教育王國

標題: 男女生成績比較 [打印本頁]

作者: 猴子爸    時間: 18-3-1 14:52     標題: 男女生成績比較

跟朋友談起一個topic:有些人話女孩子比較定性,肯讀書,所以小學都是女孩子的成績比較好,但有另一個說法,如果學校程度高,特別數學考得深,通常在這些學校都會是男學生在級前列。
這個觀察是事實嗎?如果是對的,假設只有男女校作為選擇,是否男孩子就應該選一些數學程度深的學校,將來在呈分上會比較有優勢?

作者: yvonnetsang    時間: 18-3-1 14:57

呈分不是只計一科呢.
作者: 猴子爸    時間: 18-3-1 15:00

yvonnetsang 發表於 18-3-1 14:57
呈分不是只計一科呢.

明白的,但因為數學上分數的差別遠比語文上的分數差別大,數學深淺而導致的分數高低可以影響很大。

作者: 妹妹頭    時間: 18-3-1 15:02

回覆 猴子爸 的帖子

呈分中英數都係 X 9, 常識 X 6, 所以中, 英, 數都同等重要

作者: gracelam    時間: 18-3-1 15:18

猴子爸 發表於 18-3-1 15:00
明白的,但因為數學上分數的差別遠比語文上的分數差別大,數學深淺而導致的分數高低可以影響很大。
...

男仔始終遲熟, 即使數學叻, 都會同女仔叮噹碼頭。

作者: BBKDWLAM    時間: 18-3-1 15:20

...
學校試卷的分數要經調整(標準化)後才成為呈分的分數,所以距離大咗定細咗,都要睇整體學生的成績分佈的。
作者: BallBallMaMa    時間: 18-3-1 15:21

...

某程度上都正確,數學考試一試定生死,考得前,排名確會前好多,中英文分好多部分,閲讀、寫作、聆聽、口語、平時默書,要樣樣都高分先可跑前。

作者: HaYi    時間: 18-3-1 15:31     標題: 回覆樓主:

反而覺得語文好,中英常高分,成績排頭,小学數学成績分別不太大,我個冇咩數学天份,小心時數学都9字頭,頭几名最多100部相差10分内...影響總分少些

作者: hkpapa852    時間: 18-3-1 15:34

猴子爸 發表於 18-3-1 14:52
跟朋友談起一個topic:有些人話女孩子比較定性,肯讀書,所以小學都是女孩子的成績比較好,但有另一個說法 ...
除非男仔係兩科語文成績同女仔係差唔多, 否則數學高分都幫唔到幾多

而且去到考學校, 主要都係靠語文能力

作者: BallBallMaMa    時間: 18-3-1 15:36

HaYi 發表於 18-3-1 15:31
反而覺得語文好,中英常高分,成績排頭,小学數学成績分別不太大,我個冇咩數学天份,小心時數学都9字頭, ...

所以樓主咪問男仔係咪應該讀間數學考得深的小學,希望唔好俾中英文拖低排名囉。

作者: NeoMom    時間: 18-3-1 15:36

以小學計男仔數學都未必一定好過女仔, 因為小學數其實唔係涉及好高思維, 反而因為careless mistake而失分, 女仔通常比男仔小心

作者: b3410    時間: 18-3-1 15:36

BallBallMaMa 發表於 18-3-1 15:21
某程度上都正確,數學考試一試定生死,考得前,排名確會前好多,中英文分好多部分,閲讀、寫作、聆聽、口 ...
語文能力又的確女仔佔優如果學校數學又考到好簡單,考邊個最仔細,不錯,男仔又係蝕底

作者: b3410    時間: 18-3-1 15:37

BallBallMaMa 發表於 18-3-1 15:36
所以樓主咪問男仔係咪應該讀間數學考得深的小學,希望唔好俾中英文拖低排名囉。
...
不如讀男校,男仔同男仔比
作者: 猴子爸    時間: 18-3-1 15:46

BallBallMaMa 發表於 18-3-1 15:36
...

对,这是我的意思。如果中英文成绩跟女生差不远,就更可以爬头。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-1 15:47

b3410 發表於 18-3-1 15:37
不如讀男校,男仔同男仔比
但不多男校可选择。。。

作者: Yanamami    時間: 18-3-1 15:52

我女果屆,头五只有-个男仔……
作者: HaYi    時間: 18-3-1 15:56

猴子爸 發表於 18-3-1 15:46
对,这是我的意思。如果中英文成绩跟女生差不远,就更可以爬头。

中英常都高分女仔往往數亦上心,都高分,男仔數好叻但中英一樣强少見些,偏中或英多些

作者: b3410    時間: 18-3-1 15:57

猴子爸 發表於 18-3-1 15:47
但不多男校可选择。。。
聽聞宣小,呂明才排前面的男仔多,可以再去打探一下是否因為數學難
作者: 猴子爸    時間: 18-3-1 16:16

b3410 發表於 18-3-1 15:57
聽聞宣小,呂明才排前面的男仔多,可以再去打探一下是否因為數學難
对,我看到宣小网上的成绩记录,级头三的很多都是男生
不知道SFA是否一样?

作者: little_parents    時間: 18-3-1 17:02

猴子爸 發表於 18-3-1 16:16
不知道SFA是否一样?

Kts 今年六年級有的怪,頭十差不多全是男生

作者: b3410    時間: 18-3-1 17:06

little_parents 發表於 18-3-1 17:02
是否因為數學考的深?
作者: wongtw    時間: 18-3-1 22:15

普通男女津小,觀察過一,二年級,數學得一份卷,數教快半年,一年三考,數學99-100分約有10-13人,中和英98-100分約有4-5人,常沒有留意,成績不知道男女比例。大家都一份卷考數學,照咁睇大家都容易取高分。
作者: HaYi    時間: 18-3-1 22:33

猴子爸 發表於 18-3-1 16:16
不知道SFA是否一样?

Sfa 本身男仔比女仔多好多,可能因此前列多男都吾定?

作者: IloveJJ    時間: 18-3-1 22:57

作者: 猴子爸    時間: 18-3-1 22:59

wongtw 發表於 18-3-1 22:15
普通男女津小,觀察過一,二年級,數學得一份卷,數教快半年,一年三考,數學99-100分約有10-13人,中和英9 ...

這樣看來可能是份卷比較淺易

作者: 猴子爸    時間: 18-3-1 23:02

HaYi 發表於 18-3-1 22:33

但考前列,基本上機會均等,所以仍然有點可能跟數學難度有些關係

作者: 猴子爸    時間: 18-3-1 23:04

IloveJJ 發表於 18-3-1 22:57
响我仔學校係,所以我覺得你既諗法啱。因為我仔學校數算深,所以數的影響比中英文大。
以我仔為例,佢中英 ...

多謝你的分享!真的跟我的估計類近

此外,我都問咗一個宣小家長,佢個仔成績不錯,但佢都覺得宣小數深,不知其他宣小家長認同否?

作者: Yanamami    時間: 18-3-1 23:48

HaYi 發表於 18-3-1 22:33
KTS有2/3係男仔。可能每年唔—样,我細女那年女仔標青好多~
作者: Yanamami    時間: 18-3-1 23:49

little_parents 發表於 18-3-1 17:02

哗~~十年唔逢-潤~我禁多年都未見过。
作者: bettyay    時間: 18-3-1 23:52

也有聽聞!以往一向女仔排頭的較多!不止今年小六,再落一年都係男仔叻D!小四三未研究!
作者: nicolemummy    時間: 18-3-2 06:46

猴子爸 發表於 18-3-1 14:52
跟朋友談起一個topic:有些人話女孩子比較定性,肯讀書,所以小學都是女孩子的成績比較好,但有另一個說法 ...

小學好女校數量比好男校多得多。
所以好多男女校都男仔排頭。
不能以一兩間男女校表象作準。

作者: CALVEN    時間: 18-3-2 07:15

我仔果級,祗在一年班下學期出現過女生是級一,其餘時間都是男生,
頭三名連女生都少出现。
而家D男生,在家長提點下,都早左有目標的。
作者: Yanamami    時間: 18-3-2 07:45

bettyay 發表於 18-3-1 23:52
也有聽聞!以往一向女仔排頭的較多!不止今年小六,再落一年都係男仔叻D!小四三未研究! ...
哗~~禁要進展到升其他男校?女生選擇-向多。我校男生不外乎DB LS SPCC。要試SJC QC KC WYK那些?
作者: b3410    時間: 18-3-2 08:23

是否依家男仔家長開始調整策略,重視中英能力?我小朋友學校,之前大女讀時,排前面大部分都係女仔。細女依家低年班,全級排名冇,不過班級中,英文,中文最高分都係男仔,可能將來級頭,男仔機會大

作者: somoon    時間: 18-3-2 09:07

....
作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 09:14

nicolemummy 發表於 18-3-2 06:46
小學好女校數量比好男校多得多。
所以好多男女校都男仔排頭。
不能以一兩間男女校表象作準。

所以希望更多覺得自己學校的數學考得深的家長報料,看看是否比較多男生在全級排前列

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 09:18

CALVEN 發表於 18-3-2 07:15
我仔果級,祗在一年班下學期出現過女生是級一,其餘時間都是男生,
頭三名連女生都少出现。
而家D男生,在 ...

是的,現在很多男生的語文都不弱。數學卻很奇怪,真的有一定數目的女生怎樣都突破不了,如果考試出得淺,當然是人人平等,但若在數學概念上轉個彎,在問題上tricky些,男生始終比較有優勢

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 09:25

somoon 發表於 18-3-2 09:07
睇下PISA result, 教育先進國家無話女仔語文強,男仔數理強,所以還靠個人努力吧! ...

我們也只是根據自己的觀察作出大膽假設,至於那些官方資料,我未有时间看,但只是愚蠢地估计:免得麻煩,沒人會特意highlight男女能力有別吧。

觀乎大學數理科和人文社會科的男女生比例,其實真的是5050嗎?

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 09:33

b3410 發表於 18-3-2 08:23
是否依家男仔家長開始調整策略,重視中英能力?我小朋友學校,之前大女讀時,排前面大部分都係女仔。細女依 ...

家長在語文上的刻意栽培,加上現在政府大力推動STEM, 數是其中的中心點,可能這就是男生翻身之

作者: HaYi    時間: 18-3-2 11:00

Yanamami 發表於 18-3-1 23:48
KTS有2/3係男仔。可能每年唔—样,我細女那年女仔標青好多~
原來kts 都是男多, 我一直覺得差唔多呵,  kts 語文要求高, 女仔通常會好些?

作者: HaYi    時間: 18-3-2 11:15

猴子爸 發表於 18-3-2 09:18
是的,現在很多男生的語文都不弱。數學卻很奇怪,真的有一定數目的女生怎樣都突破不了,如果考試出得淺,當 ...
高小數學同我地以前相比我覺得較接近中學數, 題目要的步驟好多,  女仔好在意步驟, 但忙中有錯, 又慢, 寫了一餐個答案是錯的.   男仔好多時會思想點可以省些功夫, 取個快而準的方式.
作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 11:42

HaYi 發表於 18-3-2 11:15
高小數學同我地以前相比我覺得較接近中學數, 題目要的步驟好多,  女仔好在意步驟, 但忙中有錯, 又慢, 寫了 ...
是的,加上高小时需要糅合不同的数学知识应用在答题上,如果之前的概念已经弄得不大清晰,到那时就更糟糕,的而且确在比例上,比较多女生有这方面的困难。

此外,我发现很多女生的家长一味鼓励催谷英文,程度非常理想,低年级已经读magic tree house ,harry potter之类的晒命读物,但却忽略了数学的培养训练。

作者: 王家爸爸    時間: 18-3-2 12:27

somoon 發表於 18-3-2 09:07
睇下PISA result, 教育先進國家無話女仔語文強,男仔數理強,所以還靠個人努力吧! ...
其實係自我實現既現象,喺香港當啲男仔俾人話語言弱,數學強,佢哋自然會朝呢個方向發展。
作者: somoon    時間: 18-3-2 12:52

....
作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 13:15

回覆 王家爸爸 的帖子

http://www.unesco.org/new/en/media-services/single-view/news/women_still_a_minority_in_engineering_and_computer_science/
这个“自我实现”的现象,似乎不只在香港出现。

作者: mcl203    時間: 18-3-2 13:21

猴子爸 發表於 18-3-2 11:42
是的,加上高小时需要糅合不同的数学知识应用在答题上,如果之前的概念已经弄得不大清晰,到那时就更糟糕, ...

係咪有D混淆左,初小培育閲讀習慣變成閲讀某些英文書係晒命讀物?唔刻意去培養數學=忽略培育數學?~~~

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 15:16

mcl203 發表於 18-3-2 13:21
係咪有D混淆左,初小培育閲讀習慣變成閲讀某些英文書係晒命讀物?唔刻意去培養數學=忽略培育數學?~~~
...
那句话的重点是:只一味鼓励催谷英文
我写的时候想起很多家长很proud of自己仔女英文程度时,时常题到的读物 - magic tree house ,harry potter, 所以才用这个词:晒命读物,但当然培育阅读习惯是绝对正确啦。
如果“唔刻意去培養數學” = 完全没有特别放时间心机在培育數學上,对一些孩子来讲的确会影响数学能力的。奇怪地,又有一些孩子不需怎样培养,数学能力已经很厉害的,但男孩佔多数。

作者: mcl203    時間: 18-3-2 15:21

猴子爸 發表於 18-3-2 15:16
我写的时候想起很多家长很proud of自己仔女英文程度时,时常题到的读 ...

要搞清楚,鼓勵閲讀一定=出於自豪心態?唔催谷數學=唔培育數學能力?莫非,培育小朋友只容許一種睇法~~~

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 15:26

mcl203 發表於 18-3-2 15:21

要搞清楚,鼓勵閲讀一定=出於自豪心態?唔催谷數學=唔培育數 ...
当然不只一种方法啦,要英文好,数学差都是一种方法。
不培养但自然劲,都是一种方法。
鼓励阅读,读得深,读得劲,都是一种方法。
相信你孩子都是很小的时候已经读harry potter, 所以那么大反应?

作者: mcl203    時間: 18-3-2 15:31

猴子爸 發表於 18-3-2 15:26
当然不只一种方法啦,要英文好,数学差都是一种方法。
不培养但自然劲,都是一种方法。
鼓励阅读,读得深, ...

不如我都直接D,似乎你太多一廂情願既睇法。我小朋友從少都唔會睇harry potter,所以不存在任何proud甚麼,亦都唔會刻意去催谷佢任何學術才能,學習流流長,學校教乜學乜,刻意催谷為乜?? ~~~

作者: mcl203    時間: 18-3-2 15:34

mcl203 發表於 18-3-2 15:31
不如我都直接D,似乎你太多一廂情願既睇法。我小朋友從少都唔會睇harry potter,所以不存在任何proud甚麼 ...

由本po題目所講已經頗有趣,男女孩性格本身已經很不同,用黎比較分高下已經係頗牽強~~~

作者: Yanamami    時間: 18-3-2 15:34

猴子爸 發表於 18-3-2 11:42
是的,加上高小时需要糅合不同的数学知识应用在答题上,如果之前的概念已经弄得不大清晰,到那时就更糟糕, ...

我估……最接近仔女細时係阿妈多过阿爸……而少数阿妈係数学天才,但从細細个阿媽就可以伴讀,所以語文訓練上較数理發展早及有把握?

我自己都係無数同音樂天份,所以两个女我真係無係呢两方面擺時间。

BTW, 我两个女都係-頁HP都未睇过~

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 15:49

mcl203 發表於 18-3-2 15:31
不如我都直接D,似乎你太多一廂情願既睇法。我小朋友從少都唔會睇harry potter,所以不存在任何proud甚麼 ...
由一开始我都话这只是自己的想法,看看是否有事实支持而已,对于不同意的人来讲,当然是看似“一厢情愿”啦,我明白的。no problem at all.

作者: mcl203    時間: 18-3-2 15:54

猴子爸 發表於 18-3-2 15:49
由一开始我都话这只是自己的想法,看看是否有事实支持而已,对于不同意的人来讲,当然是看似“一厢情愿”啦 ...

似乎一廂情願多D,我試圖過游説我自己認同你㗎,但我難以否定基本存在既因素,或許,另一個題目我再試下,希望成功~~~

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 15:56

mcl203 發表於 18-3-2 15:34

由本po題目所講已經頗有趣,男女孩性格本身已經很不同,用黎 ...
我想你误会了,就是因为在小学时女生经常成绩跑赢男生,但从程度深的数学试卷出发,可能男生可以有一线生机。

作者: ar_mak    時間: 18-3-2 16:10

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 16:19

ar_mak 發表於 18-3-2 16:10
不如正正經經,從事學問好過啦。有時左計右計,咁會著數,咁又蝕底,一陣呢個區派位好,一陣又果間學校DS ...
我认我是认真吹水。
只是觉得此topic很有趣,而且影响也颇大的,如果这是事实现象,家长选学校时,就要小心,并不是只是看哪一间学校的英文好,升中好而已,而是自己的孩子可不可以在数学程度高的学校突围而出,否则在呈分上会不利。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 16:24

Yanamami 發表於 18-3-2 15:34
我估……最接近仔女細时係阿妈多过阿爸……而少数阿妈係数学天才,但从細細个阿媽就可以伴讀,所以語文訓 ...
是的,可能这个也是影响因素之一。
男生,很多不用培养都可以是数学专家。
女生,真的比较少,所以要帮助培养,不要只着重语言。

作者: b3410    時間: 18-3-2 16:35

都係吹水啫
小朋友有不同特質,如果家長幫手做到取長補短就最好。不過閱讀要培養,語文也要,數感也要培養,音樂體藝都要培養,還有種種另另。最怕家長一把抓,最後全部雞飛蛋打。

教育就是這樣有趣,老師校長發現方法不對,還可以改,家長就一直都是“摸著石頭過河”

作者: akys    時間: 18-3-2 16:44

猴子爸 發表於 18-3-2 16:24
是的,可能这个也是影响因素之一。
男生,很多不用培养都可以是数学专家。
女生,真的比较少,所以要帮助培 ...

喺呢個重語文嘅教育制度下,不管男女都應該從小培育兩科語文,有不少男仔數學天份高唔使點操。呢個情況下係應該加強語文,不是數學。以前UE合格加3科理科可以入二大,而家3科語文攞3就少少危。

家長要改變思維配合政策㗎

作者: little_yolky    時間: 18-3-2 16:50

Yanamami 發表於 18-3-2 15:34
我估……最接近仔女細时係阿妈多过阿爸……而少数阿妈係数学天才,但从細細个阿媽就可以伴讀,所以語文訓 ...
最慘係, 我哋屋企連爸爸數學都係咁屎................

佢啱啱去買木板, 話好貴, 返到屋企發現, 原來佢單位度厘米, 老板係用尺寸, 最弊已經唔係第一次咁錯了..............

作者: somoon    時間: 18-3-2 16:57

deleted
作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 17:05

somoon 發表於 18-3-2 16:57
好,水繼續吹……你知道大戰時期crack左德军密碼係個女仔……
你知道世界上第一個programmer 係個女仔……
...
我都知有黑人做过总统。。。
问题是佔几份之几呀。。。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 17:08

b3410 發表於 18-3-2 16:35
都係吹水啫
小朋友有不同特質,如果家長幫手做到取長補短就最好。不過閱讀要培養,語文也要,數感 ...
其实这个PO的辩题不是培养数学能力,而是“男生要选择数学深程度的男女校读书”。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 17:10

akys 發表於 18-3-2 16:44
喺呢個重語文嘅教育制度下,不管男女都應該從小培育兩科語文,有不少男仔數學天份高唔使點操。呢個情況下 ...
是的,在现在的教育政策下,最大得益是“语文”,其中“中文”是最大大得益者,“数理”是大输家。

作者: b3410    時間: 18-3-2 17:30

猴子爸 發表於 18-3-2 17:08
其实这个PO的辩题不是培养数学能力,而是“男生要选择数学深程度的男女校读书”。

...
應該係數理強的小朋友,要揀數學程度深的男女校。因為男仔不一定數理好,女仔都可能強數理。

不過,細細個又唔知是否強數理。點算?
男仔去咗數深的學校,最後發現數其實唔好,點算。

或者之前數深,校長換咗文科人,開始重文輕理,點算?

作者: b3410    時間: 18-3-2 17:31

猴子爸 發表於 18-3-2 17:10
是的,在现在的教育政策下,最大得益是“语文”,其中“中文”是最大大得益者,“数理”是大输家。

...
呢樣同意。語文的確重要,不過都不應該輕理科。
作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 17:49

b3410 發表於 18-3-2 17:30
應該係數理強的小朋友,要揀數學程度深的男女校。因為男仔不一定數理好,女仔都可能強數理。

不過,細細個 ...
继续吹水
就是这句“細細個又唔知是否強數理。點算?”,其实很多孩子如果数学强的,在幼稚园阶段已经看得出来。但凡事没有包生仔的可能。

至于“男仔去咗數深的學校,最後發現數其實唔好,點算?” 我所接触的男生,通常只是思考方法问题,一通就会明,比较容易掌握数学概念。当然,凡事有例外。

至于“之前數深,校長換咗文科人,開始重文輕理,點算?” 这是类似万一明天世界末日的考虑。学校的教育方针和强项很少因为一个校长而改变,again, 凡事有例外。

作者: IloveJJ    時間: 18-3-2 17:52

作者: IloveJJ    時間: 18-3-2 17:54

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 17:57

b3410 發表於 18-3-2 17:31
呢樣同意。語文的確重要,不過都不應該輕理科。
我个人觉得这是很错的方向。
应该入大学把主科读得好的变成只可读副学士。
没有太大potential的人因为语文好,入到,但读得不好。
女生多于男生入大学,影响以后的社会结构
语文是沟通的,数理是创造美好的,不应埋没数理所需要的人才

作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 18:00

IloveJJ 發表於 18-3-2 17:54
我buy你!
你住邊區?田始數學好勁的,可考慮下。
谢谢支持!
sorry, 未听过这间学校,但很乐意看到有学校标榜数学。

作者: kwunpa    時間: 18-3-2 19:18

問題系,唔同的小學語文水平可以差好遠,英文尤其是。但數學課程大部分都差不多,有特別數學天分的始終系個別學生。大部分男女校的數學平均成績差不多。
作者: 猴子爸    時間: 18-3-2 19:54

kwunpa 發表於 18-3-2 19:18
問題系,唔同的小學語文水平可以差好遠,英文尤其是。但數學課程大部分都差不多,有特別數學天分的始終系個 ...

大部份男女校的數學平均成績差不多,我懷疑是因為很多學校的數學卷並不深,希望製造9字頭的分數,方便學生有漂亮的成績表。

雖然課程是一樣,但還是有一些學校堅持出比較艱深的試卷,可能就會造就我們現在討論的結果。

作者: Sophie0804    時間: 18-3-2 20:11

猴子爸 發表於 18-3-2 19:54
大部份男女校的數學平均成績差不多,我懷疑是因為很多學校的數學卷並不深,希望製造9字頭的分數,方便學 ...

我唔明白為什麼要出深過教育署要求的數學?這樣對學生唔公平?出去考直資又容易出事..
基本上小學的數學不會太深,主要是睇小唔小心.

作者: somoon    時間: 18-3-2 20:28

其實如果你小朋友的數係超班,一定會被發掘出來,不用做太多野的
作者: Yanamami    時間: 18-3-2 20:36

教淺考深-向要不得,無論边科都係-样,未分高下之前,只会令家長俾仔女疯狂補習。
作者: scyauchris    時間: 18-3-2 21:18

回覆 Yanamami 的帖子

我現在都想瘋狂比練習我女做, 不過大小姐專注佢認為好重要的功課,下星期考試, 如果今次唔出事,一定是奇蹟!
作者: HaYi    時間: 18-3-2 21:32

數叻的最多在公開的數學比賽為校爭光. 數學能力超班的小朋友比較難以數學科成績上突破呈分, 此是因為數學的理科特性是有個標準化答案, 只要是對, 唔會少過滿分.  普通能力的小朋友如果肯小心, 正常程度數學成績都不會太差.   

如果一間小學企圖以教超難超前數為推廣來吸引數叻的男仔小朋友,  可能令自覺數學普通(但語言強)的小朋友卻步,  此些小朋友將來在P-S1 (有中英數) 都未必有齊3科好成績, 加上大半班本來正常數學能力的普通的小朋友在此因太深而不合格, 出去升中都會累左學校的地位, 學校應唔會做啦.   
作者: scyauchris    時間: 18-3-2 21:40

回覆 HaYi 的帖子

P-S1 其實是乜?
作者: Yanamami    時間: 18-3-2 21:40

我細女那年同班有位男同学数係越前幾級,其他科正常。佢極其量係可以唔洗上数学堂,自己去图書館自修。平曰佢都係參加名校外比賽,我地小学無考深,所以通常佢都係100。
作者: HaYi    時間: 18-3-2 21:52

scyauchris 發表於 18-3-2 21:40
回覆 HaYi 的帖子

P-S1 其實是乜?
香港學科測驗(英文:Hong Kong Attainment Tests,簡稱HKAT)是本來一個用以測試香港各中學及小學的學生平均質素的機制,現僅保留中學年級入學前測驗,稱為中一入學前香港學科測驗(英文:Pre-Secondary One Hong Kong Attainment Test,簡稱PS1HKAT, ..

fm wiki

作者: gracelam    時間: 18-3-2 22:05

scyauchris 發表於 18-3-2 21:40
回覆 HaYi 的帖子

P-S1 其實是乜?

全港小六生考同一份卷(中英数), 每雙數年教育局就會攞佢地成績來定未來2年該小學有幾多band 1, band 2及band 3位。

因為全港小六生考同一份試, 每年中學就會用來分班, 通常考得好嘅就撥入form 1精英班, 所以又稱分班試。

作者: scyauchris    時間: 18-3-2 22:59

回覆 HaYi 的帖子

Thanks
作者: scyauchris    時間: 18-3-2 23:02

回覆 gracelam 的帖子

Thanks.  如升讀不同學校, P-S1 是在自己小學考,咁成績送去另一中學?
作者: b3410    時間: 18-3-2 23:16

scyauchris 發表於 18-3-2 23:02

Thanks.  如升讀不同學校, P-S1 是在自己小學考,咁成績送去另一中學? ...
全部都在入讀的中學考。
作者: mcl203    時間: 18-3-3 00:09

Thanks.  如升讀不同學校, P-S1 是在自己小學考,咁成績送去另一中學? ...

你囡小學唔知乜叫PS1唔奇吖,學校唔太重視既~

作者: 王家爸爸    時間: 18-3-3 00:16

係喺中學考,成績送去教育局。
作者: 猴子爸    時間: 18-3-3 01:24

Sophie0804 發表於 18-3-2 20:11
我唔明白為什麼要出深過教育署要求的數學?這樣對學生唔公平?出去考直資又容易出事..
基本上小學的數學不 ...

我的意思並非要超學年,
而是在6年級的課程範圍下,出比較深的題目,就如坊間的數學練習有基礎/進階/深造/band1系列等等,
會有不同的深淺題目,加上已學過知識的覆蓋範圍廣泛些,也會增加難度,這就更能試出誰的數學實力優勝。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-3 01:26

Yanamami 發表於 18-3-2 20:36
教淺考深-向要不得,無論边科都係-样,未分高下之前,只会令家長俾仔女疯狂補習。 ...
我估我的意思是教深考深,但不是超学年。

作者: 猴子爸    時間: 18-3-3 01:31

HaYi 發表於 18-3-2 21:32
數叻的最多在公開的數學比賽為校爭光. 數學能力超班的小朋友比較難以數學科成績上突破呈分, 此是因為數學的 ...
如上述所讲,我并非指超学年, 而是在6年小学的学习范围裏, 教深考深。
其实也不是什么很特别的事,特别是 一些直私,可能已经在做这样的事。

作者: HaYi    時間: 18-3-3 09:43

猴子爸 發表於 18-3-3 01:31
如上述所讲,我并非指超学年, 而是在6年小学的学习范围裏, 教深考深。
其实也不是什么很特别的事,特别 ...

很多直私同地区一線官津早已是,我亦見過三四線官津亦想行,但大半班学生掌握吾到,要求高但output吾到,吾知可以run几久.   学校考教深都要睇生源,学校可投入的資源,出来的result, 中学的評價...持份者意見才是主導

作者: scyauchris    時間: 18-3-3 09:47

回覆 mcl203 的帖子

希望中學重視DSE, 不是人人要去外國升學!我地學校都好自主學習!不過好多家長也唔知P-S1是什麼,我以為是在自己小學考!
作者: scyauchris    時間: 18-3-3 09:52

或者是我們家長問題,平日又唔比補充佢地做,長時間閒着,當然乜都唔肯做!佢地連呈分是乜可能都唔知,只有家長知道!
作者: mcl203    時間: 18-3-3 10:01

scyauchris 發表於 18-3-3 09:52

或者是我們家長問題,平日又唔比補充佢地做,長時間閒着,當然乜都唔肯做!佢地連呈分 ...

你囡係P5定P6? 咁又唔使太擔心,學生成績比較其他仍然係好既,DSE成績亦係好既,只係傳統風格如是,輕鬆學習啫~~~

作者: wongtw    時間: 18-3-3 10:24     標題: 回覆樓主:

同意數學叻通常在幼稚園已被老師發現到。現在小學數學,問題有大量文字,亦有閱讀理解,問題又兜圈子,而且陷阱多多,數學叻,都可能失敗在語文理解上而答錯。

作者: scyauchris    時間: 18-3-3 10:33

今年呈分啦!下星期考試呀,個心都唔想温!一叫佢温書就眼瞓,再不就去廁所!我都唔知佢有乜打算。
作者: 猴子爸    時間: 18-3-3 11:20

wongtw 發表於 18-3-3 10:24
同意數學叻通常在幼稚園已被老師發現到。現在小學數學,問題有大量文字,亦有閱讀理解,問題又兜圈子,而且 ...

語文理解困難,應該初小大於高小,高小時可能是數學概念應用的問題。
數學運算是現今數學課程的一部份而已,通常考試多分題都在應用部份,加上圖形/方向/時間/立体等等,數學要求遠多於純+-x/ , 所以要講得上數學好,需要全面d

作者: ANChan59    時間: 18-3-3 12:05

猴子爸 發表於 18-3-2 15:16
我写的时候想起很多家长很proud of自己仔女英文程度时,时常题到的读 ...

可能數學不合單靠閱讀及死記的學習方法!

作者: ANChan59    時間: 18-3-3 12:14

akys 發表於 18-3-2 16:44
喺呢個重語文嘅教育制度下,不管男女都應該從小培育兩科語文,有不少男仔數學天份高唔使點操。呢個情況下 ...

不過,你漏咗,跟著又玩雙創(想創),發覺學生數理下跌,又玩 STEM,跟政策太貼好多時錯多過啱!

利申:在高小,我有調整兒子去兩文三語,而調校慢數學,因為要讀高中數學,英文都是必要的。中學就放養!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5