教育王國

標題: 小一學樂器 [打印本頁]

作者: ckfamily    時間: 18-1-10 12:55     標題: 小一學樂器

想幫小朋友搵樣樂器學,小提琴和鋼琴,邊樣好d , 佢兩樣都話鍾意

作者: little_yolky    時間: 18-1-10 13:49

ckfamily 發表於 18-1-10 12:55
想幫小朋友搵樣樂器學,小提琴和鋼琴,邊樣好d , 佢兩樣都話鍾意
如果你無為升中鋪排就鋼琴好, 起碼初學都彈到歌仔, 無劏雞咁聲好惡頂。不過, 有D強迫學樂器既小學唔計鋼琴, 鋼琴對升中亦完全無幫助。我唔知道小提琴係睇乜譜, 但鋼琴學睇譜, 對音樂堂既樂理有幫助。
利申:我自己阿女係學鋼琴的。

作者: retriever    時間: 18-1-10 18:06

ckfamily 發表於 18-1-10 12:55

學校無要求既話,最理想係鋼琴。

作者: Jane1983    時間: 18-1-10 18:38     標題: 回覆樓主:

如果學校要一體藝,而鋼琴唔計的話,就揀小提琴。

比佢兩樣學吓試吓,樂器都睇吓夾唔夾。我女有d男仔同學係好鍾意violin,由K2/3學起,一路都有練有考,自己好享受。我女對鋼琴有熱情,但小提琴就認真麻麻。

作者: RunningPig    時間: 18-1-10 21:50     標題: 回覆樓主:

佢有冇接觸過鋼琴同小提琴,包括睇獨奏 (YouTube 或現場) 及試玩? 冇的話建議比佢接觸才選擇,唔同的小朋友喜好不一樣。

利申: 我小朋友四歲起學小提琴,非常喜歡。

作者: ckfamily    時間: 18-1-11 09:46

RunningPig 發表於 18-1-10 21:50
佢有冇接觸過鋼琴同小提琴,包括睇獨奏 (YouTube 或現場) 及試玩? 冇的話建議比佢接觸才選擇,唔同的小朋友 ...

學小提琴會唔會側住條頸,會好倦,同埋會唔會㩒到手指好痛?

作者: RunningPig    時間: 18-1-11 10:04

ckfamily 發表於 18-1-11 09:46
學小提琴會唔會側住條頸,會好倦,同埋會唔會㩒到手指好痛?

小提琴好講求姿勢,學啱姿勢唔會側頸或手指痛。

作者: leafun    時間: 18-1-11 10:06

回覆 ckfamily 的帖子

大女小一開始學小提琴,頭半年不論小朋友定家長,都要頂到音唔準勁湯雞聲音,過咗半年攞準咗手指位,音準會好好多。我個女無頸痛,亦唔係大家諗個頭會側埋一邊,因為開始唔會練好耐。至於手指痛,係要上到六七級,啲歌要plug弦先會痛同起枕。睇譜只係睇高音譜號,到考五級樂理時係會無學鋼琴咁全面。

而我細女,開頭係學鋼琴先,但因為學校話樂器唔計鋼琴,而佢又比較鍾意鋼琴多啲,所以佢而家係鋼琴長笛一齊學。好處係鋼琴可以幫到訓練節奏感﹑睇譜同手指靈活,對佢學長笛係好有幫助,唔好處係兩邊都要花時間練。

作者: jantan28    時間: 18-1-11 13:50

上到小學大家要每天用多少時間練習?

作者: ckfamily    時間: 18-1-11 13:57

leafun 發表於 18-1-11 10:06

大女小一開始學小提琴,頭半年不論小朋友定家長,都要頂到音唔準勁湯雞聲音,過咗半 ...

我唔想學琴,係因為學琴每日都要花時間練,而家仲要買個琴响屋企,如果唔鍾意就麻煩

作者: RunningPig    時間: 18-1-11 21:18

ckfamily 發表於 18-1-11 13:57
我唔想學琴,係因為學琴每日都要花時間練,而家仲要買個琴响屋企,如果唔鍾意就麻煩
...

小提琴另一個好處是有機會入樂團。樂團要學合作同聽指揮,是很好的訓練。

作者: leafun    時間: 18-1-12 09:48

回覆 RunningPig 的帖子

其實鋼琴都會同好多人有合作機會,我細個係學鋼琴,上到高小,老師會搵我幫唱solo的同學做伴奏﹑幫合唱團做伴奏同埋早會做司琴。

而今時今日,我既琴技就用咗響幫我個女考試時做伴奏。

作者: hedy32    時間: 18-1-12 12:59

leafun 發表於 18-1-12 09:48
回覆 RunningPig 的帖子

其實鋼琴都會同好多人有合作機會,我細個係學鋼琴,上到高小,老師會搵我幫唱solo ...

請問考小提琴係唔係要搵「鋼琴師」伴奏先可以考試?
Thanks

作者: stinkyrabbit111    時間: 18-1-12 13:44

下巴夾琴開始時唔慣,ung住,也會痛,有d老師會suggest 包毛巾或海綿,習慣了會好d⋯⋯手機頭因為按弦關係也會痛,不過練多d生了"怎"之後會好了,我自己就貪得意玩呀囡個琴,第二日水pok也起了⋯⋯

作者: stinkyrabbit111    時間: 18-1-12 13:46

學所有樂器也需要每天綀習的
作者: stinkyrabbit111    時間: 18-1-12 13:49

回覆 hedy32 的帖子

如曲目需要伴奏,是要請"伴奏"的⋯⋯
作者: leafun    時間: 18-1-12 14:05

回覆 hedy32 的帖子

我大女之前考二級同四級,三首歌全都要有鋼琴伴奏。

作者: RunningPig    時間: 18-1-12 19:56

stinkyrabbit111 發表於 18-1-12 13:44

下巴夾琴開始時唔慣,ung住,也會痛,有d老師會suggest 包毛巾或海綿,習慣了會好d ...

好多人覺得夾琴唔舒服,通常因為姿勢唔正確或肩托不合適。譬如應用左面珠而唔係下巴夾,如果條頸長要較高的肩托。

作者: assado    時間: 18-1-13 05:38     標題: 回覆樓主:

如果小朋友對音樂興趣不太, 如學校成績好, 是否都一樣入到B1A津中?

作者: retriever    時間: 18-1-14 11:21

assado 發表於 18-1-13 05:38
如果小朋友對音樂興趣不太, 如學校成績好, 是否都一樣入到B1A津中?

主要都係睇成績架啦。

作者: MrBeast    時間: 18-1-14 12:11

小提琴,less $ n space
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-1-14 12:13

assado 發表於 18-1-13 05:38
升中以成績行先,成績唔好基本上其他嘢作用都不大。不過就算不玩音樂,都可以玩下其他,例如運動,現今中學收生都希望學生能均衡發展,不希望學生只是書蟲。

作者: httl2010111    時間: 18-1-15 15:25

作者: mcl203    時間: 18-1-15 19:57

MrBeast 發表於 18-1-14 12:11
小提琴,less $ n space

乜唔係小提琴貴過鋼琴咩?~~~

作者: HaYi    時間: 18-1-15 20:18

mcl203 發表於 18-1-15 19:57
Piano 入門的起碼2-3萬 (非數碼), Violin 入門的才幾千.
作者: MrBeast    時間: 18-1-15 20:50

HaYi 發表於 18-1-15 20:18
Piano 入門的起碼2-3萬 (非數碼), Violin 入門的才幾千.
我淘過一個,幾舊咋,就算跟老師買都是千鬆d,一兩年就要換大一碼,無謂花太多
作者: MrBeast    時間: 18-1-15 21:03

仲有我覺得搬運琴都是煩,買好d應該要5-6萬,花左咁多$,若果小朋友唔肯練就必定冇好結果
作者: mcl203    時間: 18-1-15 21:04

MrBeast 發表於 18-1-15 21:03
仲有我覺得搬運琴都是煩,買好d應該要5-6萬,花左咁多$,若果小朋友唔肯練就必定冇好結果 ...

哦,你指器材$ ~~~

作者: mcl203    時間: 18-1-15 21:05

MrBeast 發表於 18-1-15 21:03
仲有我覺得搬運琴都是煩,買好d應該要5-6萬,花左咁多$,若果小朋友唔肯練就必定冇好結果 ...

所以我當年買鋼,首要問邊個款琴最昜賣~~~

作者: MrBeast    時間: 18-1-15 21:08

mcl203 發表於 18-1-15 21:04
哦,你指器材$ ~~~
yes.
作者: kkhon    時間: 18-1-16 17:00

長远学小提琴花费一定比鋼琴多,手一路長一路換不同size到高级用的琴分分钟贵过鋼琴,加上毎次考级/比赛要请伴奏夾琴。其实鋼琴係开頭買部2-3萬,到高级可能換部8-10萬都夠用,但完全吾需要请伴奏呢度悭吾少。
作者: mcl203    時間: 18-1-16 17:03

kkhon 發表於 18-1-16 17:00
長远学小提琴花费一定比鋼琴多,手一路長一路換不同size到高级用的琴分分钟贵过鋼琴,加上毎次考级/比赛要 ...
鋼琴使唔使計埋樓價 ? ~~~

作者: kkhon    時間: 18-1-16 17:16

mcl203 發表於 18-1-16 17:03
鋼琴使唔使計埋樓價 ? ~~~
咁鋼琴佔用的呎價又真係好貴
作者: MrBeast    時間: 18-1-16 17:41

kkhon 發表於 18-1-16 17:00
長远学小提琴花费一定比鋼琴多,手一路長一路換不同size到高级用的琴分分钟贵过鋼琴,加上毎次考级/比赛要 ...
真是要看崖幾耐,玩兩三年唔玩就小提琴易處理d,琴搵隻中價二手的應該都唔洗饋好多
作者: kkhon    時間: 18-1-16 17:59

MrBeast 發表於 18-1-16 17:41
真是要看崖幾耐,玩兩三年唔玩就小提琴易處理d,琴搵隻中價二手的應該都唔洗饋好多 ...
當初就係諗住violin 慳位慳錢,三分中熱度都易處理。一直玩落去原來係無底深潭⋯仲要玩音樂都係走吾甩鋼琴
作者: MrBeast    時間: 18-1-16 19:18

kkhon 發表於 18-1-16 17:59
當初就係諗住violin 慳位慳錢,三分中熱度都易處理。一直玩落去原來係無底深潭⋯仲要玩音樂都係走吾甩鋼琴: ...
我個就是三分中熱度,三崔四請先肯練個十分鐘,我都放棄左,好在唔係好傷,e加轉去球類活動instead,一塊拍幾百一千,有限$
作者: HaYi    時間: 18-1-17 10:17

MrBeast 發表於 18-1-15 20:50
我淘過一個,幾舊咋,就算跟老師買都是千鬆d,一兩年就要換大一碼,無謂花太多 ...
哩樣真, 我大仔hea 學都換過幾個琴, 我上次細的打算都學as second, 都想試下淘, 不過佢入唔到就未開始, 未淘, 你個得唔得?  
作者: leafun    時間: 18-1-17 11:13

我大女學小提琴都換咗三個琴,全部都係佢阿sir幫佢問佢啲舊學生買二/三/四手,幾百蚊搞掂。不過嚟緊再換full size時,會同佢買新琴。

題外話,小提琴已經唔係好貴。我細女學長笛,入門買新笛要四千幾,玩咗三年,要轉open hole,盛惠九千幾蚊。老師話新笛應該可以玩到六七級,之後繼續學要轉全銀笛,過萬。
作者: HaYi    時間: 18-1-17 11:32

係呵, 聽朋友說, P1學校指定學吹的一款,入門價過萬, 小朋友完全未識, 都唔知學唔學到/ 想唔想學就要先打八十, 好厲害..
作者: MrBeast    時間: 18-1-17 12:51

HaYi 發表於 18-1-17 10:17
哩樣真, 我大仔hea 學都換過幾個琴, 我上次細的打算都學as second, 都想試下淘, 不過佢入唔到就未開始, 未 ...
唔掂,成日都要tune,其實我是淘個比自己和小朋友一起學,小朋友個都是跟阿sir 買,教都教得開心d
作者: MrBeast    時間: 18-1-17 13:12

話時話有幾次行隧道天橋見到街頭賣藝,真是好想問下一百蚊堂教唔教
作者: HaYi    時間: 18-1-17 13:48

MrBeast 發表於 18-1-17 12:51
唔掂,成日都要tune,其實我是淘個比自己和小朋友一起學,小朋友個都是跟阿sir 買,教都教得開心d  ...

原來有呢類問題,我吾識,未想過tim

作者: 四隻貓    時間: 18-1-17 14:49

kkhon 發表於 18-1-16 17:59
當初就係諗住violin 慳位慳錢,三分中熱度都易處理。一直玩落去原來係無底深潭⋯仲要玩音樂都係走吾甩鋼琴: ...

非常同意violin 係無底深潭

鋼琴貴極有個譜, 而且買一隻可以用一世. 一年tune幾次琴就ok.

violin 完全係無底深潭. 一開始隻1/10 violin $6xx好似好平, 但隔一陣就要換size,  一琴還有一琴貴,  仲有弓呢? 老師有要求, 小朋友自己又有要求, 連我聽聽下都返唔到轉頭... violin 係可以貴到你唔信. 隔幾個月就要換弦換弓毛, 天氣濕又或者去旅行拉少幾日部琴就變晒聲, 又要搵師傅執下佢.

出去比賽, 鋼琴用人地賽會既, 人人都係同一鋼琴, 又唔洗請伴奏, 帶自己個人去就得.
violin比賽, 請伴奏要洗一筆, 各人用自己部琴. 比技術之餘, 其實都係比緊部琴同弓既質素, 琴同弓唔好, 技術幾好都救唔到 .

樂器來講, 緊係學鋼琴最低成本.

作者: AndrewHo_FB    時間: 18-1-17 14:54

Sexyphone.
作者: 四隻貓    時間: 18-1-17 15:07

我覺得係學校學Handchime最好, 唔駛買樂器, 返屋企唔駛點練.

如果一心參加樂團, 就Percussion最好, 學校多數既團都要 Percussion人.
我女話Percussion好玩又唔算好難, 相比下violin 就真係好難.
作者: judy    時間: 18-1-17 15:59

violin 完全係無底深潭. 一開始隻1/10 violin $6xx好似好平, 但隔一陣就要換size,  一琴還有一琴貴,  仲有弓呢? 老師有要求, 小朋友自己又有要求, 連我聽聽下都返唔到轉頭... violin 係可以貴到你唔信. 隔幾個月就要換弦換弓毛, 天氣濕又或者去旅行拉少幾日部琴就變晒聲, 又要搵師傅執下佢.

出去比賽, 鋼琴用人地賽會既, 人人都係同一鋼琴, 又唔洗請伴奏, 帶自己個人去就得.
violin比賽, 請伴奏要洗一筆, 各人用自己部琴. 比技術之餘, 其實都係比緊部琴同弓既質素, 琴同弓唔好, 技術幾好都救唔到 .

樂器來講, 緊係學鋼琴最低成本.

小提琴仲有樣衰:你根本唔知個琴值唔值十萬八萬。

小提琴又貴又難,不過,真係好好聽。
作者: judy    時間: 18-1-17 16:02

話時話有幾次行隧道天橋見到街頭賣藝,真是好想問下一百蚊堂教唔教

我估個琴師聽到會好唔開心。
作者: kkhon    時間: 18-1-17 17:22

四隻貓 發表於 18-1-17 14:49
非常同意violin 係無底深潭

鋼琴貴極有個譜, 而且買一隻可以用一世. 一年tune幾次琴就ok.
係,去到比赛就知d琴係点,弓一早已換埋,不过用慣左真系返吾到轉頭,琴盒支一千蚊后備弓只係換弓毛迫不得已先用。
作者: Ocean419    時間: 18-1-17 17:41

kkhon 發表於 18-1-17 17:22
係,去到比赛就知d琴係点,弓一早已換埋,不过用慣左真系返吾到轉頭,琴盒支一千蚊后備弓只係換弓毛迫不得 ...

好奇想知如果後備弓要1千$,咁枝正選弓要幾錢先夠去比賽表演用?

作者: kkhon    時間: 18-1-17 18:08

Ocean419 發表於 18-1-17 17:41
好奇想知如果後備弓要1千$,咁枝正選弓要幾錢先夠去比賽表演用?
我吾係拉果個都吾知弓點為之好,正弓一萬老師都話吾夠彈性太軟。要追求係無止境,最慘琴弓冇話值吾值,學生級數夠用就算。
作者: Ocean419    時間: 18-1-17 18:31

kkhon 發表於 18-1-17 18:08
我吾係拉果個都吾知弓點為之好,正弓一萬老師都話吾夠彈性太軟。要追求係無止境,最慘琴弓冇話值吾值,學生 ...

你小朋友已經用緊4/4 size?好難想像只是技弓已經要成萬$!

作者: mamagu    時間: 18-1-17 18:33

路過想請教前輩, 小兒現小一已學了鋼琴三年, 考了二級. 他有 perfect pitch, 不同樂器用耳聽, 高低音域都可以準確講出是什麼音.  由於有鋼琴底子, 有老師建議小兒多學一種樂器加以培養, 例如小/中/大提琴, 或 percussion.  因為小朋友有音準, 學這些樂器會更易上手. 他平時好肯練琴, 自己放學坐定定每日練一個鐘.  不過, 學多樣要時間練, 但只學琴又怕浪費左小朋友的天賦, 大家有何意見?

作者: 山海兒女    時間: 18-1-17 18:54

回覆 mamagu 的帖子

如果你仔係perfect Pitch,你應該問問佢自己喜歡聽什麼樂器聲才對。好多人也說學小提琴好,因會拉得音凖好好。
但我認識一小朋友,就話自己隻耳仔接受唔到弦樂聲音,屋企個鋼琴走音一日都忍唔到,最後揀咗長笛。

作者: kkhon    時間: 18-1-17 19:00

Ocean419 發表於 18-1-17 18:31
你小朋友已經用緊4/4 size?好難想像只是技弓已經要成萬$!
Yes4/4,已经係我極限,再要換将来自己買。
作者: kkhon    時間: 18-1-17 19:02

山海兒女 發表於 18-1-17 18:54

如果你仔係perfect Pitch,你應該問問佢自己喜歡聽什麼樂器聲才對。好多人也說學小提 ...
長笛咁高音反而接受到
作者: stinkyrabbit111    時間: 18-1-17 19:07

回覆 山海兒女 的帖子

有perfect pitch拉琴係聽音準叻d,不過唔一定代表佢會對自己d音準有要求呢
作者: 山海兒女    時間: 18-1-17 19:14

回覆 kkhon 的帖子

可能佢就係鍾意夠高音佢媽咪本來想佢揀double bass,諗住升中有優勢,佢唔肯。
不過,吹長笛佢D音準又真係好好。

作者: 山海兒女    時間: 18-1-17 19:16

回覆 stinkyrabbit111 的帖子

咁我就唔清楚啦,我屋企兩件都唔係。
作者: kkhon    時間: 18-1-17 19:18

山海兒女 發表於 18-1-17 19:14
回覆 kkhon 的帖子

可能佢就係鍾意夠高音佢媽咪本來想佢揀double bass,諗住升中有優勢,佢唔肯。 ...
如果男仔玩double bass型呀!
作者: stinkyrabbit111    時間: 18-1-17 19:20

回覆 四隻貓 的帖子

Agree..仲要如果加埋有個好似我囡咁曝力(應該前世做地盤)有時拉斷弦,弓毛斷又斷,琴又試過批甩小塊木,指板又按凹⋯⋯我的肉痛程度
作者: mamagu    時間: 18-1-17 19:21

山海兒女 發表於 18-1-17 18:54

如果你仔係perfect Pitch,你應該問問佢自己喜歡聽什麼樂器聲才對。好多人也說學小提 ...

非常謝謝意見!我再問下阿仔先,不過佢性格係無乜所謂的人,又唔會聽到d音唔準就覺得 un 耳唔舒服,淨係會話呢個聽唔到呢個係咩音。去音樂會d哥哥姐姐tune 緊樂器預備,佢會講較緊邊個音。爸爸笑佢如果琴技一般,都可以做調音師。

作者: kkhon    時間: 18-1-17 19:30

stinkyrabbit111 發表於 18-1-17 19:20
回覆 四隻貓 的帖子

Agree..仲要如果加埋有個好似我囡咁曝力(應該前世做地盤)有時拉斷弦,弓毛斷又斷, ...
斷親仲要係條白金缐果下先肉赤
作者: MrBeast    時間: 18-1-17 20:13

stinkyrabbit111 發表於 18-1-17 19:20
回覆 四隻貓 的帖子

Agree..仲要如果加埋有個好似我囡咁曝力(應該前世做地盤)有時拉斷弦,弓毛斷又斷, ...
比著我一定產到佢上天花板,繼而6國大封相
作者: MrBeast    時間: 18-1-17 20:15

kkhon 發表於 18-1-17 19:30
斷親仲要係條白金缐果下先肉赤
wah,好彩我轉軚轉得快
作者: kkhon    時間: 18-1-17 21:44

MrBeast 發表於 18-1-17 20:15
wah,好彩我轉軚轉得快
玩任何樂器都花费大,玩运动发育緊过度操练又傷及筋骨造成傷患,依家做家长同细路真係吾容易!
作者: MrBeast    時間: 18-1-18 06:44

kkhon 發表於 18-1-17 21:44
玩任何樂器都花费大,玩运动发育緊过度操练又傷及筋骨造成傷患,依家做家长同细路真係吾容易! ...
運動要勤拉筋,只需時間不用$,拉弓就唔同了 ,當然意外就冇得講
作者: 四隻貓    時間: 18-1-18 09:52

judy 發表於 18-1-17 15:59

小提琴又貴又難,不過,真係好好聽。 ...
係呀, 真係好好聽, 係好觸動心靈, 果一刻覺得之前付出既都值得.
我女學左六年先開始偶爾有好野聽...

我仔仍然係拉得好難聽.

作者: judy    時間: 18-1-18 10:38

我家自小慳儉,好少花錢買無謂也,搞到子女大咗都好慳。前年到琴行買弓,職員俾三支弓阿仔選,阿仔選完,我同佢講六千幾,阿仔肉痛到不得了。個琴老師好好人,俾佢支弓阿仔拉,問佢支弓好唔好,阿仔話佢新買嘅好,琴老師跟住話佢支弓二萬,阿仔聽完先冇咁肉痛。

我最唔鐘意小提琴一樣嘢就係弓琴價好似冇標準咁,幾貴都有。阿仔拉得越好,你就越難買琴弓。
作者: HaYi    時間: 18-1-18 12:38

唉, 我個仲學5級中仲拉唔到好聽的... 我都打算上中學停啦.  我個好似有興趣/能力係電腦, 省點錢倒錢去呢度算了.    所以真可以好似你地拉得有水準, 貴到幾萬元的我估會俾. 等於補習錢都唔少, 有效大把人願意, 甚至俾幾頭.  
作者: kkhon    時間: 18-1-18 13:56

judy 發表於 18-1-17 15:59

小提琴又貴又難,不過,真係好好聽。 ...
賣琴的喺外国買/拍賣返黎再執下把琴,然后十萬八萬或更高價賣出,我地真係吾识睇值吾值,其实食水都幾深。
作者: MrBeast    時間: 18-1-18 17:04

judy 發表於 18-1-17 16:02
我估個琴師聽到會好唔開心。
但可能佢企成日都是幾百,仲有有時係d唔係咁熱門的樂器,eg 二胡,笛/簫,所以我唔擔心呢樣,反而怕比食環處告佢
作者: MrBeast    時間: 18-1-18 17:08

judy 發表於 18-1-18 10:38
我家自小慳儉,好少花錢買無謂也,搞到子女大咗都好慳。前年到琴行買弓,職員俾三支弓阿仔選,阿仔選完, ...
用家feel 到個difference,覺得值就值,好似玩hifi,一條電線可以幾皮,聽到明顯靚聲左就值
作者: stinkyrabbit111    時間: 18-1-18 19:08

回覆 MrBeast 的帖子

唉,我無大摌,囡拉琴好肉緊(加暴力),佢果次拉得肉緊之際一個上弓支弓批咗琴怱木,一次又係肉緊支弓一次斷幾條毛⋯⋯我都唔識反應,叫佢唔下次好咁激動?言歸正傳,提琴,你一同佢認真簡直是無底深潭呀~~~~,當然如果諗住一直玩玩下,而全家又唔識聽(記住係一直都唔好識聽),咁就無所謂啦⋯⋯

作者: fany    時間: 18-1-18 19:52

leafun 發表於 18-1-17 11:13
我大女學小提琴都換咗三個琴,全部都係佢阿sir幫佢問佢啲舊學生買二/三/四手,幾百蚊搞掂。不過嚟緊再換ful ...

我女也是長笛,已換open hole九千幾,打算用到八級⋯⋯

作者: leafun    時間: 18-1-19 08:58

回覆 fany 的帖子

老師話要睇最後尾果PART係2 holes定3 holes,如果係2 holes的,枝笛無咁重,但最多用到七級。如果係3 holes,就可以頂到八級,不過因為枝笛重咗同比初級多咗個hole,小朋友未必咁快適應到。

作者: fany    時間: 18-1-19 15:56

leafun 發表於 18-1-19 08:58
回覆 fany 的帖子

老師話要睇最後尾果PART係2 holes定3 holes,如果係2 holes的,枝笛無咁重,但最多用到 ...

已經是三孔(b ), 所以會用到八級

作者: poodlema    時間: 18-2-22 15:42

回覆 四隻貓 的帖子

Handchime好似係咪對升中無乜幫助? 我見好似無乜中學有Handchime;另外我都想仔學敲擊樂, 但班主任話對入樂團無乜幫助....?

作者: poodlema    時間: 18-2-22 15:44

HI, 想問下點解音準對學例如小/中/大提琴, 或 percussion會好? THANKS.
作者: JC_mami    時間: 18-2-22 17:34

poodlema 發表於 18-2-22 15:44

HI, 想問下點解音準對學例如小/中/大提琴, 或 percussion會好? THANKS. ...
某些樂器例如:鋼琴,就沒有音準的難題,例如:你彈C只會出C這個音。但 弦樂就不同了, 你以為自己拉C試這個音, 可能因為各種的問題而走音。 所以小朋友對音準的敏感度比較緊要。
而敲擊樂, 節奏感強會有著數。

作者: poodlema    時間: 18-2-22 17:44

回覆 JC_mami 的帖子

ICIC, THANKS.
作者: 四隻貓    時間: 18-2-23 20:09

poodlema 發表於 18-2-22 15:42
回覆 四隻貓 的帖子

但Handchime好似係咪對升中無乜幫助? 我見好似無乜中學有Handchime;另外我都想仔學敲 ...

我覺得除非樂器表現好出色,係公開賽有好成績先會對升中有用,升中都係睇學術成績為主。
因為交響樂團、管樂團、敲擊樂團都需要敲擊人,我見我女學校三個團也叫佢加入,所以覺得敲撃人都幾搶手咋。

作者: kvvvcheung    時間: 18-9-13 11:33

請問小朋友小一自己話想學笛或大提琴(喜歡佢夠底音)
學校評估完叫佢學saxophone or 敲擊
請問去邊度可以試下學唔同的樂器來決定佢學咩好?

我心想佢學鋼琴,佢其實都想學~
好唔好p1先學琴,p2/p3先學其他樂器呢?

先謝謝大家~

作者: 拿拿利    時間: 18-9-13 14:41

kvvvcheung 發表於 18-9-13 11:33
請問小朋友小一自己話想學笛或大提琴(喜歡佢夠底音)
學校評估完叫佢學saxophone or 敲擊
請問去邊度可以試 ...
學校評估完叫佢學saxophone or 敲擊, 可能是學校很少人學 saxophone, 所以唔好太信學校的建議, 學校會唔會有得租樂器上樂器班 ? 我仔小一都係學 Saxophone (純粹阿爸阿媽鐘意), 佢又夠高大手指長, 可以吹 alto, 學校又照顧小一生, 可以租 saxophone 返學校的音樂班, 去到小二時因為入左樂團, 我地才自己出去買支比佢. 如果小一生唔高大手指唔夠長吹唔到 alto saxophone, 要吹高音 saxophone, 玩長笛長遠都係玩銀紙, 長笛去到高階時是玩含銀量, 銀越高價錢越貴, 我姨生女小一時吹長笛, 支笛要二千幾 (十年前) 一直吹到 F.2, 又入到樂團, 因為要考八級, 支笛唔夠用, 之後我家姐同佢換左支 2 萬幾, 依家 F.5 了.
作者: kvvvcheung    時間: 18-9-14 09:08

拿拿利 發表於 18-9-13 14:41
學校評估完叫佢學saxophone or 敲擊, 可能是學校很少人學 saxophone, 所以唔好太信學校的建議, 學校會唔會 ...

謝謝專業意見
佢學校P1生學樂器是用膠的,較輕
(其實未聽過,哈哈哈哈哈)

作者: 拿拿利    時間: 18-9-14 10:37

kvvvcheung 發表於 18-9-14 09:08
謝謝專業意見
佢學校P1生學樂器是用膠的,較輕
(其實未聽過,哈哈哈哈哈)
我唔專業架, 不過遇到個好好的 Saxphone 老師, 佢分析給我同爸爸聽, 我知道 Saxphone 有膠的 for 小朋友, 但我們沒有去比較, 因為阿仔 D 手指仔夠力, 都可以 handle 到 D 制位.
作者: 168168BB    時間: 18-9-15 22:18

小二先想學樂器, 要唔要比小朋友試玩樂器先再決定學邊樣呢?
作者: yyetgohome    時間: 18-9-16 22:36     標題: 回覆樓主:

係咪大提琴都係無底深潭?請問有無前輩指點下?我女p1上樂器班,p2準備入樂團,仍然係鋸雞階段

作者: candice1019    時間: 18-9-18 03:36     標題: 回覆樓主:

請問, 我囡囡小一, 是否學大提琴, 會比小提琴容易學呢?

作者: gcgcgc1018    時間: 18-9-18 09:17

candice1019 發表於 18-9-18 03:36
請問, 我囡囡小一, 是否學大提琴, 會比小提琴容易學呢?

小朋友啲手指仔咁短,大提琴會唔會好難學??

作者: bbforever    時間: 18-9-18 15:54

gcgcgc1018 發表於 18-9-18 09:17
小朋友啲手指仔咁短,大提琴會唔會好難學??
我見朋友仔K3學大提琴,小二巳考5級,妨且大提琴有分size,應該唔會好難學。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5