教育王國

標題: 朋友女兒小五好僧自己小學唔想返學可以點做 [打印本頁]

作者: young8888    時間: 18-7-9 12:45     標題: 朋友女兒小五好僧自己小學唔想返學可以點做

1. 她不喜歡老師尤其是男班主任,偏心某幾位女同學,雙重標準。2. 不喜歡學校制度,因為沒有名次,每班拿最叻三位有奬,所以可能有一班考第四或五等等的同學總分是高過另一班有獎攞嘅同學,她女兒很氣氛説不公平因為她知道要靠獎出去面試中學。
她現在完全唔想返學,常常想𨍭校升小六。但朋友解釋她小五不會轉校的因為呈一成績已定。
真係唔知點好。

作者: subb    時間: 18-7-9 12:53     標題: 回覆樓主

我識人小五(emoji)校
九月小六返新學校

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 12:55

subb 發表於 18-7-9 12:53
九月小六返新學校
边间呢?好旱有……
作者: pccw2017    時間: 18-7-9 13:10

young8888 發表於 18-7-9 12:45
1. 她不喜歡老師尤其是男班主任,偏心某幾位女同學,雙重標準。2. 不喜歡學校制度,因為沒有名次,每班拿最 ...

轉校時呈分試成績可以一同轉去新學校的,不用擔心。最緊要成績好,自然有學校收。反而要擔心適唔適應新學校新環境!

作者: young8888    時間: 18-7-9 13:28

小六轉校位是有嗎?是否只給搬屋人仕適用?因為interview 學校也會問。另外適應是很大問題
作者: young8888    時間: 18-7-9 13:30

其實現在最重要是解開他女兒的心結
作者: Yanamami    時間: 18-7-9 13:38

young8888 發表於 18-7-9 13:30
其實現在最重要是解開他女兒的心結
原因-仲可以話係佢个人感受。原因二好少会有小朋友care或有禁强烈反应。我估係家長係佢面前呻得多。好多学校成績表都無名次吖~申請学校都主要睇教局全港排名,獎项嘛……都係睇有乜特異功能,校內分豬肉獎無乜用吖~所以唔知个妹妹边度黎呢d禁以遍概全既資訊,而又禁上心影响到佢禁唔鈡意间学校。老实,真你好少小朋友会因為禁而討厭自己学校禁交关。
作者: subb    時間: 18-7-9 15:23

Yanamami 發表於 18-7-9 12:55
边间呢?好旱有……

荃灣浸x

作者: gracelam    時間: 18-7-9 15:50

subb 發表於 18-7-9 15:23
荃灣浸x

吓!!   呢間都轉? 所為何事?

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 15:53

gracelam 發表於 18-7-9 15:50
吓!!   呢間都轉? 所為何事?
轉去呢间啩……
作者: subb    時間: 18-7-9 15:53

gracelam 發表於 18-7-9 15:50
吓!!   呢間都轉? 所為何事?

咁我又無問, 只覺得勁!
及又一次覺得, 學校好進擊 !

作者: gracelam    時間: 18-7-9 15:55

subb 發表於 18-7-9 15:53
咁我又無問, 只覺得勁!
及又一次覺得, 學校好進取 !

哦! 轉去浸x. 我以為轉走

作者: young8888    時間: 18-7-9 16:14

回覆 Yanamami 的帖子

她好不喜歡班主任是導火線,佢冇奬好唔開心又唔係成績差所以有強烈感覺
作者: a_for_apple    時間: 18-7-11 07:44     標題: 回覆樓主:

似乎小朋友對學校,老師,傳統小學現實生活 (靠獎考小學)好反感,不如考慮國際學校

作者: mimi222shi    時間: 18-7-11 08:23

如果好喜歡學校:死都唔走
如果好憎學校:唔想返學
既然好憎, 應該轉校;如果轉唔到, 就算好憎都要留低.
作者: zitaeric    時間: 18-7-11 08:25     標題: 回覆樓主:

是不是唸野要正面-些,學識欣賞同學,甘樣會開心好多,冇獎攞吾代表自己差,對自已冇信心先會有妒忌之心,就算-旦轉了校,都難保有同類事。小五,為自已,努力考好呈分,吾好浪費時間唸埋D無謂野,小小獎項吾代表什麽,要人肯定自已先要自已努力去肯定實力。
大人要同佢分析,引導佢正面思考先正確。

作者: zitaeric    時間: 18-7-11 08:32     標題: 回覆樓主:

學校係社會缩影,社會係吾公平,老師係人,係人就會有吾公平,又有什麽特别,昨天是放榜日,當你手持你考到最喜歡學校時,已經什麽都不重要。
放下…為自已努力

作者: nemrak    時間: 18-7-11 08:36

zitaeric 發表於 18-7-11 08:32
學校係社會缩影,社會係吾公平,老師係人,係人就會有吾公平,又有什麽特别,昨天是放榜日,當你手持你考到 ...

同意。社會就係唔公平。家長應開解,及嘗試教佢從其他角度睇事情。好小細路咁細個就care呢d野,係咪個阿媽平時做左咩講左咩

作者: 小黃豆B    時間: 18-7-11 08:37

偏心問題唔好講班主任,校長一樣有,出到社會工作上更無處不在,如其逃避不如教子女點面對,唔通將來工作覺得老闆偏心又轉工!
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-7-11 08:39

我都認為可能家長講,覺得自己女兒比人叻,把人地有獎佢冇獎放大,久而久之小女孩就會諗向一邊,加上心胸狹隘睇唔開才會有咁大反應唔想返學。佢唔鍾意男老師同没拿奬、成績表無名次全部唔算咩大問題。學校是社會缩影,老師偏心在所難免,升中後一樣會遇到,太計較心胸狹隘相信你日子都難過,苦了自己,家長要及早改變佢心態諗野正面啲。
作者: zitaeric    時間: 18-7-11 08:48     標題: 回覆樓主:

我有時会同阿女講:点解你冇獎?点解嘜都比哂嗰個人?好吾公平喎!我女-定會話返我:媽,吾好話我D同學,佢地又真係好,你睇吓边個边個有咩好…。佢專同D冇人同佢玩同學交朋友,吾会睇高或睇低任何人,所以佢人缘非常好
冇錯,少少妒忌係正常,但不斷深化就吾好,出面考學校吾会睇ed小獎,集中火力考赢同學先聰明。

作者: 小黃豆B    時間: 18-7-11 08:52

奬項更係小事,唔好學埋音樂頒獎d幼稚思想,學校只例前三名情況好普遍,係怕同學互相比較造成不良風氣,我小朋友同級有d同學成績好但六年都拿唔到級前三上台,一樣派到好學校。至於校內其他豬肉獎對升中無幫助的,代表學校出去比賽始終名頞有限,學校只能派最高勝算的去參賽。我小朋友代表學校出賽雖然拿過兩次大奨,一樣唔係經常有機會去比賽,咁咪自己出去參加有認受性既比賽,拿到獎一樣可以報返俾學校知!
作者: young8888    時間: 18-7-11 10:41

聽朋友說她已不斷傳正面信息給女女只是她真不喜歡學校老師和校長好偏心,她列舉了很多例子子例如她問去洗手間唔得,義工家長的女同學問去就得等等,影響大的是作文分老師太主觀給高分有些自己喜歡的同學。其實全班家長也知道此事很多家長也不滿老師,但不敢投訴和提出怕影響到自己小朋友的呈分。
作者: young8888    時間: 18-7-11 10:49

獎方面小孩不會理是豬肉奬因為他們可能想上台攞獎對人或自己有點肯定和對升中有些少幫助
作者: sissysze    時間: 18-7-11 10:50

subb 發表於 18-7-9 12:53
九月小六返新學校

DG  

作者: zitaeric    時間: 18-7-11 11:35     標題: 回覆樓主:

如果真係好在意,就要吾好怕什麽影响呈分,好好向學校反映,等學方比返個回覆,睇吓有冇改善空間。

作者: kayen    時間: 18-7-11 12:38

回覆 young8888 的帖子

通常被同學排擠先唔想返學,我都覺會唔會家長成日提獎項先令小朋友有壓力,講真不如考好呈分佢吧!呈分先最重要,升六年级都換班主任,攪咁多仲乜?要攞獎倒不如自己出去考仲有用,校內嘅冇乜幫助

作者: young8888    時間: 18-7-11 12:57

回覆 kayen 的帖子

她女兒說是操行奬和成績卓越獎
作者: little_yolky    時間: 18-7-11 13:02

young8888 發表於 18-7-11 12:57

如果老師知道佢內心想法, 佢根本唔會有操行奬。
作者: 小黃豆B    時間: 18-7-11 13:09

成績卓越獎只頒全級前三名係正常,考學校唔會考慮全班性既成績卓越獎,因為可以出術,精英班最差個位去其他班可能考全班第一。校內操行獎係無用,除非係拿到十八區內傑出學生獎。
其實考學校,如果唔係全港認可性高既比賽中拿個人大獎,基本上係無用。不過可以俾到人印象,學生都唔係死讀書既書蟲!

作者: greentea000    時間: 18-7-11 13:18     標題: 回覆樓主:

唔通你朋友個女唔知校外大把比賽,為咩一定要拎校内獎?

作者: Band5    時間: 18-7-11 13:42     標題: 回覆樓主:

估計你朋友女兒都係有鬥心嘅,不喜歡某老師,上堂自然會唔想聽書,更應該鼓勵佢備課,考好果科,唔好衰俾老師睇!

校內攞唔到奬,不妨將眼光放在校外,一來可以增添自己profile嘅色彩,為考直資或自行準備,二來又可客觀咁睇下自己實力,反而會更懂得欣賞別人!

作者: Yanamami    時間: 18-7-11 13:56

greentea000 發表於 18-7-11 13:18
唔通你朋友個女唔知校外大把比賽,為咩一定要拎校内獎?
Exactly. 校內獎对升中無乜幫助
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-7-11 14:08

操行奬/成绩卓越獎 並非佢自己覺得有就一定有,由其操行獎應該是老師們亦能夠認同才能獲得。
作者: young8888    時間: 18-7-11 14:18

回覆 小黃豆B 的帖子

她們説成績卓越奬是每班三個,她女兒說不公平因為例如考第四但就冇奬,但這個考第四的總分可能高過第二班拿卓越獎的同學。所以感到極不公平。
作者: young8888    時間: 18-7-11 14:20

回覆 Band5 的帖子

我相信她有向外考但她也認為校內的獎有不公平所以不滿
作者: young8888    時間: 18-7-12 00:24

其他小學奬項是否也是這樣派發?
作者: AHGU    時間: 18-7-12 00:40

young8888 發表於 18-7-9 12:45
1. 她不喜歡老師尤其是男班主任,偏心某幾位女同學,雙重標準。2. 不喜歡學校制度,因為沒有名次,每班拿最 ...

香港都好唔公平,要考慮移民了!

作者: 小黃豆B    時間: 18-7-12 00:59

young8888 發表於 18-7-11 14:18
回覆 小黃豆B 的帖子

她們説成績卓越奬是每班三個,她女兒說不公平因為例如考第四但就冇奬,但這個考第四 ...
我小朋友學校都係咁,因為學校行精英班制度,精英班的前三名就是級前三,其他班的前三可能連精英班的中下遊也未到,但一樣可上台拿全班的成績卓越獎,我兒子也開玩笑說假如他去了其他班應該每一個學期都可以上台拿獎,我跟他說今個學期故意拿零分,下一個學期回復正常,還可以拿最佳進步奬!
我覺得她女兒太著重獎項,反而忽略了奬項背後的真正義意。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5