教育王國

標題: 見到心儀中學有後補學位申請表, 但................ [打印本頁]

作者: 常歡笑    時間: 18-6-14 17:54     標題: 見到心儀中學有後補學位申請表, 但................

見申請表有得DOWNLOAD, 但申請需知學校表明不接受任何推薦信件, 咁如果校長/牧師給推薦信, 真的沒有作用嗎?另外, 校長/牧師會否預早比叩門信都係一個問題, 如果不是派位當天遞交, 會否遲人一步呢?
作者: 熱媽    時間: 18-6-14 17:56

常歡笑 發表於 18-6-14 17:54
見申請表有得DOWNLOAD, 但申請需知學校表明不接受任何推薦信件, 咁如果校長/牧師給推薦信, 真的沒有作用嗎? ...
去到叩門位,成績最重要
作者: miriam    時間: 18-6-14 18:46

去到叩門成績行先, 望見張成績表唔得時, 真係申請表都唔收你丫.
作者: Jasmine-4711    時間: 18-6-14 20:19     標題: 回覆樓主:

人地話明唔收,你米浪費,要俾都俾肯收的中學啦

成績及操行最緊要

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-15 01:52

常歡笑 發表於 18-6-14 17:54
見申請表有得DOWNLOAD, 但申請需知學校表明不接受任何推薦信件, 咁如果校長/牧師給推薦信, 真的沒有作用嗎? ...
點解覺得校長/牧師既叩門信有用?講真,如果係熟既,又肯定你足夠勁既,直接打電話已經得。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-15 01:53

Jasmine-4711 發表於 18-6-14 20:19
人地話明唔收,你米浪費,要俾都俾肯收的中學啦

成績及操行最緊要
好多學校都係,只要成績及操行合學校既筆試標準,就有得筆試。

作者: 妹妹頭    時間: 18-6-15 08:35

回覆 王家爸爸 的帖子

我都覺得, 一個校長同校長既電話打招呼, 遠比甚麼推薦信更有用, 信我啦....

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-15 10:26

妹妹頭 發表於 18-6-15 08:35
回覆 王家爸爸 的帖子

我都覺得, 一個校長同校長既電話打招呼, 遠比甚麼推薦信更有用, 信我啦....
原則上你講得啱,通常校長會先要你保證一定會讀先願意打電話俾中學校長,然後補返推薦信以符合程序上既要求。

作者: crazyhippo    時間: 18-6-15 15:55

校長/牧師信, 10個有9個有, 有D學校, 整批信出. 部份組別學生係人人有份
你識搵牧師, 人地吾識咩. 呢個時候, 八寶盡出. 成績最實際

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5