教育王國

標題: 觀塘band2生,乙一入金文泰中學的機會有多少?謝謝大家賜教 [打印本頁]

作者: Jasminlee    時間: 18-4-23 04:34     標題: 觀塘band2生,乙一入金文泰中學的機會有多少?謝謝大家賜教

請問乙一金文泰博不博的過?如果乙一金文泰,等於放棄了b1的寧波二,心裡很糾結,望各位賜教,不勝感激!
作者: Jasminlee    時間: 18-4-23 05:07

阿仔係band 2頭
作者: tpmon    時間: 18-4-23 08:14

Jasminlee 發表於 18-4-23 05:07
阿仔係band 2頭

官塘網選金文泰得2個位,你自己决定chance 多高。

金是傳统官校,名氣一定好過寧二好多。

作者: Jasminlee    時間: 18-4-23 18:31

請問金文泰是否也收band 2生?我也覺的兩個名額機會太微了
作者: Arabellahk    時間: 18-4-23 22:43

Jasminlee 發表於 18-4-23 18:31
請問金文泰是否也收band 2生?我也覺的兩個名額機會太微了

金文泰是BAND2中學,當然收BAND2生,也許大家都覺得名額少,可能報的人少,反而是機會

作者: sfuhsg    時間: 18-4-24 07:53     標題: 回覆樓主

寧二係b1?

作者: tpmon    時間: 18-4-24 08:31

sfuhsg 發表於 18-4-24 07:53
寧二係b1?

不是,未到。

教統局要2022年才重新review 英中list。未有咁快。4年後乜世界,大家不知。

作者: hkpapa852    時間: 18-4-24 09:14

sfuhsg 發表於 18-4-24 07:53
寧二係b1?

寧二目前既水平如果可以叫B1中學, 全港應有至少有50%B1中學

作者: 章太郎    時間: 18-4-24 13:35

Jasminlee 發表於 18-4-23 04:34
請問乙一金文泰博不博的過?如果乙一金文泰,等於放棄了b1的寧波二,心裡很糾結,望各位賜教,不勝感激! ...

(emoji)

作者: josejandy    時間: 18-4-25 10:33

Arabellahk 發表於 18-4-23 22:43
金文泰是BAND2中學,當然收BAND2生,也許大家都覺得名額少,可能報的人少,反而是機會
...

同意

作者: vp071229    時間: 18-9-19 13:00

回覆 tpmon 的帖子

其實我本身都係住觀塘, 但黎緊應該會搬返去炮台山住, 金文泰中學就係屋企對面, 唔知可唔可以轉升學既校網呢, 請問有無人知道可以點樣轉呢?  請指教!

另外如果黎唔切轉校網, 係觀塘跨區考金文泰的話, 成數有幾高呢? 我女係屬B1 學生, 上次呈分考全級30級(全級總人數190人), 請有相關資訊既媽媽賜教!

作者: bb鼠    時間: 18-9-19 14:16

Jasminlee 發表於 18-4-23 18:31

B1生點解會想b2校?就只因為近?

作者: @[email protected]    時間: 18-9-24 12:46

我調番轉搬觀塘,東區B2頭仔,玩開中樂,觀官自行有無機,如抽金文泰同顯理邊間易中啲(呢2間交通2程車到得到)
作者: LOKLOK89    時間: 18-12-15 23:44

Jasminlee 發表於 18-4-23 04:34
請問乙一金文泰博不博的過?如果乙一金文泰,等於放棄了b1的寧波二,心裡很糾結,望各位賜教,不勝感激! ...

金文泰不是b1c 中中嗎?好多人爭

作者: bonnycai    時間: 18-12-16 13:57     標題: 回覆樓主:

東區B2尾,自行去觀塘聖Ans 機會大嗎?嶺南衡宜如何?

作者: Jessy    時間: 18-12-16 23:19

@[email protected] 發表於 18-9-24 12:46
我調番轉搬觀塘,東區B2頭仔,玩開中樂,觀官自行有無機,如抽金文泰同顯理邊間易中啲(呢2間交通2程車到得 ...
呢兩間應該差不多機會, 睇你想全中文教定有D科係英文教.  
作者: bongbongmum    時間: 18-12-17 13:13

LOKLOK89 發表於 18-12-15 23:44
金文泰不是b1c 中中嗎?好多人爭

亞仔學校定位係1C-2A

Band 1 自行唔會揀佢.女仔就博BPS, 大熱係中婦,聖馬可,起碼都揀民生
Band 2 又唔係咁多人留意呢間學校, 自行佢地最like 衞理, 有d B2A會去博筲官

可能統一又另一個景況

作者: 臻媽    時間: 18-12-17 13:26

bongbongmum 發表於 18-12-17 13:13

Band 1 自行唔會揀佢.女仔就博BPS, 大熱係中婦,聖馬可,起碼都揀民生
B2a 博 B1a 的筲官, 基本上Mission Impossible!
作者: bongbongmum    時間: 18-12-17 22:02

臻媽 發表於 18-12-17 13:26
B2a 博 B1a 的筲官, 基本上Mission Impossible!
筲官~亞仔學校定位係B1C,而且全in,所以有d B2A同學(有d樂器,運動獎etc)用自一博下,自二先放B2A.
作者: LOKLOK89    時間: 18-12-23 21:05

bongbongmum 發表於 18-12-17 13:13

好似b2A多數人like衛理,多過顯理。

作者: LOKLOK89    時間: 18-12-23 21:06

估不到東區學生,對金文泰不是太熱門。

作者: bongbongmum    時間: 18-12-24 17:04

LOKLOK89 發表於 18-12-23 21:05
好似b2A多數人like衛理,多過顯理。

係亞仔學校,衞理超受歡迎, 大部份B2都揀做自一/自二. 500蚊校長 效應仲好強!!

班主任特別提諗住揀衞理的同學要知道競爭好大,自己衡量.

顯理真係無咩人提....

但班主任話其實兩間都唔錯, 都建議B2揀.

作者: LOKLOK89    時間: 18-12-24 20:05

bongbongmum 發表於 18-12-24 17:04
係亞仔學校,衞理超受歡迎, 大部份B2都揀做自一/自二. 500蚊校長 效應仲好強!!

班主任特別提諗住揀 ...

如果b2生,跨區金文泰,顯理咪有機會。 唔知東區夠唔夠b2位

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5