教育王國

標題: 聖士提反書院 2018-2019 [打印本頁]

作者: jasonfather    時間: 18-5-7 10:52     標題: 聖士提反書院 2018-2019

小兒本年將升讀中一,希望可以跟大家交流學校資訊。請多多指教!
作者: klungbb    時間: 18-5-7 12:45     標題: 回覆樓主:

你好,小女也將入讀中一。

作者: 大保保    時間: 18-5-7 17:23     標題: 回覆樓主

你們好,小女也將入讀中一。

作者: klungbb    時間: 18-5-7 18:21     標題: 回覆樓主:

你們會寄宿嗎?

作者: 大保保    時間: 18-5-7 18:29     標題: 回覆樓主

會申請

作者: jasonfather    時間: 18-5-7 18:51

回覆 klungbb 的帖子

我打算讓兒子先乘坐一個學期校巴,如果他適應學習進度後,才嘗試在第二學期幫他申請寄宿(但未知是否可行)。
作者: klungbb    時間: 18-5-7 20:37

jasonfather 發表於 18-5-7 18:51

我打算讓兒子先乘坐一個學期校巴,如果他適應學習進度後,才嘗試在第二學期幫他申請 ...

也可以試。我家女兒很想寄宿,所以會讓她試下,我們說明如果心散影響學習就回家住。

作者: jasonfather    時間: 18-5-8 11:35

klungbb 發表於 18-5-7 20:37
也可以試。我家女兒很想寄宿,所以會讓她試下,我們說明如果心散影響學習就回家住。
...
其實都想兒子寄宿,因花在交通上的時間頗長。
作者: okinawafans    時間: 18-5-8 11:47

Hi... 我仔也將入讀中一
作者: klungbb    時間: 18-5-8 15:38

okinawafans 發表於 18-5-8 11:47
Hi... 我仔也將入讀中一

你們知道迎新營是那一組未?我們因為去旅行所以只可以參加八月五日開始那個。

作者: okinawafans    時間: 18-5-8 17:43

未呀~好似註冊後先先知(記得交留位費當日講)
作者: jasonfather    時間: 18-5-8 17:53

klungbb 發表於 18-5-8 15:38
你們知道迎新營是那一組未?我們因為去旅行所以只可以參加八月五日開始那個。
...
相信可先通知學校讓學校作安排或調動!
作者: klungbb    時間: 18-5-11 14:28

jasonfather 發表於 18-5-8 17:53
相信可先通知學校讓學校作安排或調動!

我們已通知了。只是想知道你們是否同一Group而已。

作者: jasonfather    時間: 18-5-18 16:30

klungbb 發表於 18-5-11 14:28
我們已通知了。只是想知道你們是否同一Group而已。
未知道! 待遲些學校通知! 但小朋友有些擔心,因為未試過獨自離開屋企一星期。
作者: klungbb    時間: 18-5-20 14:02

jasonfather 發表於 18-5-18 16:30
未知道! 待遲些學校通知! 但小朋友有些擔心,因為未試過獨自離開屋企一星期。 ...

放心吧! 應該會是很好的經驗的!

作者: RiboMM    時間: 18-5-23 12:10

jasonfather 發表於 18-5-18 16:30
未知道! 待遲些學校通知! 但小朋友有些擔心,因為未試過獨自離開屋企一星期。 ...
Hello, I emailed the school officer and got reply to check notice board or email this week or next week latest. Nice to meet you all here!
作者: okinawafans    時間: 18-5-23 14:13

Thanks, RiboMM
作者: jasonfather    時間: 18-5-23 16:09

回覆 RiboMM 的帖子

Thank you very much.
作者: anitawong21    時間: 18-5-26 17:49

jasonfather 發表於 18-5-7 18:51

我打算讓兒子先乘坐一個學期校巴,如果他適應學習進度後,才嘗試在第二學期幫他申請 ...

請問知不知校車是否返學和放學都有?

作者: RiboMM    時間: 18-5-26 19:44

anitawong21 發表於 18-5-26 17:49
請問知不知校車是否返學和放學都有?
系都有,你可以打去教務處問清楚路線并預定好名額。(or email them, they are very kind and always patient to answer your questions)
作者: anitawong21    時間: 18-5-26 20:06

RiboMM 發表於 18-5-26 19:44
系都有,你可以打去教務處問清楚路線并預定好名額。(or email them, they are very kind and always patien ...

校務處叫我7月12日註冊嗰陣自己問司機

作者: dream2000    時間: 18-5-27 10:31

jasonfather 發表於 18-5-7 10:52
小兒本年將升讀中一,希望可以跟大家交流學校資訊。請多多指教!

大家好,小女也將入讀中一。

作者: jasonfather    時間: 18-5-27 11:18

anitawong21 發表於 18-5-26 20:06
校務處叫我7月12日註冊嗰陣自己問司機

我兒子來年也會乘座校巴,由於我家住九龍,只知可在北角上車。早前曾致电上述線路的褓母,電話巳pm給妳,希'望可以幫到妳。
作者: anitawong21    時間: 18-5-27 13:43

jasonfather 發表於 18-5-27 11:18
我兒子來年也會乘座校巴,由於我家住九龍,只知可在北角上車。早前曾致电上述線路的褓母,電話巳pm給妳, ...

多謝

作者: qwerty0000    時間: 18-5-29 01:35     標題: 回覆樓主:

我諗我會試下幫個女申請寄宿我覺得 係香港冇乜機會有得寄宿, 同埋 可以 減少 交通時間 ,因為我哋住得幾遠下

作者: klungbb    時間: 18-5-29 08:18

qwerty0000 發表於 18-5-29 01:35
我諗我會試下幫個女申請寄宿我覺得 係香港冇乜機會有得寄宿, 同埋 可以 減少 交通時間 ,因為我哋住得幾遠 ...

快截止申請了! 要快手啦!

作者: anitawong21    時間: 18-5-29 10:40

qwerty0000 發表於 18-5-29 01:35
我諗我會試下幫個女申請寄宿我覺得 係香港冇乜機會有得寄宿, 同埋 可以 減少 交通時間 ,因為我哋住得幾遠 ...

好似係哩兩日截止申請

作者: Queenielam88    時間: 18-5-29 11:32

anitawong21 發表於 18-5-29 10:40
好似係哩兩日截止申請
戰友,你囝囝落實讀聖士提反書院呀!放棄抽獎!

作者: anitawong21    時間: 18-5-29 12:12

Queenielam88 發表於 18-5-29 11:32
戰友,你囝囝落實讀聖士提反書院呀!放棄抽獎!

我係入咗大抽獎先至收到offer,你明啦

作者: Queenielam88    時間: 18-5-29 12:22

回覆 anitawong21 的帖子

呢個係最好的安排!

我地仲要等到7月呀!希望7月緣份到就可願望成真

作者: anitawong21    時間: 18-5-29 14:01

Queenielam88 發表於 18-5-29 12:22

呢個係最好的安排!

我依然懷有希望,不過已經冇心機同佢溫畢業試

作者: RiboMM    時間: 18-5-31 15:52

各位家長同仁,今日學校已經公佈小朋友名單同分組參加campus 時間,大家去網站S1 to parents and studens可以download! 好開心呀!
作者: klungbb    時間: 18-5-31 18:07

RiboMM 發表於 18-5-31 15:52
各位家長同仁,今日學校已經公佈小朋友名單同分組參加campus 時間,大家去網站S1 to parents and studens可 ...

有無人也是Batch 2?

作者: okinawafans    時間: 18-5-31 18:15

我仔係 Batch2 (Group 2 : 5 August - 10 August) ....
作者: jasonfather    時間: 18-5-31 18:58

okinawafans 發表於 18-5-31 18:15
我仔係 Batch2 (Group 2 : 5 August - 10 August) ....
我兒子都係 batch 2.
作者: klungbb    時間: 18-5-31 19:13

jasonfather 發表於 18-5-31 18:58
我兒子都係 batch 2.

小女及另一位女同學也是Batch 2!

作者: anitawong21    時間: 18-5-31 22:20     標題: 回覆樓主

Batch 2好熱閙

作者: jasonfather    時間: 18-6-1 08:27

睇初步收生名單,中一學生人數為196人,每班平均都有約40人。
作者: klungbb    時間: 18-6-1 10:15

回覆 jasonfather 的帖子

係啊....原來有咁多人! 我自己都不以為然! 大家知道是怎樣分班的嗎?用PRE-S1個試?
作者: anitawong21    時間: 18-6-1 23:05

klungbb 發表於 18-6-1 10:15

係啊....原來有咁多人! 我自己都不以為然! 大家知道是怎樣分班的嗎?用PRE-S1個試 ...

問過,學校職員話分班係睇pre s1成績

作者: RiboMM    時間: 18-6-2 15:24

我仔batch 1。是否系多聖小上來噶?唔知點分batch 同埋住宿。是否九月宿友就系今次這幾個啦?
作者: okinawafans    時間: 18-6-2 16:00

好似話大約90
作者: jasonfather    時間: 18-6-2 17:42

查看過小學部1617校務報告 ,該年有88位小學畢業生,其中七成半上咗書院, 約66人。至於今年有多少學生升上書院,要視乎1718 小學部畢業班人數而定,我估計都是約七成半左右吧!
作者: anitawong21    時間: 18-6-2 18:30     標題: 回覆樓主

大家知唔知中一英文會唔會教得深過其他學校?

作者: jasonfather    時間: 18-6-2 23:07

在校網資料及1718'年書單中顯示,初中英文科包含英國文學元素。
http://www.ssc.edu.hk/index.php? ... iew&id=38&Itemid=81

作者: anitawong21    時間: 18-6-4 05:37

jasonfather 發表於 18-6-2 23:07
在校網資料及1718'年書單中顯示,初中英文科包涵英國文學元素。
http://www.ssc.edu.hk/index.php? ... iew ...

睇落應該唔淺

作者: Lindytiger    時間: 18-6-5 14:43     標題: 回覆樓主

讀緊既同學話英文係深既。同埋係DGS 過嚟教英文嗰個阿sir 要求都好高下

作者: PP媽媽    時間: 18-6-12 22:56

想請教下各位家長你們的子女是BAND1成績的嗎?如果BAND2是否沒有機會收呢?
作者: RiboMM    時間: 18-6-22 16:18

今日收到通知信具體講明下個月註冊時間同pre s1時間。
另外又收到郵件問是否申請IBDP課程預備的校本課程,請問英文唔系第一語言是否就可以唔申請?(其實真系有confusing,到底系咩,點解so early to ask for application)

Thanks.

作者: okinawafans    時間: 18-6-22 16:58

RiboMM 發表於 18-6-22 16:18

我都收到… 名額20個…揀左 IBDP 就要讀3年,又不能返轉頭…但宜家決定係未早左d 呢…
作者: anitawong21    時間: 18-6-22 18:10

RiboMM 發表於 18-6-22 16:18

我都想知,如果而家唔申請,上高中之後仲可唔可以轉

不過只得20個額,非英文母語的應該好難成功

作者: jasonfather    時間: 18-6-22 21:02

我仲未收到信件 ,只收到電郵談及有關選讀英文課程的事宜。 我覺得電郵有関選續英文課程事宜可安排在 17號家長日當天向家長作簡介後才作選擇較合適。
作者: anitawong21    時間: 18-6-22 21:18

jasonfather 發表於 18-6-22 21:02

我仲未收到信件 ,只收到電郵談及有關選讀英文課程的事宜。 我覺得電郵有関選續 ...

咦?我尋日已經收到信

作者: RiboMM    時間: 18-6-23 14:29

jasonfather 發表於 18-6-22 21:02

我仲未收到信件 ,只收到電郵談及有關選讀英文課程的事宜。 我覺得電郵有関選續 ...
學校要求七月三號之前回復。
作者: RiboMM    時間: 18-6-23 14:31

anitawong21 發表於 18-6-22 18:10
我都想知,如果而家唔申請,上高中之後仲可唔可以轉

不過只得20個額,非英文母語的應該好難成 ...
我sent 郵件去問學校呢幾個問題,總未有回復。到時收到回復話大家知。
作者: RiboMM    時間: 18-6-23 14:33

okinawafans 發表於 18-6-22 16:58
我都收到… 名額20個…揀左 IBDP 就要讀3年,又不能返轉頭…但宜家決定係未早左d 呢… ...
系太早啦,我估都系另有所指。
作者: RiboMM    時間: 18-6-25 10:08

Got kind reply from school as below:

This programme is open to students from various backgrounds, particularly suitable for students who prefer a first-language approach to learning English and a second-language approach to learning Chinese.
作者: klungbb    時間: 18-6-25 10:42

Do you know if the Chinese they teach would be Simplified Chinese or Traditional Chinese?
But anyway, I discussed with my daughter and she would like to try...though I know once you apply you cannot turn back to the DSE programme.

作者: RiboMM    時間: 18-6-25 12:44

klungbb 發表於 18-6-25 10:42

Do you know if the Chinese they teach would be Simplified Chinese or Traditional ...
right to encourage a try because most of students are planning to further study aboard one day. Not sure why you worried about simplified or Traditional, I can only guess it should be traditional if viewed from their previous readng list and textbooks. Wish You A Good Day!
作者: klungbb    時間: 18-6-25 13:04

Just my personal opinion that Traditional Chinese is a better reflection of Chinese culture.
But this is very subjective. Different people may have different opinions.

作者: RiboMM    時間: 18-6-25 13:08

klungbb 發表於 18-6-25 13:04

Just my personal opinion that Traditional Chinese is a better reflection of Chin ...
fully agree
作者: jasonfather    時間: 18-6-25 15:48

看似從中一級起已初步把學生分別分流到以應考 IB 或 DSE 兩個課程。
作者: RiboMM    時間: 18-6-25 16:51

jasonfather 發表於 18-6-25 15:48

看似從中一級起已初步把學生分別分流到以應考 IB 或 DSE 兩個課程。 ...
I thought they also have AP for American system?
作者: michellepoon    時間: 18-6-26 20:02

大家好,小女也將入讀中一。

小女也是Batch 2

作者: jasonfather    時間: 18-6-26 20:46

回覆 michellepoon 的帖子

Welcome.
作者: Gdluck    時間: 18-7-2 17:30

jasonfather 發表於 18-6-1 08:27

睇初步收生名單,中一學生人數為196人,每班平均都有約40人。 ...

有六班的, 分別是1C, 1D, 1H, 1J, 1L, &1Y.  所以平均32人一班.

作者: lindatq    時間: 18-7-3 11:23

小兒也是中一新生,在Batch 2,請大家多多指教請問這裡有從深圳考到圣提的孩子的家長嗎?
作者: jasonfather    時間: 18-7-7 18:57

回覆 lindatq 的帖子

從校網資料得悉,今年聖提IB出了兩位狀元。 或許就是配合課程需要, 因此今年中一便開始需選修 配合IB的相關語文課程。
作者: klungbb    時間: 18-7-7 19:11

jasonfather 發表於 18-7-7 18:57

從校網資料得悉,今年聖提IB出了兩位狀元。 或許就是配合課程需要, 因此今年中一便 ...

For those who have applied here are for information about the assessment:

There will be 3 parts for the assessment (English Writing, English Interview and Chinese Interview).  Student will be scheduled from 8:30 to noon on that day.

作者: cornelius    時間: 18-7-7 23:29

jasonfather 發表於 18-7-7 18:57

從校網資料得悉,今年聖提IB出了兩位狀元。 或許就是配合課程需要, 因此今年中一便 ...

可否詳細多一點説明是哪些語文課程,是全級中一生都要上的嗎?謝謝!

作者: jasonfather    時間: 18-7-8 08:49

回覆 cornelius 的帖子

早前在六月時學校透過電郵發給中一級家長有關「中文及英文校本課程」資訊。
作者: cornelius    時間: 18-7-8 21:07

jasonfather 發表於 18-7-8 08:49
回覆 cornelius 的帖子

早前在六月時學校透過電郵發給中一級家長有關「中文及英文校本課程」資訊。 ...

謝回覆。 相信那些課程也適合DSE,畢竟只有少於一半的同學最終會考IB

作者: anitawong21    時間: 18-7-9 01:57

cornelius 發表於 18-7-8 21:07
謝回覆。 相信那些課程也適合DSE,畢竟只有少於一半的同學最終會考IB
...

那個校本課程是預高中時上IB的,入讀之後不能改回去DSE。

作者: tungdulam    時間: 18-7-9 12:15

from what I know, no AP.
作者: tungdulam    時間: 18-7-9 12:20

今年的IB學生有選過,所以比上届略好。
http://www.ssc.edu.hk/images/document/2017-2018%20IB_School_News.pdf

作者: Lamtau    時間: 18-7-9 14:29

回覆 tungdulam 的帖子

My daughter, who graduated last year, said this 2nd cohort of IB students was not selected as well.  But she may be wrong.  Looking at the % of students getting >40, it is similar to that of last year.  The improvement in the passing rate may have to do with the experience that the school gained from last year.  

作者: tungdulam    時間: 18-7-9 15:02

回覆 Lamtau 的帖子

That was what my daughter told me before 2 years ago.  She could be wrong though.
作者: RiboMM    時間: 18-7-10 23:09

各位家長記得去網頁下載暑期作業
我個人好喜歡,超級有水準的作業!
還有Zombie, The Cranberries etc.

作者: klungbb    時間: 18-7-10 23:49

RiboMM 發表於 18-7-10 23:09
還有Zombie, The Cranberries et ...

謝謝提醒!

作者: jasonfather    時間: 18-7-11 00:06

還有Zombie, The Cranberries et ...
謝謝!
作者: lindatq    時間: 18-7-11 12:38

谢谢!
作者: anitawong21    時間: 18-7-11 20:02

唔該哂

作者: jasonfather    時間: 18-7-12 23:36

今天註册後收到一大份資料夾,有關學習樂器一事,我與兒子都沒有頭緒學甚麼,再力口上他不是寄宿生,放學後要坐校巴,真的難以選擇學哪種樂器!
....

作者: anitawong21    時間: 18-7-13 00:30

jasonfather 發表於 18-7-12 23:36

今天註册後收到一大份資料夾,有關學習樂器一事,我與兒子都沒有頭緒學甚麼,再 ...

但有D好似可安排午膳時間上

作者: RiboMM    時間: 18-7-13 09:58

今天註册後收到一大份資料夾,有關學習樂器一事,我與兒子都沒有頭緒學甚麼,再 ...
我仔就選擇兩類樂器,都系中午after lunch. 一學期30+30 = 60 都比較多。加上放學後還有體育活動,我估計會好忙。
作者: RiboMM    時間: 18-7-13 09:59

另外請問家長同仁們,買書是否就系Form 1 全部list 上都要?
作者: HABB    時間: 18-7-13 10:17

RiboMM 發表於 18-7-13 09:59
另外請問家長同仁們,買書是否就系Form 1 全部list 上都要?

英文書不用全部買

作者: HABB    時間: 18-7-13 10:26

昨天問過校車服務,可只選擇上學時坐,而放學有2-3部車是延後服務,方便學生放學後參加活動,但又能乘坐,你可問清楚

結果女兒説自己搭14號巴士返學(emoji)

作者: anitawong21    時間: 18-7-13 11:07

HABB 發表於 18-7-13 10:17
英文書不用全部買

有什麼可以不買?

作者: dream2000    時間: 18-7-13 18:05

HABB 發表於 18-7-13 10:17
英文書不用全部買

英文書係唔係#7-9 都唔使買?

作者: HABB    時間: 18-7-13 19:06

dream2000 發表於 18-7-13 18:05
英文書係唔係#7-9 都唔使買?

7-10英文書,是報考下星期一面試的中文及英文校本課程而又取錄的學生而設,若沒報考就不用買吧,我見書單有寫明,如有錯的話,請指教

作者: HABB    時間: 18-7-13 19:16

HABB 發表於 18-7-13 19:06
7-10英文書,是報考下星期一面試的中文及英文校本課程而又取錄的學生而設,若沒報考就不用買吧,我見書單 ...

7-10英文書,是收讀中文及英文校本課程

圖片附件: myimage.jpg (18-7-13 19:16, 370.9 KB) / 下載次數 12
/forum.php?mod=attachment&aid=MjQxNDE4fGQxYWZmMDI0fDE3MjcwMjQ4OTB8MA%3D%3D

作者: anitawong21    時間: 18-7-13 20:16

HABB 發表於 18-7-13 19:06
7-10英文書,是報考下星期一面試的中文及英文校本課程而又取錄的學生而設,若沒報考就不用買吧,我見書單 ...

係呀,我冇報,所以只買1-6便可。中文書都有分!有報就等多幾日先買啦。

作者: jasonfather    時間: 18-7-13 21:59

小朋友一時話想學CELLO,但由於他不是寄宿生,就算可租借樂器,但又不能帶回家練習; 他又話想學OBOE,但他又開始箍牙,未知會否影響學管樂。對於不懂樂器的我,真是不知怎樣跟他作選擇。
作者: anitawong21    時間: 18-7-13 22:03

jasonfather 發表於 18-7-13 21:59

小朋友一時話想學CELLO,但由於他不是寄宿生,就算可租借樂器,但又不能帶回家練 ...

我又係呀,我小朋友想搭地鐵轉巴士返學,但個銅管樂器鬼咁重,點拎埋個書包返學?

作者: jasonfather    時間: 18-7-13 22:16

看看17日當天是否有音樂老師在場,問問他的意見。
作者: dream2000    時間: 18-7-14 01:27

HABB 發表於 18-7-13 19:16
7-10英文書,是收讀中文及英文校本課程

唔該晒(emoji)(emoji)
你哋會去精工印書局買書嗎?依家齊唔齊貨?

作者: anitawong21    時間: 18-7-14 09:19

jasonfather 發表於 18-7-13 22:16

看看17日當天是否有音樂老師在場,問問他的意見。 ...

原來17/7家長日會有講關於樂器學習計劃的

作者: anitawong21    時間: 18-7-14 09:22

dream2000 發表於 18-7-14 01:27

早幾日上過精工書局網站睇過,見到有欠書單,應該未有science ,但冇為意是否中一嗰本。

作者: RiboMM    時間: 18-7-14 10:48

dream2000 發表於 18-7-14 01:27
相比其他中學書單,圣反已經算齊。扣除不需要買的,學校統一發放的,一共拿到16本書,預約4本八月中取。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5