教育王國

標題: 資優兒常被學校投訴 ? [打印本頁]

作者: Sandylam858    時間: 18-2-5 17:36     標題: 資優兒常被學校投訴 ?

各位過來人,你們的資優兒是否都經常被學校投訴很曳及不守紀律 ?

作者: Radiomama    時間: 18-2-8 09:00

Sandylam858 發表於 18-2-5 17:36
各位過來人,你們的資優兒是否都經常被學校投訴很曳及不守紀律 ?

為何不是先問如何管及教孩子,而是去考慮如何應對學校呢?

作者: 小華媽媽    時間: 18-5-28 15:34

Radiomama 發表於 18-2-8 09:00
為何不是先問如何管及教孩子,而是去考慮如何應對學校呢?

同意.

作者: Anniemun    時間: 18-5-28 19:38

普通小朋友被學校投訴亦大有人在。家長應該和學校了解同學發生什麼問題再加以幫助才是正確態度。
作者: jumphigh    時間: 18-5-29 11:09     標題: 回覆樓主:

作者: karymak1234    時間: 18-6-1 10:27     標題: 回覆樓主:

我仔一樣,唔專心係佢地嘅特性,因為佢地覺得悶,唔需要好專心佢地都明老師講乜,當然會攪攪震,自問係一個管教嚴嘅媽媽,我當然知道我仔係有問題,但佢地性格較自我,唔會聽你講。我都好頭痛。有時sad 到大喊,覺得自己唔識教。加油!希望大d,會好d

作者: 小曳人    時間: 18-6-2 15:56

先抱歉~
我兒係需要學校作出調適嘅資優兒
我自問家教上,唔會太縱容,都有要求
但對孩子情緒上問題 (情緒波動大,偏執) 呢樣嘢呢~就唔能硬碰硬

响學校,我收到嘅唔算係投訴,我估算"報告"
當偏執問題出現時,如果老師唔識處理,就會變得好難搞,咁呢d非一般對待學生嘅手法,算唔算包容?!
咁,如果老師都係情緒波動好大嘅人,激到出手,到低係我包容緊老師,定老師正常處理學生手法(唔包容)係正確?! (我只想講:處理手法的確要睇學生性情)

其實,老師上課要處理咁多學生,你叫老師一視同仁,定當睇唔到會對其他學生公平d?
我唔清楚其他人case,但以我仔case,老師唔處理佢 (當佢唔存在),會比處理佢對大家都好,亦較開心
老師都係人,佢d自自然然會選擇好過d嘅方式同資優兒相處,除非... 真係見到d等退休嘅,唔識處理,只懂排除法,唔駛我仔上課,堂堂企走廊!

我仔係咩問題?佢只係識哂老師要講嘅野,or 幾分鐘內明哂,會起身自由行(但好快會坐返低),或者突然爆一句說話出嚟
當學校行政上唔會作任何野嘅時候,孩子只係日日返學校坐監,一個個腦轉唔停嘅細路,又點可能叫佢悶到大半日?! (sorry,我知有人得嘅) ,佢做唔到,同家教無關,呢樣野... 幸運地阿仔咁多任班主任都明白,如果一位資優兒家長唔明白呢點,好大可能佢係一位幸運兒,孩子品學兼優,唔需要家長操心

每個孩子都唔同,各自需要都唔同,如果得到學校老師禮諒同關顧,就唔會有"投訴",如果社會能禮諒自閉、讀寫障礙學生,點解偏偏就唔能夠體諒資優兒?係咪佢得到咗d,就可以睇唔到佢缺乏嘅?!

現時教育大學課程對兒童心理學,SEN學生處理問題,教學時間好短 (聽講係十小時內),家長無授到相關教育,好希望老師訓練時,得到多d對SEN學童了解嘅課堂

作者: jumphigh    時間: 18-6-2 17:21     標題: 回覆樓主:

作者: mimi222shi    時間: 18-6-2 17:23

自問是嚴母一名,但有時小朋友既情緒唔穩定...好無奈!盡量選合適的學校,希望佢上堂有興趣!
學校老師知佢脾性,小朋友在進步中.

作者: jumphigh    時間: 18-6-2 17:27

作者: mimi222shi    時間: 18-6-2 17:33

出手係好嚴重,唔係包唔包容咁簡單!

作者: jumphigh    時間: 18-6-2 17:37

作者: jumphigh    時間: 18-6-2 17:40

作者: mimi222shi    時間: 18-6-2 17:41

我個開心/唔開心/興奮會好明顯,悶會坐唔定,從來唔搞人。
幼稚園好嚴,小學老師好好多。
作者: mimi222shi    時間: 18-6-2 17:46

jumphigh 發表於 18-6-2 17:40
但事實就係咁, 情緒易激動的孩子被「包容」,即使先出手,仍被「包容」~
...
“出手”我從未遇過......最多有小爭執,老師已即時調停。

如果有,我都未必頂到!

作者: 964000    時間: 18-6-2 17:52

jumphigh 發表於 18-6-2 17:37
我希望有情緒易激動孩子的家長認真反思下,孩子易激動的背后原因 無論是什麼, 都不足以成為充分理由去要 ...

....

作者: jumphigh    時間: 18-6-2 17:55

作者: jumphigh    時間: 18-6-2 18:02

作者: mimi222shi    時間: 18-6-2 18:19

其實,家長係好無奈,有苦自己知。
上次放棄轉津校,都係擔心佢有適應問題,同老師可能唔包容,影响操行。煩!
作者: jumphigh    時間: 18-6-2 18:32

作者: lillymarie    時間: 18-6-2 18:59

我覺得都唔係包容或家教問題。
一樣米養百樣人,不同的學生有不同的學習需要。老師的挑戰是如何照顧到每位學生。

想起以前有位同事,她兒子有活躍症,上課坐唔定,耐不耐要起身轉兩個圈。老師唔罰佢,只是安排他坐最後一行,隨他起身轉圈,唔好影响到其他同學上課就好了。

我最近在澳洲參觀過一個課室,書枱有高有矮,有幾個人一起坐的,亦有單丁位。課室裏還有兩部健身單車,讓同學上課覺得要郁下時去踩下。超正!

這些不是要不要包容,而是因材施教。(我個人意見。)
作者: mimi222shi    時間: 18-6-2 19:09

jumphigh 發表於 18-6-2 18:32
有情绪问題孩子的家長当然苦,但係,佢身边受到影響的同学、老師何嘗不苦?
...
我中學時,做班長和風紀,所以要求都高。我從小對佢操行有要求,幼稚園時收到老師電話都煩,現在小學每年都有些進步,未有投訴...朋友話我要求太高...

作者: lillymarie    時間: 18-6-2 19:11

不過,能否因材施教,是老師的專業,視乎老師怎樣看他自己的職責。家長只能夠儘量和老師溝通,讓老師明白小朋友的行為問題是出於自己的學習需要,而不是要和老師作對。好多時只是一場誤會。

一間學校,個個老師都未必一樣,有時還是看小朋友遇上怎樣的老師。
作者: lillymarie    時間: 18-6-2 19:18

lillymarie 發表於 18-6-2 18:59
我覺得都唔係包容或家教問題。
一樣米養百樣人,不同的學生有不同的學習需要。老師的挑戰是如何照顧到每位 ...
我仔小學時都遇過一個有情緒問題的同學。當時阿仔確是常向我投訴老師給那同學特別寬容的待遇,有任何爭執都一定會罰其他同學不罰這同學。我明白學校的難處,因為那同學情緒失控的話,後果可能更嚴重。

有一次運動會,那同學和我仔同組接力賽,交棒時竟然無緣無故用棒打我仔塊面,還大聲喊:"殺咗你!"。學校對此同學的行為完全無任何表示。結果我打電話給校長傾,校長暗示這同學難搞,請我體諒。我就暗示請校方不要再將我仔和這同學放在同一組別。避之則吉。

作者: mimi222shi    時間: 18-6-2 20:41

如果“出手”或言語恐嚇,係人都怕,當然要避之則吉。

作者: jumphigh    時間: 18-6-2 21:57     標題: 回覆樓主:

作者: mimi222shi    時間: 18-6-3 09:37

我在上文提到小朋友每年都有些進步,主因係幾年來,每年都總有一位主科老師特别喜歡佢,所以佢有動力進步!

相反,如果小朋友在某校被標纖為“問題學生”,我相信情況好大機會係惡化!

作者: jumphigh    時間: 18-6-3 09:51

作者: mimi222shi    時間: 18-6-3 09:54

jumphigh 發表於 18-6-3 09:51
有沒有被標籤為問題學生 好多時要視乎佢家長有冇特別要求, 正如我所講, 有啲家長會要求孩子「被優待」,  ...
如果行為問題好嚴重,當然没有辦法!

作者: mimi222shi    時間: 18-6-3 09:57

有些老師喜歡“硬碰硬”,處理不當,有時會令學生反叛(未必是老師錯,問題係某些學生需要特别處理)
作者: Sandylam858    時間: 18-6-4 16:06

karymak1234 發表於 18-6-1 10:27
我仔一樣,唔專心係佢地嘅特性,因為佢地覺得悶,唔需要好專心佢地都明老師講乜,當然會攪攪震,自問係一個 ...
我諗明白或諒解我地既人的確唔多,佢地好多以為我地唔教仔、放縱仔女,但係我地真係用心、用力去教,係公眾場合比人白眼又試過,學你話齋喊又喊過,奈何資優兒童真係唔多唔少都帶有一些特質,有些人情況輕微,有人突出,各有不同,要教到佢地規規矩矩真係非三幾個月可以做到,閒閒地都要用以年計先有些進步。但係作為負責任既父母,我地當然會努力不懈教好仔女 。希望其他家長可以高抬貴手,多多包函。

作者: mimi222shi    時間: 18-6-4 17:54

幼稚園時期,學校實在太嚴,我好怕收到學校電話...
到小學,操行一般B十,有時係A-/A,所以合適的學校好重要。
作者: Sandylam858    時間: 18-6-4 18:31

mimi222shi 發表於 18-6-3 09:57
有些老師喜歡“硬碰硬”,處理不當,有時會令學生反叛(未必是老師錯,問題係某些學生需要特别處理) ...
你所講的老師正是我仔今年班主任的類型,冇辦法,唯有盡力教仔要聽老師話,同時又要係仔面前講多 d 老師既優點,希望老師與仔仔盡量相處融洽 d 。

上年個班主任真係冇得頂,對待資優、ADHD 既同學仔好有技巧,恩威兼備,若犯規,老師一樣照罰,做得好,有贊賞。有一次罰留堂,用左 10 分鐘訓話之後,餘下時間同佢傾計,藉此了解學生,又比 d 資優數學題佢玩下。佢個班有資優、有 ADHD、雖然同學之間偶有磨擦,但係老師都會搞得掂佢地,事件解決左又玩返埋一齊。上年班主任唔會驚動到家長。

今年就完全相反。好老師可遇不可求 !

作者: mimi222shi    時間: 18-6-4 18:44

同意,好老師可遇不可求!
我小朋友在小息時,仲會揾返以前教過佢既老師傾談,連幾位主任也會(好好人)
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 15:21

jumphigh 發表於 18-6-3 09:51
有沒有被標籤為問題學生 好多時要視乎佢家長有冇特別要求, 正如我所講, 有啲家長會要求孩子「被優待」,  ...
講得啱,唔少SEN家長既心態係想自己既小朋友被「被優待」,結果當然係大家都唔開心。想「被優待」應該讀返主要收SEN學生既學校。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 15:23

mimi222shi 發表於 18-6-3 09:54
如果行為問題好嚴重,當然没有辦法!

如果問題嚴重,一定需要面對現實,著手處理,唔可以靠正常學校既老師,佢哋無接受過特殊訓練。

作者: 小曳人    時間: 18-6-5 15:52

王家爸爸 發表於 18-6-5 15:21
講得啱,唔少SEN家長既心態係想自己既小朋友被「被優待」,結果當然係大家都唔開心。想「被優待」應該讀返 ...

請問,香港除咗十多年前有過一間主要收資優生嘅津校之外,仲有邊間津小?
如果無,咁政策上又玩共融,老師又唔夠資源去再培訓,呢班人仔又唔可以被體諒,咁可以點?!

最無奈係,呢版係討論資優教育,响HK嘅資優教育好落後,家長們唔係去爭取對老師/學校/孩子/家庭嘅支援,反而歧視呢班小朋友 (and / or 佢地嘅家長)?!

可能,最需要教育嘅係呢班家長,唔係大眾!

作者: 小曳人    時間: 18-6-5 16:07

王家爸爸 發表於 18-6-5 15:23
如果問題嚴重,一定需要面對現實,著手處理,唔可以靠正常學校既老師,佢哋無接受過特殊訓練。
...

唔可以話係靠老師
而係佢地需要一技旁身!

信我,連社工都幫唔到手,但教育心理學家又唔係服務gifted,只係俾其他SEN (除非係双重中獎)
教師响呢種情況底下,變咗係第一身同孩子相處,唔訓練老師,大家都會痛苦!

我都對孩子嘅心理學/行為學上/教育上嘅教育,一定比教師少!
但我好好地令到個仔明白事理,但唔識溝通嘅老師就响學校激化情緒問題 (仔有努力過控制架!),然後自己郁手推個小朋友,咁~ 仲唔係老師要培訓?!

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 16:34

小曳人 發表於 18-6-5 15:52
請問,香港除咗十多年前有過一間主要收資優生嘅津校之外,仲有邊間津小?
如果無,咁政策上又玩共融,老師 ...
同國內新移民、東南亞裔香港人既情況類似,唔同既喺佢哋被歧視既問題更嚴重。融合教育係香港一直都做得唔好,都只可以話係無奈。香港始終係細地方,好難搞,除非可以同國內合作,將真資優(唔係家長FF嗰啲)揀出來,然後去國內集中訓練。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 16:50

小曳人 發表於 18-6-5 16:07
唔可以話係靠老師
而係佢地需要一技旁身!

簡單而言,任何小朋友都係某方面既資優,但係亦都係某方面既handicap。問題反而係,唔少家長只係強調小朋友勁既一面,然後無限放大,忽略咗小朋友既弱項,最終害咗小朋友。
嚴格而言,其實真正既資優唔多,中國、美國等大國有特別既篩選、訓練計劃。如果無記錯,全中國當年得揀咗幾十個小朋友係真正資優,集中係合肥訓練。而人口比率計算,香港應該有一個、半個。

作者: mimi222shi    時間: 18-6-5 16:57

作為父母,好似我咁無耐性,都可以對自己小朋友不厭其煩咁講同一道理

但好多老師根本態度不專業,況且要對一大班學生,坦白講,係要自求多福!
作者: Sandylam858    時間: 18-6-5 17:32

王家爸爸 發表於 18-6-5 15:21
講得啱,唔少SEN家長既心態係想自己既小朋友被「被優待」,結果當然係大家都唔開心。想「被優待」應該讀返 ...
我見呢版好多家長唔係你講咁要求「被優待」。反之佢地四處去搵方法同努力為子女改善缺點。

作者: Sandylam858    時間: 18-6-5 17:58

mimi222shi 發表於 18-6-5 16:57
作為父母,好似我咁無耐性,都可以對自己小朋友不厭其煩咁講同一道理

但好多老師根本態度不專業,況且要 ...
好既老師可以好好,衰既可以去到好衰。點衰法 ? 老師會打電話比其他家長叫佢地既子女唔好同邊個邊個玩,帶頭玩孤立、排斥。得個十歲八歲人仔,比人咁孤立法,冇問題都變有問題啦。

好既老師係「教」學生,唔好既老師係「攪」學生。

人地點講歪理由得佢,佢講既野人唔笑、狗都吠啦 ! 千奇唔好對自己教好子女既信念有任何動搖,努力、加油 !

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 18:05

作者: Sandylam858    時間: 18-6-5 18:07

小曳人 發表於 18-6-5 15:52
如果無,咁政策上又玩共融,老師 ...
無知既家長真係好可怕,當人個仔女係怪獸咁睇 !

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 18:26

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 18:34

Sandylam858 發表於 18-6-5 17:32
我見呢版好多家長唔係你講咁要求「被優待」。反之佢地四處去搵方法同努力為子女改善缺點。
呢版啲家長可能真係想改善小朋友既缺點既多,呢種態度最正確。但係現實係,喺學校裡面唔少家長都要求「被優待」。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 18:40

jumphigh 發表於 18-6-5 18:26
莫說孩子资優不一定有情緒问題,就算係,也不应因為孩子資優而去合理化孩子的情緒问題,要求别人無限包容 ...
認識既真正資優生都無情緒問題。我估現實係好多老師為咗唔得罪家長,將情緒有問題既學生話係資優,等啲家長叫小朋友去檢查。所以變咗社會將情緒問題同資優畫上等號,兩者既相關性其實唔係想像中咁大(但係係有)。

作者: akys    時間: 18-6-5 20:10

小曳人 發表於 18-6-5 16:07
唔可以話係靠老師
而係佢地需要一技旁身!

不用理會其他人講法,有些事情並不是盡心盡力,竭盡所能就能解决。當個個專業人士話要長時間,等他長大(痴線! 個個都叫我哋去外國讀,香港唔適合呢類孩子),另一邊廂,老師們卻要求即時,或3個月內去解决,我真係做唔到,曾經和老婆講唯一辦法是打到他有反射意識,打到佢唔敢再犯。

退一步看,上到中學根本沒有大問題,是兩個世界,大家有幾何聽到中學家長在這裹呻? 其實所謂要求的包容,在中學是常態。

都係嗰句,捱多一兩年上書院就冇事了,曳? 幾到輪到佢地?

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 20:50

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 21:11

作者: akys    時間: 18-6-5 21:25

jumphigh 發表於 18-6-5 20:50

你真係以為中學冇?
優待乜嘢?
作者: akys    時間: 18-6-5 21:35

你真係以為中學冇?

唔知係咪講緊同一樣嘢,我講緊嘅係抽問又答到嘅俾佢發呆,少啲連坐罰冇小息,容許不影響人的情况下偷看書,做功課,揸住文具聽書...等等。呢啲係中學常態。

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 21:37

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 21:39

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 21:47

作者: akys    時間: 18-6-5 22:09

jumphigh 發表於 18-6-5 21:47

其實你說的並不是情緒易激动孩子上堂的情況,我估大部分中 ...

唉!你唔明,上堂好悶偷做功課偷看書要沒收,情急下情緒激動就發癲,做嘢先後又要管,問理由就一句要遵守紀律,當然又忍唔住。發呆要罰企,孩子感覺不自在不遵從,硬碰硬,又可以見社工,見訓導了。

大叫好多真係忍唔到,有啲係病。

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 22:23

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 22:35

作者: akys    時間: 18-6-5 23:25

jumphigh 發表於 18-6-5 22:35
其實家長就係要解釋孩子聽,根據校規同老師要求,佢堂上忍唔住做自己嘢要承擔乜后果,就係会被罰,佢自己 ...
唉。肯聽有用我就企喺你哋嗰邊啦。我們每日都最少講一次,又罰又鬧又讚又獎,乜都出齊,但一日七八小時在學校,只能担心。我曾經desperate到認真考慮是否打到他反射性的驚,唔敢再犯。(好肯定呢個方法有效,不過犧牲親情和有少年陰影啫)

嗰班專家就永遠表露同情和憐憫表情,叫我哋俾多啲時間,大咗會好啲咁話,但學校唔等你喎。考慮過轉校,但小五下學期轉去邊?

我已經過咗呢個階段,但見到好多喺呢到浦嘅家長係有做嘢,有配合學校,唔係嗰啲濫用者,咪寫幾句支持一下,感同身受,好慘㗎。

話時話,有啲嘢只係時辰未到,好似初小小肌肉未發達,點迫都寫唔好一樣。多年日哦夜哦,升中後明顯控制力高咗,做事有智慧咗,反應冇咁大,痛苦了兩年,終於甩難了。

重申,唔係要特權,只要鬆少少,唔好硬碰硬,先等他們cool down再説。

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 23:25

jumphigh 發表於 18-6-5 21:11
見有部分家長會將情緒问題视為「資優特徵」, 仿佛有此特徵才能彰顯孩子是資優生,再理直气壮要求別人接受 ...
講得啱,呢個先係問題所在。少部分問題兒童既家長唔能夠接受現實,老師又怕煩惱扮好人,令家長誤以為自己小朋友係時不與我既天才,錯失咗補救既機會。

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 23:30

你真係以為中學冇?

打人或者滋擾其他同學,老師叫其他同學「包容」佢,唔好追究,呢啲就係最多見既「被優待」。
其實要解決問題,家長首先心態需要調整,將小朋友當正常小朋友看待。

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-5 23:38

akys 發表於 18-6-5 23:25
唉。肯聽有用我就企喺你哋嗰邊啦。我們每日都最少講一次,又罰又鬧又讚又獎,乜都出齊,但一日七八小時在學 ...
如果小朋友小肌肉未完全發展,其實唔應該迫佢寫字。
作者: jumphigh    時間: 18-6-5 23:46

作者: jumphigh    時間: 18-6-5 23:58

作者: akys    時間: 18-6-5 23:59

jumphigh 發表於 18-6-5 23:46
係,現實情況就係你講咁样……好無奈~

akys 好好了,他肯努力嘗試改变孩子,但唔少家長只係拼命想改变旁 ...
呢啲係害群之馬
作者: 小曳人    時間: 18-6-6 07:00

jumphigh 發表於 18-6-5 21:47

其實你說的並不是情緒易激动孩子上堂的情況,我估大部分中 ...

這些並不是常態
我講嘅唔係無原因下搞破壞發脾氣
你講嘅人,可能要見精神科!

作者: 小曳人    時間: 18-6-6 07:11

我講嘅唔係唔理佢,隨得佢,我講嘅,係... 能力較弱

就好似自閉症,同外界溝通能力弱
好似讀寫咁,佢要多d時間,多d方法去應付問題

有情緒波動問題嘅人亦然
我兒唔係上堂搞破壞嘅人,曳唔輪到佢,佢只係有時自由行,你可以話係騷擾上堂,但同學老師都習慣咗,當睇唔到
但自由行嘅,其實又唔係佢獨有

如果要極端化問題,要寫個等號係家長唔理,就等於指住個自閉症話無家教,你見唔到人家付出N倍嘅努力,好多好多時間同錢,但成效可能係10到8,但8你都接受唔到,所以係無家教?!

我都等緊長大,因為到青春期會較收埋自己,見到好多前人都有好大改善
上到中學又係另一個世界...

有時會諗,我兩個仔,一個教極功課都係呆下呆下,但聽話有禮人見人愛!
一個唔駛理讀書,但就係少少事都發脾氣,話唔開心,又蝦細佬!我成日覺得自己對唔住個細嘅.... 花响哥哥身上嘅資源多過細佬係倍數,特別係處理佢情緒問題,play therapy 千幾蚊個鐘,年幾駛咗我十萬,如果係要安個名話我無家教,你睇下細佬先講!同一個阿媽生架!點解教到兩個極端?!
答案好簡單,佢地係獨立個體!有唔同特質! (唔係家教唔同)

作者: jumphigh    時間: 18-6-6 08:31

作者: jumphigh    時間: 18-6-6 08:53

作者: 小曳人    時間: 18-6-6 09:18

jumphigh 發表於 18-6-6 08:53
唔係冇原因的,佢一样會话係因為闷
因為佢個腦轉得比人快
所以先要調適!
社工同老師溝通咗,盡量安排俾佢做小幫手,小老師
所以,係可以响有特別安排嘅情況下,達到各方面都有得益局面!

作者: jumphigh    時間: 18-6-6 09:44

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-6 10:50

jumphigh 發表於 18-6-5 23:46
係,現實情況就係你講咁样……好無奈~

akys 好好了,他肯努力嘗試改变孩子,但唔少家長只係拼命想改变旁 ...
正確既心態就係佢點解可以捱過左,而唔少其他仲係掙扎緊既原因。糾正自己,令自己可以融入社會,而唔係去改變其他人。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-6 11:06

小曳人 發表於 18-6-6 09:18
因為佢個腦轉得比人快
所以先要調適!
社工同老師溝通咗,盡量安排俾佢做小幫手,小老師
腦轉得比人快,其實係唔解,係生意佬製造出來既假象。大部分情況係因為佢哋比較介意其他人既睇法、想係某啲方面有發展(可能係自願,亦可能係被家長或者其他人催眠),所以將腦筋集中係某啲方面,所以生意佬可能通過呢啲假象做生意,或者爭取資助。真正腦轉得比人快既人,自我糾正能力都好強。

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-6 11:10

情況就好似做導航系統,一般人就好似用咗普通既CPU,精英就好似用咗i9既CPU,帶你行錯路既機會自然細啲,原因係CPU轉得比人快,可以諗到唔同既scenario同對應既結果,亦都可以計劃到更多既contingency plans,所以糾正能力特別強。
作者: akys    時間: 18-6-6 11:44

王家爸爸 發表於 18-6-6 11:06
腦轉得比人快,其實係唔解,係生意佬製造出來既假象。大部分情況係因為佢哋比較介意其他人既睇法、想係某啲 ...
你講緊係大人,我哋講緊嘅係十歲左右既孩子。如果孩子思維系統能和大人一樣,咁就發達了。都係嗰句,『人哋孩子十歲已經好成熟,點解你孩子唔得?即係冇努力!』

轉數快有時係講諗嘢比一般人快,會喺作文和說話裏體現出來,講嘢途中會斷片,寫嘢時隻手寫緊火箭倒數,個腦已經降落咗火星。呢兩個例子係不同嘅CP,EP等講嘅。如何解決?時間可以解決一切,要等他們學識壓低個速度。幾時,唔知架!但自己教咗兩三年,未得!

最能突顯轉數或領悟能力就在那些數學思維題,因為有些同學唔識,有時教一兩條數要講成大半堂,咁嗰二十幾分鐘坐係度做乜好?我孩子最喜歡呆呆望著窗外。

作者: 王家爸爸    時間: 18-6-6 11:54

akys 發表於 18-6-6 11:44
你講緊係大人,我哋講緊嘅係十歲左右既孩子。如果孩子思維系統能和大人一樣,咁就發達了。都係嗰句,『人哋 ...
「十歲已經好成熟」嗰啲好大機會係真資優,真正既資優諗野係比較成熟。其實無必要同其他人比較,真正既資優始終係好少,比較好容易誤入東施效顰既局面。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-6 11:58

香港資優教育既問題唔係資源唔足夠,係資源錯配,為咗商業原因,啲用公共資源既資優教育機構一心想做大,所以濫用資源。個人覺得資優教育應該係真正既資優教育,將資源集中係十個、八個真正既資優學生,以唔係分散係唔同既假資優學生。
作者: akys    時間: 18-6-6 12:27

王家爸爸 發表於 18-6-6 11:54
「十歲已經好成熟」嗰啲好大機會係真資優,真正既資優諗野係比較成熟。其實無必要同其他人比較,真正既資優 ...
哦!原來你個定義係思想成熟,明白你的論據了。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-6 13:21

akys 發表於 18-6-6 12:27
哦!原來你個定義係思想成熟,明白你的論據了。
唔係定義係思想成熟,而係思想成熟係現象,唔好掉轉因果。
作者: 王家爸爸    時間: 18-6-6 13:49

其實個腦轉得比人快,先係資優既特性。資優喺某啲方面特別強,其他方面同正常人無差異(記住係無差異,唔係比正常人弱),情況就好似多咗粒co-processor既電腦,邊方面比其他電腦強就睇嗰粒co-processor係GPU、 DSP定係其他。
因為個腦轉得比人快,所以某程度上,資優都可以好快知道自己問題所在,然後決定解唔解決,點解決。

作者: 麻瓜    時間: 18-6-17 08:47

jumphigh 發表於 18-5-29 11:09
我幾反感有些家長会因孩子係資優就要求老師、學校包容。學校除了學知識,还要學纪律。
孩子IQ高、課上知識 ...

對( ¯ᒡ̱¯ )و

作者: angelko    時間: 19-3-1 16:10     標題: 回覆樓主

我想講,我睇哂5頁,基本上我仔除咗資優特徵冇之外,就有哂果D行為,情況越來越嚴重,學校好似唔太識應變,自問在家,小朋友情況唔嚴重,我地處理得到,但可惜响學校表現就好差!成日有主任打來報告…
我就想取下經,睇下有冇過來人分享一下如何改善,一查之下就找到這個 post !
最後結論原來都係要等佢成長,思想成熟先有所改變⋯⋯
如果冇資優特徴,睇怕大部份有此行為都安排食藥,所以響一般ADHD同ASD版搵相關資料唔多,因為大部分用食藥解決咗佢就算!
很無奈⋯⋯

作者: mama_papa    時間: 19-3-1 19:19

angelko 發表於 19-3-1 16:10
我想講,我睇哂5頁,基本上我仔除咗資優特徵冇之外,就有哂果D行為,情況越來越嚴重,學校好似唔太識應變, ...
如果同學校關係還好,可試下先搵學校社工或EP幫手,若果唔想麻煩學校,自已搵下出面資源。
作者: angelko    時間: 19-3-1 19:47

mama_papa 發表於 19-3-1 19:19
如果同學校關係還好,可試下先搵學校社工或EP幫手,若果唔想麻煩學校,自已搵下出面資源。 ...

已經有EP,有學校跟,不過如之前每位所講,學校始終應付唔到,教師大部份欠缺對 SEN 既培訓,好難處理得到!

其實我本身唔覺得太難處理,只要長氣一D,多問下佢點解要咁做呀,有耐性一D,咁就處得到,但往往學校用阻止方法,越阻止就越反抗,佢地唔識收科!

作者: mama_papa    時間: 19-3-1 19:58

angelko 發表於 19-3-1 19:47
已經有EP,有學校跟,不過如之前每位所講,學校始終應付唔到,教師大部份欠缺對 SEN 既培訓,好難處理得到 ...
是否駐校EP?
作者: angelko    時間: 19-3-1 20:05

mama_papa 發表於 19-3-1 19:58
是否駐校EP?

係註校EP

另外醫院都有EP跟

不過註校EP提出既意見,我覺得學校唔太有 Heart 跟,始終科科老師不同,佢地好難做得一致!效果唔太理想⋯⋯

作者: mama_papa    時間: 19-3-1 20:13

angelko 發表於 19-3-1 20:05
係註校EP

另外醫院都有EP跟
如果連駐校EP都冇辦法,唯有自求多福。試下儘量同老師合作,儘量幫小朋友減少麻煩。另外試下外求其它訓練/輔導。
作者: angelko    時間: 19-3-1 20:20

mama_papa 發表於 19-3-1 20:13
如果連駐校EP都冇辦法,唯有自求多福。試下儘量同老師合作,儘量幫小朋友減少麻煩。另外試下外求其它訓練/ ...

係呀,所以自己上網搵下資料,學下人地點處理,希望做到幾多得幾多啦!

作者: mama_papa    時間: 19-3-1 20:23

angelko 發表於 19-3-1 20:20
係呀,所以自己上網搵下資料,學下人地點處理,希望做到幾多得幾多啦!
...
有朋友推薦過灣仔小童群益會的遊戲治療,不過好似要排好耐。
作者: angelko    時間: 19-3-1 20:32

mama_papa 發表於 19-3-1 20:23
有朋友推薦過灣仔小童群益會的遊戲治療,不過好似要排好耐。

謝謝你分享

作者: mama_papa    時間: 19-3-1 20:35

angelko 發表於 19-3-1 20:32
謝謝你分享
客氣!希望幫到妳。
作者: 持之以恆    時間: 19-3-2 09:07

angelko 發表於 19-3-1 16:10
我想講,我睇哂5頁,基本上我仔除咗資優特徵冇之外,就有哂果D行為,情況越來越嚴重,學校好似唔太識應變, ...
你小朋友是否資優?幾歲?通常小朋友在校比在家中乖。
作者: angelko    時間: 19-3-2 09:20

持之以恆 發表於 19-3-2 09:07
你小朋友是否資優?幾歲?通常小朋友在校比在家中乖。

小朋友唔係資優,現在小學生二年級呀,不過在家我地對佢循循善誘,都尚可以解決佢百厭問題,但在學校就多數用阻止或頂多用勸止方法,效果不理想之如,還令小孩反抗更大,好難收科!

作者: chankenling    時間: 19-3-8 21:06

jumphigh 發表於 18-5-29 11:09
我幾反感有些家長会因孩子係資優就要求老師、學校包容。學校除了學知識,还要學纪律。
孩子IQ高、課上知識 ...

其實他們是控制不了自己!

作者: Melody_BB    時間: 19-3-11 13:16

回覆 jumphigh 的帖子

好同意,好多家長以為資優就會情緒差,EQ低。反而沒有認真處理小朋友的行為同情緖,不但影響他人,白白錯過幫助小朋友的黃金期。
現令社會,做人態度,與人合作比EQ 重要。

作者: planetearth    時間: 19-3-11 21:35

chankenling 發表於 19-3-8 21:06
其實他們是控制不了自己!

記得小兒有個資優女同學,見過佢小小事會爆喊發脾氣,我見到佢其實控制唔到自己。我看過一些資優的書籍 有講述這類資優小朋友不但智力超前,各觀感也太敏感,有些非常情緒化.而另一個女同學,也是智力高,但有些自閉,阿媽故意幫她約playdate, 她還是躲在一角看書,不睬來她家的同學仔.父母遇到這情況其實都好無奈.也容易令人誤解.
小兒的情況是有點ADHD, 但不算嚴重.
每個小朋友的性格都唔同,好難去劃一條線去作評論.既然外貌可以人人都唔同,那腦部構造也會有差異.
父母其實最了解自己仔女,有必要要尋求專家意見.我們做父母也是一直在學習做好父母.我覺得做父母也不要太自責,盡量給孩子無盡的愛.

作者: smallkidkid123    時間: 19-3-29 01:17

作者: ivanbb    時間: 19-4-9 15:47

我小朋友都係咁...現在醫生要我考慮食唔食藥, 好矛盾
作者: littlebbchu    時間: 19-7-9 09:45

jumphigh 發表於 18-6-2 18:32
有情绪问題孩子的家長当然苦,但係,佢身边受到影響的同学、老師何嘗不苦?
...
同意 果陣仔仔班主任都好無奈。。。其實做家長對自己仔女影響一定最大,唯有身教仔仔控制情緒,做人處事。再唔係唯有出去報下D專比資優學生學心智習性嘅堂。始終仔仔同番智商差唔多嘅人一齊玩會肯學野D

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5