教育王國

標題: 小三課程是否會比小一二突然深好多. [打印本頁]

作者: happybabyabc    時間: 18-7-25 17:10     標題: 小三課程是否會比小一二突然深好多.

小三課程是否會比小一二突然深好多.
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-25 17:59     標題: 回覆樓主:

間間學校不同

作者: bobbob    時間: 18-7-25 18:29

回覆 happybabyabc 的帖子

唔係
作者: 小曳人    時間: 18-7-25 19:33

課程唔會深好多,但老師要求會高咗,唔再係初小大BB

作者: gracelam    時間: 18-7-25 19:58

happybabyabc 發表於 18-7-25 17:10

小三升小四會轉深較多。

特別係中文科及數學科!

作者: 伍sir    時間: 18-7-25 20:28

gracelam 發表於 18-7-25 19:58
小三升小四會轉深較多。

特別係中文科及數學科!

對,升小四應該係變化最大,不過以小朋友來說真係年年都要適應

作者: IloveJJ    時間: 18-7-25 20:35     標題: 回覆樓主:

作者: 迷你人    時間: 18-7-26 00:15

伍sir 發表於 18-7-25 20:28

升小四變化好大,特別英、數、常

作者: Jessy    時間: 18-7-26 00:17

我覺得升小四分別最大
作者: mytambb    時間: 18-7-26 09:23

happybabyabc 發表於 18-7-25 17:10

因為一二年級的東西較淺,通常一講就明。三年級開始要背要記要轉彎的東西開始出現。

作者: Olympian    時間: 18-7-26 10:17

我仔剛讀完小三。我和同學仔媽咪都覺得中英作文難左(其實2下已經開始),因要寫成篇野,唔再係寫幾句。英文教多左grammar,數學除數小朋友會覺得難一點。小三溫習用的總時間多左。做功課的時間平均長了30分鐘。小一二真好較輕鬆些嘅,但升小三又不至於難好多。

作者: 熱媽    時間: 18-7-26 10:19

回覆 happybabyabc 的帖子

升小四,D課程會明顯深咗少少。但課程呢D野真係一年深過一年,好似3年前升小四同今年升小四,書雖一樣,但考的內容出法已深了。
作者: bbforever    時間: 18-7-26 22:32

我都認同小四開始深,同小三比係跨咗一大步~

作者: Olympian    時間: 18-7-27 09:40

bbforever 發表於 18-7-26 22:32
我都認同小四開始深,同小三比係跨咗一大步~

請教大家點深法?

作者: siden    時間: 18-7-27 11:04

IloveJJ 發表於 18-7-25 20:35
我都覺得小四分別大點,不過小五分別更大。

作者: siden    時間: 18-7-27 11:06     標題: 回覆樓主

我覺得小四數比小三深咗一截

作者: bbforever    時間: 18-7-28 21:58

siden 發表於 18-7-27 11:06
我覺得小四數比小三深咗一截
認同~我識補習社既人話最多人在小四嗰年求救數學~
作者: fefemom    時間: 18-7-29 07:36

Olympian 發表於 18-7-27 09:40
請教大家點深法?

小四進入高小學習階段,閱讀理解明顯和初小有大分別,答案要消化文章才揀到,不像初小可以直接找到答案。另開始短答題,例如問作者性格,要舉例說明。

作者: Olympian    時間: 18-7-29 15:38

fefemom 發表於 18-7-29 07:36
小四進入高小學習階段,閱讀理解明顯和初小有大分別,答案要消化文章才揀到,不像初小可以直接找到答案。 ...

我仔小三功課也遇過這類題目。頗難的。

作者: workandplay    時間: 18-11-15 22:13

作者: retriever    時間: 18-11-16 08:15

一般說法係。

除咗版友講既要求高左,有D 學校可能小三開始正式作成篇文,而唔再係指導拼句式,做功課可能會多左思考或呆坐時間。

作者: wongtw    時間: 18-11-17 12:43

retriever 發表於 18-11-16 08:15
一般說法係。

除咗版友講既要求高左,有D 學校可能小三開始正式作成篇文,而唔再係指導拼句式,做功課可 ...
阿仔今年小三,最怕是中文,今年頭個幾月對於篇文經常發呆,考試小二無要求,小三篇文要求是100字。
作者: Rachelmummy2008    時間: 18-11-17 12:59     標題: 回覆樓主:

小一時買了一些中文閱讀理解,因為做得吾多,之後就無買任何課外練習。亦無補習。

昨天經過了書店,便看看一些補充練習,揭揭睇下。

才發現原來學校D卷也不易。學校一年一年加深,每年有和孩子說學習要有進步。我就一直跟番孩子的步伐調整,試題只是做做而已。

間吾中有聽到其他家長或孩子的同學話深左,不過習慣左,下次又好似無講話深了。

最好係小朋友有準備,考得吾好鼓勵佢。

作者: Rachelmummy2008    時間: 18-11-17 13:16

wongtw 發表於 18-11-17 12:43
阿仔今年小三,最怕是中文,今年頭個幾月對於篇文經常發呆,考試小二無要求,小三篇文要求是100字。 ...

好感激小一班主任,面見家長說出重點。她好温和地提醒我,完全無話你孩子吾掂,只是叫我幫下佢中文。

之後跟進時又和兩位中文老師傾下點做,她們有具體的意見。

另外,家中閱讀及經常寫作,現在中作總算過得去。

作者: wongtw    時間: 18-11-17 14:16

Rachelmummy2008 發表於 18-11-17 13:16
好感激小一班主任,面見家長說出重點。她好温和地提醒我,完全無話你孩子吾掂,只是叫我幫下佢中文。

之 ...
問題是他小一,二上課,默書和考試都精神,老師應該是睇不出全部的,只有家長知道,不想強迫抄寫,暫時只能停買英文書,只看中文書,看看情況如何。
作者: Olympian    時間: 18-11-17 14:42

阿仔今年小三,最怕是中文,今年頭個幾月對於篇文經常發呆,考試小二無要求,小三篇文要求是100字。 ...

我地小二下學期已經要寫200字了。真係好鬼驚...

作者: Olympian    時間: 18-11-17 14:44

Olympian 發表於 18-11-17 14:42

小三考試45分鐘,作一篇實用文和一篇二百幾字的文。

作者: wongtw    時間: 18-11-17 16:18

Olympian 發表於 18-11-17 14:42
朋友小學九龍城區小一已是80字起跳,作文字數多少只是學校要求,中文字庫始終要時間累積,希望在寫作上能夠有好文采,學校要求不高,所以不太急進,到呈分前再作打算。
作者: Olympian    時間: 18-11-17 16:23

wongtw 發表於 18-11-17 16:18
朋友小學九龍城區小一已是80字起跳,作文字數多少只是學校要求,中文字庫始終要時間累積,希望在寫作上能 ...

小一80真係太過份。

作者: Olympian    時間: 18-11-17 16:35

Olympian 發表於 18-11-17 16:23
小一80真係太過份。

我剛剛看了學校的上年的文集,原來學校都進取左,小一都真係要寫80字 ,仔幾年前小一是沒有的。我地只係區內一間好一般的小學。

作者: ch-cheung    時間: 18-11-25 23:10     標題: 回覆樓主

作者: little_yolky    時間: 18-11-26 12:22

伍sir 發表於 18-7-25 20:28
原來係咁, 仲等我鬧咗阿妹一餐添, 原來係深咗。

仲有伍sir, 請教一下, 點解數學老師唔俾小朋友响直式度mark低D借位標記? 話說阿妹平時一直數學幾好, 但舊年P3下半年開始轉差, 補完兩個月數好返D, 今年又係咁, 成日運算計錯, 唔記得借位。前幾日我睇佢計數, 發現直式無mark低, 佢話舊年阿sir唔俾, 話寫到花晒。阿妹係過目即忘型, 唔mark低係馬上就唔記得, 所以唔俾mark就死得好慘, 到底係咩原因寧願小朋友錯都唔俾mark呢? 係咪有乜特殊教學功能?

作者: little_yolky    時間: 18-11-26 12:26

其實100字係計埋標點, 無乜嘢寫到, 100字基本上講一個point就要總結了, 所以要寫得好, 字收越少越難。我哋學校小二都要寫200字了。
作者: asweetmom    時間: 18-11-26 12:35

little_yolky 發表於 18-11-26 12:22

仲有伍sir, 請教一下, 點解數學老師唔俾小朋友响直式度mar ...

我問了小女兒的小學數學老師,她說初小的借位方法比較直觀,但去到高小就要過渡去心算,否則數位多了要連續借位容易寫花了也容易錯。

作者: asweetmom    時間: 18-11-26 12:46

little_yolky 發表於 18-11-26 12:26
其實100字係計埋標點, 無乜嘢寫到, 100字基本上講一個point就要總結了, 所以要寫得好, 字收越少越難。我哋 ...

其實並不是所有小學都用直觀式的借位直式寫法,我同事的孩子在華德學校小一下學期已經不給mark了。

作者: wongtw    時間: 18-11-26 13:18

little_yolky 發表於 18-11-26 12:26
其實100字係計埋標點, 無乜嘢寫到, 100字基本上講一個point就要總結了, 所以要寫得好, 字收越少越難。我哋 ...
小三100字還可以慢慢學習,原先估計小二下學期考試應該要作文了,阿仔中文一般,其實希望學校早點加壓力。

作者: wongtw    時間: 18-11-26 13:26

asweetmom 發表於 18-11-26 12:35
我問了小女兒的小學數學老師,她說初小的借位方法比較直觀,但去到高小就要過渡去心算,否則數位多了要連 ...

原來是怕容易計錯,阿仔經常心算後,直接將答案寫落去,我地反而要求佢用另外一張紙計好借位,才將答案寫上去。
作者: little_yolky    時間: 18-11-26 15:35

asweetmom 發表於 18-11-26 12:46
其實並不是所有小學都用直觀式的借位直式寫法,我同事的孩子在華德學校小一下學期已經不給mark了。
...
舊華德數學是教快的。不過, 十隻手指有長短, 如果一刀切唔准人mark, 搞到人哋得返68分, 咁就好無良了。阿妹睇嚟係未ready好。
作者: S-Kwok    時間: 18-11-26 16:15

Olympian 發表於 18-11-17 16:23
小一80真係太過份。

我地都係小一第一次考試就要作文

作者: Olympian    時間: 18-11-26 16:41

little_yolky 發表於 18-11-26 12:22

仲有伍sir, 請教一下, 點解數學老師唔俾小朋友响直式度mar ...

點可以唔比人mark 架!

作者: little_yolky    時間: 18-11-26 16:46

Olympian 發表於 18-11-26 16:41
點可以唔比人mark 架!
樓上JM話訓練呀。不過, 人人進度唔同, 唔好一刀切唔准人做會好D。
作者: Olympian    時間: 18-11-26 16:50

S-Kwok 發表於 18-11-26 16:15
我地都係小一第一次考試就要作文

其實都係為左meet果個TSA要求囉,小三要45分鐘一篇二百字的文和一篇實用文。咁咪由小二開始train作二百字文囉,點知後來又覺得一下子作二百字太難...學校咪小一作百字縮細個gap.

作者: S-Kwok    時間: 18-11-26 22:04

siden 發表於 18-7-27 11:04

小五要求高咗,做功課所需嘅時間長咗

作者: wongtw    時間: 18-11-27 03:54

Olympian 發表於 18-11-26 16:50
其實都係為左meet果個TSA要求囉,小三要45分鐘一篇二百字的文和一篇實用文。咁咪由小二開始train作二百字 ...
咁即是我地學校不負責任,講明今年要考TSA,,今年小三先要求100字,約半年後就要考,時間應該都幾緊迫。
作者: Olympian    時間: 18-11-27 11:36

wongtw 發表於 18-11-27 03:54
咁即是我地學校不負責任,講明今年要考TSA,,今年小三先要求100字,約半年後就要考,時間應該都幾緊迫。 ...

唔關事過喎。TSA考得好唔好唔影響學生。係影響學校,好些學校好怕TSA考得唔好,好似學校自己張成績表唔好咁,但到底對學校有咩後果,唔知;至於點解一些學校唔重視,都唔知。

作者: Jane1983    時間: 18-11-27 12:24

回覆 wongtw 的帖子

學校唔為Tsa谷學生,好事wor。
作者: wongtw    時間: 18-11-27 14:25

Olympian 發表於 18-11-27 11:36
唔關事過喎。TSA考得好唔好唔影響學生。係影響學校,好些學校好怕TSA考得唔好,好似學校自己張成績表唔好 ...
鮮魚行校長退休後,在公開場合曾經講過,他說教局官員話,唔好以為你學校收夠學生,我就唔可以殺你間學校。係咁情況之下,真是找不到理由唔將學生長績谷上去考TSA來保住間學校。
作者: 伍sir    時間: 18-11-28 08:16

相信沒有什麼教學功能,只是老師用緊方法「迫」學生不應單靠記號進行直列運算吧。
但我反而覺得可以有些點子可以反思一下。
對學生方面:沒有記號便出發運算錯誤的情況,這反映出學生在運算時比較重於既有的操作性,像計算機一樣,有可能不太明白退位或進位的原理;但更可能是學生在操作的轉化過程中還未習慣「心算」 罷了,一般不需太長時間應可適應。

對老師方面:迫學生不用記號是其中一個方法,但如果欠引導,學生未必能順利轉化,反而打亂他既定的運算操作,老師應理釋不用記號的原因,及提供轉化過程讓學生經歷(例如說記號不是消失了,是放晌個心度),效果應好一點。

作者: 伍sir    時間: 18-11-28 08:24

wongtw 發表於 18-11-27 03:54
咁即是我地學校不負責任,講明今年要考TSA,,今年小三先要求100字,約半年後就要考,時間應該都幾緊迫。 ...

去年出席了小三BCA試卷檢討會議,小三TSA改為BCA後,數學卷明顯改淺了,正常情況下,不需要特別準備(做一兩份卷熟習下排版及已有知識)應可滿分。

這明顯間接證明以前TSA是較深,所以為何出現有學校操TSA的情況。

作者: asweetmom    時間: 18-11-28 11:26

伍sir 發表於 18-11-28 08:16
相信沒有什麼教學功能,只是老師用緊方法「迫」學生不應單靠記號進行直列運算吧。
但我反而覺得可以有些點 ...

內地進位退位只是在直式用點表示,是否更好呢?

作者: wongtw    時間: 18-11-28 22:48

伍sir 發表於 18-11-28 08:24
去年出席了小三BCA試卷檢討會議,小三TSA改為BCA後,數學卷明顯改淺了,正常情況下,不需要特別準備(做一 ...
謝謝伍sir,既然是同坐一條船,我也不想學校在TSA評估上不達標。
作者: ttking    時間: 18-11-28 23:32

gracelam 發表於 18-7-25 19:58
小三升小四會轉深較多。

特別係中文科及數學科!

又深又多 (emoji)

作者: little_yolky    時間: 18-11-29 09:30

ttking 發表於 18-11-28 23:32
又深又多 (emoji)
本書D中文字細咗好多。
作者: little_yolky    時間: 18-11-29 09:34

伍sir 發表於 18-11-28 08:16
但我反而覺得可以有些點 ...
因為阿女係一個長期記憶又無, 短期記憶又無既人嚟, 難聽D即係無心裝載。佢計完個位, 就馬上唔記得十位俾人借咗。加上近年佢越讀越無信心, 所以衰多二錢重, 又再加埋測考要計時, 佢再緊張D, 就再雪上加霜, 咁就簡單運算題都錯20分。係咪平時俾多少少四則運算佢計下會好D? 我唔明白點解講一次就應該記得既嘢, 佢講十次都可以唔記得。
作者: wongtw    時間: 18-11-29 18:31

little_yolky 發表於 18-11-29 09:34
因為阿女係一個長期記憶又無, 短期記憶又無既人嚟, 難聽D即係無心裝載。佢計完個位, 就馬上唔記得十位俾人 ...
我們發現學校在堂上有是操數的,小二時我看過一張100條的練習卷,好似是要在半小時內做完的雙位數加減,你可以用這方法試下,看情況給適量題目和要求在指定時間內做完,如有進展便做3位數或乘數,看看是否可行。
作者: kelly6688    時間: 18-11-29 22:00

我覺得深很多,我地間學校很谷,
作文要求150個字最少,
作句子要有前因 .過程.後果.
不供詞填詞 以文章填寫.

每日功課又多,
作文每星期一次
每星期一次 中默 一次英默,

小朋友又不緊不張,搞到我都很大壓力 . 日日趕趕 ,考試又要溫很多.

唸過很多次轉校,但又怕要從新適應,其他家長都話其他二線學校都係會很谷去追返一線學校..
返三線學校 除非個小朋友很叻,頭幾名,如果唔係升中係個問題.
所以都唔知怎處理,堅持還是放棄呢?

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 08:29

wongtw 發表於 18-11-29 18:31
我們發現學校在堂上有是操數的,小二時我看過一張100條的練習卷,好似是要在半小時內做完的雙位數加減,你 ...
我記得我細個時都有做過, 同同學鬥快, 好好玩。
作者: Olympian    時間: 18-11-30 08:56

kelly6688 發表於 18-11-29 22:00
我覺得深很多,我地間學校很谷,
作文要求150個字最少,
作句子要有前因 .過程.後果.

不供詞填充最難。一星期默中及英再加1寫作真係好辛苦。仲唔知你默嘅範圍大唔大。我間二線,中英隔星期默。無考不供詞填充。我諗二線點都無咁谷。只係是否甘心轉啫。

作者: Olympian    時間: 18-11-30 08:58

little_yolky 發表於 18-11-30 08:29
我記得我細個時都有做過, 同同學鬥快, 好好玩。

果些我地每個學期都有一次,叫速算比賽。100題,做到40幾題已有班亞軍。我仔做只到20題,超水皮。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:04

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:06

作者: Olympian    時間: 18-11-30 10:07

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:04
咁佢做數會好慢嗎?

佢係做咩野都好慢嘅人...但夠時間完成數學。但中文說話就永遠不能1分鐘內完成故事。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:28

作者: kelly6688    時間: 18-11-30 10:32

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:28
咁你好彩係讀二線。
我大仔又係乜都慢過人,數學速算小六之前永遠做唔晒,佢哋學校一線又著重數學,測考成 ...

對於做嘢乜都慢的人,要怎麼教導呢?你有無好方法

作者: Olympian    時間: 18-11-30 10:35

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:28
咁你好彩係讀二線。
我大仔又係乜都慢過人,數學速算小六之前永遠做唔晒,佢哋學校一線又著重數學,測考成 ...

速算無人做得晒過喎。冠軍都係六十1幾題。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:37

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:40

作者: Olympian    時間: 18-11-30 10:44

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:40
但你2x題,係比人少好多嘛!
速算專登出多啲,係想睇下做到最多幾多,所以無人做得晒唔奇,但你2x同最快既 ...

佢做朋友一線油x份卷佢都做得晒。學校份卷有9字頭。補充附送果些試券就一定做唔晒,因為真係較深。

作者: Olympian    時間: 18-11-30 10:46

Olympian 發表於 18-11-30 10:44
佢做朋友一線油x份卷佢都做得晒。學校份卷有9字頭。補充附送果些試券就一定做唔晒,因為真係較深。
...

佢仲數緊手指添,都做得完份卷。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:12

作者: Olympian    時間: 18-11-30 11:23

IloveJJ 發表於 18-11-30 11:12
油天既卷係多定深?我仔學校就唔深但多,要求一分鐘一題。初小時係45分鐘48題。
...

油x果份係多幾題...好似5題。講真唔深,補充果些才深。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:49

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 12:14

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:40
但你2x題,係比人少好多嘛!
速算專登出多啲,係想睇下做到最多幾多,所以無人做得晒唔奇,但你2x同最快既 ...

仔學校六年級都有速算,十幾至廿題,鬧快+啱得多。

作者: Olympian    時間: 18-11-30 12:20

IloveJJ 發表於 18-11-30 11:49
唔明,咩叫多幾題?係5題?即係45分鐘,53題?咩叫補充?測考都有補充?

50分鐘43題。我地40分鐘39題。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 12:36

作者: 正宗烏龍茶    時間: 18-12-2 16:47

作者: fokitty    時間: 19-1-15 12:39

點解我覺得小一小二的課程都唔係淺
作者: fefemom    時間: 19-1-16 12:43     標題: 回覆樓主:

我覺得高小中文深咗一截,尤其 pre S1 題型:詞義辨析、以詞代義……中文底要厚才可分辨那些近義詞

作者: Olympian    時間: 19-1-17 11:50

fefemom 發表於 19-1-16 12:43
我覺得高小中文深咗一截,尤其 pre S1 題型:詞義辨析、以詞代義……中文底要厚才可分辨那些近義詞
...

我仔剛考完試。中文卷"突然"深了很多。上學期的幾次評估都是正常的,但到考試就變了樣。老師話說明文那篇全級死晒,無死果個即刻今次考級一。我給一個中文老師看試卷,她說呈度已經是小五至小六,說學校已進入呈分狀況。都唔知發生咩事,小朋友小4 咋喎。平時功課唔覺得有咁深,說明文剛剛教就考篇咁深。同埋問題係,平時功課的難度和份量,都不足以令一個學生"突然"達到今次考試的水平。咁係咪即係叫人去補習或操補充?

作者: mianyang_99    時間: 19-1-17 16:02

...
仲有常識都深左
作者: cmir    時間: 19-1-18 10:18

...
仲有閱讀理解!
除左睇多D書, 仲有咩有效方法可以加快進步?

作者: Jane1983    時間: 19-1-18 11:01

回覆 cmir 的帖子

要快有成效,做練習會幫到,會教小朋友掌握到一些答題技巧。
閱讀就可以幫到升level,唔係一朝一夕,但係好好用。

作者: fefemom    時間: 19-1-21 08:02

cmir 發表於 19-1-18 10:18
仲有閱讀理解!
除左睇多D書, 仲有咩有效方法可以加快進步?

高小閱讀理解玩 show not tell, 再是搬字過紙,首先要明白篇文,很多時要上文下理聯想作者想表達甚麼……對小朋友來說真不易。
同意 JANE1983, 做練習可練技巧,可揀一些有 highlight 詞語供意思的練習,首先小朋友自己做,之後你和他讀文,一邊讀一邊問:其實作者點解咁講?你覺得佢想講乜?……
小四一開始最難搞是:「如果你是作者,你會……嗎?為甚麼?」你可以和小朋友一起讀參考答案,等佢知道這些題目有正反面,但要詳寫理由。
Train 閱讀理解花時間,但 achievable, 反而「詞義辨識、以詞代意」需要大量詞彙,還要深入了解,一般閱讀故事書都應付唔到 ,唔知有乜方法?

作者: skkeung    時間: 19-1-21 08:21

小六同中一才是最勁!

作者: Olympian    時間: 19-1-21 09:17

fefemom 發表於 19-1-21 08:02
高小閱讀理解玩 show not tell, 再是搬字過紙,首先要明白篇文,很多時要上文下理聯想作者想表達甚麼… ...

謝謝分享。我反而覺得詞義辨析要靠閱讀,大人一看就能憑直覺選對。但小朋友只得幾年閱歷,不能跟大人比。以詞代義選擇題都相對容易。Pre S 1 最難是句義辨析,我做勁錯。第二難是段義辨析。不過學校暫時唔考呢d。

至於仔校的閱讀理解難點是:
1。 寫段義。
2。 作者是我怎樣的人?(性格特徵)從文章舉例。
3。推測文章隱藏含意
4。段義辨析題型嵌入閱讀理解篇章

作者: fefemom    時間: 19-1-21 09:25

Olympian 發表於 19-1-21 09:17
謝謝分享。我反而覺得詞義辨析要靠閱讀,大人一看就能憑直覺選對。但小朋友只得幾年閱歷,不能跟大人比。 ...

作者性格可從「人物描寫」入手: 外貌、神態、語言、行為。

作者: fefemom    時間: 19-1-21 09:31

Olympian 發表於 19-1-21 09:17
謝謝分享。我反而覺得詞義辨析要靠閱讀,大人一看就能憑直覺選對。但小朋友只得幾年閱歷,不能跟大人比。 ...

我反而覺得詞義難,例:精密、嚴密、周密……
又例如有些詞語有特定配搭: 浩瀚宇宙, 這些需要大量閱讀, 才可以執番嚟。
我教阿女先辨褒義定貶義,排除錯用的,通常要二揀一,未必揀啱。

作者: Olympian    時間: 19-1-21 13:58

fefemom 發表於 19-1-21 09:31
我反而覺得詞義難,例:精密、嚴密、周密……
又例如有些詞語有特定配搭: 浩瀚宇宙, 這些需要大量閱讀,  ...

我話我自己覺得容易,真係一眼見答案。小朋友當然未得。句義段義就難好多,段義我都好唔過阿仔。

無架,唔可以叫一個唔中意睇中文書嘅人大量閱讀,追到阿媽的閱歷,只能叫佢睇多少少。

所以亦只能不要求分數高,執得一分得一分,或者去做題目。每題對與錯都講返詞語解釋和配詞,累積下去。

作者: jli008    時間: 19-1-21 14:53

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5