教育王國

標題: SFA升中派位如何? [打印本頁]

作者: yltung    時間: 18-3-26 14:19     標題: SFA升中派位如何?

請問女學生升中派位理想嗎? 要全級考第幾名才升中派位理想?我女考大約80可以選邊間學校? 屋企住九龍城區應該跟學校深水埗區派定係轉返屋企九龍城? 謝謝

作者: csbaik    時間: 18-3-26 20:48

yltung 發表於 18-3-26 14:19
請問女學生升中派位理想嗎? 要全級考第幾名才升中派位理想?我女考大約80可以選邊間學校? 屋企住九龍城區 ...

除非你博英華,上智,否則轉區好似隱陣D,不過報玫瑰同德雅幾會都好大。

作者: Yanamami    時間: 18-3-26 21:18

SFA派位透明度最高,列哂男生女生升去边间中学,可上校網參考。再請教下師姐,睇下大概咩排名去咩学校。老師又有乜意见?九龍城band1位係比較充足。
作者: yuenkw    時間: 18-3-27 02:23

yltung 發表於 18-3-26 14:19
請問女學生升中派位理想嗎? 要全級考第幾名才升中派位理想?我女考大約80可以選邊間學校? 屋企住九龍城區 ...

是否五年級的家長?如是,大人細路而家咩都唔好理,集中精神考好呈一,你想知的答案,包括所有最新 SFA 的升中內部數據,六年級一開學就會陸續知道。
過,升讀理想中學係建基呈分名次,所以而家都係比心機温下書先!

作者: yltung    時間: 18-3-28 01:19

回覆 csbaik 的帖子

上智以我女成績好似機會好渺茫
作者: yltung    時間: 18-3-28 01:22

回覆 yuenkw 的帖子

現在是小四!但小朋友成績好飄忽所以有少少擔心,第1個小孩不知怎樣預備升中!下年又多一個升小一和一個k2預計會好忙所以早D上來請敎大家
作者: yuenkw    時間: 18-3-28 08:24

yltung 發表於 18-3-28 01:22

現在是小四!但小朋友成績好飄忽所以有少少擔心,第1個小孩不知怎樣預備升中!下年又 ...

部份中學會睇埋四年級的成績表,所以今年開始要全力以赴,每一個默測考都要出全力、盡攞高分,小朋友仲有時間就參加多d活動、比賽等。

大人有時間就去心儀中學網頁,睇下人哋自行收生的申請表,預計你小朋友兩年後,手頭上有幾多"料"可以填滿張表。

有d活動就算投入多年心力參加,但人哋學校重點唔睇,要權宜考慮是否仍然繼續。

作者: yltung    時間: 18-4-19 22:02

小朋友成績好飄忽⋯剛考數學同scoence 都跌咗成20分由B變D...真係好傷心…爬文睇有D學校成績表有C都唔會interview,咁樣咪好多學校都無得interview! 超級worried!!!
作者: csbaik    時間: 18-4-20 08:50

yltung 發表於 18-4-19 22:02
小朋友成績好飄忽⋯剛考數學同scoence 都跌咗成20分由B變D...真係好傷心…爬文睇有D學校成績表有C都唔會int ...

science 佔好少分,大分gs .拉唔到咩?-
不過80 肯定b1 ,所以可以等派位入圍

作者: HM168    時間: 18-4-20 09:43

csbaik 發表於 18-4-20 08:50
...
Sci , GS 各佔50%

作者: IloveJJ    時間: 18-4-20 10:30

作者: mimi222shi    時間: 18-4-20 10:31

SCIENCE深
作者: csbaik    時間: 18-4-20 17:55

csbaik 發表於 18-4-20 08:50
...

u may contact me, I have some advise fr u  
my daughter had grad fm sfa n now study in fm 1.

作者: csbaik    時間: 18-4-20 18:10

HM168 發表於 18-4-20 09:43
Sci , GS 各佔50%

If 細gs高分,總gs 可拉到一個grade
不過science 係深,application 多,所以温science 係有技巧的。

作者: yuenkw    時間: 18-4-20 23:22

yltung 發表於 18-4-19 22:02
小朋友成績好飄忽⋯剛考數學同scoence 都跌咗成20分由B變D...真係好傷心…爬文睇有D學校成績表有C都唔會int ...

如考呈分試,級名次跌近100名又無其他特異功能傍身,升讀一線英中的優勢唔會太明顯,真係要加把勁!

作者: Cloudoom    時間: 18-4-21 08:33     標題: 回覆樓主:

小兒是 SFA 舊生。回想小兒升小四時,也遇到和樓主女兒的情况。請問樓主女兒小三成績如何,如果是中上成績,小朋友沒有其他客觀因素影響,樓主不必太多慮。小四 science, 並不是如初小一般強記就可應付,是要分析作答。當時,我和內子了解後,去坊間買一些補充練習(新加坡出版社的),小朋友看後,明白如何作答,成績自然回升了。

樓上EK 家長說得對,現在還有漫漫長路,要輕鬆應對,不要自亂陣腳。

作者: csbaik    時間: 18-4-21 10:45

Cloudoom 發表於 18-4-21 08:33
小兒是 SFA 舊生。回想小兒升小四時,也遇到和樓主女兒的情况。請問樓主女兒小三成績如何,如果是中上成績 ...

bingo

作者: csbaik    時間: 18-4-21 10:47

yuenkw 發表於 18-4-20 23:22

如考呈分試,級名次跌近100名又無其他特異功能傍身,升讀一 ...

等大抽獎

作者: HM168    時間: 18-4-21 12:00

csbaik 發表於 18-4-21 10:47
等大抽獎

今年開始升中人口開始上升,抽獎未必落觀,同你小朋友以住大不同了。

樓上有位用家講得啱100之內都不夠競爭力

作者: RoseRosa    時間: 18-4-21 12:24

HM168 發表於 18-4-21 12:00
今年開始升中人口開始上升,抽獎未必落觀,同你小朋友以住大不同了。

樓上有位用家講得啱100之內都不夠競 ...

Deleted

作者: IloveJJ    時間: 18-4-21 12:40

作者: yuenkw    時間: 18-4-21 12:52

RoseRosa 發表於 18-4-21 12:24
聽朋友講,他小孩就讀此挍,三次呈分20頭/50頭/20頭,考一線英中已感到唔夠競爭力了,來緊幾年升中人數回 ...

今年一線神津自行的考題,己是非一般的小學水平,如果連小學課程都未讀好,點算?

不過樓主小朋友仲有時間,肯努力一定有機會!

作者: csbaik    時間: 18-4-21 13:43

RoseRosa 發表於 18-4-21 12:24
聽朋友講,他小孩就讀此挍,三次呈分20頭/50頭/20頭,考一線英中已感到唔夠競爭力了,來緊幾年升中人數回 ...

你考乜校,LS,SPCOED就话姐,唔诜擔心
st jo都隱陣

作者: yuenkw    時間: 18-4-21 13:57

csbaik 發表於 18-4-21 13:43

你考乜校,LS,SPCOED就话姐,唔诜擔心 。

如果今年咁樣成績都入到 St Jo 就好了,我都希望前輩你開口中!

作者: somoon    時間: 18-4-21 14:04

....
作者: 20160901    時間: 18-4-21 14:13

yltung 發表於 18-3-28 01:22

現在是小四!但小朋友成績好飄忽所以有少少擔心,第1個小孩不知怎樣預備升中!下年又 ...

其實小四science唔會好深,最緊要搞清楚concept就會有返信心,反而Maths係主科就要投放更多時間。

作者: csbaik    時間: 18-4-21 14:37

20160901 發表於 18-4-21 14:13

其實小四science唔會好深,最緊要搞清楚concept就會有返信 ...

中文最深

作者: csbaik    時間: 18-4-21 14:40

somoon 發表於 18-4-21 14:04
是指數及科學嗎?
例如什麼題目,想睇下有幾深……

升中自行通常考奖奥数個款,或心算數,答得越多越好

作者: yuenkw    時間: 18-4-21 15:02

csbaik 發表於 18-4-21 14:40
升中自行通常考奖奥数個款,或心算數,答得越多越好

點止奧數,完全係超學年的中學數; 我相信學校係用呢個方法揀頂級學生。

作者: mcl203    時間: 18-4-21 15:44

yuenkw 發表於 18-4-21 15:02

點止奧數,完全係超學年的中學數; 我相信學校係用呢個方法揀 ...

超學年? 唔會瓜,依甚麼標準先~~~

作者: hkspcken    時間: 18-4-21 17:38

回覆 mcl203 的帖子

My son interviewed st. jo last month, they asked 3 maths questions:1. normal p.6 question
2. Math Olympiad question
3. S1/2 Math

They gave the interviewee 2 mins to ask all the 3 questions

作者: yuenkw    時間: 18-4-21 17:52

hkspcken 發表於 18-4-21 17:38
回覆 mcl203 的帖子

My son interviewed st. jo last month, they asked 3 maths questions:1. normal p.6 ...

Actually, 20 seconds for reading, and 30 seconds for answering each question. 3 questions finished with in 3 minutes.

作者: mcl203    時間: 18-4-21 18:24

yuenkw 發表於 18-4-21 17:52
Actually, 20 seconds for reading, and 30 seconds for answering each question. 3 questions finished  ...

唔算太高要求了~~~

作者: HM168    時間: 18-4-21 18:55

希望前輩你開口中!

朋友都是同以上差不多成績,暫時得番自行SJC 咋, 上年有師兄名次60之內自行SJC 衰咗派BAND 1 英中,好彩師兄勁叩門入返SJC , 所以近年開始競爭大, 同前輩那年好大分別了

作者: bearbear2003    時間: 18-4-21 19:36

HM168 發表於 18-4-21 18:55
希望前輩你開口中!

朋友都是同以上差不多成績,暫時得番自行SJC 咋, 上年有師兄名次60之內自行SJC 衰咗派B ...

剛F1呢年邊有人60叩返SJC,得2個SFA叩入SJC only,其一係勁人,以我所知沒叩門case 係60附近喎
作者: flyda    時間: 18-4-21 20:12

Sorry, SFA P5 P6 啲學生會知自己係級幾名次架咩?
作者: yuenkw    時間: 18-4-21 20:14

flyda 發表於 18-4-21 20:12
Sorry, SFA P5 P6 啲學生會知自己係級幾名次架咩?

知道,p1-p6都有寫級/班名次在成績長上!

作者: HM168    時間: 18-4-21 20:32

bearbear2003 發表於 18-4-21 19:36
剛F1呢年邊有人60叩返SJC,得2個SFA叩入SJC only,其一係勁人,以我所知沒叩門case 係60附近喎 ...

看清楚60之內(可4x,5x ),知道都不要那張揚,及大家可能講的名次有出入,近2年有3次呈分平均名次

作者: bearbear2003    時間: 18-4-21 21:20

HM168 發表於 18-4-21 20:32

記錯添,勁人係叩入喇X
作者: Cloudoom    時間: 18-4-21 21:32     標題: 回覆樓主:

今日在書架找找看看,找到小兒小5小6的數學補充練習,這本練習有學生及老師版本,老師版本有標準答案,可幫助小朋友了解題目及答案,是當年朋友極力推薦的數學補充練習。但不知道有否小4版本。樓主如有興趣,可私訊我,我可告知書名。

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-22 10:43

佢朋友仔喺三次呈分係20頭/50頭/20頭,但係自行時學校只睇到二次,所以係學校既留下深刻印象係:考試35左右,退步緊。我唔敢話一定無機會,但係唔會高。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-22 10:46

mcl203 發表於 18-4-21 18:24
唔算太高要求了~~~
其實係典型要求,當年小朋友都話問題比較有趣,要動腦筋,但係唔深。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-22 10:49

HM168 發表於 18-4-21 18:55
希望前輩你開口中!

朋友都是同以上差不多成績,暫時得番自行SJC 咋, 上年有師兄名次60之內自行SJC 衰咗派B ...
成日叫啲人去叩SJC、LSC門,啲人都唔敢,其實呢兩間反而容易叩門入。
作者: HM168    時間: 18-4-22 14:36

王家爸爸 發表於 18-4-22 10:49
成日叫啲人去叩SJC、LSC門,啲人都唔敢,其實呢兩間反而容易叩門入。

記憶中sjc, ls, wyk 叩門日子差不多,所以只能3選1

作者: Queenielam88    時間: 18-4-22 14:41

HM168 發表於 18-4-22 14:36
記憶中sjc, ls, wyk 叩門日子差不多,所以只能3選1

請問是否3間都只考筆試?

作者: somoon    時間: 18-4-22 14:45

....
作者: somoon    時間: 18-4-22 14:47

....
作者: yuenkw    時間: 18-4-22 15:54

somoon 發表於 18-4-22 14:47
即係唔可以跟一般學校程度, 係超學年啦...

除非小朋友平時熱愛數學、家長亦投入強大支援,否則只係<一般小學生>,唔識答係十分合理!

作者: yuenkw    時間: 18-4-22 16:09

王家爸爸 發表於 18-4-22 10:49

參考自行考題的難度,叩門試要求一樣唔會簡單; 盛名之下無虛士,無真材實枓想拜入門下,唔好諗!

作者: b3410    時間: 18-4-22 16:17

yuenkw 發表於 18-4-22 16:09
參考自行考題的難度,叩門試要求一樣唔會簡單; 盛名之下無虛士,無真材實枓想拜入門下,唔好諗!
...
感覺叩門難過自行,因為少位,學校想用最後機會收勁人!
作者: mcl203    時間: 18-4-22 16:31

somoon 發表於 18-4-22 14:47
即係唔可以跟一般學校程度, 係超學年啦...

引用考SJC作為升中投考中學作為指標,似乎未有任何代表性,不論是否甚麼超前教育,甚麼考S1/2數,男或女亦有別。

當年我小朋友考某極熱門中學,要限時完成,又心算又iPad,以一個標準英小生,小學無超前教育,無外補,輕鬆學習mode,亦一樣得,當中部份唔識係合理吧。

咁唔超前教育是否蝕底? 我都以為係。小朋友考完分班試,據佢講當中有奧數,其他亦唔易,我話無須理會,反正考完,又或許只係去考核水平去分班。等足幾個月,諗住數學一定要上補底班,安排旅行遲一點先去,去到註冊一問,無通知代表乜都不用補底,去到分班試公佈,仲派去幾好既set,呆坐成個暑假,以為要上2星期補底班。

有時,超前教育或許係家長一廂情願既看法,超前與否,還看分班試成績,呢様比較準確D,亦係各校水平既簡略參考。

你小朋友既小學係OK㗎,無必要去刻意跟他校比較。

作者: csbaik    時間: 18-4-22 18:34

王家爸爸 發表於 18-4-22 10:43
佢朋友仔喺三次呈分係20頭/50頭/20頭,但係自行時學校只睇到二次,所以係學校既留下深刻印象係:考試35左右 ...

自行多數睇p.5, p.6 1 st n 2 nd exam, 有Dschool
p.6 2 nd in 完再要補交架, 不過有D……

如课咁的case 自行.報 1st st jo, 2nd 報9华,or 自己區校

作者: somoon    時間: 18-4-22 19:14

....
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-22 19:33

HM168 發表於 18-4-22 14:36
如果住港島,知道派位結果當日朝頭早先坐的士去SJC;九龍就去LSC。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-22 19:35

yuenkw 發表於 18-4-22 16:09
...
老實講,如果小朋友覺得自行考題難,其實叩門都應該唔得;所有B1學校既叩門試都唔會容易。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-22 19:42

somoon 發表於 18-4-22 14:45
你講到好多人心動... haha..
可以一試,以前啲朋友去試,成功率都頗高。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-22 19:47

csbaik 發表於 18-4-22 18:34

學校啲老師邊有咁多時間慢慢詳細研究,睇完次第,面試埋,基本上決定咗七七八八;然後淨番既一、兩成邊緣個案,先至會睇其他野。
作者: BallBallMaMa    時間: 18-4-22 21:20

王家爸爸 發表於 18-4-22 19:33
如果住港島,知道派位結果當日朝頭早先坐的士去SJC;九龍就去LSC。

SJC 不是派位當天交表,係第二日9:00-12:00先親身交表的。
SJC 和LS 的筆試都安排在派位後的星期五,SJC上午,LS下午。在SJC 考完三個鐘,有足夠時間吃個午餐,再去LS考多三個鐘。
WYK 如沒有報過自行,基本上都不用浪費時間,淨係嗰座報名表山,應該到開學都未處理完。
不如過海WYHK仲實際。

作者: zoesychan    時間: 18-4-22 22:18

BallBallMaMa 發表於 18-4-22 21:20

SJC 不是派位當天交表,係第二日9:00-12:00先親身交表 ...

請問 SJ 同 LS係咪交資料就有筆試?定係揀人筆試?thx

作者: HM168    時間: 18-4-22 22:26

王家爸爸 發表於 18-4-22 19:42
可以一試,以前啲朋友去試,成功率都頗高。

今年都多人去,因睇了你的回應

作者: HM168    時間: 18-4-22 22:27

somoon 發表於 18-4-22 19:14
有機喎。去年92男生,10個DB,16個SJC, 4 個LSC……

今年DBS 收少咗,條數又唔同了

作者: HM168    時間: 18-4-22 22:29

csbaik 發表於 18-4-22 18:34

如果有以上名次而自2是九華,應該知道九華已收(有2nd in 加暗示)

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-22 22:54

BallBallMaMa 發表於 18-4-22 21:20

SJC 不是派位當天交表,係第二日9:00-12:00先親身交表 ...
唔記得具體時間,只知道好快就無得叩。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-22 22:57

zoesychan 發表於 18-4-22 22:18
請問 SJ 同 LS係咪交資料就有筆試?定係揀人筆試?thx
唔知道係唔係個個都有,但係過去既經驗係B1成績既都有得考筆試。

作者: BallBallMaMa    時間: 18-4-22 23:20

zoesychan 發表於 18-4-22 22:18

SJC 交左報名費就有份筆試。
LS 揀少於50人考筆試。

作者: BallBallMaMa    時間: 18-4-22 23:23

王家爸爸 發表於 18-4-22 22:54
唔記得具體時間,只知道好快就無得叩。

SJC 的網站已有叩門詳情及表格下載
http://www.sjc.edu.hk/admission.php

作者: Queenielam88    時間: 18-4-22 23:32

BallBallMaMa 發表於 18-4-22 23:23
SJC 的網站已有叩門詳情及表格下載
http://www.sjc.edu.hk/admission.php

好有效率喎

作者: IloveJJ    時間: 18-4-22 23:52     標題: 回覆樓主:

作者: HM168    時間: 18-4-22 23:56

回覆 IloveJJ 的帖子

德雅
作者: IloveJJ    時間: 18-4-23 07:25

作者: yuenkw    時間: 18-4-23 08:23

IloveJJ 發表於 18-4-23 07:25
謝謝,德雅係band幾?上智有機會嗎?

近兩届畢業生都未試過100以外入到上智!

作者: b3410    時間: 18-4-23 08:27

BallBallMaMa 發表於 18-4-22 23:20
SJC 交左報名費就有份筆試。
LS 揀少於50人考筆試。

自行考過LS,不過冇2nd in or 2nd in 都唔收,還有機會考叩門試嗎?想知道,通常LS 叩門試揀面試過/還是冇見過的多?

因為如果面試過而不錄取,叩門亦不考慮,自行可能不如報QC

作者: csbaik    時間: 18-4-23 08:51

IloveJJ 發表於 18-4-22 23:52
想借問一下,如果女仔,响SFA係無排名(即是100以外),可報咩中學呢?

派位: 1 st  玫瑰(博), 2nd 德雅

作者: csbaik    時間: 18-4-23 08:52

yuenkw 發表於 18-4-23 08:23
近兩届畢業生都未試過100以外入到上智!

想入上智非除博派位,.自行應冇可能

作者: HM168    時間: 18-4-23 08:53

IloveJJ 發表於 18-4-23 07:25
謝謝,德雅係band幾?上智有機會嗎?

上智一定冇,博下聖母玫瑰,但最隱陣就德雅

作者: BallBallMaMa    時間: 18-4-23 09:17

b3410 發表於 18-4-23 08:27
自行考過LS,不過冇2nd in or 2nd in 都唔收,還有機會考叩門試嗎?想知道,通常LS 叩門試揀面試過/還是冇 ...

自行報過LS但唔收,也有機會,但我估要呈二後有status update, eg 攞多左獎或畢業試有顯著進步才有多些機會。
但用什麼條件揀人筆試,真的答不到你,要學校先知。

作者: IloveJJ    時間: 18-4-23 09:49

作者: yuenkw    時間: 18-4-23 10:12

小朋友讀初小時,個人的確有聽過考100-110 名內都是 band 1 的說法,那是畢業生在2000-2003年前出生的數據,今年升中的學生已是2006年出生,升中人數開始上升,100名以外是否仍具備 band 1 的優勢,我都想知道。

根據某途徑的統計資料,近2年升讀上智的SFA學生,沒有100名次以外,包括自行+抽獎;如有學生在註冊後成功轉校、插班的話,無法計算在內。

作者: IloveJJ    時間: 18-4-23 10:24

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-23 10:25

csbaik 發表於 18-4-23 08:52
想入上智非除博派位,.自行應冇可能
考100,想派位入上智都係一樣無可能。
作者: IloveJJ    時間: 18-4-23 10:27

作者: HM168    時間: 18-4-23 10:28

yuenkw 發表於 18-4-23 10:12

以往的確有100-110 名內都是 band 1 的說明,那是2003年前後的數據,今年升中的學生 ...

說得冇錯, 朋友告知100外已是BAND 2 ,咁要問清楚現有家長先知

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-23 10:32

b3410 發表於 18-4-23 08:27
自行考過LS,不過冇2nd in or 2nd in 都唔收,還有機會考叩門試嗎?想知道,通常LS 叩門試揀面試過/還是冇 ...
自行LSC無2nd in,基本上得兩個可能:面試表現差,唔係B1學生。反而需要同班主任傾下,有無估錯BANDING。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-23 10:35

IloveJJ 發表於 18-4-23 10:27
點解呢?
深水埗區,B1學生都入唔到B1學校,B2學生點有可能?
作者: IloveJJ    時間: 18-4-23 10:36

作者: IloveJJ    時間: 18-4-23 10:37

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-23 10:44

IloveJJ 發表於 18-4-23 10:37
但如果SFA真如EK傳聞,有7,8,9成B1,咁100以外都可以係B1架!

老實講,一間學校有5成B1,叫勁;有6成B1,叫超級勁;有7成B1,香港一間起,二間止。你估SFA係邊種,以136名學生計,前幾多名係B1?我估唔係年年有80個。當然間唔中既一年有多過90個唔奇,但係唔係常態現象。
作者: yuenkw    時間: 18-4-23 10:45

IloveJJ 發表於 18-4-23 10:37
但如果SFA真如EK傳聞,有7,8,9成B1,咁100以外都可以係B1架!

那是傳說中的邊缘人,可以係、亦可以唔係;視乎大圍情況!

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-23 10:47

IloveJJ 發表於 18-4-23 10:36
朋友100以外,老師都話佢係B2,但一路以來,EK都話SFA有7,8,9成係B1架!咁其實係邊個數字先真呢?因為老師 ...
你當6成好啦,現實可能係6~7成,年年唔同。坊間傳聞,聽咗就算啦。
作者: IloveJJ    時間: 18-4-23 10:48

作者: IloveJJ    時間: 18-4-23 10:48

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-23 10:51

yuenkw 發表於 18-4-23 10:45
那是傳說中的邊缘人,可以係、亦可以唔係;視乎大圍情況!
同意,好睇大圍競爭情況。傳說既野,同我從不相信300壯士有咁勁一樣。
作者: HM168    時間: 18-4-23 10:52

回覆 王家爸爸 的帖子

agree
作者: HM168    時間: 18-4-23 10:54

王家爸爸 發表於 18-4-23 10:47
你當6成好啦,現實可能係6~7成,年年唔同。坊間傳聞,聽咗就算啦。

如果咁計今年BAND 1 生要80名之內 當6成半計

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-23 10:59

HM168 發表於 18-4-23 10:54
如果咁計今年BAND 1 生要80名之內  當6成半計
我估有6成半,136 x 65%,接近90個,不過邊緣人(80~90)升中都係保守啲好。
作者: HM168    時間: 18-4-23 11:02

王家爸爸 發表於 18-4-23 10:59
我估有6成半,136 x 65%,接近90個,不過邊緣人(80~90)升中都係保守啲好。

今年好似得12X 人畢業生

作者: yuenkw    時間: 18-4-23 11:03

HM168 發表於 18-4-23 10:54
如果咁計今年BAND 1 生要80名之內  當6成半計

今年幾多係 band 1 而家都係估估下,都要等放榜先會知真章!

作者: 王家爸爸    時間: 18-4-23 11:10

HM168 發表於 18-4-23 11:02
今年好似得12X 人畢業生
咁就更加難估啦,因為大家唔知道早走咗既係差啲既定係勁啲既。
作者: 王家爸爸    時間: 18-4-23 11:13

yuenkw 發表於 18-4-23 11:03
今年幾多係 band 1 而家都係估估下,都要等放榜先會知真章!
放榜都唔會知真章,如果人數少咗係因為勁既走咗,放榜差唔代表學校差咗。相反都係。
作者: yuenkw    時間: 18-4-23 11:26

王家爸爸 發表於 18-4-23 11:13
放榜都唔會知真章,如果人數少咗係因為勁既走咗,放榜差唔代表學校差咗。相反都係。 ...

世人只睇結果,閣下講的背後原因,潜在用家唔會 care!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5