教育王國

標題: 細b讀英普班,會不會影響言語發展? [打印本頁]

作者: 東東公主    時間: 18-1-30 23:21     標題: 細b讀英普班,會不會影響言語發展?

囝囝9月未出世,屋企主要廣東話,工人英文,他說話唔叻,如果讀英普班會不會影響他的言語發展?

作者: 梅夫人    時間: 18-1-31 09:28

如果平時冇普通話語境,其實無必要讀英普班。
作者: legolas625    時間: 18-1-31 12:12

如果語言能力強,三語都得,如果本身能力弱,就會影響。
作者: B7Mimi    時間: 18-1-31 14:51

東東公主 發表於 18-1-30 23:21
囝囝9月未出世,屋企主要廣東話,工人英文,他說話唔叻,如果讀英普班會不會影響他的言語發展?
...

唔會影響. 小朋友會自動調節,對住唔同人會講唔同嘅話.

作者: Kasiufung    時間: 18-1-31 16:09

...

最後不好,我個仔有speech delay, 現在返學不開心,想轉校全廣東話學校也轉不了,學校常投訴他不專心,心散

作者: C倍媽    時間: 18-2-2 13:36

...

咁細個學幾種語言,會唔會搞亂?

作者: ms_maybb    時間: 18-2-3 18:26     標題: 回覆樓主

照讀,遲早都會學

作者: boyboobee    時間: 18-2-4 14:16     標題: 回覆樓主:

我兩個孩子都先學英文,入學前都不懂中文,現在大的8歲,小的3歲,都是入讀英普PN,現在都能用兩文三語,沒有混亂,大女兒更在學西班牙語,也沒有問題。孩子的適應能力很强的。

作者: wongtw    時間: 18-2-5 12:22

每個小朋友學習能力都不同,個人覺得,讀英普班可以,如果有足夠時間或語境,最好先學識一種,然後再學另外一種,即主力先學英或普是但一樣學好先,幼稚園三年時間該應足夠,有好語境更加快學識。
作者: 莫失莫忘    時間: 18-2-6 10:13

如果你認為佢語言能力麻麻地最好搵番廣英班,有d小朋友語文能力高好快會適應,但有d小朋友就會成個語言發展拖慢左,你最了解自己小朋友,考慮清楚再決定。普通話隨時可以外補,我認為pn最緊要係令小朋友喜歡番學同學習
作者: 964000    時間: 18-2-7 07:53

莫失莫忘 發表於 18-2-6 10:13
如果你認為佢語言能力麻麻地最好搵番廣英班,有d小朋友語文能力高好快會適應,但有d小朋友就會成個語言發展 ...

對,個個小朋友不同,話言能力慢最好集中一様先

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5