教育王國

標題: 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER [打印本頁]

作者: kikicookie    時間: 18-3-7 12:00     標題: 其實有更好OFFER就唔好再去見中學,讓返個位比未有OFFER

冇諗過個topic咁多回應,唔想比人用小人之心,謝謝各位意見。
發覺ek都變左質,以前唔係咁樣,和諧好多,無論傾訴下又好,問意見都好,都會好熱心,唔會有咁多難聽說話。。。

作者: os_ecu    時間: 18-3-7 12:10

kikicookie 發表於 18-3-7 12:00
呻下,同校只有我小朋友同佢同學有一間女校的SECOND IN,但我小朋友個同學已有一間神校學位,已註冊,但又去見間女校,話試下,佢成績叻過我小朋友,到時如果面試兩人表現差不多,兩個又係同一間學校,女校又只想收一個,點都會睇成績先,怕就咁比個位佢,最後連個機會都冇埋....
純呻,不喜勿插!!
既生俞何生亮.

scenario 係咪 DG 加 HY  ? 係就中晒了. 有啲人係好熱中集郵的.

作者: gigayan    時間: 18-3-7 12:13     標題: 回覆樓主

純個人意見,自行學校無諗過7月會去叩,自己有直資offer又take咗,我諗我唔會去見自行

作者: kikicookie    時間: 18-3-7 12:26

回覆 gigayan 的帖子

我小朋友同佢同學都係見直資,但以我所知,佢連自行津校都去左見但其實有間神校都收左,是否應該讓返D機會比其他同學呢.....

作者: b3410    時間: 18-3-7 12:28

如果兩間都係直資,就的確有些集郵的意思mouth:" />
不過如果係自行?可能人哋打算放榜後去叩門,又的確有理由要去見。

作者: greentea000    時間: 18-3-7 12:36     標題: 回覆樓主:

大把人註冊左直私,到7月又去叩門官津,未到最後都唔知人地真正揀邊間。

作者: gigayan    時間: 18-3-7 12:39

kikicookie 發表於 18-3-7 12:26

我小朋友同佢同學都係見直資,但以我所知,佢連自行津校都去左見但其實有間神校都收 ...

如果無諗到7月去叩門,又已經諗住讀神校,當然唔會去見....

唔好想太多了,俾呢D事影響面試唔抵,可能雖然津校選了佢,但因為收唔到,你小朋友剛好收到。又或者津校知佢有神校offer,就選你小朋友,因明知會一定收到。向好嘅方面諗。

作者: os_ecu    時間: 18-3-7 13:20

我小朋友同佢同學都係見直資,但以我所知,佢連自行津校都去左見但其實有間神校都收 ...

如果係我講嗰間神校收咗仲走去玩自行,集郵味好濃。神校收得,profile 多數靚兼 rank order 多數好前,自行正選好大機會俾咗佢,個位就咁浪費了,其他人因為咁失諸交臂有點可惜。

個人覺得無乜人會因為嗰三千幾放棄神校,七月去叩返啲官津轉頭的。

作者: asdflive    時間: 18-3-7 13:30

如果學校有10個自行位,是否只會比10個教署?定還是會比多於10個一直排落去?
作者: Charlotte_mom    時間: 18-3-7 13:35

os_ecu 發表於 18-3-7 13:20
如果係我講嗰間神校收咗仲走去玩自行,集郵味好濃。神校收得,profile 多數靚兼 rank order 多數好前,自 ...

自行收左,學生無註冊,個位自然落抽獎,唔會消失左
個人覺得,有直資offer都有權利去叩官津,學位係無得讓的,死霸爛霸註冊N咁多間就唔應該(反正中學唔可以)

作者: twhkleung    時間: 18-3-7 13:42

呻下,同校只有我小朋友同佢同學有一間女校的SECOND IN,但我小朋友個同學已有一間神校學位,已註冊,但又 ...
其实啲种情况碓实唔太好, 用你的case做例子. 假如学校真的两个都ok而只收1位同校, 而選了你小朋友同学, 最后這同学又放give up了, 学校可能会再从个大waiting list 中找下一位而下位不一定是你小朋友. 但如你小朋友同学沒去, 咁這个位可能巳是你小朋友的了...
作者: asdflive    時間: 18-3-7 13:46

Charlotte_mom 發表於 18-3-7 13:35
個人覺得,有直資offer都有權利去叩官津,學位係無得 ...
我認為自行應該好似直資咁,早於大抽獎公佈,亦可以繼續call waiting,好過掉返落去大抽奬度,咁對學校會公平D
作者: joeyxlma    時間: 18-3-7 13:48

asdflive 發表於 18-3-7 13:30
如果學校有10個自行位,是否只會比10個教署?定還是會比多於10個一直排落去? ...
應該不會只有10個名啦....學校不知自己是那學生是自1還是自2, 而且有些會去了直資. 學校會交足夠長的名單給教育局.
作者: 222magmag    時間: 18-3-7 14:26

twhkleung 發表於 18-3-7 13:42
其实啲种情况碓实唔太好, 用你的case做例子. 假如学校真的两个都ok而只收1位同校, 而選了你小朋友同学, 最 ...
呢個講法很對。不過我朋友女SPCC收了,仍去見HY,因為比自己和呀女再感受和選一次,因為始終地區上相距很大,父母反而覺得已band 1, 無所謂,近D好,但呀女想去多次揀。
大家各有原因,努力呀!

作者: shamrock    時間: 18-3-7 14:34

個人意見,未到最後,小朋友,家長及學校也有權選擇。我叫女兒用心去面試,如果收左都吾讀,就吾好去面試。
作者: 222magmag    時間: 18-3-7 14:43

shamrock 發表於 18-3-7 14:34
個人意見,未到最後,小朋友,家長及學校也有權選擇。我叫女兒用心去面試,如果收左都吾讀,就吾好去面試。 ...
Yes ... 如果一定讀神校,咁就無謂in.  如果仍然考慮中,咁又不同。
作者: os_ecu    時間: 18-3-7 14:45

asdflive 發表於 18-3-7 13:30
如果學校有10個自行位,是否只會比10個教署?定還是會比多於10個一直排落去? ...
自行收生,除正選外, 學校會交 "備取" (waiting list) 上 教育局, 教育局會先跟正選名單俾位,派晒之後再跟備取名單派. 備取無晒之後啲位先會放入 甲乙部收生.

備取名單有幾長就唔知嘞.

作者: kikicookie    時間: 18-3-7 14:59

twhkleung 發表於 18-3-7 13:42
其实啲种情况碓实唔太好, 用你的case做例子. 假如学校真的两个都ok而只收1位同校, 而選了你小朋友同学, 最 ...
就係呢個原因呢,收佢間學校佢已註冊,亦表明唔會呢間,只是想見識下喎,怕只怕呢間真係只選一個,選左佢,我小朋友便冇呢.....

作者: 王家爸爸    時間: 18-3-7 15:04

呻下,同校只有我小朋友同佢同學有一間女校的SECOND IN,但我小朋友個同學已有一間神校學位,已註冊,但又 ...
老實講,情況就同你跟李嘉誠講,其實你有咁多錢,不如百佳啲野免費送,讓返啲錢比啲窮人一樣。

作者: AAAS10    時間: 18-3-7 15:07

kikicookie 發表於 18-3-7 14:59
就係呢個原因呢,收佢間學校佢已註冊,亦表明唔會呢間,只是想見識下喎,怕只怕呢間真係只選一個,選左佢, ...
真的會嗎?一間學校收幾個也很多。
努力咗就算啦!努力!

作者: 王家爸爸    時間: 18-3-7 15:09

其實大家要多啲了解個遊戲規則,以免產生誤會。佢有直資收咗,去唔去自行面試,唔影響其他人,原因係即使自行收咗佢,佢都係無得讀,個位順序俾咗下一個。
作者: twhkleung    時間: 18-3-7 15:18

所以,
1. 其实肯定唔会去, 就冇胃去In.
2. 如喜歡很多间, 咁去In 晒也冇可口非, 但,决是了, 其它便盡快release.
3. 点解有些1a生被1c校reject, 可能学校都角得你其实係唔会泥的
作者: little_yolky    時間: 18-3-7 15:25

Charlotte_mom 發表於 18-3-7 13:35
個人覺得,有直資offer都有權利去叩官津,學位係無得 ...
版主, 我睇唔明樓主個case, 可唔可以解釋我聽下個憤怒點响邊度? 因為出年到我, 我怕我miss咗D乜嘢。

樓主同學A有神直offer, 又take咗, 咁樓主小朋友同同學A一齊有直資A學校既second in。樓主話同學A成績好過阿女, 怕直資A俾咗個位同學A, 令樓主小朋友及其他同學少咗個機會。請問同學A如果最終揀神直, 乜個位唔係就會順延俾下一個名單嗎? 個位應該唔會嘥吧? 而且call second in 可能係200個額, 收100個學生, 收唔到second in call既應該係同學校理想相去甚遠, 神校offer同學去集郵, 會有咁大影響嗎? 唔好意思睇唔明, 因為我一定唔會俾阿女讀直資, 但想報直資攞面試經驗, 我驚我咁做係咪會累街坊, 所以想問清楚。

有時就算有DGS offer, 可能都想去SPCC繼續in掛。

作者: little_yolky    時間: 18-3-7 15:27

王家爸爸 發表於 18-3-7 15:09
其實大家要多啲了解個遊戲規則,以免產生誤會。佢有直資收咗,去唔去自行面試,唔影響其他人,原因係即使自 ...
所以我唔係好睇得明, 可唔可以解釋下點解樓主咁嬲, 我怕我可能miss 咗D嘢。
作者: 王家爸爸    時間: 18-3-7 15:30

little_yolky 發表於 18-3-7 15:27
所以我唔係好睇得明, 可唔可以解釋下點解樓主咁嬲, 我怕我可能miss 咗D嘢。
我估佢唔個遊戲規則,所以誤解咗。

作者: kkhon    時間: 18-3-7 15:32

就係呢個原因呢,收佢間學校佢已註冊,亦表明唔會呢間,只是想見識下喎,怕只怕呢間真係只選一個,選左佢, ...
如果你同学已決心讀註冊左的直资,而放榜后又不会叩呢间官津,仲去見又真係食饱饭冇事做+pat pat 痕,自己有着落阻住地球轉,不过個遊戲係咁玩,佢都有選擇權利。咁咪比你清楚佢父母份人係点
作者: Yanamami    時間: 18-3-7 15:32

little_yolky 發表於 18-3-7 15:25
版主, 我睇唔明樓主個case, 可唔可以解釋我聽下個憤怒點响邊度? 因為出年到我, 我怕我miss咗D乜嘢。

樓主 ...

有DGS offer, 如再去考SPCC,都有机会俾SPCC收嘛,簽唔簽轉唔轉会係後話~
如楼主就係講佢女同学已有直资1收左又去in直資2, 而直資2如只收佢学校-个学生,佢女同学成績又好过佢女,禁直2收佢女同学机会甚大。等佢女同学放番位出黎时,waiting个位又未必俾佢女,咪即係俾人截糊……明未?如果係講阿女个同学又去in津校,我又觉佢杞人憂天。

作者: fatman69    時間: 18-3-7 15:34

有冇想過是否同校二人必收一人?若跟RO,下個未必係你!

作者: noming    時間: 18-3-7 15:35

回覆 kikicookie 的帖子

想了解吓自行, 中學會睇小學名稱確定收幾多個嗎?
即是確定了該小學學位後, 其他小學生呈分排名較高都唔收?

作者: b3410    時間: 18-3-7 15:37

Yanamami 發表於 18-3-7 15:32
有DGS offer, 如再去考SPCC,都有机会俾SPCC收嘛,簽唔簽轉唔轉会係後話~
楼主就係講佢女同学已有直资1收 ...
正解!見唔少學校收同一間小學都係一個起,兩個止,前面同學的確會影響到後面的同校同學。

作者: kkhon    時間: 18-3-7 15:37

其實大家要多啲了解個遊戲規則,以免產生誤會。佢有直資收咗,去唔去自行面試,唔影響其他人,原因係即使自 ...
自行例如SMCC/MCS 呢d同校申请只有1-2个quota
作者: Yanamami    時間: 18-3-7 15:38

noming 發表於 18-3-7 15:35
回覆 kikicookie 的帖子

想了解吓自行, 中學會睇小學名稱確定收幾多個嗎?
津校睇教署排名收人啦~
作者: kennyklt    時間: 18-3-7 15:38     標題: 回覆樓主

咁樣諗只會令自己唔開心,競爭對手又唔係得人哋個女,就算對方放棄唔代表自己會成功。如果真係爭少少,對方遲早都要放棄,call waiting都一定有機。

作者: Mustrek    時間: 18-3-7 15:38

人家註冊咗A校,唔代表唔會考慮B校!要怕,好多嘢都要怕,隨緣吧!係你,此終都會係你的!(我自己現在都是這心態)

作者: gigayan    時間: 18-3-7 15:40

little_yolky 發表於 18-3-7 15:27

應該係女同學有神校offer,註冊咗,咁剛又有一間直資女校公佈2nd in , 樓主女同學女兩個都有得去,咁同學女名次前D,樓主覺得同學女無心讀直資女校就唔好去in,驚直資女校2選1時揀同學女,樓主女少咗機會。

作者: little_yolky    時間: 18-3-7 15:40

Yanamami 發表於 18-3-7 15:32
楼主就係講佢女同学已有直资1收 ...
仲係唔明, 即係佢阿女可能唔係1st waiting? 咁同學A就算唔去in, 直資2都會繼續先收其他學校既同學B, C, D, E, F, 先輪到樓主阿女, 直資2可以一個都唔收佢學校喎, 又或者兩個表現都好兩個都收。如果係同學A會直接影響樓主女既名額, 只有樓主女响1st waiting至會被截糊, 但如果係咁, 同學A要咗神直offer, 個位始終都會俾返樓主女呀。唔係咩?

唔通學校會因為兩個考生同校, 就算表現好D, 都會放佢响後D既waiting list? 不是應該按分數排順序嗎?

作者: AAAS10    時間: 18-3-7 15:42

係喎,其實只是假設,未必一定二揀一,我相信每次interview也有分數跟住排去收生,不會只因爲學校。
作者: Yanamami    時間: 18-3-7 15:43

楼主,唯有禁諗啦……讀边间都要睇缘份,命裏有时終虽有。有好多外在因素唔係自己控制範圍內就唔好諗太多,伤身兼死腦細胞,只能做好自己本份,wish for the best & prepare for the worst.
作者: asdflive    時間: 18-3-7 15:46

os_ecu 發表於 18-3-7 14:45
自行收生,除正選外, 學校會交 "備取" (waiting list) 上 教育局, 教育局會先跟正選名單俾位,派晒之後再跟 ...
明白,THX
作者: b3410    時間: 18-3-7 15:46

little_yolky 發表於 18-3-7 15:40
仲係唔明, 即係佢阿女可能唔係1st waiting? 咁同學A就算唔去in, 直資2都會繼續先收其他學校既同學B, C, D,  ...

"唔通學校會因為兩個考生同校, 就算表現好D, 都會放佢响後D既waiting list? 不是應該按分數排順序嗎?"

具體冇人知,不過,例如DG,HY,同一間學校同一時間見,過往收呢間2個同學的,就見4-5個同學; 收5個的,就見10幾。
擺明就係同校競爭呢幾個quota.

作者: Yanamami    時間: 18-3-7 15:47

little_yolky 發表於 18-3-7 15:40
仲係唔明, 即係佢阿女可能唔係1st waiting? 咁同學A就算唔去in, 直資2都會繼續先收其他學校既同學B, C, D,  ...

你所講既我全歸為“不受自身可控制”因素,所以諗多係会伤身兼死腦細胞……我女以前小学有个case, 級二女有游水,但一间直資都唔收……又有边个会諗到?SPCC收我地小学係1~4个不等,DGS/HY/GH/SPCS一间都無收果位級二,你話係咪时也命也?
作者: gigayan    時間: 18-3-7 15:49     標題: 回覆樓主

樓主擔心嘅我明白,但呢D已經唔係自己和阿女可以控制範圍,唔好再俾呢D控制唔到嘅嘢影響,努力做好面試,加油!

作者: b3410    時間: 18-3-7 15:51

Yanamami 發表於 18-3-7 15:47
你所講既我全歸為“不受自身可控制”因素,所以諗多係会伤身兼死腦細胞……我女以前小学有个case, 級二女 ...
可能級二同學唔想讀直資,故意衰面試
作者: Yanamami    時間: 18-3-7 15:52

b3410 發表於 18-3-7 15:51
可能級二同學唔想讀直資,故意衰面試
我地小学mentality唔会禁……
作者: twhkleung    時間: 18-3-7 15:55

AAAS10 發表於 18-3-7 15:42
係喎,其實只是假設,未必一定二揀一,我相信每次interview也有分數跟住排去收生,不會只因爲學校。 ...

如果來自神小, 而两个同学成績相近, 直資2應不会有以上事情发生, 但...
- 如果不是來自神小
- 直資2本自中二以上学生沒有來自這小学, 或
- 之前收過這小学, 成績面試時非常好, 但之后中一, 中二,... 都一般

咁直資2有可能對這小学设 quota,如, 4个成績一样好,但只收2个

作者: ada_fung    時間: 18-3-7 15:55

明白你感受,但唔認同。

同你小朋友競爭的不只是佢,仲有好多好多其他學校同學。佢唔要offer, 都唔代表比你。
直資有冇offer, 除睇你小朋友表現外,都幾講運氣,所以你睇開d吧, 唔好想太多。

作者: gigayan    時間: 18-3-7 15:57

你所講既我全歸為“不受自身可控制”因素,所以諗多係会伤身兼死腦細胞……我女以前小学有个case, 級二女 ...

呢個故事我都聽老師講過,搞到老師們跌爛晒眼鏡....

作者: b3410    時間: 18-3-7 15:58

gigayan 發表於 18-3-7 15:49
樓主擔心嘅我明白,但呢D已經唔係自己和阿女可以控制範圍,唔好再俾呢D控制唔到嘅嘢影響,努力做好面試,加 ...
都係,努力準備,盡力而為。好消息都有,如果同校兩個,中學都想收,但只收了一個,如果排前果位同學放棄,可能都會call 同校同學先,尤其是名次,水平好接近的同學。
你見年年四小龍都唔少同學,同時有幾間神校offer, 轉來轉去,最後都係咁上下同學入神校。說明前面同學放棄學位,中學會去同一間小學順著call.

直資可以慢慢call, 官津自行就唔知,可能真係一條隊了。

作者: Mustrek    時間: 18-3-7 16:10

gigayan 發表於 18-3-7 15:57
呢個故事我都聽老師講過,搞到老師們跌爛晒眼鏡....
呢啲故事相信常時有,今年還發生係朋友上
作者: RiboMM    時間: 18-3-7 16:16

回覆 Yanamami 的帖子

完全同意你睇法。

另: 樓主千祈唔好從“小範圍”去評估大邏輯下的不可預測事件,徒生煩惱,對他人也不公平。

作者: kikicookie    時間: 18-3-7 16:32

回覆 little_yolky 的帖子

其實我冇嬲,純呻下,唔明點解有人明知唔會讀某間學校都仲要去見,其實呢個行為係咪有d自私,浪費對方時間。其實整個遊戲我知點玩,我有兩個  已入讀中學,之前幾年都冇聽過會有人咁樣,純粹呻下分享下。
但其實換轉係我,明知有間top學校收左我,我一定唔會再去見其他學校,為他人著想。

作者: little_yolky    時間: 18-3-7 16:32

b3410 發表於 18-3-7 15:46
"唔通學校會因為兩個考生同校, 就算表現好D, 都會放佢响後D既waiting list? 不是應該按分數排順序嗎?"

具 ...
即係我隨便去報直資, 其實係會累街坊!?
作者: kikicookie    時間: 18-3-7 16:34

回覆 王家爸爸 的帖子

整個遊戲點玩我知,純粹呻下,唔明點解有人會咁自私啫。明知自己就算收左都唔讀,top學校又收左,都係要見,係咪想証明自己幾咁叻,所有學校都收,定係真係咁得閒呢......

作者: little_yolky    時間: 18-3-7 16:35

kikicookie 發表於 18-3-7 16:32
回覆 little_yolky 的帖子

其實我冇嬲,純呻下,唔明點解有人明知唔會讀某間學校都仲要去見,其實呢個行為 ...
因為我哋成日聽人講, 要報直資練習面試技巧...........................咁其實對同校同學, 都可能會有影響既..................
作者: 222magmag    時間: 18-3-7 16:37

twhkleung 發表於 18-3-7 15:55
如果來自神小, 而两个同学成績相近, 直資2應不会有以上事情发生, 但...
- 如果不是來自神小
- 直資2本自中 ...
咁又係,師姐表現原來也好重要。
作者: os_ecu    時間: 18-3-7 16:41

如果嗰間自行對每一間小學收生有 quota (好多都係一個起兩個止), 你又佔咗嗰間小學正選嗰個位,同校成績順位跟住你嘅同學就會落空 (或彈咗去備取唔知第幾位),你就一定無得讀因已注冊直資,個位俾咗備取;人哋原本有機讀俾你攪到無唔係浪費係乜嘢 ?

為咗集郵 or patpat 㾗,一個唔該攪到人哋要去大抽獎你話樓主點會唔慶。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-7 16:43

命裡有時終須有, 命裡無時莫強求
那位同学所做的完全是她有权利做的事,连去不去面试都要被看成是“自私”行为,是否过了界一点?还是她应该在考呈分试时就应该留一点力,不要考得那么前,就更是功德无量?
作者: os_ecu    時間: 18-3-7 16:46

kikicookie 發表於 18-3-7 16:34
回覆 王家爸爸 的帖子

整個遊戲點玩我知,純粹呻下,唔明點解有人會咁自私啫。明知自己就算收左都唔讀,to ...

就係有啲咁嘅人,

而家驚俾人問候未必敢講,到七月後咪可以好威威咁話俾朋友聽 “四大名直 加 自行 *2 都收我小朋友呀, 係咪好勁呢 !”   你話幾咁爽皮呢。

作者: aokiwong    時間: 18-3-7 16:52

我想問下, 其實係咩原因? INTERVIEW 表現唔好?最終點算? 自行得唔得?

作者: kikicookie    時間: 18-3-7 16:52

猴子爸 發表於 18-3-7 16:43
那位同学所做的完全是她有权利做的事,连去不去面试都要被看成是“自私” ...
都係個句我只係呻下,並唔係乜,但換左係我,我唔會咁做,但我知每人都有權利做唔同野,一開始寫左不喜勿插,唔鐘意睇可過主,那便功德無量....
作者: 222magmag    時間: 18-3-7 16:59

kikicookie 發表於 18-3-7 16:34
回覆 王家爸爸 的帖子

整個遊戲點玩我知,純粹呻下,唔明點解有人會咁自私啫。明知自己就算收左都唔讀,to ...
其實由申請到in一次也要帶出帶入,勞心勞力一場。咁煩也做齊,可能有原因。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-7 17:02

kikicookie 發表於 18-3-7 16:52
都係個句我只係呻下,並唔係乜,但換左係我,我唔會咁做,但我知每人都有權利做唔同野,一開始寫左不喜勿插 ...
我是看到很多回应都抱着这个心态才发声,你自己也不只写了一则回应吧。。。除非你事先说明要同意你的看法才可以留言,否则我应该没有犯规吧?。。。

前些年有一个blog叫“升中大作战”,里面的主角所面对的一位家长,就是抱着差不多的心态,心想着:主角的儿子的成绩排在自己儿子的前面,但是自己的学校不是名校,神中最多也只收一名学生而已,那么主角的儿子就会是自己儿子的头号“敌人”,结果这位家长做尽不同方法,誓要弄花主角儿子的操行分。。。

我当然知道你不会这样做,但千万不要抱着这个心态面对升中。你女儿学习的,不单是如何面对升中,更加是从你身上学习应该抱着什么心态做人。

作者: twhkleung    時間: 18-3-7 17:03

猴子爸 發表於 18-3-7 16:43
那位同学所做的完全是她有权利做的事,连去不去面试都要被看成是“自私” ...

或者大家咁睇.

當件事小時, 影响不大, 大家唔留意, 但其实件事本質上真的係唔arm, 或是真的屬於自私.

1. 如全港top 200小生, 每人報10间直資, 情况会点?
2. 又如, 依家熱話既, 免費dse, 如真係各省top 200來港考DSE, 情况会点?

記住, 1 和2, 佢地都係有權的.

這就是有權, 但不應濫用或用盡, 否則本來大家都角沒問題或只事灰色, 最后都变了問題

作者: Yanamami    時間: 18-3-7 17:04

aokiwong 發表於 18-3-7 16:52
我想問下, 其實係咩原因? INTERVIEW 表現唔好?最終點算? 自行得唔得?
自行入到傳統1A.
作者: aokiwong    時間: 18-3-7 17:09

Yanamami 發表於 18-3-7 17:04
自行入到傳統1A.
咁都好好呀!
作者: twhkleung    時間: 18-3-7 17:12

twhkleung 發表於 18-3-7 17:03
或者大家咁睇.

當件事小時, 影响不大, 大家唔留意, 但其实件事本質上真的係唔arm, 或是真的屬於自私.

本來只是少都份人想用直資來練習面試, 問題不大, 但當越來越多人這样做, 這便变成問題. 原因奇实好簡單, 因為本來就不應這样做!!!

作者: 猴子爸    時間: 18-3-7 17:21

twhkleung 發表於 18-3-7 17:03
或者大家咁睇.

1. 如全港top 200小生, 每人報10间直資, 情况会点?
有什么问题?K3考小一都会考10间8间,问题是对于P6学校来讲,有没有这么多心仪的中学同时存在而已。

2. 又如, 依家熱話既, 免費dse, 如真係各省top 200來港考DSE, 情况会点?
这个问题应该是源自政府的决策,如果政府愚蠢地不设限制,那么这些Top200当然有权过来考啦,有本事的,在政策容许下公平竞争。若属实,要被骂的,是愚蠢的政府,不是那些Top200学生。

作者: twhkleung    時間: 18-3-7 17:24

猴子爸 發表於 18-3-7 17:21
有什么问题?K3考小一都会考10间8间,问题是对于P6学校 ...
問題是正策或法例永遠沒完美, 當有灰色地帶被发現, 大家應是盡量去利用這灰色, or not?
作者: Yanamami    時間: 18-3-7 17:25

猴子爸 發表於 18-3-7 17:21
有什么问题?K3考小一都会考10间8间,问题是对于P6学校 ...
俾你越講越複雜!我就報唔到禁多间咯~
作者: 猴子爸    時間: 18-3-7 17:26

Yanamami 發表於 18-3-7 17:25
俾你越講越複雜!我就報唔到禁多间咯~
我只是假设,用来回应她的假设姐

作者: twhkleung    時間: 18-3-7 17:27

twhkleung 發表於 18-3-7 17:24
問題是正策或法例永遠沒完美, 當有灰色地帶被发現, 大家應是盡量去利用這灰色, or not? ...
咁當然, 如真的選擇去利用這灰色, 正策或法律上也可說沒錯的.
只是...

作者: twhkleung    時間: 18-3-7 17:28

猴子爸 發表於 18-3-7 17:26
我只是假设,用来回应她的假设姐
大家只是討論一下而巳
作者: 222magmag    時間: 18-3-7 17:30

twhkleung 發表於 18-3-7 17:12
本來只是少都份人想用直資來練習面試, 問題不大, 但當越來越多人這样做, 這便变成問題. 原因奇实好簡單, 因 ...
現在好多學校老師也建議報直資拿經驗。其實自己覺得無話應不應該這樣做。的確,in頭一間好緊張,之後表現會越來越理想。其實直資收了報名費,去in也不可說不應該,有些全in的,明知學校是不會接受某程度的學生申請,照收錢照in, 咁也不好啦!撞了比賽和面試時間又一定不可改但又不會退錢,也不應該。
作者: ar_mak    時間: 18-3-7 17:34

作者: kikicookie    時間: 18-3-7 17:34

猴子爸 發表於 18-3-7 17:02
我是看到很多回应都抱着这个心态才发声,你自己也不只写了一则回应吧。。。除非你事先说明要同意你的看法才 ...
我冇話你犯規唔比回應之類......其實呢度自由發聲,我冇得話邊個啱邊個錯,只係分享下,你好似好激動咁,你唔會係我所講其中一個啩....
再者,我應為我身教好好,唔需要你提醒,自問自己教得好好,小朋友做事正直有禮貌,老師亦有讚冇彈,我亦都唔係下下要贏過他人的人,請你不要以自己之心度他人之腹

作者: twhkleung    時間: 18-3-7 17:35

222magmag 發表於 18-3-7 17:30
現在好多學校老師也建議報直資拿經驗。其實自己覺得無話應不應該這樣做。的確,in頭一間好緊張,之後表現會 ...
所以其实一開始, 我都唔角啲个係問題泥, 不過依家越來越多人這样做, 這样才好似变左一个直得關注既事件

作者: kikicookie    時間: 18-3-7 17:38

ar_mak 發表於 18-3-7 17:34
你最勁,連人地最後讀唔讀都比你估中埋。

你係女皇,你話係冇嬲就冇嬲,你話係呻下就呻下。
對住呢D人真係無言,明明開個TOPIC只係呻下,點解變得咁極端。你唔鍾意可以SKIP個TOPIC,唔需要留低咁既說話,你..............
是有問題的嗎...........

作者: ar_mak    時間: 18-3-7 17:41

作者: 猴子爸    時間: 18-3-7 17:42

kikicookie 發表於 18-3-7 17:34
我冇話你犯規唔比回應之類......其實呢度自由發聲,我冇得話邊個啱邊個錯,只係分享下,你好似好激動咁,你 ...
请你看回我第一个留言,我一点激动都没有,只是凡事需要从不同角度想想看看,就会有不同的结果。

只是你的留言令我想起那个blog的内容而已。
你的留言说出你的心态,我也只是根据你的留言而写出看法而已,我当然相信你是好家长,处处为女儿着想。若有得罪,请多多包涵!

作者: 猴子爸    時間: 18-3-7 17:45

ar_mak 發表於 18-3-7 17:41
咁你比唔比我就係果位IN完神校又再IN其他學校既家長?

PS:唔比咪算囉,呻下姐=。=
阿ar-mak san, 巧劲wo

作者: sauwai00    時間: 18-3-7 17:48

我又講吓朋友希望佢同學仔媽咪如果真係決定讀SPCC可唔可以收到QC面試時打去QC話已有直資收咗,如果有機會面試唔去面試。但又怕可能人哋照去面試派位後可以叩門放棄返SPCC呢?(因為QC唔駛錢)

例如同學A(級一)&同學B(級三)同時自行QC, 同學A係級一已被SPCC收咗並簽咗名,但又想試吓in QC 。如果QC只俾一個位佢哋普通津小學生面試, 如果同學A照去in自行,咁同學B已經冇機會in 了。

作者: twhkleung    時間: 18-3-7 17:58

再睇返樓主第一个post, 內容奇实都唔算激...

不過當灰色地常越变越大, 而大家又在各自只用自己立場講嘢, 咪...

作者: kikicookie    時間: 18-3-7 18:03

twhkleung 發表於 18-3-7 17:58
再睇返樓主第一个post, 內容奇实都唔算激...

不過當灰色地常越变越大, 而大家又在各自只用自己立場講嘢,  ...
其實我只係平常咁講下睇法,唔明點解有人會咁樣留言....我並唔係葡萄,我好替人開心呢,有好OFFER,我都有祝福對方.....

作者: 猴子爸    時間: 18-3-7 18:03

其实避免麻烦,那位同学根本不应该告诉别人自己拿到什么神校offer?
作者: 猴子爸    時間: 18-3-7 18:08

kikicookie 發表於 18-3-7 18:03
其實我只係平常咁講下睇法,唔明點解有人會咁樣留言....我並唔係葡萄,我好替人開心呢,有好OFFER,我都有 ...
sorry, 你对我留言的回应,一d都不平常心wo

作者: kikicookie    時間: 18-3-7 18:10

猴子爸 發表於 18-3-7 18:08
sorry, 你对我留言的回应,一d都不平常心wo

我係平常心,只係你唔係平常心

作者: 猴子爸    時間: 18-3-7 18:13

kikicookie 發表於 18-3-7 18:10
事实摆在眼前,是对于那个同学的决定感觉不忿,觉得人自私就认啦,反而真性情。但来到现在才来矫情,哎呀,真的no eye see...

作者: Yanamami    時間: 18-3-7 18:16

kikicookie 發表於 18-3-7 18:10
知你係呻下……(BTW撩交嗌留言可以不回)
作者: kikicookie    時間: 18-3-7 18:18

Yanamami 發表於 18-3-7 18:16
知你係呻下……(BTW撩交嗌留言可以不回)

正有此意。。。謝謝你

作者: chai    時間: 18-3-7 18:33

twhkleung 發表於 18-3-7 17:12
本來只是少都份人想用直資來練習面試, 問題不大, 但當越來越多人這样做, 這便变成問題. 原因奇实好簡單,  ...

真係好多人用直資練習面試,港島哋直資in 曬,手上已有一兩個offer其他都照in,最終多數等大抽獎。

作者: ar_mak    時間: 18-3-7 18:45

作者: twhkleung    時間: 18-3-7 19:11

222magmag 發表於 18-3-7 17:30
現在好多學校老師也建議報直資拿經驗。其實自己覺得無話應不應該這樣做。的確,in頭一間好緊張,之後表現會 ...
其实這講法, 在法理上是對的, 直資講明收報名費多少可參加Interview. 咁已付錢了當然有權In, 而In 完后, 如直資真的比offer, 最后take 唔take, 决定權一定在我方, 相信直資或大家都冇異意的.
但是, 如情况極端化便有問題, 如我已付錢買了个東西,如食物, 我有權吃了它, 或浪費了它, 也是法理正確.

又如去见工, 我好勁, 同一時间见十分工, 十分工都有offer, 我可十个offer 都keep晒再慢慢選, 只要在上班前通知另外9间我最后决定不來了, 其实我一d問題都冇, (一般contract都乜寫明簽左一定要做啲份工), 係咪!

但咁样其实好差, 害了那些公司, 也害了其它申請人, 對直資和其它学生一样, 同一道理.

當然, 从法理上, 我咁做是一点問理也沒有的, 只是在德行上知說不過去....

這样的例子, 在我們日常生活中, 我好肯定常常都在发生, 只是可能影响不大時, 或受影响的不是自己時, 便不太關注吧!

作者: b3410    時間: 18-3-7 19:22

猴子爸 發表於 18-3-7 17:42
请你看回我第一个留言,我一点激动都没有,只是凡事需要从不同角度想想看看,就会有不同的结果。
你講的blog沒有看過,不過見你所寫,同樓主還是好大不同。因為果位家長做出不適當行為---去整花人哋操行,這就十分不好。
樓主只是擔心,而且我覺得擔心的都合理,不過冇辦法而已。只有自己努力,做好自己果part.

而且如果樓主講的果位同學,的確冇咩理由再去in, 當然不排除人哋有特別原因。不過 in general 的確令人煩惱。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-3-7 19:29

版主按: 請冷靜及理性討論, 切勿作出侮辱他人之言詞, 此及違規, 會收警告牌, 敬請注意!

作者: b3410    時間: 18-3-7 19:33

little_yolky 發表於 18-3-7 16:32
即係我隨便去報直資, 其實係會累街坊!?
報太多自己都累。交表,first in, 2nd in 每一間差不多都要跑三轉。如果忘記或補交資料,又一轉。如果take offer 簽紙,再抽返去第二間,咁就係5-6轉。。。。。所以我覺得正常人都頂唔順報太多

為咗練習報直資,其實我覺得冇問題,因為目的明確,正常不過。

作者: os_ecu    時間: 18-3-7 19:37

個人覺得,有直資offer都有權利去叩官津,學位係無得讓的,死霸爛霸註冊N咁多間就唔應該(反正中學唔可以)
如果自行對某校有 quota (一個起兩個止嗰啲) 就唔係咁講了,

你攞咗個正選位,成績跟住你嗰個同校生自行嗰轉就無機會了;自行mark你做正選時唔會知你已有直資offer,係成個名單上到教育局派自行位時先會知你簽咗 undertaking 而彈走你個名補個備取上嚟, 你唔去 in 唔被人 mark 做正選呢件事就唔會發生.

不過的確有人揸唔定主意七月又去叩門的,佢咁做你都吹佢唔漲.

作者: os_ecu    時間: 18-3-7 19:41

猴子爸 發表於 18-3-7 18:03
其实避免麻烦,那位同学根本不应该告诉别人自己拿到什么神校offer?
同意,呢啲嘢少講為妙。

同埋問既都有問題,知道收咗人哋對自己有乜用處 ?  人哋唔收唔代表會收你.

做好自己咪得囉,咁八卦做乜 ?

作者: 火柴人媽媽    時間: 18-3-7 19:41

點解見過呢到d家長話
直資收左
放榜日自行津校電話call 佢 offer
有冇可能?

作者: Charlotte_mom    時間: 18-3-7 19:43

火柴人媽媽 發表於 18-3-7 19:41
點解見過呢到d家長話
直資收左
放榜日自行津校電話call 佢 offer

有,識人係咁

作者: 火柴人媽媽    時間: 18-3-7 19:46

Charlotte_mom 發表於 18-3-7 19:43
有,識人係咁

thanks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5