教育王國

標題: 中小升1A英中 [打印本頁]

作者: dannyczx    時間: 18-3-16 14:43     標題: 中小升1A英中

哪(些)科目最大挑戰?

過來人是怎樣克服和順利銜接的?

作者: Yanamami    時間: 18-3-16 17:30

無乜適應问題,英文数-个学期都习慣。中文科反而最差……
作者: little_yolky    時間: 18-3-16 17:45

Yanamami 發表於 18-3-16 17:30
講開又講, 我當年雖然話係中中, 但數學都係用英文書, 上英文堂都又係全英教, 又好似完全無適應問題咁喎。但去到自己阿女時, 唔知點解又好鬼擔心。

BTW, 諗諗下我哋以前都真係幾勁, 小學中文無咁深, 但一上中學全本書都係文言文, 又突然轉到channel, 全部識晒, 無乜難道喎。

作者: Yanamami    時間: 18-3-16 17:54

little_yolky 發表於 18-3-16 17:45
講開又講, 我當年雖然話係中中, 但數學都係用英文書, 上英文堂都又係全英教, 又好似完全無適應問題咁喎。但 ...
所以係你过份担心啫~
作者: October.    時間: 18-3-16 22:03

適應冇問題,中一可以食老本。反而讀落成績得唔得,就要睇真正個人實力了。
作者: b3410    時間: 18-3-16 22:10

Yanamami 發表於 18-3-16 17:30

中小,傳統的唔可以再傳統的中小,升中後最頭疼科目:中史。花時間最多科目:中文。

英文,數學,還有其他科目基本唔使點打理。

作者: 王家爸爸    時間: 18-3-17 08:45

dannyczx 發表於 18-3-16 14:43
哪(些)科目最大挑戰?

個個人情況唔同,我兩個就係中文。
作者: 王家爸爸    時間: 18-3-17 08:47

b3410 發表於 18-3-16 22:10
中小,傳統的唔可以再傳統的中小,升中後最頭疼科目:中史。花時間最多科目:中文。

英文,數 ...
中史都可以避,反正高中可以唔修;中文就無得避。

作者: brother4    時間: 18-3-17 10:34     標題: 回覆樓主:

路過!原來咁多家長中小入band1A,又
羨慕又XX,孩子不叻又是中中只好求教叻家人,大部份是—句心法*自强不息,遇强越强*估高班的通識用英文作答!

作者: October.    時間: 18-3-17 11:27

brother4 發表於 18-3-17 10:34
路過!原來咁多家長中小入band1A,又
羨慕又XX,孩子不叻又是中中只好求教叻家人,大部份是— ...
又唔駛羨慕,官津都唔少B1A, 只要B1個POOL,抽獎啫, 都有機會.

作者: brother4    時間: 18-3-17 12:07     標題: 回覆樓主:

抽獎入係有,可惜自己果區得1間band1A,間學校一是精英班其它是垃X班,但每年好多人爭著入

作者: S-Kwok    時間: 18-3-17 12:50

王家爸爸 發表於 18-3-17 08:45
個個人情況唔同,我兩個就係中文。

我仔小四,但我已預見中學讀中文時嘅痛苦。
如果學校真的會將通識轉英文,我可以安心多一科。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-3-17 14:15

October. 發表於 18-3-17 11:27
又唔駛羨慕,官津都唔少B1A, 只要B1個POOL,抽獎啫, 都有機會.
靠抽奬入1A中學,是福是禍真係好難講,實力唔夠又要夾硬上,最終分分鐘害了孩子。
作者: 王家爸爸    時間: 18-3-17 17:57

S-Kwok 發表於 18-3-17 12:50
我仔小四,但我已預見中學讀中文時嘅痛苦。
如果學校真的會將通識轉英文,我可以安心多一科。
...
小四仲早,可以現在開始多睇中文書。
作者: October.    時間: 18-3-17 17:58

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-17 14:15
靠抽奬入1A中學,是福是禍真係好難講,實力唔夠又要夾硬上,最終分分鐘害了孩子。 ...
要自己衡量,B1A最大既特點係學霸多,競爭大。但官津還是有大約6X%係抽獎入,有志者、遇強愈強適合。要諗下到DSE時一樣要面對競爭。

作者: Yanamami    時間: 18-3-17 18:17

王家爸爸 發表於 18-3-17 17:57
小四仲早,可以現在開始多睇中文書。
但通常高小已会偏埋一边,唔多願意……
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-3-17 21:38

Yanamami 發表於 18-3-17 18:17
我覺得英文差反而容易攪,中文差開好難追
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-3-17 21:40

October. 發表於 18-3-17 17:58
要自己衡量,B1A最大既特點係學霸多,競爭大。但官津還是有大約6X%係抽獎入,有志者、遇強愈強適合。要諗下 ...
若孩子性格屬遇強越強還好,否則未到考 dse 已經信心盡失,死左一大半
作者: asweetmom    時間: 18-3-17 23:33

哪(些)科目最大挑戰?

你也是過人呀,你如何應付?

作者: gracelam    時間: 18-3-17 23:38

洋蔥頭媽咪 發表於 18-3-17 14:15
靠抽奬入1A中學,是福是禍真係好難講,實力唔夠又要夾硬上,最終分分鐘害了孩子。 ...

絶對認同。 靠抽入Band 1a中學, 全校有25%係學霸(自行入到係精英中嘅精英), 部份係中上游(band 1a-b生), 另外部份中下游(band 1b-c生), 呢堆中下游升中四嘅就要自强不息, 自求多福!!

作者: asweetmom    時間: 18-3-17 23:43

gracelam 發表於 18-3-17 23:38
絶對認同。 靠抽入Band 1a中學, 全校有25%係學霸(自行入到係精英中嘅精英), 部份係中上游(band 1a-b生),  ...

所有搏高一線又幸運成功的都要自強不息,中一不是蜜月期,而是追趕期。

作者: 王家爸爸    時間: 18-3-18 12:32

Yanamami 發表於 18-3-17 18:17
呢個的確係問題。
作者: YDLFATHER    時間: 18-3-18 13:18

哪(些)科目最大挑戰?

英文提升不用擔心, 中文提升不易
作者: brother4    時間: 18-3-18 13:49     標題: 回覆樓主:

好奇band 1A是否學得快?s4/s5教晒dse,S6便操操操?

作者: Yanamami    時間: 18-3-18 15:45

brother4 發表於 18-3-18 13:49
好奇band 1A是否學得快?s4/s5教晒dse,S6便操操操?

我觉得1A校未必係教快d.....而係易教d. 上堂学生秩序好d, 吸收快d, 互动多d, 禁老師又或者会多出d时间同学生講多少少課本以外既野……学生有能力跟上課程,有多d餘力同时间發展体艺或參予其他課外不同体驗,有多d唔同既exposure, 而唔係因能力不逮而要花时间精神去追趕課程。我猜分别係呢度~好明顯以前見过有个帖问升左中学多左禁多科,点記禁多生字?有能力既根本唔洗死背死串死記,望多幾次就記到。
作者: brother4    時間: 18-3-18 16:27

Yanamami 發表於 18-3-18 15:45
我觉得1A校未必係教快d.....而係易教d. 上堂学生秩序好d, 吸收快d, 互动多d, 禁老師又或者会多出d时间同学 ...

咁就係叻學生的分别

作者: dannyczx    時間: 18-3-18 17:11

YDLFATHER 發表於 18-3-18 13:18
英文提升不用擔心, 中文提升不易

中小以前用開中文書本,去到中學全英,不會有一段適應過程嗎?

作者: Yanamami    時間: 18-3-18 17:33

dannyczx 發表於 18-3-18 17:11
我地虽係中小,但GS都係英文,只係科数要少少时间习慣下……再講,中小唔一定英文底弱,家長由幼稚園开始都不断提供適當英文語境(唔係講補习)~
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-3-18 19:43

中小唔一定英文差,分分鐘英文底強過唔少英小出身,更何況有唔少中小嘅英文科有額外支援甚至教快。

識小朋友中小插英小,完全冇問題跟得上,數學科常識科用一個學期就適應大到仲要考得唔錯。Band 1A 中學入面個個一定都有返咁上下,尤其係外校生,仲要上堂秩序良好,要適應都唔係難事。
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-3-18 19:48

回覆 brother4 的帖子

其實唔係,反而係好多老師進度慢要不斷追上。 S5 大部份選修科都已經教曬 80% 嘅範圍,所以操到卷,S6 就更加要操。加上幾乎個個都有外補,已經比學校進度快,可以自行操卷。老師都知自己好大機會教唔曬要沖課程,所以都鼓勵學生出去外補,跟唔上就快 d 請私補,等自己有多 d 操卷練習機會。
作者: jumphigh    時間: 18-3-19 08:05     標題: 回覆樓主:

作者: brother4    時間: 18-3-19 08:25     標題: 回覆樓主:

踣過!好奇怪點解會不是芵小的芵文好過中小?如香港去留學

作者: jumphigh    時間: 18-3-19 08:34     標題: 回覆樓主:

作者: brother4    時間: 18-3-19 08:41     標題: 回覆樓主:

講多少少不是芵小是中中,兩個朋友的孩子是九龍區中中(出名中學)考全级頭三,公開試芵文fail,佢地同一後悔點解家長當年要佢地入中中

作者: jumphigh    時間: 18-3-19 08:57

作者: brother4    時間: 18-3-19 09:15     標題: 回覆樓主:

band1A的學校分班最其實反映!如中小和英小,英小一定入精英班,好奇band1A學校是否英文授課為主?

作者: jumphigh    時間: 18-3-19 09:31

作者: little_yolky    時間: 18-3-19 11:42

b3410 發表於 18-3-16 22:10

英文,數 ...
我一直以為你小朋友同Yanamami小朋友同一間小學, 即係條街名都係你哋學校果間? 無理由中文咁花時間喎, 你哋中文唔係不嬲都好好嗎? 定係我一直搞錯咗第二間?
作者: b3410    時間: 18-3-19 12:19

little_yolky 發表於 18-3-19 11:42
我一直以為你小朋友同Yanamami小朋友同一間小學, 即係條街名都係你哋學校果間? 無理由中文咁花時間喎, 你哋 ...
當然不是同一間。對,街名果間。阿女中文已經算不錯,不過升中之後還是相對英文來講更加要花時間。

作者: Yanamami    時間: 18-3-19 12:24

little_yolky 發表於 18-3-19 11:42
我一直以為你小朋友同Yanamami小朋友同一間小學, 即係條街名都係你哋學校果間? 無理由中文咁花時間喎, 你哋 ...

应該唔同小学吧……

小学課程中文学基本野,文法、詞彙、应用……中学中文課程两回事,要理解要分析~我果个又唔睇書,肚內無墨水呀~

其实好似中三讀得好既科,中四揀左未必就-定讀得好,因為中三果d好皮毛,中四程度上又跳幾級,小学中文同中学中文情況相似。

作者: little_yolky    時間: 18-3-19 13:03

Yanamami 發表於 18-3-19 12:24
应該唔同小学吧……

小学課程中文学基本野,文法、詞彙、应用……中学中文課程两回事,要理解要分析~我果 ...
又係果句, 以前我哋又好似無逢銜接咁學中學中文.............依家小學課程深咗, 小朋友睇書多咗, 唔好話家姐, 我連阿妹D中文 & 中史都無乜擔心, 反而係科英文啫。佢哋對D古文古詩, 同埋歷史書, 都好受落喎。有興趣, 自然讀得好D既。唉!阿大科數真係................
作者: Yanamami    時間: 18-3-19 13:51

little_yolky 發表於 18-3-19 13:03
又係果句, 以前我哋又好似無逢銜接咁學中學中文.............依家小學課程深咗, 小朋友睇書多咗, 唔好話家 ...

我地話就話中小,不过GS都係英文~如果小朋友無兴趣中文阅讀,只靠学校中文堂,叻極有限。应付校內考試叻唔代表有料到。奇在我女中史都好高分下,中文就係差-大截。

家姐数差成点?我大女小学时我教佢数,不知拍爛幾多把间尺。去数研成效不彰,私補算有个不断鼓勵既老師,好左d. 中-都係麻麻地,中二学校有个好老師,又有起色,之後都係補住数……dse都有个5呀~希望在人间,長期搏鬥禁啫~

作者: HaYi    時間: 18-3-19 14:00

以前我細個都是二線中小接1A英中, 當時雖我是小學多年級一, 英文自問都是普通, 有興趣但唔係好叻, 都要花時間接上去, 尤其是history 多長生字.  但當時好似冇而家多科,  而且大部份科雖說全英老師有用中文說. 感覺比而家的易接.  

而家我睇多左初中的書, 知道程度去邊, 已早點叫阿仔(P6)留意番難的topic. 因為阿仔英小上, 好多科的英文字都已熟, 會少問題, 所以會多花時間在中文及中史.  
作者: little_yolky    時間: 18-3-19 15:58

Yanamami 發表於 18-3-19 13:51
我地話就話中小,不过GS都係英文~如果小朋友無兴趣中文阅讀,只靠学校中文堂,叻極有限。应付校內考試叻唔 ...
佢都係補數研, 由80頭變80尾咁..........我真係唔明點解一望就知既數, 佢都要諗架............睇怕佢中學都要長補數。
作者: brother4    時間: 18-3-19 18:09

jumphigh 發表於 18-3-19 09:31

英小一定入精英班???

奇哉怪也浦左eK好耐?是閒人有空上ek一看學吓野吧!教育好陌生?不算但失敗就真 自己25+才會考(正常16+可會考)留班和踢出校是自己專長,請不要問那專長 :。。。。不如開post講中小學生英文可比芵小!

作者: siden    時間: 18-3-19 18:10

Yanamami 發表於 18-3-19 13:51
我地話就話中小,不过GS都係英文~如果小朋友無兴趣中文阅讀,只靠学校中文堂,叻極有限。应付校內考試叻唔 ...

科數真係攞我老命

我屋企有幾把間尺又係崩了角

作者: JJDBB    時間: 18-3-19 20:43

siden 發表於 18-3-19 18:10
科數真係攞我老命

我屋企有幾把間尺又係崩了角

你話中一科學,不會吧,我見小女話記下科學室入面D用品,記下用時D step,寸下字……好快記得。反而中史,西史要背同記生字,用時間比較多。中文也多時間背野,英文考平時冇乜野記……。

作者: siden    時間: 18-3-19 22:15

JJDBB 發表於 18-3-19 20:43
你話中一科學,不會吧,我見小女話記下科學室入面D用品,記下用時D step,寸下字……好快記得。反而中史, ...

我意思係果科數學

作者: JJDBB    時間: 18-3-20 07:57

siden 發表於 18-3-19 22:15
我意思係果科數學

數學要做得多,唔明都要問明白。

作者: Yanamami    時間: 18-3-20 08:37

JJDBB 發表於 18-3-20 07:57
數學要做得多,唔明都要問明白。
最弊係佢講唔到佢唔明d乜,大人又唔明佢点解会唔明,总之就係唔明~用唔同方法解完俾佢,得回係空洞眼神同-臉茫然,果种絕望唯有揾把间尺發泄……
作者: siden    時間: 18-3-20 10:39

Yanamami 發表於 18-3-20 08:37
最弊係佢講唔到佢唔明d乜,大人又唔明佢点解会唔明,总之就係唔明~用唔同方法解完俾佢,得回係空洞眼神同- ...

就算好似明咗,轉個頭條題目改少少已經即刻呆咗

作者: jumphigh    時間: 18-3-20 10:45

作者: Yanamami    時間: 18-3-20 11:29

siden 發表於 18-3-20 10:39
Hi5
作者: JJDBB    時間: 18-3-20 11:36

Yanamami 發表於 18-3-20 08:37
最弊係佢講唔到佢唔明d乜,大人又唔明佢点解会唔明,总之就係唔明~用唔同方法解完俾佢,得回係空洞眼神同- ...

如果小朋友是接受去補數可以判出去,我數白痴,爸爸工作又忙,老師教得淺,学校考得深。

作者: JJDBB    時間: 18-3-20 13:18

siden 發表於 18-3-20 10:39

所以要不断好多題型做。

作者: Hoba15    時間: 18-3-20 21:50

jumphigh 發表於 18-3-20 10:45
呢种情況似乎只有等………………等一日佢叮一声自己突然明哂到时佢反而唔明佢自己当初点解会唔 ...
叮一聲非常重要, 所謂 '豁然開朗' 也!

作者: siden    時間: 18-3-20 23:31

JJDBB 發表於 18-3-20 13:18
所以要不断好多題型做。

之不過,仲有其他科要兼顧

現在情況係,掛住做數,其他科目時間又不夠,都唔知顧得邊様

作者: asweetmom    時間: 18-3-21 07:29

dannyczx 發表於 18-3-18 17:11

以前沒直私,也沒有一些官津中文小學奇奇怪怪的數學/常識用英文教,大家都不適應就都沒問題了。

作者: brother4    時間: 18-3-21 09:00     標題: 回覆樓主:

中學老師唔教書〈自由講塲)post,尢其昰band1入得是天才,不教也識原來band1學校是xx,家長心声靠自己,靠補習,靠家長

作者: JJDBB    時間: 18-3-21 15:49

siden 發表於 18-3-20 23:31

之不過,仲有其他科要兼顧

這個好明白,佢地中學多野做,多野玩,時間分配一定要好。要睇小朋友自己會唔會自己分配好時間,備下課,小測,默書必須温習,知道自己什麼方面不足,家長不用太担心,慢慢佢地自己會撑握!

作者: austism    時間: 18-3-23 00:16     標題: 回覆樓主

我女band1A學校,入到去先知乜嘢叫勁,天外有天,人外有人,佢好欣賞d勁同學.............

佢最差係中文,同要背的中史,到而家都冇進步,(長期睇英文書,冇睇中文書)

作者: Band5    時間: 18-3-24 22:38     標題: 回覆樓主:

其實有邊一間1A英中,收嘅新生唔係中小多過英小(直屬英小直升嘅唔計)嘅呢?

如果大部分中一新生都係中小上嚟嘅,學校自然會幫佢哋過渡嘅喇,要驚就大家一齊驚啦!

作者: jumphigh    時間: 18-3-25 07:56     標題: 回覆樓主:

作者: Yanamami    時間: 18-3-25 12:56

jumphigh 發表於 18-3-25 07:56
其實根本唔係學校係中小定英小問題,而係學生自己能力問題。就算普通中小,正常學生讀了6年,英文点都有一 ...
確实又有唔少係拉牛上树的,中小英小上當然唔係问題,问題係学生个英文底有幾扎实。有旧帖问学生点应付升中後+科八科既英文生字,底唔好死串爛記,底好既望多两望就識,事半功倍。至於点先可打好个底?答案-定唔係只靠小学。
作者: jumphigh    時間: 18-3-25 13:01

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5