教育王國

標題: 陸慶濤 vs 將天 [打印本頁]

作者: ms1215    時間: 18-6-19 17:02     標題: 陸慶濤 vs 將天

點揀好?

作者: HK-MAN    時間: 18-6-19 17:18

ms1215 發表於 18-6-19 17:02
點揀好?
擲豪,求簽....

作者: tpmon    時間: 18-6-19 18:22

點揀好?

將天較谷,但中學派位好。

陸慶濤一條龍,直上羅氏。

如你知道小朋友是Band 1水準,可選將天;認為小朋友是中間(Band 2水準),選陸慶濤較着數。

作者: alanyeungsl2011    時間: 18-6-19 18:25

點揀好?

將天,地區大熱,免費,省下的錢外出學嘢仲好。

作者: sunnymama2    時間: 18-6-19 18:27     標題: 回覆樓主:

我唔識將天,係唔係一線?

陸慶濤一條龍上羅氏,冇呈分,所以真係要ok羅氏才揀陸慶濤。 羅氏上年第一年親生仔考dse, 拍得上band 1b 的成績。可以留意吓黎緊7月dse放榜,睇吓今年可否keep住個勢。如果和上年一樣咁好,揀陸慶濤冇錯!

作者: ms1215    時間: 18-6-19 18:42

tpmon 發表於 18-6-19 18:22
將天較谷,但中學派位好。

陸慶濤一條龍,直上羅氏。

聽聞陸慶濤都好谷

作者: tpmon    時間: 18-6-19 18:46

ms1215 發表於 18-6-19 18:42
聽聞陸慶濤都好谷

保良局的小學冇邊間唔谷,但將天仲谷。

陸是Band 2生安全線,直上Band  1C/2A 羅氏中學。

作者: polliebb    時間: 18-6-19 18:46

alanyeungsl2011 發表於 18-6-19 18:25
將天,地區大熱,免費,省下的錢外出學嘢仲好。

又唔一定,睇埋住邊要唔要搭校車,陸小學費$1300多年無加,書簿雜費唔多,如果住寶琳,要搭校車返將天,慳番嘅差額未必學到啲咩。

作者: alanyeungsl2011    時間: 18-6-19 18:52

polliebb 發表於 18-6-19 18:46

又唔一定,睇埋住邊要唔要搭校車,陸小學費$1300多年無加 ...

如果兩者選擇,會選將天,因為個人不喜歡保記學校 ,但以樓主個案,睇吓是否喜歡羅氏,LHT絕大半機會會上羅氏

作者: waiwaileung1    時間: 18-6-19 18:52

ms1215 發表於 18-6-19 18:42
聽聞陸慶濤都好谷
谷唔谷見仁見智,都有人覺得唔谷,但係係陸小讀絕对唔可以hea,同埋家長都要幫手的,在職家長可能会覺得辛苦。我估就算真係輕鬆過將天都唔会輕鬆好多。
作者: sunnymama2    時間: 18-6-19 19:15

waiwaileung1 發表於 18-6-19 18:52
谷唔谷見仁見智,都有人覺得唔谷,但係係陸小讀絕对唔可以hea,同埋家長都要幫手的,在職家長可能会覺得辛 ...

有朋友讀陸小小一,佢唔係top嗰班,但點佢都話個仔讀得好輕鬆。

作者: waiwaileung1    時間: 18-6-19 19:28

sunnymama2 發表於 18-6-19 19:15
有朋友讀陸小小一,佢唔係top嗰班,但點佢都話個仔讀得好輕鬆。

所以我咪話谷唔谷見仁見智囉,至於輕唔輕鬆都一樣,總會有人覺得輕鬆的。同埋陸小好似冇分精英班㗎,小一都應該冇分边班最Top喎!現在回想小一都是一個蜜月期(个人感受,不喜勿插)。
作者: sunnymama2    時間: 18-6-19 19:32

waiwaileung1 發表於 18-6-19 19:28
所以我咪話谷唔谷見仁見智囉,至於輕唔輕鬆都一樣,總會有人覺得輕鬆的。同埋陸小好似冇分精英班㗎,小一 ...

因為聽講top嗰d有名次,佢個仔係冇名次,所以我才話唔係最top 嗰班。。sorry, 應該講嗰批才啱。

作者: waiwaileung1    時間: 18-6-19 19:46

sunnymama2 發表於 18-6-19 19:32

因為聽講top嗰d有名次,佢個仔係冇名次,所以我才話唔係 ...
不用Sorry,你不清楚可能是溝通誤会。
作者: talknwrite    時間: 18-6-19 19:46

將天
BAND1料子, 入將天都可以去揀BAND1中學,
BAND2料子入陸慶濤, 就會讀得辛苦, 谷唔到BAND1, 隨時留班, 反正都係谷, 搵間唔使用$的去谷.
作者: Chenglc    時間: 18-6-19 19:52

2間都係谷學校。將天數學教快半年,用英文教授科學,勝在唔錢,有弟妹跟尾又唔洗愁,如果谷得起,升中派位會好理想。陸小就勝在一條龍,成績就算谷唔起,升中都洗煩。如果無弟妹跟,我會揀陸小
作者: ms1215    時間: 18-6-19 20:16

Chenglc 發表於 18-6-19 19:52
2間都係谷學校。將天數學教快半年,用英文教授科學,勝在唔錢,有弟妹跟尾又唔洗愁,如果谷得起,升中派位 ...

冇細佬妹跟尾,但女女偏向文靜

作者: polliebb    時間: 18-6-19 20:17

talknwrite 發表於 18-6-19 19:46
將天
BAND1料子, 入將天都可以去揀BAND1中學,
BAND2料子入陸慶濤, 就會讀得辛苦, 谷唔到BAND1, 隨時留班,  ...

陸小中英數3科合格,即60分就可以升班。

作者: shingyancafe    時間: 18-6-19 20:21

陸小升中有保障,將天就唔使錢
作者: adriantai    時間: 18-6-19 20:37     標題: 回覆樓主:

陸小學费咁平, 洗吾得幾多, 好多人誇區校車都吾只呢條數

作者: elbar    時間: 18-6-19 20:52

點揀好?

將天  

作者: mcl203    時間: 18-6-19 21:00

點揀好?

應該陸慶濤穩陣D,將天既聯繫中學,將官都似乎平平~~~

作者: Chenglc    時間: 18-6-19 21:15

將天沒有聯繫中學
作者: waiwaileung1    時間: 18-6-19 21:26

龍年效應,升中競爭更大,又無弟妹跟尾,我選陸小,真係勝在一條龍,就算成績一般,升中都唔洗煩。陸小讀得好,一樣可以去叩名津,叩唔到都有間羅氏英中,唔駛咁徬徨。
作者: HK-MAN    時間: 18-6-19 22:45

mcl203 發表於 18-6-19 21:00
應該陸慶濤穩陣D,將天既聯繫中學,將官都似乎平平~~~
唔係掛...將官?
作者: mcl203    時間: 18-6-19 22:47

HK-MAN 發表於 18-6-19 22:45
唔係掛...將官?

已有網友糾正咗啦,非TKO友係對將官,將天,好昜搞亂~~~

作者: HK-MAN    時間: 18-6-19 22:49

mcl203 發表於 18-6-19 22:47
哦,..將乜將勿...
作者: TLHE    時間: 18-6-19 23:54

waiwaileung1 發表於 18-6-19 21:26
龍年效應,升中競爭更大,又無弟妹跟尾,我選陸小,真係勝在一條龍,就算成績一般,升中都唔洗煩。陸小讀得 ...
陸小冇呈分,叩名津難道大,叩其他直资反而可行些!天后男校開放日,我见有位陸小家長不断向家教会和老師打聽自行机会,標準答案叫佢可以一试咁……但其实,家長都明白難道比普通呈分学校更大。

作者: waiwaileung1    時間: 18-6-20 02:15

TLHE 發表於 18-6-19 23:54
陸小冇呈分,叩名津難道大,叩其他直资反而可行些!天后男校開放日,我见有位陸小家長不断向家教会和老師打 ...
咁我都只是話考得好可以叩名津,早年BK都有JM話陸小學生考到九龍城名津迦密中學,亦有陸小學生考到灣仔嘉諾撒小學,直资拔萃小學。同埋去到叩門呢一刻,相信就算有呈分的小學都唔會個個話冇難度吧!
作者: polliebb    時間: 18-6-20 09:46

mcl203 發表於 18-6-19 22:47

其實將官將天都未分到,即非本區,既然唔熟,就唔好亂作評論

作者: mcl203    時間: 18-6-20 09:52

polliebb 發表於 18-6-20 09:46
其實將官將天都未分到,即非本區,既然唔熟,就唔好亂作評論

但考慮到升中,評論都仍然如是,㨂陸慶濤~~~

作者: hkpapa852    時間: 18-6-20 10:27

TLHE 發表於 18-6-19 23:54
陸小冇呈分,叩名津難道大,叩其他直资反而可行些!天后男校開放日,我见有位陸小家長不断向家教会和老師打 ...
天后男校...... 學生無呈分, 又無超強既特異功能的話, 自行200個面試額應該無乜機會, 咁自然連叩門既機會一樣無

作者: mcl203    時間: 18-6-20 11:09

hkpapa852 發表於 18-6-20 10:27
天后男校...... 學生無呈分, 又無超強既特異功能的話, 自行200個面試額應該無乜機會, 咁自然連叩門既機會一 ...

唔知講唔講得,我唔係本區居民~~~

曾經見過,就算陸小體藝生升中,經體藝專業途徑,可能受無呈分影響,機會都係麻麻地~~~

作者: HK-MAN    時間: 18-6-20 11:12

mcl203 發表於 18-6-20 11:09
唔知講唔講得,我唔係本區居民~~~

曾經見過,就算陸小體藝生升中,經體藝專業途徑,可能受無 ...
好多人聽完會傷透心....
作者: mcl203    時間: 18-6-20 11:13

HK-MAN 發表於 18-6-20 11:12
好多人聽完會傷透心....

因,我唔係本區居民~~~~~~

作者: HK-MAN    時間: 18-6-20 11:17

mcl203 發表於 18-6-20 11:13
因,我唔係本區居民~~~~~~
因你太小氣
作者: mcl203    時間: 18-6-20 11:19

HK-MAN 發表於 18-6-20 11:17
因你太小氣

我仲以為傷透心添,仲開心左幾分中~~~

作者: sunnymama2    時間: 18-6-20 11:24

mcl203 發表於 18-6-20 11:19
我仲以為傷透心添,仲開心左幾分中~~~

咩叫體藝生?

作者: Hidiwong    時間: 18-6-20 11:27

我兩個小朋友都讀將天, 將天大部分老師都好有愛心, 課程都不算太深, 其實不算太谷, 默書大約兩至三星期才一次,有好多活動比學生選,小朋友返學開心,
作者: mcl203    時間: 18-6-20 11:30

sunnymama2 發表於 18-6-20 11:24
咩叫體藝生?

運動人~~~
作者: shingyancafe    時間: 18-6-20 11:57

咁公平D講,好難運動又叻學術又好勁既
作者: ms1215    時間: 18-6-20 12:29

Hidiwong 發表於 18-6-20 11:27
我兩個小朋友都讀將天, 將天大部分老師都好有愛心, 課程都不算太深, 其實不算太谷, 默書大約兩至三星期才一 ...

其實我都好鍾意將天,不過擔心龍年效應,升中壓力大,而陸慶濤則有羅氏backup,所以先難揀

作者: mcl203    時間: 18-6-20 12:58

shingyancafe 發表於 18-6-20 11:57
咁公平D講,好難運動又叻學術又好勁既
但我已指係体藝生...即係指基於大家都係体藝生為考慮點~~~

作者: zebrabb    時間: 18-6-20 14:33

ms1215 發表於 18-6-20 12:29
其實我都好鍾意將天,不過擔心龍年效應,升中壓力大,而陸慶濤則有羅氏backup,所以先難揀
...

其實樓主應該係叩門入到將天,那麼應該也是有競爭力的小朋友,將來成績應該會keep得住和更上一層樓。將天升外區B1校戰績不錯,有呈分試,看你本身對呈分試的壓力會不會太大影響。

作者: manmonster    時間: 18-6-20 14:36

回覆 ms1215 的帖子

將軍澳的官津小中,我也最愛將天。如與陸小的「龍」兩者二擇其一,我自己會選將天。
作者: hkpapa852    時間: 18-6-20 16:55

將天呢個簡稱其實好貼切

係將天頂得到應"會一飛沖", 但跟唔上就"會發"
作者: Chenglc    時間: 18-6-20 21:22

升中壓力真係好大,而且好多野唔係你控制到。例如b1學位咁,以往大抽獎階段,迦密主恩&景嶺各有7x個位,宣基&將官中扣除聯繫位都各有5x個。今年輪到大仔抽,鬼整佢因為要借位比觀塘,主恩&景嶺衹各餘5x,將官中情況重衰,得4x個,總數計b1位少左超左一成
作者: zebrabb    時間: 18-6-20 22:12

Chenglc 發表於 18-6-20 21:22
升中壓力真係好大,而且好多野唔係你控制到。例如b1學位咁,以往大抽獎階段,迦密主恩&景嶺各有7x個位,宣 ...

搞乜,點解要借比觀塘架!

作者: Chenglc    時間: 18-6-20 23:28

好似話觀塘區幾年前有屋村相繼入伙,依家D小朋友大左上中學,學位唔夠要外借。呢個講法唔知真唔真,不過各區都要借位比佢就係事實。衹講b1位,舊年西貢區借19 個位比佢,今年加至51個。東區呢,去年衹外借張祝珊3個位;今年就庇記、張記、中婦、聖馬可、民生……各借幾個,夾夾埋埋都過20個。
作者: Chenglc    時間: 18-6-20 23:32

所以都係果句,無弟妹,經濟上又可以支持的,我會選陸小
作者: kirstyau    時間: 18-6-20 23:39     標題: 回覆樓主:

冇呈分,我會選將天。  可惜阿女當年叩唔到。

作者: mormorl    時間: 18-6-21 07:03

其實學校嘅嘢,冇咩話絕對,只有適唔適合,樓主只要根據小朋友同屋企l情況選擇最啱自己嘅就可以了。
作者: zebrabb    時間: 18-6-21 07:34

Chenglc 發表於 18-6-20 23:28
好似話觀塘區幾年前有屋村相繼入伙,依家D小朋友大左上中學,學位唔夠要外借。呢個講法唔知真唔真,不過各 ...

西貢區B1學位已不足,還要借給人,往後幾年,出生率再攀升,那麼教局又要再找其他地方開刀,那麼其他地區都好危喎⋯⋯

作者: sunnymama2    時間: 18-6-21 07:42

zebrabb 發表於 18-6-21 07:34
西貢區B1學位已不足,還要借給人,往後幾年,出生率再攀升,那麼教局又要再找其他地方開刀,那麼其他地區 ...

龍年更加唔夠位

所以只講升中保障,我會揀陸小

作者: haihaimom    時間: 18-6-21 07:55

點揀好?

橫掂都谷,本來是旦一間冇所謂,但考慮到將軍澳區band 1中學嚴重不足,選陸小升中就較有保障。

作者: waiwaileung1    時間: 18-6-21 09:57

龍年已經多人加上學位唔夠如兼要外借的話,認同選陸小升中較有保障。除非唔介意小朋友有機會升唔到英中,只想找合適和喜歡的另計。以下條link 是 14年發表有少許關於將天小六升中。 https://www.edu-kingdom.com/foru ... 1196&extra=page%3D2 那時已經不是出生率高的了,有媽媽話考全级十幾的考不入宣基(1C),只入了好像不知開兩或三班英文班的王華湘(2A),可以參考下。不過,我唔排除佢填表策略有誤。另外,將天網站的升中資料只列派位學校名,人數好像沒有寫,我想問如何可以知道將天歷年派英中的比率? 不過,都係過句。最清楚小朋友的是爸媽自己,這裡意見只供參考,爸媽自己衡量分析,選一間自己喜歡和覺得合適自己的小朋友吧! (純個人意見,不喜勿插)
作者: Chenglc    時間: 18-6-21 20:12

zebrabb 發表於 18-6-21 07:34
西貢區B1學位已不足,還要借給人,往後幾年,出生率再攀升,那麼教局又要再找其他地方開刀,那麼其他地區 ...
其實好幾年前已經開始中學縮班,依家升中人數啱啱過谷底,所以遲幾年應該會加開班數,但係幾時加,你小朋友係咪可以受惠,就係一個未知數
作者: zebrabb    時間: 18-6-21 21:44

Chenglc 發表於 18-6-21 20:12
其實好幾年前已經開始中學縮班,依家升中人數啱啱過谷底,所以遲幾年應該會加開班數,但係幾時加,你小朋友 ...

借來借去都冇辦法,應該學校本身加班加人數會好d,看下將軍澳d小學小班都加左額,冇理由中學學額不相應去提升,將軍澳校網真係

作者: adriantai    時間: 18-6-22 08:48

ms1215 發表於 18-6-20 12:29
...

其實"好鍾意" 係好緊要.

ps: 我個人情況會選陸小

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5