教育王國

標題: 荔天 VS 新大天 VS 循道 [打印本頁]

作者: kingnqueen    時間: 18-7-11 10:34     標題: 荔天 VS 新大天 VS 循道

小兒有幸叩門被荔天 , 新大天 ,  循道 取錄知道呢三間都係好好的學校, 所以亦想盡快決定放位

家住40網冇宗教
主要考慮升中

荔天最近, 步行便到, 但40網男仔升中又好似差啲
新大天校舍最大, 交通亦算方便, 約二十分鐘車程
循道比較遠, 約三十分鐘車程, 學術好似最强, 但有啲擔心脫龍後升中唔知點

感謝各位意見分析, 謝謝!

作者: sissysze    時間: 18-7-11 10:46

kingnqueen 發表於 18-7-11 10:34
小兒有幸叩門被荔天 , 新大天 ,  循道 取錄知道呢三間都係好好的學校, 所以亦想盡快決定放位

家住40網冇宗 ...

新大天一定 out, 升中好一般下

作者: 小鼠    時間: 18-7-11 10:49     標題: 回覆樓主

荔天應該係地區一線,聽講唔錯喎

作者: creambun    時間: 18-7-11 10:54     標題: 回覆樓主

你可以參考下各校剛出爐的升中成績,睇下哪一間學校多人升讀你心儀的中學。

作者: 0030    時間: 18-7-11 10:58

荔天升英中有55%+又近屋企,我比較中意,如果天天有車接送30分鐘車程都可以接受~
作者: happybbpig    時間: 18-7-11 11:16

家住40網冇宗 ...
津校可hold住三間? 不是要註冊其一嗎? 循道較好

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-11 11:19

荔天,40 網內最 top 嘅津校,呢又近屋企。

升中雖然係麻煩少少,但係荔天派位都唔錯,年年都過半數入 Band 1,望落應該唔少學生自行得左。
作者: W_cindy    時間: 18-7-11 12:42

sissysze 發表於 18-7-11 10:46

新大天過半入band1,點會差呢?

作者: sissysze    時間: 18-7-11 14:05

W_cindy 發表於 18-7-11 12:42
新大天過半入band1,點會差呢?

咁要睇下大家對 b1嘅定義啦

作者: jkhn1234    時間: 18-7-11 14:12

sissysze 發表於 18-7-11 10:46

掂差法? 願聞其詳

作者: jkhn1234    時間: 18-7-11 14:13

sissysze 發表於 18-7-11 14:05

我又好想知道你心目中 b1 定義?

作者: elsa0197    時間: 18-7-17 08:34     標題: 回覆樓主

茘天啦,近已經係最大優勢,小朋友可以休息多D,對學習都有好處。

作者: Felix223    時間: 18-7-17 10:13

家住40網冇宗 ...

循道脫龍呢個係一個問題,派位未必如以往有保證,如果荔天是近屋企,荔天係區內一缐,派位亦亮麗,會建議取近捨遠。

作者: alice_tmw    時間: 18-7-26 10:50

sissysze 發表於 18-7-11 14:05

我都想知點解你成日都話新大天咁差,因為見佢派位過半數人升Brand one中學,我都想知你話既Brand one定義?Brand one就係Brand one, 就算分ABC都叫Brand one(emoji)

作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 10:58

家住40網冇宗 ...
新大天, 但要努力保持Top 1/3內

作者: sissysze    時間: 18-7-26 11:00

alice_tmw 發表於 18-7-26 10:50
我都想知點解你成日都話新大天咁差,因為見佢派位過半數人升Brand one中學,我都想知你話既Brand one定義 ...

唔使咁勞氣喎呢位新大天家長,
乜呢度無言論自由架
自己上校網睇下咪知佢升中去乜學校。
到底有幾多係b1
仲有,我覺得邊啲先係b1好似唔需要同你交待呀化   
你唔使咬住我一個咁多日前嘅post唔放喎,句說話又唔係同你講,冷靜啲

作者: sissysze    時間: 18-7-26 11:01

hkpapa852 發表於 18-7-26 10:58
新大天, 但要努力保持Top 1/3內

頭1/3 做到 b1 ?

作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 11:03

sissysze 發表於 18-7-26 11:01
頭1/3 做到 b1 ?
呢幾年睇, top 1/3內應該仲係B1, 之後就難講了

作者: adamchubb    時間: 18-7-26 11:09

我覺得其實只有兩個主要考慮因素:1. 想唔想學校近d屋企, 慳返d搭車時間
2. 升中校網, 想係深水埗 or 油尖旺

論校網一定係油尖旺好d, 咁你自己考慮值唔值得用每日搭車時間嚟換取好d o既校網......

作者: alice_tmw    時間: 18-7-26 11:26

sissysze 發表於 18-7-26 11:00
唔使咁勞氣喎呢位新大天家長,
乜呢度無言論自由架
自己上校網睇下咪知佢升中去乜學校。

我並係新大天家長!只係有朋友自行入左呢間,而我地有分析參考別人家長既post 時都見到你好似唔太buy但又無乜實質數據,所以覺得奇怪啫!

唔好意思!小兒並不是新大天學生,而係34網學生

作者: sissysze    時間: 18-7-26 11:30     標題: 回覆樓主:

要數據嘅嘢就梗係睇數據王啦…
啱啱先講咗嚟緊仲有無1/3 係 b1

作者: hkpapa852    時間: 18-7-26 11:36

家住40網冇宗 ...

講多少少吧!

選新大天, 原因如下:

1. 男仔升中, 新大天油尖旺網完勝SSP

2. 循小被循中要求脫龍, B1學生比例會否好高已經不言而語

3. 荔天係好, 但位於SSP升中網, 自行走唔到, 去大抽獎仲有排驚.... 銘賢同長天, 水平又係同九華同SFX差不多, SSP唯一優勝係多咗間B2B既佛教男校: 大雄

4. 反正家住SSP. 入咗新大天, 真係好想抽返SSP既學校, 小六轉網囉

作者: alice_tmw    時間: 18-7-26 11:46

hkpapa852 發表於 18-7-26 11:36
講多少少吧!

選新大天, 原因如下:

謝謝你(emoji)(emoji)好好分析!我要share返比朋友睇!希望佢安心選好了別想太多

作者: vincenthocs    時間: 18-7-26 14:11

可以細閱新大天升中男女生派位分別,女生比男生是有優勢的.
作者: HAPPYT    時間: 18-7-26 15:00

我會揀循道

1) 荔天SSP網, 放棄

2) 循道B
1%應與大天差不多

以今年為例, 除循中外,循小有派到23間B
1學校,保守當每間只有1-2人,都約30人外闖成功,循中B1C, 外闖不成的B1B-C學生, 我估好多都保險放返循中做乙一,所以B1點都有~4x%。

https://www.kmsch.edu.hk/html/hotnews2.php

3) 有循中做BACKUP,總有學生會hea讀,脫龍後各人靠自己,hea讀減少,成績應該會有所進步。

作者: worldcat    時間: 18-7-26 15:10

hkpapa852 發表於 18-7-26 11:36
講多少少吧!

選新大天, 原因如下:

補充:佛教大雄係男女校,所以ssp網比油尖旺係無優勝之處。

作者: 好多夢想    時間: 18-7-26 16:47     標題: 回覆樓主:

你小朋友好叻,讀名幼?定校內成績好?

作者: iampizzamum    時間: 18-7-27 00:18     標題: 回覆樓主

想問下各前輩,今年荔天派位好似不太亮麗,會不會影響之後學弟學妹來年的派位呢?

作者: hkpapa852    時間: 18-7-27 08:08

HAPPYT 發表於 18-7-26 15:00
我會揀循道

1) 荔天SSP網, 放棄
前人種落既果(Pre-S1成績)唔係靠學生發奮就馬上改變到。改變到亦只有利於後人。
作者: HAPPYT    時間: 18-7-27 10:22

hkpapa852 發表於 18-7-27 08:08
前人種落既果(Pre-S1成績)唔係靠學生發奮就馬上改變到。改變到亦只有利於後人。 ...
咁又係,改變Pre-S1起碼4年。
不過我是這樣想,下屆畢業生起循中只給4X 位予循小,為求穩入循中,B1C-B2A 學生點都會發奮一點。如果他們發奮了,就有利今年入讀學生。

我純推測,hkpapa你資料多點,你應該看得透徹點。

作者: conniewktang    時間: 18-7-29 19:58

1998Ruby1998 發表於 18-7-11 11:19
荔天,40 網內最 top 嘅津校,呢又近屋企。

升中雖然係麻煩少少,但係荔天派位都唔錯,年年都過半數入 Ban ...

茘天今年40網只排第二,純b1%有47.47%,冇過半數b1。40網過50%純b1的小學,2018祇旅港開平一間。

作者: creambun    時間: 18-7-30 00:01

conniewktang 發表於 18-7-29 19:58

茘天今年40網只排第二,純b1%有47.47%,冇過半數b1 ...

茘天比旅小多1/3學生,仍能有此B1率,確是不錯。

作者: conniewktang    時間: 18-7-30 09:33

creambun 發表於 18-7-30 00:01

倘以人數計,荔天非B1人數達8X,旅小衹有4X,咁樣荔天的非B1學生似乎比旅小多1倍。

作者: bbchoi    時間: 18-7-30 12:14

conniewktang 發表於 18-7-30 09:33
倘以人數計,荔天非B1人數達8X,旅小衹有4X,咁樣荔天的非B1學生似乎比旅小多1倍。
...

荔天158人, 旅小104人, 我覺得以%比較合理

作者: conniewktang    時間: 18-7-30 12:22

bbchoi 發表於 18-7-30 12:14
荔天158人, 旅小104人, 我覺得以%比較合理

一向用%作比較最準確,因每校人數不同。不過我見既然講開人數,我又計一下而已。

作者: Felix223    時間: 18-7-30 12:28

creambun 發表於 18-7-30 00:01
荔天確實以區內都唔錯, 不過跟返樓主所問的問題先, 大家唔好side track 去其他小學, 好像有D離題.

作者: creambun    時間: 18-7-30 13:36

Felix223 發表於 18-7-30 12:28
荔天確實以區內都唔錯, 不過跟返樓主所問的問題先, 大家唔好side track 去其他小學, 好像有D離題.
...

見茘天今年除入區內B1外,亦有學生入到Maryknoll, SPCC, 林護,保一,確是不錯。不過SSP愈來愈多人,又不利男仔,可能另一區吸引些。

作者: Felix223    時間: 18-7-30 13:42

creambun 發表於 18-7-30 13:36
見茘天今年除入區內B1外,亦有學生入到Maryknoll, SPCC, 林護,保一,確是不錯。不過SSP愈來愈多人,又不 ...
呢句真, SSP真係不太利仔, 相對油尖旺區, 一定油尖旺好好多.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5