教育王國

標題: 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何? [打印本頁]

作者: cherrieshum    時間: 18-6-29 20:42     標題: 有沒有用過理工大學最新的 DIMS 眼鏡鏡片?效果如何?

如題。阿女近視好深,10歲,近視就快800度(沒用任何電子產品),之前試過配戴矯視鏡,但阿女說好痛,好不舒服,於是放棄了!現在這個理工鏡片的推出就像天掉下來的恩物。若果用過,請分享一下。

作者: 2628    時間: 18-6-30 03:16

cherrieshum 發表於 18-6-29 20:42
如題。阿女近視好深,10歲,近視就快800度(沒用任何電子產品),之前試過配戴矯視鏡,但阿女說好痛,好不舒 ...

7月先推,我都想試

作者: cherrieshum    時間: 18-6-30 10:42

2628 發表於 18-6-30 03:16
7月先推,我都想試

我預約了7月3日,現在的約期已排到8月中,再遲些一齊分享。

作者: 2628    時間: 18-6-30 11:08

cherrieshum 發表於 18-6-30 10:42
我預約了7月3日,現在的約期已排到8月中,再遲些一齊分享。

請問在哪裡預約

作者: cherrieshum    時間: 18-6-30 12:52

2628 發表於 18-6-30 11:08
請問在哪裡預約

電話:27665225

作者: cherrieshum    時間: 18-6-30 12:52

2628 發表於 18-6-30 11:08
請問在哪裡預約

不過好難打通,要有耐性!

作者: 2628    時間: 18-6-30 12:56

cherrieshum 發表於 18-6-30 12:52

thx

作者: 熱媽    時間: 18-7-2 17:44

回覆 cherrieshum 的帖子

我囡(11歲)都5X X度,想試,我以為普通眼鏡舖都有得配。原來要打電話預約,等我又排吓先。
作者: cherrieshum    時間: 18-7-3 13:45

好傷心!
理工視光師說阿女近視好深,佩戴這款眼鏡是沒有效用的。這款鏡片只對近視少於650度的小朋友有效
作者: Jane1983    時間: 18-7-3 14:21

cherrieshum 發表於 18-7-3 13:45
好傷心!
理工視光師說阿女近視好深,佩戴這款眼鏡是沒有效用的。這款鏡片只對近視少於650度的小朋友 ...

咁佢有無乜嘢建議?

作者: cherrieshum    時間: 18-7-3 16:29

Jane1983 發表於 18-7-3 14:21
咁佢有無乜嘢建議?

沒有什麼建議,只說要小心發育期,近視會更快加深。

作者: Jane1983    時間: 18-7-3 17:07

cherrieshum 發表於 18-7-3 16:29

你小朋友無用電子產品都咁深,可能遺傳,可能看書時間長,距离/光綫不足,又或者係車上看書。如果専家咁講,唯有多注意。尤幸科技發達,日后戴con或做laser,都唔會影响外形。

作者: joyce1234    時間: 18-7-3 17:51

cherrieshum 發表於 18-7-3 13:45
好傷心!
理工視光師說阿女近視好深,佩戴這款眼鏡是沒有效用的。這款鏡片只對近視少於650度的小朋友 ...

會考慮滴阿托品嗎?

作者: cherrieshum    時間: 18-7-3 20:17

joyce1234 發表於 18-7-3 17:51
會考慮滴阿托品嗎?

有效嗎?

作者: joyce1234    時間: 18-7-3 22:03     標題: 回覆樓主

不敢講。
眼醫話有效
朋友話效果好random(人人都好似有啲唔同)
眼醫話一開始最好滴4年
我本來覺得矯視鏡風險少於阿托品(因放瞳而多吸紫外線累積在眼內),但你女做不到矯視,亦深近視,所以先問下你。
又或者試蔡司鏡?

作者: cherrieshum    時間: 18-7-4 00:07

joyce1234 發表於 18-7-3 22:03
不敢講。
眼醫話有效

什麼是蔡司鏡?

作者: kitchinglai    時間: 18-7-4 13:21

6月尾佩左眼鏡,要7月中至尾才可取鏡,但很貴
作者: retriever    時間: 18-7-5 07:19

joyce1234 發表於 18-7-3 22:03
不敢講。
眼醫話有效

近視已太深可能無咩用(不明顯)。而且亦可能太遲了。

眼科醫生講,減慢近視增長措施(滴藥或矯視鏡),主要針對發育期間近視增長高鋒期(8-13歲),最多18歲。所以有視光師建議疾者廿幾歲,甚至三十幾都戴矯視鏡,有呃水之嫌。

作者: ch-cheung    時間: 18-7-5 23:49

作者: kitchinglai    時間: 18-7-6 17:46

一對鏡片3,980 眼鏡框約900-950(因要框比較大)
視光師實習250(衹限星期一至五)專業視師600
我全部加埋要5千5百左右 好貴,但沒辦法小朋友度數深得比較快
都要試下可不可以減少數增加.
作者: 夢非夢    時間: 18-7-7 10:24     標題: 回覆樓主

有冇食補眼的補充品呀?

作者: cherrieshum    時間: 18-7-7 18:02

夢非夢 發表於 18-7-7 10:24
有冇食補眼的補充品呀?

沒有,有推介嗎?

作者: 夢非夢    時間: 18-7-8 08:25

cherrieshum 發表於 18-7-7 18:02
沒有,有推介嗎?

我食有lutein、藍莓成份的,沒有特定牌子,在日本買便宜些、iHerb 也有,在萬O、屈記賣的貴些

http://archive.am730.com.hk/column-121072

作者: cherrieshum    時間: 18-7-8 12:14

夢非夢 發表於 18-7-8 08:25
我食有lutein、藍莓成份的,沒有特定牌子,在日本買便宜些、iHerb 也有,在萬O、屈記賣的貴些

http://arc ...

Thx

作者: Winnie~meow    時間: 18-7-12 10:50

kitchinglai 發表於 18-7-6 17:46
一對鏡片3,980 眼鏡框約900-950(因要框比較大)
視光師實習250(衹限星期一至五)專業視師600
我全部加埋要5千 ...

我也預約了,安排$600的專業視光師,唔知係咪比實習視光師排得快? 你那次是安排哪個視光師?
另外,他們有沒有詳細解釋DIMS 有什麼幫助減慢?
現在,小朋友大概200度以下,加深得都快,成效唔知點,諗住都試下。
希望,有用家可以分享一下⋯⋯⋯

作者: kitchinglai    時間: 18-7-13 13:12

專業視光師會詳細講解DIMS且要簽一份明白DIMS書.未取眼鏡,要七月中或尾才可取.
作者: tkinwong    時間: 18-7-17 11:11

kitchinglai 發表於 18-7-13 13:12
專業視光師會詳細講解DIMS且要簽一份明白DIMS書.未取眼鏡,要七月中或尾才可取. ...

其實係未要好似普通眼鏡咁長戴?要戴到幾歲?

作者: 小時了了    時間: 18-8-3 11:40

電話:27665225
真係好難打, 今日打咗好耐都唔通. 係 goole 搜尋 "理工DIMS眼鏡", 有唔少護眼中心 / 專業視光驗眼中心依家可以有得配理大呢副眼鏡,

我隨意打咗電話去一間護眼中心, 眼鏡片要$3,480 (唔包眼鏡框), 又係要預約. 我約咗今日同阿女去配. 要戴半年後覆驗眼時就知呢副眼鏡對阿女有無效 >> 即是減慢近視

半年後我記得就上嚟呢度同大家再報告用後效果.

利申: 小女13歲, 近視 400 度

https://www.polyu.edu.hk/web/tc/media/media_releases/index_id_6531.html
理大設計兒童眼鏡片減慢60%近視加深速度 21.5%兒童近視零增加
香港理工大學(理大)設計的一款眼鏡鏡片,證實能減慢參與研究兒童的近視加深速度達60%,21.5%兒童的近視更是零增加。這款鏡片將於今年夏季推出巿場,為有意配戴非接觸式眼鏡的近視兒童提供多一個選擇。

這款「多區正向光學離焦」(DIMS)眼鏡片由理大眼科視光學院的林小燕教授、梁顯利長者健康視覺教授及眼科視光學院學院主任杜嗣河教授設計,旨在減慢兒童近視加深。DIMS眼鏡片今年在瑞士日內瓦舉行的第四十六屆國際發明展中,贏得全場總冠軍、特別大獎及評判特別嘉許金獎共三項大獎。

DIMS眼鏡片由一個用來矯正屈光不正(即近視和散光)的「中心光學區」,以及圍繞中心區伸延至鏡片周邊的「多區持續近視離焦」組成。佩戴者觀看不同距離的景物時,DIMS眼鏡片可同時提供清晰的視力及近視離焦,以矯正視力。過程中鏡片利用眼睛的自然回饋機制——「正視化現象」,使眼球適應和生長成以最接近正常視力聚焦影像的大小。

杜教授說:「我們嘗試把近視離焦的功能加入不同的治療方案,例如隱形眼鏡。但在眼鏡鏡片加入近視離焦功能,困難在於眼睛會在眼鏡片後移動,而近視離焦的光學原理必須覆蓋整個鏡片。」
他續說:「設計DIMS眼鏡鏡片時,我們在鏡片的表面放了許多微型鏡片。即使眼睛移動望向鏡片不同區域,近視離焦仍可不斷發揮作用。」

一百六十名8至13歲的華裔兒童在2014年8月至2017年7月完成隨機雙盲臨床實驗,他們的近視度數為100至500度,散光及兩眼度數相差150度或以下。

七十九及八十一名兒童分別獲隨機分配佩戴DIMS眼鏡片(治療組)和單焦鏡片(對照組)。兩年內治療組兒童的近視僅平均增加了38度 ,控制組卻平均增加93度。(附件表一此連結將會以新視窗開啟)
當眼球變長,晶狀體及角膜把光線投射在視網膜前,而不是在視網網膜上,便會出現近視,令人看遠的東西時,影像會模糊不清。在臨床實驗中,治療組眼軸平均增長0.21毫米,對照組則平均增長0.53毫米。(附件表二此連結將會以新視窗開啟)換言之,佩戴DIMS眼鏡片兒童的近視度數及眼球軸長的增加,較佩戴單焦鏡片的兒童顯著減慢59%及60%。

若比較兒童個人的情況,研究顯示,DIMS眼鏡片除了減慢近視加深,更可阻止近視加深。治療組有21.5%兒童的近視並沒有加深,對照組則只有7.4%兒童的近視沒有加深。(附件表三此連結將會以新視窗開啟)
此外,治療組有13.9%兒童的眼軸沒有增長,對照組則全部兒童的眼軸都有增長。(附件表四此連結將會以新視窗開啟)治療組的兒童認為,DIMS眼鏡片提供舒適的視力,無論東西遠近,均看得十分清晰,且如單焦鏡片般能清楚看到景物的深度。

林教授說:「深近視可引起視網膜併發症,嚴重個案會導致視網膜脫落,造成永久失明或視力受損。DIMS眼鏡片有助保護兒童的視力。」

DIMS眼鏡片已授權一所有豐富製造眼鏡片經驗的鏡片公司生產,於今年夏季推出巿場

作者: 小曳人    時間: 18-8-3 11:47

cherrieshum 發表於 18-6-29 20:42
如題。阿女近視好深,10歲,近視就快800度(沒用任何電子產品),之前試過配戴矯視鏡,但阿女說好痛,好不舒 ...
https://www.polyu.edu.hk/cpa/EDM/webinar/index.html
有時間的話,聽下教授講解

作者: retriever    時間: 18-8-3 12:10

夢非夢 發表於 18-7-8 08:25

http://arc ...

其實呢D 補品花費不少,作用成疑。

作者: siden    時間: 18-8-4 08:28     標題: 回覆樓主

呢款新鏡好似好吸引

不過又未有用家口碑

我依家俾佢滴緊呀托品

作者: retriever    時間: 18-8-4 11:42

siden 發表於 18-8-4 08:28
呢款新鏡好似好吸引

不過又未有用家口碑

如果你用新鏡,你會冒險 停藥嗎?

作者: siden    時間: 18-8-4 12:00

retriever 發表於 18-8-4 11:42
如果你用新鏡,你會冒險 停藥嗎?

I’ll use both

Asked doctor, if I would like to try DIMS, I can continue atropine eye drops

作者: retriever    時間: 18-8-4 12:01

siden 發表於 18-8-4 12:00

Asked doctor, if I would like to try DIMS, I can continue atropine eye drops

DUPLICATE。

作者: retriever    時間: 18-8-4 12:02

siden 發表於 18-8-4 12:00

請教,醫生(眼科?)對新鏡有什麼意見嗎?

作者: siden    時間: 18-8-4 12:32

retriever 發表於 18-8-4 12:02
請教,醫生(眼科?)對新鏡有什麼意見嗎?

Looks good but no one has much experience

Efficacy is uncertain but at least is unlikely to do any harm

作者: little_yolky    時間: 18-8-8 12:17

kitchinglai 發表於 18-7-13 13:12
專業視光師會詳細講解DIMS且要簽一份明白DIMS書.未取眼鏡,要七月中或尾才可取. ...
好氣結呀!

星期一去咗理大, 阿大終於要戴眼鏡了。咁位專業視光師, 簡單解釋過DIMS (即係講咗都唔明), 就俾份嘢叫我哋簽。一副眼鏡要幾千蚊, 小朋友換得快, 可能一年或半年要換一次, 佢連一分鐘時間都無俾人諗, 俾份資料同表格我, 然後我問佢, 個研究數據有幾大? 10個同1000個可以差好遠, 佢居然答我:呀, 我唔記得咗個數據添, 不過份資料有條link, 你可以上網睇下。咁家長提出既第一個問題佢都解答唔到, 仲乜諗住人哋會即刻配?! 佢只話, 如果今日唔配, 你過一段時間至配, 又要約我先得, 又要幾百蚊啦。乜其實佢唔知出面都有其他地方可以配咩, 咁唔專業, 小時了了個引文講得清楚過佢。而且, 個研究群組近視係由100至500度, 咁升幅大細既分布, 响呢D唔同度數入面係點呢? 500度咁深可以係遺傳, 係咪100度既升幅較小呢, 你話random咁分兩組, 出嚟兩組小朋友近視深淺分配同加深幅度既組合係點呢? 呢個係可以影響結論既資料, 乜都無解釋, 剩係叫人簽名配眼鏡!

而且, 其間佢提過一副上下兩截既矯視鏡, 因為無咁美觀, 所以一般唔選用, 但個控制數字去到三年少100度, 呢副DIMS係兩年5X度, 所以我考慮副果副。不過, 阿大依家只係100度, 因為矯視鏡要適應, 我計劃佢呈三後至配, 依家配副普通鏡頂住檔先, 預計呈三後應該係150度以下, 仲未好深。不過, 下次一定換另一個視光師, 咁唔專業, 乜都答唔到叫家長自己去睇都得。

作者: siden    時間: 18-8-8 14:07

little_yolky 發表於 18-8-8 12:17
好氣結呀!

星期一去咗理大, 阿大終於要戴眼鏡了。咁位專業視光師, 簡單解釋過DIMS (即係講咗都唔明), 就 ...

理工大學?

乜唔係人人都話好嗎?

等我仲想去book

乜咁樣服務?

作者: little_yolky    時間: 18-8-8 14:20

siden 發表於 18-8-8 14:07
理工大學?

乜唔係人人都話好嗎?
我兩個細睇咗4-5年, 第一次有咁情況, 以前可能無近視, 無咁既問題, 又或者係呢個視光師既問題, 佢只睇過一兩次, 之前果個去咗讀書。
作者: momling    時間: 18-8-8 20:07     標題: 回覆樓主

有D眼鏡舖有得配㗎

作者: 小時了了    時間: 18-8-9 08:44

little_yolky 發表於 18-8-8 12:17
好氣結呀!

星期一去咗理大, 阿大終於要戴眼鏡了。咁位專業視光師, 簡單解釋過DIMS (即係講咗都唔明), 就 ...

little_yolky, 上星期五同阿女去咗出面嘅護眼中心配理大DIMS 眼鏡, 當日我問嗰個專業驗光師有關小朋友發育期嘅近視度數加深幾多歲才會無咁快加深, (呢幾年阿女年年暑期都要換眼鏡因為每年度數加深100度左右) 當時驗光師同我講小朋友8-12歲係近視加深最快嘅時候, 如果要矯視係呢段時間做嘅成效最大最好.

如果嗰個驗光時講嘅野係真的話, 建議妳快啲同阿大去配副"減慢"近視嘅眼鏡, 妳阿大係 8-12 歲嗰 range, 成效最大嘛. 當時護眼中心職員講如果呢副眼鏡對我女減慢近視有效, 唔洗年年換眼境, ~2年才換 (因為度數無咩變就唔洗換眼鏡)

利申: 小女小四時百幾度時開始帶眼鏡, 上星期五驗時已增加至470度近視加散光了, 餘下年月如每年再加深近視真係不得了. 我計劃遲啲 (~1 年左右) 可能阿女帶矯視隱形眼鏡, 希望將近視由400幾度減到百幾度淺近視

作者: little_yolky    時間: 18-8-9 10:27

小時了了 發表於 18-8-9 08:44
little_yolky, 上星期五同阿女去咗出面嘅護眼中心配理大DIMS 眼鏡, 當日我問嗰個專業驗光師有關小朋友發育 ...
長遠我估計我都會配矯視鏡, 但視光師話初戴會有適應問題, 呈二呈三殺到, 唔好搞咁多嘢住, 起碼半年後再驗睇睇情況先, 佢係17年開始驗到有幾十度近視, 半年後再驗, 一隻多咗25度一隻少咗25度,  一隻75一隻25, 今次驗就兩隻眼都100度, 我諗住呈三之後出年三月底就幫佢配, 希望到時唔會超過150度。
作者: assado    時間: 18-9-22 10:14

小時了了 發表於 18-8-9 08:44
little_yolky, 上星期五同阿女去咗出面嘅護眼中心配理大DIMS 眼鏡, 當日我問嗰個專業驗光師有關小朋友發育 ...

請問, DIMS 減慢近視加深效果好嗎 ?

作者: 小時了了    時間: 18-9-24 09:07

assado 發表於 18-9-22 10:14

請問, DIMS 減慢近視加深效果好嗎 ?

阿女帶咗幾個星期, OK 啊! 效果要過一年半載睇吓阿女近視加深有無減慢才知道

聽阿女講, DIMS 減慢近視眼鏡只有境片中間睇野清楚. 如果要睇周圍野, 要個頭郁動去睇, 唔可以用眼尾偷睇. 頭幾日阿女唔慣新嘅機械人睇野模式, 依家慣咗了

我計劃可能出年去配矯視隱形眼鏡, 希望將阿女度數由四百幾度減去百幾二百度

當日職員講, 小朋友可以同時戴 DIMS + 矯視隱形眼鏡的, 我見  DIMS 眼鏡幾千銀,  矯視隱形眼鏡又要萬幾銀一副 (如果矯視成功又要再配低啲度數 矯視隱形眼鏡? 度數少咗, 到時又要再配過 DIMS?) 樣樣都係錢, 所以今年平平地攪住副減慢眼鏡先

作者: little_yolky    時間: 18-9-24 09:23

小時了了 發表於 18-9-24 09:07
阿女帶咗幾個星期, OK 啊! 效果要過一年半載睇吓阿女近視加深有無減慢才知道

聽阿女講, DIMS 減慢近視眼 ...
呢樣都係我覺得好奇既嘢, 因為鏡片只有一個特定範圍係啱度數, 但阿女鼻扁, 眼鏡成日跣落嚟, 咁點搞。而且佢用嘢粗到乜咁, $5000整爛咗我諗我會同佢死過。
作者: 小時了了    時間: 18-9-24 09:33

little_yolky 發表於 18-9-24 09:23
呢樣都係我覺得好奇既嘢, 因為鏡片只有一個特定範圍係啱度數, 但阿女鼻扁, 眼鏡成日跣落嚟, 咁點搞。而且佢用嘢粗到乜咁, $5000整爛咗我諗我會同佢死過。

我及阿女都驚易整爛, 阿女仲要係打籃球, 真係好擔心打波會整爛. 當日職員講依家啲眼鏡片唔係玻璃做, 用專業唔知咩野膠做, 唔容易爛但容易花, 要阿女用眼鏡布抺境片, 唔好用衫抺會花嘅 ( 阿女打波時最鍾意用波衫抺)

作者: assado    時間: 18-9-24 09:41

昨天都配了DIMS, 視光師話, 如果DIMS 可以 (近60% 可控制), 就不用ok 鏡 (都是60% 可控制), 始終ok鏡要接觸眼球。

作者: 小時了了    時間: 18-9-24 09:47

assado 發表於 18-9-24 09:41
昨天都配了DIMS, 視光師話, 如果DIMS 可以 (近60% 可控制), 就不用ok 鏡 (都是60% 可控制), 始終ok鏡要接 ...

原來係咁.

唔知係咪我理解有誤會:
- DIMS 減慢近視, 即是四百幾度仍然會係四百幾度, 但會減慢增加至五百幾度?
- 矯視隱形眼鏡眼鏡, 可以將 e.g. 四百幾度矯視為二百幾度?

作者: Yanamami    時間: 18-9-24 09:50

little_yolky 發表於 18-8-9 10:27
長遠我估計我都會配矯視鏡, 但視光師話初戴會有適應問題, 呈二呈三殺到, 唔好搞咁多嘢住, 起碼半年後再驗睇 ...
其实好淺啫……未必人人都深得快……快起上黎果d其係-年半載就加100度……
作者: assado    時間: 18-9-24 09:51

小時了了 發表於 18-9-24 09:47
原來係咁.

唔知係咪我理解有誤會:

我都吾係專家, 其他有經驗家長可以告知, 我都好想清楚了解。

作者: little_yolky    時間: 18-9-24 10:26

原來係咁.

唔知係咪我理解有誤會:
但係OK lens因為係接觸眼球, 小朋友戴會有風險。我同事勁貪靚, 中學時戴隱形眼鏡, 因為處理得唔好, 做成角膜炎, 依家其中一隻眼得返三成視力, 因為咁, 佢慣性用另一隻眼睇嘢, 搞到隻弱眼弱之餘, 另一隻眼負擔太大, 又差咗。如果真係戴OK lens, 真係要肯定小朋友會跟足清潔指引至好。不過, 我兩個親戚仔女小學時用OK lens, 依家一個大學, 一個高中, 都唔駛戴眼鏡的。
作者: little_yolky    時間: 18-9-24 10:28

Yanamami 發表於 18-9-24 09:50
其实好淺啫……未必人人都深得快……快起上黎果d其係-年半載就加100度…… ...
阿大有一個問題, 因為度數淺, 除咗睇書唔覺自己有近視, 居然會「唔記得」戴眼鏡!C6四百幾度, 從來唔會唔記得戴眼鏡的。佢成日戴下唔戴下, 視光師話會加深快D。
作者: mimi1102    時間: 18-9-24 10:38

我大女配嬌視鏡, 小二開始帶, 帶到依家S2, 加左50度, 視光師話算係加深得多, 不過因為我女成日不適當地睇書, 睇手機同ipad, 所以仍然可以接受.

到細女, 有懶眼, 一開始一隻眼已經200度, 另一隻幾十度, 由於帶嬌視鏡初期, 真係係需要時間學習帶同忍受初期的痛/唔舒服, 而我細女唔係人咁品, 佢一定唔會帶到, 所以我今次選擇左比佢配DIMS. 好可惜, 八月配, 九月中已經唔見左, 三千幾蚊就咁就冇左....

不過過幾日得閒, 仍然會配返比佢. 就咁睇係好貴, 因為新科技, 冇計, 當年第一次配嬌視鏡時, 要成九千幾蚊, 每兩年換一副都要三千幾蚊, 仲要每日洗鏡, 痛/唔舒服同有可能整損眼睛的機會, 我覺得依三千幾蚊可以一試. 係神係鬼, 半年至一年就可以知道.

作者: 小時了了    時間: 18-9-24 10:50

little_yolky 發表於 18-9-24 10:26
但係OK lens因為係接觸眼球, 小朋友戴會有風險。我同事勁貪靚, 中學時戴隱形眼鏡, 因為處理得唔好, 做成角膜炎, 依家其中一隻眼得返三成視力, 因為咁, 佢慣性用另一隻眼睇嘢, 搞到隻弱眼弱之餘, 另一隻眼負擔太大, 又差咗。如果真係戴OK lens, 真係要肯定小朋友會跟足清潔指引至好。不過, 我兩個親戚仔女小學時用OK lens, 依家一個大學, 一個高中, 都唔駛戴眼鏡的。
唉! 係呀, OK lens係會接觸眼球會有風險, 所以我都係暫時計劃吓出年配, 未決定一定會咁做, 睇定啲到時再決定.

作者: 小時了了    時間: 18-9-24 10:54

mimi1102 發表於 18-9-24 10:38
我大女配嬌視鏡, 小二開始帶, 帶到依家S2, 加左50度, 視光師話算係加深得多, 不過因為我女成日不適當地睇書, 睇手機同ipad, 所以仍然可以接受.
到細女, 有懶眼, 一開始一隻眼已經200度, 另一隻幾十度, 由於帶嬌視鏡初期, 真係係需要時間學習帶同忍受初期的痛/唔舒服, 而我細女唔係人咁品, 佢一定唔會帶到, 所以我今次選擇左比佢配DIMS. 好可惜, 八月配, 九月中已經唔見左, 三千幾蚊就咁就冇左....
不過過幾日得閒, 仍然會配返比佢. 就咁睇係好貴, 因為新科技, 冇計, 當年第一次配嬌視鏡時, 要成九千幾蚊, 每兩年換一副都要三千幾蚊, 仲要每日洗鏡, 痛/唔舒服同有可能整損眼睛的機會, 我覺得依三千幾蚊可以一試. 係神係鬼, 半年至一年就可以知道
我都係聽人講, 一般隱形眼鏡係"軟片", 而矯視隱形眼鏡係"硬片"所以隻眼會唔舒服會痛啲. 多謝妳分享寶貴經驗, 我會轉告阿女俾佢考慮清楚才決定

作者: little_yolky    時間: 18-9-24 10:54

mimi1102 發表於 18-9-24 10:38
我大女配嬌視鏡, 小二開始帶, 帶到依家S2, 加左50度, 視光師話算係加深得多, 不過因為我女成日不適當地睇書 ...
個幾月就唔見咗...............

但係鏡片都要三千幾蚊喎, 仲有個框呢?!

作者: mimi1102    時間: 18-9-24 11:00

little_yolky 發表於 18-9-24 10:54
個幾月就唔見咗...............

但係鏡片都要三千幾蚊喎, 仲有個框呢?!
我地個框唔貴, 眼鏡店比左小小折我地, 框連鏡, 唔記得3600 定3900, 總之唔洗四千.
作者: little_yolky    時間: 18-9-24 11:03

mimi1102 發表於 18-9-24 11:00
我地個框唔貴, 眼鏡店比左小小折我地, 框連鏡, 唔記得3600 定3900, 總之唔洗四千.  ...
因為DIMS鏡片大D, 框都要大D, 理大D框都幾貴, 大框都要千幾蚊。今次雖然無配DIMS, 但都幫阿大揀咗個大框, 希望可以以後用得著, 圓轆轆個樣好可愛。
作者: mimi1102    時間: 18-9-24 11:12

little_yolky 發表於 18-9-24 11:03
因為DIMS鏡片大D, 框都要大D, 理大D框都幾貴, 大框都要千幾蚊。今次雖然無配DIMS, 但都幫阿大揀咗個 ...
我女都係照配番小朋友的普通眼鏡框.
BTW, 理大係貴的, 所以我女嬌視鏡都冇响理大配.  

作者: 小時了了    時間: 18-9-24 11:29

mimi1102 發表於 18-9-24 11:12
我女都係照配番小朋友的普通眼鏡框.
BTW, 理大係貴的, 所以我女嬌視鏡都冇响理大配.  
...
你大女矯視隱形眼鏡係咪係理大配? 如果唔係, 可唔可以 p.m. 我邊間護眼中心

作者: mimi1102    時間: 18-9-24 12:04

小時了了 發表於 18-9-24 11:29
你大女矯視隱形眼鏡係咪係理大配? 如果唔係, 可唔可以 p.m. 我邊間護眼中心
...
唔好意思, 我唔想比人覺得我係"做妹" 幫人宣傳.
如果你想知帶嬌視鏡的感覺, 過程, 我可以分享, 但眼鏡店名稱就唔好意思了 EK 實在太易比人誤會.

作者: babyaabb    時間: 18-9-24 12:05

原來係咁.

唔知係咪我理解有誤會:

Ok lens 唔會減近視的,只是不會加深咁快

作者: little_yolky    時間: 18-9-24 12:11

mimi1102 發表於 18-9-24 12:04
唔好意思, 我唔想比人覺得我係"做妹" 幫人宣傳.
如果你想知帶嬌視鏡的感覺, 過程, 我可以分享, 但眼鏡店名 ...
所以咪叫你PM, 唔係响度講LOL
作者: IloveJJ    時間: 18-9-24 12:58

作者: JoeyPC    時間: 18-9-24 14:10

cherrieshum 發表於 18-7-3 16:29

咁有無滴Atropine 眼藥水?

作者: assado    時間: 18-9-24 14:22     標題: 回覆樓主:

多户外活動, 是否都有效控制近視加深 ?

作者: little_yolky    時間: 18-9-24 14:49

IloveJJ 發表於 18-9-24 12:58
原來你女都有近視啦?幾時開始?點發現架?幾多度呢?
因為佢細細個有假鬥雞, 所以幼稚園開始一直每年驗查的, 咪年檢時發現LOL, 剛剛才配的, 夠100度。
作者: 小時了了    時間: 18-9-24 15:14

assado 發表於 18-9-24 14:22
係呀, 多户外活動有效控制近視加深. 視光師話20分鐘睇手機電腦然後休息望遠野, 最好有綠色野

作者: cherrieshum    時間: 18-9-24 23:36

assado 發表於 18-9-24 14:22

有專家建議讓小朋友玩網球,可以減低患近視或令近視不快速增長

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-9-25 11:18

路過,見倒標题所指镜片有點似我仔當年配戴的蔡司鏡 (原理相似),但呢個镜片真的好貴

少少分享,我仔大约6-7年前近視4百度左右,當年因為有一年近視加深太快有成百度,視光師(好朋友)當年建議我仔戴蔡司鏡(漸進),副镜大约二千,視光師稱可控制近視加深速度,當時漸進一般for老人家配戴,並未普及於控制近視,視光師稱配戴後有人成功亦有人失敗,由於镜片價錢貴朋友叫我考慮下先,最後我決定幫兒子配,小兒戴鏡半年後近視並没有再加深,其後幾年都只加深了50度,证明鏡片對小兒有效,兒子到了18歲度數仍能维持。

路過見倒大家所指镜片與小兒配戴镜片相似,但價錢則比較貴,我並非專業不清楚當中是否有很大分别,只是想分享给大家,各位或可徵詢專業意見。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-9-25 11:47

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-25 11:18
路過,見倒標题所指镜片有點似我仔當年配戴的蔡司鏡 (原理相似),但呢個镜片真的好貴

少少分享, ...

網上見倒以下呢段

圖片附件: inCollage_20180925_124041772~2.JPEG (18-9-25 12:40, 144.64 KB) / 下載次數 37
/forum.php?mod=attachment&aid=MjY0MzE4fDExNDg2MDBhfDE3Mjc0MzM1ODV8MA%3D%3D

作者: little_yolky    時間: 18-9-26 11:38

cherrieshum 發表於 18-9-24 23:36
有專家建議讓小朋友玩網球,可以減低患近視或令近視不快速增長
視光師話係球類都得, 主要係對眼要追住個波飛嚟飛去。
作者: little_yolky    時間: 18-9-26 11:44

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-25 11:18

少少分享, ...
你果個視光師都有介紹, 係控制度數最差果個鏡片(研究數據顯示)。另外有一種鏡片比DIMS效果仲好, 不過, 係中間有條明顯橫線果隻老人家鏡片, 青春期戴堅俾人欺0果種。你果隻漸進鏡片係上下度數? DIMS係中間近視度數, 四週遠視度數, 原理應該係同之前果種一樣, 但控制個視區好D, 所以效果會好D(係咁講)。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-9-26 12:34

little_yolky 發表於 18-9-26 11:44
你果個視光師都有介紹, 係控制度數最差果個鏡片(研究數據顯示)。另外有一種鏡片比DIMS效果仲好, 不過, 係中 ...

我仔配果副望落去同平常眼鏡冇太大分别,原理同你地講呢副差不多,佢做功課不能斜視否則會化開晒睇唔清楚,所以仲可以斗正佢坐姿,镜片亦防紫外光/防蓝光。視光師都有講過唔系人人都能成功控制加深。我分享只是想大家用昂貴價錢去嘗試某一產品嘅同時,或許唔驶咁貴亦有其他選擇可以考慮。

作者: little_yolky    時間: 18-9-26 12:39

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-26 12:34
我仔配果副望落去同平常眼鏡冇太大分别,原理同你地講呢副差不多,佢做功課不能斜視否則會化開晒睇唔清楚, ...
是啊

响理大驗眼時, 視光師有份資料, 顯示幾種鏡片, 分別係你仔仔果隻、中間有條線果隻、DIMS鏡片。研究顯示, 最好係中間有條線最核突果隻, DIMS個研究群其實好細, 得百幾人, 仲要係兩年, 其他都係三年數據。因為阿女度數仍淺, 所以我都暫時無配DIMS鏡, 因為佢初初戴眼鏡, 連學戴眼鏡都要習慣一下, 幾千蚊我都要諗真D。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-9-26 12:42

little_yolky 發表於 18-9-26 12:39
是啊

响理大驗眼時, 視光師有份資料, 顯示幾種鏡片, 分別係你仔仔果隻、中間有條線果隻、DIMS鏡片 ...
其實任何镜片唔同人试效果都未必一樣。不過你去某啲地方問,當然叫你配副貴嘅啦

作者: little_yolky    時間: 18-9-26 12:44

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-26 12:42
其實任何镜片唔同人试效果都未必一樣。不過你去某啲地方問,當然叫你配副貴嘅啦
...
佢哋既發明嚟丫嘛。不過, 有幾個巴仙既數據, 個近視係控制到無加過, 我諗係呢個最吸引。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-9-26 12:47

little_yolky 發表於 18-9-26 12:44
佢哋既發明嚟丫嘛。不過, 有幾個巴仙既數據, 個近視係控制到無加過, 我諗係呢個最吸引。 ...
我仔戴蔡司鏡咁多年加深都唔過75度,貴唔一定掂,最重要對孩子有效。
作者: assado    時間: 18-9-26 12:52     標題: 回覆樓主:

改變用眼習慣, 多作户外活動, 才是有效減慢近視加深最好方法,

作者: retriever    時間: 18-9-26 13:20

奉勸帶矯視隱形眼鏡前,問下眼科醫生意見。

我理解係,現時任何控制近視方案,係只有減慢增長,無可能返轉頭如你期望400->200(視光師話得?)。

需知永久近視成因,係眼球因為長期BACK FOCUS 而拉長。

你話是否可短返?

作者: retriever    時間: 18-9-26 13:22

little_yolky 發表於 18-9-24 09:23
呢樣都係我覺得好奇既嘢, 因為鏡片只有一個特定範圍係啱度數, 但阿女鼻扁, 眼鏡成日跣落嚟, 咁點搞。而且佢 ...

鼻托可以較架嘛。

作者: little_yolky    時間: 18-9-26 13:24

retriever 發表於 18-9-26 13:22
鼻托可以較架嘛。
較咗, 唔知係咪佢鼻扁, 定係塊面油, 過咗一排又跣落嚟。
作者: 小時了了    時間: 18-9-26 14:02

retriever 發表於 18-9-26 13:20
我理解係,現時任何控制近視方案,係只有減慢增長,無可能返轉頭如你期望400->200(視光師話得?)。
需知永久近視成因,係眼球因為長期BACK FOCUS 而拉長。
你話是否可短返?

其實, 當日驗眼時我問視光師阿女帶咗 DIMS 眼鏡後, 遲啲配矯視隱形眼鏡好唔好? 當時視光師話唔洗, 因為我女矯視隱形眼鏡後近視度數都係要帶眼鏡, 唔會矯視到唔需要帶眼境. 當時我問我女依家四百幾度如果帶矯視隱形眼鏡可唔可以去返二百幾度, 視光師話應該都可以嘅, 但係都係要帶眼鏡嘅.

我同阿女講, 對眼係佢自己身體器官,眼盲定係視力改善都係佢自己身體, 佢自己最後決定配唔配矯視隱形眼鏡. 前兩日俾阿女睇 little_yolky  留言有關矯視隱形眼鏡, 處理得唔好有機會視力受損, 阿女睇完後塊面變色及即刻講佢帶眼鏡靘好多.

作者: retriever    時間: 18-9-26 14:40

小時了了 發表於 18-9-26 14:02
其實, 當日驗眼時我問視光師阿女帶咗 DIMS 眼鏡後, 遲啲配矯視隱形眼鏡好唔好? 當時視光師話唔洗, 因為我 ...

細路意願係一個問題,違反科學又一個問題。

帶矯視隱形眼鏡對女士(包括媽媽及女生們)係日頭唔駛帶眼鏡,靚D。

但不等於近視度數可減甚至返轉頭。

作者: ABC-DAD    時間: 18-9-27 10:49

我地帶左十幾年又唔覺得可以違反科學喎,要注視清潔同小心處理係真嘅。

成年人或近視太深就未必有好大分別,效果因人而異。

最緊要試戴無過敏,同接受到適應期。
作者: ABC-DAD    時間: 18-9-27 10:53

愛護視力,減少壞習慣,小學生眼睛保健講過哂㗎啦。
作者: retriever    時間: 18-9-28 16:04

ABC-DAD 發表於 18-9-27 10:49
我地帶左十幾年又唔覺得可以違反科學喎,要注視清潔同小心處理係真嘅。

成年人或近視太深就未必有好大分別 ...

違反科學係。。。 如你講,成年人已過左眼球增長(近視增長)高峰期啦。

作者: ABC-DAD    時間: 18-9-28 16:19

retriever 發表於 18-9-28 16:04
違反科學係。。。 如你講,成年人已過左眼球增長(近視增長)高峰期啦。
...
個概念同眼球長短無關係,矯視鏡係角膜 弧度嘅改變。有科學基礎,唔知你點定義違反科學?
作者: ABC-DAD    時間: 18-9-28 16:28

retriever 發表於 18-9-28 16:04
...
我都唔係你咁講,你自己加啫,成年人都會近視嘅。
作者: retriever    時間: 18-9-28 16:29

ABC-DAD 發表於 18-9-28 16:19
個概念同眼球長短無關係,矯視鏡係角膜 弧度嘅改變。有科學基礎,唔知你點定義違反科學? ...

因為永久近視係眼球拉長。

作者: ABC-DAD    時間: 18-9-28 16:31

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/1856433/成人打機無節制%20近視加深眼近盲
作者: ABC-DAD    時間: 18-9-28 16:37

retriever 發表於 18-9-28 16:29
因為永久近視係眼球拉長。
唔識同你講,你繼續啦下。
打攪哂

作者: little_yolky    時間: 18-9-28 16:41

retriever 發表於 18-9-26 13:20

我理解係,現時任何控制近視方案,係只有減慢增長,無可能返 ...

OK lens咪就係禁返扁個角膜LOL。對lens一日戴幾個鐘, 瞓覺戴, 朝早就唔駛戴眼鏡。但係對會捽眼既小朋友不適宜, 所以我阿女唔戴得。而且, 以後會有視網膜脫落既風險。

仲有, 用OK lens唔係為咗靚, 係為咗方便。例如好多年青人有體育運動, 戴眼鏡會好唔方便。

作者: assado    時間: 18-9-28 16:51     標題: 回覆樓主:

deleted

作者: 小時了了    時間: 18-9-28 23:04

little_yolky 發表於 18-9-28 16:41
OK lens咪就係禁返扁個角膜LOL。對lens一日戴幾個鐘, 瞓覺戴, 朝早就唔駛戴眼鏡。但係對會捽眼既小朋友不 ...

妳成日講戴OK lens嘅可能性嚴重後果,就好似依家啲煙盒印埋啲恐嚇相嚇人吸煙後嘅後果,令我真係三思考慮好無繼續鼓勵阿女配了
作者: ABC-DAD    時間: 18-9-29 09:14

根據大學研究顯示:香港6至7歲的學童,有百分之三十患有近視,10歲患近視的學童則有百分之五十,16至17歲的學童,數字更激增至七成,而這些數字更有上升趨勢。這認為與長時間使用 #電子產品、閱讀書籍和 #缺少戶外活動 有關
作者: ABC-DAD    時間: 18-9-29 09:24

上文節錄自:http://www.eyecarehk.com/2018/07/14/最新的眼科硏究-多區正向光學離焦dims/
學童護眼很值得重視。
似乎生活習慣,對學童加深近視頗有影響。
有點好奇,日間配帶眼鏡,會否減少學童進行戶外運動的意欲,好似未有研究。

作者: AgapePa    時間: 18-9-29 09:31

little_yolky 發表於 18-9-26 11:44
你果個視光師都有介紹, 係控制度數最差果個鏡片(研究數據顯示)。另外有一種鏡片比DIMS效果仲好, 不過, 係中 ...

漸進鏡有幾種,蔡司漸進鏡原理好似同理大DIMS一樣,都係中間清,周邊蒙。價錢好似平小小,而且已經做了幾年。
亦有漸進鏡是上半清丶下半蒙,但中間無條線,外觀睇唔出,價錢相對最平。
帶漸進鏡要適應,望遠要向前望,望近要眼球向下,不要低頭,因為下半度數淺D,減低眼肌壓力,而減少近視加深。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-9-29 13:26

小時了了 發表於 18-9-28 23:04
妳成日講戴OK lens嘅可能性嚴重後果,就好似依家啲煙盒印埋啲恐嚇相嚇人吸煙後嘅後果,令我真係三思考慮好 ...

ok镜的確要考慮清楚才可以決定配戴,中大已有研究顯示ok镜引致感染性角膜炎風險高,受感染而未能即時察覺,對角膜做成嘅疤痕更是不可逆轉。

https://www.cpr.cuhk.edu.hk/tc/press_detail.php?id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用&id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用

作者: 小時了了    時間: 18-9-29 13:33

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-29 13:26
ok镜的確要考慮清楚才可以決定配戴,中大已有研究顯示ok镜引致感染性角膜炎風險高,受感染而未能即時察覺,對角膜做成嘅疤痕更是不可逆轉。
https://www.cpr.cuhk.edu.hk/tc/press_detail.php?id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用&id=1813&t=中大研究指學童佩戴ok鏡可致角膜炎-需加倍小心使用
嘩!講到咁恐怖咁,真係要再再再再詳細慢慢慢慢慢考慮OK鏡。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5