教育王國

標題: 讀下午班 [打印本頁]

作者: SSbabies    時間: 18-6-26 15:49     標題: 讀下午班

黎緊K讀pm, 因為排唔到AM, 講俾人聽個個都好似當pm係怪獸咁, 乜真係咁差咩?
作者: Phoebeliu323    時間: 18-6-26 16:54

回覆 SSbabies 的帖子

我個女今年9月都係讀下午班, 我覺得OK 喎, 因讀上午班同我地梳洗撞晒時間, 一定會有1-2 個會遲到, 所以我覺得下午班幾好, 唔使咁趕。

作者: SSbabies    時間: 18-6-26 16:58

回覆 Phoebeliu323 的帖子

咁到時興趣班同外補會點安排?

作者: Phoebeliu323    時間: 18-6-26 17:04

讀K 班咁快諗住外補...興趣班有D 響4點后先開始, 再唔係咪星期六囉

作者: SSbabies    時間: 18-6-26 17:06

Phoebeliu323 發表於 18-6-26 17:04

讀K 班咁快諗住外補...興趣班有D 響4點后先開始, 再唔係咪星期六囉

諗定k2,因k2都應轉唔到am

作者: Hkrazorback    時間: 18-6-26 23:33

我幫小朋友K全部揀首選pm,大人小朋友都唔使咁辛苦,外補興趣班又唔多,應該好易安排掛。佢讀書生涯先啱啱開始,大家都輕鬆啲啦!所以而家揀的幼稚園,鍾意佢地K3全部轉am,幫到小朋友適應小學生活,perfect match :)
作者: Eunice0203    時間: 18-6-27 00:27     標題: 回覆樓主

有咩咁差?我全部都報pm 人生有幾多年可以訓到自然醒呀?興趣班都好易安排

作者: Herasmom    時間: 18-6-27 01:13     標題: 回覆樓主

下晝班都有好處,冬天小朋友起身出門都無咁凍同辛苦。慢慢食完飯先出街,搭車又唔係繁忙時段

作者: maymui    時間: 18-6-27 01:19     標題: 回覆樓主:

因為屋企生活習慣我一直都只報pm, 又係俾人當怪物咁, 遲d小學打後都返工幾廿年都要早起,訓多兩年先喇

作者: Hkrazorback    時間: 18-6-27 09:45

其實部分am家長的心態有啲似…行街發現有條長龍好多人排隊,馬上跟隊排住先,至於前面排隊買乜,啱唔啱用並唔重要:)
作者: 50686345    時間: 18-6-27 09:48     標題: 回覆樓主

返屋企樓下嘅學校都可以考慮am嘅,遠就不如pm唔使咁早起,坐車都無咁迫先

作者: babymamaloveyou    時間: 18-6-27 09:50

最緊要你自己覺得ok, 每人生活時間表唔同,有些小朋友晨早就自然醒,呢d咪返上午好羅,我自己就一向揀下午,因為小朋友10点才起床,但吃早午餐就好尷尬,吃小小早餐,轉頭又lunch...但係自然醒同唔駛趕....学野咪星期六上午学。
當然返上午班,我覺得係健康D, 早午晚餐正常D, 亦會因為要早起而早瞓些,興趣班亦容易安排些。

作者: tree.monkey    時間: 18-6-27 10:19

SSbabies 發表於 18-6-26 15:49
黎緊K讀pm, 因為排唔到AM, 講俾人聽個個都好似當pm係怪獸咁, 乜真係咁差咩?

與樓主有同感,有d讀上午班就覺得自己高人一等,學校係優先揀自己小朋友
其實唔駛理,最緊要小朋友作息、安排等
有好多興趣班都有5點半,6點先開始,所以放心

作者: stephanielui    時間: 18-6-27 12:16

tree.monkey 發表於 18-6-27 10:19
與樓主有同感,有d讀上午班就覺得自己高人一等,學校係優先揀自己小朋友
其實唔駛理,最緊要小朋友作息、 ...

咁係唔係要介午睡?

作者: maymui    時間: 18-6-27 12:36

stephanielui 發表於 18-6-27 12:16
咁係唔係要介午睡?

我小朋友放學0係車訓半個鐘,有時唔醒返到屋企繼續訓多陣,有時全日不用午睡咁0個晚早d入房

作者: sala222    時間: 18-6-27 13:55     標題: 回覆樓主

可以考慮上午屋企附近搵一啲嘅興趣班,食飯先再返學。我小朋友早起,可以游水/畫畫之後先返學。

作者: tree.monkey    時間: 18-6-27 14:35

stephanielui 發表於 18-6-27 12:16
咁係唔係要介午睡?

小朋友本身無訓午睡呀

作者: Bird1022    時間: 18-6-27 15:25

我仔嚟緊9月k1都係pm班,原本註冊咗果間係am,而家選擇咗waiting 呢間pm,其實我自己幾鍾意讀pm,不過當初真係羊群心理報名揀晒am,我仔而家返n係am,我覺得好辛苦,我地全家都係習慣夜瞓...同埋冬天天寒地凍晨早起身返學我仔真係好易病,兩行鼻水無停過咁濟!每日放學返到嚟撐到食完lunch已經瞓晏覺,瞓足三個鐘,所以興趣班都費事報...k1開學之後反而會參加學校嘅興趣班,因為大部分都係pm放學之後先上
作者: littlecarrot111    時間: 18-6-27 16:01     標題: 回覆樓主

連am pm 都要比較好無聊。讀完一年n係am 就明白pm既好,唔駛咁早起身,可以慢慢做,下午自己又多啲時間。反正往後幾十年都要早起,點解唔休息多幾年。
利申:我報名個陣特登㨂pm作首選

作者: tree.monkey    時間: 18-6-27 19:36

littlecarrot111 發表於 18-6-27 16:01
連am pm 都要比較好無聊。讀完一年n係am 就明白pm既好,唔駛咁早起身,可以慢慢做,下午自己又多啲時間。反 ...

me too,  全部揀PM,.唔好理世俗眼光,最緊要配合屋企同小朋友安排

作者: angelhi    時間: 18-6-28 14:41

littlecarrot111 發表於 18-6-27 16:01
連am pm 都要比較好無聊。讀完一年n係am 就明白pm既好,唔駛咁早起身,可以慢慢做,下午自己又多啲時間。反 ...

我正擔心讀緊pn am既仔仔適應唔到來緊轉

K1 pm, 聽你咁講我放心D。而且佢黎緊誇區返K1, 返am要勁早起,特別是冬天,都怕佢辛苦。

作者: laust    時間: 18-6-28 16:13     標題: 回覆樓主

跟自己同小朋友需要就得,其實讀下午班都好多課外活動時間適合

作者: lazycat317    時間: 18-6-28 23:35     標題: 回覆樓主

我小朋友讀咗一年pm,唯一唔好係放學返嚟先瞓晏覺,令夜晚瞓覺時間推遲晒
但我同老公都係返下午工,朝早可以多啲時間陪佢,令我哋覺得返pm幾好,而且唔使朝早勁趕忙

作者: boyboobee    時間: 18-6-29 11:55     標題: 回覆樓主:

睇習慣同家庭需要,我個女7點幾已經自然醒,中午要瞓晏覺,冇可能讀下午班,所以揀上午。但如果小孩好晏先醒,返下午亦冇問題。

作者: sunnymama2    時間: 18-6-29 11:58     標題: 回覆樓主:

pm班都有好處。就是人數少d,老師教完上午,有咩不足下午可以改善。

學校老師親口同我講,佢鐘意教下午班多d,唔駛上午咁rush, 下午班每個學生發表時間長些,又容許佢地問問題,令老師更清楚明白每個學生的學習情況。

我好高興幫仔揀下午班,因為佢係好鐘意講野,問野的人,老師亦有時間解答佢,所以3年來幫佢建立自信好有幫助。。如果上午班人多,就未必做到。

仲有,我地係雙職家長,小朋友讀下午班,可以迉d瞓,我地亦可以和小朋友多些親子時間。

至於興趣班,我地係零興趣班,所以對我地冇影響。

作者: Cowboy100    時間: 18-6-29 17:20     標題: 回覆樓主

唔駛理人點講,反而我都擔心亞女黎緊轉pm,佢習慣8:00醒,轉左pm無得訓午覺,驚佢唔慣

作者: angelhi    時間: 18-6-29 22:31

Cowboy100 發表於 18-6-29 17:20
唔駛理人點講,反而我都擔心亞女黎緊轉pm,佢習慣8:00醒,轉左pm無得訓午覺,驚佢唔慣
...

情況一樣,仔仔最近7點半就起身,到中午已經無哂電要午睡到3點,9月返pm唔知會點。驚佢會唔夠瞓會變得脾氣差同抵抗力差易病。

作者: ricky0223    時間: 18-7-3 09:35     標題: 回覆樓主

我覺得睇家庭需要同小朋友作息,好似我仔仔,早上七點左右已經起身,pm我係唔會考慮,到返學已經開始無電啦。
但我有朋友佢地小朋友都係遲起身、九點幾十點幾起身,就適合返pm,pm人少d,競爭又少d,不過比人感覺細b多d,其實無所謂啦,到小學大家都一樣

作者: siufung    時間: 18-7-6 15:51

Cowboy100 發表於 18-6-29 17:20
...

小朋友自己會調節……
我女當年PN讀am, 得2歲零咁細am可能好d,因為要午睡……
到K1轉左pm, 冇問題wor...朝早晏d起一條數,晏覺都戒埋,夜晚一覺瞓到第朝10點……
反正佢間幼稚園k2冇得揀,全部要pm……k3又係冇得揀,全部要am……
小朋友適應力強,總之湊埋夠睡眠時間就ok架喇……
其實到小學,個個都倒塔咁早,冇得揀架啦

作者: 小平媽媽    時間: 18-7-11 18:50     標題: 回覆樓主:

我大女都係pm,夾返老公夜返夜食飯,反而見多啲,又唔駛返學時間同人迫迫車 早左起身可以去公園去圖書館都無咁多人。

作者: 星星的後裔    時間: 18-7-11 21:28     標題: 回覆樓主:

我覺得上午返學,下午自由活動,時間好用d.

作者: Jenjanjan    時間: 18-7-12 09:52

我仔都係嚟緊轉pm. 有無咩見議點樣調整佢作息?佢呢一年自動波6:30am 就會自己起身,就算夜D瞓都會早起,搞到我都好辛苦(emoji)

作者: soso3509    時間: 18-7-16 03:39     標題: 回覆樓主

我因為老公返工返下午至晚上。所以仔揀幼稚園揀下午。同埋等佢訓夠返學。(當然下午班一般都係比較小人揀)

我覺得每人都唔同選擇/唔同需要。話人怪獸自己先係怪獸..

加上。升小有成兩個月。少則都有兩星期既時間可以調整返小學時間。唔覺得其他人講到咁有影響!

自己揀最適合自己就得了

作者: soso3509    時間: 18-7-16 03:40

小平媽媽 發表於 18-7-11 18:50
我大女都係pm,夾返老公夜返夜食飯,反而見多啲,又唔駛返學時間同人迫迫車  早左起身可以去公園去 ...

同你一樣!我仔之前都係朝早報上興趣班堂。人數比例都少啲(emoji)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5