教育王國

標題: 中英數常全A到底幾有代表性? [打印本頁]

作者: yesthomas    時間: 18-1-11 09:20     標題: 中英數常全A到底幾有代表性?

A的範圍其實都闊,1A校望住個中英數常全A究竟是當你符合基本要求,定係會格外欣賞?

當然,學校會參考學校水準及級排名,我知。

作者: littlecar    時間: 18-1-11 09:30

我個仔中英數常加埋操行都係全A,
但坦白我覺得佢係大勢下都未必夠人爭!!
作者: os_ecu    時間: 18-1-11 09:36

yesthomas 發表於 18-1-11 09:20
A的範圍其實都闊,1A校望住個中英數常全A究竟是當你符合基本要求,定係會格外欣賞?

當然,學校會參考學校 ...
就係因為個 range 可以好闊, 聽聞有啲B1A, 成績表 全A  (中英數操行) 只係門檻.

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-11 09:43

我小朋友學校有A+,無表明幾多分,不過90頭都未必一定拿到。
作者: lestat    時間: 18-1-11 09:47

我又想問下....通常一般小學AB即係幾多分?  阿女間小學A係90~100, B就80~90, 每一科只有幾個同學有A, 攞B已經算成績好, 平均都係C, 而且亦唔會有名次, 拎張成績表出去同其他人比, 真係好唔好睇
作者: little_yolky    時間: 18-1-11 09:48

所以學校會主力參考教署個次第。次第一出, 講乜都無用, 你全A同人哋全A, 分別已排出嚟了。
作者: littlecar    時間: 18-1-11 09:52

little_yolky 發表於 18-1-11 09:48
所以學校會主力參考教署個次第。次第一出, 講乜都無用, 你全A同人哋全A, 分別已排出嚟了。 ...

係架,只係作為家長全A,填表填得開心D!
但係一到排名,真係好多小朋友叻過自己個仔,
仲要有好多音樂/體育同時都好勁!

作者: little_yolky    時間: 18-1-11 09:53

lestat 發表於 18-1-11 09:47
我又想問下....通常一般小學AB即係幾多分?  阿女間小學A係90~100, B就80~90, 每一科只有幾個同學有A, 攞B已 ...
其實係咪一般卷較人哋學校深? 唔駛擔心, 呢D小朋友一般都係叻, 教署呈分次第一出, 學校就知道。不過, 有D學校講明要有幾多個A的先俾面試的, 就蝕章D, 所以了解一下, 呢D學校就唔好報了。

BTW, 我哋好彩學校係85就A, 不過, 過90的都係一級無幾多個, 數學、聖經就會多D, 中文已過90揀直係可遇不可求, 因為有20分係作文分, 我哋中作出名俾分緊

作者: little_yolky    時間: 18-1-11 09:54

littlecar 發表於 18-1-11 09:52
係架,只係作為家長全A,填表填得開心D!
但係一到排名,真係好多小朋友叻過自己個仔,
仲要有好多音樂/體 ...
依家真係好多十項全能。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 09:57

如果成績表無實際分數,意思唔大。如果ABC都係合格,最極端既情況,全A可以係B1A,亦都可以只係B1C。所以一般情況,中學唔會睇成績表,會睇EBD排名多啲。

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 09:58

小黃豆B 發表於 18-1-11 09:43
我小朋友學校有A+,無表明幾多分,不過90頭都未必一定拿到。
如果全部都係A+,情況好唔同,機會大好多。

作者: littlecar    時間: 18-1-11 10:00

little_yolky 發表於 18-1-11 09:54
依家真係好多十項全能。

競爭真係越來越大,各父母都一早幫小朋友出盡百寶,
我就到最後先發覺個仔無獎係手,真係輸人9條街,
所以全部神校可以唔駛諗!!!

作者: lestat    時間: 18-1-11 10:03

little_yolky 發表於 18-1-11 09:53
其實係咪一般卷較人哋學校深? 唔駛擔心, 呢D小朋友一般都係叻, 教署呈分次第一出, 學校就知道。不過, 有D學 ...
卷深時間緊係主因, 但拎去申請直資  之前去IN一間Band 2直資, 老師拎住佢張成績表 (CCBA), 話佢啲成績唔得, 雖然阿女成績真係一般, 但聽到個老師咁講真係幾hurt.   
作者: little_yolky    時間: 18-1-11 10:03

littlecar 發表於 18-1-11 10:00
競爭真係越來越大,各父母都一早幫小朋友出盡百寶,
我就到最後先發覺個仔無獎係手,真係輸人9條街,
所以 ...
好彩我有朋友提點, 小二就踢佢出去比賽攞經驗。不過無問題的, 成績好至係王道。
作者: little_yolky    時間: 18-1-11 10:05

lestat 發表於 18-1-11 10:03
卷深時間緊係主因, 但拎去申請直資  之前去IN一間Band 2直資, 老師拎住佢張成績表 (CCBA), 話佢啲 ...
C又真係有D問題, 仲要係中英兩科。不過個老師真係無乜禮貌。
作者: littlecar    時間: 18-1-11 10:06

little_yolky 發表於 18-1-11 10:03
好彩我有朋友提點, 小二就踢佢出去比賽攞經驗。不過無問題的, 成績好至係王道。 ...

父母功不可沒

我太唔上心

作者: little_yolky    時間: 18-1-11 10:08

littlecar 發表於 18-1-11 10:06
父母功不可沒

我太唔上心
出外靠朋友啫。
作者: rookiemom    時間: 18-1-11 10:10

排名最重要,成績表主要睇操行,我仔呈分考頭3也非全A。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 10:13

little_yolky 發表於 18-1-11 10:05
C又真係有D問題, 仲要係中英兩科。不過個老師真係無乜禮貌。
如果個老師唔老實講,父母仲未必意識到小朋友成績其實唔太好。我見過有朋友,明明小朋友成績係B1C水平,父母仲FF緊話係B1A。如果唔老實同佢講,隨時派咗去B2C都唔定,到時後悔可能已經太遲。
作者: trenycebaby    時間: 18-1-11 10:19     標題: 回覆樓主:

我又想知B1A校學生成績攞C或D,我諗對比出面普通學校係咪會睇高一線??

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 10:21

trenycebaby 發表於 18-1-11 10:19
我又想知B1A校學生成績攞C或D,我諗對比出面普通學校係咪會睇高一線??
D係合格定唔合格?
作者: mcl203    時間: 18-1-11 10:32

trenycebaby 發表於 18-1-11 10:19

最重要都係睇番間中學對貴校認識幾多~~~

作者: os_ecu    時間: 18-1-11 10:50

lestat 發表於 18-1-11 09:47
我又想問下....通常一般小學AB即係幾多分?  阿女間小學A係90~100, B就80~90, 每一科只有幾個同學有A, 攞B已經算成績好, 平均都係C, 而且亦唔會有名次, 拎張成績表出去同其他人比, 真係好唔好睇
9字頭就 A, 8字頭就 B, C好似6/7字頭.   

呈分唔放下水仲要卷深真係有少少倒米, 攪到 主科 C 咗 觀感真係差好遠的.

作者: little_yolky    時間: 18-1-11 10:54

os_ecu 發表於 18-1-11 10:50

呈分唔放下水仲要卷深真係有少少倒米, 攪到 主科 C 咗 觀感真係 ...
但聽聞呈分卷一定深, 因為要分出高下, 如果個個分數差唔多, 好多100分, 好難分名次咁話。
作者: chanwendy    時間: 18-1-11 10:55

呈分唔放下水仲要卷深真係有少少倒米, 攪到 主科 C 咗 觀感真係 ...
但係呈分唔係一向都會深少少同唔放水架咩? 其實唔係呈分時, 考試都唔會放水啦.
作者: trenycebaby    時間: 18-1-11 10:57

王家爸爸 發表於 18-1-11 10:21
D係合格定唔合格?

合格

作者: mcl203    時間: 18-1-11 11:00

little_yolky 發表於 18-1-11 10:54
但聽聞呈分卷一定深, 因為要分出高下, 如果個個分數差唔多, 好多100分, 好難分名次咁話。 ...

個個或好多同學100分果D,可能,叫做好淺~~~

作者: little_yolky    時間: 18-1-11 11:05

mcl203 發表於 18-1-11 11:00
個個或好多同學100分果D,可能,叫做好淺~~~

有時我哋學校都賣大包。好似有次聖經考試, 連阿妹都100分, 我話:哇!咁叻既? 阿妹答:我哋班有8個100分。(我個心當堂:唓!)

我已經不斷咁催眠阿大, 同佢講考試一定會好深好深, 要小心, 要check卷, 要溫熟D。因為五年級兩次測驗都好淺, 老師一定有陰謀, 等同學輕敵, 所以考試一定會深, 尤其呈分, 叫佢唔好掉以輕心。不斷咁大魔咒...........mg:" />

作者: os_ecu    時間: 18-1-11 11:15

chanwendy 發表於 18-1-11 10:55
但係呈分唔係一向都會深少少同唔放水架咩? 其實唔係呈分時, 考試都唔會放水啦. ...
放唔放水睇返間學校啦, 有啲放有啲唔放仲做 killer.  我知呈分試嗰次名次會大執位既多數係放咗水先會咁.

不過呈分試先嚟 killer, 對學生有乜嘢好處呢 ?

分高下係好, 但攪到有啲人成績表又 C 又 D, 真係累人累物.

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 11:16

trenycebaby 發表於 18-1-11 10:57
合格
分幾多級,A~F/G?
作者: mcl203    時間: 18-1-11 11:20

little_yolky 發表於 18-1-11 11:05
有時我哋學校都賣大包。好似有次聖經考試, 連阿妹都100分, 我話:哇!咁叻既? 阿妹答:我哋班有8 ...

各間小學考試評核不一,所以成績表都係要回歸投考中學對某小學認識有幾深。引用我小朋友當年小學做例子,(但我都係知D唔知D),佢哋好幾科都係80%考試+15%測驗(又1或2次既平均分)+5%平時分,所以取高分係好難吓既,況且, 95-99分先係A,90分先係A-,再加上中英係成績表各有6小科成績,所以全A係不可能。所以,早陣有網友話佢親戚小朋友全A,我好懷疑佢親戚講左幾多俾佢知。

又舉例,若用佢地張成績表去叩迦密,要全A,係連叩門表都唔會俾既。所以,中學對小學認識好重要~~~

作者: little_yolky    時間: 18-1-11 11:20

王家爸爸 發表於 18-1-11 11:16
分幾多級,A~F/G?
我哋學校唔合格係寫D*。
作者: trenycebaby    時間: 18-1-11 11:22

王家爸爸 發表於 18-1-11 11:16
分幾多級,A~F/G?

5級,E吾合格

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 11:25

trenycebaby 發表於 18-1-11 11:22
5級,E吾合格
如果緊緊合格,對中學老師來講,印象一定唔太好。
作者: trenycebaby    時間: 18-1-11 11:27

trenycebaby 發表於 18-1-11 11:22
5級,E吾合格

但係B1A校d卷實深過其他校,佢d卷係而家既中一二既嘢

作者: mcl203    時間: 18-1-11 11:31

trenycebaby 發表於 18-1-11 11:27

咁強勁?中一二野,同邊D中學比較? ~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 11:36

trenycebaby 發表於 18-1-11 11:27
老實講,最好問清楚老師,小朋友既banding。
作者: mcl203    時間: 18-1-11 11:51

其實...係咪坊間經常誤會教先左1-2年既程度
若...用有S1-2程度 去考P6既Pre-S1...是否應位列前端先至合理?
若不...咁係代表 ??...用唔相應程度去考低一級既Pre-S1 ~~~
作者: 小黃豆B    時間: 18-1-11 12:01

mcl203 發表於 18-1-11 11:51
若...用有S1-2程度 去考P6既Pre-S1...是否應位列前端先至合理?
...
我知好多名校都會教定S1,可能係一種拔尖方法,尖子入到名中學成績好,會影響小學形象,間接增加將來學生取錄機會!但對普通或者差d個批其實無大幫助,可能會弄巧反拙!
作者: bettyay    時間: 18-1-11 12:02

...
考語文可能會,但數學則不一定
作者: mcl203    時間: 18-1-11 12:08

小黃豆B 發表於 18-1-11 12:01
我知好多名校都會教定S1,可能係一種拔尖方法,尖子入到名中學成績好,會影響小學形象,間接增加將來學生取 ...

有教 和 教定S1課程...是否不一樣 ??
普遍情况下...巳係S1程度 去考 低一年級既P6 Pre-S1...係著數左 定 蝕底左 ??
要去理解是否有教先1-2年...從部分強校分班試可以睇到DD...我估 ~~~

PS...指既係 普遍情况下...有某方面天才例外 ~~~

作者: trenycebaby    時間: 18-1-11 12:13

mcl203 發表於 18-1-11 11:31
咁強勁?中一二野,同邊D中學比較? ~~~

我吾知邊d中學,但校長話係中一二既嘢,中學部中三係學出面既中五

作者: mcl203    時間: 18-1-11 12:18

trenycebaby 發表於 18-1-11 12:13
我吾知邊d中學,但校長話係中一二既嘢,中學部中三係學出面既中五
咁若唔係原校升中...去出面D中學咪要等2年...其他同學先跟番上黎喎 ~~~

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-11 12:22

trenycebaby 發表於 18-1-11 12:13
當年揀小學去左一間區內top3小學聽野,佢地找一個剛考入神校舊生回來分享,佢話中一入去唔難,因為d野小學已經學過哂,而佢哋中一已經開始教中二既野。
作者: trenycebaby    時間: 18-1-11 12:24

小黃豆B 發表於 18-1-11 12:22
當年揀小學去左一間區內top3小學聽野,佢地找一個剛考入神校舊生回來分享,佢話中一入去唔難,因為d野小學 ...

top3即邊間?

作者: b3410    時間: 18-1-11 12:28

我哋學校呈分試反而考的非常簡單,一個班可能一半都可以拎A

90幾分好普通,要過95,越接近100先夠膽話高分。。。。
不過又冇咩100分,唔知老師點解做到
聽聞這樣的話,冇的直升的小朋友,都可以有張比較好睇的成績表出去叩門。

作者: mcl203    時間: 18-1-11 12:37

小黃豆B 發表於 18-1-11 12:22
當年揀小學去左一間區內top3小學聽野,佢地找一個剛考入神校舊生回來分享,佢話中一入去唔難,因為d野小學 ...

可否透露神中係指邊間? 其他畢業生都係咁分享? ~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 12:38

...
睇番SFA既同學,似乎係坊間既誤會機會大啲,英文程度係好,其他科目未必。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 12:40

b3410 發表於 18-1-11 12:28
我哋學校呈分試反而考的非常簡單,一個班可能一半都可以拎A

90幾分好普通,要過95,越接近100先夠 ...
大部分小學都係咁
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 12:41

mcl203 發表於 18-1-11 12:37
可否透露神中係指邊間? 其他畢業生都係咁分享? ~~~
SPCC?  
作者: mcl203    時間: 18-1-11 12:41

王家爸爸 發表於 18-1-11 12:38
睇番SFA既同學,似乎係坊間既誤會機會大啲,英文程度係好,其他科目未必。 ...

SFA既英語程度,可能,係英小既程度都係相應程度,我估~~~

作者: mcl203    時間: 18-1-11 12:42

王家爸爸 發表於 18-1-11 12:41
SPCC?

咁即係SPCCPS未達神級水平~~~

作者: lestat    時間: 18-1-11 12:42

可能諗住絶大部份都可以上番中學部, 張成績表唔使見人, CD都冇所謂卦
作者: 小黃豆B    時間: 18-1-11 12:43

trenycebaby 發表於 18-1-11 12:24
top3即邊間?
馮晴,當年小一簡介會係迫爆禮堂,家長要企係樓梯聽,不過過左咁多年,依家仲係唔係top3就唔知了。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 12:45

mcl203 發表於 18-1-11 12:42
咁即係SPCCPS未達神級水平~~~
我係講緊「Top3即邊間?」
作者: mcl203    時間: 18-1-11 12:47

王家爸爸 發表於 18-1-11 12:45

我想知邊間Top3小學咁易ko d 神中呀~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 12:50

mcl203 發表於 18-1-11 12:47
睇錯
作者: mcl203    時間: 18-1-11 12:51

王家爸爸 發表於 18-1-11 12:45

SPCCPS 直升S1都要上堂,有神小P6已教完S1野,一比之下就-~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 12:56

mcl203 發表於 18-1-11 12:51
SPCCPS 直升S1都要上堂,有神小P6已教完S1野,一比之下就-~~~
一比之下就... 知道拔苗唔不過係好事,定係可能係好事?
作者: 小黃豆B    時間: 18-1-11 12:57

mcl203 發表於 18-1-11 12:47
個舊生有無吹水我唔知,我當時都係覺有d誇所以依家仲記得,我無記錯的話佢係去左女拔。
作者: Leelom    時間: 18-1-11 12:58

mcl203 發表於 18-1-11 12:51
當然係普通資質, 如果唔係中學唔會收咁多精英外援啦 !
作者: mcl203    時間: 18-1-11 13:02

小黃豆B 發表於 18-1-11 12:57
個舊生有無吹水我唔知,我當時都係覺有d誇所以依家仲記得,我無記錯的話佢係去左女拔。 ...

咁佢一定係作大,朋友分享佢地有D題目係教DSE題,馮晴不可能教到DSE水平吧,DGS都分組,水平已不同,若馮晴強到如此,SPCC/DGS會見到好多佢地學生~~~

作者: Leelom    時間: 18-1-11 13:05

馮晴小六學生入讀的中學包括以下學校:
張祝珊英文中學
伊利沙伯中學
聖馬可中學
聖傑靈女子中學
香港中國婦女會中學
藍田聖保祿中學
聖言中學
順利天主教中學
德望中學
旅港開平商會中學
匯基書院
迦密主恩中學
將軍澳官立中學
景領書院
保良局羅氏基金中學
基督教宣道會宣基中學
梁式芝書院
---完---

作者: 小黃豆B    時間: 18-1-11 13:06

mcl203 發表於 18-1-11 13:02
咁佢一定係作大,朋友分享佢地有D題目係教DSE題,馮晴不可能教到DSE水平吧,DGS都分組,水平已不同,若馮 ...
佢可能想幫母校拉客所以吹到小學好勁,我無左硏究過佢有幾多水份,因為我已經俾佢嚇到即刻唔敢揀🤣
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 13:07

咁佢一定係作大,朋友分享佢地有D題目係教DSE題,馮晴不可能教到DSE水平吧,DGS都分組,水平已不同,若馮 ...
睇下校外評估報告:
http://www2.plkfcmps.edu.hk/CustomPage/83/2011.pdf

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 13:09

馮晴既報告最後一頁:學生在中英數三科表現「尚算不俗」。

作者: mcl203    時間: 18-1-11 13:11

王家爸爸 發表於 18-1-11 13:09
馮晴既報告最後一頁:學生在中英數三科表現「尚算不俗」。

D校長/舊生分享,好多時要諗多幾次先明白~~~

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 13:11

小黃豆B 發表於 18-1-11 13:06
佢可能想幫母校拉客所以吹到小學好勁,我無左硏究過佢有幾多水份,因為我已經俾佢嚇到即刻唔敢揀🤣 ...
如果睇番報告,只可以話學校係香港平均水平,即係B2。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 13:13

mcl203 發表於 18-1-11 13:11

D校長/舊生分享,好多時要諗多幾次先明白~~~
無升SPCC、DGS、LSC、QC、MCS、SJC、DBS,基本上唔會係B1小學。
作者: mcl203    時間: 18-1-11 13:16

王家爸爸 發表於 18-1-11 13:11
如果睇番報告,只可以話學校係香港平均水平,即係B2。

我小朋友舊校從來無SPCC/DGS/BPS/SPCS舊生回校分享,Band幾?~~~

作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 13:23

睇番SFA既同學,似乎係坊間既誤會機會大啲,英文程度係好,其他科目未必。 ...

點解咁講呢?

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 13:45

mcl203 發表於 18-1-11 13:16
我小朋友舊校從來無SPCC/DGS/BPS/SPCS舊生回校分享,Band幾?~~~
有SPSS
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-11 13:46

sukitelfold 發表於 18-1-11 13:23
點解咁講呢?
數學唔係坊間講得咁勁,中文都係一般,英文真係比較好。
作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 13:49

王家爸爸 發表於 18-1-11 13:46
數學唔係坊間講得咁勁,中文都係一般,英文真係比較好。

意思從何得知?

作者: b3410    時間: 18-1-11 14:23

sukitelfold 發表於 18-1-11 13:49
意思從何得知?
同事小朋友讀SFA,話英文追的好辛苦。具體唔記得,只知道我女高佢一年級,不過佢學的快過我哋
好大篇幅的默書。

作者: mcl203    時間: 18-1-11 14:23

王家爸爸 發表於 18-1-11 13:45
有SPSS

都無喎~~~

剩係知有何東,不過,都係話何東英文淺,無話佢地自己已有中一二水平~~~

作者: os_ecu    時間: 18-1-11 14:31

lestat 發表於 18-1-11 12:42
可能諗住絶大部份都可以上番中學部, 張成績表唔使見人, CD都冇所謂卦  ...
如果係用呢招去絕你外闖 , 學校都幾無賴

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-11 14:34

王家爸爸 發表於 18-1-11 10:13
如果個老師唔老實講,父母仲未必意識到小朋友成績其實唔太好。我見過有朋友,明明小朋友成績係B1C水平,父母仲FF緊話係B1A ...
FF緊......王家爸爸越來越潮
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-11 14:40

..
.
.
中英數常全A在於我哋小學就無乜代表性,因為考級頭50都係主科全A,但當然唔計細科

作者: IloveJJ    時間: 18-1-11 14:44

作者: HM168    時間: 18-1-11 14:47

SFA 英文快一年(其實唔止睇返內容可能似s2程度), 數,中文快半年, 還有sci 這科(等同s1,2 sci)

但上年朋友告知當阿哥sjc s1 中文exam 同p5 1st term exam 考同一篇古文就已

作者: IloveJJ    時間: 18-1-11 14:48

作者: littlecar    時間: 18-1-11 14:51

IloveJJ 發表於 18-1-11 14:44
如果有出去學野,照計點都有啲獎架喎!好似我仔學武術,教練都迫佢比賽。
...

咁就係我一路都覺得唔好迫太緊,
有去參加輸贏唔緊要,
咁我個仔又唔係咩尖子,
輕鬆之下只有優異獎,
朗誦/音樂咁多年都係優異/良好,
無咩睇頭

作者: IloveJJ    時間: 18-1-11 14:55

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-11 14:55

HM168 發表於 18-1-11 14:47
SFA 英文,數快一年, 中文半年, 還有sci 這科(等同s1,2 sci)

但上年朋友告知當阿哥sjc s1 中文exam 同p5 1 ...
嘩....數快一年咁多中文又快半年?
我哋數學只教快半年,中文照常教,怪不得SFA同學咁有優勢

作者: HM168    時間: 18-1-11 14:59

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-11 14:55
我哋數學只教快半年,中文照常教,怪不得SFA同學 ...

sorry 打錯改反先數半年,但今年亦改革中,比之前深,p6 已學s1

作者: little_yolky    時間: 18-1-11 15:01

IloveJJ 發表於 18-1-11 14:48
你哋仲未考試咩?
下個禮拜至考呀。
作者: littlecar    時間: 18-1-11 15:02

IloveJJ 發表於 18-1-11 14:55
哦,即係都有獎,只係無睇頭啫!我仔都係呀!我覺得無所謂呀!谷好個成績囉!要有睇頭既體藝獎,唔係家長想 ...

唔係冠亞軍好似無咩用,
呀仔沙田級20內,
但佢學校係一線但正常程度(無教深),
所以唔係全IN嘅我都唔夠膽試

作者: IloveJJ    時間: 18-1-11 15:09

作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 15:12

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-11 14:55
我哋數學只教快半年,中文照常教,怪不得SFA同學 ...

你千金小學數學,考過三年,20分鐘KO ,有超過30分鐘Check 卷,可以做多次。。。

主要考小心。

作者: littlecar    時間: 18-1-11 15:16

IloveJJ 發表於 18-1-11 15:09
我無諗住有用架,我諗住代表佢唔係剩係死讀書喳!

其實學校睇完排名,
就睇獎要有特異先可以跟另一條隊,
所以成績為重係要TOP5先叫有把握,
除非小學係好勁咁TOP10都仲得,
唔係死讀書現今已經唔係太吸引,
因為叻嘅小朋友太多!!

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-11 15:16

sukitelfold 發表於 18-1-11 15:12
你千金小學數學,考過三年,20分鐘KO ,有超過30分鐘Check 卷,可以做多次。。。

主要考小心。
你個叻女就係囉,我個女.....搬字過紙都錯,我真係死比佢睇
作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 15:20

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-11 15:16
你個叻女就係囉,我個女.....搬字過紙都錯,我真係死比佢睇

不是⋯⋯對比過還淺/少過普通津校,只是有4-5分挑戰題要花時間諗,其他量少又出得直接,但唔知有無改變了。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-11 15:25

sukitelfold 發表於 18-1-11 15:20
不是⋯⋯對比過還淺/少過普通津校,只是有4-5分挑戰題要花時間諗,其他量少又出得直接,但唔知有無改變了 ...
仍然是6分思考題,其他題目也算正常,都係係果句.....考小心,學校出卷好tricky,條題目一路用"克"表示,但答案的單位就show個"千克"出來,一唔小心...就失分了
作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 15:27

SFA 英文快一年(其實唔止睇返內容可能似s2程度), 數,中文快半年, 還有sci 這科(等同s1,2 sci)

但上年朋友 ...

我也有個好朋友仔在SFA讀,所以好好奇,點解王兄有這坊間高估SFA的中數程度的睇法。

測考測考測考⋯浪接浪,操到熟去考pre S1,整體那會成績高估。

5年班其中一科不合格,無情講要留班。。。

作者: hohol    時間: 18-1-11 16:12

但上年朋友 ...

同一篇古文, 問的問題可以淺, 可以深.  唔應該以單一文章來評估.

作者: mcl203    時間: 18-1-11 16:19

sukitelfold 發表於 18-1-11 15:27

Pre-S1只考一般小學程度,個人諗法,教深教快似乎無太直接既著數~~~

論效用,直資分班試,可能,更有參考價值~~~

但,我呢次都係估既~~《

作者: little_yolky    時間: 18-1-11 16:25

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-11 15:25
仍然是6分思考題,其他題目也算正常,都係係果句.....考小心,學校出卷好tricky,條題目一路用"克"表示,但 ...
吓? 原來呢D就係tricky題? 噚晚阿細做練習, 有題係咁(題目一直係mm, 答案無端端用cm), 佢堅做錯啦, 仲俾我鬧到佢失魂添。我以為係正常既題目嚟。
作者: sukitelfold    時間: 18-1-11 16:33

mcl203 發表於 18-1-11 16:19
Pre-S1只考一般小學程度,個人諗法,教深教法似乎無太直接既著數~~~

論效用,直資分班試,可能,更有 ...

我也是估⋯如中文及英文的閲讀理解,大家文章也未見過,當程度深的小學,字也識多一、兩粒,不是有優勢嗎?

另外:SFA測考測考測考,一年好似6次,根本冇機會吡你舒服過,正所謂熟能生巧。

no pain no gain...

是否人人合適或會讀,便是另外一個問題,只從競爭力方面去估計及分析。。。

作者: greentea000    時間: 18-1-11 16:36     標題: 回覆樓主:

4A代表成績平均地優秀,dse都唔係只考1科啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5