教育王國

標題: 自行一丶二 [打印本頁]

作者: missshasha    時間: 18-7-2 01:20     標題: 自行一丶二

其實一直諗緊:
A中學在自行收生要收5O個位,咁佢係咪會交50個學生名單上教育局?咁又如果呢50個學生入面丶有30個將A校放做第二志願,而呢30個嘅第一志願又收喎丶咁佢地一定會派去第一志願丶而A校咪會有39個空缺?咁即係呢D都是叩門位?謝解答

作者: missshasha    時間: 18-7-2 01:22     標題: 回覆樓主

打錯係30個位

作者: miriam    時間: 18-7-2 02:03

學校係有一批後備名單提交畀教育局, 唔會只交 30 人咁少.
作者: gracelam    時間: 18-7-2 07:38

missshasha 發表於 18-7-2 01:20
其實一直諗緊:
A中學在自行收生要收5O個位,咁佢係咪會交50個學生名單上教育局?咁又如果呢50個學生入面丶 ...

是有後備list, 如30個自行位, 除30個正選學生, 可能有幾十個後備補上被自行一取錄或已接受直資offer的學生。

作者: missshasha    時間: 18-7-2 11:56     標題: 回覆樓主

明白了,唔該曬咁多位

作者: angiehouse    時間: 18-7-2 13:42

missshasha 發表於 18-7-2 01:20
其實一直諗緊:
A中學在自行收生要收5O個位,咁佢係咪會交50個學生名單上教育局?咁又如果呢50個學生入面丶 ...

應該學校會問教育局取個list, list晒申請佢自己既名單,收生就一路甘排落去,59個自行位應該收晒

作者: emibaby    時間: 18-7-2 17:54     標題: 回覆樓主:

自行係有一批waiting list。
係info day 有校長講過,雖然自行只有50個位,但未必全部揀佢地做自行一,所以排第80既都有機會入讀

作者: missshasha    時間: 18-7-2 18:18

emibaby 發表於 18-7-2 17:54
係info day 有校長講過,雖然自行只有50個位,但未必全部揀佢地做自行一,所以 ...

Thx for yr info.

作者: missshasha    時間: 18-7-2 18:24

angiehouse 發表於 18-7-2 13:42
應該學校會問教育局取個list, list晒申請佢自己既名單,收生就一路甘排落去,59個自行位應該收晒
...

Thx

作者: mrs.so    時間: 18-7-2 21:26     標題: 回覆樓主:

自行階段
中學會交Double以收生人數按次序既名單給教局

作者: missshasha    時間: 18-7-2 21:50

mrs.so 發表於 18-7-2 21:26
自行階段
中學會交Double以收生人數按次序既名單給教局

Ic thx

作者: nnmama    時間: 18-7-10 13:52

emibaby 發表於 18-7-2 17:54
係info day 有校長講過,雖然自行只有50個位,但未必全部揀佢地做自行一,所以 ...

咁學校如有扣門位,會先考慮waiting list 嗎

作者: emibaby    時間: 18-7-10 14:04

nnmama 發表於 18-7-10 13:52
咁學校如有扣門位,會先考慮waiting list 嗎

有些不設叩門或只收自行有面試既學校,可能以waiting list去選學生,但大部分公開叩門既學校以叩門試為準。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5