教育王國

標題: 香港「母語教育 」到底用什麼語言教比較好? [打印本頁]

作者: Arabellahk    時間: 18-5-10 14:46     標題: 香港「母語教育 」到底用什麼語言教比較好?

香港「母語教育 」到底用什麼語言教比較好?

作者: hkpapa852    時間: 18-5-10 14:54

Arabellahk 發表於 18-5-10 14:46
用咩語言唔重要, 最重要應該係搵阿媽去教同由阿媽俾分

作者: 王家爸爸    時間: 18-5-10 15:02

Arabellahk 發表於 18-5-10 14:46
香港大部分人既「母語 」係中文或者英文,其實無話邊樣重要啲。用英文教有用英文教既好處,用中文教有用中文教既好處,最緊要係小朋友吸收到,又應用到,無話邊樣比較好。
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-10 15:03

hkpapa852 發表於 18-5-10 14:54
阿媽一定話你滿分。
作者: Yanamami    時間: 18-5-10 18:05

王家爸爸 發表於 18-5-10 15:03
阿媽一定話你滿分。
錯!阿媽通常恨鉄不成鋼,係永遠可以比而家做得再好d.
作者: ANChan59    時間: 18-5-10 21:48

Yanamami 發表於 18-5-10 18:05
錯!阿媽通常恨鉄不成鋼,係永遠可以比而家做得再好d.

大細 Y 舉腳贊成及認同

作者: Yanamami    時間: 18-5-10 22:57

ANChan59 發表於 18-5-10 21:48
大細 Y 舉腳贊成及認同
佢地表示不受影响,你有你恨,佢地有佢地軌跡,完全失控
作者: Arabellahk    時間: 18-5-19 13:30

母語教育不僅僅是家庭教育還應包括學校教育

作者: 王家爸爸    時間: 18-5-20 14:35

Arabellahk 發表於 18-5-19 13:30
「母語教育」不僅僅是家庭教育還應包括學校教育
毛姨姨話數1、2、3用嘜語言嗰種就係母語。
作者: Yanamami    時間: 18-5-20 15:22

王家爸爸 發表於 18-5-20 14:35
毛姨姨話數1、2、3用嘜語言嗰種就係母語。
我話除叫爸媽外(乜語言都差不多),BB最快識叫係:奶奶、餅餅、水水、俾、要……
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-20 17:05

Yanamami 發表於 18-5-20 15:22
我話除叫爸媽外(乜語言都差不多),BB最快識叫係:奶奶、餅餅、水水、俾、要…… ...
如果係潮州、福建一帶,可能先識講「嫑」,比奶奶、爸爸、媽媽更容易發音。
作者: Yanamami    時間: 18-5-20 17:47

王家爸爸 發表於 18-5-20 17:05
如果係潮州、福建一帶,可能先識講「嫑」,比奶奶、爸爸、媽媽更容易發音。 ...
惨……禁細个就“嫑”……有排服侍呢个小皇帝了
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-20 17:48

Yanamami 發表於 18-5-20 15:22
我話除叫爸媽外(乜語言都差不多),BB最快識叫係:奶奶、餅餅、水水、俾、要…… ...
其實媽媽既叫法唔係真係乜語言都差不多,我細個既時候聽過既有:
潮州人叫「阿ne」、「哎」(羅馬拼音大約係"ai");
客家人叫「阿me」(羅馬拼音大約係"a", "mi");
閩南人叫「阿ne」、「姨啊」(羅馬拼音大約係"i", "a");
廣州人、Loushang佬叫「啊姨」、「娘」、「媽」都有。

作者: Yanamami    時間: 18-5-20 17:55

王家爸爸 發表於 18-5-20 17:48
其實媽媽既叫法唔係真係乜語言都差不多,我細個既時候聽過既有:
潮州人叫「阿ne」、「哎」(羅馬拼音大約 ...
我又唔識禁多方言……淨係听过广東話PTH英文同上海話咋.
作者: 王家爸爸    時間: 18-5-20 18:21

Yanamami 發表於 18-5-20 17:55
我又唔識禁多方言……淨係听过广東話PTH英文同上海話咋.
上海話好難學,我試過同鄰居學,但係只記得一句:A Lai Shaan Hai Le。
作者: Yanamami    時間: 18-5-20 18:27

王家爸爸 發表於 18-5-20 18:21
上海話好難學,我試過同鄰居學,但係只記得一句:A Lai Shaan Hai Le。

听得多都估到dd………估咋~
作者: yyy8182    時間: 18-5-22 15:21

作者: ANChan59    時間: 18-5-22 18:19

Arabellahk 發表於 18-5-19 13:30
「母語教育」不僅僅是家庭教育還應包括學校教育

你認真便輸了,他只是開玩笑!

作者: Arabellahk    時間: 18-6-11 00:09

王家爸爸 發表於 18-5-20 18:21
福建話也很難學

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-11 08:51

Arabellahk 發表於 18-6-11 00:09
福建話也很難學
福建話其實係一種統稱,如果係福州話、莆田話,真係一啲都聽唔明。如果係廈門話,識講潮州話應該聽得明啲啲,足夠一般溝通。
作者: MrBeast    時間: 18-6-11 09:08

Yanamami 發表於 18-5-10 22:57
佢地表示不受影响,你有你恨,佢地有佢地軌跡,完全失控
你練什麼鋼?Valyrian steel?
作者: hkpapa852    時間: 18-6-11 09:10

咩叫母語? 好簡單, 當你每朝瞓醒, 第一事係心入面想既事情, 係用咩語言, 咪就係你既母語囉!
作者: Arabellahk    時間: 18-6-23 14:39

香港『母語教育』主要分為家庭教育和學校教育。
家庭教育以父母及相關家庭成員為主,在香港大多數家庭用粵語,還有不少用英語,還有用兩種或以上語言,同時使用粵語和英語的占得比例應該不少,還有同時用粵語、英語和普通話,比如前財政司司長梁錦松的家庭就用這三種語言。
學校教育,香港的幼兒園、小學大多數用粵語,一部分用英語,還有更少的其他語言,到了中學用英語教學比例大幅增加,加上國際學校,估計在中學階段,香港至少有40%學校用英語教學,到了大學又全部使用英語教學。這種在學生求學階段,不斷調整語言比例,在全世界都少有。造成部分香港學生因語言問題學不好,不能升理想學校,把精力和時間花費在學習語言上。從幼稚園到大學教育,世界上絕大多數國家或地區都用其一種常用語言教育學生,例如,美國用英語,中國用普通話,俄羅斯用俄語,英國用英語,法國用法語,德國用德語。
作者: Felix223    時間: 18-6-23 15:01

Arabellahk 發表於 18-6-23 14:39
家庭教育以父母及相關家庭成員為主,在香港大多數家庭用粵 ...

咁其實想表達D咩?有咩好建議?

作者: Arabellahk    時間: 18-6-23 15:26

Felix223 發表於 18-6-23 15:01
咁其實想表達D咩?有咩好建議?

香港學校教育是否需進行教學語言改革?如改革主流學校教學語言,下列方式你會同意哪種?

1.從幼稚園、小學、中學到大學全部用粵語。英語幼稚園、小學、中學要改為粵語教學,大學需改為粵語教學。

2.從幼稚園、小學、中學到大學全部用英語。粵語幼稚園、小學、中學要改為英語教學,大學繼續使用英語教學。

3.從幼稚園、小學、中學到大學粵語和英語並行。即中學根據小學使用的語言比例調整教學語言比例,大學根據中學語言比例調整教學語言比例,過度階段,現有大學提供一定比例用粵語授課的學位。將來,部分現有大學改為粵語教學,如香港中文大學改為中文教學更名正言順,或建新的粵語大學。

作者: Sagreen    時間: 18-6-23 15:31

Arabellahk 發表於 18-6-23 15:26
香港學校教育是否需進行教學語言改革?如改革主流學校教學語言,下列方式你會同意哪種?
1.從幼稚園、小學 ...

粵話大學,用中文書?定英書中教?

作者: Felix223    時間: 18-6-23 15:39

Arabellahk 發表於 18-6-23 15:26
1.從幼稚園、小學 ...

1. 的方法,完全粵語教學套用去到幼稚園丶小學、中學丶大學已經唔work la!政府仲唔巴不得將全世界改為普通話!

香港人的英文程度更加比以前嗰代大倒退都似

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-23 23:00

家庭教育以父母及相關家庭成員為主,在香港大多數家庭用粵 ...
香港既『母語』其實一直都在變,從英治前既圍頭話,到之後既客家話,然後民國時期多咗講潮州話、福建話、上海話既人移民香港,變咗好似每區有自己既語言,英治中期為方便管理,統一做廣州話(同英文),所以現在幾乎個個香港人都識講廣州話(除咗部分老人家、部分外國人同部分新移民)。因為廣州話始終係最多香港人識既說話,所以無論點都好,廣州話都需要係其中一種小學、中學教學語言既選擇(最少喺短時間內需要係),否則廣州話好快會好似香港既圍頭話、客家話、潮州話、福建話、上海話咁,只有八、九十歲既阿婆、阿伯先識。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-23 23:01

Sagreen 發表於 18-6-23 15:31

B3大學?
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-23 23:05

hkpapa852 發表於 18-6-11 09:10
咩叫母語? 好簡單, 當你每朝瞓醒, 第一事係心入面想既事情, 係用咩語言, 咪就係你既母語囉! ...
咁香港人既母語會好複雜,我覺得保守英文、普通話、廣州話已經足夠。講其他話既就需要將就下。
作者: Felix223    時間: 18-6-24 11:13

王家爸爸 發表於 18-6-23 23:00
香港既『母語』其實一直都在變,從英治前既圍頭話,到之後既客家話,然後民國時期多咗講潮州話、福建話、上 ...

話時話,而家真係少咗聽人講上海話丶客家話。

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-24 15:27

Felix223 發表於 18-6-24 11:13
圍頭話更少人講
作者: ACE2126    時間: 18-6-24 16:13

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-6-24 16:58

Felix223 發表於 18-6-24 11:13

我學校班老師都茅捱 d 客家話咁好

咁耐我淨係聽過一個同學講上海話。

宜家係小朋友面前聽電話我會用客家話,佢地八唔到我講咩

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-24 21:40

1998Ruby1998 發表於 18-6-24 16:58
我學校班老師都茅捱 d 客家話咁好

咁耐我淨係聽過一個同學講上海話。
老師講:捱唔希客家然。
作者: Arabellahk    時間: 18-6-26 15:20

Sagreen 發表於 18-6-23 15:31

用粵語教學的中文大學,除英語西班牙語法語等語言專業的課程,當然用中文書。就像現在中文小學用粵語教常識,用中文常識書,英文小學用英文教常識,用英文常識書。

作者: Sagreen    時間: 18-6-26 19:12

Arabellahk 發表於 18-6-26 15:20
用粵語教學的中文大學,除英語、西班牙語、法語等語言專業的課程,當然用中文書。就像現在中文小學用粵語 ...

問題就係度,香港有合適的中文大學書籍?有合適及足夠的粵言大學教授?而家唔係起間校舍後,相關的配套就會有囉。
如果真係成事,難以想像其學術水平。

作者: Arabellahk    時間: 18-7-4 00:50

Sagreen 發表於 18-6-26 19:12

問題就係度,香港有合適的中文大學書籍?有合適及足夠的粵 ...
如果香港決定將大學教學語言改為粵語,肯定會有一個過渡期,比如6年或12年,教育局有足夠的時間準備教科書。方法很多,如教育局組織編寫教科書,或書商編寫教科書,或書商將原有英文教科書翻譯成中文,也可引進部分台灣教科書,或引進部分大陸教科書(需由出版社將簡體改為繁體)。現在大學中的教師能講粵語的很多,這麼長的過渡期,足以解決教師粵語教學問題。

作者: Arabellahk    時間: 18-7-5 13:30

林鄭拒絕用英文再次回答用粵語已回答過的同樣問題,並提出增設雙語傳譯,是否可行?
作者: Arabellahk    時間: 18-10-8 14:26

教育局局長楊潤雄接受電台訪問時稱,普通話學中文將成主流
作者: Yanamami    時間: 18-10-8 14:32

Arabellahk 發表於 18-6-26 15:20
用粵語教學的中文大學,除英語、西班牙語、法語等語言專業的課程,當然用中文書。就像現在中文小學用粵語 ...
我地中小用英文GS的
作者: little_yolky    時間: 18-10-8 15:10

Arabellahk 發表於 18-10-8 14:26
我哋學校剛剛改返用粵語主導教中文課喎, 都會教普通話, 但老師教課文、學生討論或默書時, 會改用粵語。另外, 中文大學既「中文」係中國文化咁解, 唔係「中國語文」呀朋友。
作者: 2jkidsfather    時間: 18-10-8 15:17

佢唔係咁講, 可能冇得繼續升官發財。
唔係嘛,你咁都唔知?仲要攞呢個題目嚟講?

作者: Yanamami    時間: 18-10-8 15:17

佢有心要做,-代唔得,两代唔掂,第三代都好有机……睇下广州同上海新-代都用PTH……
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-10-8 15:19

回覆 Arabellahk 的帖子

灣仔 St Jo 中文教常識,新油 英文教常識。
作者: little_yolky    時間: 18-10-8 15:24

Yanamami 發表於 18-10-8 15:17
佢有心要做,-代唔得,两代唔掂,第三代都好有机……睇下广州同上海新-代都用PTH…… ...
首先, 一定要有免費既PTH電視台至得。另外, 英文要睇齊國內, 唔好教得咁深, 仲要初小前唔駛學。咁至有精力學好PTH嚟學中文。仲要加強專門PTH持續進修基金俾家長, 等家長練好普通話教小朋友。
作者: Yanamami    時間: 18-10-8 15:28

little_yolky 發表於 18-10-8 15:24
首先, 一定要有免費既PTH電視台至得。另外, 英文要睇齊國內, 唔好教得咁深, 仲要初小前唔駛學。咁至有精力 ...
哗……我女小学普教中喎……英文教快一年……屋企無人講煲冬瓜喎……边有你講到禁複雜。不过……有師資先算啦……大家半桶水教半桶水~
作者: subb    時間: 18-10-8 15:57

追溯歷史之源頭...中國之母語, 不是廣東話 ???

開心笑一下咋, 唔好...
作者: little_yolky    時間: 18-10-8 16:05

Yanamami 發表於 18-10-8 15:28
哗……我女小学普教中喎……英文教快一年……屋企無人講煲冬瓜喎……边有你講到禁複雜。不过……有師資先算 ...
咁好唔公平喎, 父母唔識PTH, 日日150個名額佢哋native係PTH, 咁我哋local父母無D資助學下, 點同人哋鬥呀。
作者: Yanamami    時間: 18-10-8 16:13

little_yolky 發表於 18-10-8 16:05
咁好唔公平喎, 父母唔識PTH, 日日150個名額佢哋native係PTH, 咁我哋local父母無D資助學下, 點同人哋鬥呀。 ...
我女PTH可以㗎(禁當然唔似青青-半啦),溝通好流暢㗎……我都唔識講咪又係禁,有老師教咪得囉~
作者: little_yolky    時間: 18-10-8 16:16

Yanamami 發表於 18-10-8 16:13
我女PTH可以㗎(禁當然唔似青青-半啦),溝通好流暢㗎……我都唔識講咪又係禁,有老師教咪得囉~ ...
執輸行頭慘過敗家, 有得津貼緊係去讀啦。
作者: b3410    時間: 18-10-8 16:20

little_yolky 發表於 18-10-8 15:10
我哋學校剛剛改返用粵語主導教中文課喎, 都會教普通話, 但老師教課文、學生討論或默書時, 會改用粵語。另外 ...
升中面試有D學校會兩文三語喎!最好全部練齊

作者: kirstyau    時間: 18-10-8 16:23

hkpapa852 發表於 18-6-11 09:10
咩叫母語? 好簡單, 當你每朝瞓醒, 第一事係心入面想既事情, 係用咩語言, 咪就係你既母語囉! ...

我覺得想鬧人時講咩話咪母語

作者: little_yolky    時間: 18-10-8 16:24

b3410 發表於 18-10-8 16:20
升中面試有D學校會兩文三語喎!最好全部練齊
官津唔多的, 考英文就多。
作者: Arabellahk    時間: 18-10-9 23:42

little_yolky 發表於 18-10-8 16:24
官津唔多的, 考英文就多。
好像不少直資學校用兩文三語面試

作者: kwunpa    時間: 18-10-10 01:32

little_yolky 發表於 18-10-8 15:10
我哋學校剛剛改返用粵語主導教中文課喎, 都會教普通話, 但老師教課文、學生討論或默書時, 會改用粵語。另外 ...

中文大學(Chinese University) 既「中文」(Chinese) 係中國人咁解, 唔係「中國文化」呀朋友。

作者: little_yolky    時間: 18-10-10 09:03

Arabellahk 發表於 18-10-9 23:42
好像不少直資學校用兩文三語面試
好彩我target津校。
作者: little_yolky    時間: 18-10-10 09:12

kwunpa 發表於 18-10-10 01:32
中文大學(Chinese University) 既「中文」(Chinese) 係中國人咁解, 唔係「中國文化」呀朋友。
唔該唔好亂講啦, 中文大學係要結合傳統與現代, 融會中國與西方, 係希望保存中國文化, 將中國文化結合各學科領域入面呀。
作者: jli008    時間: 18-10-10 12:12

作者: jli008    時間: 18-10-10 12:17

作者: October.    時間: 18-10-10 12:21

Yanamami 發表於 18-10-8 15:28
哗……我女小学普教中喎……英文教快一年……屋企無人講煲冬瓜喎……边有你講到禁複雜。不过……有師資先算 ...

師資將會不缺,我仔小學中文老師就係來自廣州,不過,佢教得幾好,作文批改得好詳細。

朋友仔間直資中學,教佢中文亦都係國內來既老師,仲嫁俾同校阿 SIR.

作者: kwunpa    時間: 18-10-10 22:06

little_yolky 發表於 18-10-10 09:12
唔該唔好亂講啦, 中文大學係要結合傳統與現代, 融會中國與西方, 係希望保存中國文化, 將中國文化結合各學科 ...

我無亂講!咪知少少扮代表!
中文大學的宗旨當然有你所講的東西,但系當初起名系另有故事。

很多人以爲,中文大學的名字是指可以用中文的大學。事實上,中大的官方語言是中文及英文,教授在課堂上可以講英文、國語或廣東話;試卷可以用中文或英文答。新亞甘多年來,官方文件都系用中文寫。

但系,有人考證過,原來錢穆當初提議用 Chinese University 呢個名,原意系指中國人的大學,他想在香港辦一家以中國人爲主導的大學,有別於當時的港大。但系唔知點解,後來 Chinese University 被政府D官僚譯佐做中文大學,同錢穆的原意有分別。如無記錯,呢件事系我好多年前系新亞生活睇到的,寫文章考證的人系老新亞,同錢穆好有淵源。

你的講法,系後來的人將件事美化。錢穆雖然系一代宗師,但系佢起名系好簡單直接;好似新亞甘,就系二戰后,新亞洲建立,所以叫新亞,新亞名字由來系無異議的。Chinese University 的名字亦應當作如是觀。

作者: little_yolky    時間: 18-10-11 08:58

kwunpa 發表於 18-10-10 22:06
我無亂講!咪知少少扮代表!
中文大學的宗旨當然有你所講的東西,但系當初起名系另有故事。
中大校名當時有好多建議, 最終係由校董會決定, 唔係由錢公決定, 我唔知你所講既「有人」考證過是誰, 何解你會覺得學校係先有英文名, 再由政府譯中文名咁奇怪? 中英文名都係由學校校董會決定, 每個字都有意思。我睇既唔係某某人同某某人好有淵源而佢講咗就當係事實, 我睇既係創校校長李卓敏教授公開演講既講稿文件, 係大學官方資料。
作者: Arabellahk    時間: 18-10-13 13:42

前財政司司長曾俊華出席一個教育論壇時表示,現時的教育制度不合時宜
作者: nkd    時間: 19-6-6 18:14

香港用雙語教育最好 - 英文中學+中文小學。小學用普通話教中文,用廣東話教非英文科。

作者: 王家爸爸    時間: 19-6-6 18:51

nkd 發表於 19-6-6 18:14
香港用雙語教育最好 - 英文中學+中文小學。小學用普通話教中文,用廣東話教非英文科。
...
其實近年已經有研究發現,普通話教中文係失敗既,所以除非小朋友既母語係普通話,如果唔係既話,最好係普通話堂加廣東話教中文。

作者: ok3    時間: 19-6-7 09:17

王家爸爸 發表於 19-6-6 18:51
其實近年已經有研究發現,普通話教中文係失敗既,所以除非小朋友既母語係普通話,如果唔係既話,最好係普通 ...
讚成。中文已經難, 仲要用一種小朋友唔熟悉嘅語言去教, 相信只會有害無益。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5