教育王國

標題: [請教] 學券幼稚園生考私小或直資 [打印本頁]

作者: Mikor    時間: 18-5-4 14:38     標題: [請教] 學券幼稚園生考私小或直資

大家好,小朋友係2014年出世既男仔,而家K1讀 學券幼稚園,一星期出去上英文pg 個半鐘,喜歡睇書及發問。

岩岩同朋友食飯,知道出年就要in 學校喇,因為我想小朋友讀冇咁多抄寫既學校,而且個區d 學校全部都谷,所以想同小朋友試下考。不過聽完朋友講私幼同學券幼稚園學生既分別,我個人都怯左,覺得程度真係差太遠。

暫時我目標係直道或播道,唔知呢一年時間應該點幫小朋友裝備,當然亦唔想谷得佢太辛苦,希望大家俾d 意見,謝謝。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-5-4 15:56

我知道今年有學卷小朋友考到 St Clare、禮賢、培道、蘇小,所以都唔係冇機會。私幼都有好多人零 offer。

暫時聽返家長分享都係話英文方面要多倍努力,或者你今年多同佢伴讀,鼓勵下佢用英文講故事。真道我唔清楚,不過播道好似係得一輪面試就出 offer。
作者: Mikor    時間: 18-5-4 17:01

1998Ruby1998 發表於 18-5-4 15:56
我知道今年有學卷小朋友考到 St Clare、禮賢、培道、蘇小,所以都唔係冇機會。私幼都有好多人零 offer。

...

多謝你回覆,我呢幾日去買d 簡單故事書同小朋友一齊讀下先

作者: JazlynBaby    時間: 18-5-4 17:24     標題: 回覆樓主

作者: assado    時間: 18-5-4 17:45

JazlynBaby 發表於 18-5-4 17:24
我相信直資唔止考英文、中文數學都要好、基本學術一定要、禮貌又要、最好有一體一藝係手同埋小朋友反應快夠 ...

再加上合群, 坐定吾周身旭, 自理能力, 簡單生活常識。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-5-4 17:52     標題: 回覆樓主

伴讀、伴讀、伴讀
獨立閱讀能力同興趣(耐性)幾乎係考小一必備
唔為考小一都為裝備自己,畢生受用

作者: Mikor    時間: 18-5-5 09:34

Charlotte_mom 發表於 18-5-4 17:52
伴讀、伴讀、伴讀

謝謝,伴讀我地由歲半開始每晚都有。小朋友都比同學仔知道好多其他既智識,不過又雜又亂 睇既書太廣,昆蟲,海洋,恐龍都識好多,只係26個字母都未認得好穩陣

作者: Tans    時間: 18-5-5 10:32

Mikor 發表於 18-5-5 09:34
謝謝,伴讀我地由歲半開始每晚都有。小朋友都比同學仔知道好多其他既智識,不過又雜又亂 睇既 ...

我仔讀私幼,當年都係甘,睇好多唔同既書,識好多唔同既野,又雜又亂。

作者: ToMing123    時間: 18-5-6 21:29

真道5月考,考生要在考卷上寫中英文名,學券幼在K2下學期未必教到寫名,呢樣要留意返
作者: 19841984    時間: 18-5-6 21:59

作者: assado    時間: 18-5-6 22:20

19841984 發表於 18-5-6 21:59
我也是學券。

我是由出世起,每天伴讀,

考小學, 就係要這些。

作者: 19841984    時間: 18-5-6 22:25

作者: assado    時間: 18-5-6 22:38

19841984 發表於 18-5-6 22:25
另外一提,
我們是一張證書也沒有,
但孩子的語文水平,

係. 臨場面試表現最重要, 語文要好。
証書作用不太, 但都讓小朋友去發展興趣。

作者: Mikor    時間: 18-5-7 08:27

ToMing123 發表於 18-5-6 21:29
真道5月考,考生要在考卷上寫中英文名,學券幼在K2下學期未必教到寫名,呢樣要留意返 ...

謝謝提醒,真道正係其中一間目標,早兩日試下同佢一齊寫名,佢興趣唔大,可能覺得難,唯有遲d 再試下

作者: Mikor    時間: 18-5-7 08:30     標題: 回覆樓主

多謝大家教路,我地開始轉換睇書方法,之前都係我講佢聽或睇圖,而家開始試下拎返d 簡單既書出黎一齊讀下,希望咁樣玩住學習有幫助。我係wm, 時間唔夠多係最大敵人,仲有一年時間,唯有努力多d

作者: 19841984    時間: 18-5-7 08:54

作者: mytambb    時間: 18-5-7 09:07

Mikor 發表於 18-5-4 14:38
大家好,小朋友係2014年出世既男仔,而家K1讀 學券幼稚園,一星期出去上英文pg 個半鐘,喜歡睇書及發問。

...

「真」道或播道,應該唔太難。真道的IB很吸引,努力。

作者: joyce76123    時間: 18-5-7 21:11

樓主要多D信心,我們也是學卷幼稚園,當年都幸運取得APS,TSL等offer。也是從小每日都會伴讀,中英文同步,另要培養孩子有禮貌的習慣,要成習慣才能時時記得。
作者: assado    時間: 18-5-7 22:31     標題: 回覆樓主:

好直资/私小收的P1生, 大部分是來自私幼, 小部分來自學卷幼稚園。
學卷幼稚生要成功有offer, 家長要多同小朋友伴讀中, 英文書, 加強語文方面能力。

作者: 星星的後裔    時間: 18-5-8 08:34

joyce76123 發表於 18-5-7 21:11
樓主要多D信心,我們也是學卷幼稚園,當年都幸運取得APS,TSL等offer。也是從小每日都會伴讀,中英文同步, ...

絕對想錶起你個貼, 太多人認為只有私幼至可以入私小。你就是一個例子去突破盲腸。

認同%上,私幼是較學劵上私小多,但背後有好多原因,不應簡化因果。

作者: rickdom6    時間: 18-5-8 09:47

Mikor 發表於 18-5-7 08:27
謝謝提醒,真道正係其中一間目標,早兩日試下同佢一齊寫名,佢興趣唔大,可能覺得難,唯有遲d 再試下
...
教寫中文名,可以用呢個 http://eword.ntpc.edu.tw/index.asp
我把GENERATE出來的MS WORD FILE 中,只保留個名,有水印的字及格仔,其他就delete. Then save the file and print out for kid to practice when needed.

作者: joyce76123    時間: 18-5-8 22:42

星星的後裔 發表於 18-5-8 08:34
絕對想錶起你個貼, 太多人認為只有私幼至可以入私小。你就是一個例子去突破盲腸。

認同%上,私幼是較學 ...
yes EK每年也有見到學卷幼稚園小朋友考到直私或是成功叩門,相信還有很多例子,只是有的人不愛發帖。小朋友父母幫小朋友建立良好習慣,愛閱讀多傾談,引導他們愛思考,無論考小學還是進入小學後都受益無窮。伴讀時最好用手指字來讀,久而久之,小朋友會慢慢認識不少字。
作者: tracer    時間: 18-5-9 01:22

19841984 發表於 18-5-6 21:59
我也是學券。

我是由出世起,每天伴讀,

想請教你,我都有伴讀,但仔只留意圖畫,我都冇刻意逐字讀,係按圖晝增增補補,自由發揮,咁係咪對學習無作用?我係咪要改變?
(小朋友下年k1)

作者: tracer    時間: 18-5-9 01:28

joyce76123 發表於 18-5-8 22:42
yes EK每年也有見到學卷幼稚園小朋友考到直私或是成功叩門,相信還有很多例子,只是有的人不愛發帖。小朋友 ...

請教一下:
咁幾時開始要求小朋友跟住讀?

同埋啲字要大粒、量少嗎?但我講慣故事性好強的故事書,如果選做大大粒字的簡短書,我怕小朋友無興趣。

作者: 星星的後裔    時間: 18-5-9 01:30

tracer 發表於 18-5-9 01:22
想請教你,我都有伴讀,但仔只留意圖畫,我都冇刻意逐字讀,係按圖晝增增補補,自由發揮,咁係咪對學習無 ...

插句咀,你要佢認字,你可以閃佢,但唔係長遠辦法。我覺得你做得好好,要先陪養佢讀書的興趣,之後會識字。唔好急N 班,仲有好長路。

作者: tracer    時間: 18-5-9 01:33

星星的後裔 發表於 18-5-9 01:30
插句咀,你要佢認字,你可以閃佢,但唔係長遠辦法。我覺得你做得好好,要先陪養佢讀書的興趣,之後會識字 ...

我講錯,今年九月k1了,不是下年。

我抗拒用閃卡,好悶,但覺得現在咁睇圖聽故事,一粒字都學唔到,少少擔心....

作者: scgift    時間: 18-5-9 09:58

tracer 發表於 18-5-9 01:28
請教一下:

我女讀普通學劵幼稚園,又係自小睇(聽)慣故事性強既故事,對啲字少簡單既故事書係零興趣,但睇繪本/故事書又只睇圖畫。我由阿女k1上學期尾開始睇《基礎漢字500》,認字就只靠呢套,睇其他故事書就照講。每遇到漢字500學過既字時,我會指住該字提佢係識既。慢慢儲下儲下字庫多了,我就慢慢由口語講故事過渡到部分書面語+口語。K2上學期睇晒整套漢字500+配套寶貝盒故事書後,佢平時睇書在我指讀下認到更多既字。而家K2下學期,好多幼童書都能自己睇到約8~9成。

英文方面,從小唔認英文字,只大量伴讀睇圖畫+聽audio book/兒歌。由K1開始自學phonics,繼續唔刻意認字,而家能自己睇到ORT stage 4~5/RWI Intermediate level 故事書。因為從小磨耳朵磨得不錯,phonics也運用得不錯,慢慢在伴讀中越來越認得多字,不需再慢慢拼讀。

作者: Mikor    時間: 18-5-9 12:15

scgift 發表於 18-5-9 09:58
我女讀普通學劵幼稚園,又係自小睇(聽)慣故事性強既故事,對啲字少簡單既故事書係零興趣,但睇繪本/故事書 ...

請教下。phonics 點先練得好呢?一星期一堂夠嗎?我而家打算同小朋友一齊上親子班,我都想學埋一份

作者: Mikor    時間: 18-5-9 12:18

請教一下:

我係而家k1下學期,之前我地都係講好多故事既書,甚至講海洋百科。我呢兩日選佢n 班時喜歡既事出黎(如腳指頭沒名字)用手指指書同佢一齊睇一齊讀,佢又冇乜抗拒,當然讀得耐就開始唔專心,不過急唔黎再慢慢試下。N 班應該仲早左d

作者: Mikor    時間: 18-5-9 12:23

另外, 跟大家學野之後買左呢套英文書, 用字同句式都算比較淺,不過仔仔當然唔太識讀, 會講到一舊舊同埋好"Lur",
係唔係讀多幾次睇多幾次就會慢慢好呢? 定係我方法唔岩?

慶幸係仔仔真係好鍾意睇書, 亦冇對我改變左講書方式反感。
再次感激各位既留言同教路

作者: 19841984    時間: 18-5-9 12:59

作者: jazzcf    時間: 18-5-9 13:14

scgift 發表於 18-5-9 09:58
我女讀普通學劵幼稚園,又係自小睇(聽)慣故事性強既故事,對啲字少簡單既故事書係零興趣,但睇繪本/故事書 ...
你好有心機教囡囡呀, 想請教一下:

你囡囡K2上學期可以睇晒整套漢字500, 是啟蒙級? 還是已經去到信心級/實力級o個 d?

作者: scgift    時間: 18-5-9 13:21

jazzcf 發表於 18-5-9 13:14
你好有心機教囡囡呀, 想請教一下:

你囡囡K2上學期可以睇晒整套漢字500, 是啟蒙級? 還是已經去到信心級/實 ...

啟蒙級、萌芽級、躍進級、信心級、和實力級均全部睇晒。

作者: jazzcf    時間: 18-5-9 13:30

scgift 發表於 18-5-9 13:21
啟蒙級、萌芽級、躍進級、信心級、和實力級均全部睇晒。
你囡囡好犀利, 認字好快!     

作者: scgift    時間: 18-5-9 13:55

Mikor 發表於 18-5-9 12:15
請教下。phonics 點先練得好呢?一星期一堂夠嗎?我而家打算同小朋友一齊上親子班,我都想學埋一份
...

phonics要學得好,首先要練好耳仔,其次係多練習。多閱讀適合既書,便能鞏固所學及能提升閱讀能力。

作者: scgift    時間: 18-5-9 13:58

Mikor 發表於 18-5-9 12:23
另外, 跟大家學野之後買左呢套英文書, 用字同句式都算比較淺,不過仔仔當然唔太識讀, 會講到一舊舊同埋好"Lu ...

如果冇良好phonics底子或認字唔多既話,呢套書唔易讀喎。想唔靠phonics認字既話,ORT係幾好既選擇,因為啲字成日重覆,比較易認。

作者: Mikor    時間: 18-5-9 14:14

scgift 發表於 18-5-9 13:58
如果冇良好phonics底子或認字唔多既話,呢套書唔易讀喎。想唔靠phonics認字既話,ORT係幾好既選擇,因為啲 ...
謝謝, 我仔仔呢刻仲係文盲敢問一句, ORT係咩呢? 謝謝回覆

作者: scgift    時間: 18-5-9 14:17

Mikor 發表於 18-5-9 14:14
謝謝, 我仔仔呢刻仲係文盲敢問一句, ORT係咩呢? 謝謝回覆

叫個文盲讀故事書,不是打擊興趣/自信心嗎?

ORT=Oxford reading tree.

作者: Mikor    時間: 18-5-9 14:34

scgift 發表於 18-5-9 14:17

暫時都係我讀佢跟我口水尾讀, 之後我再用中文解釋俾佢知, 同埋講下呢隻字點解~雖然佢未認到字,不過估唔到問佢SLEEP係咩佢又知, D顏色既英文都算識哂, 平時上堂佢係有留心

作者: assado    時間: 18-5-9 20:47     標題: 回覆樓主:

學卷校同私校分別主要在語文環境, 如學卷校, 家長要多同小朋友伴讀中及英文書, K2開始要學Phonics (如幼稚園冇教), 準備小一面試時可誦讀英文書。
约每二星期各中, 英文課外書各一本, 由好簡單開始, 可以多看書更好。

作者: Carroad    時間: 18-5-9 23:43

Mikor 發表於 18-5-7 08:27
...

寫名,當日我用咗7、8日時間,將仔仔的名字以部件形式去教,又會以故事形式去講,唔好心急,一、兩日教一個字。效果係過咗7、8日後,就記得住、懂得寫了。

今年仔仔考真道亦獲取錄,個人很欣賞真道老師面見時對小朋友很有耐性,就算仔仔表現“活潑”, 他們也很包容,最後更有offer,我們是十分感激的。

最後,很同意大家所講,伴讀、伴讀、伴讀(重要的事要講三次),經過這年的經驗,與其說學校要學術強的小朋友,我覺得不如說學校想要有閱讀習慣的小朋友更加貼切,因有閱讀習慣,繼續學習就很易上手。私幼、學卷幼稚園各有小朋友能入心儀小學,但大家必然提到他們的共同點就是愛閱讀。只是伴讀要花時間,但大眾又都只想抄捷徑。但其實伴讀真的是對小朋友最有價值的投資。

作者: retriever    時間: 18-5-10 07:28

Charlotte_mom 發表於 18-5-4 17:52
伴讀、伴讀、伴讀

同意。學術唔係傳說中咁高要求,主要都係生活上既野。

閱讀習慣係極重要。如果被人睇到係BOOK LOVER,玩具跟書擺在前面都揀書,咁就“WHER LEE 骨”啦。

作者: deco99    時間: 18-5-10 07:44

retriever 發表於 18-5-10 07:28
同意。學術唔係傳說中咁高要求,主要都係生活上既野。

閱讀習慣係極重要。如果被人睇到係BOOK LOVER,玩 ...

見大家成日講伴讀我都想問,有無鍾意讀書嘅小朋友識字好差?我女係咁,佢只鍾意睇圖,讀咗幾年書仲唔識幾個字

作者: WangandYu    時間: 18-5-10 08:24

我個小朋友也是,陪讀左一,兩年,去到K2暑假,仍是連he,the都認唔到,好似無乜成效,令人氣餒,後來買了些 High Frequency Word補充,叫佢一天寫一頁,依家做埋High Frequency Phrase,再配合學phonic, 總算稍為脫離文盲,Marvel既書都算睇到D
作者: Carroad    時間: 18-5-10 08:36

deco99 發表於 18-5-10 07:44
見大家成日講伴讀我都想問,有無鍾意讀書嘅小朋友識字好差?我女係咁,佢只鍾意睇圖,讀咗幾年書仲唔識幾 ...

認字多少、快慢當然每個小朋友各有不同,但其實佢地可能吸收緊你唔知啫,就按佢地自己嘅步伐吧。我覺得伴讀係要令佢地愛故事、愛圖書,大一點就會自己攞書睇,睇字又好睇圖又好。識字係閱讀帶來其中一個好處啫。

作者: queenie_mimi    時間: 18-5-10 10:15

我仔也是今年九月K1,會讀學券幼稚園。但我是有心考私直的,只是家裡經濟上讀學券會鬆動啲……

考私直的過來人們,除了伴讀(每天都會),你們覺得仲有咩家長可以做?是否真的需要一體一藝傍身?數學叻有無面試優勢?我仔好鍾意數,N班已好熱衷要我們教佢加減數, 成日問...

謝謝.
作者: Mikor    時間: 18-5-10 11:00

WangandYu 發表於 18-5-10 08:24
我個小朋友也是,陪讀左一,兩年,去到K2暑假,仍是連he,the都認唔到,好似無乜成效,令人氣餒,後來買了些 High F ...

我好多時今日教完,聽日再問下又唔記得 雖然愛睇書,不過確實仔仔係認字方面冇乜天份,數字都搞左半年先穩定認到1-10, A-Z 硬係認唔哂,已經睇好多字母書,佢都好鐘意睇,不過就係記唔住。

反而d 生字既讀音會記到

作者: WangandYu    時間: 18-5-10 11:21

回覆 Mikor 的帖子

metoo,家中細路書過百本,中英皆有,但仔仔認英文麻麻,去年K2暑假,認得既字,寥寥幾個,即使現在,也是數百字以下(註:cambridge flyer生字1000個以上),每逢串字,不時轉眼即忘,看書時,教完一個字,句尾再出現時又忘記,不要說考直私,小一要默書,也必然是痛苦萬分,只好改變模式,K1k2純綷伴讀,K3起自己進補加外補,但始終起步遲,要考學術型的私校,覆沒居多
作者: mimi222shi    時間: 18-5-10 11:28

對字敏感,可以認得好快
一般小孩睇多幾次都認到
繼續伴讀
作者: retriever    時間: 18-5-10 11:55

deco99 發表於 18-5-10 07:44
見大家成日講伴讀我都想問,有無鍾意讀書嘅小朋友識字好差?我女係咁,佢只鍾意睇圖,讀咗幾年書仲唔識幾 ...

不同細路,進度有快有慢。

我哋係唔俾太吸引既流行卡通人物圖書俾細路睇,主要唔想佢迷上太主流玩意,另外係圖畫太吸引或分散焦點。

我怕你女兒慣左睇公仔就麻煩。

試下俾D 圖畫簡單D 無咁完七彩既書。

作者: deco99    時間: 18-5-10 13:29

retriever 發表於 18-5-10 11:55
不同細路,進度有快有慢。

我哋係唔俾太吸引既流行卡通人物圖書俾細路睇,主要唔想佢迷上太主流玩意,另 ...

我女咩書都睇,佢好細個就鍾意睇nonfiction書,但就係唔鍾意睇字。我同意睇書唔只為識字,佢學咗好多知識,但考小學都要識字,學校都唔會俾佢幾年慢慢學。

作者: Mikor    時間: 18-5-10 14:28

scgift 發表於 18-5-9 14:17

即刻買左lv1-3, LV1 真係好岩佢睇, 對比過2套書我明白你意思了, 非常感謝你教路, 今晚試下同阿仔一齊講下先

作者: booboozi    時間: 18-5-10 18:22     標題: 回覆樓主

想入直私小,比起幼稚園是否學券,我覺得家庭教育影響更大。

作者: scgift    時間: 18-5-10 19:06

Mikor 發表於 18-5-10 14:28
即刻買左lv1-3, LV1 真係好岩佢睇, 對比過2套書我明白你意思了, 非常感謝你教路, 今晚試下同阿仔一齊講下先 ...

加油

作者: assado    時間: 18-5-11 08:56     標題: 回覆樓主:

好直/私小學位吾多, 對手私幼生都好強, 學卷幼除加強閱讀中英文書外, 都發展小朋友多元興趣(証書就不用), 教下日常生活常識, 數學加數, 簡單文字题, 如超市買野, 看時鐘, 節日.....。
中, 英, 普都可簡單介紹自己, 可了解簡單老師指令。
可以寫出自己中, 英文名字。

作者: scgift    時間: 18-5-11 09:53

assado 發表於 18-5-11 08:56
好直/私小學位吾多, 對手私幼生都好強, 學卷幼除加強閱讀中英文書外, 都發展小朋友多元興趣(証書就不用),  ...

請教一下串字方面應該怎樣預備?阿女能靠phonics聽音串字,但我從沒要求/教佢記熟某某生字對應個串法。我諗緊係咪有需要幫佢認真串下字。

作者: assado    時間: 18-5-11 10:06

scgift 發表於 18-5-11 09:53
請教一下串字方面應該怎樣預備?阿女能靠phonics聽音串字,但我從沒要求/教佢記熟某某生字對應個串法。我諗 ...

開始串下簡單英文字先, 就算吾考直/私, 叩門都有机會考串字。

作者: scgift    時間: 18-5-11 12:03

assado 發表於 18-5-11 10:06
開始串下簡單英文字先, 就算吾考直/私, 叩門都有机會考串字。

請問一般串字考法係咩模式?老師讀出生字叫小朋友串出(可聽音串字)?老師俾圖畫叫小朋友睇然後串出來(冇得聽音,要靠自己串字)?

作者: WangandYu    時間: 18-5-11 12:24

有一間傳統學術型私小,要串鯊魚,有圖,畀左前三個字,即係S H A _ _,叫小朋友串埋最尾兩個字
本人無報考太多學術型私小,而其他標榜HappySchool的私小,仔仔話未試過串字,認字就幾乎每間都有
作者: assado    時間: 18-5-11 12:38

scgift 發表於 18-5-11 12:03
請問一般串字考法係咩模式?老師讀出生字叫小朋友串出(可聽音串字)?老師俾圖畫叫小朋友睇然後串出來(冇得聽 ...

串字都有不同形式。 有深: 小一叩門, e.g, 一個雪人圖片俾小朋友看, 老師問知吾知圖片中英文是乜? 可以讀及串俾我聽嗎?
又有簡單些, 有圖片 Ap__le, 講出中間英文字母。

不過, 都不用急於串字, 反而可以流利誦讀一本隨手簡單的英文圖書會對考小學更有好處。 中文都係差不多。

誦讀圖書, 考小一常有。

作者: scgift    時間: 18-5-11 13:04

assado 發表於 18-5-11 12:38

串字都有不同形式。 有深: 小一叩門, e.g, 一個雪人圖片俾小 ...

謝謝回覆。阿女能自行認讀ORT stage 4~5/RWI Intermediate Level故事書。平時有睇過你既分享,知道這程度考小一也可以。阿女中文方面認讀能力比英文更強,唔擔心認讀。所以才考慮是否提早花點時間幫佢串字。因為自己其實唔希望小朋友喺幼稚園階段串字既,雖然明白考小遊戲有串字需要,但仍想盡量推遲……

作者: assado    時間: 18-5-11 13:23

scgift 發表於 18-5-11 13:04
謝謝回覆。阿女能自行認讀ORT stage 4~5/RWI Intermediate Level故事書。平時有睇過你既分享,知道這程度 ...

如果小朋友識phonics, 好簡單字都應該已經識串, 如man, pen, egg... etc.
保持閱讀興趣先, 有空串下簡單字都有好處。

作者: scgift    時間: 18-5-12 08:19

assado 發表於 18-5-11 13:23
如果小朋友識phonics, 好簡單字都應該已經識串, 如man, pen, egg... etc.
保持閱讀興趣先, 有空串下簡單 ...

是的,阿女能串出簡單的3-4個字母組合。dentist, lizard這類的聽到發音能串,但如俾圖問佢英文係咩,就會因為冇特別教過佢而答唔出。elephant 這類的會串錯做elefant,雙響音的生字更加唔使諗。因為有時見啲考小分享中問既生字都深,所以15/16要唔要特別幫佢記下/串下。或者我慢慢去,先串啲淺字,慢慢加強到暑假開始串啲深既字。

作者: 蝦米豬    時間: 18-5-12 17:11

星星的後裔 發表於 18-5-8 08:34

認同%上,私幼是較學 ...

從來沒有人能搜集全港私幼報直私小和學券幼直私小成功的比例,私幼入直私人數較多,我想主因是私幼本身收人多,私幼家長多報直私。如有九龍塘一帶的私幼,一屆都700人,相比學卷幼有家長叠埋心水等抽獎少報直私,難以比較。

另私幼家長普遍比學券家長投放資源較多,私幼教得深對準考小一策略等,都是原因

作者: assado    時間: 18-5-12 17:23

蝦米豬 發表於 18-5-12 17:11
從來沒有人能搜集全港私幼報直私小和學券幼直私小成功的比例,私幼入直私人數較多,我想主因是私幼本身收 ...

某中間水平直资學校的 P1 whatsapp group (已有該校offer) 家長報上小朋友的幼稚園, 约~15%來自學卷幼。

作者: 星星的後裔    時間: 18-5-12 20:21

蝦米豬 發表於 18-5-12 17:11
從來沒有人能搜集全港私幼報直私小和學券幼直私小成功的比例,私幼入直私人數較多,我想主因是私幼本身收 ...

網上資料"學劵"幼稚園是以倍數多於私幼。

作者: assado    時間: 18-5-13 06:58

scgift 發表於 18-5-12 08:19
是的,阿女能串出簡單的3-4個字母組合。dentist, lizard這類的聽到發音能串,但如俾圖問佢英文係咩,就會 ...

小朋友都有天份, 試下開始同小朋友伴讀簡單的中及英文圖書, 一頁一句起二句止的就可以.

如果是今年升K3, 暑假時都要開始準備小一面試。

作者: 星星的後裔    時間: 18-5-13 08:11

scgift 發表於 18-5-12 08:19
是的,阿女能串出簡單的3-4個字母組合。dentist, lizard這類的聽到發音能串,但如俾圖問佢英文係咩,就會 ...

孩子好叻,最少比我的強

作者: kaatt    時間: 18-5-13 22:09

Mikor 發表於 18-5-4 14:38

...

唔洗太擔心, 我囡也是學卷幼稚園, 没有補習同證書, 都考到幾間私校。已讀緊小一。

加油。

作者: Forgetmenot999    時間: 18-5-14 00:56

kaatt 發表於 18-5-13 22:09
唔洗太擔心, 我囡也是學卷幼稚園, 没有補習同證書, 都考到幾間私校。已讀緊小一。

加油。

請問聲邊幾間私校?最後又選擇邊間私校呢?
作者: 蝦米豬    時間: 18-5-14 23:34

星星的後裔 發表於 18-5-12 20:21
網上資料"學劵"幼稚園是以倍數多於私幼。

學校數目的確是學券比私幼多,但一間私幼收生很大機會比一間學券多

作者: 星星的後裔    時間: 18-5-15 00:19

蝦米豬 發表於 18-5-14 23:34
學校數目的確是學券比私幼多,但一間私幼收生很大機會比一間學券多

我看到是以人為單位,不是學校。

http://ycdi.hkspc.org/各區入讀幼稚園的學生人數/

作者: assado    時間: 18-5-15 02:17

kaatt 發表於 18-5-13 22:09

加油。

我信家長都有功夫做了, 都吾會乜都吾做會有好offer 。

作者: scgift    時間: 18-5-15 11:51

assado 發表於 18-5-13 06:58

小朋友都有天份, 試下開始同小朋友伴讀簡單的中及英文圖書,  ...

我心儀你小朋友讀緊嗰間,8月一面

作者: joyce76123    時間: 18-5-15 12:26

請教一下:
我从K1已開始,每次手指字讀給他聽,每日堅持,遇到詞語會用淺白語言解釋一下,偶爾會提醒這個字昨日書上也有,這個字之前本書上都見到,從字少到字多,堅持住一定有效果,如果中文,你想認字,圖書館有一套認字書好似叫 基礎漢字500字 我們都有借來看,但我小朋友初初都有興致認下裡面的字,幾次後已無興趣,因無故事性。
作者: Mikor    時間: 18-5-15 13:02

joyce76123 發表於 18-5-15 12:26
我从K1已開始,每次手指字讀給他聽,每日堅持,遇到詞語會用淺白語言解釋一下,偶爾會提醒這個字昨日書上也 ...

我買左基礎漢字,個仔冇興趣,反而太ORT 好鐘意,晚晚要講幾本

作者: szeszeeee    時間: 18-5-15 13:49     標題: 回覆樓主

基礎漢字我女ok,大約三個月認讀完1set,而家開始第2 set了

作者: Mikor    時間: 18-5-15 13:59

szeszeeee 發表於 18-5-15 13:49
基礎漢字我女ok,大約三個月認讀完1set,而家開始第2 set了
請問你同佢讀時有冇特別技巧? 我依住講佢好快走左去拎其他書
作者: punlik    時間: 18-5-15 15:37

作者: ok3    時間: 18-5-15 17:12

punlik 發表於 18-5-15 15:37
私幼同學券幼稚園既分別最主要是英文語境,  
從K1-K2, 每日都對住外籍老師, 私幼小朋友既聽說能力差極都有 ...

呢樣真! 回想自己讀書時, 一直去到 F.3嗰年, father 教聖經, 先係我人生第一次接觸net teacher. 真係開口答問題都口震震

作者: suslau2004    時間: 18-5-16 08:03

從K1-K2, 每日都對住外籍老師, 私幼小朋友既聽說能力差極都有 ...

同意。
我仔讀私幼全日班,上午全英,下午中英。我們一家人都吾會講英文,但佢見到外國人,佢吾怕講,可以溝通到。所以,学費雖然好貴,但對於我呢D冇英文語境support 嘅家庭,係值得。

作者: ramboyy    時間: 18-5-16 08:37

回覆 punlik 的帖子

同意,上到小學想要維持私幼的英文語境並不容易。
作者: NT40    時間: 18-5-16 09:24

讀學卷的小朋友要成功考直私小學,唔係唔得,係家長要背後好努力再加外補先得。唔好預學卷幼稚園會教好多學術野。到K3時 ,仲只係教緊好簡單的英文、中文生字句子同埋少少的個位以內加減數 。另外,因為大部分人都諗住讀官津校 ,所以係考小學方面學校係零支援。更唔會係課程上滲入任何學校面試的源素。一齊都要家長自己努力上網揾資料。私校學術不但教得比較深,而且仲會將面試源素滲入課程內,某些私校會係K2下學期時,有模擬面試比學生,老師會將小朋友面試時的缺點告訴家長,家長可以和小朋友作出改善,以應付K3時的小學面試,這一齊係學卷學校唔會有的。另外通常小一第一次考試和測試,會見到分野,有些小朋友,收到卷後,已經識得自動波開始做卷,因為幼稚園時已經要做卷,但有些小朋友就會坐左係度,唔識解題目,唔知點做,因為幼稚園時都無做過卷。唔係間間學校都會讀卷的。所以如諗住讀直私小學,揀幼稚園時就要諗清楚讀邊類了。
作者: cecnl    時間: 18-5-16 11:26

同意, 我家無英文語境, 所以私幼貴但值. 其實認識一部份讀學券校的家長本身就是用英文的, 所以點會無背後發功.

作者: assado    時間: 18-5-16 11:32

cecnl 發表於 18-5-16 11:26

同意, 我家無英文語境, 所以私幼貴但值. 其實認識一部份讀學券校的家長本身就是用英文 ...

語文能力是學卷幼常遇的問題。

作者: cecnl    時間: 18-5-16 12:11

回覆 assado 的帖子

是的, 語文能力在私校和學券校有比較大的不同, 所以要考直私, 家長要在語文方面幫手.
我上文意思是有讀學券幼而又成功考直私的家長, 好多家長本身好有計劃和努力, 一部份家庭本身已經提供到語境, 在語文方面就算無外補家長由出世已發功了.

作者: JazlynBaby    時間: 18-5-16 22:49     標題: 回覆樓主

作者: 蝦米豬    時間: 18-5-16 23:09

聽過不少家長話,私幼生如入普通津公小,2年後便還番晒d 英文俾老師,語境要持續才有用,

作者: assado    時間: 18-5-17 04:30

蝦米豬 發表於 18-5-16 23:09
聽過不少家長話,私幼生如入普通津公小,2年後便還番晒d 英文俾老師,語境要持續才有用,
...

Oral 方面是會退步了。

作者: assado    時間: 18-5-17 04:58

JazlynBaby 發表於 18-5-16 22:49
我小朋友是讀一間超happy既學券幼稚園、課程淺其他學校一年、但真係返得好開心、每日都話要返學、但我是想 ...

實際, 部份私幼都會要加外補才有把握考入心儀小學。

學卷幼加一般外補都不會高過私幼學費. 一般較好私幼约($5xxx x10/年)。

作者: JazlynBaby    時間: 18-5-17 08:05

作者: assado    時間: 18-5-17 08:10

JazlynBaby 發表於 18-5-17 08:05

我而家外補要$6000多一個月、K2 計過會加到$8000/個月、 ...

你可以分享下補乜?
針對考直资(神校我冇考吾清楚), 係語文較重要, 其他興趣班吾太重要。

作者: JazlynBaby    時間: 18-5-17 08:18

作者: WangandYu    時間: 18-5-17 08:27

回覆 JazlynBaby 的帖子

有冇打算報考那類型直私?其實可以針對性部署,在外補上加強,或再作取捨的
作者: JazlynBaby    時間: 18-5-17 08:32

作者: assado    時間: 18-5-17 08:35

JazlynBaby 發表於 18-5-17 08:32
因為我中學會俾小朋友去外國、所以我打算入一間校風好、學術一般就得、學普通話並唔係因為為咗考小學、係 ...

訓練前庭, 專注力會好好多。
去公園多打鞦韆。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=426413837823525&id=363873427410900

作者: JazlynBaby    時間: 18-5-17 09:10

作者: assado    時間: 18-5-17 09:16

JazlynBaby 發表於 18-5-17 09:10
已4歲了
仲有用?

當然可以啦!

作者: MrBeast    時間: 18-5-17 09:25

JazlynBaby 發表於 18-5-17 09:10
已4歲了
仲有用?
有,不過未必是前庭問題,in fact,除時跟本上是冇專注問題
作者: JazlynBaby    時間: 18-5-17 09:35

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5