教育王國

標題: 香港中四生跳往英國十二班 [打印本頁]

作者: hellosharon    時間: 18-5-7 08:19     標題: 香港中四生跳往英國十二班

早晨,咁多位想問下其實喺香港讀完中四之後直接跳往讀英國第12班,是否可以適應到A-Level?考試嘅時候會唔會考番GCSE 嘅教學?而嗰啲係咪香港冇教過?心急人上,謝謝
作者: kls12    時間: 18-5-7 09:05

hellosharon 發表於 18-5-7 08:19
早晨,咁多位想問下其實喺香港讀完中四之後直接跳往讀英國第12班,是否可以適應到A-Level?考試嘅時候會唔 ...

讀甚麼科先?

作者: hellosharon    時間: 18-5-7 11:34

chem maths
作者: brother4    時間: 18-5-7 12:52     標題: 回覆樓主:

好奇!本地中學是什麼中學如名/傳統/普通?分别有很大成績如何?遇強越強性格?

作者: 一威威一    時間: 18-5-7 13:05

作者: etoile    時間: 18-5-7 13:33

我囡係咁,不過暑假補番GCSE同S4個gap先過去。

佢中四上學期(10-11月)報考英國學校嘅sixth form,每間學校嘅entrance exam都有唔識做嘅地方,但係學校都有offer。
作者: Anniemun    時間: 18-5-7 17:56

etoile 發表於 18-5-7 13:33

佢中四上學期(10-11月)報考英國學校嘅sixth form,每間學 ...
請問在哪兒可以補GCSE 呢?
作者: Anniemun    時間: 18-5-7 18:00

hellosharon 發表於 18-5-7 11:34
chem maths
請問AL 不是通常修3~4科的嗎?
作者: gogogo333    時間: 18-5-7 20:57     標題: 回覆樓主

我囡兩年前就係香港中四後轉去英國sixth form. 佢係香港只係band 2 的中游,只有maths,Eng &Phy 三科比較好同有興趣,其他科好差,特別係中文。所以只有讀AL呢條路,本來都擔心佢跟唔上,有Agent 提議香港讀埋F5 先去讀L6. 但囡唔想浪費時間。
結果可能AL讀科目比較少,佢只讀Math, Further M & Phy. 起初一兩個月,有D嘢真係未教要追,但努力咗兩三個月,成績已經不錯,因為科目少同有興趣。
所以你嘅問題問到底跟唔跟得上,就真係要睇你小朋友會否付出努力同埋讀嘅科目是否佢興趣。
只要比心機專心D,學校多數係少班教學,應該可以的

作者: etoile    時間: 18-5-8 10:42

Anniemun 發表於 18-5-7 17:56
請問在哪兒可以補GCSE 呢?

坊間好多,google GCSE/IGCSE就有。當年經AA報,佢俾咗D補習社資料我,我㨂價錢、地點。

作者: YauMum    時間: 18-5-9 13:40

Much less temptation in UK, which is good for study too.
作者: wangc    時間: 18-5-9 22:22

回覆 etoile 的帖子

請問,是在香港補?可否介紹?阿女來緊九月過去讀1年GCSE,但在港讀文科,過去要轉理科,所以想補。

作者: etoile    時間: 18-5-11 10:51

wangc 發表於 18-5-9 22:22

請問,是在香港補?可否介紹?阿女來緊九月過去讀1年GCSE,但在港讀文科,過去要轉理科 ...
坊間有好多。佢去AMx/AxG,西人老師為主。同學仔去NTx/NxK,老師有華人有西人。你問多幾間比較下先。
作者: wangc    時間: 18-5-20 01:40

謝謝,報左CAxx,暑期班,再去英國報一個二星期班。
作者: etoile    時間: 18-6-1 17:15

wangc 發表於 18-5-20 01:40

謝謝,報左CAxx,暑期班,再去英國報一個二星期班。
Pls check pm.
作者: cgefamily    時間: 18-10-13 20:05

中四上6 form, 有年齡限制?
我仔係細仔年尾12出生
作者: gogogo333    時間: 18-10-13 20:31

cgefamily 發表於 18-10-13 20:05
我仔係細仔年尾12出生

一般係計年齡,但有D學校可以照收,你揀好心水學校,Agent 會幫你攪。

作者: Anniemun    時間: 18-10-13 20:35

我仔係細仔年尾12出生
阿仔也是中4 跳 sixth form AL, 學校有要求9月開學要滿16歲。
作者: 一家三口    時間: 18-10-13 22:14

我仔係細仔年尾12出生

英國 是計 1/9 -31/8,同香港唔同。

我囡的同學前年都有2位同學讀完中四去英國讀sixth form.

作者: gogogo333    時間: 18-10-14 08:18     標題: 回覆樓主

英國容許政府學校為14至16歲學生申請sixth form college 嘅funding. Independent school 唔需要funding 更加可自行決定。所以如果小朋友校內成績好,係有sixth form 願意收的。如已有心儀學校,不妨問下Agent 試一下。

https://www.gov.uk/guidance/full-time-enrolment-of-14-to-16-year-olds-in-further-education-and-sixth-form-colleges

作者: Cai-Jianlin    時間: 18-10-14 21:46

作者: Leung2010    時間: 18-10-15 12:47

Cai-Jianlin 發表於 18-10-14 21:46
回覆 wangc 的帖子

我都有識小型補習社搞IAL/GCE
可否請您介紹下

作者: Cai-Jianlin    時間: 18-10-15 12:56

作者: YYtellmeYY    時間: 19-3-3 12:41

etoile 發表於 18-5-11 10:51
坊間有好多。佢去AMx/AxG,西人老師為主。同學仔去NTx/NxK,老師有華人有西人。你問多幾間比較下先。 ...

你好!今年9月我囡囡都是讀完 S4 去英國讀 sixth form, 我是新手一名,所以上來 Baby Kingdom 取下經,我都有些擔心呀囡唔知跟唔跟得上, 打算都給她暑假補補底 IGCSE/A-level
才過去,想問 AMx/AxG 是哪一間呢?詳細資料可否 PM 我,謝謝!

作者: kct18    時間: 19-3-4 23:34

YYtellmeYY 發表於 19-3-3 12:41
你好!今年9月我囡囡都是讀完 S4 去英國讀 sixth form, 我是新手一名,所以上來 Baby Kingdom 取下經,我 ...

Deleted

作者: YYtellmeYY    時間: 19-3-5 09:41

kct18 發表於 19-3-4 23:34
我都想知,可以pm我嗎?

可以。pls check pm

作者: LamLamMummy    時間: 19-3-5 11:01

回覆 hellosharon 的帖子

我女是12月出世,未夠16y 由香港F.4轉去英國Y12,應該可以應付得來的,加油
作者: Cherrielo    時間: 19-3-5 11:16

回覆 YYtellmeYY 的帖子

我都想要有關資料, 可以pm 給我嗎? 謝謝
作者: angelpun0405    時間: 19-3-5 16:00

作者: angelpun0405    時間: 19-3-5 16:04

作者: Kyal    時間: 19-3-5 21:52

Cai-Jianlin 發表於 18-10-14 21:46

請問可pm 資料給我嗎?謝謝!

作者: bbqueen    時間: 19-3-5 23:45

angelpun0405 發表於 19-3-5 16:04
我都聽人講過一些小型補習社 專補國際學校/UK 課程

pls pm me. thx

作者: angelpun0405    時間: 19-3-7 14:56

作者: 小公主媽媽    時間: 19-3-7 18:15

angelpun0405 發表於 19-3-7 14:56
OK pls check pm

Pls pm to me

作者: evayanyan    時間: 19-3-7 18:54

pls pm. thx

作者: evayanyan    時間: 19-3-7 18:54

pls pm me. thx

作者: tsechris    時間: 19-3-8 07:20

pls PM me

作者: moon88    時間: 19-3-8 10:53

LamLamMummy 發表於 19-3-5 11:01
回覆 hellosharon 的帖子

我女是12月出世,未夠16y 由香港F.4轉去英國Y12,應該可以應付得來的,加油 ...
請問一年學費+洗費大約多小錢?
作者: Cecilia66    時間: 19-3-8 13:43

etoile 發表於 18-5-7 13:33

佢中四上學期(10-11月)報考英國學校嘅sixth form,每間學 ...

etoile您好!想問在那裏可以補GCSE,因為我女兒今年8月要去讀12年班,怕她追不上,謝回覆!

作者: djf    時間: 19-3-8 16:00

不用太擔心的,我女兒當年讀完中四去英國讀 A Level,暑假也沒有補習。
作者: etoile    時間: 19-3-8 22:10

Cecilia66 發表於 19-3-8 13:43
etoile您好!想問在那裏可以補GCSE,因為我女兒今年8月要去讀12年班,怕她追不上,謝回覆!
...

你想要AA個list定13樓提嗰兩間?

13樓:
1*3/12*=123

作者: 小公主媽媽    時間: 19-3-12 09:25

etoile 發表於 19-3-8 22:10
你想要AA個list定13樓提嗰兩間?

13樓:

Pls pm to me thx

作者: ukuni    時間: 19-3-23 18:50

Etoile, can u pm me the list please ?
作者: May369    時間: 19-4-27 18:41

etoile 發表於 18-5-11 10:51
坊間有好多。佢去AMx/AxG,西人老師為主。同學仔去NTx/NxK,老師有華人有西人。你問多幾間比較下先。 ...

AMx/AxG是哪一間?我都想知 可否PM我,謝謝!

作者: May369    時間: 19-4-27 18:45

Etoile, pls pm me the AA list Thx

作者: sweetsue    時間: 19-4-28 09:56

我的儿子也是同样情况,一间学校可以直升F6,另一间排名靠前的必须多读一年Pre,正在考虑
作者: etoile    時間: 19-4-29 12:16

May369 發表於 19-4-27 18:41
AMx/AxG是哪一間?我都想知 可否PM我,謝謝!

個list係幾年前嘅.....有D可能已經摺咗.....。
僅供參考!

圖片附件: 1556511383333.JPEG (19-4-29 12:16, 507.33 KB) / 下載次數 67
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkzMjk5fDNjNmRiMjQ0fDE3MjY4OTE3NTh8MA%3D%3D

作者: ipadress    時間: 19-5-6 12:39

作者: Virginialum    時間: 19-6-22 15:19

wangc 發表於 18-5-9 22:22

請問,是在香港補?可否介紹?阿女來緊九月過去讀1年GCSE,但在港讀文科,過去要轉理科 ...

讀緊文科轉理科都可以? 如果中四有文有理,正考慮是否報翻中四理科

作者: cclee0129    時間: 19-6-24 13:42

聽我小朋友講都有不少讀完中四轉過去讀Sixth form
當然讀完中五也有,理科的進度也比較容易追得上
作者: 叻叻B    時間: 19-6-30 00:09

可介紹下嘛?Thx

作者: 叻叻B    時間: 19-6-30 00:11

你好!今年9月我囡囡都是讀完 S4 去英國讀 sixth form, 我是新手一名,所以上來 Baby Kingdom 取下經,我 ...

我都係新手,我都想知AMx/AxG即係邊間呀?Thx

作者: lovenature    時間: 19-6-30 08:56

叻叻B 發表於 19-6-30 00:11
我都係新手,我都想知AMx/AxG即係邊間呀?Thx
係中環, 沒有 website的, 你上網 search 佢地電話, 佢哋會 email 老師資料給你, 一對一的
作者: 叻叻B    時間: 19-6-30 22:04

lovenature 發表於 19-6-30 08:56
係中環, 沒有 website的, 你上網 search 佢地電話, 佢哋會 email 老師資料給你, 一對一的 ...

Thx

作者: lunhk    時間: 19-8-19 11:36

回覆 Cai-Jianlin 的帖子

請教女兒只持有特區䕶照和香港身分證,

2020 在香港考IGCSE,可以用這個成績申請

英國公立中學讀A level

有沒有公立學校相關資料介紹。

作者: lunhk    時間: 19-8-19 11:39

回覆 lunhk 的帖子

Thx
作者: lunhk    時間: 19-8-19 11:40

請教女兒只持有特區䕶照和香港身分證,

2020 在香港考IGCSE,可以用這個成績申請

英國公立中學讀A level

有沒有公立學校相關資料介紹。

Thx

作者: LLLT    時間: 19-8-19 11:51

如果2020 考IGCSE, 應該現正開始報名Sixth form 公學。最好先準備最近一兩年成績表,公開比賽的certificates ,reference letter和IGCSE predict grade.
作者: Kmee@@    時間: 19-8-19 12:40

hellosharon 發表於 18-5-7 08:19
早晨,咁多位想問下其實喺香港讀完中四之後直接跳往讀英國第12班,是否可以適應到A-Level?考試嘅時候會唔 ...

幾月出世?

作者: Happy2001    時間: 19-8-19 19:17

阿女剛考完A-Level, 成績單不錯,有興趣補習可PM

作者: Smilesun    時間: 19-8-21 00:18

請問你報了那些學校? 我而家揀緊學校, 但又唔知那一些有機會...
作者: etoile    時間: 19-8-21 11:00

Smilesun 發表於 19-8-21 00:18

請問你報了那些學校? 我而家揀緊學校, 但又唔知那一些有機會... ...

要睇返仔囡成績、個性、興趣配對。啱我嘅未必啱你。不如講下你有乜心水,小朋友個性之類,大家再俾意見。

作者: taifiona    時間: 19-8-27 22:46

阿女今年升中四,12月尾出世細女,我都計劃讀了中四升six form college 但之前問兩間Agent 都好麻麻
請問有沒有推薦的留學agent?

作者: rba93    時間: 19-8-28 14:21

請問如果上U6, 已經18yrs, 重需唔需要Guardian呢?
作者: mikeka    時間: 19-8-28 21:03

我都想知可以麻煩你pm我?謝謝

作者: etoile    時間: 19-8-30 18:19

rba93 發表於 19-8-28 14:21
請問如果上U6, 已經18yrs, 重需唔需要Guardian呢?

大部分boarding sch都會要求家長揾guardian。

作者: JazzStyle    時間: 19-8-31 09:07

gogogo333 發表於 18-10-14 08:18
英國容許政府學校為14至16歲學生申請sixth form college 嘅funding. Independent school 唔需要funding 更 ...
我都想請教下, 見到好多人都話香港讀完中四就可以到英國讀中六, 係咪要成績好TOP先得?定係考完試由學校評估可唔可以先得?
小女今年升中三, 計劃去英國讀中四, 但咁啱見到你哋話讀完中四可到英國讀中六, 如果成績跟到梗係想啦, 起碼慳返2年學費喎, 加埋住宿 ... ... 可以慳成百萬喎!

另外, 想借問聲知唔知係咪可以做到留學移民?

謝謝!

作者: cow    時間: 19-8-31 09:45

回覆 JazzStyle 的帖子

有啲同學會跳一年,有啲唔會,視付年齡、能力、意願同學校等等。唔讀中五都係慳一年。
係英國合法居留10年,可以申請居留權。當中有離境日子限制。

作者: kls12    時間: 19-8-31 09:48

JazzStyle 發表於 19-8-31 09:07
我都想請教下, 見到好多人都話香港讀完中四就可以到英國讀中六, 係咪要成績好TOP先得?定係考完試由學校評 ...

英國入大學比率是超過100%,中學學額也相當多,應該可以吸納不同程度的學生。反而你要找一個最適合你女兒的方法,有人讀了一年GCE 到轉了讀foundation,說較為輕鬆。換在你女兒的例子,若在香港讀完中五,才去英國讀foundation,又可慳成半百萬。
留學移民的先決條件是,畢業後能夠在英國找到工作,太長遠未諗到。

作者: JazzStyle    時間: 19-8-31 10:02

cow 發表於 19-8-31 09:45

有啲同學會跳一年,有啲唔會,視付年齡、能力、意願同學校等等。唔讀中五都係慳一 ...
謝謝你呀!
我見網上資訊都係話居住10年可以申請居留權。
諗住橫掂讀埋大學都7年都唔爭在攞埋居留權啦 ~ 我係咁諗咋!

作者: JazzStyle    時間: 19-8-31 10:04

kls12 發表於 19-8-31 09:48
英國入大學比率是超過100%,中學學額也相當多,應該可以吸納不同程度的學生。反而你要找一個最適合你女兒 ...
謝謝你先!
係呀 ... 真係好長遠呀 ~
但諗住如果讀埋書都好長時間, 不如申請埋居留 ...

作者: Smilesun    時間: 19-9-3 00:38

如果我早少少去英國visit學校, 我會俾個女讀完中三去讀YR10, 行完一轉, 真係覺得咁先係學習。
不過我今年暑假去visit, 所以回來已趕唔切申請. 唯有跳sixth form先可以早些過去.
作者: Fionyiu    時間: 19-9-5 11:44

pls PM me

作者: JazzStyle    時間: 19-9-7 15:22

Smilesun 發表於 19-9-3 00:38

如果我早少少去英國visit學校, 我會俾個女讀完中三去讀YR10, 行完一轉, 真係覺得咁 ...
我仲睇緊, 唔知趕唔趕到明年9月入學呢?
作者: wong55    時間: 19-9-7 20:16

Pls pm me.  Thanks!

作者: Cai-Jianlin    時間: 19-9-7 20:17

作者: Cai-Jianlin    時間: 19-9-7 20:21

作者: Cai-Jianlin    時間: 19-9-7 20:22

作者: lkf_leung    時間: 19-9-13 18:33     標題: 回覆樓主:

如果小朋友升中三時過去,應該是year 幾?

作者: yiphalook    時間: 19-9-13 18:45

lkf_leung 發表於 19-9-13 18:33
如果小朋友升中三時過去,應該是year 幾?
Year 9

作者: lkf_leung    時間: 19-9-13 18:46     標題: 回覆樓主:

year 9入學難嗎

作者: LLLT    時間: 19-9-13 19:27

一般Boarding school Year 9是多學位。你的情況,可以升讀Year 10( Year 13 = LS 中六)。而Year 10 的學位都ok。
作者: kingfai838    時間: 19-10-18 16:09

我都想知可以麻煩你pm我?謝謝
作者: kingfai838    時間: 19-10-18 16:15

Etoile, can u pm me the list please ?

作者: etoile    時間: 19-10-18 17:32

kingfai838 發表於 19-10-18 16:15

去返47樓有list。

作者: twinmama    時間: 19-10-21 12:57

Pls pm to me thx
作者: Cai-Jianlin    時間: 19-10-23 13:22

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5