教育王國

標題: 放他區係乙部頭3志願 [打印本頁]

作者: happychan114    時間: 18-4-25 21:17     標題: 放他區係乙部頭3志願

想知道有無人會放他區(即只有2-4個位)係乙部的頭3志願呢❓

作者: oiyau2005    時間: 18-4-25 22:08

happychan114 發表於 18-4-25 21:17
想知道有無人會放他區(即只有2-4個位)係乙部的頭3志願呢❓

咁睇下咩區,荃灣b2一定會放乙三丶四,因為冇學校㨂。

作者: easonkinki    時間: 18-4-25 22:47

happychan114 發表於 18-4-25 21:17

上年葵青區乙三他區4位,今年深水埗乙二他區2位,唔好問我邊間

作者: happychan114    時間: 18-4-26 00:42

easonkinki 發表於 18-4-25 22:47
上年葵青區乙三他區4位,今年深水埗乙二他區2位,唔好問我邊間

咁上年乙4中唔中到獎?

作者: happychan114    時間: 18-4-26 00:44

oiyau2005 發表於 18-4-25 22:08
咁睇下咩區,荃灣b2一定會放乙三丶四,因為冇學校㨂。

我地嗰區都唔多間b 1學校,但我想知會唔會有人直頭放係乙一,二呢?

作者: oiyau2005    時間: 18-4-26 01:24

happychan114 發表於 18-4-26 00:44
我地嗰區都唔多間b 1學校,但我想知會唔會有人直頭放係乙一,二呢?

有朋友當年荃灣區乙一善德

作者: scyu88    時間: 18-4-26 02:31

oiyau2005 發表於 18-4-26 01:24

抽中嗎?

作者: oiyau2005    時間: 18-4-26 06:06

scyu88 發表於 18-4-26 02:31
抽中嗎?

最後入咗,但佢自一都係善德。

作者: easonkinki    時間: 18-4-26 08:59

happychan114 發表於 18-4-26 00:44

要好鐘意間他區先做得出,放乙一好危險

作者: Mat_Dad    時間: 18-4-26 09:02

本來我今年想咁做, 放他區在乙一, 但比老師否決了
作者: kwankwanchun    時間: 18-4-26 09:09

Mat_Dad 發表於 18-4-26 09:02
本來我今年想咁做, 放他區在乙一, 但比老師否決了

乙一他區、乙二後填本區都唔得?

作者: Mat_Dad    時間: 18-4-26 09:22

kwankwanchun 發表於 18-4-26 09:09
因為嗰間他區好熱門, 得5個位, 老師說: 你想想, 咁熱門既學校, 只要有30人報乙一, 機會就很少了, 我地係KL3, 有很多選擇, 搏唔過

作者: oiyau2005    時間: 18-4-26 09:23

kwankwanchun 發表於 18-4-26 09:09

其實得,最多只係放棄乙一

作者: 聞一多    時間: 18-4-26 09:35

Mat_Dad 發表於 18-4-26 09:22
因為嗰間他區好熱門, 得5個位, 老師說: 你想想, 咁熱門既學校, 只要有30人報乙一, 機會就很少了, 我地係KL3 ...

咁而家得29人報,佢地機會又大左

唔知老師呢招兇走幾多人呢

作者: kwankwanchun    時間: 18-4-26 09:44

因為嗰間他區好熱門, 得5個位, 老師說: 你想想, 咁熱門既學校, 只要有30人報乙一, 機會就很少了, 我地係KL3 ...

如果小朋友係b1 就唔好搏,KL3 的確有好多選擇

作者: Mat_Dad    時間: 18-4-26 09:44

聞一多 發表於 18-4-26 09:35

但係睇完呢個POST, 大家信心大增, 可能29人報又變咗39人報

作者: Mat_Dad    時間: 18-4-26 09:48

kwankwanchun 發表於 18-4-26 09:44
如果小朋友係b1 就唔好搏,KL3 的確有好多選擇
不過我之前的想法係, KL3咁多好選擇, 大家都唔使咁搏, 咁我去搏咪好大機會囉

作者: 聞一多    時間: 18-4-26 09:51

Mat_Dad 發表於 18-4-26 09:48
不過我之前的想法係, KL3咁多好選擇, 大家都唔使咁搏, 咁我去搏咪好大機會囉

...

無可否認大家都係賭枱上

作者: pattoby    時間: 18-4-26 10:02

即=你去買"圍骰"一樣, 中既機會一定有, 但輸既機會亦高. 睇你有幾多本錢同幾大膽喇! 而派位只有一次機會. 輸左無得再買過.
作者: yaya_c    時間: 18-4-26 10:05

我本身揀乙二他區2個位, 但呀囝俾老師嚇多兩嚇怕死, 結果他區2個位放左乙三.  用家係呀囝佢話事.
作者: 大江南北    時間: 18-4-26 10:26

KL3 網有放他區係乙二, 睇黎今次好多人有放他區係前面
作者: pattoby    時間: 18-4-26 10:29

yaya_c 發表於 18-4-26 10:05
我本身揀乙二他區2個位, 但呀囝俾老師嚇多兩嚇怕死, 結果他區2個位放左乙三.  用家係呀囝佢話事. ...
其實D老師睇得升中多, 都知有幾大風險既. 應該唔會放流料. 唔通想D學生死咩! 你衰左佢都無著數.

作者: happychan114    時間: 18-4-26 10:31     標題: 回覆樓主

都好多人放他區係乙頭3喎,我仲以為只係區內少b1位的人先會局住放添

作者: happychan114    時間: 18-4-26 10:32

pattoby 發表於 18-4-26 10:29
其實D老師睇得升中多, 都知有幾大風險既. 應該唔會放流料. 唔通想D學生死咩! 你衰左佢都無著數.
...

Agree

作者: jojoplanet    時間: 18-4-26 10:34

oiyau2005 發表於 18-4-26 01:24

乙部唔係只可填自找個區嗎?

作者: oiyau2005    時間: 18-4-26 10:36

jojoplanet 發表於 18-4-26 10:34
乙部唔係只可填自找個區嗎?

講緊外區借位

作者: elbar    時間: 18-4-26 10:36

WYK, QES

作者: jojoplanet    時間: 18-4-26 10:38

oiyau2005 發表於 18-4-26 10:36
講緊外區借位

哦!借位係咪無講明邊幾間學校?

作者: oiyau2005    時間: 18-4-26 10:41

jojoplanet 發表於 18-4-26 10:38

學校派比學生份表,有講明邊間借位有幾多個位

作者: little_yolky    時間: 18-4-26 10:42

jojoplanet 發表於 18-4-26 10:38
你個選校表入面果D「他區」位喎。
作者: little_yolky    時間: 18-4-26 10:44

聞一多 發表於 18-4-26 09:35

兇走咗25個人。
作者: yaya_c    時間: 18-4-26 10:45

...

佢乙四已經叫我地放band 2, 我真係唔會信佢地, 佢地要保住入頭5個百分比率, 都唔知保來做乜.

作者: happychan114    時間: 18-4-26 11:14

回覆 yaya_c 的帖子

關事架咩? 我第三已經要放band 2, 因kl4實在太少b1位
作者: Mat_Dad    時間: 18-4-26 11:22

little_yolky 發表於 18-4-26 10:44
兇走咗25個人。
唔係個個好似我咁細膽
作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 11:26

B1生係KL3盡填B1都必入其中一間, 如果係心儀就一定去搏

KL3內4間官小, 咪又係要乙1搏個少少既他區學校聯繫位 (點計我諗4間加埋點都有80-100人爭個1X個位)

作者: yaya_c    時間: 18-4-26 11:28

happychan114 發表於 18-4-26 11:14

關事架咩? 我第三已經要放band 2, 因kl4實在太少b1位

我KL2 男仔唔係好得好多, 本區得2間 BAND 1填, 跟住填晒他區BAND 1先, 跟住BAND 2, 最差都係入第一間BAND 2, 點解唔博,

作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 11:29

happychan114 發表於 18-4-26 11:14

KL4男仔可選9間B1中學, 女仔可盡選11/12間B1中學

乙3放B2, 其實只係提早投降

作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 11:30

...
老師最多咪只知道自己學校放往派位情況, 其它學校係點, 佢又真係會有幾多資料?

作者: happychan114    時間: 18-4-26 11:30

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:29
KL4男仔可選9間B1中學, 女仔可盡選11/12間B1中學

乙3放B2, 其實只係提早投降
kln4夾埋女校只有5間b1學校喎!
作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 11:33

happychan114 發表於 18-4-26 11:30
kln4夾埋女校只有5間b1學校喎!
KL4可選既B1中學

中學名稱中學網性別統一派位非保留學額
中華基督教會協和書院
KL4男女84
可立中學(嗇色園主辦)
KL4男女59
保良局何蔭棠中學
KL4男女88
保良局第一張永慶中學
KL4男女60
德愛中學
KL463
何明華會督銀禧中學KL3男女2
九龍真光中學KL32
瑪利諾修院學校(中學部)
KL34
觀塘官立中學KL5男女4
浸信會呂明才中學
NT7男女2
天主教郭得勝中學
NT7男女2
聖公會林裘謀中學NT7男女2

女生可選共12間, 唔計九真都有11間

作者: Mat_Dad    時間: 18-4-26 11:34

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:26
B1生係KL3盡填B1都必入其中一間, 如果係心儀就一定去搏

KL3內4間官小, 咪又係要乙1搏個少少既他區學校聯繫 ...

係呀... 結果都係搏, 不過係搏本區一間更心儀更熱門既, 一係唔搏, 一搏就搏盡佢

作者: Joe8889    時間: 18-4-26 11:35

KL3內4間官小, 咪又係要乙1搏個少少既他區學校聯繫 ...
我都想問。聯繫是否另一條隊? 唔會排唔到再落番普通隊?

例:乙一60人申請:
30人聯繫小學
30人非聯繫小學

聯繫位16個,非聯繫5小學

果14個入唔到聯繫位的會否加番去30非聯繫學生隊?

作者: abcbb    時間: 18-4-26 11:35

幾年前, 朋友教屯門小學, 她說年年叫d 仔乙一搏他區名校, 邊個夠膽搏, 就基本上就中.   
作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 11:37

Joe8889 發表於 18-4-26 11:35
我都想問。聯繫是否另一條隊? 唔會排唔到再落番普通隊?

例:乙一60人申請:
聯小學生:

1. 先抽聯繫位, 抽中收工
2. 抽唔中, 去番公海同區內學生再爭過乙1既非保留位

作者: abcbb    時間: 18-4-26 11:37

4間官小?  不是兩間嗎?  另兩間在NT2?
作者: Joe8889    時間: 18-4-26 11:38

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:37
聯小學生:

1. 先抽聯繫位, 抽中收工
唉,咁大鑊。。。。。
作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 11:38

Mat_Dad 發表於 18-4-26 11:34
係呀... 結果都係搏, 不過係搏本位一間更心儀更熱門既, 一係唔搏, 一搏就搏盡佢

問問自己: 唔搏是否甘心?

作者: happychan114    時間: 18-4-26 11:39

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:33
KL4可選既B1中學

呢個我知,我意思係區內嘅,唔計借位嗰啲,因為借位得2個位,真係好難博,我嗰個仲係男仔黎添不過我最後都填左乙2,3都係他區借位學校

作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 11:41

happychan114 發表於 18-4-26 11:39
呢個我知,我意思係區內嘅,唔計借位嗰啲,因為借位得2個位,真係好難博,我嗰個仲係男仔黎添不 ...

唔選他區B1學校, 咁係咪寧讀本區B2都唔想讀他區B1呢?

自己諗清楚

或者你再睇吓呢個帖講既嘢:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3625574

作者: little_yolky    時間: 18-4-26 11:42

Mat_Dad 發表於 18-4-26 11:22
唔係個個好似我咁細膽
唔係細膽, KLN3搏乜鬼, 咪最多九華同QE, 入到華英都唔輸蝕, 就算LS都多位過佢。
作者: Junjun7    時間: 18-4-26 11:43

一搏就真係填唔返轉頭本區,就咁搏落去
作者: pattoby    時間: 18-4-26 11:45

放棄本區o個幾十個位, 去博2,3個位, 真係要好有膽色先得! 仲要, 博唔到就無得番轉頭.
作者: Mat_Dad    時間: 18-4-26 11:48

little_yolky 發表於 18-4-26 11:42
唔係細膽, KLN3搏乜鬼, 咪最多九華同QE, 入到華英都唔輸蝕, 就算LS都多位過佢。 ...
你講嘢咁似我仔學校啲主任
作者: little_yolky    時間: 18-4-26 11:50

Mat_Dad 發表於 18-4-26 11:48
你講嘢咁似我仔學校啲主任
英雄所見略同丫嘛。
作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 11:53

Joe8889 發表於 18-4-26 11:38
唉,咁大鑊。。。。。
非聯小學生與其搏QE, 不如搏保一 (其實機會都低, 不過聯小學生應該會少D), 或者曾肇添, 機會點都高D

再唔係, 搏培正同民生仲好

作者: little_yolky    時間: 18-4-26 11:57

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:53
非聯小學生與其搏QE, 不如搏保一 (其實機會都低, 不過聯小學生應該會少D), 或者曾肇添, 機會點都高D

再唔 ...
大家都得1X個位, 咁不如搏LS, 起碼唔駛同女仔一齊爭。
作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 12:00

little_yolky 發表於 18-4-26 11:57
大家都得1X個位, 咁不如搏LS, 起碼唔駛同女仔一齊爭。
我講個堆學校係男女校, 男女適用嘛!

如果係我個仔同女, 唔駛諗, 一定乙1 LS/MCS.

作者: happychan114    時間: 18-4-26 12:00

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:41
唔選他區B1學校, 咁係咪寧讀本區B2都唔想讀他區B1呢?

自己諗清楚
唔該晒hkpapa, 但老師反對放晒b1位的學校, 佢叫我乙四一定要填返區內b2學校, 已經交左表了, 無得更改
作者: little_yolky    時間: 18-4-26 12:02

happychan114 發表於 18-4-26 12:00
唔該晒hkpapa, 但老師反對放晒b1位的學校, 佢叫我乙四一定要填返區內b2學校, 已經交左表了, 無得更改 ...
咁你只好自己安慰自己, 他區太遠, 派咗都唔想讀, 就算QE收咗, 都唔會讀。
作者: happychan114    時間: 18-4-26 12:04

little_yolky 發表於 18-4-26 12:02
咁你只好自己安慰自己, 他區太遠, 派咗都唔想讀, 就算QE收咗, 都唔會讀。 ...
我係KL4, 無QE
作者: little_yolky    時間: 18-4-26 12:05

hkpapa852 發表於 18-4-26 12:00
我講個堆學校係男女校, 男女適用嘛!
其實有個問題, 如果100%肯定係B1, 但有D學校係乙一必填, 唔填無位果D, 係咪都要照填, 然後先填B2? 因為我自己當年只填5間, 乙六係B2, 就入乙六。其實呢類學校填咗同唔填係咪無乜分別? 仲有一D派咗都唔會讀既山卡啦B1校, 或勁到痺B1校。
作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 12:09

little_yolky 發表於 18-4-26 12:05
其實有個問題, 如果100%肯定係B1, 但有D學校係乙一必填, 唔填無位果D, 係咪都要照填, 然後先填B2? 因為我自 ...
今朝加既例子, 睇吓明唔明:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3625574&pid=46405531&fromuid=1389083

作者: little_yolky    時間: 18-4-26 12:17

hkpapa852 發表於 18-4-26 12:09

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=362 ...
道理係明白既, 即係盡填晒派到我都會讀既B1, 唔好理佢係咪一定要乙一, 填咗再填杯清水, 到時抽到清水唔好怨人。係咪咁?
作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 12:20

little_yolky 發表於 18-4-26 12:17
道理係明白既, 即係盡填晒派到我都會讀既B1, 唔好理佢係咪一定要乙一, 填咗再填杯清水, 到時抽到清水唔好怨 ...
係.

因為呢個搏奕遊戲太多人參與, 出現"意外"既機會其實唔低......

作者: 聞一多    時間: 18-4-26 12:30     標題: 回覆樓主

大原則係b1生揀晒先到band2生揀,緊係排晒b1校先啦

作者: emmazlo    時間: 18-4-26 12:39

hkpapa852 發表於 18-4-26 12:09

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=362 ...
這個例子我明白, 我們是葵青區男仔B1生, 明年才小六, 想請問如果咁填:

乙一至三, 跟自己喜好填B1,
乙四至七填番未揀的B1 (他區B1 或通常是要放乙一才有位的B1, 放在此執雞),
乙八開始放B2A, 一路填晒所有B2

乙八才放B2A, 同我乙四便放B2A, 是否分別都不大, 最差只是入第一間揀的B2A? 因為我都有疑問, 如果其他B1生早過我已排B2A, 我會否最差是入不到那間較熱門的B2A校?

作者: mckong    時間: 18-4-26 13:36

我當年為孩子們選他區英中,考慮了以下因素
1.肯定孩子是第一組別學生
2.本區內英中較少
3.他區英中不是大熱
4.盡可能放乙一
結果:大仔入了他區四個位的英中
           二仔入了他區兩個位的英中
其實是同一所沙田英中,只係在兩個不同地區被借位
作者: Joe8889    時間: 18-4-26 13:40

hkpapa852 發表於 18-4-26 11:53

再唔 ...
我當然知。。。。但兩位老闆唔肯。。。。.

作者: hkpapa852    時間: 18-4-26 13:55

emmazlo 發表於 18-4-26 12:39
這個例子我明白, 我們是葵青區男仔B1生, 明年才小六, 想請問如果咁填:

因為葵青男仔唔夠B1位, 加上區內有間全英中既B2中學, 已可以肯定咁講, 只得一間B2中學既學額, 未必收得晒所有入唔到B1中學既學生, 所以要填至少3間B2中學

作者: easonkinki    時間: 18-4-26 14:28

happychan114 發表於 18-4-26 00:42
咁上年乙4中唔中到獎?

乙一b1,乙二b1,
乙三他區b2,中乙三

今年人多左,老師好保守,要求我地揀學位多嘅學校,本來我好進取,最後跟返老師嘅排法。

作者: easonkinki    時間: 18-4-26 14:30

happychan114 發表於 18-4-26 00:42
咁上年乙4中唔中到獎?

乙一b1,乙二b1,
乙三他區b2,中乙三

今年人多左,老師好保守,要求我地揀學位多嘅學校,本來我好進取,最後跟返老師嘅排法,乙二就揀左一間他區2個位

作者: jojoplanet    時間: 18-4-26 15:10

little_yolky 發表於 18-4-26 10:42
你個選校表入面果D「他區」位喎。

我無留意

作者: manman333    時間: 18-4-26 18:46     標題: 回覆樓主:

我而家就係正正做緊這種自殺式填表。  乙一放本區想入的一間, 跟著巳放他區借過來的學校了,因為我知道派了本區其他學校都唔會想要, 一定去叩門。
自行二個間學校見完後話如果自行階段入唔到又派唔到即過來叩門。

作者: oiyau2005    時間: 18-4-27 22:55

jojoplanet 發表於 18-4-26 15:10
我無留意

不過葵青區都唔使填他區啦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5