教育王國

標題: 上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎? [打印本頁]

作者: snail    時間: 18-1-15 18:37     標題: 上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎?

上個禮拜交左自行表,想取回可以嗎?
作者: Joe8889    時間: 18-1-15 18:39

不是蓋了印嗎?
作者: sang@yee...    時間: 18-1-15 18:41

snail 發表於 18-1-15 18:37

老師有講過話交咗冇得改

作者: bettyay    時間: 18-1-15 18:45

梗係無啦
作者: snail    時間: 18-1-15 18:48

有冇人試過?
作者: kirstyau    時間: 18-1-15 19:08

snail 發表於 18-1-15 18:48
有冇人試過?

我記得教局隻VCD好似講過交左就冇得改,去教局網頁下載睇下!

作者: e2m    時間: 18-1-15 19:22     標題: 回覆樓主:

一定唔可以!
交表前沒想清楚嗎?

作者: 222magmag    時間: 18-1-15 19:36

Of course .... 咁重要,點可以話改就改!
作者: b3410    時間: 18-1-15 20:25

打去教育局問下?
作者: Aeiing    時間: 18-1-15 20:33     標題: 回覆樓主

學校張通告話無得改喎~

作者: Chenglc    時間: 18-1-15 21:09

應該無得拎返
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-15 21:57

如果你堅持,應該可以取回。不過要諗清楚,除非情況好特殊,否則無理由要攞番。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-15 22:05

除非你自行二QC/LSC,而自行一唔知點解填錯咗間B1C。你又好有信心QC/LSC會收你,所以怕間B1C會收咗你先,寧願攞返唔交。
作者: 小黃豆B    時間: 18-1-15 22:19

王家爸爸 發表於 18-1-15 22:05
除非你自行二QC/LSC,而自行一唔知點解填錯咗間B1C。你又好有信心QC/LSC會收你,所以怕間B1C會收咗你先,寧 ...
會唔會係想報筲箕灣官立中學,但報錯左筲箕灣東官立中學?
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-15 22:22

小黃豆B 發表於 18-1-15 22:19
如果係咁,就寧願唔要張表都要攞返。
作者: b3410    時間: 18-1-15 22:58

我估改第二間就好難,不過如果情願唔要張表,點都唔想讀,都可以放棄啩。
作者: oiyau2005    時間: 18-1-15 23:17

呀女學校有人試造過,去問間學校佢唔比

作者: snail    時間: 18-1-16 00:21

多謝大家分享,其實覺得太進取,想取回放間1c
作者: Teresatam    時間: 18-1-16 08:51

樓主, 申請表已蓋校章, 就算可以取回再交去第2間中學, 間中學會點諗?

另一方面, 如果唔能夠成功取回的話, 本身你填嗰間中學又會唔會因為你無誠意而有機會blacklist左你?

我覺得太冒險了吧!

以上只屬個人意見及看法~

作者: angiehouse    時間: 18-1-16 09:14

吾想去讀為有不面試吧,為有博下佢吾收你,落入大抽獎,當然有個危險就系吾面試都收你

作者: temis@.@    時間: 18-1-16 09:14

交表時學校會講明交左就冇得改,除非自己唔去ln當放棄
作者: os_ecu    時間: 18-1-16 09:21

王家爸爸 發表於 18-1-15 21:57
如果你堅持,應該可以取回。不過要諗清楚,除非情況好特殊,否則無理由要攞番。 ...

無見過有文件講過交咗可以攞得返.

你有無試過先 ?

唔去 in 反而仲實際啲.

作者: trenycebaby    時間: 18-1-16 09:25

小黃豆B 發表於 18-1-15 22:19

甘就算填錯左都吾會交錯嘛

作者: alyk    時間: 18-1-16 12:24

回覆 temis@.@ 的帖子

自己唔去ln =/= 當放棄
作者: hugub    時間: 18-1-16 12:48

我記得小六果年班主任話大家要諗清諗楚.....自行張表格好似捉棋 "舉手不回"
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-16 17:21

os_ecu 發表於 18-1-16 09:21
無見過有文件講過交咗可以攞得返.

你有無試過先 ?
只要你夠麻煩,應該就攞得返。直資就試過,自行未。

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-16 17:24

alyk 發表於 18-1-16 12:24
回覆 temis@.@ 的帖子

自己唔去ln =/= 當放棄
講得啱,如果你係B1A,填錯咗間B1C,甚至B2,唔去面試都有機會收。例如,懵懵哋,想填喇沙,填咗陳瑞祺喇沙。

作者: Jasmine-4711    時間: 18-1-16 17:39     標題: 回覆樓主:

你直接問教育局吧。

我估可以取消,但不可改第二間,做壞規矩世界大乱。

但你唔去面試应同取消差不多:無机會入。

作者: os_ecu    時間: 18-1-16 17:47

王家爸爸 發表於 18-1-16 17:21
只要你夠麻煩,應該就攞得返。直資就試過,自行未。
攞得返張嘢級晒印又寫晒校名校 & number , 都無得就咁填過,

要同 EDB 攞過個 copy.  好麻煩.

自行交 form 真係要好小心,  不過聴日就截止了.  眼見有啲家長唔睇 guidline, 叫佢填幾多項 portfolio 無理, 填多咗又即場改, supporting 又唔帶/帶唔齊, counter staff 要花時間搵攪到條人龍長一長.  做家長真係唔懶得的.

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-16 17:53

os_ecu 發表於 18-1-16 17:47
攞得返張嘢級晒印又寫晒校名校 & number , 都無得就咁填過,

填過就無可能㗎啦!講真,攞得返,取消到都偷笑。
作者: mcl203    時間: 18-1-16 17:57

王家爸爸 發表於 18-1-16 17:24
講得啱,如果你係B1A,填錯咗間B1C,甚至B2,唔去面試都有機會收。例如,懵懵哋,想填喇沙,填咗陳瑞祺喇沙 ...

可能最穩陣,照去面試,帶定幾對靚拖鞋去踩場,搏佢地反面趕走~~~

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-16 18:07

mcl203 發表於 18-1-16 17:57
可能最穩陣,照去面試,帶定幾對靚拖鞋去踩場,搏佢地反面趕走~~~
...
假如真係B1A生去錯B3中學,我相信你即場用粗口問候佢校長,佢都可能一樣收你!

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-16 18:08

...
如果填九龍X沙,交咗去新界X沙,你咁樣去,中學隨時覺得你有武狀元天份,即收。

作者: mcl203    時間: 18-1-16 18:08

小黃豆B 發表於 18-1-16 18:07
假如真係B1A生去錯B3中學,我相信你即場用粗口問候佢校長,佢都可能一樣收你!
...

收金牌打手保衞學校乎~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-16 18:08

...
睇片就知道武狀元都唔容易做:
https://www.facebook.com/EatPeanutSeeMovie/videos/773236209435333/

作者: mcl203    時間: 18-1-16 18:09

王家爸爸 發表於 18-1-16 18:08
如果填九龍X沙,交咗去新界X沙,你咁樣去,中學隨時覺得你有武狀元天份,即收。

...

帶兩個西瓜去,切~~~

作者: kkhon    時間: 18-1-16 18:19

...
即場扮智障仲易d,慳水慳力!
作者: os_ecu    時間: 18-1-16 18:20

小黃豆B 發表於 18-1-16 18:07
...
咁你不如叫佢唔好收你算啦, 講句 "唔好意思攪錯咗" 夠晒斯文大方.

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-16 18:23

os_ecu 發表於 18-1-16 18:20
咁你不如叫佢唔好收你算啦, 講句 "唔好意思攪錯咗" 夠晒斯文大方.
你估佢地唔知你攪錯,唔通真係想入去練武?
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-16 18:24

kkhon 發表於 18-1-16 18:19
即場扮智障仲易d,慳水慳力!
智障同資優可能係一線之差,尤其係藝術方面既資優。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-16 18:26

os_ecu 發表於 18-1-16 18:20
呢樣我同意,最緊要係大方得睇,道明目的。
作者: os_ecu    時間: 18-1-16 18:26

小黃豆B 發表於 18-1-16 18:23
你估佢地唔知你攪錯,唔通真係想入去練武?
有版友講過 B3 有理無理會照收嘛, 你咁樣撞埋嚟有食唔食喎.

作者: kkhon    時間: 18-1-16 18:27

王家爸爸 發表於 18-1-16 18:24
智障同資優可能係一線之差,尤其係藝術方面既資優。
伸晒脷流埋口水馮粹凡果隻,肯肯定趕走!
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-16 18:34

kkhon 發表於 18-1-16 18:27
可能更吸引嗰校長。我附近嗰間社區中心,啲唐寶寶唔少係藝術資優,啲畫同美術作品都好靚。

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-16 18:34

佢可能覺得你有演戲天份,將來可以做明星為校爭光,即收!
作者: mcl203    時間: 18-1-16 18:36

掃埋枱效果更佳~~~

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-16 18:38

os_ecu 發表於 18-1-16 18:26
有版友講過 B3 有理無理會照收嘛, 你咁樣撞埋嚟有食唔食喎.

B3大部分收唔夠人,正所謂如狼似虎,邊有可能放過你隻迷途小羔羊
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-16 18:42

mcl203 發表於 18-1-16 18:36
掃埋枱效果更佳~~~
校長話:好有做武狀元既潛質。
作者: kkhon    時間: 18-1-16 18:44

小黃豆B 發表於 18-1-16 18:34
佢可能覺得你有演戲天份,將來可以做明星為校爭光,即收!
講起明星,李小龍都喺中学打出名堂。
作者: mcl203    時間: 18-1-16 18:45

小黃豆B 發表於 18-1-16 18:38
B3大部分收唔夠人,正所謂如狼似虎,邊有可能放過你隻迷途小羔羊

可能認為考生想做小塘鯨魚呢~~~

作者: bb鼠    時間: 18-1-16 21:18

kkhon 發表於 18-1-16 18:44
講起明星,李小龍都喺中学打出名堂。

話時話陳國坤我中學同學,都係打盡幾區個山頭

作者: kkhon    時間: 18-1-16 22:19

bb鼠 發表於 18-1-16 21:18
反黑果位張sir?
作者: bb鼠    時間: 18-1-16 22:23

kkhon 發表於 18-1-16 22:19
反黑果位張sir?

Yes

作者: 大件仔    時間: 18-1-16 22:50

os_ecu 發表於 18-1-16 18:26
咁又未必,我去年聽過一個家長講,佢個仔自行選了一間b3c中學,連乙一都簡埋,家長以為一定入硬,點知都係派左去第四志願,所以,b3學校都唔係亞豬亞狗都收。
作者: Jessy    時間: 18-1-16 23:01

大件仔 發表於 18-1-16 22:50
咁又未必,我去年聽過一個家長講,佢個仔自行選了一間b3c中學,連乙一都簡埋,家長以為一定入硬,點知都係 ...
咩B3C學校咁大吸引力呢???
作者: eli_leung    時間: 18-1-17 00:33     標題: 回覆樓主

其實想知怎樣可以填錯自行表的學校名?
是否咁樣?你本打算填陳瑞琪LS,但不小心寫少陳瑞琪三個字,即寫左LS,去陳瑞琪交表時,當值老師吾記得自己學校的名稱,求其蓋印,之後老師覆核時發現不是自己學校名,然後幫那位學生運去LS ?

作者: os_ecu    時間: 18-1-17 09:52

咁又未必,我去年聽過一個家長講,佢個仔自行選了一間b3c中學,連乙一都簡埋,家長以為一定入硬,點知都係 ...

我個人無聽過 & 試過,真係有啲保留。

不過都唔排除有啲學校自行好少人報/收生不足, 真係求材若喝

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-17 09:59

os_ecu 發表於 18-1-17 09:52
我個人無聽過 & 試過,真係有啲保留。

不過都唔排除有啲學校自行好少人報/收生不足, 真係求材若喝 :wahah ...
可能個小朋友武功唔得,校長知道佢喺學校捱唔到幾日。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-17 10:02

bb鼠 發表於 18-1-16 21:18
將功夫同足球混合,將中國功夫發揚光大,唔係個個都得。
作者: bb鼠    時間: 18-1-17 10:06

王家爸爸 發表於 18-1-17 10:02
將功夫同足球混合,將中國功夫發揚光大,唔係個個都得。

有邊個蝦我地學校同學佢就去打

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-17 10:08

bb鼠 發表於 18-1-17 10:06
少林足球都算係特異功能既一種。
作者: little_yolky    時間: 18-1-17 10:08

os_ecu 發表於 18-1-16 17:47

所以我上次去WFN簡介會, 校長都有提家長唔好最後一日至交表, 為免有遺漏, 唔好搞到自己咁頻能。
作者: bb鼠    時間: 18-1-17 10:11

王家爸爸 發表於 18-1-17 10:08
少林足球都算係特異功能既一種。

咁去DBS收唔收

作者: 大件仔    時間: 18-1-17 10:11

王家爸爸 發表於 18-1-17 09:59
可能個小朋友武功唔得,校長知道佢喺學校捱唔到幾日。
其實果個小孩除了成績差之外,我就唔知佢仲連帶有乜奇能異常,因為佢家長放榜前同我們説選了這間在官塘區bottom 5的中學,我地全部人都100%覺得佢入硬,即是你地講實食無痴牙!最後放榜日打來問點叩門,先知衰左,到現在死因都未明
作者: bb鼠    時間: 18-1-17 10:12

little_yolky 發表於 18-1-17 10:08
所以我上次去WFN簡介會, 校長都有提家長唔好最後一日至交表, 為免有遺漏, 唔好搞到自己咁頻能。 ...

但總有人唔到最後一刻都唔去交

作者: bb鼠    時間: 18-1-17 10:13

大件仔 發表於 18-1-17 10:11
其實果個小孩除了成績差之外,我就唔知佢仲連帶有乜奇能異常,因為佢家長放榜前同我們説選了這間在官塘區bo ...

咁最後派入邊間?

作者: kkhon    時間: 18-1-17 10:19

bb鼠 發表於 18-1-17 10:06
Funny
作者: little_yolky    時間: 18-1-17 10:21

1. 可能學校唔係B3C, 家長屈人B3C, 學校對學生都有要求。2. 可能學校自行對學生操行有要求, 學生未達標。
3. 可能同學面試時真係勁hea, 有比佢好既同學, 所以無收佢。亦表示學校自行收表係多過學額, 唔係B3C咁差。
4. 大抽奬都唔得, 表示人哋學校乙一已派晒, 表示都唔係咁少人揀佢, 所以同學仔抽唔入。

結論係, 人哋唔係無人要既B3C, 同學仔同家長太大安旨意, 無盡力去準備自行面試。

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-17 10:22

其實果個小孩除了成績差之外,我就唔知佢仲連帶有乜奇能異常,因為佢家長放榜前同我們説選了這間在官塘區bo ...
有無可能係派得好,怕讀唔掂?
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-17 10:23

如果目標係最差嗰五間既話,真係無得輸。
作者: 小黃豆B    時間: 18-1-17 10:24

小朋友本身係唔係行為有問題,假如band3C都唔肯收,好明顯係覺得學生會非常麻煩甚至影響到其他人,寧願收唔夠人都唔肯要。
作者: bb鼠    時間: 18-1-17 10:25

little_yolky 發表於 18-1-17 10:21
1. 可能學校唔係B3C, 家長屈人B3C, 學校對學生都有要求。2. 可能學校自行對學生操行有要求, 學生未達標。
3 ...

有可能b3中學都有校風好的,同學面試串串貢又不可一世

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-17 10:30

王家爸爸 發表於 18-1-17 10:23
如果目標係最差嗰五間既話,真係無得輸。
我有時會同小朋友講笑,不如㨂我間母校(該區bottom5,前排仲因為狂踢學生出校上埋電視),可以子承父業,我保證佢唔駛in都一定入到,隨時校長打電話來歡迎佢!
作者: os_ecu    時間: 18-1-17 10:31

little_yolky 發表於 18-1-17 10:08
所以我上次去WFN簡介會, 校長都有提家長唔好最後一日至交表, 為免有遺漏, 唔好搞到自己咁頻能。 ...
今日 last day 交表,大家把握機會了 !

作者: kkhon    時間: 18-1-17 10:33

小黃豆B 發表於 18-1-17 10:30
我有時會同小朋友講笑,不如㨂我間母校(該區bottom5,前排仲因為狂踢學生出校上埋電視),可以子承父業,我 ...
聽聞依家好左,好多B3爭入
作者: 小黃豆B    時間: 18-1-17 10:39

kkhon 發表於 18-1-17 10:33
聽聞依家好左,好多B3爭入
學校係有心做靚DSE成績吸引好d學生。但咁上一上電視影響好大,B3家長會擔心自己小朋友入左去捱唔捱到去DSE。
作者: Aeiing    時間: 18-1-17 10:48

我囡小朋友同班同學有個家長, 尋晚仲講唔見咗張自行表, 最後搵到今日先去交....

仲話搵唔到今日去補領, 攪到咁鬼”忟”

作者: little_yolky    時間: 18-1-17 11:08

Aeiing 發表於 18-1-17 10:48
我囡小朋友同班同學有個家長, 尋晚仲講唔見咗張自行表, 最後搵到今日先去交....

仲話搵唔到今日去補領,  ...
其實大家係咪要等呈二出咗成績至可以決定報邊間, 所以搞到咁忟呢?
作者: Haz-mama    時間: 18-1-17 11:42

little_yolky 發表於 18-1-17 11:08
其實大家係咪要等呈二出咗成績至可以決定報邊間, 所以搞到咁忟呢?  ...
又未必,我識得有家長為左等埋某d証書先拖到今日交表,目的都係畀間學校知,佢小朋友報考了某比賽,獲得咩成績……

作者: 大件仔    時間: 18-1-17 12:36

little_yolky 發表於 18-1-17 10:21
3 ...
官塘區高字頭中學,在官塘區都好出名,近年有冇好點,我唔清楚。佢派左一間其實都是b3,不過是派位直資要交學費果間。
估計佢操行成績很亮麗才自行都死

作者: little_yolky    時間: 18-1-17 12:38

大件仔 發表於 18-1-17 12:36
官塘區高字頭中學,在官塘區都好出名,近年有冇好點,我唔清楚。佢派左一間其實都是b3,不過是派位直資要交 ...
小朋友應該係操行低分, 然後面試時格又有問題。B3學校無他, 唔通真係諗住收個B1生咩, 佢哋都係想收個品性好既, 唔好搞事為主。
作者: Aeiing    時間: 18-1-17 13:18

little_yolky 發表於 18-1-17 11:08
其實大家係咪要等呈二出咗成績至可以決定報邊間, 所以搞到咁忟呢?  ...

呈二成績一早出咗啦~ 上年年尾已經有啦~
佢尋晚講時 其他家長都好
有啲好心的家長之前都成日提我地剩返幾多日, 要帶齊文件...etc
無諗過話last day仲可以唔知擺咗響邊

作者: littlecath    時間: 18-1-17 13:26

bb鼠 發表於 18-1-17 10:12
但總有人唔到最後一刻都唔去交

我記得舊年有家長話唔報自行,淨係大抽獎呢。我其實都好唔理解呢種做法。

作者: little_yolky    時間: 18-1-17 13:30

littlecath 發表於 18-1-17 13:26
我記得舊年有家長話唔報自行,淨係大抽獎呢。我其實都好唔理解呢種做法。
...
唔難理解喎:1. 小朋友成績好好, 但操行就.......唔乎合自行學校要求, 正常B1中學自己都要B/B+, 既然係咁, 疊埋心水大抽奬。
2. 小朋友成績差到無朋友, 有D父母唔上心, 以為所有B3都係一樣, 所以費事入表。
3. 有聯繫中學(例如:QC/QE), 又知道根據成績係100%無望, 但大抽奬又有機, 一心想搏, 所以唔自行。

作者: YDLFATHER    時間: 18-1-17 16:42

作者: snail    時間: 18-1-17 18:40

回覆 王家爸爸 的帖子

最後都冇取回,其實我小朋友b1b/c, 起初諗住進取d,選一間b1a,一間b1b, 但後來聽聽下b1a要至少級10先好報,所以想轉軚一間b1b,一間b1c...
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-18 11:02

snail 發表於 18-1-17 18:40
回覆 王家爸爸 的帖子

最後都冇取回,其實我小朋友b1b/c, 起初諗住進取d,選一間b1a,一間b1b, 但後來聽聽 ...
咁都唔係大問題,如果B1A收咗,就早啲叫開始努力。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5