教育王國

標題: 那一間津校可令你放棄SFA 和 APS [打印本頁]

作者: maggie268    時間: 18-1-20 20:40     標題: 那一間津校可令你放棄SFA 和 APS

那一間津校可令你放棄SFA 和 APS
男仔(九龍除了喇沙,香港除了聖若瑟外)
大家有什麼意見?以下的津校可以媲美SFA 和 APS 嗎?

軒尼詩道官立小學
中華基督教會基灣小學
聖公會聖彼得小學
番禺會所華仁小學
浸信會沙田圍呂明才小學
油蔴地天主教小學

作者: lulumelody    時間: 18-1-20 21:32     標題: 回覆樓主:

其實住得遠,地區一線又不錯。

作者: mymelody0701    時間: 18-1-20 22:41     標題: 回覆樓主

男仔我選軒小,QC係收精英中之精英,唯獨軒小得天獨厚每年收幾十個

作者: CCelia    時間: 18-1-20 22:55     標題: 回覆樓主:

我有錢會讀 APS.

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-1-20 22:59

如果最終目標係 QC,咁入軒小會好過入 SFA/APS。
作者: LittleButter    時間: 18-1-20 23:05

如果是軒小/沙呂,我會放棄APS/SFA.
作者: dorothy8    時間: 18-1-21 00:21

LittleButter 發表於 18-1-20 23:05

沙呂??? ?
咩原因?

作者: LittleButter    時間: 18-1-21 01:07

dorothy8 發表於 18-1-21 00:21
沙呂??? ?
咩原因?

每個家庭、家長的價值觀不一,好難一概而論!我自己認為一線好的津小,升中派位好、校網好,已經很不錯!如果孩子是優秀的,在這些一線津小,也同樣可以擠身入band 1英中。這樣,我又何苦要比$讀6年的冇龍的私小呢?軒小的好,大家都知,不用多說,因為以上的家長已經回應。個人認為沙呂位於band1英中位足夠的沙田網、升中派位好、有大約20名成功考入跨區band 1 英中(名津及直私), 再有大概60 名左右入番呂明才(數字若有錯,請更正),當然還有其他沙田band 1英中。個人認為已經很不錯。仲要沙呂有好多net, 津校中資源算是不錯的呢!
作者: lulumelody    時間: 18-1-21 01:15

LittleButter 發表於 18-1-21 01:07
每個家庭、家長的價值觀不一,好難一概而論!我自己認為一線好的津小,升中派位好、校網好,已經很不錯!如 ...

認同。小朋友每日花太遠車程往返學校太辛苦,而且現在小學返全日,有D住得遠返到屋企已5點幾,還要做功課及温書。

其實名校不是學校教得特別好,係佢地已選肯投放資源係小朋友身上的家長,往往佢地家長自己會跟或又會出外補,咁其實近近地讀間不錯的地區名校也可以。

作者: HarrisWan    時間: 18-1-21 11:52

LittleButter 發表於 18-1-21 01:07
每個家庭、家長的價值觀不一,好難一概而論!我自己認為一線好的津小,升中派位好、校網好,已經很不錯!如 ...

完全認同!如果有錢就APS, 相反有細佬/妹跟尾而錢係問題,一定會揀軒小同沙呂!當然要視付居住地區

作者: mcl203    時間: 18-1-21 13:09

lulumelody 發表於 18-1-21 01:15

認同。小朋友每日花太遠車程往返學校太辛苦,而且現在小 ...

官津學校係近乎不可能揀學生,教學質素點會無分別~~~

作者: 小曳人    時間: 18-1-21 14:55

每個家庭、家長的價值觀不一,好難一概而論!我自己認為一線好的津小,升中派位好、校網好,已經很不錯! ...
多NET嘅係一呂呀!
作者: 小曳人    時間: 18-1-21 14:57

有60%以上派英中嘅地區小學,都可考慮
如果有中學嘅就更好!
作者: CCelia    時間: 18-1-21 14:57

小曳人 發表於 18-1-21 14:55
多NET嘅係一呂呀!

我都中意一呂,起碼小二開始唔使全面電子教學。

作者: 小曳人    時間: 18-1-21 15:00

CCelia 發表於 18-1-21 14:57
我都中意一呂,起碼小二開始唔使全面電子教學。
所以,人人着眼點唔同,有d人覺得係亮點,有d人覺得係決點
作者: lulumelody    時間: 18-1-21 15:15

mcl203 發表於 18-1-21 13:09
官津學校係近乎不可能揀學生,教學質素點會無分別~~~

揀學生同教師教得好與否不是有直接關係。 St Mary, LS 就唔好嗎? 我見好多DGS放學後去補習,既然教得好就不用外補?

當然,你自己覺得比幾千之後教學質素好D,感覺良好就得。

我只會覺得直私小學,學生背景和質素好D。

作者: mcl203    時間: 18-1-21 15:44

lulumelody 發表於 18-1-21 15:15

咁,可能你要多D認識不同官津了。事實上,不少直私小學升中係以官津中學為目標,而部分津中亦係以自己小學部做主力。當然,你所講既自我感覺良好最重要,可以忽視現實情況~~~

作者: CCelia    時間: 18-1-21 17:42     標題: 回覆樓主:

如因培基而放棄這二間學校,大家又點睇?

作者: apap08    時間: 18-1-21 18:27

HarrisWan 發表於 18-1-21 11:52
完全認同!如果有錢就APS, 相反有細佬/妹跟尾而錢係問題,一定會揀軒小同沙呂!當然要視付居住地區:lamlam ...

APS 的教學方法不是一般地區名校可以比。如果沙田名小比ApS兩間比較,中丶英文基礎一定APS勝出一大段。

作者: mcl203    時間: 18-1-21 20:13

apap08 發表於 18-1-21 18:27
APS 的教學方法不是一般地區名校可以比。如果沙田名小比ApS兩間比較,中丶英文基礎一定APS勝出一大段。
...

係?基於甚麼標準?~~~

作者: hamsubbb    時間: 18-1-21 20:14     標題: 回覆樓主:

唔覺得Aps 同 Sfa 有幾巴閉囉
大把人放棄呢兩間啦

作者: Kathylo2012    時間: 18-1-22 02:50     標題: 回覆樓主

軒小

作者: aaqq_mom    時間: 18-1-22 07:33

LittleButter 發表於 18-1-20 23:05

請問華仁小學呢?記得去年大部分人也支持在華小和Sfa/Aps之間揀華小,今年是否改變了?

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-1-22 07:40

回覆 aaqq_mom 的帖子

華仁轉直資,呢兩年應該直屬上到中學,之後就冇人知。
不過港華 DSE 成績真係....如果我手上有 SFA/APS,然後有華小,我都會傾向前兩間。

作者: 20112012    時間: 18-1-22 07:52

hamsubbb 發表於 18-1-21 20:14
大把人放棄呢兩間啦

係喎。有朋友真的放棄了宣小,㨂津小

作者: adrio    時間: 18-1-22 08:57

作者: lulumelody    時間: 18-1-22 09:16

adrio 發表於 18-1-22 08:57
回覆 20112012 的帖子

宣小不是普通䆥庭 可以支援。 又昔樂  又加補  少點精神也 早想會落后   ...

其實好似神化了D學校,講真,現今D家長質素不錯,自己培養子女讀任何學校也不錯。其實好多都出外補,越名校越補得勁,所以係名校本身勁?定D補習社越來越勁?

作者: lulumelody    時間: 18-1-22 09:17

adrio 發表於 18-1-22 08:57
回覆 20112012 的帖子

宣小不是普通䆥庭 可以支援。 又昔樂  又加補  少點精神也 早想會落后   ...

其實好似神化了D學校,講真,現今D家長質素不錯,自己培養子女讀任何學校也不錯。其實好多都出外補,越名校越補得勁,所以係名校本身勁?定D補習社越來越勁?

作者: noverzero    時間: 18-1-22 10:38

CCelia 發表於 18-1-21 17:42
培基小都好好, 係中學普通
所以當然兩間呂小會好啲

作者: aleegeigei    時間: 18-1-22 11:06

上年就是選了沙呂,放棄APS
作者: monodad    時間: 18-1-22 12:08

仁立

作者: CCelia    時間: 18-1-22 13:13

noverzero 發表於 18-1-22 10:38
培基小都好好, 係中學普通
所以當然兩間呂小會好啲

又真係中學唔係好得

作者: siden    時間: 18-1-22 13:15

CCelia 發表於 18-1-22 13:13
又真係中學唔係好得

嗰間培基中學又唔係直屬又唔係聯繫培基小學,佢好定唔好同培基小學有乜關係?

作者: CCelia    時間: 18-1-22 13:20

siden 發表於 18-1-22 13:15
嗰間培基中學又唔係直屬又唔係聯繫培基小學,佢好定唔好同培基小學有乜關係?
...

都有14%人會被派去這學校,比率比較高。你話佢地有冇關係,我就真係唔知。

作者: siden    時間: 18-1-22 13:25

CCelia 發表於 18-1-22 13:20
都有14%人會被派去這學校,比率比較高。你話佢地有冇關係,我就真係唔知。
...

果間中學係直資

自己考嘅,唔係派位

作者: CCelia    時間: 18-1-22 13:30

siden 發表於 18-1-22 13:25
果間中學係直資

自己考嘅,唔係派位

哦,明白,咁都有18人入讀。

作者: PCMW    時間: 18-1-22 15:52

maggie268 發表於 18-1-20 20:40
大家有什麼意見?以下的津校可以媲美 ...
你講果幾間都值得喎!地區津校慳返學費請鬼佬回家補英文都得啦!
作者: yuyu222    時間: 18-1-22 16:26

小曳人 發表於 18-1-21 14:57
有60%以上派英中嘅地區小學,都可考慮
如果有中學嘅就更好!

請求有什麼小學有60%?謝謝

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-1-22 16:57

回覆 yuyu222 的帖子

冇直屬關係的話,好難做到 60%。之前統計過,就算係兩間呂明才,都係 56% 左右,軒小都係 50%,不過軒小一級 97 個男仔,有至少 30 個入 QC,1/3 機會入 QC,好吸引呢!
作者: Toeyyipbb    時間: 18-1-22 17:40

原來沙田兩間呂明才咁出名咁直資王錦輝同兩呂大家又點簡呢?(真心請教)
作者: retriever    時間: 18-1-22 18:44

同意 軒小值得放棄兩私小。

主要係簡單D 跟免費。

作者: Kelseyrobinson    時間: 18-1-22 18:53

見過有讀軒銅既小朋友,日日由上水番學,真心替佢辛苦。。。

作者: HarrisWan    時間: 18-1-22 19:19

Toeyyipbb 發表於 18-1-22 17:40
原來沙田兩間呂明才咁出名咁直資王錦輝同兩呂大家又點簡呢?(真心請教) ...

兩呂同黃錦輝完全唔同既學校,兩呂較傳統因此較谷有聯繫中學(成績要中上先入到)所以派位好,相反黃錦輝係活動教學有函接既中學,視符家長要求

作者: adriantai    時間: 18-1-22 20:49     標題: 回覆樓主:

有直屬B1中學的小學、 自己個區的ㄧ缐學校

作者: deco99    時間: 18-1-22 21:10

大把人放棄呢兩間啦

個人喜好唔同,小朋友性格唔同,spcc都有人放。aps,sfa都唔係我杯茶

作者: siden    時間: 18-1-22 21:26

adriantai 發表於 18-1-22 20:49
有直屬B1中學的小學、 自己個區的ㄧ缐學校

作者: Muigg    時間: 18-1-22 22:17

1998Ruby1998 發表於 18-1-22 16:57
回覆 yuyu222 的帖子

冇直屬關係的話,好難做到 60%。之前統計過,就算係兩間呂明才,都係 56% 左右,軒小 ...

新基灣咪有6成以上

作者: Muigg    時間: 18-1-22 22:23

PCMW 發表於 18-1-22 15:52
你講果幾間都值得喎!地區津校慳返學費請鬼佬回家補英文都得啦!

純請教:想問鬼佬上門教英文,預最少$500/hr ?一星期兩日 一個月都最少$4000,是否真的一樣(以私校每日都是net)?

作者: PCMW    時間: 18-1-22 22:24

Muigg 發表於 18-1-22 22:23
純請教:想問鬼佬上門教英文,預最少$500/hr ?一星期兩日 一個月都最少$4000,是否真的一樣(以私校每日 ...

但你請鬼佬上門是一對一喎!

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-1-22 22:51

回覆 Muigg 的帖子

新基灣 16-17 年有 79% 係第一志願,但係計返,得 63 個入到 Band 1 英中(唔計 d 邊緣 Band 1C-2A 學校),即係得大約 52% 左右。15-16 有 64%,14-15 同 13-14 有 61%。唔知點解上年突然大跌,要睇埋今年派位。不過學校都做得好好。
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-1-22 22:56

私校冇錯係按道理可以日日 NET,但係課堂一個 NET 對起碼 20-30 個小朋友。如果你小朋友係表現型,英文好好,咁就當然 very good。但係如果小朋友係怕醜,英文又唔夠好,咁同普通上英文堂真係冇咩分別。上門 NET 就肯定 1:1,點都一定迫到你小朋友講野。
作者: Lindytiger    時間: 18-1-22 22:56

Muigg 發表於 18-1-22 22:23
純請教:想問鬼佬上門教英文,預最少$500/hr ?一星期兩日 一個月都最少$4000,是否真的一樣(以私校每日 ...

唔係間間私校都係Net 教

作者: supermom1    時間: 18-1-22 23:02

不是每間私校都有NET
作者: archie1728    時間: 18-1-22 23:11

上年荃灣浸聯 vs APS都引起過廣泛討論:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3460967

作者: Muigg    時間: 18-1-22 23:15

1998Ruby1998 發表於 18-1-22 22:51

新基灣 16-17 年有 79% 係第一志願,但係計返,得 63 個入到 Band 1 英中(唔計 d 邊 ...

又係喎 之前一路都係咁上下,上年跌左,轉左正副校長唔知有無關

作者: Muigg    時間: 18-1-22 23:16

1998Ruby1998 發表於 18-1-22 22:56

私校冇錯係按道理可以日日 NET,但係課堂一個 NET 對起碼 20-30 個小朋友。如果你小朋 ...

咁又係

作者: ok3    時間: 18-1-23 09:49

其實有邊間學校係非讀不可? 如果SFA / APS嘅學費對我嚟講係一個負擔, 任何一間津校都足以令我放棄佢.
作者: cowpang    時間: 18-1-23 11:51

SFA 一班45人以上, 大班到唔大班,
學校唔會有支援,考試出範圍外野,見家長話一定要外補唔係的話唔會識(現時的SFA用家講的)

大家唔好神化名津但亦都唔好神化私小
作者: edutm    時間: 18-1-23 12:24

Toeyyipbb 發表於 18-1-22 17:40
原來沙田兩間呂明才咁出名咁直資王錦輝同兩呂大家又點簡呢?(真心請教) ...

睇成绩同升中,一定揀兩呂。
王錦輝優勝係個校舍。

作者: 小曳人    時間: 18-1-23 12:24

小一呢兩三年都唔係45人一班,我仔嗰年先有45人,好多開學前放棄,所以開學無45人。
之後一年年少人,小二/三已經少過40人一班

我地小一嗰班,小一時無乜人補習,補嘅多數去佐敦補,補唔補係睇家庭支援同孩子自己能力SFA考試係跟教過嘅野,範圍會多 (連校本課程嘅notes)
SFA無補底,但資優教育好出名,我唔會話SFA無支援,只係無"補底"嘅支援,資優嘅支援會比津校好好多!

選孩子適合嘅學校就好~

作者: Toeyyipbb    時間: 18-1-23 13:41

回覆 edutm 的帖子

講得好中....就係我心中考慮既野,仲有語景.......所以好難諗,謝謝你意見^^
作者: Toeyyipbb    時間: 18-1-23 13:44

回覆 HarrisWan 的帖子

活動教學小朋友係開心學習,但諗到中學就.....未算太好,所以考慮兩呂又怕谷唔掂
作者: edutm    時間: 18-1-23 15:46

Toeyyipbb 發表於 18-1-23 13:41

講得好中....就係我心中考慮既野,仲有語景.......所以好難諗,謝謝你意見^^ ...

如果校園語境,即學生之間溝通,兩呂同王錦輝比較你點睇?

作者: austism    時間: 18-1-23 16:00     標題: 回覆樓主

軒小,因為只係同校內男生爭名次,努力下巳好大機會入QC........, 但其他學校男生係同全港top boys 爭,難好多好多!

作者: Toeyyipbb    時間: 18-1-23 17:07

王錦輝除左中文同人文素質係中文其他科都講英文的,我諗英文語境會比兩呂好DD,但一呂聽聞有好多NET可能也不錯(如有錯漏請指教^^)
作者: WinnieCatCat    時間: 18-1-23 20:19

Kelseyrobinson 發表於 18-1-22 18:53
見過有讀軒銅既小朋友,日日由上水番學,真心替佢辛苦。。。

由上水返軒銅?唔係化

作者: adrio    時間: 18-1-24 08:53

作者: PCMW    時間: 18-1-24 08:56

adrio 發表於 18-1-24 08:53
回覆 PCMW 的帖子

其實點一定請外囯人。大巴net 老師出現外補。中越印籍  只是孩子吸收程度唔同。我識人找 ...

我唔係好明你的中文表達。

作者: hippoo    時間: 18-1-24 09:02

adrio 發表於 18-1-24 08:53
回覆 PCMW 的帖子

其實點一定請外囯人。大巴net 老師出現外補。中越印籍  只是孩子吸收程度唔同。我識人找 ...

睇唔明你講乜,你可唔可以打完之後,自己望吓寫得通唔通順先發表

作者: echiang    時間: 18-1-26 12:04

回覆 maggie268 的帖子

阿囡舊年有APS offer, 最後軒小叩門成功放棄左APS。(有龍細佬跟尾, 今年唔駛煩)
作者: noverzero    時間: 18-1-26 12:16

cowpang 發表於 18-1-23 11:51
SFA 一班45人以上, 大班到唔大班,
學校唔會有支援,考試出範圍外野,見家長話一定要外補唔係的話唔會識(現 ...
小一最多人, 應該都冇45人一班
小二得34人一班
外補既, 真心係睇人, 正如津校一樣有人要補有人唔駛, SFA有勁人亦有讀得辛苦既, 老師好快睇得出.
主科唔合格要留班呢樣係真既

作者: ccfa_hp    時間: 18-1-26 14:17

noverzero 發表於 18-1-26 12:16
小一最多人, 應該都冇45人一班
小二得34人一班
外補既, 真心係睇人, 正如津校一樣有人要補有人唔駛, SFA有 ...

宣小考試內容頗深,如果學生是太叻,出來的成績会麻麻地,我覺得考直資中学会蝕抵D

作者: 哈哈寶寶    時間: 18-1-26 16:33

每個家庭、家長的價值觀不一,好難一概而論!我自己認為一線好的津小,升中派位好、校網好,已經很不錯! ...

認同!

作者: assado    時間: 18-3-3 04:37     標題: 回覆樓主:

SFA 多测驗考試, 而APS 注重音樂, 私校大班, 如不是家長杯茶, 除了宝校, 任何小學都可取代。

作者: assado    時間: 18-3-3 12:09

Lindytiger 發表於 18-1-22 22:56
唔係間間私校都係Net 教

就算直/私学校有NET, 都不是堂堂英文NET 教. 除非國際校。

作者: 阿里媽媽    時間: 18-3-3 18:08

大把人放棄呢兩間啦

的確每人喜好唔同,aps同sfa我都放咗位

作者: backto16    時間: 18-6-3 17:22     標題: 回覆樓主

請問有冇人準備放sfa? 你們揀了邊間學校?

作者: 19841984    時間: 18-6-4 00:01

作者: mamibigbelly    時間: 18-6-4 09:19

CCelia 發表於 18-1-21 17:42

我上年放培基,讀aps,覺得自已選擇正確。(當然不是說培基不好啦!)

作者: pig@_@pig    時間: 18-6-4 09:40

如果有仔有囡,那一間官津可以與軒小比較(除了神校)而放棄軒小?
作者: 猴子爸    時間: 18-6-4 10:12

其實看看SFA/APS最愛插班到哪些官津,就知道哪一間官津可以令人放棄SFA/APS我估有人插班軒尼詩道官立小學,其他就。。。

作者: pancake5354    時間: 18-7-4 17:09

作者: 小Monkey    時間: 18-7-4 17:27

回覆 ccfa_hp 的帖子

你孩子是宣小學生?
作者: adriantai    時間: 18-7-4 17:47

連報都無報算唔算放棄???
作者: chiichib    時間: 18-7-4 18:13

backto16 發表於 18-6-3 17:22
請問有冇人準備放sfa? 你們揀了邊間學校?

我地準備放SFA,  因派到一呂, 都考慮左好耐先決定

作者: kiukiuma~    時間: 18-7-4 23:24

chiichib 發表於 18-7-4 18:13
我地準備放SFA,  因派到一呂, 都考慮左好耐先決定
可以講下咩原因嗎? 因為有細佬妹?
作者: 哈哈爸爸    時間: 18-7-5 09:04

pancake5354 發表於 18-7-4 17:09
"如果孩子是優秀的,在這些一線津小,也同樣可以擠身入band 1英中" , 非常同意你這一句。特別作為SFA的用 ...

十分贊同!

作者: 小曳人    時間: 18-7-5 09:30

kiukiuma~ 發表於 18-7-4 23:24
可以講下咩原因嗎? 因為有細佬妹?
一呂,唔考慮細佬妹,都應該同SFA有得比啦!

作者: assado    時間: 18-7-5 10:30

"如果孩子是優秀的,在這些一線津小,也同樣可以擠身入band 1英中" , 非常同意你這一句。特別作為SFA的用 ...

好正確呀!

作者: areyouangry    時間: 18-7-5 11:10

刨咗幾年EK見過最中肯的comment,獲益匪淺,由衷地多謝你。

作者: kiukiuma~    時間: 18-7-5 12:01

小曳人 發表於 18-7-5 09:30
一呂,唔考慮細佬妹,都應該同SFA有得比啦!
一呂確係間好學校, 不過有好多人派位入, 唔知學習進度會唔會因此慢左/ 或學習範疇比 SFA (or 三谷) 少左一D 呢?
作者: 小曳人    時間: 18-7-5 12:33

kiukiuma~ 發表於 18-7-5 12:01
一呂確係間好學校, 不過有好多人派位入, 唔知學習進度會唔會因此慢左/ 或學習範疇比 SFA (or 三谷) 少左一D ...
我剛巧有朋友抽入,並於早前參與學校聚會後分享:無想過學校為學生安排如比多課外活動!
她當刻計算所需$$

相對,SFA所提供的活動真係好有限,所以,我見到的是多,並沒有少到

作者: babykingdomdom    時間: 18-7-5 12:50

WinnieCatCat 發表於 18-1-23 20:19

由上水返軒銅?唔係化
元朗都有

作者: mimi222shi    時間: 18-7-5 13:47

一呂曾成功插班, 呢間係唔錯既.

課程未有詳細研究, 但當時人話插班試好淺.
作者: pancake5354    時間: 18-7-5 13:49

作者: LittleButter    時間: 18-7-5 14:03

pancake5354 發表於 18-7-5 13:49
我們當初考慮津校定直資私校, 其中一個討論點就是你所講津校 "好多人派位入" 的問題。或者你會覺得, 有一 ...
贊同你的看法! 我也認為普遍在津小的生存之道(爭取較前的名次) 相對在大部分的直私也是較容易!
作者: mimi222shi    時間: 18-7-5 14:37

坦白講, 如果難聽啲講想搵人"墊底", 津校一定必勝.

仲有, 好多家長因為津校係免費, 同埋擔心課程淺, 所以好捨得補習.

中文/英文係靠語文底, 越高年級越難追.

最好搵返合符自己要求/適合小朋友.

我都曾經建議身邊朋友, 揀優質津校,最重要係"適合".
作者: magtam0520    時間: 18-7-5 15:02

大家的討論集中在學習、爭取名次成績方面,但我家小孩在九龍塘宣小六年中,最深印象和難以忘懷的反而是運動團隊、學校樂團在全港性的比賽中如何和同學們一起艱苦訓練、一起歡笑或痛哭

作者: 猴子爸    時間: 18-7-5 16:22

pancake5354 發表於 18-7-5 13:49
我們當初考慮津校定直資私校, 其中一個討論點就是你所講津校 "好多人派位入" 的問題。或者你會覺得, 有一 ...
其实真的是看家长本身的取态。我认识有家长有两个孩子,一个读一吕,一个读3大私小,小女儿因为比较aggressive, 既然考进, 就让他读,所以很多东西都可以直接比较。
论workload,一吕 vs 3大私小  1 : 1.5.  
论教学深浅,3大肯定深
学校人情味,家长很满意一吕
中学派位,家长满意吕中,大女应该问题不大。小女儿就看她自己的造化,她想去女拔,协恩之类的,就让她自己努力,家长配合就是了,但当然配合得很累。

作者: chrischeung    時間: 18-7-5 17:50

回覆 WinnieCatCat 的帖子

元朗都有,好似仲好快返到屋企。大把住九龍,有校巴到九龍,我又覺得ok,將校巴錢當讀私校,起碼小班教學,雞精班最多人也是28。又吾谷。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5