教育王國

標題: kts vs TSL [打印本頁]

作者: fishball_cream    時間: 18-6-22 14:02     標題: kts vs TSL

昨天剛收到call waiting , 請問若是女孩,愛閱讀、坐得定,邊間好?

唔想hold 位太耐,太折磨,求意見

作者: cherrieshum    時間: 18-6-22 14:07

fishball_cream 發表於 18-6-22 14:02
昨天剛收到call waiting , 請問若是女孩,愛閱讀、坐得定,邊間好?

TSL ,英文非常好,學費又便宜

作者: lingan    時間: 18-6-22 14:15

KTS    感覺較平衡,重德育,九龍城網多選擇,較適合文靜女仔。

作者: retriever    時間: 18-6-22 14:25

fishball_cream 發表於 18-6-22 14:02

如諗著中學或往後出國,可考慮TSL。

如唔介意錢,傳統學校, KTS 係相當唔錯。

作者: PCMW    時間: 18-6-22 14:26     標題: 回覆樓主

KTS。

作者: kitty55    時間: 18-6-22 14:33

Vote for KTS too
作者: ecklam    時間: 18-6-22 14:34

請問你係收到邊間call?
作者: Felix223    時間: 18-6-22 14:41

KTS for sure.
另外, 將來升中網都是KTS 好D.
作者: gracelam    時間: 18-6-22 14:52

升中網, 揀KTS。 而且比較能全面發展。

作者: Fivedragon    時間: 18-6-22 15:27

KTS for sure.
TSL 升中不夠KTS 好
作者: realchantaiman    時間: 18-6-22 15:36

“太折磨’‘......人哋等緊call waiting 嗰啲仲折磨....(emoji) 唔介意學費KTS 囉

作者: assado    時間: 18-6-22 15:38     標題: 回覆樓主:

TSL 性價比 KTS 高。

作者: chungque    時間: 18-6-22 15:57

KTS
作者: myfaye    時間: 18-6-22 16:20

KTS較適合文靜女仔
作者: areyouangry    時間: 18-6-22 16:32     標題: 回覆樓主:

俾我就揀TSL

作者: hellobb3    時間: 18-6-22 16:36

論名氣, 好多人都覺得TSL出名過KTS. TSL學費又平D
論校網, KTS升中校網好似靚D. 學校感覺親切D, 關顧D

我睇錢份上會揀TSL.

恭喜樓主女兒有兩個好offer. 盡早決定, 福有攸歸.
作者: Penipony    時間: 18-6-22 17:14

hellobb3 發表於 18-6-22 16:36
論名氣, 好多人都覺得TSL出名過KTS. TSL學費又平D
論校網, KTS升中校網好似靚D. 學校感覺親切D, 關顧D
我覺得kts出名d喔⋯⋯tsl係抵讀,咁嘅價錢有咁嘅成績,多人負擔到所以吸引咁多人報
作者: mcl203    時間: 18-6-22 17:43

hellobb3 發表於 18-6-22 16:36

論名氣,似乎KTS高於TSL,TSL係多人考多人識~~~

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-6-22 18:26     標題: 回覆樓主:

俾我會揀 TSL,抵讀之餘,TSL 好多女仔入到 St Paul Convent 同 Marymount

作者: kirstyau    時間: 18-6-22 18:29

1998Ruby1998 發表於 18-6-22 18:26
俾我會揀 TSL,抵讀之餘,TSL 好多女仔入到 St Paul Convent 同 Marymount

係喎!MSS收好多

作者: isobelkaka    時間: 18-6-22 18:40

1998Ruby1998 發表於 18-6-22 18:26
請問知不知道箇中原因?
作者: cattz288    時間: 18-6-22 18:49

DBS每年會有校長推薦名單添
作者: mcl203    時間: 18-6-22 18:55

isobelkaka 發表於 18-6-22 18:40
請問知不知道箇中原因?

可能係英小,加宗教考慮因素,TSL似乎有唔少國際學生~~~

作者: isobelkaka    時間: 18-6-22 18:57

mcl203 發表於 18-6-22 18:55
懂法文會有優勢嗎?
作者: mcl203    時間: 18-6-22 19:01

isobelkaka 發表於 18-6-22 18:57
懂法文會有優勢嗎?

Marymount無正式既法文讀,但英文好一定有優勢~~~

作者: elbar    時間: 18-6-22 19:09

KTS  

作者: Ocean419    時間: 18-6-22 19:11

mcl203 發表於 18-6-22 18:55

Marymount 中學部有NCS stream 嗎?如果不讀Chinese 咁讀咩foreign language?

作者: mcl203    時間: 18-6-22 19:14

Ocean419 發表於 18-6-22 19:11
Marymount 中學部有NCS stream 嗎?如果不讀Chinese 咁讀咩foreign language?

咁又唔太清楚喎,但似乎佢地每年有10個8個唔考中文~~~

作者: button822    時間: 18-6-22 19:25

cattz288 發表於 18-6-22 18:49
DBS每年會有校長推薦名單添

St. Paul coed 都有名單

作者: yungyungchu    時間: 18-6-22 19:30

button822 發表於 18-6-22 19:25
St. Paul coed 都有名單

KTS

作者: bettyay    時間: 18-6-22 21:43

Ocean419 發表於 18-6-22 19:11
Marymount 有開2nd language of Chinese 俾NCS讀,但怎樣報考DSE則不得而知!SPCS有開法文俾NCS! 所以大家要留意下,TSL去 MSS, SPCS的女仔有幾多係local, 幾多係NCS! TSL派得去最多是顏保玲啊
作者: bettyay    時間: 18-6-22 21:48

或可留意學費、地點、派位屬區、朋輩國藉等等⋯⋯也已有點頭緒吧
作者: mcl203    時間: 18-6-22 22:22

bettyay 發表於 18-6-22 21:43
Marymount 有開2nd language of Chinese 俾NCS讀,但怎樣報考DSE則不得而知!SPCS有開法文俾NCS! 所以大家 ...

Marymount中學部先開始見多左D NCS,我都想8掛下係咪部分來自TSL,數字上本區只有嘉道理久唔久有學生派入MSS, 又唔太似全部來自嘉道理~~~

作者: kenwood868    時間: 18-6-22 22:54

我投KTS,除非你想你的仔女出國讀書。否則,點都係KTS好。

作者: bettyay    時間: 18-6-22 23:17

mcl203 發表於 18-6-22 22:22
Marymount中學部先開始見多左D NCS,我都想8掛下係咪部分來自TSL,數字上本區只有嘉道理久唔久有學生派入M ...
咁就唔知喇!真係要TSL家長才可能知多一點了!
作者: creamb    時間: 18-6-22 23:22

kenwood868 發表於 18-6-22 22:54
我投KTS,除非你想你的仔女出國讀書。否則,點都係KTS好。

贊同,除非你想阿囡將來升讀國際學校或去外國升讀,否則揀KTS升本地中學較有保障,九龍塘校網也較好,各方面也平均。

作者: yungyungchu    時間: 18-6-23 00:12

creamb 發表於 18-6-22 23:22
贊同,除非你想阿囡將來升讀國際學校或去外國升讀,否則揀KTS升本地中學較有保障,九龍塘校網也較好,各方 ...

TSL 是好多去了颜保鈴的

作者: francis_chan    時間: 18-6-23 09:31

yungyungchu 發表於 18-6-23 00:12

其實個比例愈來愈細了!

作者: button822    時間: 18-6-23 11:38

yungyungchu 發表於 18-6-23 00:12

好多的定義人人不同,直接上校網就會清清楚楚。每間學校總有可取之處,無需比較,樓主只需看看哪間適合子女,就可以了,始終冇人能最了解你的子女。

作者: bettyay    時間: 18-6-23 12:15

button822 發表於 18-6-23 11:38
好多的定義人人不同,直接上校網就會清清楚楚。每間學校總有可取之處,無需比較,樓主只需看看哪間適合子 ...
同意!TSL KTS 已是四小龍,真的各具特色!各有優點的!所以好睇樓主想要什麼! 另NPL成績也不俗啊!KTS 也有不少同學有去考的!
作者: itsz    時間: 18-6-23 14:22

bettyay 發表於 18-6-22 23:17
咁就唔知喇!真係要TSL家長才可能知多一點了!
TSL升上MSS的學生應絕大部分係本地人士
作者: francis_chan    時間: 18-6-23 19:29

itsz 發表於 18-6-23 14:22

其實TSL學生要升讀MMS本身要有甚麼條件?

作者: bettyay    時間: 18-6-23 19:53

francis_chan 發表於 18-6-23 19:29
那肯定是英文好、成績好啦
作者: bettyay    時間: 18-6-23 19:54

Icic! 謝謝資訊
作者: cattz288    時間: 18-6-23 19:59

好多local女生都鍾意講英文    流利當然受歡迎

作者: b3410    時間: 18-6-23 20:07

retriever 發表於 18-6-22 14:25
如諗著中學或往後出國,可考慮TSL。

如唔介意錢,傳統學校, KTS 係相當唔錯。

TSL英文會比較突出,高性價比。
不過如果打算將來考DSE,中文一定唔可以差,KTS中英能力發展平衡,升中支援又好,升讀本地中學略有優勢。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-6-23 20:08

唔講考直資,如講升中派位,男仔在油尖旺網有九華...有聖芳濟,女仔多入油真...QE,如女仔在九龍城網似乎選擇比較多,如果比我就男仔入TSL,女仔就KTS
作者: francis_chan    時間: 18-6-23 20:11

bettyay 發表於 18-6-23 19:53
那肯定是英文好、成績好啦

咁即係要轉校網?住宅要位於MMS個校網?

作者: bettyay    時間: 18-6-23 20:29

francis_chan 發表於 18-6-23 20:11
咁即係要轉校網?住宅要位於MMS個校網?
我估係自行成功!抽就band 1就得,唔駛一定英文好啦!
作者: bettyay    時間: 18-6-23 20:39

cattz288 發表於 18-6-23 19:59
好多local女生都鍾意講英文    流利當然受歡迎
我都知!仲為數不少添!咁TSL確係有收外藉同學!所以諗下他們去向也不足為奇
作者: Yanamami    時間: 18-6-23 21:40

Eat_Sleep_Play 發表於 18-6-23 20:08
唔講考直資,如講升中派位,男仔在油尖旺網有九華...有聖芳濟,女仔多入油真...QE,如女仔在九龍城網似乎選 ...

TSL女仔好劲㗎~某年10+入SPC, 入DGS都五六个……(听番黎)
作者: itsz    時間: 18-6-23 22:26

francis_chan 發表於 18-6-23 19:29
呢幾年MSS頗喜歡收TSL學生,但成績最好的未必會以MSS作首選,又TSL學生英語都比較流利,所以成績屬band1的TSL學生自行階段入MSS機會唔細。就算自行唔得到叩門都有機會,上年有case自行失敗入咗乙一但叩門成功。
作者: cattz288    時間: 18-6-23 22:28

bettyay 發表於 18-6-23 20:39
我都知!仲為數不少添!咁TSL確係有收外藉同學!所以諗下他們去向也不足為奇 ...

我都以為係成班fd就返d外籍同學, 點知該校家長話唔係!係班女同學鍾意講   

作者: mcl203    時間: 18-6-23 22:46

itsz 發表於 18-6-23 22:26
呢幾年MSS頗喜歡收TSL學生,但成績最好的未必會以MSS作首選,又TSL學生英語都比較流利,所以成績屬band1的T ...

似乎,收生權係取決於中學高於學生意願,SPCS+MSS近年收TSK ~15人,仲未計男生,若單憑用成績去衡量,似乎又不可能有如此數字吧~~~

作者: bettyay    時間: 18-6-24 06:48

cattz288 發表於 18-6-23 22:28
我都以為係成班fd就返d外籍同學, 點知該校家長話唔係!係班女同學鍾意講   
...

我無話佢哋因為要遷就外藉同學而說,當然是她們喜歡說也不是什麼特別事我係好奇外藉同學畢業去向呀!
因之前係討論緊MSS同SPCS收多TSL學生的原因嘛,如果收的包括外藉同學,是否意味英文好就得,不用兼顧中文也行?疑問已有版友答了⋯⋯係絕大部分是本地學生

作者: bettyay    時間: 18-6-24 06:49

mcl203 發表於 18-6-23 22:46
似乎,收生權係取決於中學高於學生意願,SPCS+MSS近年收TSK ~15人,仲未計男生,若單憑用成績去衡量,似乎 ...
咁還可能是什麼原因呢
作者: babeggma    時間: 18-6-24 08:37     標題: 回覆樓主

以我所知,其實有好多有tsl offer的,最後係冇考kts啦...
若果説tsl多人入npl...其實kts比例也不少...

作者: bettyay    時間: 18-6-24 08:53

babeggma 發表於 18-6-24 08:37
以我所知,其實有好多有tsl offer的,最後係冇考kts啦...
若果説tsl多人入npl...其實kts比例也不少...
...

係呀!KTS 一向非誠勿擾!所以先咁遲才招生,其中目的就是大家考慮清楚才報考!有家長認為已有滿意offer,不考不奇!最緊要合適就好!NPL 也是好學校,自然多人報,不限於KTS 或TSL !乜你覺得NPL不好嗎?

現在樓主收到waiting call才想盡快考慮!無論call他的是TSL 定KTS,如果在該家長認為TSL一面勝的,也不用出post問大家啦!所以樓主決定好,即放另一間就最好

作者: button822    時間: 18-6-24 10:05     標題: 回覆樓主

TSL 學生喜歡英語溝通應該是學校營造語境的結果,不竟師生溝通全用英語,而小女同學之間是本地同學均習慣以英語思維及溝通。可能TSL 知道這情況,在中文課程加強了學習及要求。這只是提供資料,不是大賣邊間最好,請樓主明白。

作者: mcl203    時間: 18-6-24 10:31

bettyay 發表於 18-6-24 06:49
咁還可能是什麼原因呢

咁我又唔知喎,只係憑數字去睇,若只以成績作為收生既唯一條件,兩間中學都有減少收TSL學生既客觀條件,而去擇優而收~~~

取錄與否,主要決定權還是在中學手上~~~

作者: mcl203    時間: 18-6-24 10:44

mcl203 發表於 18-6-24 10:31
咁我又唔知喎,只係憑數字去睇,若只以成績作為收生既唯一條件,兩間中學都有減少收TSL學生既客觀條件,而 ...

若果TSL學生間平時係全用英語溝通,我估,SPCS和MSS似乎未必適合佢地,觀察所見,兩校學生既廣東話交談還是挺好的~~~

作者: Yanamami    時間: 18-6-24 10:51

mcl203 發表於 18-6-24 10:44
若果TSL學生間平時係全用英語溝通,我估,SPCS和MSS似乎未必適合佢地,觀察所見,兩校學生既廣東話交談還 ...
禁佢人自己人数多圍埋-齐就得~~我女中学都係英語組同广東話組(甚至pth組)各有各-堆~
作者: bettyay    時間: 18-6-24 10:54

mcl203 發表於 18-6-24 10:44
若果TSL學生間平時係全用英語溝通,我估,SPCS和MSS似乎未必適合佢地,觀察所見,兩校學生既廣東話交談還 ...

咁又唔會喎!阿女話TSL去SPCS 的同學仔平時係用廣東話溝通的,確實英文也不俗!咁版友係話在學校用英語對話,咁放學用返流利廣東話都得架
作者: mcl203    時間: 18-6-24 10:54

Yanamami 發表於 18-6-24 10:51
禁佢人自己人数多圍埋-齐就得~~我女中学都係英語組同广東話組(甚至pth組)各有各-堆~ ...

似乎,係講緊TSL學生‘全部’用英語交談,希望我無理解上出錯~~~

作者: mcl203    時間: 18-6-24 10:59

bettyay 發表於 18-6-24 10:54
咁又唔會喎!阿女話TSL去SPCS 的同學仔平時係用廣東話溝通的,確實英文也不俗!咁版友係話在學校用英語對 ...

我小朋友既隊友,有來自SIS,VSF,啓思,MCS,SPCS,MSS,華英,DGS,HYS,似乎佢地大家都係用廣東話溝通為主,同學間用英語溝通,視乎須要吧~~~

作者: bettyay    時間: 18-6-24 11:01

mcl203 發表於 18-6-24 10:59
我小朋友既隊友,有來自SIS,VSF,啓思,MCS,SPCS,MSS,華英,DGS,HYS,似乎佢地大家都係用英語溝通為 ...
最緊要溝通到,所用語言用得舒服就好
作者: mcl203    時間: 18-6-24 11:04

bettyay 發表於 18-6-24 11:01
最緊要溝通到,所用語言用得舒服就好

寫錯,係用廣東話溝通~~~

作者: Yanamami    時間: 18-6-24 11:05

mcl203 發表於 18-6-24 10:54
似乎,係講緊TSL學生‘全部’用英語交談,希望我無理解上出錯~~~

無理解錯~我以為你話佢地全用英語交談,所以入SPCS/MSS唔適合,因人地校內亦多人用广東話溝通。所以我先話,TSL学生若入到SPCS/MSS亦可同自己同学埋堆用英文溝通,因佢地自己人数亦夠多~
作者: bettyay    時間: 18-6-24 11:11

mcl203 發表於 18-6-24 11:04
寫錯,係用廣東話溝通~~~

唔緊要!都係嗰句!溝通到就好
作者: itsz    時間: 18-6-24 11:13

mcl203 發表於 18-6-24 10:31
咁我又唔知喎,只係憑數字去睇,若只以成績作為收生既唯一條件,兩間中學都有減少收TSL學生既客觀條件,而 ...
唔係話MSS以成績作為唯一條件,只係版友問TSL學生升上MSS的條件,我以我知道的盡量答而已。至於點解MSS比較喜歡收TSL學生,我估除TSL學生英語普遍比較流利外,面試時普遍比較表現自信,對答如流。MSS中一以英語成績分班,10+TSL學生有一半以上入A班(英文成績最好),其餘大多數入B班。另外我估以往TSL學生入讀MSS時的表現亦有影響/幫助。
作者: bettyay    時間: 18-6-24 11:26

itsz 發表於 18-6-24 11:13
唔係話MSS以成績作為唯一條件,只係版友問TSL學生升上MSS的條件,我以我知道的盡量答而已。至於點解MSS比較 ...

聽聞MSS初中是以英文、中文、數學及通才編班!A班確係英文最好,B班可能係另一個科目更出色呢收得應該都有個人之處吧!

作者: mcl203    時間: 18-6-24 11:29

Yanamami 發表於 18-6-24 11:05
無理解錯~我以為你話佢地全用英語交談,所以入SPCS/MMS唔適合,因人地校內亦多人用广東話溝通。所以我先話 ...

明白既,大家都係分享自己所知既,始終,部分小學家長係仲未明升中後現況~~~

作者: babeggma    時間: 18-6-24 11:30

bettyay 發表於 18-6-24 08:53
係呀!KTS 一向非誠勿擾!所以先咁遲才招生,其中目的就是大家考慮清楚才報考!有家長認為已有滿意offer, ...

不是覺得npl不好,只是point out返其實kts入npl 比例也高而已

作者: itsz    時間: 18-6-24 11:31

TSL學生之間主要以廣東話溝通,但英語對話都唔少,普遍隨時中轉英或英轉中都無問題。
作者: bettyay    時間: 18-6-24 11:32

babeggma 發表於 18-6-24 11:30
不是覺得npl不好,只是point out返其實kts入npl 比例也高而已

我之前@#40講咗啦所以話無論小學,中學!各有其優點,找到合適就好
作者: itsz    時間: 18-6-24 11:50

bettyay 發表於 18-6-24 11:26
聽聞MSS初中是以英文、中文、數學及通才編班!A班確係英文最好,B班可能係另一個科目更出色呢收得 ...
MSS中一只以英文成績分班 - A班(Top),B班(Above average),C班(Average),D班(Split class for enhancement)。
作者: bettyay    時間: 18-6-24 11:53

itsz 發表於 18-6-24 11:50
MSS中一只以英文成績分班 - A班(Top),B班(Above average),C班(Average),D班(Split class for enh ...
Oh! 原來如此! 咁樣我覺得太label了
作者: itsz    時間: 18-6-24 12:04

bettyay 發表於 18-6-24 11:53

分班目的係因材施教,升上中二會不分成績再分班,唔會標籤的。
作者: mcl203    時間: 18-6-24 12:04

MSS中一只以英文成績分班 - A班(Top),B班(Above average),C班(Average),D班(Split class for enh ...

你錯了,網友所知既係正確。係以中,英,數,普遍,既適合性去分班~~~

派入英文班,亦未必表示佢英語係其他班較強,只係從適合性去分,所以NCS多派入A班~~~

作者: bettyay    時間: 18-6-24 12:22

你這個分法,若干年前係的,但到我女要升中爬文發現已經聽聞改了!現在也有網友支持說法!可能真的改了吧與時並進!四班都各有優越
作者: itsz    時間: 18-6-24 12:26

mcl203 發表於 18-6-24 12:04

你錯了,網友所知既係正確。係以中,英,數,普遍,既適合性 ...
其實MSS嘅分班方法有上載到網頁上的,會唔會網友所講嘅係以前的情況?而我知嘅係現在嘅情況。另外,以我所知好多A班學生英文比中文流利,但NCS係全部編去C班的。
作者: Yanamami    時間: 18-6-24 12:32

bettyay 發表於 18-6-24 11:53
唔会既~好多学校英、数都係分set上課~
作者: mcl203    時間: 18-6-24 12:36

itsz 發表於 18-6-24 12:26
其實MSS嘅分班方法有上載到網頁上的,會唔會網友所講嘅係以前的情況?而我知嘅係現在嘅情況。另外,以我所 ...

係? 我哋識果D MPS成績最頂既A,B,C班都有,英文班亦以MPS為主,再加英文人,我知既NCS係A班,若MPS 既頂級成績生編入如你所講既C班,應該咸餐死,C班似乎係中文班(但我唔肯定),NCS編入C班亦似乎會係大災難。今年有幸有人俾左份中中分班表我,NCS仲係A班~~~

作者: itsz    時間: 18-6-24 12:39

Yanamami 發表於 18-6-24 12:32
唔会既~好多学校英、数都係分set上課~
MSS係中,數分set上課。MSS網頁上有資料的。
作者: itsz    時間: 18-6-24 13:13

mcl203 發表於 18-6-24 12:36
係? 我哋識果D MPS成績最頂既A,B,C班都有,英文班亦以MPS為主,再加英文人,我知既NCS係A班,若MPS 既 ...
MSS只以“英文”成績分班,唔係綜合中英數三科成績。NCS確係編入C班,亦只有C班提供中文為第二語言課程。其實分班方法係學校定的,作為新生亦只有配合,分班亦不是什麼大事,對此有不滿亦無須以災難形容。上年升中分班表我有都有……
作者: mcl203    時間: 18-6-24 13:20

itsz 發表於 18-6-24 13:13
MSS只以“英文”成績分班,唔係綜合中英數三科成績。NCS確係編入C班,亦只有C班提供中文為第二語言課程。其 ...

或許近一兩年,甚或上年,先有如此大既改變。改變之大,係出人意料之外~~~

這可能係上年短時間既新校長既路向改變,亦偏離Marymount既傳統路向~~~

作者: mcl203    時間: 18-6-24 13:24

mcl203 發表於 18-6-24 13:20
或許近一兩年,甚或上年,先有如此大既改變。改變之大,係出人意料之外~~~

這可能係上年短 ...

利申一下先,我係引用我所知既分班認知去分享,災難形容詞係建基於若係NCS編入中文班既基礎上。甚麼有不滿,更加不存在,都唔關我事~~~

仲有,我係有中中分班表,唔係有升中分班表~~~

作者: Yanamami    時間: 18-6-24 13:25

itsz 發表於 18-6-24 12:39
MSS係中,數分set上課。MSS網頁上有資料的。

我指既“好多”学校如SPCC YWGS DGS......並唔持定講紧MSS.(已改)
作者: itsz    時間: 18-6-24 13:36

咁啱呢個topic我略知一二,我都是講出我所知的,如有冒犯,多多包涵。另瑪利曼中學校方定嘅英文縮寫係MSS,唔係MMS。
作者: mcl203    時間: 18-6-24 13:52

mcl203 發表於 18-6-24 13:20

這可能係上年短 ...
這...亦可能反映MSS 和 SPCS既教學模式既路向分別
曾經既校長係來自SPCS ~~~

作者: itsz    時間: 18-6-24 14:38

Yanamami 發表於 18-6-24 13:25
我指既“好多”学校如SPCC YWGS DGS......並唔持定講紧MSS.(已改)
我知你係話唔會有標籤效應,我都只係想講MSS嘅分set係基於中及數,可能同其他學校唔同。
作者: retriever    時間: 18-6-25 09:15

Yanamami 發表於 18-6-23 21:40
TSL女仔好劲㗎~某年10+入SPC, 入DGS都五六个……(听番黎)
考小果做過幾間私直小學統計.
淨計女仔, 可能TSL 最好...

碰岩豐收年, SPCS, MSS 係好多... 可能英文好, 女校多人要!

作者: itsz    時間: 18-6-25 09:55

係升中講座同幾間港島區女校的副校/老師傾過,佢哋都認識TSL及認為TSL係一間好的小學,亦對TSL學生印象幾好。葵青區龍頭學校校長亦曾到TSL作升學演講,表示想收多一些TSL學生,不過我估佢應該係想收成績最好嗰啲。
作者: 猴子爸    時間: 18-6-25 11:19

retriever 發表於 18-6-25 09:15
我都觉得确实如此:APS, SFA - 男生派位好些。
KTS - 男女差不多
TSL - 女生好些

作者: Ocean419    時間: 18-6-25 11:24

retriever 發表於 18-6-25 09:15

會唔會係英文底子好上到英中顯現優勢,讀得得心應手d?

作者: retriever    時間: 18-6-25 11:40

Ocean419 發表於 18-6-25 11:24

我靠估係, 一般傳統女校英文係普遍較好.

如果昇中可以獲得佢地芳心, 廳該係突出地好, 呢方面可能除國際學校外, TSL 係有優勢!

作者: Yanamami    時間: 18-6-25 11:59

retriever 發表於 18-6-25 11:40
我靠估係, 一般傳統女校英文係普遍較好.

如果昇中可以獲得佢地芳心, 廳該係突出地好, 呢方面可能除國際 ...

不过上年計入DGS HY SPCS呢三间人数,KTS又比TSL多喎……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3493940&extra=page%3D2&ordertype=2

作者: maryson    時間: 18-6-25 12:10     標題: 回覆樓主

幾個friends 的仔女,TSL 出來,終去了國際學校,因為英文好好但中文 pick up 唔到,有D則返唔到傳統學校太有 discipline,所以我覚得讀 TSL, 家長反而要比心機幫他們中文方面,除非你一心中學讀國際學校。

作者: Yanamami    時間: 18-6-25 12:15

Ocean419 發表於 18-6-25 11:24
我反而觉得齋英文好係disadvantage. 中学,尤是傳統英中自己本身可能小学部上既中文已-般般,如想DSE唔好因中文-科拉低,会傾向收中英文平均好既外來生。
作者: itsz    時間: 18-6-25 12:59

其實普遍情況係英文語境豐富的學校,除部分學生因各種因素而中英水平都跟到,好多學生的中文水平係差少少。但無可否認的是學好英文對學習或將來發展都十分重要。當然中文亦非常重要,但一般學生的中文水平應已能夠應付生活,學習及發展的需求,如真的十分擔心DSE中文成績,可額外補中文。個人認為係香港學好能足以應付生活,學習,工作等的英文水平比較困難。除非屋企人英文好教到小朋友或出國讀書或讀國際學校,否則上一間好的英文學校係唔錯嘅方法。當然我唔排除中文小學亦有英文水平好的學生,但應唔太多。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5