教育王國

標題: 究竟什麼是一線小學,什麼是二線 [打印本頁]

作者: yesthomas    時間: 18-7-4 09:41     標題: 究竟什麼是一線小學,什麼是二線

請問如何界定及舉例,謝謝。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-7-4 09:58     標題: 回覆樓主

簡單黎講,乙一都要爭的,叫一線
有少少機會乙2入(或乙3)叫二線

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-4 10:19

嗯,我會理解為乙一唔穩入+升中派位最少有 40% Band 1 叫一線(學位唔足夠嘅區域另計)。

然後二線係乙二有機會入派位+派位 30% ?

不過人人把尺唔同。
作者: hohoho888    時間: 18-7-4 10:20

我覺得多人爭既咪係一線囉
至於點解多人爭, 不外乎升中亮麗, 傳統名校, 教學模式之類
作者: HK-MAN    時間: 18-7-4 10:53

1998Ruby1998 發表於 18-7-4 10:19
嗯,我會理解為乙一唔穩入+升中派位最少有 40% Band 1 叫一線(學位唔足夠嘅區域另計)。

然後二線係乙二 ...
不過人人把尺唔同。<< 我會用把尺去界定..學校面積大細去分一線
作者: Charlotte_mom    時間: 18-7-4 10:58

hohoho888 發表於 18-7-4 10:20
我覺得多人爭既咪係一線囉
至於點解多人爭, 不外乎升中亮麗, 傳統名校, 教學模式之類 ...

可能你杯茶唔同人地杯茶,但多人嘅茶餐廳一定有原因

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-4 11:07

回覆 HK-MAN 的帖子

咁 SFA 一定死得,做得寶校。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-4 11:08

Charlotte_mom 發表於 18-7-4 10:58
都要睇吓點解人多既......

作者: hkpapa852    時間: 18-7-4 11:09

Charlotte_mom 發表於 18-7-4 10:58

作者: Charlotte_mom    時間: 18-7-4 11:09

hkpapa852 發表於 18-7-4 11:08

我唔認同無所謂啊,揀果個認同咪得囉
百貨應百客呀!陣間又俾人話膚淺

作者: hkpapa852    時間: 18-7-4 11:11

Charlotte_mom 發表於 18-7-4 11:09
我唔認同無所謂啊,揀果個認同咪得囉
百貨應百客呀!陣間又俾人話膚淺
...
我只係想指出, 有D人多既餐廳, 90%排隊既客係國內人 (灣仔軒小隔離有間)

作者: 猴子爸    時間: 18-7-4 11:19

1998Ruby1998 發表於 18-7-4 11:07
回覆 HK-MAN 的帖子

咁 SFA 一定死得,做得寶校。
APS更加是一线宝校
作者: hohoho888    時間: 18-7-4 12:10

然後二線係乙二 ...

一線二線其實已經隱藏了升中好定唔好

作者: sophialihk    時間: 18-7-4 15:16

然後二線係乙二 ...

40%算高了嗎? 其實一般直資如林文燦, 升band 1 中%是多少?

作者: LittleButter    時間: 18-7-4 15:42

HK-MAN 發表於 18-7-4 10:53
不過人人把尺唔同。
按你的定義:天神應該也算是一線寶校了!
作者: HK-MAN    時間: 18-7-4 15:55

LittleButter 發表於 18-7-4 15:42
按你的定義:天神應該也算是一線寶校了!
用呢個定義一定冇錯人均可以享用幾多呎才是最實在...幫忙將呢個標準宣揚出去...
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-4 16:16

sophialihk 發表於 18-7-4 15:16
40%算高了嗎? 其實一般直資如林文燦, 升band 1 中%是多少?

40% 呢個係不包括直屬(直屬一定過 50%,不能一起計算)

記得 LMC 都係好似 4X% 左右?

作者: Felix223    時間: 18-7-4 16:45

1998Ruby1998 發表於 18-7-4 16:16
40% 呢個係不包括直屬(直屬一定過 50%,不能一起計算)

LMC 應該未有4x %,得30%。

作者: hkpapa852    時間: 18-7-4 16:46

LMC家長透露, 學校公佈既資料係有水份, 一人收到2間B1直資offers會全部照計

作者: sangria    時間: 18-7-4 16:55

hkpapa852 發表於 18-7-4 16:46
LMC家長透露, 學校公佈既資料係有水份, 一人收到2間B1直資offers會全部照計

唔鍾意呢d學校用呢d手法,係誤導!
(ok,  唔到我鍾意,考到至算,right??)

作者: gracelam    時間: 18-7-4 17:32

咁都得

作者: hkpapa852    時間: 18-7-4 17:45

gracelam 發表於 18-7-4 17:32
咁都得
有留意中學校務報告的話, 應該知道現今教育界"偽術"當道

作者: aprilapril123    時間: 18-7-4 17:47

HK-MAN 發表於 18-7-4 15:55
用呢個定義一定冇錯人均可以享用幾多呎才是最實在...幫忙將呢個標準宣揚出去... ...
咁寶校非Sfa Aps莫属
作者: penguinding    時間: 18-7-4 18:33

Felix223 發表於 18-7-4 16:45
LMC 應該未有4x %,得30%。

印象中係27%

作者: Felix223    時間: 18-7-4 18:34

penguinding 發表於 18-7-4 18:33
印象中係27%

你講到咁白!

作者: sophialihk    時間: 18-7-4 18:50

印象中係27%

有親生仔了? 27

作者: alanlai117    時間: 18-7-4 22:13

然後二線係乙二 ...

Agree

作者: Duffy727    時間: 18-7-4 23:16

然後二線係乙二 ...

同意
但我覺得二線升band 1只有2x-30%
一線升band 1就一定over 30%

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-5 00:23

回覆 Duffy727 的帖子

二線善導、基福、基道、華德、美林 都過 30%
一線學校連 30% Band 1 都做唔到就真係死得。

作者: 小小山    時間: 18-7-5 00:49

統計學上, 津校大部派入, 當中 Band 1 33%, Band 2 33% & Band 3 33%.
當 Band 1 遠超過 33%, 應是一線校
作者: 小小山    時間: 18-7-5 00:52

印象中係27%
為何仲咁多人爭? 得27% Band 1.
作者: tkinwong    時間: 18-7-5 08:26

小小山 發表於 18-7-5 00:52
為何仲咁多人爭? 得27% Band 1.

學費經濟的英文小學。其實我諗最關鍵都係英文小學。

作者: 猴子爸    時間: 18-7-5 11:00

真是非常creative! 此校非常有前途,应该是未来杰出语言伪术政治人物的摇篮地。
作者: 猴子爸    時間: 18-7-5 11:02

印象中係27%
一般新校都起码有33%wo但加埋所有band1offer数目, 应该免强可以跟同系的TSL看齐。

作者: yungchai    時間: 18-7-5 11:28

印象中係27%
27??咁少??
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-5 11:56

yungchai 發表於 18-7-5 11:28
27??咁少??

我爬文見到用家係話連 30% 都冇....
我本來都以為佢可以同 TSL 比下,點知連比都冇得比。。。

作者: sunnymama2    時間: 18-7-5 12:05

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 11:56
...

我仲記得想當年阿仔有佢所謂友好幼稚園的k1offer, 嗰時仲諗住以入LMC為目標之一。。。
至於今年,阿仔冇考APS,SFA ,KTS, 因為知仔仔學術程度唔夠好,所以報都冇報

作者: hkpapa852    時間: 18-7-5 12:05

猴子爸 發表於 18-7-5 11:02
一般新校都起码有33%wo但加埋所有band1offer数目, 应该免强可以跟同系的TSL看齐。
...
佢既"統計偽術", 絕對係非一般級數, 睇吓佢校網既SSPA資料:

http://plklmceps.edu.hk/students-achievement/sspa/

全級114人, 有99%學生入EMI, 即應至少有112人人入讀EMI

但佢份升中既學校名單, 至少有呢3間唔係EMI:

鄧鏡波, 唐乃勤, 培道..... 仲有海外升學同國際學校 (呢D都計係EMI?)

偽術修為, 非一般學校可以媲美!

作者: Soundervolt    時間: 18-7-5 12:31

hkpapa852 發表於 18-7-5 12:05
佢既"統計偽術", 絕對係非一般級數, 睇吓佢校網既SSPA資料:

http://plklmceps.edu.hk/students-achievemen ...

有開英文班都計嘛⋯⋯

作者: 猴子爸    時間: 18-7-5 16:11

hkpapa852 發表於 18-7-5 12:05

http://plklmceps.edu.hk/students-achievemen ...
算它只有3个学生进到这三所中文中学,111/114 = 97.4%, 也不是99%。。。如果有97.4%进到英文中学,应该是全港数一数二成绩最好的学校,比APS更好。

作者: penguinding    時間: 18-7-5 17:57

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 11:56
...

有距離

作者: Tinkerbell    時間: 18-7-5 18:13

1/3 band 123 是敎署基本計率
我覺得〉50%先系 一線,低於33%變宝校
作者: hkpapa852    時間: 18-7-5 18:31

Tinkerbell 發表於 18-7-5 18:13
低於33%就係寶校的話,咁全港至少有50%寶校
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-5 20:51

Tinkerbell 發表於 18-7-5 18:13

按照 50% 先一線 呢個邏輯,德信 、馬基、浸聯、雙仁 即刻變曬二線

作者: Yanamami    時間: 18-7-5 23:08

40%band1叫差啦Ruby~~~
作者: Yanamami    時間: 18-7-5 23:09

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 20:51

按照 50% 先一線 呢個邏輯,德信 、馬基、浸聯、雙仁  ...
係㗎~~真係要一半以上band1先得。
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-5 23:11

回覆 Yanamami 的帖子

請告訴我你個「50%」係計埋私立直資。我個 40% 係只計算津貼同官立。冇直屬嘅官津有 40% 以上我覺得已經好好。

作者: Yanamami    時間: 18-7-5 23:13

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 23:11

請告訴我你個「50%」係計埋私立直資。我個 40% 係只計算津貼同官立。冇直屬嘅 ...

係官津~~直私要七成以上
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-5 23:16

咁 TSL 同 蘇小咪好差!

作者: Yanamami    時間: 18-7-5 23:19

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 23:16

咁 TSL 同 蘇小咪好差!

TSL蘇小点差法呀?你有無做功課?參考下hkpapa條link好d喎!
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-5 23:21

你話直私要 7 成 Band 1 嘛!TSL 升 Band 1 59.72% wor!
作者: Yanamami    時間: 18-7-5 23:23

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 23:21

你話直私要 7 成 Band 1 嘛!TSL 升 Band 1 59.72% wor!
係差左dd.....蘇小唔差吖~
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-7-5 23:30

蘇小 66.67%,未達到你個標準喔....
可憐 11 同 35 網幾乎所有學校都唔過 50%,你係 EK 資深會員,此言會令好多好 hurt 架

作者: Yanamami    時間: 18-7-5 23:32

1998Ruby1998 發表於 18-7-5 23:30

蘇小 66.67%,未達到你個標準喔....

-吕沙吕軒小基湾油天大天馮晴……仲有更多,全过50%, 我觉得咪係一線~蘇小hkpapa話有75.9%喎~
作者: 湘    時間: 18-7-8 07:03     標題: 回覆樓主:

50%以上才是一缐,95區只有一間
我覺得應按受歡迎程度

作者: siufung    時間: 18-7-9 02:39

Yanamami 發表於 18-7-5 23:32
-吕沙吕軒小基湾油天大天馮晴……仲有更多,全过50%, 我觉得咪係一線~蘇小hkpapa話有75.9%喎~ ...

前輩……雖然你女女已畢業……
但知唔知近年kts有幾多%入B1?

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 07:05

siufung 發表於 18-7-9 02:39

差不多徘徊七成吧~好的时候七成多八成,差时也是七成。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3554617&extra=page%3D1

作者: bettyay    時間: 18-7-9 10:11

siufung 發表於 18-7-9 02:39
明天又有新派彩啦
作者: IYY    時間: 18-7-9 12:56

Yanamami 發表於 18-7-5 23:13
係官津~~直私要七成以上
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&ext ...
7 成 band 1 才算一線的話, 好像手緊了點, 很多學校不達標啦。有冇得拉 curve …… 超過 50% 叫一線  

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 13:07

IYY 發表於 18-7-9 12:56
7 成 band 1 才算一線的話, 好像手緊了點, 很多學校不達標啦。有冇得拉 curve …… 超過 50% 叫一線  :happ ...

津校有50%咪叫-線……禁鬆無意思吧。到时升中咪又係睇全港排名?你四成叫自己一線,到时同有七成既小学比較,立分高下了……有时点解某d名校-收就收某小学四五个学生,唔洗头三都入到,某d小学要級一先申請得,咪就係有分别~
作者: hkpapa852    時間: 18-7-9 13:35

IYY 發表於 18-7-9 12:56
7 成 band 1 才算一線的話, 好像手緊了點, 很多學校不達標啦。有冇得拉 curve …… 超過 50% 叫一線  :happ ...
又俾D歷史文獻妳地參考吓啦!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092&highlight=%E5%AE%B3%E4%BA%BA

作者: IYY    時間: 18-7-9 15:34

hkpapa852 發表於 18-7-9 13:35

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092&highlig ...
仔仔都係讀緊二線私小, 頭痕中......

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 16:59

hkpapa852 發表於 18-7-9 13:35

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3098092&highlig ...
点解唔置頂?
作者: miujoey    時間: 18-7-9 17:22     標題: 回覆樓主:

咁如果一條龍直私, 中學屬於band 2, 即係零個percent升上band1, 咁嗰間小學係咪寶寶寶寶寶學校

作者: hkpapa852    時間: 18-7-9 17:48

Yanamami 發表於 18-7-9 16:59
点解唔置頂?
必"慎入"既嘢, 一定唔可以置頂

作者: hkpapa852    時間: 18-7-9 17:53

miujoey 發表於 18-7-9 17:22
咁如果一條龍直私, 中學屬於band 2, 即係零個percent升上band1, 咁嗰間小學係咪寶寶寶寶寶學校
...
呢D通常唔會公佈資料, 無得計無得估.

作者: Sophie0804    時間: 18-7-18 20:04

IYY 發表於 18-7-9 15:34
仔仔都係讀緊二線私小, 頭痕中......

我仔仔是一線尾二缐頭的私小、不過適合他、到時要勤力D

作者: edubk14d    時間: 18-7-18 20:35

作者: Connie2004    時間: 18-7-23 20:53     標題: 回覆樓主

公佈左升中派位結果既,唔一定係幾線,但無公佈升中派位結果既,都唔可能係一線小學!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5