教育王國

標題: 請問有邊間私立 直資 包容 關愛學生 多啲? [打印本頁]

作者: SunnyDay0225    時間: 18-7-12 15:31     標題: 請問有邊間私立 直資 包容 關愛學生 多啲?

我個小朋友成績同埋自學能力都唔錯, 但係情緒控制方面一般, 好怕尷尬 ,一出現尷尬情況就會 鑽牛角尖, 要 5至10分鐘時間 先能平靜, 老師說一般只顧催谷成績嘅學校未必能夠包容. 要選擇一啲多關愛的學校.
請問大家九龍區方面有冇好介紹?

作者: Binlojai    時間: 18-7-13 12:01

回覆 SunnyDay0225 的帖子

嶺南大學香港同學會小學
培道小學

作者: lulumelody    時間: 18-7-13 13:16     標題: 回覆樓主:

啟基

作者: tpmon    時間: 18-7-13 13:21

SunnyDay0225 發表於 18-7-12 15:31
我個小朋友成績同埋自學能力都唔錯, 但係情緒控制方面一般, 好怕尷尬 ,一出現尷尬情況就會 鑽牛角尖, 要 5 ...

上面兩位EK會員推薦的出名關愛Happy Schools。

不過這類關愛Happy Schools,你不可期望它們的升中派位成績,數字一定比那些主流程度好的谷校差很多。

作者: retriever    時間: 18-7-13 14:13

SunnyDay0225 發表於 18-7-12 15:31
我個小朋友成績同埋自學能力都唔錯, 但係情緒控制方面一般, 好怕尷尬 ,一出現尷尬情況就會 鑽牛角尖, 要 5 ...

救恩

作者: lulumelody    時間: 18-7-13 14:37

retriever 發表於 18-7-13 14:13
救恩

樓主要九龍區!

作者: SunnyDay0225    時間: 18-7-13 14:49     標題: 回覆樓主:

多謝,老師說學術他完全不用擔心,只要處理好他的情緒,學術無論在那也可以發揮得到。

作者: SunnyDay0225    時間: 18-7-13 14:55     標題: 回覆樓主:

我都好想揀成績好嘅學校, 奈何情緒心智發展比起成績,我只能夠選前者。

作者: juneforgbb    時間: 18-7-13 15:17

嶺小/培道/啟基都係比較關愛學校, 但都係要經過面試, 如果面試中小朋友出現情緒問題亦都未必咁易有offer,所以"治標"先係最重要
作者: retriever    時間: 18-7-13 15:55

lulumelody 發表於 18-7-13 14:37
樓主要九龍區!

禮賢!

作者: SunnyDay0225    時間: 18-7-13 19:34     標題: 回覆樓主:

明白治本最重要,所以已經開始同他上認識情緒堂,希望可以引導到他學識情緒管理
另外,面試時間短,而且在陌生環境反而他会收斂一點!

作者: iamadc    時間: 18-7-13 19:46

SunnyDay0225 發表於 18-7-13 14:49
多謝,老師說學術他完全不用擔心,只要處理好他的情緒,學術無論在那也可以發揮得到。
...

當年我仔老師同我講了同一番說話!但我住港島,不合你條件。老師都知道佢情緒可以好激動,但次數不多,他們都話佢在進步,沒有因此而硬碰硬。這的確令我安心,亦不會為要考到最好而憂心,温少少都中上。反而因爲學校鼓勵音體,發展更多元,對情緒有幫助。

作者: SunnyDay0225    時間: 18-7-13 21:19

iamadc 發表於 18-7-13 19:46
當年我仔老師同我講了同一番說話!但我住港島,不合你條件。老師都知道佢情緒可以好激動,但次數不多,他 ...

咁當年你有冇因為老師咁講,而揀咗一間包容學校?
我哋見咗音小, 雖然未知道結果, 但我想如果 有宗教嘅大愛同埋音樂抒發情緒, 對我朋友係一件好事

作者: iamadc    時間: 18-7-14 02:12

SunnyDay0225 發表於 18-7-13 21:19

咁當年你有冇因為老師咁講,而揀咗一間包容學校?

有自知之明,所有谷、嚴的學校都無報。本來老師都話這間到高小會幾competitive, 因佢知道有不少人跳去國際學校,但初小幾輕鬆。

音小有offer 但地點、宗教不是我們首選。

如要學音樂,並有要求,令到每粒音都要靚,需要大量返覆練習的。要看看孩子能不能有這耐性!

我反而覺得體育對情緒管理有效很多,放到電又可以team building.

作者: Lovelebron    時間: 18-7-14 05:03     標題: 回覆樓主

但同學你是選擇不到的

作者: SunnyDay0225    時間: 18-7-14 13:40     標題: 回覆樓主:

遇到好老師同埋同學真係好睇際遇, 呢個我控制唔到!
但係主要催谷成績嘅學校, 大多數同學之間都會競爭大, 老師又冇時間處理小朋友感受同埋同輩之間嘅糾紛. 這類型的學校唯有避開.

作者: wongtw    時間: 18-7-14 17:41

津校天虹又如何,又或者較多外籍老師的崇真國際部。
作者: worldcat    時間: 18-7-14 22:55

身邊朋友曾經有相似問題,學術一流但情緒管理好差。簡單到可能大人向佢講一件事情有另一種做法,但並非小朋友所想就會好易發脾氣/尖叫/激動。事後小朋友可能都會跟住做亦知道自己唔啱,但偏偏當時就控制唔到情緒。

佢小一培道小二轉左嶺小,宜家仲有一雨年就畢業。我接收到係,培道老師都好好,但好難避免要同其他小朋友相處。其他小朋友未必係針對或有甚麼特別企圖,但始終都係小一人仔,所以有時同學會有心無心間刺激到朋友囝囝。老師都有跟進同學仔之間關係,亦有同朋友溝通,但朋友考慮左好多因素後都嘗試轉校。其中佢考慮嶺小,其中收生人數比較少係主要原因。最後小朋友考到嶺小插班亦係學校讀得幾開心,之後同朋友傾計,佢都好興幸嶺小更適合佢個囝。

培道學術要求比較高,同時同學仔父母對好多事都會要求高啲。  唔係對錯問題,只係你要明白自己將來可能要面對學校某方面嘅壓力。
嶺小學生密度比較低,課程亦真係以活動型式教學,小朋友應該會較易適應同無咁易被激發情緒。但學術較低所引身問題就係升中機會,小朋友大啲後情緒改善左並且保持學術一流都未必咁易考到名中。

希望你為你小朋友搵到間合適學校。
作者: joygigi    時間: 18-7-14 23:05

worldcat 發表於 18-7-14 22:55
身邊朋友曾經有相似問題,學術一流但情緒管理好差。簡單到可能大人向佢講一件事情有另一種做法,但並非小朋 ...

你朋友個仔同我個仔簡直完全一樣

作者: bbkingdombb    時間: 18-7-15 01:56

worldcat 發表於 18-7-14 22:55
身邊朋友曾經有相似問題,學術一流但情緒管理好差。簡單到可能大人向佢講一件事情有另一種做法,但並非小朋 ...

補充少少關於升中派位, 如果能夠在嶺小保持前40%, 多年來都可以派到迦密長天東九匯基培基等等, 所以又不需要太擔心升中派位.
作者: Soundervolt    時間: 18-7-15 02:58     標題: 回覆樓主

為何樓主比較傾向直資私校?對成績有要求嘅學校,佢地嘅家長亦比較有要求,如果當中有同學嘅行為會經常影響到其他同學上課,我相信就算學校包容,其他家長都未必咁包容。

作者: little_kid    時間: 18-7-15 06:23

啟思

作者: worldcat    時間: 18-7-15 07:39

joygigi 發表於 18-7-14 23:05
你朋友個仔同我個仔簡直完全一樣
題外話,情況經常發生要去做檢查評估下,因為有機會係自閉症。朋友囝囝做評估後話唔算係自閉症,只係比較易情緒失控。小朋友小一小二有上導小組課程(聽朋友講唔平),之後小朋友再大啲就慢慢改善左,對上一次聚會朋友都有帶囝囝一齊出嚟。

作者: clingy    時間: 18-7-15 11:06

神召會第一小學,小班,大約16人
地點旺角東,老師很關愛小朋友,升中聯繫中學都不錯

作者: SunnyDay0225    時間: 18-7-15 12:45     標題: 回覆樓主:

很感激worldcat和各位嘅意見, 大家提到嘅學校我會去研究下! 現階段因為就升k3, 私立直資有自由度可以自己選擇投考, 但係大抽獎嘅話 未必有咁大主導權, 未必話想入就入到! 津校方面, 其實我已經有兩間心水二線但學生為本的小學!

作者: SunnyDay0225    時間: 18-7-15 12:53     標題: 回覆樓主:

另外喺評估方面,3,4歲時私家政府都做過, 一切正常 政府醫院嗰邊已經close file。 我都有問依家老師嘅睇法, 佢話行為上有少少責界, 多言, 固執, 但係佢社交冇問題,學習能力好高, 好好記性,所以比較似少少資優果邊, 係行為上的問題有但係輕微, 亦不是經常 日發生,所以應該做啲training會糾正到。

我希望可以搵一間適合佢嘅學校, 情緒發展方便可以畀佢慢慢建立和成長! 多一點關愛, 多一點快樂! 當初只希望佢健康快樂, 希望自己勿忘初衷!

作者: joygigi    時間: 18-7-15 22:41

worldcat 發表於 18-7-15 07:39
題外話,情況經常發生要去做檢查評估下,因為有機會係自閉症。朋友囝囝做評估後話唔算係自閉症,只係比較易 ...

多謝意見,我自己都驚,所以早2年已分別私人同政府都做過評估,都非常肯定話佢唔係自閉譜系

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5