教育王國

標題: 中四揀科 [打印本頁]

作者: aliceandleo    時間: 18-1-18 10:23     標題: 中四揀科

我地以前理科就一定要揀phy, chem, bio,咁DSE 多唔多人都揀phy, chem, bio三科呢? 我聽人講,現在揀請呢3科係勁多野讀,是否真呢?請指教,謝謝

作者: Yanamami    時間: 18-1-18 11:14

最紅組合係Phy Chem Econ M2......
作者: RiboMM    時間: 18-1-18 11:47     標題: 回覆樓主:

Bio易合格難高分,需要天分加努力。其實遠兩科都得,因為三科麻麻不如兩科勁得。

作者: BS129    時間: 18-1-18 13:48

Econ 昜取高分? 5* , 5** 係咪容易攞到?
作者: Jennie    時間: 18-1-18 18:54

aliceandleo 發表於 18-1-18 10:23
我地以前理科就一定要揀phy, chem, bio,咁DSE 多唔多人都揀phy, chem, bio三科呢? 我聽人講,現在揀請呢3 ...

現今DSE 課程係將HKCEE +AL compress埋, 科科都唔會少野讀。最緊要小朋友興趣。

作者: linrongyao    時間: 18-1-19 13:21

我認為首先要了解自己興趣。例如,希望將來做醫生,便應選擇 Phys, Chem & Bio. 如未有定案,如數學基礎好,可選擇理科。因為有基礎,隨後可轉科目。
作者: YDLFATHER    時間: 18-1-19 22:52

ECON Vs HIST 边科易讀吔?
作者: RiboMM    時間: 18-1-20 08:44

YDLFATHER 發表於 18-1-19 22:52

我睇香港2017.2016兩年數據,歷史科合格率最高,英文合格率最低

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-1-20 13:39

aliceandleo 發表於 18-1-18 10:23
我地以前理科就一定要揀phy, chem, bio,咁DSE 多唔多人都揀phy, chem, bio三科呢? 我聽人講,現在揀請呢3 ...
現今同我地果代唔同,學校較鼓勵學生文中有理或理中有文,出路較大,不一定要纯理或纯文。
作者: Yanamami    時間: 18-1-20 16:07

其实你地成日问边科易讀d係無意思~个学生A對呢科有能力有兴趣,自然就易;反之亦然,对学生B可能要drop科添……只知音乐、视艺係花时间与收穫不成正比,吃力不討好。而Eng Lit文学又少人讀亦唔易高分……其他,真係好睇学生个人~
作者: YDLFATHER    時間: 18-1-21 19:13

Yanamami 發表於 18-1-20 16:07
其实你地成日问边科易讀d係無意思~个学生A對呢科有能力有兴趣,自然就易;反之亦然,对学生B可能要drop科添 ...

小女數理強, 但老師建議文理搭配, 最好選二理一文.  佢Hist讀得好好, 級前10內, Econ未讀過,唔知深淺
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-22 21:22

RiboMM 發表於 18-1-18 11:47
Bio易合格難高分,需要天分加努力。其實遠兩科都得,因為三科麻麻不如兩科勁得。
...
Bio太多野需要記。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-22 21:23

記性好唔好,如果記性好當然HIST容易啲。
作者: lm251099    時間: 18-1-22 22:10

BS129 發表於 18-1-18 13:48
Econ 昜取高分? 5* , 5** 係咪容易攞到?

吾係,啊女舊年呻 Cut-off 拉到好高

作者: YDLFATHER    時間: 18-1-22 22:27

王家爸爸 發表於 18-1-22 21:23
記性好唔好,如果記性好當然HIST容易啲。

THANKS!
作者: Isaacmommy    時間: 18-1-25 20:33

YDLFATHER 發表於 18-1-22 22:27
THANKS!

Phy, Chem, Bio 中三時都是剛起步,唔太難,但去到中五中六就可能深好多了!所以揀科好頭痛,只讀過一年就要決定。

作者: YDLFATHER    時間: 18-1-26 21:48

Isaacmommy 發表於 18-1-25 20:33
Phy, Chem, Bio 中三時都是剛起步,唔太難,但去到中五中六就可能深好多了!所以揀科好頭痛,只讀過一年就 ...

興趣和能力來決定
作者: artroboy    時間: 18-1-26 22:19

睇完呢個topic 想中六合彩送走阿仔
作者: Yanamami    時間: 18-1-26 22:53

artroboy 發表於 18-1-26 22:19
逃避唔係辦法……阿仔有無去大学开放日望下有乜科会有兴趣(或eliminate左d一定無兴趣既)?我大女係His/Geog/BAFS. 文科呀~咪又係禁入U, 唔洗死既~~总之有兴趣有能力就ok.咪成曰諗边科易讀,無科係易讀既~禁易人人去讀,人人高分,人人入U就無意思了~
作者: YolandaTam    時間: 18-1-27 00:43     標題: 回覆樓主:

請問如果想做天文台科學主任係咪最好要 phy chem geog 㗎?如果想 drop 一科,drop 邊科呀? 唔讀 maths extended module 係咪唔多好呀?

作者: artroboy    時間: 18-1-27 11:39

Yanamami 發表於 18-1-26 22:53
逃避唔係辦法……阿仔有無去大学开放日望下有乜科会有兴趣(或eliminate左d一定無兴趣既)?我大女係His/Geog ...

大學開放日⋯⋯,我由細問佢將來喜歡作做咩工,無回應。再話唔緊要乜都可以架⋯⋯⋯Hmm...未諗到
作者: Yanamami    時間: 18-1-27 11:40

artroboy 發表於 18-1-27 11:39
大學開放日⋯⋯,我由細問佢將來喜歡作做咩工,無回應。再話唔緊要乜都可以架⋯⋯⋯Hmm...未諗到 ...
起碼縮細个範圍先……我女就話-定唔做見血既野~
作者: artroboy    時間: 18-1-27 11:57

Yanamami 發表於 18-1-27 11:40
起碼縮細个範圍先……我女就話-定唔做見血既野~
我再試下
作者: October.    時間: 18-1-27 19:43

YolandaTam 發表於 18-1-27 00:43
請問如果想做天文台科學主任係咪最好要 phy chem geog 㗎?如果想 drop 一科,drop 邊科呀? 唔讀 maths ex ...
會唔會同大學讀咩科關系大啲?香港天文台最主要觀察氣象, 我諗最看重應是phy & Maths。

作者: silvia_ng    時間: 18-1-31 12:17

我仔剛SUBMIT了模擬選科比學校,揀了PHY CHEM BIO,希望上到中四可以TAKE 埋M2。咁揀都預左SBA多野要做,又多野溫。

我仔活脫脫係一個理科人,我叫佢都唔洗比其他人影響,話乜鬼要揀一科文科/商科。總之係自己興趣,唔需要為揀而揀。我冇乜見到揀GEOG/HIST/ECON/BAFS等文商科會係大學有額外加分,反而理科就好多理學院/工學院都會有額外加分呢。
作者: October.    時間: 18-1-31 12:35

silvia_ng 發表於 18-1-31 12:17
我仔剛SUBMIT了模擬選科比學校,揀了PHY CHEM BIO,希望上到中四可以TAKE 埋M2。咁揀都預左SBA多野要做,又 ...
你仔犀利.

佢溫PHY CHEM BIO用既時間多嗎?

作者: silvia_ng    時間: 18-1-31 12:45

October. 發表於 18-1-31 12:35
你仔犀利.

佢溫PHY CHEM BIO用既時間多嗎?
說實在的....佢溫SCIENCE都係考試前一天先溫....呢科考級第二...所以....科學係好適合佢的。不過學習態度就有待加強....時間分配好唔掂....
作者: October.    時間: 18-1-31 13:47

silvia_ng 發表於 18-1-31 12:45
說實在的....佢溫SCIENCE都係考試前一天先溫....呢科考級第二...所以....科學係好適合佢的。不過學習態度就 ...
天生讀理科

你哋中三SCIENCE有冇拆開PHY, CHEM ,BIO?

我仔學校分開PHY, CHEM ,BIO, 佢話考試BIO用同文科一樣時間溫書, 結果唔及文科咁高分.
可能未摸索到讀理科方法.就好似今天BIO 有QUIZ, 佢尋晚都要花相當時間溫書.

所以,我頭痛緊佢揀科.

作者: mother904    時間: 18-1-31 14:29

我女揀科都令我好頭痛,學校規定要選三科,但佢又話除左心儀嗰兩科,科科都冇興趣...
作者: silvia_ng    時間: 18-1-31 15:50

October. 發表於 18-1-31 13:47
天生讀理科

你哋中三SCIENCE有冇拆開PHY, CHEM ,BIO?
佢唔拆,但分開教。考試有講明今次試卷邊科比例有幾分。
作者: rubycourt    時間: 18-1-31 16:56

silvia_ng 發表於 18-1-31 12:17
我仔剛SUBMIT了模擬選科比學校,揀了PHY CHEM BIO,希望上到中四可以TAKE 埋M2。咁揀都預左SBA多野要做,又 ...

話咁快又到你仔簡科了,舊年我女最後簡了phy chem bio,之前也有擔心佢搞唔掂phy,不過早幾日她同我講好開心選了phy chem bio,連做paper和溫習也覺得開心,雖則她對bio有d微言,話好多野溫,但她說唔選bio也想不到自己想簡邊科.

作者: silvia_ng    時間: 18-2-1 00:02

rubycourt 發表於 18-1-31 16:56
話咁快又到你仔簡科了,舊年我女最後簡了phy chem bio,之前也有擔心佢搞唔掂phy,不過早幾日她同我講好開心 ...

時間過得真係好快呢!好似冇耐之前先揀緊中學,轉下眼又話揀科上高中了。我希望呀仔開竅多啲,讀得黎啲高中課程啦!始終deadline fighter真係唔掂。。。

作者: chun媽    時間: 18-2-1 11:33

王家爸爸 發表於 18-1-22 21:22
Bio太多野需要記。

chem都好多野要記,相對Bio科,好似Bio較易掌握

作者: chun媽    時間: 18-2-1 11:34

artroboy 發表於 18-1-26 22:19

一早想, 無奈

作者: chun媽    時間: 18-2-1 11:35

Yanamami 發表於 18-1-26 22:53
逃避唔係辦法……阿仔有無去大学开放日望下有乜科会有兴趣(或eliminate左d一定無兴趣既)?我大女係His/Geog ...

請問大女大學讀緊什麼?

作者: chun媽    時間: 18-2-1 11:36

artroboy 發表於 18-1-27 11:39
大學開放日⋯⋯,我由細問佢將來喜歡作做咩工,無回應。再話唔緊要乜都可以架⋯⋯⋯Hmm...未諗到 ...

好正常,你問一個中六學生都未必答到你啦!

作者: artroboy    時間: 18-2-2 08:14

chun媽 發表於 18-2-1 11:34
一早想, 無奈
你仔入到果間咁好DSE成績,唔怕
作者: YDLFATHER    時間: 18-2-2 22:15

除了math phy, 都需要很強的記憶

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5