教育王國

標題: band1生9成9唔會派到band3校 [打印本頁]

作者: scyu88    時間: 18-4-15 13:49     標題: band1生9成9唔會派到band3校

因派完band1先到band2,最差都至會入到band2學校,大家都會這樣想嗎?

作者: hkpapa852    時間: 18-4-15 14:07

scyu88 發表於 18-4-15 13:49
因派完band1先到band2,最差都至會入到band2學校,大家都會這樣想嗎?

除咗HK4同NT9,各區B1學生只要盡填B1中學再加3間B2補底,一定無可能派到去B3學校

作者: scyu88    時間: 18-4-15 14:28     標題: 回覆樓主

謝謝(emoji)分享

作者: carmenleung    時間: 18-4-15 14:28

hkpapa852 發表於 18-4-15 14:07
除咗HK4同NT9,各區B1學生只要盡填B1中學再加3間B2補底,一定無可能派到去B3學校
...

咁3間b2中學應該填區內多位的,還是他區得2個位的?因他區的b2中學比區內的b2中學較好。

作者: gracelam    時間: 18-4-15 14:54

肯定係band 1生就一定唔會! 邊緣人靠估或以為係band 1生, 排位當band 1生咁填咪會碌去band 3中學。

作者: swkmc    時間: 18-4-15 15:09

...
請指教如九龍城區乙一已經不是最熱門的B1中學(如銀禧/黃笏南), 哪比呢兩間競爭大的(或不放乙一沒機會派到的)是否放棄完全不放? 因老師話一定要填曬30間,好煩惱!
謝謝!

作者: ericby    時間: 18-4-15 15:20

對 沒錯

作者: rulerL    時間: 18-4-15 17:28

swkmc 發表於 18-4-15 15:09
請指教如九龍城區乙一已經不是最熱門的B1中學(如銀禧/黃笏南), 哪比呢兩間競爭大的(或不放乙一沒機會派到的 ...

上年仔升中填表,班主任都叫填多幾間,於是我盡晒力填,但都只填了大約10間,其他再勉強填落去其實無意思。

作者: gigiic    時間: 18-4-15 18:01

...

請問如果本區BAND1校少, 是否可盡填他區的借位BAND1校? 然後都唔夠填滿, 是否情願留空都唔填BAND2或BAND3校? 有冇建議最多留空幾多比較好?

作者: swkmc    時間: 18-4-15 19:04

gigiic 發表於 18-4-15 18:01
請問如果本區BAND1校少, 是否可盡填他區的借位BAND1校? 然後都唔夠填滿, 是否情願留空都唔填BAND2或BAND3 ...
我就係會放他區b1,但諗緊本區b1但係放左都抽唔到嘅(如華英/迦密),放4,5都無用,係咪應該唔放。但其實又剩返好少學校放。
作者: gigiic    時間: 18-4-15 21:27

回覆 swkmc 的帖子

頭痛ing
作者: waitingbaby2006    時間: 18-4-15 22:17

...

請問點解除了NT9?咁應該要點做呢?謝謝(emoji)(emoji)

作者: pcy307    時間: 18-4-15 22:35

rulerL 發表於 18-4-15 17:28
上年仔升中填表,班主任都叫填多幾間,於是我盡晒力填,但都只填了大約10間,其他再勉強填落去其實無意思 ...

荃湾區,真正B1生基本上只填三間就OK,只係D老師多餘啫。

作者: goldaxelee    時間: 18-4-15 23:47

回覆 swkmc 的帖子

I totally agree your point!
作者: agneslai206    時間: 18-4-16 00:45

pcy307 發表於 18-4-15 22:35

請問係咪即係填兩間b1,一間2頭呀?
    係咪盡填b1學校先,但有些擺明填下去都派唔到,咁應該點?

作者: little_yolky    時間: 18-4-16 09:32

gigiic 發表於 18-4-15 18:01
請問如果本區BAND1校少, 是否可盡填他區的借位BAND1校? 然後都唔夠填滿, 是否情願留空都唔填BAND2或BAND3 ...
我理解你文字既意思係 :(1) 你小朋友係B1
(2) 你响唔夠B1位既區份
(3) 你想只填B1 (因為你話情願留空都唔填B2或B3)

如果我理解正確, 你又運氣唔好, 我深信7月份, 會預見到你出帖, 話B1生派入B3了!填完B1, 絕對、一定要填B2。記住。

作者: gigiic    時間: 18-4-16 09:45

回覆 little_yolky 的帖子

完全理解正確, 多謝提醒,  咁我要填B2包底 , THX
作者: Joe8889    時間: 18-4-16 10:02

我會填10間band2包底。。。。
作者: hkpapa852    時間: 18-4-16 10:10

Joe8889 發表於 18-4-16 10:02
我會填10間band2包底。。。。

又唔駛咁多, 3-5間已經夠

如果B1生都入唔到既B2, 應該已經夠資格做全英中...... 全港有幾多間呢D全英中?

作者: TwinWong    時間: 18-4-16 10:20

好難講,
N年前, 無咁多网上資訊, 家長又不懂填,
見啊囡係B1組別, 只填6問B1英中收手,
滿有信心入硬B1中學,
最后派B3 聖母院書院, 諗住有自己有聯繫中學做BACK UP都入唔到
校長幫忙寫信入到顏寶鈴

作者: little_yolky    時間: 18-4-16 10:21

gigiic 發表於 18-4-16 09:45

完全理解正確, 多謝提醒,  咁我要填B2包底 , THX
响B1位唔夠既區, 已經有一定數量既B1生要入B2校, 如果你一間都唔填, 會直插入最差果間B3。雖然最後你都會叩門, 但手攞住間好少少既B2去叩門, 個心始終定過攞間最差既B3去叩門。
作者: 妹妹頭    時間: 18-4-16 10:29

回覆 pcy307 的帖子

我女都係荃灣網, B1女

乙一 : 可風
乙二 : 王少清
乙三 : 他區B1借位
乙四 : 他區B1借位
乙五 : 廖寶珊

這樣可以嗎?

作者: bb鼠    時間: 18-4-16 11:00

little_yolky 發表於 18-4-16 10:21
响B1位唔夠既區, 已經有一定數量既B1生要入B2校, 如果你一間都唔填, 會直插入最差果間B3。雖然最後你都會叩 ...

我地區表示乙三已經要填b2

作者: little_yolky    時間: 18-4-16 11:11

bb鼠 發表於 18-4-16 11:00
我地區表示乙三已經要填b2
如果肯定係B1生, 係可以先填晒B1位的。不過, 肯唔肯定呢樣嘢, 有時真係好難講。
作者: bb鼠    時間: 18-4-16 11:19

little_yolky 發表於 18-4-16 11:11
如果肯定係B1生, 係可以先填晒B1位的。不過, 肯唔肯定呢樣嘢, 有時真係好難講。 ...

選擇唔多之餘仲要唔夠位,真的唔敢填哂b1先b2

作者: mytambb    時間: 18-4-16 11:29

...

如果B2是選頭的兩間,band 1生也是一定派到嗎?假設佢no.係極後。

作者: mytambb    時間: 18-4-16 11:32

妹妹頭 發表於 18-4-16 10:29

誇區即其他區band 1位極少,浪費了機會。

作者: 妹妹頭    時間: 18-4-16 11:38

回覆 mytambb 的帖子

唔填他區B1借位, 即已投降填B2了, 咁快要填B2?

作者: mytambb    時間: 18-4-16 11:42

妹妹頭 發表於 18-4-16 11:38

可先填荃官及何傳耀。

作者: abcbb    時間: 18-4-16 11:47

作者: gracelam    時間: 18-4-16 11:47

可以。 呢個填法好正路!!

不過點解唔放LW乙二? 我會博一博! 因為乙二放王少清, 入左甘唔甘心? 定會即叩門可風? 與其入王都叩門, 不如博一博!!

作者: 妹妹頭    時間: 18-4-16 12:08

回覆 gracelam 的帖子

乙三王已經冇位, 今年荃灣B1位比往年更不足

作者: 妹妹頭    時間: 18-4-16 12:10

老師叫我穩陣揸住王少清, 再去叩可風

作者: gracelam    時間: 18-4-16 12:32

妹妹頭 發表於 18-4-16 12:10

老師叫我穩陣揸住王少清, 再去叩可風

老師角度王係band 1, 學校要做靚條數! 係我角度王同廖係差不多, 所以穩揸王同廖去叩門係冇分別!!

作者: peggy    時間: 18-4-16 13:04

未必,阿仔的同學是B1生,派左去林百欣。鄰居的仔是B1生,派左李城壁

作者: 囡囡豬媽媽    時間: 18-4-16 13:14

...

想請教一下。

荃灣區NT2, 肯定是B1學生。

1-4 盡填: 荃官,可風,何傅耀,王少清,乙5 廖寶珊

但老師彈番轉頭,話乙1-4 盡填 B1 其實無意思。

建議乙1荃官,乙2王少清,乙3 廖寶珊。原因是拉高入到首3志願
?

作者: MayChung    時間: 18-4-16 13:29

我女東區B1, 老帥建議乙七要填B2.

作者: jk923    時間: 18-4-16 13:45

囡囡豬媽媽 發表於 18-4-16 13:14
想請教一下。荃灣區NT2, 肯定是B1學生。乙1-4 盡填: 荃官,可風,何傅耀,王少清,乙5 廖寶珊但老師彈番轉頭, ...

好大可能

作者: jk923    時間: 18-4-16 13:47

peggy 發表於 18-4-16 13:04
未必,阿仔的同學是B1生,派左去林百欣。鄰居的仔是B1生,派左李城壁

b1派b3呢個,會唔會填表有問題?另外果個都可能no.勁後,落左b2。

作者: miriam    時間: 18-4-16 13:47

想請教一下。荃灣區NT2, 肯定是B1學生。乙1-4 盡填: 荃官,可風,何傅耀,王少清,乙5 廖寶珊但老師彈番轉頭, ...
間間都係要拉靚條數架喇

乙1  荃官
乙2  可風 或 何傳耀
乙3  王少清
乙4  廖寶珊 或 李城壁

用乙4 止蝕

作者: 囡囡豬媽媽    時間: 18-4-16 13:47

jk923 發表於 18-4-16 13:45
好大可能

但如果照填,

1-4 盡填 B1: 荃官,可風,何傅耀,王少清,乙5 廖寶珊

最差入到 ?

作者: jk923    時間: 18-4-16 14:02

囡囡豬媽媽 發表於 18-4-16 13:47
但如果照填,乙1-4 盡填 B1: 荃官,可風,何傅耀,王少清,乙5 廖寶珊最差入到 廖 ?
...

係,外借位唔諗?

作者: jk923    時間: 18-4-16 14:04

囡囡豬媽媽 發表於 18-4-16 13:47
但如果照填,乙1-4 盡填 B1: 荃官,可風,何傅耀,王少清,乙5 廖寶珊最差入到 廖 ?
...

我反而會放王係乙三,何中有何小學生聯系,對嗎?

作者: hkpapa852    時間: 18-4-16 14:10

放晒所有B1中學 (6間), 先排廖, 李, 梁等

作者: miriam    時間: 18-4-16 14:10

jk923 發表於 18-4-16 14:04
我反而會放王係乙三,何中有何小學生聯系,對嗎?
何傳耀無聯繫位畀何小

作者: jk923    時間: 18-4-16 14:12

miriam 發表於 18-4-16 14:10
何傳耀無聯繫位畀何小

原來已脫扣…,謝資料!

作者: miriam    時間: 18-4-16 14:17

hkpapa852 發表於 18-4-16 14:10
放晒所有B1中學 (6間), 先排廖, 李, 梁等
佢個間小學係絕對唔鼓勵佢咁填

作者: hkpapa852    時間: 18-4-16 14:19

jk923 發表於 18-4-16 14:12
原來已脫扣…,謝資料!
好似從來都無聯繫位, 只係何小頭20名有校長推薦, 可能較有機會係自行階段入到

作者: miriam    時間: 18-4-16 14:24

hkpapa852 發表於 18-4-16 14:19
好似從來都無聯繫位, 只係何小頭20名有校長推薦, 可能較有機會係自行階段入到
幾時開 talk show 或出書, 真係無邊幾間學校資料難到你

作者: subb    時間: 18-4-16 14:30

下...佢係咪估錯BANDING 呀 ! 去林伯

作者: subb    時間: 18-4-16 14:32

係呀 ! 何中都否認是聯關係, 何小只是推薦, 至於每年推薦了多少入到, 無人知道 !
作者: jk923    時間: 18-4-16 14:45

subb 發表於 18-4-16 14:32
係呀 ! 何中都否認是聯關係, 何小只是推薦, 至於每年推薦了多少入到, 無人知道 !  ...

何小出術? 原來係推薦位。

作者: 囡囡豬媽媽    時間: 18-4-16 14:46

miriam 發表於 18-4-16 14:17

就係星期六剛聽完副校講talkB1去左林

怕放晒所有B1中學 (6), 先排廖, , 梁,林等萬一要叩門,校長唔寫reference letter…

作者: miriam    時間: 18-4-16 14:49

囡囡豬媽媽 發表於 18-4-16 14:46
就係星期六剛聽完副校講talk,B1去左林…

怕放晒所有B1中學 (6間), 先排廖, 李, 梁,林等…萬一要叩門, ...
我囡個屆同你今屆既 B1 位差唔多, 我係乙1 可風, 乙2 何傳耀, 乙3 廖寶珊, 基本上入唔到依家呢間我必定叩門, 咁可風我囡都叫勉強接受, 所以我先咁排, 唔想好似前人咁撻死左.

作者: subb    時間: 18-4-16 15:03

jk923 發表於 18-4-16 14:45
何小出術?  原來係推薦位。
(內部聯繫)全級首20名可獲推薦報讀 ..~~~~~何小是咁寫, 但有多少真, 真係唔知 !

我當年真係打電話去何中問, 他們否認

作者: jk923    時間: 18-4-16 15:08

subb 發表於 18-4-16 15:03
(內部聯繫)全級首20名可獲推薦報讀 ..~~~~~何小是咁寫, 但有多少真, 真係唔知 !

推薦,叻嘅未必會揀,我估多極都係個位數字。

作者: subb    時間: 18-4-16 15:09

miriam 發表於 18-4-16 14:17
咁你都知是邊一間

作者: jk923    時間: 18-4-16 15:10

怕放晒所有B1中學 (6間), 先排廖, 李, 梁,林等…萬一要叩門, ...

其實派唔到頭三後係鬥早set保險線。

作者: hfcsum    時間: 18-4-16 15:11

回覆 MayChung 的帖子

東區有咁多b1位學校?請問點排?

作者: hfcsum    時間: 18-4-16 15:31

東區b1仔
甲填1 中婦 2 KC  3QC 或進取d   1QC  2KC  3中婦

乙1  中婦
     2 聖馬可
     3 民生
     4 筲官
     5 張記
之後填他區b1咁中機會細又好浪費左,唉…頭痛中
作者: gigiic    時間: 18-4-16 15:34

明白
作者: 囡囡豬媽媽    時間: 18-4-16 15:40

miriam 發表於 18-4-16 14:49
我囡個屆同你今屆既 B1 位差唔多, 我係乙1 可風, 乙2 何傳耀, 乙3 廖寶珊, 基本上入唔到依家呢間我必定叩門 ...
明白了

作者: scyu88    時間: 18-4-16 15:50

請問咁樣排是老師建議?還是你自己想保險些?

作者: scyu88    時間: 18-4-16 15:53

想問問叩門係咪一定要校長寫信?唔係最主要係考筆試嗎?

作者: scyu88    時間: 18-4-16 15:56

想請教band1真的會派band3?最後有叩門去其他學校嗎?

作者: peggy    時間: 18-4-16 17:17

jk923 發表於 18-4-16 13:47
b1派b3呢個,會唔會填表有問題?另外果個都可能no.勁後,落左b2。
填表太進取,加上number 頸後
作者: peggy    時間: 18-4-16 17:22

subb 發表於 18-4-16 14:30
下...佢係咪估錯BANDING 呀 ! 去林伯
佢考全級3X,一定係B1生。考得後過佢的同學(5X~7X名)派李城壁/廖寶珊
作者: peggy    時間: 18-4-16 17:24

scyu88 發表於 18-4-16 15:56
想請教band1真的會派band3?最後有叩門去其他學校嗎?
第3次呈分試及畢業試的數學科得C,所以叩唔到門
作者: little_yolky    時間: 18-4-16 17:26

1. 學校唔透明, 家長用級名次等同呈分名次, 以為自己係B1, 原來係B2, 用B1策略填表。2. 係B1, 但大支嘢, 全部填晒B1就收工, 居然一間B2都唔填補底, 加上運氣差, 所以是旦轆咗間B3俾你。
3. 人哋間學校可能係B2, 家長以為人哋係B3, 所以派咗入去, 話派咗入B3。
4. 間學校係B3, 俾老師老點話係B2, 用嚟止蝕, 最終就咁蝕咗。
5. 學校話係邊緣人, 家長用咗B1策略, 最終係B2, 入唔到B1, 好既B2又俾人放乙一抽晒, 偷雞唔到蝕渣米。
6. 學校話係邊緣人, 家長都怕死, 只乙一填B1, 乙二開始用B2策略, 最後真係B2, 但好既B2校已抽晒, 又無填足所有B2校, 派咗B3。

作者: little_yolky    時間: 18-4-16 17:28

peggy 發表於 18-4-16 17:22
佢考全級3X,一定係B1生。考得後過佢的同學(5X~7X名)派李城壁/廖寶珊
考全級3X, 可能係校內名次?
作者: peggy    時間: 18-4-16 17:32

little_yolky 發表於 18-4-16 17:28
考全級3X, 可能係校內名次?
呈分試名次。全级頭50名都是B1生,全部都入左B1英中,得佢派去B3
作者: Fivedragon    時間: 18-4-16 17:38

peggy 發表於 18-4-16 17:24
第3次呈分試及畢業試的數學科得C,所以叩唔到門
第三次呈分試,數學得C,仲好確定自己係band 1?
作者: Fivedragon    時間: 18-4-16 17:44

peggy 發表於 18-4-16 17:32
呈分試名次。全级頭50名都是B1生,全部都入左B1英中,得佢派去B3
請問係咪馬基或浸聯?
如果荃灣區唔係呢兩間,好難保證頭50名係band 1 生

作者: subb    時間: 18-4-16 17:52

寧我想起, 我朋友上年CASE, 女仔B1尾,
第1志願 可風 , 派了去姚, 最後叩回何中 ! 

作者: 小湘    時間: 18-4-16 17:55     標題: 回覆樓主

KL3 B1-2邊緣仔
真心想請高人指教(emoji)(emoji)

乙一 他區B1/CSK
乙二 (如果真係B2的話,填CSK乙二應該冇機會,咁填文理好定何官好呢?)
乙三 胡兆熾
乙四 聖文德
乙五 聖若瑟/培敦/寧波二中
乙六 聖若瑟/培敦/寧波二中
乙七 聖若瑟/培敦/寧波二中
乙八 五旬節/彭學高
乙九 五旬節/彭學高
乙十 鄧鏡波/九龍塘/基道
打後繼續填B2

想問下咁填會唔會好危險呢?
好驚自己揀錯累咗個仔

作者: jk923    時間: 18-4-16 17:58

Fivedragon 發表於 18-4-16 17:44
請問係咪馬基或浸聯?

我所知唔係。其實50個b1都係大概3x%

作者: oiyau2005    時間: 18-4-16 17:59

本應BAND 1真係一定派BAND 1, 但上年真係好多特別CASE, 好唔合理, 我女個同學好肯定係BAND 2生, 但派BAND 3不特止, 仲要吾係排最前BAND 3, 林百欣, 姚都唔入, 入之後李炳

作者: jk923    時間: 18-4-16 18:01

peggy 發表於 18-4-16 17:17
填表太進取,加上number 頸後

但其怪,衰極都係梁省德,若果肯定b1無理由喎,除非佢隱瞞自己名次

作者: oiyau2005    時間: 18-4-16 18:06

其實叩門, reference letter 無意思, 同埋你放晒6間B1響頭等同自殺

作者: hkpapa852    時間: 18-4-16 18:08

oiyau2005 發表於 18-4-16 17:59
本應BAND 1真係一定派BAND 1, 但上年真係好多特別CASE, 好唔合理, 我女個同學好肯定係BAND 2生, 但派BAND  ...
上年剛轉用新既Pre-S1調整Banding比例, 過往估計, 未必準確

B2同B3之間既變化, 可能更大

作者: oiyau2005    時間: 18-4-16 18:09

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:08
上年剛轉用新既Pre-S1調整Banding比例, 過往估計, 未必準確

上年好多錯配case,  我相信個電腦系統short咗

作者: oiyau2005    時間: 18-4-16 18:12

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:08

女同學一定係band 2, 因為考得後過佢都入咗band 2, 學校好清楚講咗呈分名次同校內名次比學生知.

作者: hkpapa852    時間: 18-4-16 18:13

oiyau2005 發表於 18-4-16 18:12
女同學一定係band 2, 因為考得後過佢都入咗band 2, 學校好清楚講咗呈分名次同校內名次比學生知.
...
學校既呈分名次, 其實同最終用Pre-S1配對後既全港排名, 仲可以有唔同.

而且, 如果學生排名浮動, 差異會更大

作者: pcy307    時間: 18-4-16 18:16

真正B1生,永遠填完第一間B2學校就可以收工。

作者: oiyau2005    時間: 18-4-16 18:18

jk923 發表於 18-4-16 14:45
何小出術?  原來係推薦位。

有親人小朋友讀何小, 頭10名一定入到何中, 當然係自行選佢啦, 但頭入名又未必全部選佢, 可能有人出去博林護或其他神校.

作者: peggy    時間: 18-4-16 18:19

jk923 發表於 18-4-16 18:01
但其怪,衰極都係梁省德,若果肯定b1無理由喎,除非佢隱瞞自己名次
...
冇隱瞞,派位那日班主任都話佢number太差,其他B1生都派到B1中學,得佢派去B3。早年都識個同學係B2A生,都派左去林百欣,大抽獎乙一填廖寶珊,乙二李城壁,乙三梁省德,乙四林百欣,老師話乙二就要填梁省德。

作者: peggy    時間: 18-4-16 18:25

Fivedragon 發表於 18-4-16 17:44
請問係咪馬基或浸聯?

不是馬基/浸聯。
同學仔今年已經是中六生。當年全級有13X人,有40%都是b1生
作者: jk923    時間: 18-4-16 18:26

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:13
學校既呈分名次, 其實同最終用Pre-S1配對後既全港排名, 仲可以有唔同.

而且, 如果學生排名浮動, 差異會更 ...

學校有講學校呈分名次,呈上教育局會再微調,但想請教若果名次浮動嘅影響係點?

作者: oiyau2005    時間: 18-4-16 18:26

peggy 發表於 18-4-16 18:19
冇隱瞞,派位那日班主任都話佢number太差,其他B1生都派到B1中學,得佢派去B3。早年都識個同學係B2A生,都派 ...

係, 乙三梁省德應該無位, 我女個同學仲係乙一梁省德, 乙二聖芳濟, 乙三林百欣, 乙四姚, 乙五呂, 乙六李炳, 去咗李炳

作者: jk923    時間: 18-4-16 18:27

peggy 發表於 18-4-16 18:19
冇隱瞞,派位那日班主任都話佢number太差,其他B1生都派到B1中學,得佢派去B3。早年都識個同學係B2A生,都派 ...

若果梁省德都無位,咁b2生咪全抄?

作者: miriam    時間: 18-4-16 18:27     標題: 回覆樓主

我囡個年學校講頭 40 名係 B1,但有家長通知我頭 27 先係,最終結果同通知我既家長相差無機。

我囡之後個年都係咁講,有位識我既家長擺明挑機,話點計都無 40,唔好話將有開英文班既 B2 當埋 B1,跟住既學校係家長會先改口,好似頭 35 先係。

學校報大數咪想試下有無多幾每邊緣人可以執雞,但無諗過對學生有幾殘忍。

作者: miriam    時間: 18-4-16 18:31     標題: 回覆樓主

我囡早兩屆都有人填盡 B1,以我所知係衰左派到極後。

作者: peggy    時間: 18-4-16 18:34

jk923 發表於 18-4-16 18:27
若果梁省德都無位,咁b2生咪全抄?
識幾個B2生都派去林百欣/姚年生
作者: jk923    時間: 18-4-16 18:34

miriam 發表於 18-4-16 18:31
我囡早兩屆都有人填盡 B1,以我所知係衰左派到極後。

我前面有講,大家要學識邊個位擺止蝕,越唔夠住越早擺,我仔當年葵青第五就止蝕。

作者: hkpapa852    時間: 18-4-16 18:35

jk923 發表於 18-4-16 18:26
學校有講學校呈分名次,呈上教育局會再微調,但想請教若果名次浮動嘅影響係點?
...

研究吓呢個帖講既嘢:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

作者: jk923    時間: 18-4-16 18:36

peggy 發表於 18-4-16 18:34
識幾個B2生都派去林百欣/姚年生

但都有b2派到梁省德丫嗎,即係從中有問題,又或者發雞盲寫錯no.。

作者: peggy    時間: 18-4-16 18:38

jk923 發表於 18-4-16 18:26
...

學校話微調後,名次會有1-7名上落
作者: scyu88    時間: 18-4-16 18:39     標題: 回覆樓主:

想問問大家睇校網上年有大約50約入band1. 我保守計將學校全級計頭3分1係band1人,我再打8折,即係果個數一定係band1人,你地認為咁計正確嗎?

作者: peggy    時間: 18-4-16 18:40

jk923 發表於 18-4-16 18:36
但都有b2派到梁省德丫嗎,即係從中有問題,又或者發雞盲寫錯no.。

都有,佢地通常放乙一/乙二,乙三應該冇機派到
作者: miriam    時間: 18-4-16 18:40

jk923 發表於 18-4-16 18:34
我前面有講,大家要學識邊個位擺止蝕,越唔夠住越早擺,我仔當年葵青第五就止蝕。
...

我地心儀既得一間,派唔中都要諗止蝕位,所以乙3 放廖,唔想跌死。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5