教育王國

標題: 留美讀第10班一年學費住宿生活費 [打印本頁]

作者: calcalcal    時間: 18-5-23 08:02     標題: 留美讀第10班一年學費住宿生活費

想安排呀女去美國讀第10班,寄宿係學校,一年學費、寄宿連生活費約多少呢?知道因人而異,唔同地方亦會不同,但想知道一般、大約費用,自己再參考評估一下,所以希望已經有仔女係果邊讀緊嘅可以提供資料,比我參考一下。感謝!

作者: Catmom    時間: 18-5-23 10:29

calcalcal 發表於 18-5-23 08:02
想安排呀女去美國讀第10班,寄宿係學校,一年學費、寄宿連生活費約多少呢?知道因人而異,唔同地方亦會不同 ...

我都想知

作者: mugtaitai    時間: 18-5-23 19:11

calcalcal 發表於 18-5-23 08:02
想安排呀女去美國讀第10班,寄宿係學校,一年學費、寄宿連生活費約多少呢?知道因人而異,唔同地方亦會不同 ...
我睇返我自己當年讀過嘅寄宿學校,而家嘅學費 + 食宿費係 U$65k 一年,係呢個數目上,再加若干零用(少量就夠,基本上日日都喺學校,冇咩地方使錢),以及放假返屋企或者去別處度假嘅機票食宿,就係一年嘅使費
作者: calcalcal    時間: 18-5-23 19:39

mugtaitai 發表於 18-5-23 19:11
我睇返我自己當年讀過嘅寄宿學校,而家嘅學費 + 食宿費係 U$65k 一年,係呢個數目上,再加若干零用(少量就 ...

介唔介意講係邊個州?

作者: mugtaitai    時間: 18-5-23 21:16

calcalcal 發表於 18-5-23 19:39
介唔介意講係邊個州?
麻省,學校喺麻省西南角一個幾偏僻嘅小鎮,離紐約同波士頓都大約 3 個鐘車程
作者: Joyful    時間: 18-5-25 11:37     標題: 回覆樓主

2018-19年度New England, Mid Atlantic 及加州等比較多人選的地區 學費大概每年US$58k-68k

作者: calcalcal    時間: 18-5-25 18:58

Joyful 發表於 18-5-25 11:37
2018-19年度New England, Mid Atlantic 及加州等比較多人選的地區 學費大概每年US$58k-68k
...

計唔計住宿費?

作者: Joyful    時間: 18-5-25 20:45     標題: 回覆樓主

Boarding school 包食住,如需要上ESL會多加約5一10K

作者: Joyful    時間: 18-5-25 20:55     標題: 回覆樓主

你女有美國身份嗎?如有及當地有親戚可住宿,可讀public school,不用付費。如冇就去private school. Day school 的話平D,但要住host family. Boarding school 貴D及難入D

作者: andykwan    時間: 18-6-17 00:38

妳女是否讀中二? 有沒有準備考SSAT? 學校可以參考
https://www.niche.com/k12/search ... hools/s/california/

作者: calcalcal    時間: 18-6-17 07:28

andykwan 發表於 18-6-17 00:38
妳女是否讀中二? 有沒有準備考SSAT? 學校可以參考
https://www.niche.com/k12/search/best-boarding-high-s ...

來年中二。唔該。

作者: brother4    時間: 18-6-17 11:08     標題: 回覆樓主:

題外話,今年6月15日,美國女童無法站立及行走,後發現有身上蜱虫,叮咬後嚴重後果,郊外小心D

作者: calcalcal    時間: 18-6-18 00:04     標題: 回覆樓主

其實如果唔係過去讀grade10,係咪通常都會再遲啲,係香港讀埋form 6 先過去?

作者: worldpeace    時間: 18-6-18 07:58

brother4 發表於 18-6-17 11:08
題外話,今年6月15日,美國女童無法站立及行走,後發現有身上蜱虫,叮咬後嚴重後果,郊外小心D
...

作者: mugtaitai    時間: 18-6-19 09:03

calcalcal 發表於 18-6-18 00:04
其實如果唔係過去讀grade10,係咪通常都會再遲啲,係香港讀埋form 6 先過去?
...
美國的高中 4 年,由 grade 9-12,如果講課程完整性及連貫性,最理想係由 grade 9 開始,但都要睇各人情況,冇乜話通常邊一年,我同我妹妹當年就 grade 11 先過去,只在美國讀兩年高中,屋企負擔冇咁重;我仔今年暑假後升 grade 9,我問佢是否想過去讀,佢話唔想,話唔捨得班同學仔,想喺香港讀多一兩年先,我由得佢自己決定
作者: Catmom    時間: 18-6-19 22:41

mugtaitai 發表於 18-6-19 09:03
美國的高中 4 年,由 grade 9-12,如果講課程完整性及連貫性,最理想係由 grade 9 開始,但都要睇各人情況 ...

咁請問咁遲去會唔會冇乜學校揀?

作者: mugtaitai    時間: 18-6-20 14:24

Catmom 發表於 18-6-19 22:41
咁請問咁遲去會唔會冇乜學校揀?
你意思係冇乜學校肯收咁高年班嘅學生?我又覺得唔至於,不過如果最後一年(grade 12) 先入,可能比較好嘅學校會猶豫,因為呢年一開學就要報大學了,怕學生未適應,公開試成績又未齊,真係會影響報大學,而大學 placement 係中學其中一個省招牌的 aspect,佢哋未必想冒險。

當然如果係公民入讀公立高中就冇呢個問題,只要你入屋企所屬校區嘅學校,無論邊一年都一定收

作者: Catmom    時間: 18-6-20 14:29

mugtaitai 發表於 18-6-20 14:24
你意思係冇乜學校肯收咁高年班嘅學生?我又覺得唔至於,不過如果最後一年(grade 12) 先入,可能比較好嘅學 ...

我驚學校一般9班收生,到10or11班會冇位

作者: calcalcal    時間: 18-6-20 22:37

mugtaitai 發表於 18-6-19 09:03
美國的高中 4 年,由 grade 9-12,如果講課程完整性及連貫性,最理想係由 grade 9 開始,但都要睇各人情況 ...

請問您當年過去讀11班,只得兩年時間適應、考大學,會唔會幾吃力呢?

作者: mugtaitai    時間: 18-6-21 10:02

Catmom 發表於 18-6-20 14:29
我驚學校一般9班收生,到10or11班會冇位

私校來講,的確係 9班同10班入讀嘅人數最多,再高年班想插班,的確係會難過會 9班 10班入,但如果成績標青嘅話都唔使太擔心,一定會有學校收
作者: mugtaitai    時間: 18-6-21 10:14

calcalcal 發表於 18-6-20 22:37
請問您當年過去讀11班,只得兩年時間適應、考大學,會唔會幾吃力呢?
嚴格來說,係只有一年去適應,因為 12班一開學就要開始申請大學,公開試都要 11班時盡量考晒,都吃力㗎,不過當時屋企只能 afford 到比我11班先去讀,就盡力做,好在我香港讀開的中學程度都深,尤其理科,我去到只需追英文,其他科都十分輕鬆,成績還好吧,之後入到的大學也見得人

我妹妹情況同我相似,都係 11班先出去,佢成績好過我,人又活躍,課外活動多羅羅,美國的大學最喜歡見到呢 D 文武雙全的學生,佢後來入到的大學係世界級的名校

作者: RACHEL888    時間: 18-7-8 16:00

mugtaitai 發表於 18-5-23 19:11
我睇返我自己當年讀過嘅寄宿學校,而家嘅學費 + 食宿費係 U$65k 一年,係呢個數目上,再加若干零用(少量就 ...

大約多少年前?

作者: mugtaitai    時間: 18-7-17 10:57

RACHEL888 發表於 18-7-8 16:00
大約多少年前?
30 幾年前,當年我讀的時候學費+ 食宿大約 2 萬幾一年,而家要 6 萬幾了
作者: RACHEL888    時間: 18-7-17 10:58

mugtaitai 發表於 18-7-17 10:57
30 幾年前,當年我讀的時候學費+ 食宿大約 2 萬幾一年,而家要 6 萬幾了

oic  
唔該哂

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5