教育王國

標題: 今日派小五成績表後心情灰爆!!! [打印本頁]

作者: tommydavid    時間: 18-7-9 15:02     標題: 今日派小五成績表後心情灰爆!!!

由小一選校開始布處升張祝姍中學,念住保持全級頭五名,在甲部揀張和英皇;已部揀張,婦和聖馬可或民生。但今日見成績表上,視藝羅C!中作羅B!已一沉!更不妙的就是呈分試跌出頭五名!興幸有頭十名,估計係第七名,心知離張又遠了!雖然甲部自選對小兒有利<小兒中英口才不錯,因為本人由小朋友出世開始就訓練他不要害羞,勇於與人接觸和溝通>,但是張或英皇中學一定知道小兒在呈分試的排名<成績表上無現示>,比吾比面試,甚至收吾收,我同小兒都打定輸數!多年布處覺得白費!
作者: tpmon    時間: 18-7-9 15:07

tommydavid 發表於 18-7-9 15:02
由小一選校開始布處升張祝姍中學,念住保持全級頭五名,在甲部揀張和英皇;已部揀張,婦和聖馬可或民生。但 ...

東區很多好中學,還有聖馬可、中阈婦女會、港島民生。

全級top 7已很好,一定仍是Band 1生,你太緊張了。

作者: Gloriakiu    時間: 18-7-9 15:19

由小一選校開始布處升張祝姍中學,念住保持全級頭五名,在甲部揀張和英皇;已部揀張,婦和聖馬可或民生。但 ...
其實還有其他好選擇,例如筲箕灣官立中學還有呈2去追,暑假努力加油

作者: IloveJJ    時間: 18-7-9 15:23

作者: jumphigh    時間: 18-7-9 15:27

作者: 熱媽    時間: 18-7-9 15:27

回覆 tommydavid 的帖子

繼續努力,仲有呈二可追!
作者: jessiejy    時間: 18-7-9 15:30

作者: cherrieshum    時間: 18-7-9 15:30

名次排全級第7已經非常厲害!你過分擔心了!
作者: 妹妹頭    時間: 18-7-9 15:34

我覺得級五又好, 級七又好, 依家唔係擔心埋怨既時候, 小朋友其實比我地付出更大, 佢地已經盡左力, 有咩名次都唔應該依個時候去埋怨, 仲有呈二, 呈三, 壓力越大, 成績反而未必好, 我覺得你應該去欣賞佢, 鼓勵佢, 稱讚佢, 認定佢既努力, 出黍既成果, 相信更加可以堅定佢既信心

我個女小一成績好差, 只係級中間, 但佢一早已有決心, 小二自己已選定想入既中學 (B1A), 佢不停努力, 由小一既B2中間, 年年爬, 呈分已達B1A生, 明天放榜, 到依家佢都仲係好有信心入到佢想入果間中學

作者: lojo11    時間: 18-7-9 15:40     標題: 回覆樓主

唔洗咁灰吧,都頭十喎!萬一自行唔得咪大抽獎!

作者: 2jkidsfather    時間: 18-7-9 15:55

咁快投降??

作者: lojo11    時間: 18-7-9 15:58     標題: 回覆樓主

KC 全in ,張都好似in 7成(有錯請指點),唔洗咁擔心

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 16:00

禁其实都係科视艺拖低排名啫,唔洗禁紧張啵~中学識睇㗎嘞~
作者: MMVV    時間: 18-7-9 16:00     標題: 回覆樓主:

我看標題以為考包尾或band 1 變band 2, 怪不得香港咁多孩童精神病。

作者: pypy405    時間: 18-7-9 16:05     標題: 回覆樓主

成績已好好喇
比著我個吾好講全級 ,全班頭十,我已笑醒

作者: tommydavid    時間: 18-7-9 16:27

現在唯有考好呈二,同小兒相量後,放棄區外<灣仔區,中西區>,因為吾想浪費兩次自選。
作者: Jasonhaha    時間: 18-7-9 16:31

放鬆d啦 , 咁大壓力好容易反效果 , 其實已經好叻了

作者: lojo11    時間: 18-7-9 16:51     標題: 回覆樓主

仲有呈二、三,唔洗咁快下定論!

作者: brother4    時間: 18-7-9 17:04

MMVV 發表於 18-7-9 16:00
我看標題以為考包尾或band 1 變band 2, 怪不得香港咁多孩童精神病。

X2,小朋友真辛苦

作者: brother4    時間: 18-7-9 17:08

brother4 發表於 18-7-9 17:04
X2,小朋友真辛苦

自己小朋友升班不用留班/踢出己很開心

作者: baubaulee    時間: 18-7-9 18:29     標題: 回覆樓主

呈二再追。
我都壓力大到有啲透唔到氣。

作者: asweetmom    時間: 18-7-9 18:59     標題: 回覆樓主:

有何特殊理由非張不可呢?

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 19:34

呢个世界無非君不嫁……
作者: ching070707    時間: 18-7-9 19:40     標題: 回覆樓主

睇完 壓力大到爆炸 !

申:我小女都系小五 ,今次考叫差。但比上次努力,有進步到 今晚早點訓!

作者: Anniemun    時間: 18-7-9 20:09

小5成績表有機會包括全年成績,學校比重和呈分比重未必一樣,樓主可以問清楚學校,如果是b1 生多的小學,級10內自行都好多選擇,不要太大壓力,家長態度好影響同學心態的。
作者: tommydavid    時間: 18-7-9 22:03

統一派位階段(包括甲部「不受學校網限制」及乙部「按學校網分配」兩部分合計)獲派學位的學生當中,82%的學生獲派首三個志願學校,59%的學生獲派首志願學校。今年多咗三千名小朋友競爭已甘激烈!下年又多近兩千名小朋友!可想而知下年的情況更甚!實在令人心寒!!
作者: tommydavid    時間: 18-7-9 22:18

所以在揀學校方面不敢進取!怕重演當年幼稚園揀小學的情況!<當年競爭激烈,最後獲派尾二果間小學>誨恨多年!!
作者: tutik    時間: 18-7-9 22:49

tommydavid 發表於 18-7-9 22:18
所以在揀學校方面不敢進取!怕重演當年幼稚園揀小學的情況!誨恨多年!! ...

又係喎,班豬仔豬女一齊長大,物資短缺,乜都要争,由出世床位爭到學位。。。
呀仔今日派成績表,本來自我感覺良好(我同佢),見你咁緊張,還是我太hea.
而家我越睇個仔就越唔順眼,音樂得B!工作纸項因欠交冇分, 枉我為果少少分,笛、樂器自己學完教番佢,真火滚!

作者: mymelody0701    時間: 18-7-9 23:18

tommydavid 發表於 18-7-9 22:18
所以在揀學校方面不敢進取!怕重演當年幼稚園揀小學的情況!誨恨多年!! ...

我仔係虎年,情況更為激烈,前年升小一役已慘敗,幾經辛苦先入返心儀小學,只因貪個聯系中學位,怕再重蹈升小慘痛經歷。見到今年派位創新低,個心真係涼一涼

作者: tommydavid    時間: 18-7-9 23:31

回覆 mymelody0701 的帖子

我都係扣門插班入讀現在呢間小學
作者: LOVEJELLY    時間: 18-7-9 23:35     標題: 回覆樓主:

級七已好好,除非寶校,否則應該仍是Band 1,如果加埋操行好,仍可揀選張祝珊。

作者: tommydavid    時間: 18-7-9 23:41

回覆 tutik 的帖子

我平時同小兒大家相量好每天要做乜,學乜和温習乜,及製訂timetable。跟住我放手,等佢自己去完成,自己去處理,自己去學樂器等等。因為我吾想比佢有依賴,甚至連家務要都要佢分擔,比佢明白凡事要靠自己。
作者: mimwing    時間: 18-7-9 23:43

洗唔洗咁緊張,我緊張買多幾層物業多啲

作者: yovin    時間: 18-7-10 03:45

tommydavid 發表於 18-7-9 22:03
統一派位階段(包括甲部「不受學校網限制」及乙部「按學校網分配」兩部分合計)獲派學位的學生當中,82%的 ...

我仔都係五年級, 如果佢係全級排第七, 我諗我會開心到瞓唔著覺, 然後開香檳慶祝。

已經好羨慕你啦!

作者: yovin    時間: 18-7-10 03:52

mimwing 發表於 18-7-9 23:43
洗唔洗咁緊張,我緊張買多幾層物業多啲

都係嘅!
求人不如求己。

作者: tommydavid    時間: 18-7-10 08:18

回覆 妹妹頭 的帖子

無什麼好埋怨,成績係佢自己考的,我只係叫佢面對現實,作最壞打算而已。
作者: 熱媽    時間: 18-7-10 08:27

唔好咁灰,仲有得追,鼓勵小朋友下次努力D啦

作者: wendyaupooh    時間: 18-7-10 09:01

睇完呢個POST會明白點解咁多小朋友有情緒問題甚至郁一郁就跳落黎
第一﹐重有兩次機會去追
第二﹐我諗呢度好多家長都覺得考級7係好好﹐我都想我個小朋友考到﹐咁佢考唔到點迫都係唔得架LA
第三﹐好學校有好多選擇﹐點解只係非君不嫁?

作者: little_yolky    時間: 18-7-10 09:12

tutik 發表於 18-7-9 22:49
又係喎,班豬仔豬女一齊長大,物資短缺,乜都要争,由出世床位爭到學位。。。
呀仔今日派成績表, ...
咁又真係幾火滾。
作者: little_yolky    時間: 18-7-10 09:17

tommydavid 發表於 18-7-10 08:18
回覆 妹妹頭 的帖子

無什麼好埋怨,成績係佢自己考的,我只係叫佢面對現實,作最壞打算而已。 ...
根據我多年既研究, 如果你統計過級5大機會入張祝珊, 其實級7同級5分別唔會好大, 尤其如果平時入張祝珊係多於2-3人。不過, 當然唔好再往後跌會好D。

而且, 有時唔係小朋友跌, 係個呈分計分法唔同咗。我大女(都係P5)有個同學仔視藝以外既科按比重後超過我女女差唔多50分, 但計埋視、音兩科, 我女女超前佢幾名。又, 我女女另一同學其他科低於女女1X分, 但計埋視、音, 超過咗我女女幾名。所以, 視、音兩科真係要小心D。

作者: IloveJJ    時間: 18-7-10 11:01

作者: tutik    時間: 18-7-10 11:17

IloveJJ 發表於 18-7-10 11:01
唔緊要啦!唔好睇啲細分,最緊要係排名啫。我剩係睇排名算啦!

排名十名內,一向十幾兩幾之間上落,暗笑了!科數止蝕咗,唔算高但唔再拖累,預計唔會太差。仲有兩關,大家加油。

作者: IloveJJ    時間: 18-7-10 11:43

作者: tutik    時間: 18-7-10 11:53

IloveJJ 發表於 18-7-10 11:43
十名內好好呀!  
點謂之「止蝕」?係唔低過其他科?還是唔低過其他同學?
...

佢之前七字頭,六字都試過。如呈分其他科識飛都冇用,所以数佢做好多架,唔止数研果啲。今次84,我係失望,但原來其他人都唔係高掛。

作者: annielui    時間: 18-7-10 12:59

little_yolky 發表於 18-7-10 09:17
根據我多年既研究, 如果你統計過級5大機會入張祝珊, 其實級7同級5分別唔會好大, 尤其如果平時入張祝珊係多 ...

請教: 點解視藝,音樂比重比中英數常低,
但卻有決定性影響? 以妳上面例子, 係咪因為妳女女視藝, 音樂比那位同學仔高好多?(5分一跳),故乘了3/2之後已追返主科的差距?

thanks

作者: notcool    時間: 18-7-10 13:06

Its only p5. You already decided多年布處覺得白費?If you use the scool to decide, its too narrow.

作者: IloveJJ    時間: 18-7-10 13:45

作者: 猴子爸    時間: 18-7-10 13:50

如果楼主间小学程度不高,可能级7真的拿不到目标中学的面试机会,失望,也是可理解的。
作者: little_yolky    時間: 18-7-10 14:08

annielui 發表於 18-7-10 12:59
請教: 點解視藝,音樂比重比中英數常低,
但卻有決定性影響? 以妳上面例子, 係咪因為妳女女視藝, 音樂比那位 ...
我覺得係。因為個同學中數聖經高分過阿女, 尤其中數, 要X9。阿女得英常高分過人哋, 雙方唔計作文同默書, 差咗接近50分。對於成績好既同學, 默書係差好少, 作文都會接近。但最終阿女名次高佢幾名, 因為阿女話佢平時畫畫好一般, 音樂都係, 呢兩科阿女都好高分, 所以兩科X5之後爬咗頭。

另外一位女同學, 相反係其他5科同阿女好接近, 阿女計牌面係高1X, 但最後排名前過阿女幾名, 因為個同學音樂同阿女差唔多, 但視藝好過阿女。視藝X3, 高過5分已經係15, 而且計埋作文同默書, 阿女可以無多過人哋咁多都有可能。

作者: little_yolky    時間: 18-7-10 14:10

猴子爸 發表於 18-7-10 13:50
如果楼主间小学程度不高,可能级7真的拿不到目标中学的面试机会,失望,也是可理解的。 ...
是的。

不過如果同校網, 仲有大抽奬機會。而且, 就算級5有面試機會, 自行都好難講, 升中除咗靠實力, 真係都要靠運氣, 不宜只有非君不嫁既心態, 要有plan B & plan C。

作者: annielui    時間: 18-7-10 14:11

回覆 little_yolky 的帖子

thanks....所以學校一日未比呈分名次, 一日都唔可以太老定或放棄....

作者: mami42    時間: 18-7-14 01:59     標題: 回覆樓主

不用擔心,張記今年係全In, 所以如果面試凖備得好,呈二又冇失手,入張記仍是有很大的機會,加油!

作者: lojo11    時間: 18-7-14 06:46     標題: 回覆樓主

咁知道排名嗎?同區抽張,都有機會入,唔洗太擔心!

作者: werty    時間: 18-7-14 07:15     標題: 回覆樓主

考級七都灰?

正面啲啦

作者: losoco    時間: 18-12-29 16:29

我仔有個幼稚園師兄,讀培小抽入張,補習補到喊才跟得上

其實揀學校真的要睇真自己程度是否匹配,個師兄小六考flyer先得13盾,我覺得不會是1A生,但他媽要他選中婦同張,仲猛話自己從不買練習畀仔做,從不用補習,結果上去1A中學就知味道

作者: losoco    時間: 18-12-29 16:29

Tommy哥,過了呈二啦,心情有冇好一點?

作者: Sheep06    時間: 18-12-29 19:30

losoco 發表於 18-12-29 16:29

其實揀學校真的要睇真自己程度是否匹配,個師兄小 ...
好多人K3已經 flyer 14,15盾
作者: rulerL    時間: 18-12-29 20:36

losoco 發表於 18-12-29 16:29

其實揀學校真的要睇真自己程度是否匹配,個師兄小 ...

如何小六考flyer才13盾,那麼讀英中可能會幾辛苦下。

(編者按:「如何」應為「如果」,之前揀錯字。)

作者: 29XX86    時間: 18-12-29 20:40

其實名次相差小小對自行影響唔大, 面試表現都佔好高分.
作者: IloveJJ    時間: 18-12-29 21:06

作者: b3410    時間: 18-12-29 21:26

IloveJJ 發表於 18-12-29 21:06
培小B1生,小六考flyer得13盾?  係培正定培道?
抽入張,應該係東區D小學。
作者: losoco    時間: 18-12-29 21:56

你地去柴灣培小網頁就睇到

佢地安排小六生去考flyer

作者: GIPW    時間: 18-12-30 08:53

識得人 P6 已經 考左FCE
作者: GIPW    時間: 18-12-30 08:58

樓主不用太緊張。 因為識得級十的小朋友 都入到 男神校。   
在中學除咗書本之外 , 仲有好多嘢學 如何面對失敗 ,如何處理人際關係, 時間管理 等

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5