教育王國

標題: 升KL3中學, 尋意見 [打印本頁]

作者: kingwhale    時間: 18-4-19 12:38     標題: 升KL3中學, 尋意見

呈三後名次 31-40 / 120, 學校無講準確名次, 學校無講banding,
學校只提供上年名次51-70, 仍然有人入到銀x, 丘x 2間band 1, 當然人數沒有提及,
睇落上面資料上年派得好好, 但事實41-50又有人派band 2,

如果用上面資料推算, 31-40我自然會覺得小朋友係band 1,
但學校只建議第一二志願填band 1, 第三志願開始要填band 2
坊間流傳KL3 BAND 1生可以盡填BAND 1中學,
但學校只俾我填2間BAND 1就直接填BAND 2, 係咪我個名次已經係BAND 2?
如果31-40已經BAND 2, 又點解上年可以51-70仍有人派銀x, 丘x?

自行一二分別係旅X及銀x, 無任何2nd in自行已經唔成功,
大抽獎一定要慎填,
如果唔聽學校意見, 太進取又怕原來小朋友一直係band 2, 學校叫填第一二志願band 1只係要家長賭舖大細, band 2第三才填何官已經無位, 隨時派去十幾甚至廿幾的band 3,
如果信學校保守去填, 係band 1就怕第三入左band 2(中中),

希望有熟悉九龍城小學程度, 其實基華banding如何,
或者有冇基華畢業生家長可以俾D意見,
學校透明度不高, 唔想自己決定錯影響小朋友未來

可能打到一舊舊好混亂, 希望大家睇得明, 俾d寶貴意見我
作者: hkpapa852    時間: 18-4-19 12:46

kingwhale 發表於 18-4-19 12:38
呈三後名次 31-40 / 120, 學校無講準確名次, 學校無講banding,
學校只提供上年名次51-70, 仍然有人入到銀x ...
呈一,呈二各自排名係幾多?
相信你小朋友係邊緣人

作者: kingwhale    時間: 18-4-19 12:55

hkpapa852 發表於 18-4-19 12:46
呈一,呈二各自排名係幾多?
相信你小朋友係邊緣人
學校沒有提供, 每次呈分的排名,
呈一 後  30-40/120  呈一+二,  30-40/120  
呈一+二+三, 依然係 30-40/120

ps學校沒有比準確數字,

如果真係邊緣人, 選校可以點?

但學校話51-70也有人入銀/丘, 點解31-40已經邊緣?

作者: kwankwanchun    時間: 18-4-19 13:14

kingwhale 發表於 18-4-19 12:55
呈一 後  30-40/120  呈一+二,  30-40/120  
呈一+二+三, 依然係 30-40/12 ...

你級有120,如1/3 前40 已b1 啦。老師要你填b2, 甘40打後未要填b3...

學校都有叫你填b1 小朋友都應該b1, 只係你跟唔跟學校將保險線放係乙三b2

作者: SEA40    時間: 18-4-19 13:15

好大可能是51-70的隨機號碼排得前
作者: hkpapa852    時間: 18-4-19 13:26

kingwhale 發表於 18-4-19 12:55
呈一+二+三, 依然係 30-40/12 ...

51-70入銀禧,可能自行時入。

如果係丘中,就算B2放乙1都有機會入

作者: SEA40    時間: 18-4-19 13:27

好多時, 學校為了確保學生能入首三志願percentage, 會保守啲。因隨機號碼排位係unknown, 如果你甲, 乙部都報得進取, 咁你要預咗放榜嗰日去叩門。

作者: Joe8889    時間: 18-4-19 13:31

kwankwanchun 發表於 18-4-19 13:14

你級有120,如1/3 前40 已b1 啦。老師要你填b2, 甘40 ...

我估51-70入到可能是自行。
我估你30尾所以叫你保守點。

作者: hkpapa852    時間: 18-4-19 13:58

係九龍城區沒有公開升中派位詳情既學校,好大機會B1生既上限只有 1/3
作者: twhkleung    時間: 18-4-19 15:14

hkpapa852 發表於 18-4-19 13:58
係九龍城區沒有公開升中派位詳情既學校,好大機會B1生既上限只有 1/3

九龍城名中林立, 沒想過九龍城小学平均/上限会是 1/3 而已, 有点意外

作者: 熱媽    時間: 18-4-19 15:29

回覆 twhkleung 的帖子

呢區係好多勁中學,但別忘記有好多學生係跨區過黎的。
作者: kennyklt    時間: 18-4-19 16:08

要注意每三分一學生分一個組別係成個校網咁計,但九龍塘有啲小學有超過一半,甚至六七成學生都係Band 1成績。所以可能有部分小學會有不足三分一Band 1學生。
作者: kingwhale    時間: 18-4-19 16:38

如果係邊緣位置, 選校方面擺2間BAND 1係前面, 唔會唔會過於進取?
作者: yeungph    時間: 18-4-19 16:48

kennyklt 發表於 18-4-19 16:08
要注意每三分一學生分一個組別係成個校網咁計,但九龍塘有啲小學有超過一半,甚至六七成學生都係Band 1成 ...

不過呢D勁小學頭幾十%小學生(band1及band2頭)都會俾直屬中學直屬位收左。
作者: elvisBB    時間: 18-4-19 17:19     標題: 回覆樓主

我覺得你乙一旅港、乙二銀禧,如果係B1應該入左,我會諗如果要去到乙三,都90%B2,咪真係應該當b2選,樓主3x/120邊緣人機會大,學校叫你乙一乙二band1就已經暗示左b1C多過B2A,乙一二係我因爲你自行呢2間所以建議。

作者: b3410    時間: 18-4-19 17:22

熱媽 發表於 18-4-19 15:29
回覆 twhkleung 的帖子

呢區係好多勁中學,但別忘記有好多學生係跨區過黎的。 ...
勁小學都多!而且好的學校有自己小學,本校B2同學都會取走B1位。剩下的B1位按比例會少咗?
我這樣理解,唔知是否正確

作者: angiehouse    時間: 18-4-19 17:23

有個post 嘈學校只講banding 吾講名次,而家看來講名次又知上年派去邊,但吾講banding要自己估甘樣重大獲

作者: cloudcloudrobot    時間: 18-4-19 17:41

你又八唔八到名次21-30的排名又係點? 如果呢個排名,學校建議大部份填Band 1的話,應該可以引證到如樓上所說,你小朋友是邊緣人
作者: hkpapa852    時間: 18-4-19 18:06

b3410 發表於 18-4-19 17:22
勁小學都多!而且好的學校有自己小學,本校B2同學都會取走B1位。剩下的B1位按比例會少咗?
我這樣理解,唔 ...
淨係APS, KTS, LS, MCS, HYSPS, 民生, 培正等, 都至少拉低其餘小學幾個%既B1學生
作者: little_yolky    時間: 18-4-19 18:31

elvisBB 發表於 18-4-19 17:19
我覺得你乙一旅港、乙二銀禧,如果係B1應該入左,我會諗如果要去到乙三,都90%B2,咪真係應該當b2選,樓主3 ...
乙一旅港, 乙二銀禧, 就算係B1都唔可以話實入喎。如果係B1, 乙三B2就實入。但如果係B2生, 咁填就真係死, 乙三仲要加間熱門B2, 真係仲有排往後轆。
作者: kingwhale    時間: 18-4-19 22:15

乙一旅港,乙二銀禧,乙三陳喇
會明天再問老師意見
作者: elbar    時間: 18-4-19 22:20

kingwhale 發表於 18-4-19 22:15
會明天再問老師意見

pls check pm  

作者: 瑩希媽媽    時間: 18-4-20 00:09

little_yolky 發表於 18-4-19 18:31
乙一旅港, 乙二銀禧, 就算係B1都唔可以話實入喎。如果係B1, 乙三B2就實入。但如果係B2生, 咁填就真係死, 乙 ...

咁乙二要邊間先穩陣?

作者: hkpapa852    時間: 18-4-20 08:17

瑩希媽媽 發表於 18-4-20 00:09
咁乙二要邊間先穩陣?

穩陣可以入既都唔係妳想入,知道亦無用。

作者: Joe8889    時間: 18-4-20 08:30

其實如果甘心,我建議直接選B2。
我仔都是基華,我估你小朋友真的很marginal。
作者: little_yolky    時間: 18-4-20 08:39

瑩希媽媽 發表於 18-4-20 00:09
咁乙二要邊間先穩陣?
咁如果想入, 都唔駛諗穩唔穩陣, 只要有機都一定揀咗先, 唔揀就無, 最多乙三再諗。不過, 當然係一定要B1至好咁諗。
作者: 瑩希媽媽    時間: 18-4-20 08:49

little_yolky 發表於 18-4-20 08:39
咁如果想入, 都唔駛諗穩唔穩陣, 只要有機都一定揀咗先, 唔揀就無, 最多乙三再諗。不過, 當然係一定要B1至好 ...

依家諗住放銀禧吾知二定三,不過上年真系聽到有間學校六十幾名派入,吾通又自行入

作者: little_yolky    時間: 18-4-20 08:55

瑩希媽媽 發表於 18-4-20 08:49
依家諗住放銀禧吾知二定三,不過上年真系聽到有間學校六十幾名派入,吾通又自行入
...
拿, 人哋學校可以6X名都仲係B1又得, 6X名係級名次唔係呈分名次都得。又或者個小朋友呈三跌咗, 由B1跌落B2, 所以自行收咗都未定。所以教育局統一放榜, 家長就收少好多資訊。
作者: 瑩希媽媽    時間: 18-4-20 09:00

little_yolky 發表於 18-4-20 08:55
拿, 人哋學校可以6X名都仲係B1又得, 6X名係級名次唔係呈分名次都得。又或者個小朋友呈三跌咗, 由B1跌落B2,  ...

呢D我肯定清楚啦,我就系知道六十幾巳是b二生才講,b1使乜講都知有機會派到

作者: tutik    時間: 18-4-20 09:01

回覆 kingwhale 的帖子

見到你哋我都肉緊埋。
照分析今年同上年用同一份preS1 成績,如果50至70都仲有人派band 1校(自行收band 2生更冇可能), 咁有乜可能差到30至40會去到band 2, 且上年派到band 2既係40至50,都唔係你個堆,咁30至40有冇派到band 2先,呢個数字先重要麻!試探下老師同成績排前面既係咪都比較保守,如果係就唔使咁驚,大家band 1機會勻等咖啵。

作者: kingwhale    時間: 18-4-20 09:22

Joe8889 發表於 18-4-20 08:30
其實如果甘心,我建議直接選B2。
我仔都是基華,我估你小朋友真的很marginal。 ...
你仔是畢業生嗎? 當年果屆成績如何派成點?
作者: Joe8889    時間: 18-4-20 09:30

今屆
同你一樣
作者: little_yolky    時間: 18-4-20 09:37

瑩希媽媽 發表於 18-4-20 09:00
呢D我肯定清楚啦,我就系知道六十幾巳是b二生才講,b1使乜講都知有機會派到
...
所以咪話聽咪呢家嘢真係唔知點計。估佢呈一呈二考得好, 又或者你哋學校報銀禧唔多, 所以齋睇成績表都OK, 自行得個順序, 唔知佢係B2囉。有時B1尾同B2頭好難講, 仲要係可能只係一科數拉低咗呈分名次果D, 其實成績表都幾好睇, 咁就呃到下人。
作者: little_yolky    時間: 18-4-20 09:39

tutik 發表於 18-4-20 09:01

見到你哋我都肉緊埋。
佢哋學校咁搞法, B1生派入B2校都唔出奇噃。
作者: kingwhale    時間: 18-4-20 09:52

tutik 發表於 18-4-20 09:01

見到你哋我都肉緊埋。
上年40-70有人派band 1 (係銀, 丘不是1個半個, 相信唔會全部自行入), 但40-70當然有人派band 2

作者: 猴子爸    時間: 18-4-20 10:24

用这几年的数据作为参考比较麻烦。2015/2016年可能是升中最着数的年份,但2017跟前两年去部处的话,已经有很多例子说明是行不通,因为升中人数增多了,估计2018会更差。
基华的band1%相对于其他九龙城区的一线小学比较,的确是比较普通,可能真的只有3成几,万一有些上下变动,排30-40就有d危。假若自认心血薄弱的话,选“丘/银/band2”是合理的。
作者: 瑩希媽媽    時間: 18-4-20 10:46

little_yolky 發表於 18-4-20 09:37
所以咪話聽咪呢家嘢真係唔知點計。估佢呈一呈二考得好, 又或者你哋學校報銀禧唔多, 所以齋睇成績表都OK, 自 ...

系朋友果間學校,見上年得兩個入到左

作者: Viman    時間: 18-4-21 12:52

你的情況令我想起兒子的情況。當年我們仲是可以揀黃大仙或九龍城網。還記得在六年級上學期家長日老師仲話A班成績必是Band1,因此在沒有任何參考其他第二組別下忽然叫我選擇band 2學校好D(級名次是31)。當下冇法接受最後我們派第三自願的Band2學校。因此我覺得你最好銀禧丶陳瑞祺丶band2保底。

作者: Viman    時間: 18-4-21 12:59

kingwhale 發表於 18-4-19 22:15
會明天再問老師意見

你囝如不是Band1,旅港沒可能派入(恕我直言)如你們都喜歡銀(emoji)直接乙一較隱當

作者: GardenGarden    時間: 18-4-22 21:48

作者: Joe8889    時間: 18-4-23 09:03

可能甲一抽入
作者: STee    時間: 18-4-23 09:05     標題: 回覆樓主:

我是四年前的畢業生家長,很欣賞他們的升中安排,有針對性的面試訓練,也有跨年班主任幫助分析選校情況,也欣賞老師會因應同學的性格建議選取學校,不會只為做靚學校的派位結果,不妨將你的問題直接與老師商討

作者: hkpapa852    時間: 18-4-23 13:54

GardenGarden 發表於 18-4-22 21:48
上年,千真萬確, 有九龍城區某官小學生,考70/130, 大抽獎入了旅港。
補充:佢甲一乙一都係填旅港
其實遠有D資料沒有人能提供, 根本好難全面瞭解事件真相

1. 呢個學生, 三次呈分排名各自係幾多?

2. 70/130呢個係呈三排名, 定係累計既模擬名次?

3. 該學生自行選了那兩間學校?

作者: GardenGarden    時間: 18-4-23 14:00

作者: hkpapa852    時間: 18-4-23 14:04

GardenGarden 發表於 18-4-23 14:00
呈一至三總成績及每一次都係徘徊係65至75之間。
之前有家長話齋,有啲前過去嘅跌咗落band two有幾好似佢咁 ...
如果係福馬既學生, 呢位學生可能係B1/B2邊緣人, 最後抽獎時確定係B1組別抽入

如果係其餘個三間官小, 靠大抽獎入應該無乜可能

作者: GardenGarden    時間: 18-4-23 14:09

作者: CMMANDY    時間: 18-4-23 16:01

難以置信,  70/130, 甲部九龍城仲係band 1旅港
作者: hkpapa852    時間: 18-4-23 16:24

CMMANDY 發表於 18-4-23 16:01
難以置信,  70/130, 甲部九龍城仲係band 1旅港
其實可能係全港性B1, 係甲部好彩抽到甲1

作者: CMMANDY    時間: 18-4-23 16:33

hkpapa852 發表於 18-4-23 16:24
其實可能係全港性B1, 係甲部好彩抽到甲1

作者: kingwhale    時間: 18-4-25 09:52

乙一旅港, 乙二銀禧, 乙三陳喇, 乙四之後放B2
老師回覆副校長過目後以上係OK
乙三當初打算丘中, 但副校意見如果乙一二唔中, 中三陳喇機會比丘中大
作者: little_yolky    時間: 18-4-25 10:11

kingwhale 發表於 18-4-25 09:52
乙三當初打算丘中, 但副校意見 ...
咁緊係中陳喇機會比丘中大啦, 仲駛佢講。
作者: hkpapa852    時間: 18-4-25 11:41

kingwhale 發表於 18-4-25 09:52
乙三當初打算丘中, 但副校意見 ...
如果係B1學生, 乙3陳喇, 乙4開始B2, 一定必入首三志願, 最差都一定派到第四志願 (派到第四志願既機會應該低過乙2 入銀禧N倍)

如果係B2學生, 最理想只能入乙4.......

作者: sunflower2000    時間: 18-4-25 14:22

識人九龍城區B2頭, 類似填法, 不過佢已經有ㄧ間心儀國際學校收咗, 唔駛定止蝕位, 随意博下。
作者: mcl203    時間: 18-4-25 15:32

hkpapa852 發表於 18-4-25 11:41
如果係B1學生, 乙3陳喇, 乙4開始B2, 一定必入首三志願, 最差都一定派到第四志願 (派到第四志願既機會應該低 ...

如果B2生,去到乙4熱門D既B2中學都可能被人執晒,若我就會放少間B1中學,將B2中學推前~~~

作者: little_yolky    時間: 18-4-25 15:42

mcl203 發表於 18-4-25 15:32
如果B2生,去到乙4熱門D既B2中學都可能被人執晒,若我就會放少間B1中學,將B2中學推前~~~
...

如果要搏, 就搏盡佢。
乙1-3如現照填B1, 乙4填間冷門B2。入唔到頭3已肯定係B2生, 咁乙4唔可以放熱門B2校, 因為乙3已填B1止蝕/B2熱門既陳喇。如果係B1生, 將B2校推前一格, 乙一旅港未必入, 咁乙二陳喇就必入。我諗, B1生入陳喇會dum心過B2生入B2冷門校。

樓主要再安全D, 就乙一旅港, 乙二丘中, 乙三陳喇, 乙四B2冷門中

作者: mcl203    時間: 18-4-25 15:44

little_yolky 發表於 18-4-25 15:42
如果要搏, 就搏盡佢, 乙1-3如現照填B1, 乙4填間冷門B2。入唔到頭3已肯定係B2生, 咁乙4唔可以放熱門B2校, 因 ...

呢個都係好選擇之一~~~

其實我意思係B1C尾既同B2A頭既放乙3,可能只係少少分別~~~

作者: e2m    時間: 18-4-25 15:58

hkpapa852 發表於 18-4-23 14:04
如果係福馬既學生, 呢位學生可能係B1/B2邊緣人, 最後抽獎時確定係B1組別抽入

如果係其餘個三間官小, 靠大 ...

你問番今年福馬啲學生,今年b1生已經唔係呢啲級名次喇!

作者: hkpapa852    時間: 18-4-25 18:09

e2m 發表於 18-4-25 15:58
你問番今年福馬啲學生,今年b1生已經唔係呢啲級名次喇!
咁係好咗定差咗?
作者: dingdingba    時間: 18-4-27 18:15

福馬今年有幾多B1生?
作者: MacMacMa    時間: 18-5-7 18:13

作者: kingwhale    時間: 18-7-10 10:09     標題: 回覆樓主

中左乙一 旅港

作者: kingwhale    時間: 18-7-10 10:16     標題: 回覆樓主

留俾後人

今天親身求證,並非聽返來。

今年學校真係有人名次70以外入銀禧,4X-6X亦大把人入到!
但同時都有人係4X-6X入唔到銀禧!

作者: tutik    時間: 18-7-14 15:48

kingwhale 發表於 18-7-10 10:16
留俾後人

謝謝樓主資料,即學校如呀仔復術老師說法,級40前也是band 1,  40-70 band 2.
下年到小兒。

作者: ck1666    時間: 18-7-14 21:35

tutik 發表於 18-7-14 15:48
謝謝樓主資料,即學校如呀仔復術老師說法,級40前也是band 1,  40-70 band 2.
下年到小兒。
...

唔好咁老定,人數除時變,好似今年咁,突然有幾個人退學,總人數少左,band 1尾自動變band 2

作者: tutik    時間: 18-7-14 23:06

ck1666 發表於 18-7-14 21:35
唔好咁老定,人數除時變,好似今年咁,突然有幾個人退學,總人數少左,band 1尾自動變band 2
...

原來會咁!多謝提醒。下年用新数據,學童人口又增加,太多未知數。
題外話,靠晒你哋班師兄姊考好ps1, 幫手增取多啲band 1位!

作者: LJ3981    時間: 18-7-15 00:58

kingwhale 發表於 18-7-10 10:09
中左乙一 旅港

恭喜。但要有心理準備追唔追得上。

作者: tutik    時間: 18-7-15 12:39

LJ3981 發表於 18-7-15 00:58
恭喜。但要有心理準備追唔追得上。

樓主小朋友屬band one學生入band1學校都驚追唔上?可否多些分享校內情況?
曾經去過佢哋嘅開放日, 感覺各方面都要好優秀,唔止讀書。

作者: joannemak    時間: 18-7-15 15:51

kingwhale 發表於 18-7-10 10:16
留俾後人

謝謝,資料很有用,2年後到我了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5