教育王國

標題: 呈一, 中文得6X分, 灰爆 [打印本頁]

作者: SPA_family    時間: 18-6-22 11:07     標題: 呈一, 中文得6X分, 灰爆

一心從BAND 2一追上BAND 1尾, 平時都係弱(7字尾~8字頭)? 今中文不升反跌,其他科就保持8字尾, 好大壓力呀
作者: 熱媽    時間: 18-6-22 11:14

回覆 SPA_family 的帖子

衰咩先?寫作定閱讀理解?
作者: bb鼠    時間: 18-6-22 11:15

SPA_family 發表於 18-6-22 11:07
一心從BAND 2一追上BAND 1尾, 平時都係弱(7字尾~8字頭)? 今中文不升反跌,其他科就保持8字尾, 好大壓力呀 ...

全級低分定淨係佢自己低?

作者: bbq2008    時間: 18-6-22 11:18

派卷見到咁樣,真係好沮喪喎。
作者: Haz-mama    時間: 18-6-22 11:27

如果係全級低分,名次上可能仍keep到,同時睇下佢今次衰乜?中閱?中作? 趁呢段時間針對性咁溫習
作者: SPA_family    時間: 18-6-22 11:45

回覆 熱媽 的帖子

閱閱讀理解40%,只得16分。加埋有D錯字
作者: SPA_family    時間: 18-6-22 11:46

回覆 bb鼠 的帖子

未派成績。亦唔知其他同學如何
作者: SPA_family    時間: 18-6-22 11:48

中文6x分,即係C,就算考直資好肉酸
作者: SPA_family    時間: 18-6-22 11:50

回覆 Haz-mama 的帖子

今個暑假就係做e樣任務
作者: 熱媽    時間: 18-6-22 11:59

SPA_family 發表於 18-6-22 11:45
回覆 熱媽 的帖子

閱閱讀理解40%,只得16分。加埋有D錯字
放心,閱讀理解可以操的!
作者: SPA_family    時間: 18-6-22 12:42

回覆 熱媽 的帖子

多謝. 要TURBO操

作者: SPA_family    時間: 18-6-22 12:45

回覆 bbq2008 的帖子

不升反跌, 從未試過咁沮喪

作者: mcl203    時間: 18-6-22 12:48

SPA_family 發表於 18-6-22 11:48
中文6x分,即係C,就算考直資好肉酸

中小 定 英小~~~

作者: SPA_family    時間: 18-6-22 13:24

回覆 mcl203 的帖子

中文, 普通區內小學 (唔谷, 唔公布名次)

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-22 13:55

SPA_family 發表於 18-6-22 11:07
一心從BAND 2一追上BAND 1尾, 平時都係弱(7字尾~8字頭)? 今中文不升反跌,其他科就保持8字尾, 好大壓力呀 ...
分數唔係重點,科目排名先至係。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-22 13:58

中文呈一6X分,如果其他人平均得5X,咁應該笑爆,所以先了解其他人既情況。如果其他人平均有7X,先喊爆都未遲。
作者: IloveJJ    時間: 18-6-22 14:03

作者: 大檸樂    時間: 18-6-22 14:42

SPA_family 發表於 18-6-22 13:24
回覆 mcl203 的帖子

中文, 普通區內小學 (唔谷, 唔公布名次)
呢d學校好驚.唔排名次.即係連自己排咩位都唔知.
作者: 熱媽    時間: 18-6-22 15:41

大檸樂 發表於 18-6-22 14:42
呢d學校好驚.唔排名次.即係連自己排咩位都唔知.
有D‍‍學校會話唔排名次係唔想增加學生‍‍的壓力;但其實佢地係比緊壓力D父母,咩都唔知,咪一定要D仔女考好D。
作者: SPA_family    時間: 18-6-22 17:05

王家爸爸 發表於 18-6-22 13:55
分數唔係重點,科目排名先至係。

請教一吓,?科目排名,意指中、英、數?中文排第一重要?

作者: SPA_family    時間: 18-6-22 17:11     標題: 回覆樓主:

喊完,呻完,沮喪完 ……仍是要抬起頭,向前看,向前行。繼續努力

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-22 17:13

SPA_family 發表於 18-6-22 17:05
實際既計算方法其實一直都係個謎,但係根據各方面既資料推測,排名既電腦程序應該係一科科按照校內成績排名,然後同師兄師姊既PS1成績配對,所以各科既排名比表面上既成績重要。
作者: little_yolky    時間: 18-6-22 17:14

意思係幾多分唔係重點, 係各科既排名至係重要。即係6X分, 可以好差, 但卷深時, 可以好似妹妹頭咁, 原來係頭幾個。不過, 我睇怕你學校都唔會講你聽科名次了。
作者: little_yolky    時間: 18-6-22 17:16

王家爸爸 發表於 18-6-22 17:13
實際既計算方法其實一直都係個謎,但係根據各方面既資料推測,排名既電腦程序應該係一科科按照校內成績排名 ...
係囉, 阿女科科都做唔到班第一果個。當佢98時, 就有個100出現。不過佢好彩勝在科科平均, 唔會有太大驚嚇。
作者: SPA_family    時間: 18-6-22 17:19

王家爸爸 發表於 18-6-22 17:13
實際既計算方法其實一直都係個謎,但係根據各方面既資料推測,排名既電腦程序應該係一科科按照校內成績排名 ...

Thanks

作者: SPA_family    時間: 18-6-22 17:25

little_yolky 發表於 18-6-22 17:14
意思係幾多分唔係重點, 係各科既排名至係重要。即係6X分, 可以好差, 但卷深時, 可以好似妹妹珠咁, 原來係頭 ...

唔講仲好,我個仔中文一路都麻麻哋,就算當今次係份卷深咗,都只係令佢「再」低分咗啫。如果公布名次,我接受唔到佢由尾數上嚟

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-22 17:39

little_yolky 發表於 18-6-22 17:16
係囉, 阿女科科都做唔到班第一果個。當佢98時, 就有個100出現。不過佢好彩勝在科科平均, 唔會有太 ...
每科第一、第二名可能當同分,因為配對時應該會封頂同封底。

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-22 17:40

SPA_family 發表於 18-6-22 17:25
唔講仲好,我個仔中文一路都麻麻哋,就算當今次係份卷深咗,都只係令佢「再」低分咗啫。如果公布名次,我 ...
其實有弱科會係大問題。

作者: little_yolky    時間: 18-6-22 17:55

王家爸爸 發表於 18-6-22 17:40
其實有弱科會係大問題。
所以我有遠見地升P5暑假開始補數, 補咗一年, 雖然唔係話好高分, 但真係好穩定, 起碼唔好俾佢拖累。
作者: mcl203    時間: 18-6-22 17:59

SPA_family 發表於 18-6-22 17:25
唔講仲好,我個仔中文一路都麻麻哋,就算當今次係份卷深咗,都只係令佢「再」低分咗啫。如果公布名次,我 ...

中文小學中文得6X分,恕我直言,係有D難睇~~~

但已成事實,放鬆D,同你囝仔一齊加油,做好個呈2/3成績,機會仍在~~~

作者: cuby    時間: 18-6-25 05:58     標題: 回覆樓主:

中文科仲有默書,作文和平時分,希望你小朋友拉均D分有個B。再呈二努力D,到自行派位時成積表好睇好多。呢個暑假努力些吧。

作者: 熱媽    時間: 18-6-25 06:14

應該係指各科獨自排名(分數/全級人數)。中,英同數地位係一樣的。
作者: Ocean419    時間: 18-6-25 08:04

熱媽 發表於 18-6-22 11:59

我囝又係閲讀理解弱,請問有咩方法去操呢part?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-6-25 08:20

其中一科弱(尤其主科)可以好大影響,足以拖低你一個banding,切勿輕視。
我大仔當年呈分試中文7X,其他科ok數仲要9X,banding 都已經被拖至 1C. 而且中文是最難學好嘅一科, dse炒中文就算其他科五星都入唔倒大學。樓主要襯暑假急起直追,好好部署。
作者: 妹妹頭    時間: 18-6-25 08:44

回覆 Ocean419 的帖子

依家到呈分至諗點操中文, 太遲了, 中文係由小開始, 慢慢浸, 佢地至會打好基礎, 我女由小一開始補中文, 到6年級岩岩至停, 佢中文一直都保持到級三內, 閱讀理解全取分(MC及長答都滿分)

作者: Ocean419    時間: 18-6-25 09:21

妹妹頭 發表於 18-6-25 08:44

依家到呈分至諗點操中文, 太遲了, 中文係由小開始, 慢慢浸, 佢地至會打好基礎, 我女 ...

即係除左外補冇其他方法?長答題係我囝另一死症,錯字上限係一半分,佢份份卷都可以冇左10分8分錯字分

作者: 妹妹頭    時間: 18-6-25 09:32

錯字係因為睇課外書少, 依個暑假可以試下多睇幾本課外書, 有興趣的話, 金庸都係唔錯既選擇

作者: IloveJJ    時間: 18-6-25 10:31

作者: SPA_family    時間: 18-6-25 10:47

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝提點, 宜家已{開工}了

作者: SPA_family    時間: 18-6-25 10:57

回覆 妹妹頭 的帖子

請教, 是私補?定班?

作者: 妹妹頭    時間: 18-6-25 10:59

5-6人的班, 因為主力作文, 幾多人都冇謂, 都係做自己野

作者: SPA_family    時間: 18-6-25 11:02

謝謝各位提點, 知道不能一步登天, 唯有盡力追, 希望INTERVIEW時, 看出[有進步], 比多少D同情分

作者: little_yolky    時間: 18-6-25 11:08

王家爸爸 發表於 18-6-22 17:39
如果係咁, 級一同級二有乜實質既分別?
作者: little_yolky    時間: 18-6-25 11:12

Ocean419 發表於 18-6-25 09:21
即係除左外補冇其他方法?長答題係我囝另一死症,錯字上限係一半分,佢份份卷都可以冇左10分8分錯字分
...
閱讀理解弱肯定係睇書少。今次呈一中文有篇文章, 好多同學喊晒話唔知講乜, 但阿女話唔深。老師話同題目有另一篇更深, 今次放佢哋一馬而已。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-25 11:48

little_yolky 發表於 18-6-25 11:08
如果係咁, 級一同級二有乜實質既分別?
前幾名既成績表排名同呈分排名可能唔一樣,原因係成績表排名係計平均分,呈分排名係計標準分(簡單啲講,你當佢係科目排名)。
作者: little_yolky    時間: 18-6-25 11:58

王家爸爸 發表於 18-6-25 11:48
前幾名既成績表排名同呈分排名可能唔一樣,原因係成績表排名係計平均分,呈分排名係計標準分(簡單啲講,你 ...
咁又係, 阿女班最叻果個, 中英數常聖經派咗5科, 英文100分、聖經99, 真係人都顛, 都仲未計級一果個。
作者: koala_emily    時間: 18-6-25 12:39

熱媽 發表於 18-6-22 11:59

點操?

作者: 熱媽    時間: 18-6-25 12:58

回覆 koala_emily 的帖子

以我女為例,上年閱讀理解幾差下,我見佢因為只係識抄回原本,今年我買了成本比佢做,我同佢做第一篇,解釋比佢知,要理解文章而不是死抄,之後佢自己做自己對答案,做得多咪明白點樣得分。
作者: miaooo    時間: 18-6-26 10:03

熱媽 發表於 18-6-25 12:58
回覆 koala_emily 的帖子

以我女為例,上年閱讀理解幾差下,我見佢因為只係識抄回原本,今年我買了成本比 ...

請問買邊本閱讀理解做好d呢?

作者: 熱媽    時間: 18-6-26 10:57

miaooo 發表於 18-6-26 10:03
請問買邊本閱讀理解做好d呢?
我求其買的,總知就係成本只做閱讀理解便可(有選擇題有長問題咁)。當然如D問題你覺得太淺就買高一年。中文練習我一定係買高1年黎做。
作者: YolandaTam    時間: 18-6-26 11:19

little_yolky 發表於 18-6-25 11:12
閱讀理解弱肯定係睇書少。今次呈一中文有篇文章, 好多同學喊晒話唔知講乜, 但阿女話唔深。老師話同題目有另 ...

等大家有個準備:上到中學,書不離手的人閱讀理解都可能唔合格的 老師出題同標準答案,往往令人意想不到。

作者: gracelam    時間: 18-6-26 11:53

YolandaTam 發表於 18-6-26 11:19
等大家有個準備:上到中學,書不離手的人閱讀理解都可能唔合格的  老師出題同標準答案,往往令人 ...

agree. 我女小學時係書不離手, 中學2篇白話文閲讀理解失分最多, 好彩其他part拉返分。

作者: little_yolky    時間: 18-6-26 12:08

YolandaTam 發表於 18-6-26 11:19
等大家有個準備:上到中學,書不離手的人閱讀理解都可能唔合格的  老師出題同標準答案,往往令人 ...
當然, 否則點叫死亡之卷。
作者: YolandaTam    時間: 18-6-26 12:35

little_yolky 發表於 18-6-26 12:08
當然, 否則點叫死亡之卷。

叉開少少話題:所以個人認為 eviepa 太謙虛,evie 的語文天份絕對係      ,小女呢啲理科人,都係盡人事,語文攞到3或4已好好。

作者: jaycee_mami    時間: 18-6-28 11:17

王家爸爸 發表於 18-6-22 17:39

我有些唔明白, 想問多少少, 如果科目第一和第二是同ranking的話, 有些以5的倍數為基數的學科, 例如視藝, 拿95分和90分是否在科排名是一樣(假設 95分已是全級最高)?  咁咪好多人同分?

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-28 12:32

jaycee_mami 發表於 18-6-28 11:17
我有些唔明白, 想問多少少, 如果科目第一和第二是同ranking的話, 有些以5的倍數為基數的學科, 例如視 ...
簡單啲講,因為標準分一定會封頂(如果唔係其實最高嗰個係無限大),所以高過封頂分既人都係同一分數。

作者: jaycee_mami    時間: 18-6-28 12:34

王家爸爸 發表於 18-6-28 12:32
簡單啲講,因為標準分一定會封頂(如果唔係其實最高嗰個係無限大),所以高過封頂分既人都係同一分數。

...

thanks a lot

作者: little_yolky    時間: 18-6-29 12:14

...
咁, 請問如果個呈分次第, 係基於(1)各科標準化分之後再加大倍數嚟排, 或(2)各科未標準化直接將個分數加大倍數嚟排, 對個實質名次會唔會有分別? 我問班主任個呈分次第係上面1定2, 佢話要問學校, 但問咗半年都未答到我。其實會唔會根本無分別? 定係分別可以好大?
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-29 12:30

little_yolky 發表於 18-6-29 12:14
咁, 請問如果個呈分次第, 係基於(1)各科標準化分之後再加大倍數嚟排, 或(2)各科未標準化直接將個分數加大倍 ...
教育局無講清楚,但係我估應該係(1),即係呈分次第係基於各科既標準分之後,再乘以比重(倍數)嚟排。
對大部分人來講,兩者差別唔大;但係對有超強、超弱既人來講,差別好大。

作者: little_yolky    時間: 18-6-29 13:02

王家爸爸 發表於 18-6-29 12:30
教育局無講清楚,但係我估應該係(1),即係呈分次第係基於各科既標準分之後,再乘以比重(倍數)嚟排。
對 ...
咁係咪只要無超弱, 科科相對平均, 其實學校俾家長個呈分次第係(2), 都無乜所謂? 如果係咁, 我就唔捽班主任俾個答案我, 佢問足半年都無回音, 好煩。
作者: 奶油bb豬    時間: 18-6-29 13:12

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-29 13:24

little_yolky 發表於 18-6-29 13:02
咁係咪只要無超弱, 科科相對平均, 其實學校俾家長個呈分次第係(2), 都無乜所謂? 如果係咁, 我就唔捽班主任 ...
你捽個班主任都無用,佢都應該俾唔到答案你。因為學校只輸入分數,其他野係教育局既電腦做。
只要科科相對平均,其實兩種計算方法差別唔大。

作者: IloveJJ    時間: 18-6-29 13:25

作者: little_yolky    時間: 18-6-29 13:28

王家爸爸 發表於 18-6-29 13:24
你捽個班主任都無用,佢都應該俾唔到答案你。因為學校只輸入分數,其他野係教育局既電腦做。
只要科科相對 ...
咁斷估佢都知個呈分次第點變出嚟掛。例如, 個次第係從輸入分數個系統loop個名次表出嚟, 抑或學校老師自己輸入計算出嚟, 咁都會知道掛。不過, 既然分別唔大, 就唔捽佢了。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-29 13:38

IloveJJ 發表於 18-6-29 13:25
如果同時有超強同超弱,會點?
如果同時有超強同超弱,如果係little_yolky所講既計法一,咁就超強科(假設係科目既第一)封咗頂(可能同第二、三名同分);但係超弱(假定係中下游,B1學生弱極都唔會係下游)無變,整體既標準分可能低咗啲啲。相反,如果係計法二,咁就超強科既高分抵消左超弱既低分,因為唔係最高,無封到頂,所以整體既標準分會比用計法一高啲。

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-29 13:41

little_yolky 發表於 18-6-29 13:28
咁斷估佢都知個呈分次第點變出嚟掛。例如, 個次第係從輸入分數個系統loop個名次表出嚟, 抑或學校老師自己輸 ...
以前小朋友讀小五時八卦問過,不過已經五、六年,唔記得詳細做法。

作者: IloveJJ    時間: 18-6-29 13:42

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-29 13:47

IloveJJ 發表於 18-6-29 13:42
咁即係超強都可抵銷到超弱喎!
If and only if 教育局係用計法二先係咁。

作者: little_yolky    時間: 18-6-29 13:49

IloveJJ 發表於 18-6-29 13:42
咁即係超強都可抵銷到超弱喎!
唔係喎, 王家爸爸話係稍拉低喎, 因為教育局應該係計法1。
作者: IloveJJ    時間: 18-6-29 13:51

作者: IloveJJ    時間: 18-6-29 13:51

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-29 13:53

IloveJJ 發表於 18-6-29 13:51
我知我知,稍低嘛!我睇到,我心頭唔高,稍低唔緊要,唔好勁低就得!
...
差異又唔會好似坊間講得咁恐怖既。

作者: IloveJJ    時間: 18-6-29 13:58

作者: little_yolky    時間: 18-6-29 14:01

IloveJJ 發表於 18-6-29 13:51
稍低嘛!我睇到,我心頭唔高,稍低唔緊要,唔好勁低就得!
有乜可能會勁低, 王家爸爸話要below average, 你阿仔好似係above average, 最多係average。
作者: IloveJJ    時間: 18-6-29 15:33

作者: little_yolky    時間: 18-6-29 18:08

IloveJJ 發表於 18-6-29 15:33
真係唔知,感覺數都係低,只係唔係好似以前咁低,好彩係今次中文真係高,先希望抵銷到。
其實我無所謂,因 ...
要睇埋其他人的。
作者: polliebb    時間: 18-6-29 19:07

熱媽 發表於 18-6-22 11:14

衰咩先?寫作定閱讀理解?

路過一問,請問閱讀理解可以點操? 係咪做多啲練習? 我小朋友初小,閱讀理解暫時都係比較弱。

作者: bearbear2003    時間: 18-6-29 21:04

唔駛灰心,我仔呈一都係中文得C,但最终都可以係1a-1b, 後面努力,唔好放棄
作者: SPA_family    時間: 18-6-29 21:36

bearbear2003 發表於 18-6-29 21:04
唔駛灰心,我仔呈一都係中文得C,但最终都可以係1a-1b, 後面努力,唔好放棄 ...

謝謝鼓勵 , 請問你當時點追呀?

作者: IloveJJ    時間: 18-11-3 17:46

作者: bearbear2003    時間: 18-11-3 21:56

相差成30名,好在後面越戰越勇,但中文依然B-C
作者: bearbear2003    時間: 18-11-3 21:58

數學只有一個分,高分就高,但中英都有4個分,reading, writing, listening, oral,要取高分相對難
作者: IloveJJ    時間: 18-11-3 22:51

作者: CheukC9    時間: 18-11-4 01:21

...

唔好意思,完全唔明。標準分封頂係咩嚟?邊度有講相關資料?

作者: bearbear2003    時間: 18-11-4 10:57

IloveJJ 發表於 18-11-3 22:51
勁!係咪計埋呈三差30名?定呈一呈二差30名?
呈一,呈二。因为呈一開始考校本課程文言文
作者: hkpapa852    時間: 18-11-4 11:02

little_yolky 發表於 18-6-29 12:14
咁, 請問如果個呈分次第, 係基於(1)各科標準化分之後再加大倍數嚟排, 或(2)各科未標準化直接將個分數加大倍 ...

答案係(1)

作者: hkpapa852    時間: 18-11-4 11:05

CheukC9 發表於 18-11-4 01:21
唔好意思,完全唔明。標準分封頂係咩嚟?邊度有講相關資料?

其實唔會亦唔需要封頂,只係成績接近既學生,標準分差可能去到小數點後第三個位,咁EDB未必會攞到咁多個位去計,結果就變為同分。

作者: hkpapa852    時間: 18-11-4 11:06

bearbear2003 發表於 18-11-3 21:58
數學只有一個分,高分就高,但中英都有4個分,reading, writing, listening, oral,要取高分相對難 ...
對EDB嚟講,佢只需要各科提交一個總分
作者: IloveJJ    時間: 18-11-4 12:08

作者: bearbear2003    時間: 18-11-4 13:00

hkpapa852 發表於 18-11-4 11:06
對EDB嚟講,佢只需要各科提交一個總分

Of course EDB 各科只有一個總分,但中,英都係4份卷,再按比例出總分。數學可以有100分,但中,英沒可能

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5