教育王國

標題: 伊利沙伯中學 協恩中學 [打印本頁]

作者: joeystar    時間: 18-3-6 12:26     標題: 伊利沙伯中學 協恩中學

大家會如何取捨
作者: b3410    時間: 18-3-6 12:43

HYS, 而且可以一早知道結果,不用擔驚受怕到7月。除非好想讀男女校。
作者: joeyxlma    時間: 18-3-6 13:27

其實兩間style 好唔同,好動的HY 會好多野玩, 而QE 這方面相對少些。

作者: Arabellahk    時間: 18-3-6 13:52

伊利沙伯中學免學費  協恩中學有學費
只是學術成績好伊利沙伯中學機會大,運動成績好協恩中學機會大
學術好、運動也好兩校都有機會,不過學生有可能會優先選擇男女拔或其他名校。
作者: mark2006    時間: 18-3-6 14:01

joeystar 發表於 18-3-6 12:26
如果 伊利沙伯中學  協恩中學 大家會如何取捨
請問你的case 是HY已有offer味?
作者: e2m    時間: 18-3-6 14:11

mark2006 發表於 18-3-6 14:01
請問你的case 是HY已有offer味?

樓主協恩已有offer,可能又較心儀QE。

作者: little_yolky    時間: 18-3-6 16:12

joeystar 發表於 18-3-6 12:26
如果 伊利沙伯中學  協恩中學 大家會如何取捨
其實伊中有無叩門位? 如果有, 咁又如果佢自行收得你既話, 即係阿女好smart, 佢有record, 不如你先take HY offer, 再叩佢。但如果QE自行無收到你, 你又唔take HY offer, 單靠大抽奬入, 咁就倒不如入HY, 因為HY係揀你入去, 即係佢覺得阿女啱佢。

所以總結係, 無論如何都係先take HY offer會穩陣D。

作者: asweetmom    時間: 18-3-6 22:20

little_yolky 發表於 18-3-6 16:12
其實伊中有無叩門位? 如果有, 咁又如果佢自行收得你既話, 即係阿女好smart, 佢有record, 不如你先take HY o ...

伊中有叩門,但仍是成績第一,再談其他。

作者: mark2006    時間: 18-3-6 22:21

伊中傳統名官嘛!
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-3-6 23:43

little_yolky 發表於 18-3-6 16:12
其實伊中有無叩門位? 如果有, 咁又如果佢自行收得你既話, 即係阿女好smart, 佢有record, 不如你先take HY o ...
伊中有叩門,上年有同學先接受了直資offer再等放榜日叩QE......成功了
作者: Sophie0804    時間: 18-3-7 00:03     標題: 回覆樓主

近幾年,個人不太喜歡官校、有些官校有很多潛移默化的政治任務。
朋友的女讀伊中都好開心,又免費、交通又方便。

作者: joeystar    時間: 18-3-7 14:17

因為運動唔勁, 音樂又唔叻, 擔心無野玩.
作者: kitmay    時間: 18-3-7 14:28

回覆 joeystar 的帖子

小學未被發掘而有所發揮,更要找間全面的學校培育
作者: Joe8889    時間: 18-3-7 14:32

協恩。。。。資源好D
作者: Fan1357fan    時間: 18-3-7 18:59

joeystar 發表於 18-3-7 14:17

協恩資源好D。就算沒有運動和音樂,仍有好多活動玩。Fun Fair、辨論、演講、Drama......,總有一項適合你囡囡。

作者: greentea000    時間: 18-3-8 07:59

joeystar 發表於 18-3-7 14:17

如果無一技之長係直私係比較難捱,本身佢地收生就係成績好兼入水能游出水能跳。

作者: 奇奇媽媽    時間: 18-3-8 08:12     標題: 回覆樓主

HY
感覺又讀得又玩得

作者: b3410    時間: 18-3-8 08:34

greentea000 發表於 18-3-8 07:59
如果無一技之長係直私係比較難捱,本身佢地收生就係成績好兼入水能游出水能跳。
...
成績好已經係必殺技
作者: Sophie0804    時間: 18-3-8 08:36

greentea000 發表於 18-3-8 07:59
...

其實讀書才是王道,其他只是錦上添花。

作者: e2m    時間: 18-3-8 09:05     標題: 回覆樓主:

其實個女鍾意邊間,咪揀嗰間囉。
你揀左HY,自行又多一個位。
你揀左QE,HY後補學生又可以向前。

作者: HaYi    時間: 18-3-8 09:56

我個是仔, 我都係YTM 區, 抽都可以選伊中不過我唔會.  
但如果是女又叻到有HY offer 我一定取HY, 唔會考慮轉伊中.  因為對官校的觀感源自我自己以前的經驗,  伊中仍似我中學時代的官校, 讀到書, 成績好,  但其它方面我唔覺得會有咩突破, HY 多活動人會all round.     

作者: pat2331    時間: 18-3-9 21:13

Fan1357fan 發表於 18-3-7 18:59
協恩資源好D。就算沒有運動和音樂,仍有好多活動玩。Fun Fair、辨論、演講、Drama......,總有一項適合你 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5