教育王國

標題: 大埔沐思VS觀塘瑪利諾書院 [打印本頁]

作者: peace    時間: 18-5-21 16:50     標題: 大埔沐思VS觀塘瑪利諾書院

廣思集益,
家住大埔, 小朋友BAND 1C
假設2間都有機會收的話, 值唔值嘥時間出觀塘返學呢?

作者: marcus_hclee    時間: 18-5-21 21:52     標題: 回覆樓主

如果是我,我會揀沐恩⋯⋯
不想小朋友每天坐長途巴士來回

作者: virgokaren    時間: 18-5-21 23:04

peace 發表於 18-5-21 16:50
廣思集益,

住大埔就唔出觀塘,觀塘咁多人,多商場,咁混雜。

作者: Arabellahk    時間: 18-5-21 23:08

廣思集益,
觀塘瑪利諾書院

作者: tpmon    時間: 18-5-22 13:04

廣思集益,

觀瑪是觀塘Band 1B。大埔Band 1C,就算比你抽到,入到去可能考中下遊至包尾,反而影響小朋友自信心。

作者: tpmon    時間: 18-5-22 13:43     標題: 回覆樓主:

我細個在觀塘成長謮書,結婚後在大埔住,好清楚這兩區。

你想唔搬屋(在大埔住),希望小朋友入觀瑪讀為乜,為讀男校?為提高入大學率?

(註 : 沐恩的入大學率比觀瑪約低1x%,但大埔的迦密柏雨、莫壽增和王肇枝的入大學率比觀瑪高!)

作者: maths    時間: 18-5-22 15:56     標題: 回覆樓主

兩間都好好,但宗教唔同,樓主會否考慮這點?

作者: pigsa    時間: 18-5-22 18:17

tpmon 發表於 18-5-22 13:43
我細個在觀塘成長謮書,結婚後在大埔住,好清楚這兩區。

你想唔搬屋(在大埔住),希望小朋友入觀瑪讀為乜, ...

我自己讀沐恩畢業
不過都成廿年了
我印象中的沐恩是宗教氣氛極濃⋯宗教科是有點要求
而沐恩本身都谷
校風都很好同老師都很有愛心
升大學就真係靠囡囡自己努力啦
我覺得呢間中學老師好有heart都師資幾好
畢業了咁耐當年老師有些都仲教緊⋯
希望幫到你

作者: dingdingba    時間: 18-5-22 20:46

其實1B同1C有咁大差別嗎 ?1C去到1B 好大可能會考包尾嗎? 個人冇做過統計, 純感覺覺得1A啲學生競爭性真係大啲嘅,1B and 1C 唔覺得差太遠
作者: tpmon    時間: 18-5-22 21:14

dingdingba 發表於 18-5-22 20:46
其實1B同1C有咁大差別嗎 ?1C去到1B 好大可能會考包尾嗎? 個人冇做過統計, 純感覺覺得1A啲學生競爭性真係大 ...

但觀塘區冇Band 1A男校,區內Band 1A、Band 1B 男生大多入讀聖言和觀瑪(兩間都出產過狀元)。

Band 1C生在以上兩校,相對要較努力,才可考上全級/班中間的位置。

作者: Fanny_ma    時間: 18-5-22 22:59

其實沐恩也很樸素務實,也有學生考上醫科
作者: tpmon    時間: 18-5-23 03:08

Fanny_ma 發表於 18-5-22 22:59
其實沐恩也很樸素務實,也有學生考上醫科

沐恩比較低調,校風不錯,是大埔Band 1C學生的好學校,成績已超越恩主教和羅定邦。

因Band 1C,只是成績未及柏雨、莫和王而已。

入大學得靠學生自己的努力和建立良好的根底。我以前在觀塘讀Band 1中學,很多老師不識教書(只有少數幾科的老師是好的),不照顧成績較差的學生,考會考個個靠自己。

作者: angiehouse    時間: 18-5-23 07:34

廣思集益,

比我吾會長途反學,觀塘比較雜,人多車多,地鐵勁多人,大埔環境好d,反正兩間成績都差吾多

作者: little_yolky    時間: 18-5-23 08:53

angiehouse 發表於 18-5-23 07:34
比我吾會長途反學,觀塘比較雜,人多車多,地鐵勁多人,大埔環境好d,反正兩間成績都差吾多
...
兩間學校既成績都唔算話差唔多, 不過, 如果樓主小朋友係B1C, 其實沐恩係相當合適。沐恩校風唔錯, 又近屋企, 無咁雜。

大埔有車直出觀塘, 要睇樓主住大埔邊度, 一程巴士就得。

作者: peace    時間: 18-5-23 10:37

多謝各位意見, 其實我都覺得沐恩是適合, 但因觀瑪某種運動上的配套及成績比較好, 另我有小小心動.   
大家都講得啱, 唔好長途拔踄返學, 觀塘又較雜.
如果係沙田區我一定𦧲飯應.

作者: peace    時間: 18-5-23 10:40

回覆 pigsa 的帖子

pigsa,

TKS ! 沐恩真係較低調,
其實宜家沐恩谷唔谷呢? 功課/測驗是否多呢?

作者: tpmon    時間: 18-5-23 10:44

peace 發表於 18-5-23 10:37
多謝各位意見, 其實我都覺得沐恩是適合, 但因觀瑪某種運動上的配套及成績比較好, 另我有小小心動.   
大家 ...

為什麼自行不選一間沙田Band 1C 中學,大把好選擇。

運動方面,觀瑪只是棒球較出色。另外,觀瑪位於翠屏道與協和街交界,在觀塘地鐵站步行要15 分鐘。

作者: peace    時間: 18-5-23 11:14

回覆 tpmon 的帖子

TPMON,

你好叻, 是有選一間沙田BAND 1c, 如果收的話就太好了.
係, 就係因為要行成十幾分鐘, 所以更加卻步

作者: tpmon    時間: 18-5-23 12:13

peace 發表於 18-5-23 11:14

TPMON,

出身觀塘,現大埔街坊,互相幫忙唧!

作者: pigsa    時間: 18-5-23 12:15

peace 發表於 18-5-23 10:40
回覆 pigsa 的帖子

pigsa,

我無再聯絡舊校唔知
不過印象中只是多小測
功課量唔多
學校是一個好有活力的地方又不只是死讀書的
教會學校不用擔心囡囡學壞

唔建議樓主要阿囡出市區返學啦⋯⋯好易學壞架⋯

作者: tpmon    時間: 18-5-23 12:22

pigsa 發表於 18-5-23 12:15
我無再聯絡舊校唔知
不過印象中只是多小測
功課量唔多

我知道大埔的沐恩和恩主教,每間都有出產過兩至三位本地歌手。

作者: peace    時間: 18-5-23 12:34

THANK YOU

作者: peace    時間: 18-5-23 12:34

THANK YOU

作者: ggfather222    時間: 18-5-23 14:45

你說KT 沒有B1A 男校, 觀瑪也是B1B, 聖言不是較觀瑪好嗎? KT B1A 沒有男校 只有女校? 或男,女校嗎??
作者: mrs.so    時間: 18-5-23 15:22     標題: 回覆樓主:

我侄仔現讀沐恩中一
今年沐恩/恩主教中一有B2學生
沐恩不是太谷
活動都可以接受
如果孩子聽教聽話願意努力讀書,沐恩應該可以順利。

作者: tpmon    時間: 18-5-23 15:45

ggfather222 發表於 18-5-23 14:45

你說KT 沒有B1A 男校, 觀瑪也是B1B, 聖言不是較觀瑪好嗎? KT B1A 沒有男校 只有女校?  ...

聖言(全觀塘網最好的男校)的公開試成績,比觀瑪好,但應該都是Band 1B。

觀塘最top 現在是藍田聖保祿(女校),但我不確定她到Band 1A未,請你問問hkpapa852 最新的DSE 數據。

作者: hkpapa852    時間: 18-5-23 16:02

你說KT 沒有B1A 男校, 觀瑪也是B1B, 聖言不是較觀瑪好嗎? KT B1A 沒有男校 只有女校?  ...
以DSE成績計,觀塘區沒有一間B1A中學

作者: tpmon    時間: 18-5-23 16:04

聖言、觀瑪、藍田聖保祿都出過HKCEE 或 DSE 狀元。

雖然average Band 1B,但在這三間中學最Top 的少數學生,級數一定超越Band 1A。

作者: peace    時間: 18-5-23 16:17

回覆 mrs.so 的帖子

Thank you

作者: peace    時間: 18-5-23 16:19

mrs. So.

今年BAND1位不足, 相信99%都是BAND1了. 對嗎?

作者: mrs.so    時間: 18-5-23 16:35

peace 發表於 18-5-23 16:19

mrs. So.

今年大埔區學位不足情況已加了第三組別學位,其餘中學個位十位加學位。

作者: H9713325    時間: 18-5-23 17:02

衡量一間地區名校banding, 我覺得用入三大率黎比較實際過淨用dse成績。。。。講到幾勁幾好都無用,連三大都入唔到,仲band1A band1B有咩意思
作者: little_yolky    時間: 18-5-23 17:18

mrs.so 發表於 18-5-23 16:35
今年大埔區學位不足情況已加了第三組別學位,其餘中學個位十位加學位。
...
加第三組別學位有鬼用咩, 唉!真係。
作者: mrs.so    時間: 18-5-23 17:19

H9713325 發表於 18-5-23 17:02
衡量一間地區名校banding, 我覺得用入三大率黎比較實際過淨用dse成績。。。。講到幾勁幾好都無用,連三大都 ...

有意思
理智

作者: mrs.so    時間: 18-5-23 17:21

little_yolky 發表於 18-5-23 17:18
加第三組別學位有鬼用咩, 唉!真係。

請問有何方法解決學位不足?

作者: little_yolky    時間: 18-5-23 17:38

mrs.so 發表於 18-5-23 17:21
請問有何方法解決學位不足?
先增加校本評核有正增長既學校。加埋D B3學額有咩用, 大埔最缺既係好既B2學校。唔好同我講學校無banding呢D官腔, 邊間學校教得好, 邊間唔好, 教育局心知肚明, 唔係做乜集中加B3學校。北區位唔足又走過嚟, 我哋人口又增長, 又撥咗位俾雙非, 我哋好唔夠用。
作者: mrs.so    時間: 18-5-23 17:41

little_yolky 發表於 18-5-23 17:38
先增加校本評核有正增長既學校。加埋D B3學額有咩用, 大埔最缺既係好既B2學校。唔好同我講學校無banding呢D ...

你既好同其他人既唔同

我認同大埔B2無得好揀

但對於大埔家長亦有唔同睇法

同樣我哋一樣可以向外區出發揀校

不是官腔,是面對現實,北區出大埔,同樣大埔出外區,大家都同樣要面對。

並且支援學生既家長好渴求入讀卍慈及大光,對於有需求既家長係好事。

作者: little_yolky    時間: 18-5-23 17:45

mrs.so 發表於 18-5-23 17:41
你既好同其他人既唔同

我認同大埔B2無得好揀
你睇睇其實大埔有能力可以外闖既小學實在唔多, 基本都係留守大埔。北區嚴重短缺, 無辦法。大埔B1, B3都唔驚, 最驚做B2A。我樓下仔仔自行都揀沙田B2, 如果大埔多D揀, 做乜要遠走他鄉。
作者: mrs.so    時間: 18-5-23 17:49

little_yolky 發表於 18-5-23 17:45
你睇睇其實大埔有能力可以外闖既小學實在唔多, 基本都係留守大埔。北區嚴重短缺, 無辦法。大埔B1, B3都唔驚 ...

闖唔闖好視乎家長及學生
我自己就係派乙一再外闖成功既例子,同年有幾個畢業同學入了外區及耀中國際
好多家長擔心成敗得失,知道自己仔女有實力,但又怕家庭經濟問題,才留原區,所以千萬種原因,未必小學無實力可言。

作者: tpmon    時間: 18-5-23 17:58

mrs.so 發表於 18-5-23 17:49
闖唔闖好視乎家長及學生
我自己就係派乙一再外闖成功既例子,同年有幾個畢業同學入了外區及耀中國際
好多 ...

mrs so 是大埔人嗎?

作者: mrs.so    時間: 18-5-23 18:01

tpmon 發表於 18-5-23 17:58
mrs so 是大埔人嗎?

是,兩個孩子大埔幼小中,我自己也是大埔幼小中長大

作者: tpmon    時間: 18-5-23 18:17

mrs.so 發表於 18-5-23 18:01
是,兩個孩子大埔幼小中,我自己也是大埔幼小中長大

唔掛得之mrs so 和little_yolky 對大埔的幼小中學都咁熟。

我覺得大埔空氣好,是退休的好地方。但對小朋友讀書升學選擇和我每天來回港島區用3小時上下班,大埔則不是好地方。

如我有本事,我都想搬屋,退休後才返回大埔住。

作者: mrs.so    時間: 18-5-23 18:20

tpmon 發表於 18-5-23 18:17
唔掛得之mrs so 和little_yolky 對大埔的幼小中學都咁熟。

我覺得大埔空氣好,是退休的好地方。但對小朋 ...

認同!

我孩子叩門成功外區,完全無想過拎住B2至B3成績可以叩五間沙田九龍微調及直資獲取錄,所以孩子潛力未必可估,我一家人和小學校長老師都好興奮。

作者: tpmon    時間: 18-5-23 18:32

mrs.so 發表於 18-5-23 18:20
認同!

我孩子叩門成功外區,完全無想過拎住B2至B3成績可以叩五間沙田九龍微調及直資獲取錄,所以孩子潛 ...

EK 真的好多勁人

作者: mrs.so    時間: 18-5-23 18:40

tpmon 發表於 18-5-23 18:32
EK 真的好多勁人

我當年好想大既試伊中,聖言,福中,曾記,呂記
大既的確如願入了大埔傳統英中,同時我自己係地區工作者,自己做好功課閱讀各中學報告,會略知成績,所以EK有數字勁人,亦有實戰叻人,大家努力吧!

另外,我也是觀塘西貢半邊原居民,所以也略知觀塘區情況。

作者: H9713325    時間: 18-5-23 18:50

mrs.so 發表於 18-5-23 18:40
大既的確如願入了大埔傳統英中,同時我自己係地區工作者, ...
數字勁人
作者: tpmon    時間: 18-5-23 18:52

大既的確如願入了大埔傳統英中,同時我自己係地區工作者, ...

我出生在觀塘,婚後住大埔,返工多年都在港島區。所以只是缺乏足夠資金,跨區住應可適應。

作者: mrs.so    時間: 18-5-23 18:57

tpmon 發表於 18-5-23 18:52
我出生在觀塘,婚後住大埔,返工多年都在港島區。所以只是缺乏足夠資金,跨區住應可適應。
...

我好多年前返工過海,然後九龍返工,真係好辛苦!

何況孩子返學放學都要接受迫車迫人!

作者: tpmon    時間: 18-5-23 19:11

mrs.so 發表於 18-5-23 18:57
我好多年前返工過海,然後九龍返工,真係好辛苦!

何況孩子返學放學都要接受迫車迫人!

揾食艱難,我返工難選區。我工作的行業,多數公司集中在港島和西九。就算我想在大埔返工,都沒有我行業的工。

現在寄望儲夠錢搬區住,小朋友中學轉校網,住近些返工地點。

作者: mrs.so    時間: 18-5-23 19:18

tpmon 發表於 18-5-23 19:11

揾食艱難,我返工難選區。我工作的行業,多數公司集中在港島 ...

在職媽媽想法大致相同

我兩個孩子小學時都會久不久講想媽咪陪我返學放學唔要菲傭姐姐湊,聽到係心痛,但現實就係現實,為錢而努力工作。

作者: simoncchan    時間: 18-5-25 12:01

我也是出身觀塘,現大埔街坊. ALSO觀塘瑪利諾書院舊生.
讀觀塘瑪利諾書院,校風好..

作者: tpmon    時間: 18-5-25 20:41

simoncchan 發表於 18-5-25 12:01

我總覺得樓主不會搬屋,目前try 沙田區的Band 1C中學,是最佳option!

作者: tpmon    時間: 18-5-25 20:48

simoncchan 發表於 18-5-25 12:01

原來我三年前也談過觀瑪:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3068440

作者: hahaha1231    時間: 18-6-10 17:14

tpmon 發表於 18-5-23 03:08
沐恩比較低調,校風不錯,是大埔Band 1C學生的好學校,成績已超越恩主教和羅定邦。

因Band 1C,只是成績 ...

沐恩勁過恩主教?

作者: Mok426    時間: 18-6-10 19:18     標題: 回覆樓主

大埔人,Band 3成績入咗ltp

作者: tpmon    時間: 18-6-10 23:07

hahaha1231 發表於 18-6-10 17:14
沐恩勁過恩主教?

很多年前剛相反。

現在這一年是。

作者: tpmon    時間: 18-6-10 23:09

Mok426 發表於 18-6-10 19:18
大埔人,Band 3成績入咗ltp

他咁好彩,ltp 跌極Band暫都有Band 2B。

作者: Fanny_ma    時間: 18-6-10 23:23

tpmon 發表於 18-6-10 23:09
他咁好彩,ltp 跌極Band暫都有Band 2B。
羅定邦收生範圍好闊,會取錄一撮 英文良佳的 b3 生,總之考羅校,最緊要英文好,就咩都有得傾。不過前幾年學生少,近年學童回升就未必甘,因羅校在大埔區仍是 b2a 之選。
作者: tpmon    時間: 18-6-10 23:30

Fanny_ma 發表於 18-6-10 23:23
羅定邦收生範圍好闊,會取錄一撮 英文良佳的 b3 生,總之考羅校,最緊要英文好,就咩都有得傾。不過前幾年 ...

樓主主要問沐恩。我們或許不要再在此個post談羅定邦和恩主教了。

作者: Mok426    時間: 18-6-11 00:23     標題: 回覆樓主

我英文都係得個B,中文+數學攞C

作者: kin818kin    時間: 18-8-29 14:12

little_yolky 發表於 18-5-23 17:38
先增加校本評核有正增長既學校。加埋D B3學額有咩用, 大埔最缺既係好既B2學校。唔好同我講學校無banding呢D ...

好讚成﹗

計我話應該公平d ,每個banding 都加一班就差不多

作者: kin818kin    時間: 18-8-29 14:14

little_yolky 發表於 18-5-23 17:45
你睇睇其實大埔有能力可以外闖既小學實在唔多, 基本都係留守大埔。北區嚴重短缺, 無辦法。大埔B1, B3都唔驚 ...

選沙田band 2?知唔知邊間?沙田band 2 係米都係分中文班及英文班?

作者: little_yolky    時間: 18-8-29 14:16

認同!

我孩子叩門成功外區,完全無想過拎住B2至B3成績可以叩五間沙田九龍微調及直資獲取錄,所以孩子潛 ...
過幾年阿妹派得唔掂, 我都諗住返沙田叩下。我哋學校過往都有同學仔話係B3成績, 但都叩到冷門B1尾直資, 都唔係話一定無可能。
作者: kin818kin    時間: 18-8-29 14:18

認同!

你好勇敢小朋友亦都好叻

當知道小朋友 b2-b3 成績時,你有無想過一早報外區直資?因為等到7月學校的位相對就會更少更難入

作者: kin818kin    時間: 18-8-29 14:35

原來你咁熟悉係有原因既

咁我想請教你,我女今年小六,亦都要面對少B1位的命運,學校方面又太神秘,我只可以估數我女大慨是 band 1 中或 band 1 尾的程度,所以都有考慮年尾去考福中。但亦都因為路程遙遠,一直都1516。唔知 mrs. so 有什麼意見呢?覺得福中如何?

作者: kin818kin    時間: 18-8-29 14:47

mrs.so 發表於 18-5-23 19:18
在職媽媽想法大致相同

我兩個孩子小學時都會久不久講想媽咪陪我返學放學唔要菲傭姐姐湊,聽到係心痛,但 ...

我家好彩請到位盡責的菲姐姐,可以幫到照顧小朋友及做家務,叫做放心。大家搵食想做ftm 都唔得

我婚後多工作都係港島區,居住大埔。而婚前小學中學及居住都係官塘,相比官塘及大埔,官塘的確人口眾多,品流亦比大埔複雜。
但是,大埔可選的學校實在有限,再加上缺乏 band 1 位真係想都想到頭爆

作者: little_yolky    時間: 18-8-29 15:00

kin818kin 發表於 18-8-29 14:47
我家好彩請到位盡責的菲姐姐,可以幫到照顧小朋友及做家務,叫做放心。大家搵食想做ftm 都唔得

...
大埔最缺既係B2位呀
作者: kin818kin    時間: 18-8-29 15:22

little_yolky 發表於 18-8-29 15:00
大埔最缺既係B2位呀

現在仲有兩次試未考,真唔知阿女會唔會跌到B2 ,如果係就輪到佢啦

如果沐恩同福中比,你點睇?

作者: little_yolky    時間: 18-8-29 16:29

kin818kin 發表於 18-8-29 15:22
現在仲有兩次試未考,真唔知阿女會唔會跌到B2 ,如果係就輪到佢啦

如果沐恩同福中比,你點睇?
福中成績係好D, 不過睇你介唔介意比較多普通話同學啦, 應該學校文化都係唔同D。如果小朋友係B1C, 沐恩都好丫, 不過B1位唔係咁足, 福中收咗就放心囉。福中高中都唔係全英喎。
作者: kin818kin    時間: 18-8-30 09:39

little_yolky 發表於 18-8-29 16:29
福中成績係好D, 不過睇你介唔介意比較多普通話同學啦, 應該學校文化都係唔同D。如果小朋友係B1C, 沐恩都好 ...
佢好似已經轉左全部英文班,唔係一直都會英文教學直上嗎?上到高中又變中文?

作者: little_yolky    時間: 18-8-30 10:19

kin818kin 發表於 18-8-30 09:39
佢好似已經轉左全部英文班,唔係一直都會英文教學直上嗎?上到高中又變中文?
...

福中係英文教, 不過高中唔係全部英文班, 會有班中文考DSE, 幾多班就唔知, 你刨下小時了了啲帖, 佢有講。

如果英文底跟唔上, 學校開中文班俾呢D小朋友考, 等佢哋DSE成績好D, 都未嘗唔係一件好事。

作者: kin818kin    時間: 18-8-30 10:44

little_yolky 發表於 18-8-30 10:19
福中係英文教, 不過高中唔係全部英文班, 會有班中文考DSE, 幾多班就唔知, 你刨下小時了了啲帖, 佢有講。

...

明白﹗謝謝﹗

咁等我問問小時了了。佢有咁多文,唔知點搵

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5