教育王國

標題: 在中文小學,怎樣英文不倒退 [打印本頁]

作者: 湘    時間: 18-6-25 04:57     標題: 在中文小學,怎樣英文不倒退

一直以來都好努力提升小朋友英文水平, 閱讀英文書丶學phonics、學英文寫作,加上學校天天net teacher, 英文水平若在一般津小叫高,九月升小一,怕在中文津小,英文會倒退。那麼,外補方面應學咩?不是要英文卷高分,要真正懂英文,會看、會聽丶會寫丶會講,不是一般小著重填充,知道gammer。自己英文好有限,無能為力,有無經驗可以教教怎安排?有打算請大學生修英文回家私教,跟小朋友看英文書丶提問故事內容、教小朋友㝍文章,再外補speaking及rwi(level多,未學完)

作者: jumphigh    時間: 18-6-25 11:40     標題: 回覆樓主:

作者: assado    時間: 18-6-25 12:02

湘 發表於 18-6-25 04:57
一直以來都好努力提升小朋友英文水平, 閱讀英文書丶學phonics、學英文寫作,加上學校天天net teacher, 英 ...

起初冇考英小直資 ?

作者: cherrieshum    時間: 18-6-25 17:04

一直以來都好努力提升小朋友英文水平, 閱讀英文書丶學phonics、學英文寫作,加上學校天天net teacher, 英 ...

當年我也有這個疑惑及擔心,所以最終轉去英小,不過你有能力及本錢天天請外籍就不用小孩英文下降,反而不讓小孩使用手機及看英文書籍才是上上之策

作者: 湘    時間: 18-6-25 17:45

cherrieshum 發表於 18-6-25 17:04
當年我也有這個疑惑及擔心,所以最終轉去英小,不過你有能力及本錢天天請外籍就不用小孩英文下降,反而不 ...

邊有咁多$

作者: 湘    時間: 18-6-25 17:48

assado 發表於 18-6-25 12:02
起初冇考英小直資 ?

考不到

作者: assado    時間: 18-6-25 17:54

jumphigh 發表於 18-6-25 11:40
出去揾外國人教的一对一上英文,一週一堂已可keep住英語能力

用這方法都可行, 一星期一小時, NET 比較貴, ABC 會平少少。

作者: jumphigh    時間: 18-6-25 17:57

作者: assado    時間: 18-6-25 18:01

湘 發表於 18-6-25 17:48
考不到

不重要, 小朋友多看有興趣圖書, 看電影, 加每星期一小時NET, 都有好表現。

作者: jumphigh    時間: 18-6-25 18:05

作者: serinac    時間: 18-6-25 18:24

你小朋友有沒有閲讀的習慣?對中文/英文書有冇特別偏好?

作者: 湘    時間: 18-6-25 18:33     標題: 回覆樓主

謝謝意見,希望忙功課丶測考之餘,仍有空看書丶上英文班丶看英文卡通

作者: 湘    時間: 18-6-25 18:33

serinac 發表於 18-6-25 18:24
你小朋友有沒有閲讀的習慣?對中文/英文書有冇特別偏好?

中英文書都喜歡

作者: assado    時間: 18-6-25 18:43

湘 發表於 18-6-25 18:33
謝謝意見,希望忙功課丶測考之餘,仍有空看書丶上英文班丶看英文卡通

外出班上英文班效果不大, 建議一對一NET/ABC 上門教效果會好好多。

作者: 湘    時間: 18-6-25 18:44

assado 發表於 18-6-25 18:43
外出班上英文班效果不大, 建議一對一NET/ABC 上門教效果會好好多。

哪裡找net

作者: assado    時間: 18-6-25 18:55

湘 發表於 18-6-25 18:44
哪裡找net

最好是朋友有好老師介紹, 或上這FB 出post 找。

圖片附件: Screenshot_2018-06-25-18-52-52-1.JPEG (18-6-25 18:55, 114.52 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MjMzMzc5fGEwMWQ2YjczfDE3MjczNDM4MjN8MA%3D%3D

作者: serinac    時間: 18-6-25 19:53

中英文書都喜歡

我有朋友的小朋友,他從英幼升上中文小學,自小喜歡英文書,經常睇英文片,所以聽講讀寫都幾好。今年四年班,英文成績一直保持得很好,大約在96~100分之間徘徊,不用媽媽擔心,但因偏重英文,程度比中文高,中文變成了最弱的一環。
我兒子也讀中文小學,特別注意中、英文之間的平衡,有讓他參加英文話劇班。目前以英文成績最好,中文排第二。

作者: asweetmom    時間: 18-6-25 20:54

湘 發表於 18-6-25 17:48
考不到

那麼你如果知道自己孩子的英文水平在一般津小算高呢?小學不只英文一科主科,小心顧此失彼。

作者: cherrieshum    時間: 18-6-25 20:59

中英文書都喜歡

已很成功了!不必太擔心,我反而最擔心手機害人!

作者: rulerL    時間: 18-6-25 21:01

中文都唔好忽略,你小心到時候小朋友英文「肋肋」聲無難度的同時,中文就好多字都唔識咁就弊。

作者: 湘    時間: 18-6-25 21:33     標題: 回覆樓主

我沒有忽略中文丶數學,只是英文非母語,欠環境,所以花多些精力

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-6-25 23:28

其實學好中文比學好英文困難得多,樓主小朋友已打好英文底子,只要平日keep住看書,基本上升小後問題不大,初小亦不需要刻意補習,反而要小心太偏重英文而輕視中文,由其樓主小朋友會揀中文津小,中文能力查實更加要留意。
作者: assado    時間: 18-6-26 06:56

湘 發表於 18-6-25 21:33
我沒有忽略中文丶數學,只是英文非母語,欠環境,所以花多些精力

中文是母語, 小朋友多看書, 自己教都不難, 反而英文不是母語, 想保持好水平, 私人老師是較理想方法, 我小朋友都是私人老師教。

Phonics 要在升上P1前要學好, 串字, 併音都好有幫助。

作者: assado    時間: 18-6-26 06:59

中英文書都喜歡

保持中英閱讀, 對小朋友語文學習, 課外知識増長都好有好處。

作者: brother4    時間: 18-6-26 09:31

估小朋友是成績好,學校放學後會重點陪訓,另其它活動/興趣班,加上功課,備課,温習,再加上小朋友足夠睡眠,不如考慮英小,冇$可申請免費+獎學金

作者: wongtw    時間: 18-6-26 15:43

湘 發表於 18-6-25 21:33
到K3和升小前的暑假,開始寫多的中文字較佳,我仔也差點敗在象形文字手上,兩文三語‘,他英文是最後學會,還好他是讀學卷幼園,經常要讀寫中文。他上到小一便看到問題出現,中文較易容忘記個字怎寫,理解沒有問題,直至小二才開始追回來,要寫A-Z和象形文字,中文對他來講較難。

作者: 湘    時間: 18-6-26 17:02

wongtw 發表於 18-6-26 15:43
到K3和升小前的暑假,開始寫多的中文字較佳,我仔也差點敗在象形文字手上,兩文三語‘,他英文是最後學會, ...

係呀,女兒中英認讀及理解都0k,默寫中英文要加強

作者: assado    時間: 18-6-26 17:16

湘 發表於 18-6-26 17:02

係呀,女兒中英認讀及理解都0k,默寫中英文要加強

暑假俾K3小朋友玩下, 看下書, 保持學習興趣, 不用太緊張。

作者: Yanamami    時間: 18-6-26 17:27

暑假……去睇英文卡通片,参加YMCA/耀中/澳洲国際学校……etc既英文兴趣班, 玩下drama......之类。平日睇下NOW既Animal Planet之类documentary.
作者: 湘    時間: 18-6-27 00:32

Yanamami 發表於 18-6-26 17:27
暑假……去睇英文卡通片,参加YMCA/耀中/澳洲国際学校……etc既英文兴趣班, 玩下drama......之类。平日睇下 ...

我女最愛煲Peppa pig, 英文課外活動建議太好了,謝謝你

作者: 湘    時間: 18-6-27 00:37

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-25 23:28
其實學好中文比學好英文困難得多,樓主小朋友已打好英文底子,只要平日keep住看書,基本上升小後問題不大, ...

我之前有你這個擔心,有一段時間改谷中文,後來才發現多餘,因為生活就是中文,好短時間已追過英文,英文真係要keep

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-6-27 08:05

湘 發表於 18-6-27 00:37
我之前有你這個擔心,有一段時間改谷中文,後來才發現多餘,因為生活就是中文,好短時間已追過英文,英文 ...

放眼望遠喲,kg/小學你可能仲覺得中文容易,當你慢慢讀上去,高小甚至升中,加上文言文,你就會明有幾難,重中文絕不多餘,問問家有中學生以上嘅家長,相信大部份都會答你中文絕對比英文難學好,dse中文又名死亡之卷,因炒中文而進不了大學嘅大有人在。若小朋友底子打得唔穩,重英輕中,除非你一心往外地升學,否則將來你可能會後悔。
我兒初小起已非常重視中文,初小中文成績屬強,英文中上,但到高小已漸見英文慢慢追上,升中後明顯英文成績比中文好得多。

作者: littlelamlam    時間: 18-6-27 08:27

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-27 08:05
放眼望遠喲,kg/小學你可能仲覺得中文容易,當你慢慢讀上去,高小甚至升中,加上文言文,你就會明有幾難, ...

係呀, 中英都不能忽視, 我女由細到大都係書蟲, 佢偏愛睇中文故事書所以閲讀理解, 中文成績一向不錯, 英文我就由佢幼稚園上phonic, 小學上cambridge來儲grammar同vocab, 初小中英都keep到好成績, 到小四佢突然對英文產生濃厚興趣, 諗返佢果段時間愛上睇英文youtube, 睇英美少年劇, 仲有聽英文歌, 遇到吾識吾字就查字典, 繼而背字典添, 小五英文成績突顯進步, 由初小有時8X至9X, 到小五96-98分,  仲話想做英文老師, 我都有D驚喜!  反而中文難拎高分(因作文難), 上次87分已經是全班最高了

有同學英文好叻, 但中文只得7x, 呈分試平均分就拉底左了, 所以中文比英文更難掌握呢!

作者: MrBeast    時間: 18-6-27 08:38

湘 發表於 18-6-27 00:37
我之前有你這個擔心,有一段時間改谷中文,後來才發現多餘,因為生活就是中文,好短時間已追過英文,英文 ...
的確要keep,三個字:聽說讀寫。同時真的不要輕視中文,生活上冇重組句子⋯
作者: rulerL    時間: 18-6-27 08:49

MrBeast 發表於 18-6-27 08:38
的確要keep,三個字:聽說讀寫。同時真的不要輕視中文,生活上冇重組句子⋯ ...

前輩,好似係四個字喔。

作者: ch-cheung    時間: 18-7-5 23:59     標題: 回覆樓主

作者: babykingdomdom    時間: 18-7-6 11:59

rulerL 發表於 18-6-25 21:01
中文都唔好忽略,你小心到時候小朋友英文「肋肋」聲無難度的同時,中文就好多字都唔識咁就弊。
...

作者: 菇芝bebi    時間: 18-7-7 11:00     標題: 回覆樓主

請人上門陪讀英文故事書,phonics 併讀,氣氛輕鬆D無咁抗拒,要求全英語互動,搵流利英語大學生價錢比net teacher 平

作者: 湘    時間: 18-7-7 11:06

菇芝bebi 發表於 18-7-7 11:00
請人上門陪讀英文故事書,phonics 併讀,氣氛輕鬆D無咁抗拒,要求全英語互動,搵流利英語大學生價錢比net t ...

我就是這個想法

作者: 菇芝bebi    時間: 18-7-7 11:15

湘 發表於 18-7-7 11:06
我就是這個想法

補習姐姐一般$200-250/hr

作者: shadeslayer    時間: 18-7-7 11:16

菇芝bebi 發表於 18-7-7 11:00
請人上門陪讀英文故事書,phonics 併讀,氣氛輕鬆D無咁抗拒,要求全英語互動,搵流利英語大學生價錢比net t ...

本地學校出身的大學生只有好少數可以叫流利。

作者: 湘    時間: 18-7-7 11:25

菇芝bebi 發表於 18-7-7 11:15
補習姐姐一般$200-250/hr

朋友介紹了,9月開始

作者: 菇芝bebi    時間: 18-7-7 11:26

shadeslayer 發表於 18-7-7 11:16
本地學校出身的大學生只有好少數可以叫流利。

香港已經有不少讀國際學校的大學生,佢哋同外籍同學,老師一齊長大,英文好掂

作者: 菇芝bebi    時間: 18-7-7 11:26

湘 發表於 18-7-7 11:25
朋友介紹了,9月開始

加油(emoji)

作者: shadeslayer    時間: 18-7-7 11:47

菇芝bebi 發表於 18-7-7 11:26
香港已經有不少讀國際學校的大學生,佢哋同外籍同學,老師一齊長大,英文好掂
...

真正國際學校,啱。但數目少,而且多讀神科,自己也好忙。

但不是沒有的,找到,是不錯選擇。

作者: jumphigh    時間: 18-7-7 12:27

作者: shadeslayer    時間: 18-7-7 13:52

jumphigh 發表於 18-7-7 12:27

讀國際學校就多讀神科??講笑吧

你有無聽前言後語?網友話找國際學校畢業的大學生教小孩,我說留港讀大學的國際學校生多讀神科,所以自己也很忙。

作者: archie1728    時間: 18-7-7 17:00     標題: 回覆樓主:

可以考慮每年考一兩個英文公開試(eg. 劍橋)mon住進度,平時買(淘)幾本相關練習輕輕操下就得,唔需要報咩course  

以劍橋英語計,如小朋友有movers水平,一般地區一線津校既小一英文課程一定難佢唔倒  

作者: assado    時間: 18-7-7 17:05

archie1728 發表於 18-7-7 17:00
可以考慮每年考一兩個英文公開試(eg. 劍橋)mon住進度,平時買(淘)幾本相關練習輕輕操下就得,唔需要報咩cou ...

都係一個好方法, P2 Movers, P4 Flyers, P6 KTE.

作者: Yanamami    時間: 18-7-8 06:17

assado 發表於 18-7-7 17:05
都係一個好方法, P2 Movers, P4 Flyers, P6 KTE.

小学仲考Movers/Flyers?上边講紧如有Movers水平,小-英文难唔到……
作者: assado    時間: 18-7-8 08:39

Yanamami 發表於 18-7-8 06:17
小学仲考Movers/Flyers?上边講紧如有Movers水平,小-英文难唔到……

可以用來了解小朋友的英語水平是否合付水平.

作者: Yanamami    時間: 18-7-8 09:39

assado 發表於 18-7-8 08:39
可以用來了解小朋友的英語水平是否合付水平.

小二小四先去考已不乎合水平了……亦更难去提升~
作者: jumphigh    時間: 18-7-8 10:04

作者: assado    時間: 18-7-8 10:17

Yanamami 發表於 18-7-8 09:39
小二小四先去考已不乎合水平了……亦更难去提升~

現今家長早考啫, 在不操 past paper下, 如考到好成績, 都已不錯了。

這些考試設計的英語水平, P2 (Movers), P4(flyers), P6 (KTE). 亦不是同等程度小學生去考, 都可考到好成績出來。

我只想俾大家参考, 如不合聽就算了。

作者: MrBeast    時間: 18-7-8 10:34

學校的(跟edb ) 不夠水平嗎?cambridge 有什麼不同,好奇想知道
作者: Yanamami    時間: 18-7-8 10:40

楼主,其实你方向正確,因為英文好唔係只係測考高分或著重練習grammer, 而係真正將英文融入生活,自自然然会丽声隨時轉台,真正舒服用英文作曰常学习語言、娛樂同溝通既工具。繼續做你做紧既野就好。我女都係中小大,幼稚園时我做既野同你差不多,甚至無揾oral老師,不过佢地就好鈡意睇NOW同Youtube, 乜documentary都煲, 旅遊、烹飪、減肥、生仔、整容、动物……升上英中真係完全唔需要適應期。
作者: 湘    時間: 18-7-8 11:24

Yanamami 發表於 18-7-8 10:40
楼主,其实你方向正確,因為英文好唔係只係測考高分或著重練習grammer, 而係真正將英文融入生活,自自然然 ...

我怕連煲youtube時間都無

作者: assado    時間: 18-7-8 12:19

湘 發表於 18-7-8 11:24

看電影DVD 都是一個好方法學習英語。

作者: MrBeast    時間: 18-7-8 12:45

點會,summer 留留長
作者: brother4    時間: 18-7-8 12:46

冇時間,怕物極必反,將來恨英文。。給鱼,不如教捉鱼吧!

作者: archie1728    時間: 18-7-8 18:45

Yanamami 發表於 18-7-8 06:17

可參考British Council建議: https://www.britishcouncil.hk/english/courses-primary/cambridge-exam-preparation

作者: Yanamami    時間: 18-7-8 18:57

archie1728 發表於 18-7-8 18:45
可參考British Council建議: https://www.britishcouncil.hk/english/courses-primary/cambridge-exam-pre ...
HK的小朋友通常都不跟指引的,不少小四已考KET, 甚至PET(王家爸爸說过)~但指引說是中学考的。
作者: shadeslayer    時間: 18-7-8 19:10

Yanamami 發表於 18-7-8 18:57
HK的小朋友通常都不跟指引的,不少小四已考KET, 甚至PET(王家爸爸說过)~但指引說是中学考的。 ...

香港喜歡考這些的,都是一英文水平較高的一批。一般水平的學生,跟指引就較 relevant.

加上香港大陸,上劍橋班,針對性的考,當然又可考高一D。

作者: 湘    時間: 18-7-8 21:21

shadeslayer 發表於 18-7-8 19:10
香港喜歡考這些的,都是一英文水平較高的一批。一般水平的學生,跟指引就較 relevant.

加上香港大陸,上 ...

Ek真係有好多神童
事實小女今年升小,考直私及叩門時,真係看到好多勁人:
見他們無聊畫畫靚過我、好多小一睇緊中英文chapter books,我都未識睇

作者: Yanamami    時間: 18-7-8 22:21

湘 發表於 18-7-8 21:21
Ek真係有好多神童
見他們無聊畫畫靚過我、好多小 ...
唔係神童多,係出心出力出錢既家長多~
作者: asweetmom    時間: 18-7-9 01:35

Yanamami 發表於 18-7-8 22:21

這話由你說特別有力

作者: QQpa    時間: 18-7-9 07:58

archie1728 發表於 18-7-8 18:45
可參考British Council建議: https://www.britishcouncil.hk/english/courses-primary/cambridge-exam-pre ...

現在小四、小五學生,有能力睇金庸和HP 的也越來越多,如果按照BC 的指引進度,應該很難達到那些學生的程度。

作者: shadeslayer    時間: 18-7-9 08:25

Yanamami 發表於 18-7-8 22:21

出錢出力的家長比起全港學童數目,係多係少,各人有自己判斷。

但考劍橋的,多英文程度高於平均,就好明顯。因為低於平均的學生,追學校測考也氣咳,那有餘暇考劍橋?所以 BC 寫的程度參考,全港學生水平計,我信是正確的。

作者: shadeslayer    時間: 18-7-9 08:29

QQpa 發表於 18-7-9 07:58
現在小四、小五學生,有能力睇金庸和HP 的也越來越多,如果按照BC 的指引進度,應該很難達到那些學生的程 ...

因為BC指引寫小二時,是指「一般香港小二」學生,不是看最高的 90 percentile (for example).  

劍橋試的參考程度是一般小學生,不是最好的那一批。

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 09:13

shadeslayer 發表於 18-7-9 08:25
出錢出力的家長比起全港學童數目,係多係少,各人有自己判斷。

但考劍橋的,多英文程度高於平均,就好明 ...
我並唔係指-般学生程度。係呢个帖,當然係講紧楼主仔程度。既有提議楼主仔小二小四考Movers, Flyers, 我就話唔適用於楼主仔。
作者: bobbob    時間: 18-7-9 10:49

Yanamami 發表於 18-7-9 09:13
我並唔係指-般学生程度。係呢个帖,當然係講紧楼主仔程度。既有提議楼主仔小二小四考Movers, Flyers, 我就 ...
幾年前ek個norm係k3考flyers,我相信而家只有更癲
作者: shadeslayer    時間: 18-7-9 12:22

Yanamami 發表於 18-7-9 09:13
我並唔係指-般学生程度。係呢个帖,當然係講紧楼主仔程度。既有提議楼主仔小二小四考Movers, Flyers, 我就 ...

你之前只講「小學仲考 mover / flyer?」,唔知你係咪指樓主孩子。

就算係指樓主孩子,樓主只在第一樓說孩子水平比一般津小好。由這句,我得不出「小學仲考 mover / flyer?」這結論。

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 12:23

shadeslayer 發表於 18-7-9 12:22
你之前只講「小學仲考 mover / flyer?」,唔知你係咪指樓主孩子。

就算係指樓主孩子,樓主只在第一樓說孩 ...
Whatever~~楼主明就足夠了……
作者: stingerc    時間: 18-7-9 12:39     標題: 回覆樓主:

Cambridge 有免費例卷,可以給小朋友無温習、無準備下一試,也可以了解英文程度,除非你想要證書。

作者: assado    時間: 18-7-9 12:56

湘 發表於 18-7-8 21:21
Ek真係有好多神童
見他們無聊畫畫靚過我、好多小 ...

又不用羨慕人家, 做返合付小朋友年齡水平, 有興趣繼續學習就可以。

作者: shadeslayer    時間: 18-7-9 13:00

bobbob 發表於 18-7-9 10:49
幾年前ek個norm係k3考flyers,我相信而家只有更癲

Flyer 要識串的字,相信大部分西人5歲小孩也不能做到。除了真。神童外,家長係咁谷,何苦呢?

作者: shadeslayer    時間: 18-7-9 13:01

bobbob 發表於 18-7-9 10:49

Repeated.

作者: shadeslayer    時間: 18-7-9 13:06

Yanamami 發表於 18-7-9 12:23
Whatever~~楼主明就足夠了……

建議係你比的,樓主明唔明,都要知道建議的前提,條件,合理性,assumption 等等。

作者: wongtw    時間: 18-7-9 16:41

小一算是緊密,不過一定有時間睇youtube,上到小二反而輕鬆少少,可能小一學校特意谷少少,等學生與家長都不能放鬆,上到小二便會習慣。學英文我當初同你想法基本一樣,返K中文是順其自然,但上到小學無想過原來要的追竟是中文。

作者: 湘    時間: 18-7-9 19:56     標題: 回覆樓主

我女兒無考任何試,水平不足
我也曾經追過呢D目標,但係最後發覺為考試學習失去了學習趣味及真正目的,所以放低咗,改為每日輕輕鬆鬆,努力三十分鐘嘅目標

作者: Yanamami    時間: 18-7-9 20:25

湘 發表於 18-7-9 19:56
我女兒無考任何試,水平不足
我也曾經追過呢D目標,但係最後發覺為考試學習失去了學習趣味及真正目 ...

如果只為測試水平,小四來個裸考亦無妨~
作者: 湘    時間: 18-7-9 20:54

Yanamami 發表於 18-7-9 20:25

裸考

作者: MrBeast    時間: 18-7-9 22:23

同意,咁先知真正水平
作者: IloveJJ    時間: 18-7-9 22:46

作者: assado    時間: 18-7-10 06:39

wongtw 發表於 18-7-9 16:41
小一算是緊密,不過一定有時間睇youtube,上到小二反而輕鬆少少,可能小一學校特意谷少少,等學生與家長都 ...

youtube 我覺得有點亂, 可能是我吾識找。
用 DVD 反而好方便作教材使用。

作者: QQpa    時間: 18-7-10 07:59

assado 發表於 18-7-10 06:39

youtube 我覺得有點亂, 可能是我吾識找。

如果小朋友細,讓他們自己睇YouTube ,也要注意他們睇的題材,裡面也很容易搵到兒童不宜的節目。有一次我的小孩突然同我講一些色情笑話,嚇得我吖……

跟著問他們跟誰學的,原來佢地係YouTube 里面無意中揾到一些「搞笑」视频

作者: Yanamami    時間: 18-7-10 10:47

睇NOW Discovery channel.....etc之类啦!健康有益,題材丰富。-齐睇又得~
作者: 晴佳    時間: 18-7-10 16:19     標題: 回覆樓主:

睇YouTube 真係好方法,我個女半年前開始睇"立"筆小生,佢睇普通話版,睇到佢普通話真係進步好多。。。大家有無咩Youtube 英文節目介紹? 我最近鼓勵佢睇Ryan toy reviews ,但怕佢好快悶(小女升小三)

作者: archie1728    時間: 18-7-10 18:33

如果目標唔高,其實唔刻意串字去考都可以有唔錯成績(13-14盾)。當然,一啲好基本既字就算唔識串都一定要識聽識講識睇   

作者: archie1728    時間: 18-7-10 18:41

晴佳 發表於 18-7-10 16:19
睇YouTube 真係好方法,我個女半年前開始睇"立"筆小生,佢睇普通話版,睇到佢普通話真係進步好多。。。大家 ...

蠟筆小生你都畀小朋友睇!?  

Btw,我仔幼稚園到小一都係一路煲Peppa Pig(both英文&普通話),佢係重複又重複睇好多次,睇到對白都識背,連發音語氣都學足晒嗰種

作者: MrBeast    時間: 18-7-10 18:42

QQpa 發表於 18-7-10 07:59
如果小朋友細,讓他們自己睇YouTube ,也要注意他們睇的題材,裡面也很容易搵到兒童不宜的節目。有一次我 ...
咁其實佢明唔明個笑話呢?定只是做左鸚鵡?
作者: wongtw    時間: 18-7-10 19:09

youtube可以用限制模式,但唔一定過瀘到,不過到現在仍未出過意外,我通常坐在旁邊睇住。youtube小朋友已經好熟,佢會自己找喜歡的東西看。

作者: QQpa    時間: 18-7-10 19:41

MrBeast 發表於 18-7-10 18:42
咁其實佢明唔明個笑話呢?定只是做左鸚鵡?

當然唔明啦,只係覺得好笑,就學埋一份 

後來有解釋俾佢地聽,話題係取笑別人的敏感部位......

作者: 湘    時間: 18-7-10 20:21     標題: 回覆樓主

我都唔贊成隨意看youtube ,因為真係唔知佢睇咗啲咩,我自己就去買一啲教育性嘅DVD俾佢睇,雖然貴但係我覺得係值得投資嘅,我女K3仲煲緊Peppa pig

作者: shadeslayer    時間: 18-7-10 20:55

湘 發表於 18-7-10 20:21
我都唔贊成隨意看youtube ,因為真係唔知佢睇咗啲咩,我自己就去買一啲教育性嘅DVD俾佢睇,雖然貴但係我覺 ...

唔係幾萬元的迪迪來下嗎?

作者: cherrieshum    時間: 18-7-11 11:28

我覺得三科主科可以裸考,但是常識科是不能的
作者: Yanamami    時間: 18-7-11 11:54

cherrieshum 發表於 18-7-11 11:28
我覺得三科主科可以裸考,但是常識科是不能的
我講裸考,係裸考校外果d英文試吖……唔冼專登報course讀,直接報名考就可以了~
作者: cherrieshum    時間: 18-7-11 14:43

Yanamami 發表於 18-7-11 11:54
我講裸考,係裸考校外果d英文試吖……唔冼專登報course讀,直接報名考就可以了~ ...
搭錯線
作者: retriever    時間: 18-7-28 19:38

唔好諗外補,搵D外國人多參與既活動或社區參加。

作者: 湘    時間: 18-7-28 20:45

retriever 發表於 18-7-28 19:38
唔好諗外補,搵D外國人多參與既活動或社區參加。

要夾到時間

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5