教育王國

標題: 英國紙幣轉膠幣 [打印本頁]

作者: kit2004    時間: 18-4-30 11:11     標題: 英國紙幣轉膠幣

我仔話£5 同£10 紙幣市面已用不到,要到銀行换,但銀行開門是星期一至五。

請家長留意

作者: 3b    時間: 18-4-30 11:47

Thx!
作者: Chole    時間: 18-4-30 14:04     標題: 回覆樓主

Oh really!  多謝提醒!

作者: katrinafu    時間: 18-4-30 15:14     標題: 回覆樓主:

是呀 ,去年£5 紙幣,今年3月是£10紙幣 。

http://invest.hket.com/article/1947227?r=mcsdfb2

作者: Macau媽媽    時間: 18-4-30 15:34

£5紙幣吾係新出既咩?咁快吾用
作者: katrinafu    時間: 18-4-30 15:50

Macau媽媽 發表於 18-4-30 15:34
£5紙幣吾係新出既咩?咁快吾用

去年是舊的£5 停用 ,更換新鈔 !

作者: Macau媽媽    時間: 18-4-30 16:17

katrinafu 發表於 18-4-30 15:50
去年是舊的£5 停用 ,更換新鈔 !
我講£5 係有膠果種,咁究竟新定舊?吾明
作者: katrinafu    時間: 18-4-30 18:16

Macau媽媽 發表於 18-4-30 16:17
我講£5 係有膠果種,咁究竟新定舊?吾明

膠是新的 , 之前是£5 紙幣 。

作者: Macau媽媽    時間: 18-4-30 19:03

katrinafu 發表於 18-4-30 18:16
膠是新的 , 之前是£5 紙幣 。
明白
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-30 19:50

膠紙幣推出左好耐了,先是 5 鎊,後來 10 鎊。 1/3 後冇得再用要去銀行找換。同埋有 d 銀行會星期日都開門
作者: kit2004    時間: 18-4-30 20:18

1998Ruby1998 發表於 18-4-30 19:50
膠紙幣推出左好耐了,先是 5 鎊,後來 10 鎊。 31/3 後冇得再用要去銀行找換。同埋有 d 銀行會星期日都開門 ...

推出左幾耐?我係兩個月前係香港唱左£10 紙幣,佢全部用唔到又唱唔到。因一至五在學校。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-4-30 20:23

回覆 kit2004 的帖子

10 鎊上年 9 月已經推出左。舊嘅後面係達爾文,新嘅背部係 Jane Austen。5 鎊 2016 年 9 月已經推出,不過舊嘅可以用到上年 5 月。
作者: katrinafu    時間: 18-5-1 00:47

kit2004 發表於 18-4-30 20:18
推出左幾耐?我係兩個月前係香港唱左£10 紙幣,佢全部用唔到又唱唔到。因一至五在學校。
...

我女去年10月Half term 前後同我講,如果香港兌英鎊比她,叫我不要£5紙幣 (曾經試過有十幾廿張£5紙幣 ) , 後來再講3月 前 £10紙幣停用,叫我2018年兌換時 要哂£20紙幣 。

因我是在香港兌換,所以3月中時去預約銀行提英鎊,當中都係有£10紙幣的 。

作者: Avenger    時間: 18-5-2 12:00

katrinafu 發表於 18-5-1 00:47
我女去年10月Half term 前後同我講,如果香港兌英鎊比她,叫我不要£5紙幣 (曾經試過有十幾廿張£5紙幣  ...
請問你去邊度唱到咁多細面額英鎊? 我去恆生,東亞, 多數比50鎊紙, 只有少量20鎊紙
作者: katrinafu    時間: 18-5-2 14:00

Avenger 發表於 18-5-2 12:00
請問你去邊度唱到咁多細面額英鎊? 我去恆生,東亞, 多數比50鎊紙, 只有少量20鎊紙 ...

恒生或渣打預約的, 比阿女零用交學校, 學校唔收£50 ,  去年10月後唔收£5 紙幣, 到今年2月唔收£10紙幣, 我都是因通告咁寫才知 紙幣轉膠幣。

作者: Avenger    時間: 18-5-2 18:07

katrinafu 發表於 18-5-2 14:00
恒生或渣打預約的, 比阿女零用交學校, 學校唔收£50 ,  去年10月後唔收£5 紙幣, 到今年2月唔收£10紙 ...
Thanks!我都試下問東亞有冇細鈔先
作者: 亮燈    時間: 18-5-4 06:54     標題: 回覆樓主:

之前換左£200都係£10紙幣,剛睇過,好彩係膠既!而且每張都有失明人仕用既突字設計

作者: trendy007    時間: 18-5-4 16:18

回覆 kit2004 的帖子

前日入了張10鎊紙幣落香港HSBC戶口,HSBC肯收,無問題!

作者: newfather    時間: 18-5-4 16:44

亮燈 發表於 18-5-4 06:54
之前換左£200都係£10紙幣,剛睇過,好彩係膠既!而且每張都有失明人仕用既突字設計
...
請問邊度可以換到 10鎊 紙幣呢?
作者: 亮燈    時間: 18-5-4 16:53

newfather 發表於 18-5-4 16:44
請問邊度可以換到 10鎊 紙幣呢?

我係恆生換既!但唔係成日有,而且好少有,咁啱遇到啫!如果真係想換,我諗要同職員講定,佢地有就會通知你。

作者: newfather    時間: 18-5-4 19:21

亮燈 發表於 18-5-4 16:53
我係恆生換既!但唔係成日有,而且好少有,咁啱遇到啫!如果真係想換,我諗要同職員講定,佢地有就會通知 ...
原來如此,謝謝
作者: 亮燈    時間: 18-5-4 19:24

newfather 發表於 18-5-4 19:21
原來如此,謝謝

唔使客氣

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5