教育王國

標題: 想為呈分做好準備, 應該小四開始補習? [打印本頁]

作者: mypineapple    時間: 18-3-10 15:12     標題: 想為呈分做好準備, 應該小四開始補習?

想為呈分做好準備, 現只補英文, 但想考間好少少既英中,只補中英數,應該小四開始補習?

作者: IloveJJ    時間: 18-3-10 21:05

作者: gigayan    時間: 18-3-11 14:18

mypineapple 發表於 18-3-10 15:12
想為呈分做好準備, 現只補英文, 但想考間好少少既英中,只補中英數,應該小四開始補習?

...

補習的目的是?

作者: siufufu    時間: 18-3-11 14:27

我仔小三開始補英文,小四下學期開始補埋中文同數學因小四下學期初既測驗成績跌左,另聽朋友講佢女同d同學去到小五d成績大跌所以幫佢補定(一黎可以早d打好果底,二黎可以試下佢同個補習老師夾唔夾同埋個老師好唔好),而家上左小五d課程真係深左好多,亞仔有d同學仔既成績之前都ok但都退左步,如果你覺得有需要,可以幫佢揾定老師先
作者: mypineapple    時間: 18-3-16 10:14

siufufu 發表於 18-3-11 14:27
我仔小三開始補英文,小四下學期開始補埋中文同數學因小四下學期初既測驗成績跌左,另聽朋友講佢女同d同學 ...

聽好多朋友講小四開始深咗好多, 驚个底打得唔好

作者: ar_mak    時間: 18-3-16 10:42

作者: little_yolky    時間: 18-3-16 13:23

mypineapple 發表於 18-3-16 10:14
聽好多朋友講小四開始深咗好多, 驚个底打得唔好
OK, 唔好聽人講。其實小朋友依家情況如何? 佢對補習點睇? 因為補習可以係補底, 亦可以係增潤。如果係覺得你自己能力無辦法幫小朋友, 小朋友又唔抗拒, 係可以去補下既。但如果太辛苦, 小朋友太抗拒就只著手差既科補習算了。小朋友自己handle到, 無謂攞錢嚟嘥, 小朋友去補習亦辛苦。其實D嘢年年都加深, 無話小四開始深既。
作者: little_yolky    時間: 18-3-16 13:24

ar_mak 發表於 18-3-16 10:42
聽朋友講,幼稚園就要開始操,因為要考小學;到小一又要操,因為黎緊小二一般都會教快好多;小二突然教得咁 ...
面試呢部份真係最惡搞。
作者: mypineapple    時間: 18-3-16 13:58

little_yolky 發表於 18-3-16 13:24
面試呢部份真係最惡搞。

坊間係咪有面試班? 有效嗎?

作者: IloveJJ    時間: 18-3-16 14:45

作者: little_yolky    時間: 18-3-16 15:17

mypineapple 發表於 18-3-16 13:58
坊間係咪有面試班? 有效嗎?
我唔打算報, 我唔覺得會有效, 都係要自己慢慢train。
作者: ar_mak    時間: 18-3-16 19:30

作者: b3410    時間: 18-3-16 21:58

ar_mak 發表於 18-3-16 19:30
你巴閉,夠膽唔報。
我就冇你咁大膽勒,我係冇錢報姐。
你唔係話,要幫低年級補習,才知道要更加細心。有的賺
作者: ar_mak    時間: 18-3-17 17:08

作者: happy105    時間: 18-3-17 21:48     標題: 回覆樓主

我覺得高小真係科科都深左!但有無補習同成績唔一定成正比!如果父母真係無時間或者唔識教,而個小朋友成績又未如理想就真係搵人幫下好!
不過父母點唔識我估最多幫唔到英文,中文同數學點都唔會完全唔識掛!喺生活上數學最多學習機會,百分比,折扣,甚至加減數,心算呢啲生活中隨時教得到!中文生字同英串字都可以當玩遊戲咁隨時問下,啞口無言估下成語等等都會深刻啲!數學明左就唔駛補習架喇 ,因為補都係操卷同自己喺屋企做無分別

作者: littlelamlam    時間: 18-3-18 07:41

聽朋友講,幼稚園就要開始操,因為要考小學;到小一又要操,因為黎緊小二一般都會教快好多;小二突然教得咁 ...

我女正正係160考 11-20果批, 我係ftm, 呀女自細都乖同聽教, 所以一至四年級都無補習, 全部我自己教, 佢只係上劍橋增䦞下英文考下 cert, 四年級下學期開始專科補數, 我要呀女補習既凖則係1. 如果成績吾達我既標準(我要求都高, 要有A), 2. 因温書同我爭執, 因為呀女好憎補習所以都同我合作, 梗係啦! 係屋企温下玩下不知幾爽!

雖然升上小五全民皆補, 我有時都會動搖, 驚佢不進則退, 但眼見有同學補習都吾見得進步, 我更相信揾岩佢既學習方法更重要! 其實, 媽媽至係最了解小朋友强弱既人

作者: little_yolky    時間: 18-3-19 11:01

ar_mak 發表於 18-3-16 19:30
你巴閉,夠膽唔報。
我就冇你咁大膽勒,我係冇錢報姐。
唓, 個結果咪又係一樣唔報。

實在都無聽到邊間好既, 而且如果報自己區, 學校網同佢哋報果區又唔一樣, 練嚟都無謂。所以咪唔諗住報囉。

作者: ar_mak    時間: 18-3-19 11:11

作者: ar_mak    時間: 18-3-19 11:16

作者: littlelamlam    時間: 18-3-19 11:19

ar_mak 發表於 18-3-19 11:11
拿,一步之遙咋,諗掂埋呢步就OK架喇~!

我成日同呀囡講, 如果戒埋D吾小心野一定入級十啦, 成日寫錯字  

你話幫低年級補習呢個方法幾好 不過佢係屋企最細, 又吾識D低小生, 所以有少少難度

作者: little_yolky    時間: 18-3-19 11:19

ar_mak 發表於 18-3-19 11:16
我不嬲都覺得,始終都係個結果重要。
咁啦,你想報果間中學,我就幫你針對性訓練,咁就會收你一舊錢既。如 ...
可以諗諗喎。
作者: ar_mak    時間: 18-3-19 11:25

作者: ar_mak    時間: 18-3-19 11:28

作者: little_yolky    時間: 18-3-19 11:35

ar_mak 發表於 18-3-19 11:28
所以話呢,呢個世界只要係涉及金錢,人就會變得聰明。
你有冇玩過魚蝦蟹,做庄係無得輸。
...
聽過無玩過, 阿媽教落, 逢賭必輸, 所以我唔玩呢D, 打麻將都唔識。
作者: ar_mak    時間: 18-3-19 12:58

作者: little_yolky    時間: 18-3-19 13:06

ar_mak 發表於 18-3-19 12:58
咁我都聽過呢句:唔嫖唔賭,益哂棺材鋪。
PS:所以有時都話D廣東話真係好鬼正,普通話點可能將呢句野講 ...
咁我都聽過呢句:唔嫖唔賭,益哂棺材鋪。 <====== 呢句堅唔識解喎。

PS:唔係叫你賭呀,係叫你做庄呀=。= <====== 真係無諗過喎, 正呀。
作者: HK-MAN    時間: 18-3-19 14:52

little_yolky 發表於 18-3-19 13:06
仲有果句,..唔賭唔知時運高,唔滾唔知身體好....
作者: HK-MAN    時間: 18-3-19 14:54

ar_mak 發表於 18-3-19 12:58
PS:所以有時都話D廣東話真係好鬼正,普通話點可能將呢句野講 ...
認同,做庄係一門生意(仲要係必賺既),並非賭博..
作者: bb鼠    時間: 18-3-19 16:47     標題: 回覆樓主

呢個po好好笑
講返面試班,我女報咗8堂,返到第7堂我女唔返啦,話無用。我覺得去睇下人地咩模式作用大過佢d咩討論,老實講,幫小朋友報多d咩朗誦、義工仲好,接觸多d人個膽大d
補習我女5下我發現我頂佢唔順先去補,之前全部我自己教,補咗我發現好少少,點都要自己跟一跟

作者: ar_mak    時間: 18-3-19 18:46

作者: ar_mak    時間: 18-3-19 18:47

作者: ar_mak    時間: 18-3-19 18:51

作者: Ching2468    時間: 18-3-20 17:20

littlelamlam 發表於 18-3-18 07:41
我女正正係160考 11-20果批, 我係ftm, 呀女自細都乖同聽教, 所以一至四年級都無補習, 全部我自己教, 佢只 ...
請問你是找邊類型 數學專科補習, 我小朋友數感唔好, 教極都唔明.  只做練習是幫唔到佢.

作者: littlelamlam    時間: 18-3-20 17:29

Ching2468 發表於 18-3-20 17:20
請問你是找邊類型 數學專科補習, 我小朋友數感唔好, 教極都唔明.  只做練習是幫唔到佢.
...

我都係揾學X, 坊間既補習社咋, 之前有家長話個呀sir教得幾好去試下, 但呀sir就來吾做, 我就報定數X先

作者: SmileSmileSmile    時間: 18-3-25 18:05

...

不反對補習,當温習
每星期一堂就夠
揾到合適補習社
真係會幫到手
尤其數學,係有方法的

作者: SmileSmileSmile    時間: 18-3-25 18:09

Ching2468 發表於 18-3-20 17:20
...

好的補習社係有方法教
單做係無意思
我小朋友數感都差
試左3個老師先揾到夾到
第1個老師,教過中學,有20年教數經驗,好叻,口碑都好,但夾唔到,無進步
所以家長要細心留意

作者: Ching2468    時間: 18-3-27 15:22

SmileSmileSmile 發表於 18-3-25 18:09
好的補習社係有方法教
單做係無意思
我小朋友數感都差
我就係咁啦~
數-In 教材是好, 但1對4, 阿女又唔專心, 阿Sir 教緊其他學生, 佢會聽埋一份.
請私人補習, D中介就同我講個大學生 DSE 有5, 我問有無教緊小學生經驗, 無就唔啱啦.
補習社, 專科班又係針對學校卷, 練習俾學生做.
都唔知咩方法先好.

作者: mypineapple    時間: 18-3-28 09:22     標題: 回覆樓主

我想搵中文作文私人補習, 好似唔易呢

作者: kayi0556    時間: 18-3-28 09:46

我囡的補習老師講明要諗住入band1 中學, 就要由小四開始補全科的專科, 當然學費唔平, 同埋一定要每星期上4堂, 不過我又真係覺得幾work,  好過補習社多多聲, 聽老師講, 所有補全科專科的學生都升左上band 1英中
作者: mypineapple    時間: 18-3-28 12:12

kayi0556 發表於 18-3-28 09:46
我囡的補習老師講明要諗住入band1 中學, 就要由小四開始補全科的專科, 當然學費唔平, 同埋一定要每星期 ...

一星期四堂咪好累?
小朋友願意嗎?

作者: kayi0556    時間: 18-3-28 21:02

回覆 mypineapple 的帖子

我d 細路又ok 喎, 佢地知道老師黎到係同佢温書考好成績, 如果老師唔黎就驚考唔好, 所以佢地唔會抗拒
反而我覺得咁好過補習班, 老師黎到真係温考試的野, 真係攻弱點,一對一, 補習班唔會完全咁focus 你個小朋友

作者: mypineapple    時間: 18-3-30 15:49

kayi0556 發表於 18-3-28 21:02

我d 細路又ok 喎, 佢地知道老師黎到係同佢温書考好成績, 如果老師唔黎就驚考唔 ...

有無補視藝?
我見好多同學都出去補

作者: TLHE    時間: 18-3-30 21:01

我2个小朋友,都升band 1英中了。
補習方面,以过來人的身份,可以分享一下經驗

其實,我们孩子自小(K3開始)只補語言,普通話及英文phonics,是為呈分,只是孩子自小学習的话,語言会精準些,而且我自己又唔識教。这对他們以後升中面试先预備些優势,因為现在面试,英普对答非常常见,口语流利可加强他們的表達力。

小四开始,我会帶孩子们去參觀不同的学校,聽简介会,讓他們認清自己的目標学校,也会跟他分析自己的成绩还差多少才能自行成為这些学校的目標学生。

当他们有目標後,就更有学習动机和積極性,上课更專心,做功課更用心,考試也更小心,试前温習準備充足,呈分成绩自然更理想。

反而,沒有因呈分而加强、增加補習课,因為根本没有需要,而且怕反而令他們患上"学習疲勞症",人生的学習之路太漫長,太早用盡quotas, 会後继無力的哦!

當然考試前,我也有問他們考試要点,令他們知道自己熟悉程度。我不是FTM, 所以替他們温習的時間有限,主要是孩子们自己肯努力,有目標,自然會事半功倍,而我們做家長的,不妨多花功夫培養他們的学習动机,比不断替他們上補習班重要,始終升中後,还得靠自己的自学能力的提升,才能应付band 1 英中的課程呢!

作者: Yanamami    時間: 18-3-30 21:32

TLHE 發表於 18-3-30 21:01

Give me 5! 同路人~
作者: Yanamami    時間: 18-3-30 21:34

mypineapple 發表於 18-3-30 15:49
有無補視藝?
我見好多同學都出去補
無㗎~~
作者: IloveJJ    時間: 18-3-30 22:04

作者: TLHE    時間: 18-4-1 11:51

mypineapple 發表於 18-3-30 15:49
有無補視藝?
我見好多同學都出去補
大兒子沒有,反而小兒子有上畫班,因為晝畫是小兒子的興趣,他想做畫家,所以这畫班是他自小一自己提出想参加的兴趣班,而不是為视艺呈分成绩優秀而作的準備。他视艺科是全级首名的,只是因為他好喜歡視艺,他对自己的晝作及手工都好有要求

作者: dannyczx    時間: 18-4-1 15:41

分析得很好!

作者: siwongcharles    時間: 18-4-5 04:12     標題: 回覆樓主:

自己識教有時間教仔女又聽教就唔洗補
補習老師識教仔女又聽佢教就有用
簡而言之,因人而異

作者: MrBeast    時間: 18-4-5 07:22

TLHE 發表於 18-4-1 11:51
大兒子沒有,反而小兒子有上畫班,因為晝畫是小兒子的興趣,他想做畫家,所以这畫班是他自小一自己提出想参 ...
我小朋友都中e畫畫,但學了一年就無繼續
作者: MrBeast    時間: 18-4-5 07:26

有學你地帶小朋友去簡介,聽完都是一舊雲,目標就更加唔使講,有時成熟度都是天分的一種,身邊都有和我小朋友同0的朋友,年紀小小就以神校為目標。
作者: littlelamlam    時間: 18-4-5 11:17

好認同你既說法, 不過都要睇小朋友性格, 我有2個小朋友, 大仔有專注力不足, 從小做事求其, 係你緊佢吾緊果隻, 最終升上B2頭中學, 到而家中二都仲係要拖拉提醒

反而呀妹小五, 佢從小已經做事有條理, 自學能力强, 不用補習都可以名列前矛, 到四年級已有目標中學, 又不停問我呈分試係咩? 要點做至可以考到b1頭心儀中學, 而五年級更開始見到佢團火, 所以到現時她都只每星期一次補專科數, 其他日子做完功課後就起碼有3小時玩和休息

就我兩個孩子而言, 性格大不同, 一樣教法但不一樣效果, 做父母真要恩材施教

作者: momama    時間: 18-4-5 15:12     標題: 回覆樓主:

升上小一後,大女知道大部分同學要去補習,我就叫佢專心上堂、認真讀書,只要保持中游成績,我就唔會要佢去補習,浪費時間又要做額外功課。

上咗中一後,佢話好多同學上堂都唔聽書,因為「反正補習老師會再講多一次」

補習,可免則免。

作者: TLHE    時間: 18-4-6 00:42

littlelamlam 發表於 18-4-5 11:17
好認同你既說法, 不過都要睇小朋友性格, 我有2個小朋友, 大仔有專注力不足, 從小做事求其, 係你緊佢吾緊果 ...
孩子都是独立个体,性格能力自然不一,想表達的是最好按能力,興趣去建立目標,毌须过多補習去拔苗助長。
其实我2个孩子性格能力也大大不同,可以分享一下:

哥哥勤奮用功,可惜不重思考,常用囫圇吞棗方式学習,將勤補拙,小学成绩刚在精英班边沿徘徊,这情況上補習班確可令他勉强擠入精英班搭尾班車,但那又何必?所以,我們寧願他在普通班做龍頭,先有自信,再建立自己的思考模式。升中時入读区內B1C校,成績保持在top 30%, 既有提升的空間,也没有太大的学習一压力,所以更有空間去思考学習的方法和目標。補習方面,他自己要求補數学以加強自己的解難能力,今年中三了,我們喜见他的進步。

弟弟天资聰敏,可惜比較懒散,是目標為本的性格,好勝心強。自小已是名列前矛的成绩而就读精英班,我們每次都鼓勵他向更高的目標前進,因為他的小聪明和好勝心,初小成绩都十分理想在级十內。小四開始,他参观了不同的学校,目標是他区的B1A校,我們老實告訴他,以他现在成绩,跨区自行考入还是有差距的。所以,他在小五、六就開足turbo, 也加強自己的面试技巧,令成绩穩定提升,最後他改變主意,反而挑戰另一B1AA校,又竟然成功。成功的过程中,補習肯定不是主因,反而是孩子的鬥心。

作者: TLHE    時間: 18-4-6 07:37

MrBeast 發表於 18-4-5 07:26
有學你地帶小朋友去簡介,聽完都是一舊雲,目標就更加唔使講,有時成熟度都是天分的一種,身邊都有和我小朋 ...
孩子的目標不一定是父母的目標,不一定是以入1A校/神校為目標才是目標哦!
只要他們明白自己的位置,有根據自己能力而努力的方向,便是目標啦!孩子的成熟度是会随年龄增長的,尤如身高,急也急不來。為他們設定目標的方法,尤如多打篮球有助長高的原理一样,但每人资質不一,努力过就好,终究不是每人也有米高佐敦的天資哦!

作者: TLHE    時間: 18-4-6 13:55

MrBeast 發表於 18-4-5 07:22
我小朋友都中e畫畫,但學了一年就無繼續
孩子喜歡就自然做得好,美艺好也一定要上畫班的。在我的理解,自己喜歡而要求学的,是兴趣班。应父母要求去上的,才是補習班。

作者: MrBeast    時間: 18-4-6 17:10

TLHE 發表於 18-4-6 13:55
孩子喜歡就自然做得好,美艺好也一定要上畫班的。在我的理解,自己喜歡而要求学的,是兴趣班。应父母要求 ...
一年後叫佢照抄一幅(上堂都是咁),又話唔識,都唔知學左乜。與其係咁,不如自己係屋企畫咪得,真有興趣可以上utube找tutorial
作者: 樹熊MA    時間: 18-4-6 17:39

回覆 littlelamlam 的帖子

我都是兩個小朋友,同你一樣,性格大不同。大仔咩都話你話事啦,要人提先知道要做咩。中學選科都話唔知自己想讀咩,媽咪幫區決定就得,要唔要補習?媽咪話要補就補啦。細女就唔同,從小有主見,小一幫區報左公文式補英文,讀左一個月打死唔肯去,嫌悶,簁錢,警告話下一期就算交左錢區都唔去。四年級已經決定要讀邊間中學,為入心儀學校做準備。自己溫書,唔識就自己睇書做練習搵答案,基本唔使我理。所以都是個句,家長最了解小朋友,要唔要補習真系因人而異。最緊要個小朋友肯去,而唔是媽咪逼區去。
作者: mypineapple    時間: 18-4-27 19:38     標題: 回覆樓主

有朋友同我講, 補習只係想老師教答題目技巧

作者: MrBeast    時間: 18-5-6 19:23

TLHE 發表於 18-4-6 00:42
孩子都是独立个体,性格能力自然不一,想表達的是最好按能力,興趣去建立目標,毌须过多補習去拔苗助長。
...
咁我明,但都好羨慕你們有咁成熟的小朋友
作者: TLHE    時間: 18-5-6 21:56

MrBeast 發表於 18-5-6 19:23
咁我明,但都好羨慕你們有咁成熟的小朋友
你誤会了,他們2个都不是成熟的小朋友,只是我喜歡將自己的见解和分析乌他們分享,聽多了,就明白多了而已!
成熟是经驗的累積,年纪輕輕,那能有什麼经验?只是媽媽夠囉嗦,日鹅夜鹅咁解

作者: IloveJJ    時間: 18-5-7 11:12

作者: IloveJJ    時間: 18-5-7 11:19

作者: HaYi    時間: 18-5-7 15:19

IloveJJ 發表於 18-5-7 11:19
咁啱,我兩個仔既性格同你兩個仔又係一樣。所以我也帶我仔去了比哥哥目標更高既中學去參觀,等佢有較高目 ...
我個2個, 本來相差4歲幾, 大的就升中, 細的剛升小,  大的求其, 細的淋淋地,  都唔應該會爭咩,  但大的見細的成日企理有人讚, 又唔抵得, 成日想告細的狀, 細都現都會反擊,  睇佢2隻小學雞有時好好笑.
作者: TLHE    時間: 18-5-7 18:59

IloveJJ 發表於 18-5-7 11:19
咁啱,我兩個仔既性格同你兩個仔又係一樣。所以我也帶我仔去了比哥哥目標更高既中學去參觀,等佢有較高目 ...
其實,佢2个因為同小学,成绩嘅差異会令哥哥容易失去信心,小学時哥哥会問我点解细佬咁懒,又冇佢咁勤力,但成绩反而好过佢,我答佢,因為你冇好似细佬咁,有个好哥哥可以幫佢温習,唔識又教佢,所以弟弟的成绩,哥哥記首功!弟弟有礼物,你都一定有!
我也是这样告訴弟弟,所以他們兄弟感情一向很好!當然,年纪渐長,大家的強弱也是知道的,所以好彩不是同一間中学,避免直接比較,也是好的

作者: TLHE    時間: 18-5-7 19:14

回覆 IloveJJ 的帖子

見你參观过我兒子学校的开放日,估計你也有兴趣投考,希望將來有缘做師兄弟啦!
作者: IloveJJ    時間: 18-5-7 20:08

作者: IloveJJ    時間: 18-5-7 20:08

作者: baileys000    時間: 18-6-3 15:28

kayi0556 發表於 18-3-28 09:46
我囡的補習老師講明要諗住入band1 中學, 就要由小四開始補全科的專科, 當然學費唔平, 同埋一定要每星期 ...

很難決擇

作者: XDXD3    時間: 18-6-3 23:12

IloveJJ 發表於 18-3-16 14:45
小四開始深,係架,所以我仔小四之後成績反而好咗,因為佢無跌。個底好緊要架 但個底唔係補習,個底係睇中 ...

想請教下小四開始點樣深咗?要分析個種深?

我女升小四,想同佢預備下。 tks

作者: IloveJJ    時間: 18-6-3 23:55

作者: XDXD3    時間: 18-6-3 23:57

IloveJJ 發表於 18-6-3 23:55
係呀!多咗要分析要思考既題目,無咁直接,要真正消化。

謝謝。我想請教下,咁我應該點幫我女預備?

作者: IloveJJ    時間: 18-6-4 00:29

作者: XDXD3    時間: 18-6-4 06:45

IloveJJ 發表於 18-6-4 00:29
咁我無特別準備喎,主要一向有睇書睇新聞,平日傾下討論下,咁佢自然有分析力,有足夠語文能力去表達。
...

tks

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-6-4 07:58

...
唔駛介意人地點講,補與唔補睇自己須要,有人拔尖亦有人補底,為考好呈分試的確小四開始準備比較好,補可以係家長自己教、自己操,又或外判找專科。小五課程的確會深,個個都發力爭取好成績,不進則退,所以不用著眼補習字眼,有須要就做,最重要能逹到目的,過程係點問題不大。
作者: MrBeast    時間: 18-6-4 08:10

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-4 07:58
唔駛介意人地點講,補與唔補睇自己須要,有人拔尖亦有人補底,為考好呈分試的確小四開始準備比較好,補可以 ...
但不知同學仔有冇補,its a zero sum game
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-6-4 09:12

MrBeast 發表於 18-6-4 08:10
但不知同學仔有冇補,its a zero sum game
所以咪唔駛理人家點做囉,何須要跟風?有啲人會口不對心,答冇其實已經操緊,就算自己仔女有補又如何,何須介意,其實最重要入倒理想中學啫。
作者: MrBeast    時間: 18-6-4 09:20

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-4 09:12
所以咪唔駛理人家點做囉,何須要跟風?有啲人會口不對心,答冇其實已經操緊,就算自己仔女有補又如何,何須 ...
人地有補,名次高左升band,咁一定會有人名次和banding跌as a result
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-6-4 09:35

MrBeast 發表於 18-6-4 09:20
人地有補,名次高左升band,咁一定會有人名次和banding跌as a result

沒辦法,現實是殘酷,將來dse、入大學、都只可以跟住遊戲玩法。
作者: mypineapple    時間: 18-6-19 16:03     標題: 回覆樓主

身邊有好多人補中英數, 唔係想合格,而係想攞高分或滿分。小朋友好辛苦

作者: bubujoey    時間: 18-7-5 23:25

littlelamlam 發表於 18-3-18 07:41
我女正正係160考 11-20果批, 我係ftm, 呀女自細都乖同聽教, 所以一至四年級都無補習, 全部我自己教, 佢只 ...

請問找對的學習方法子是怎樣?可否具體分享心得!謝謝!真心求教!

作者: IloveJJ    時間: 18-7-5 23:56

作者: mypineapple    時間: 18-9-9 22:30

IloveJJ 發表於 18-7-5 23:56
我個仔有今年去咗補數學,佢自己話要去既,佢話去「拔尖」喎!無辛苦,佢自己要有咁高目標, 就自然要付出 ...

呈分我都好担心

作者: little_yolky    時間: 18-9-10 09:27

mypineapple 發表於 18-9-9 22:30
呈分我都好担心
唔好擔心, 只要認真, 擔心會失準的。
作者: retriever    時間: 18-9-10 10:01

我個仔有今年去咗補數學,佢自己話要去既,佢話去「拔尖」喎!無辛苦,佢自己要有咁高目標, 就自然要付出 ...

你果區,男仔等抽未必著數呀。

考埋直資穩陣D。

作者: little_yolky    時間: 18-9-10 10:09

我阿大都主動話去補數, 不過佢話係去「補底」呀。
作者: IloveJJ    時間: 18-9-10 10:15

作者: IloveJJ    時間: 18-9-10 10:16

作者: little_yolky    時間: 18-9-10 10:21

IloveJJ 發表於 18-9-10 10:15
會考,弊在我仔面試差,又無勁既課外活動,多數考唔到呢!
你贊成我轉灣仔區嗎?
...
大家只擔心你轉區會跌band, 不過你呈二咁早考, 真係仲有時間諗。正常呈二後仲係B1B, 呈三無乜差池响原區都係B1內, 不過你知啦, 轉區好難講, 如果係B1C就唔咁包。但轉區係呈三前, 無人敢有任何保證。
作者: IloveJJ    時間: 18-9-10 10:54

作者: workandplay    時間: 18-11-15 21:49

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5