教育王國

標題: 沙田區band 2學額 [打印本頁]

作者: wendy55966    時間: 18-4-14 10:58     標題: 沙田區band 2學額

小女成績band 2中,想請問沙田區band 2學額足夠派band 2學生嗎?
作者: Hoining    時間: 18-4-14 17:30

作者: wendy55966    時間: 18-4-14 18:07

咁樣是否可以試下博一問band 1呢?但又驚博唔到會派去band 3!
作者: Hoining    時間: 18-4-14 18:38

作者: Hoining    時間: 18-4-14 18:40

作者: wendy55966    時間: 18-4-14 18:50

謝謝你們給我意見啊!真是煩惱呢!
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-4-14 19:01

沙田區 band 2 數數手指都有9-10間,不算少啦。
今年升中學童人數微升,不過沙田學位未算太緊張,若家長非過份進取相信今年都不會派得太差。
作者: wendy55966    時間: 18-4-14 21:07

咁樣請問哪些band 1 會比較“冷門”呢!是否鄭榮之,林漢光及胡中呢?
作者: elbar    時間: 18-4-14 21:10

wendy55966 發表於 18-4-14 21:07
咁樣請問哪些band 1 會比較“冷門”呢!是否鄭榮之,林漢光及胡中呢?

pls check pm  

作者: wendy55966    時間: 18-4-14 21:51

Thank you!
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-4-15 00:42

wendy55966 發表於 18-4-14 21:07
冷門b1英中建議你揀鄭榮之或郭得勝  胡中並非band 1只是b2.

作者: wendy55966    時間: 18-4-15 01:03

謝謝你給我的意見,咁我如果博的話,只能在乙一放一間冷門band1,但是聽說都有些band 1生揀胡做保險線,如果我們乙二放胡中的話,是否很危險呢?
作者: angiehouse    時間: 18-4-15 08:03

wendy55966 發表於 18-4-15 01:03
謝謝你給我的意見,咁我如果博的話,只能在乙一放一間冷門band1,但是聽說都有些band 1生揀胡做保險線,如 ...

我覺得都吾危險,b2頭都有幾間,吾似band1頭個d甘有名氣,band1生一窩蜂去選尼幾間做乙一,band2頭又有一堆去左培基德信,胡中乙二可以一試

作者: wendy55966    時間: 18-4-15 09:13

謝謝你給我的意見啊!
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-4-15 13:12

wendy55966 發表於 18-4-15 01:03
謝謝你給我的意見,咁我如果博的話,只能在乙一放一間冷門band1,但是聽說都有些band 1生揀胡做保險線,如 ...
b2生也有不少選擇,而且b2生亦並非個個喜歡胡中,胡中今年有72個位,若你喜歡此校放乙2應不會有太大問題。
作者: Bou    時間: 18-4-15 16:40     標題: 回覆樓主

想問一下沙田區b2的英中有什麼選擇?

作者: caly    時間: 18-4-15 22:01

回覆 elbar 的帖子

我都想知道多D,請問哪些band 1 會比較“冷門”呢?

作者: 261026    時間: 18-4-16 10:28

請問今年老師話小朋友是B2生,但甲1&乙1 博 鄭榮之... 乙2填馬崇或基督可行嗎?
作者: angiehouse    時間: 18-4-16 10:53

Bou 發表於 18-4-15 16:40
想問一下沙田區b2的英中有什麼選擇?

b2除左郭德勝系全英外,沒有b2校是全英中,郭應是1C到2A吧,好多band2收吾夠叻學生開吾到全英,但有d開到一班到二班全英,好似馬崇,基督,青年會等,可上心儀校網看下,當然全英班在band2校來說等同精英班

作者: laitina    時間: 18-4-16 22:25     標題: 回覆樓主

請問如果填馬崇或基督在乙二有機會嗎?上年有沒有人乙二入到?

作者: yimchan    時間: 18-4-17 10:40

angiehouse 發表於 18-4-16 10:53
b2除左郭德勝系全英外,沒有b2校是全英中,郭應是1C到2A吧,好多band2收吾夠叻學生開吾到全英,但有d開到 ...

你好,
1.確定是B2生, 乙一填郭德勝會唔會太博呢?
2.請問是否只是這幾間有開設英文班?

Thank!

作者: angiehouse    時間: 18-4-17 10:56

yimchan 發表於 18-4-17 10:40
你好,
1.確定是B2生, 乙一填郭德勝會唔會太博呢?
2.請問是否只是這幾間有開設英文班?

今年沙田夠band1位,有post 計出學生有大約102%入band1率,如果band1位有1000個位計,2%既有20個位多出來, 可以試下,不過no.要靚, 睇下你進取定穩陣

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5