發表於 18-8-5 20:15
我估未必,聯繋位通常要靠抽既,正常級頭果D係自行被收既機會應該大D,就算該學生放乙1,仍係有機會被自行 ...

自行要去到級前才會有機會,十名內都唔收

作者: cherry0131    時間: 18-8-6 10:03

Kalongmama 發表於 18-8-6 07:48
自行要去到級前才會有機會,十名內都唔收

咁其實有聯繫都未必有著數...
好似屯門區得兩間保中, 有25% 位留比聯繫小學(5間)...
如果咁計, 兩間保中有288個位, 有72個位係留比聯繫小學...
唔知係咪5間保小, 每間都會有十幾個位係可以比佢地抽?
如果唔係, 係5間一齊抽72個位, 可能有D 保小數量多D, 有D 少D...睇彩數...

咁計, 好似冇乜著數...

作者: 29XX86    時間: 18-8-6 10:20

樓主, 其實你真係要唸清楚一間保中, 除非2間保中都心儀, 否則你囡自行入既機會超大.

我囡都係自行入屯門四大的(誇區), 仲要無你囡考得咁頭, 但都係級十內, 同你囡條件差唔多, 司儀、辯論獎、中英作文獎、朗誦獎及英文強等.
作者: gigayan    時間: 18-8-6 10:26

29XX86 發表於 18-8-6 10:20
樓主, 其實你真係要唸清楚一間保中, 除非2間保中都心儀, 否則你囡自行入既機會超大.

我囡都係自行入屯門 ...

請問是否陳中?

作者: 29XX86    時間: 18-8-6 10:26

gigayan 發表於 18-8-6 10:26
請問是否陳中?

YES

作者: gigayan    時間: 18-8-6 11:23

29XX86 發表於 18-8-6 10:26
YES

恭喜,很好的學校

作者: mcl203    時間: 18-8-6 11:37

cherry0131 發表於 18-8-6 10:03
咁其實有聯繫都未必有著數...
好似屯門區得兩間保中, 有25% 位留比聯繫小學(6間)...
如果咁計, 兩間保中有2 ...

似乎你搞錯左聯系位計法~~~

係 中學學位 減 留班位 減 自行位 才乘 25%~~~

聯系位係一齊抽既~~~

作者: 29XX86    時間: 18-8-6 11:40

gigayan 發表於 18-8-6 11:23
恭喜,很好的學校

係呀! 我就最欣賞佢學校校風, 簡介會唔會一味講成績, 我囡唔谷得, 呢間學校著重德育, 我BUY佢呢點.

作者: cherry0131    時間: 18-8-6 12:03

29XX86 發表於 18-8-6 10:20

我囡都係自行入屯門 ...

哦...原來你女兒是陳中的...

因為女兒唔想讀宗教, 所以冇考慮陳中...
以前我讀何日東時都有諗過報陳中, 但後來升中時搬左去第二區住...

我囡中英文拎唔到獎, 一直都係數學比賽拎獎....我都好希望佢O既中文好D...

作者: cherry0131    時間: 18-8-6 12:14

mcl203 發表於 18-8-6 11:37

似乎你搞錯左聯系位計法~~~

假如144中一位, 38個自行位, 4個留班位

=(144 - 38 - 4) x 25%
= 25

如果咁計, 即是一間保中有25個位留比聯繫小學...兩間保中就大約50個位...

咁真係睇下好唔好彩啊...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5