教育王國

標題: 小朋友在測驗考試有覆卷嗎? [打印本頁]

作者: mypineapple    時間: 18-3-21 10:58     標題: 小朋友在測驗考試有覆卷嗎?

朋友同我講, 佢個女一考完望兩吓有無做漏, 之後就唔再望份卷~

我既孩子仍在學習中。

大家既仔女有無覆卷習慣? 點樣培養佢有呢個好習慣?

作者: bobbob    時間: 18-3-21 11:14

mypineapple 發表於 18-3-21 10:58
朋友同我講, 佢個女一考完望兩吓有無做漏, 之後就唔再望份卷~

我既孩子仍在學習中。
真係要扲好耐先識,仲要每次都扲,你個小朋友幾大?
作者: little_yolky    時間: 18-3-21 11:21

我既孩子仍在學習中。
成績好果個有, 成績差果個無。方法係:日鵝夜鵝, 黑白天鵝。
作者: HK-MAN    時間: 18-3-21 11:27

little_yolky 發表於 18-3-21 11:21
成績好果個有, 成績差果個無。方法係:日鵝夜鵝, 黑白天鵝。

我有我要求,佢懶理我感受
作者: b3410    時間: 18-3-21 11:47

屋企做功課,慢慢練習復査。例如幾題數學中間有一題錯,就畫定一個細範圍,例如兩,三題,叫佢自己搵出來,鼓勵為主。之後慢慢擴大範圍,例如整版,兩頁等等。
平時都可以略略估到錯誤率幾高,提醒考試都要搵到咁上下的錯處先穩陣。

高年級就錯一罰十。

再高年級題目量增加,就要快而準,未必有時間覆卷了。

真要好有耐性

作者: 大檸樂    時間: 18-3-21 12:18

我既孩子仍在學習中。
我覺得細心+準確去做每一題重要過覆.小學覆到有錯都仲有時間改.但一到中學.做完份巻比你發現有錯,都未必改得切.所以我會提倡小心做
作者: mianyang_99    時間: 18-3-21 14:06

如有時間, 一定會覆
作者: Jane1983    時間: 18-3-21 15:53     標題: 回覆樓主:

小一生的check卷,佢做到check吓無做漏,已經算唔錯。

要check卷check到知道有錯,改番正,個能力未必係6、7歳人仔做到。

作者: little_yolky    時間: 18-3-21 17:00

大檸樂 發表於 18-3-21 12:18
我覺得細心+準確去做每一題重要過覆.小學覆到有錯都仲有時間改.但一到中學.做完份巻比你發現有錯,都未必改 ...
點會呢, 我連會考都剩返30分鐘喎, 唔覆卷坐响度做乜。
作者: LeeCC    時間: 18-3-21 17:15

有覆卷=/=識覆卷
識覆卷=/=小心覆卷

所以,有覆卷=無覆卷
作者: mypineapple    時間: 18-3-21 22:55

LeeCC 發表於 18-3-21 17:15
有覆卷=/=識覆卷
識覆卷=/=小心覆卷

同意

作者: mypineapple    時間: 18-3-21 22:56

b3410 發表於 18-3-21 11:47
屋企做功課,慢慢練習復査。例如幾題數學中間有一題錯,就畫定一個細範圍,例如兩,三題,叫佢自己搵出來, ...

高年級真係考速度, 好驚

作者: LeeCC    時間: 18-3-21 23:01

Jane1983 發表於 18-3-21 15:53
小一生的check卷,佢做到check吓無做漏,已經算唔錯。

要check卷check到知道有錯,改番正,個能力未必係6 ...
系囉,小一話有check卷架,結果系點呢?其中一頁做漏題目,另一頁全頁寫落一題的位,全頁當錯曬
佢堅持自己有check卷的

作者: Honey    時間: 18-3-21 23:03     標題: 回覆樓主:

我細仔小二今日考數&常識,問佢有冇時間check 卷,佢話佢做得快,有時間check, 仲寫番啲單位&改番岩一個答案。

可能佢比較謹慎&重視自己分數,小一&小二都係級十以內。

作者: bobbob    時間: 18-3-21 23:52

b3410 發表於 18-3-21 11:47
屋企做功課,慢慢練習復査。例如幾題數學中間有一題錯,就畫定一個細範圍,例如兩,三題,叫佢自己搵出來, ...
所以睇得快真係有著數,我仔so far份份卷都夠時間覆卷至少1次,數學卷直頭可以由頭到尾重做多1次
作者: retriever    時間: 18-3-22 07:17

我既孩子仍在學習中。

有教。。。

你試下將你提既變成簡單口訣,佢會易D 記得。 最緊要係做完卷後記得。

作者: Yanamami    時間: 18-3-22 08:59

Check卷唔係望多次份卷,但“答”多次份卷~~两次答案相同,应該係啱。係屋企都有做下proofreading練习,同佢講揾錯处,份卷点都会揾到三两个~
作者: chanwendy    時間: 18-3-22 09:42

有時間咪 DOUBLE CHECK 甚至TRIPLE CHECK 囉, 高小有時連份卷都做唔晒, 更枉論去覆卷啦.
作者: crysta2l    時間: 18-3-22 09:51

LeeCC 發表於 18-3-21 17:15
有覆卷=/=識覆卷
識覆卷=/=小心覆卷
講得好!!

作者: siden    時間: 18-3-22 10:59     標題: 回覆樓主

邊得閒覆卷?上到高小,做得切份卷都偷笑。

可能我間學校出卷特別辣

有些學校嘅卷冇咁趕,有時間當然要覆卷,不過正如樓上所講,初小生覆卷很多都掘唔出錯處。

作者: ar_mak    時間: 18-3-22 11:00

作者: Yanamami    時間: 18-3-22 11:07

ar_mak 發表於 18-3-22 11:00
前排同個細路仔傾開呢個對卷問題,佢係一個初小細路,成績好好。咁有條英文既閱讀理解,答案係四選一,其中 ...

初小学生……諗多左~因呢條無滿分,除笨有精,豪俾佢~故事教訓係:信自己?測考本來就係磨煉答題技巧吧~俾人整古多幾次,大概就摸熟測考模式。
作者: irischowys    時間: 18-3-22 11:14

我既孩子仍在學習中。

我寧願每條題目認真做,好過覆卷,要習慣小心。
有淨時間只再看唔肯定答案的題目

作者: ar_mak    時間: 18-3-22 11:18

作者: ar_mak    時間: 18-3-22 11:24

作者: HK-MAN    時間: 18-3-22 12:02

siden 發表於 18-3-22 10:59
邊得閒覆卷?上到高小,做得切份卷都偷笑。
搵唔到錯處咪好囉
搵唔搵到錯處都好啦,培養呢個習慣是必須的...

作者: 大檸樂    時間: 18-3-22 12:19

little_yolky 發表於 18-3-21 17:00
點會呢, 我連會考都剩返30分鐘喎, 唔覆卷坐响度做乜。
30分鐘趕得切舉手早走(講下笑).個陣我會考淨返個少少時間,都係改下D字眼,grammar個D.
作者: little_yolky    時間: 18-3-22 16:24

大檸樂 發表於 18-3-22 12:19
30分鐘趕得切舉手早走(講下笑).個陣我會考淨返個少少時間,都係改下D字眼,grammar個D. ...
早走去high tea咩, 緊係check下卷啦。
作者: retriever    時間: 18-3-23 07:34

ar_mak 發表於 18-3-22 11:00
前排同個細路仔傾開呢個對卷問題,佢係一個初小細路,成績好好。咁有條英文既閱讀理解,答案係四選一,其中 ...

其實覆卷,我教細路好大程度係 “補漏”, 譬如: 眼大睇過籠,有D 題無答,或擦左唔記得寫返,最大鑊係做兩版以為做完,懶叻!

你話睇返做完既有無諗錯,一來邊有咁多時間覆,二來 AT THE FIRST PLACE,佢小心D 做岩更重要。

作者: retriever    時間: 18-3-23 07:40

ar_mak 發表於 18-3-22 11:18
所以我成日都覺得,輸係為左迎接將來更大既勝利,只要知道自己輸咩,累積豐富既失敗經驗,係好事。
PS: ...

同意!

錯都係學習過程。而家D 家長係小心翼翼,唔俾細路錯。

派卷,家長第一個COMMENT,係個分點點點。

我關心係佢點錯,最怕係 CONCEPT 唔明。 “咁淺都唔識”,眼大睇過籠果D 錯,我覺得無咩所謂。

喂,係人都會合下眼訓啦。

作者: Ocean419    時間: 18-3-23 09:33     標題: 回覆樓主

今次小測我千叮萬囑有時間要由頭到尾將自己寫的在心裏讀一次,佢答我有讀。結果派卷返來,真正唔識的有2個總值3分,望住照抄都抄漏抄錯的有12個被扣6分。咁算係有check 定冇check 呢?

作者: retriever    時間: 18-3-23 09:45

Ocean419 發表於 18-3-23 09:33
今次小測我千叮萬囑有時間要由頭到尾將自己寫的在心裏讀一次,佢答我有讀。結果派卷返來,真正唔識的有2個 ...

有時心讀都未夠.

你試要叫佢一路用手指掃著睇, 口一路唸著...

可能有幫助!

作者: ar_mak    時間: 18-3-23 10:19

作者: retriever    時間: 18-3-23 10:31

ar_mak 發表於 18-3-23 10:19
所以個重點在於係咪要去到搏命呢個情況,如果呢一刻係搏緊命,咁真係唔可以恰眼訓。
一條小學戰線,搏命果 ...

EK 多得有你, 有唔同視角既意見!

作者: ar_mak    時間: 18-3-23 10:47

作者: Yanamami    時間: 18-3-23 12:11

Ocean419 發表於 18-3-23 09:33
今次小測我千叮萬囑有時間要由頭到尾將自己寫的在心裏讀一次,佢答我有讀。結果派卷返來,真正唔識的有2個 ...
有無玩过-个遊戲~係-篇英文passage, 入边每-个字都係串到乱龙,只有头尾係岩:the srngtaset tnihg on etrah is the hmaun biarn. 但你又可以讀到出黎。表示个腦曉自己去解讀—d野~如果係禁,照讀-次份卷揾到錯处真唔可靠~
作者: Happy_J    時間: 18-3-23 13:35     標題: 回覆樓主:

一年級測驗無check卷,試過填錯位,扣左20分,佢自己知衰,下學期有覆卷。
我就提佢,無信心嘅要圈起,有時間就再做一次。另外,邊做邊圈重點,我見小二派返來嘅卷有做到,仲有時間改正。
今年成績好左,主要係少左careless mistakes,希望佢keep到啦。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5