教育王國

標題: 小六生要求去同學家過夜玩 [打印本頁]

作者: Ivy18018    時間: 18-1-18 13:15     標題: 小六生要求去同學家過夜玩

阿囡要求去同班女同學家過夜,話其它同學仔都會去。而家係唔係好普通?請問你地仔仔囡囡有冇要求過?

作者: HaYi    時間: 18-1-18 14:46

男仔可能係, 女仔就唔知, 我見朋友有大屋都成日有搞.   不過我家細人多, 我冇招乎過人, 而自己個又生活習慣隨便, 唔好意思去打擾人家, 所以冇去過過夜.  最多去下camp
作者: IloveJJ    時間: 18-1-18 14:56

作者: CALVEN    時間: 18-1-18 14:59

無可能俾佢去,咁細個,
好多性侵案是熟人做的。
作者: MC1128    時間: 18-1-18 15:12

Ivy18018 發表於 18-1-18 13:15
阿囡要求去同班女同學家過夜,話其它同學仔都會去。而家係唔係好普通?請問你地仔仔囡囡有冇要求過?
...
阿女小六時有去過

最初我反對, 因佢家姐細個都無呢啲要求, 點解要去呢? 其實一早知道同校部分同學較低年級已有到同學家sleep over的做法, 但我個人唔想麻煩人, 亦不覺得有需要

後來,明白, 兩個人有兩種性格, 在社交及朋友相處有不同

我仔細問佢, 女同學是誰? 家裡有甚麼人, 同行有那位同學?

同學的家長是我認識, 經電話傾談確認對方家長亦同意此事, 不介意接待同學過夜, 亦了解她們屆時會同住一間房, 同行同學我們也認識, 亦知道她們是好朋友

事件再經同爸爸商量, 終於同意讓她住一晚 (同行同學已住過多次多晚), 當然提點她要注意的事項

純經驗分享, 理解家長有不同看法

作者: Yanamami    時間: 18-1-18 15:21

好彩两个女無俾呢个难題我佢地又唔係+分恨~
作者: 四隻貓    時間: 18-1-18 15:38

CALVEN 發表於 18-1-18 14:59
無可能俾佢去,咁細個,
好多性侵案是熟人做的。

之前聽過一個講座關於少年兩性問題, 其中一個題目便是講近年很多孩子要求去朋友屋企sleepover, 講者提出"好多性侵案是熟人做", 佢唔建議俾孩子去朋友屋企sleepover, 無論男女都存在一定風險. 佢仲講左幾個佢見過既case.

我之前對sleepover 抱開放態度, 因為我中學都有去同學屋企sleepover, 聽完都驚一驚.
我女都有去女同學屋企sleepover, 對方daddy 長期海外工作, 只有媽咪同女兒在家.
但之後我都唔想俾佢去sleepover 了. 日頭去玩咪得囉, 唔好過夜了.

作者: ar_mak    時間: 18-1-18 16:15

作者: b3410    時間: 18-1-18 16:25

有幾個從幼稚園開始一起玩到大的friend 就會間中sleep over, 不過父母之間都係非常相熟的朋友,有時會幾家人一起去旅行嗰種。
同學之間好似從來未提過。

作者: MC1128    時間: 18-1-18 16:28

Yanamami 發表於 18-1-18 15:21
好彩两个女無俾呢个难題我佢地又唔係+分恨~
關於性侵風險, 我一早同佢哋講好多, 要講例子的話, 由生父、繼父、養父、親友、老師、同學、教練......各種都有,睇#me too就知

試過在一班好熟的uncle面前(我同先生的好朋友), 我都同女講, 不可理所當然以為他們是好人

作者: Jane1983    時間: 18-1-18 17:27     標題: 回覆樓主:

我女無要求過,不過我應該都唔會比。去到人地屋企,你唔知會唔會突然有個uncle、cousin或者哥哥係邊度返來。咪搞啦!

作者: greentea000    時間: 18-1-18 19:20

...

呢種事點會好普遍呢?
人地仔女有咩事點交待?我唔會俾去,亦唔俾黎。

作者: jimjimjim    時間: 18-1-18 19:28

出左事時 後悔莫及
作者: Jessy    時間: 18-1-18 23:53

囡就一定唔會比, 囝佢無問過我, 如果佢想的話我可以考慮下或睇情況,
不過多數都係唔比多.  
作者: Jane1983    時間: 18-1-18 23:53

greentea000 發表於 18-1-18 19:20
呢種事點會好普遍呢?
人地仔女有咩事點交待?我唔會俾去,亦唔俾黎。
...

我唔比去,但如果女的朋友仔好想來,我唔一定唔答應。因為我主場,我有把握唔會出咩大事。但責任係大,始終人地小朋友。

作者: retriever    時間: 18-1-19 07:15

...

呢D 野係宗旨問題,點會睇個市多唔多人俾去 SLEEP OVER?

即係有D 環境下,手機,打機,亂派,大麻,軟性都好普遍,唔通又睇個市。

細路細既時候,黑白是非對錯係父母俾,唔係個市俾佢架喎。

作者: retriever    時間: 18-1-19 07:24

IloveJJ 發表於 18-1-18 14:56
我好傳統,絕不會開此先例。

絕對同意。

宗旨問題。

還有,呢D 拗性侵 *風險* 係敏感又無意思。

即係你去到個環境,個市食大麻好普遍,你拗上癮風險有咩意思? 有人有上癮,有人無上癮。。。

作者: IloveJJ    時間: 18-1-19 10:45

作者: bobbob    時間: 18-1-19 11:18

...
其實都幾普遍,我仔啲同學小1、2已經去同學屋企過夜,不過大多數係男仔,可能女仔會多啲concern
作者: Jane1983    時間: 18-1-19 11:45

回覆 IloveJJ 的帖子

佢問點解佢唔可以去,我就照講我的憂慮。被熟人性侵、被朋友謀殺,呢d恐怖新聞,香港外地個個星期都有。我係想保護佢,唔係阻佢開心。呢樣嘢係佢青春期前,我和她要有共識,唔係大把交嘈。
至於帶男女朋友回家過夜...聽到都頭赤。好彩我女仲細,未到咁快

作者: IloveJJ    時間: 18-1-19 11:58

作者: Jane1983    時間: 18-1-19 12:03

回覆 IloveJJ 的帖子

唸多d係好,有咩事發生起碼唔會嚇窒。
作者: retriever    時間: 18-1-19 12:34

IloveJJ 發表於 18-1-19 11:58
做父母真係好多野諗,哈哈!我為咗打機呢樣野,已舖排咗好耐。好彩我啲仔,睇落唔似會帶女仔返嚟瞓,唔駛煩 ...

仔去人地屋企都會擔心架。

我既年代到近年,都聽過D 呀媽怕乖仔去人屋企後被 “屈機”。。。

唔同立場有唔同擔憂。

作者: IloveJJ    時間: 18-1-19 12:38

作者: HK-MAN    時間: 18-1-19 12:59

Jane1983 發表於 18-1-18 23:53
我唔比去,但如果女的朋友仔好想來,我唔一定唔答應。因為我主場,我有把握唔會出咩大事。但責任係大,始 ...
最怕係比個同學仔來留宿一晚之後,個個星期六都要求過黎瞓就煩了....
作者: Jane1983    時間: 18-1-19 13:00

HK-MAN 發表於 18-1-19 12:59
最怕係比個同學仔來留宿一晚之後,個個星期六都要求過黎瞓就煩了....

而家d細路日理萬機,幾多活動係週末,唔使驚wor。怕都係怕長假期。

作者: asweetmom    時間: 18-1-19 20:37     標題: 回覆樓主:

玩甚麼需要玩到留宿?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-1-21 00:30

男仔女仔都好,比著我就唔會比。
香港有幾大、有幾遠,為何一定要响人地屋企過夜,夜晚返自己屋企有幾難喎。
作者: liliankaykay    時間: 18-1-21 00:34

asweetmom 發表於 18-1-19 20:37
玩甚麼需要玩到留宿?

覺得係唔同的體驗,又可以同朋友多親近,唔洗擔心玩一陣就要走,女仔可以玩睡衣派對,臨訓仲可以睇星星,一齊傾心事傾到訓著,想像一下,諗起都開心。

我女而家六歲,有時去表堂姊妹家過夜,真係超開心。

同學家長就真係多些顧慮,必須很信任,大家溝通好才可。

作者: 964000    時間: 18-1-21 01:09

liliankaykay 發表於 18-1-21 00:34
覺得係唔同的體驗,又可以同朋友多親近,唔洗擔心玩一陣就要走,女仔可以玩睡衣派對,臨訓仲可以睇星星, ...

其實很開心的活動,如果唔放心去同學到,去下表兄弟姊妹到sleepover 都可以,第日到camp都易慣D。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-1-21 05:43

回覆 liliankaykay 的帖子

可惜我班表姐都大我三四十年,否則我都聯想到應該會好好玩。我細個同幾個表姪女 sleepover,真係晚晚都有野玩有野傾,就算係講爛笑話、接龍、用被包住自己扮公主都可以晚足成晚(箇中開心大人係唔會明 )。小六畢業 camp 就更加開心,我同朋友 3 人 1 床訓。
不過除非係好相熟嘅同學家長,否則都唔好留過夜。我阿媽嚴格,所以都冇試過去任何同學生日會、屋企玩。

作者: bb鼠    時間: 18-1-22 15:39     標題: 回覆樓主

我只會俾去公公或者舅父屋企其他信唔過

作者: bananaGi    時間: 18-1-22 18:54

...

我識既family,好熟先得

作者: Christi    時間: 18-1-22 20:18     標題: 回覆樓主

咁如果係親戚呢,去唔去好?我先生那邊兄弟姊妹就不時組織去某家家中過夜,通常一大班,有埋各人的伴侶。有時我地去唔到,佢地會叫我送我個女去就得。我就唔係咁想……

作者: liliankaykay    時間: 18-1-22 21:46

Christi 發表於 18-1-22 20:18
咁如果係親戚呢,去唔去好?我先生那邊兄弟姊妹就不時組織去某家家中過夜,通常一大班,有埋各人的伴侶。有 ...

我的親戚都會,我信得過既就會俾,但有些都好熟、識左好耐的朋友,但感覺唔係100%信任,就唔俾。相信你的直覺!

作者: yovin    時間: 18-1-23 09:14

...

我有兩三個家長互相從學校認識的,所以大仔有去同學家過夜,也有同學來我家過夜。

我會睇下佢哋玩甚麼,講甚麼……又問下同學仔關於我仔嘅學校嘅傻事啦!所以好brother嘅。

到現在中四,不同中學,考試完嘅Friday,都有來我家過夜,睇住佢哋 由细细個打mario、 到打神魔之塔 、到現在打 王者聯盟……見證着他們一起長大, 兩脅插刀,互助互勉,我都好開心。過我就永遠不過問成績,佢哋講我就偷聽下啦。 佢哋都好乖,唔會鎖房門,我隨時可自出自入嘅……有時會whatapps相片俾同學家長,好讓對方安心。

呢D友誼係好珍貴的。

作者: HideAndSeek    時間: 18-1-24 16:58

...

如果係幾個同學仔一齊,問題唔大,咁多人,壞嘅大人都唔敢亂嚟。

作者: 964000    時間: 18-1-24 22:03

Christi 發表於 18-1-22 20:18
咁如果係親戚呢,去唔去好?我先生那邊兄弟姊妹就不時組織去某家家中過夜,通常一大班,有埋各人的伴侶。有 ...

親戚又一大班人應該ok吧,其實真是很開心的事

作者: 964000    時間: 18-1-24 22:05

yovin 發表於 18-1-23 09:14

我有兩三個家長互相從學校認識的,所以大仔有去同學家過夜, ...

男仔更加冇咁驚啦

作者: rulerL    時間: 18-1-24 22:36

HideAndSeek 發表於 18-1-24 16:58
如果係幾個同學仔一齊,問題唔大,咁多人,壞嘅大人都唔敢亂嚟。

雖則是大人唔敢亂嚟,但如果以小人之心咁諗,如果佢大人壞心腸喺廁所/睡房裝cam偷拍咁就防不勝防。

作者: yovin    時間: 18-1-24 23:46

964000 發表於 18-1-24 22:05
男仔更加冇咁驚啦

哈哈……在我來看,
一班男仔係膽心過一班女仔!

建議:
如果好膽心就唔好博。
如果心大心細咪送嗰女到同學家門口,認識一下相方家長,再看看有多少同學,感覺正確無問題,就俾囡囡住一晚囉。可能也令你都多一個/一對朋友呢!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5