教育王國

標題: SPCC 定 DGS 好? [打印本頁]

作者: yesthomas    時間: 18-1-9 09:07     標題: SPCC 定 DGS 好?

名小學級一女,有樂器無體育,有小學推薦名額去SPCC。

自我評估應該兩間都會有offer,(假如真的發生)究竟該如何選擇?兩間都心儀。

再假如有任何一間出offer先,無理由唔簽去承受風險㗎。但簽了到時想再轉困難嗎?

作者: bettyay    時間: 18-1-9 09:11

yesthomas 發表於 18-1-9 09:07

自我評估應該兩間都會有offer,(假如真的發生)究 ...
兩間都無得輸!俾阿女揀!如須轉會手續簡單方便!佢哋年年都做慣
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-9 09:11

自我評估應該兩間都會有offer,(假如真的發生)究 ...
小朋友自己鍾意邊間先?
作者: yesthomas    時間: 18-1-9 09:12

bettyay 發表於 18-1-9 09:11
兩間都無得輸!俾阿女揀!如須轉會手續簡單方便!佢哋年年都做慣

有無人會從SPCC轉DGS?

作者: bettyay    時間: 18-1-9 09:13

yesthomas 發表於 18-1-9 09:12
有無人會從SPCC轉DGS?
可能少D!因為年年都係DGS出offer先過SPCC
作者: yesthomas    時間: 18-1-9 09:17

bettyay 發表於 18-1-9 09:13

DGS會不會感到不開心?Anyway,有時候DGS的開心一樣是建立在其他校的失望之上(譬如HY、GH)

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-9 09:19

yesthomas 發表於 18-1-9 09:17
DGS會不會感到不開心?Anyway,有時候DGS的開心一樣是建立在其他校的失望之上(譬如HY、GH)
...
開唔開心係自己心態問題,其他人好難知道。

作者: cornelius    時間: 18-1-9 09:26

bettyay 發表於 18-1-9 09:13

Deleted (Sorry,睇錯.... )
作者: yesthomas    時間: 18-1-9 09:29

cornelius 發表於 18-1-9 09:26
Deleted (Sorry,睇錯.... )

那麼可以推理HY三月有新一批offer出啦。

請問deadline幾時之後不可以再轉?

作者: 然然媽媽    時間: 18-1-9 09:31

yesthomas 發表於 18-1-9 09:17
...

為什麼不開心?又為什麼開心?開不開心要是乎小朋友性格,加上家長的影響,如果家長不喜歡學校,每天在小朋友面前鬧學校,小朋友是很難喜歡學校的。如果小朋友是有主見型,你可以問問她意見,否則如Jm 講,兩間都冇得輸。

作者: jumphigh    時間: 18-1-9 09:33     標題: 回覆樓主:

作者: Sophie0804    時間: 18-1-9 09:37     標題: 回覆樓主

SPCC 有IB 選擇

作者: 王家爸爸    時間: 18-1-9 09:39

然然媽媽 發表於 18-1-9 09:31
為什麼不開心?又為什麼開心?開不開心要是乎小朋友性格,加上家長的影響,如果家長不喜歡學校,每天在小 ...
佢會唔會係擔心,讀DGS會由小學既第一名變成下游,所以唔開心;讀HY、GH反而有中游,甚至上游,所以開心啲。
其實都係心態問題,解決咗心態問題,讀邊間都開心。解決唔到心態問題,讀邊間都唔會開心。

作者: yesthomas    時間: 18-1-9 09:40

jumphigh 發表於 18-1-9 09:33
呢兩间揀会去SPCC, 除非想入女校。

女校:可以(希望啦)減低中學拍拖機會。

男女校:可以拓寬阿女的社交圈子,出外靠朋友嘛。

阿女自己兩間都喜歡。

作者: bettyay    時間: 18-1-9 09:42

王家爸爸 發表於 18-1-9 09:39
佢會唔會係擔心,讀DGS會由小學既第一名變成下游,所以唔開心;讀HY、GH反而有中游,甚至上游,所以開心啲 ...
樓主意思話DGS會唔會唔開心!不是樓主女兒!
我覺得DGS見慣晒,唔會的!諗多咗了

作者: yesthomas    時間: 18-1-9 09:42

王家爸爸 發表於 18-1-9 09:39
佢會唔會係擔心,讀DGS會由小學既第一名變成下游,所以唔開心;讀HY、GH反而有中游,甚至上游,所以開心啲 ...

會做好期望管理,就算中下游,但和你比較的是神人,自己心甘。

作者: bettyay    時間: 18-1-9 09:43

yesthomas 發表於 18-1-9 09:40

咁睇埋交通、課外活動、校服、學校文化etc
今時今日,要拍拖,已經不關係男女校、女校或男校了,不如教定不早拍拖的好處,及要揀的話唔好揀爛燈盞好過

作者: kitmay    時間: 18-1-9 09:48

回覆 yesthomas 的帖子

你對囡囡好有信心!是否已收到offer?

作者: 然然媽媽    時間: 18-1-9 09:50

bettyay 發表於 18-1-9 09:42
樓主意思話DGS會唔會唔開心!不是樓主女兒!
我覺得DGS見慣晒,唔會的!諗多咗了
...

明白。
樓主講得對,學校見惯,應該不是考慮範圍

作者: ppmmbb    時間: 18-1-9 09:52

邊間多啲平民百姓家庭?邊間多中產有錢家庭?(相對比較)
是你考慮因素嗎?
作者: yesthomas    時間: 18-1-9 09:53

kitmay 發表於 18-1-9 09:48

你對囡囡好有信心!是否已收到offer?

未有offer

作者: handh    時間: 18-1-9 09:59

yesthomas 發表於 18-1-9 09:53
未有offer
樓主,麻煩你 check PM.  Thanks.
作者: mytambb    時間: 18-1-9 10:08

小朋友性格可能是重點。兩間學校都是很不同類型。DG追求第一,永不言敗;SPCC追求突破自我,嚴守謙卑。看看她自己的喜好吧,兩間都唔會錯。

作者: little_yolky    時間: 18-1-9 10:27

1. 邊間出Offer就先accept, 然後揀鐘意果間, 無困難的2. 邊間近D?
3. 兩校性格(即校風)唔同, 揀間啱阿女既

俾我, 如果無交通問題會揀SPCC, 因為係男女校, 無得輸。

作者: Yanamami    時間: 18-1-9 10:27

yesthomas 發表於 18-1-9 09:40

两间都鈡意咪俾佢自己揀,有乜难?呢d开心決擇,年年ek上都有~
作者: little_yolky    時間: 18-1-9 10:34

Yanamami 發表於 18-1-9 10:27
两间都鈡意咪俾佢自己揀,有乜难?呢d开心決擇,年年ek上都有~
但係真係可以俾小朋友自己決定嗎? 佢哋理由好隨意又牽強?!
作者: Yanamami    時間: 18-1-9 10:35

little_yolky 發表於 18-1-9 10:34

我係实例,俾細女自己揀,虽然我心囗滴血不过我係会尊重佢既決定。我女係坚決唔著旗袍。
作者: little_yolky    時間: 18-1-9 10:36

Yanamami 發表於 18-1-9 10:35
我係实例,俾細女自己揀,虽然我心囗滴血不过我係会尊重佢既決定。

佢俾乜理由?
作者: Yanamami    時間: 18-1-9 10:39

little_yolky 發表於 18-1-9 10:36
佢俾乜理由?
唔要著旗袍、唔要舟車勞顿、唔要中午食野無乜選擇同埋佢全無学樂器,唔要-人-樂器……
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-9 10:39

little_yolky 發表於 18-1-9 10:36
佢俾乜理由?
旗袍太性感?
作者: chunchundaddy    時間: 18-1-9 10:44

SPCC, 揀男女校,將來阿女就算生個仔都有舊生優勢

作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 10:45

little_yolky 發表於 18-1-9 10:34

讓她有閉合式的自由選擇⋯⋯二間選那間也冇得輸。選擇之前列點比較:

1)地點:地點
2)男女校:女校
3)DSE/IB:DSE
4)校舍:校舍
5)校友成就:校友成就
6)爸媽喜愛程度:爸媽喜愛程度
7)DES往績:DSE往績
8)ECA強弱:ECA強弱
9)取船項目:取船項目
10)妳的感覺:妳的感覺
11)校服:校服

這個階段,大人冇得替她選擇,但人生大事,一讀便讀六年,要讓她自行選擇!

作者: little_yolky    時間: 18-1-9 10:47

Yanamami 發表於 18-1-9 10:39
唔要著旗袍、唔要舟車勞顿、唔要中午食野無乜選擇同埋佢全無学樂器,唔要-人-樂器…… ...
除咗「唔要舟車勞頓」, 其他理由完全唔可以接受!

我實在唔想再問阿女, 佢既理由係:圖書館太細、太隔涉、D哥哥姐姐唔nice、老師個樣好惡死、學校太大會盪失路、數學科太好...........等等, 千千萬萬個無理既理由。

作者: little_yolky    時間: 18-1-9 10:50

sukitelfold 發表於 18-1-9 10:45

校服都要考慮?咁BPS真係死硬, 成棵菜咁。
作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 10:53

little_yolky 發表於 18-1-9 10:50

正正有個同學同亞媽講:庇記校服唔靚,就算考到,我一定唔會讀。

作者: Yanamami    時間: 18-1-9 10:55

little_yolky 發表於 18-1-9 10:47
除咗「唔要舟車勞頓」, 其他理由完全唔可以接受!

我實在唔想再問阿女, 佢既理由係:圖書館太細、太隔涉、 ...
我可以接受……你未学識同青春期魔头相处~我有个大女,been there, done that. 校服當然後十分重要,年青人开始在意外貌型像,校服著上身要be proud of it先得。我女民以食為先,我理解食对佢幾重要。樂器,我身同感受,上音樂堂痛苦过坐針椅,唔好叫我学樂器。最重要係,大女果时無俾佢揀,虽則已入U,但仍然理怨我~所以唔好好心做难事。我只同細女講,自己要承擔自己選擇既後果。
作者: Yanamami    時間: 18-1-9 10:57

小朋友係唔会考虑35689

再講,女話:我唔係学霸或学渣,dse成績有分別嗎?

作者: bettyay    時間: 18-1-9 10:59

Yanamami 發表於 18-1-9 10:55
我可以接受……你未学識同青春期魔头相处~我有个大女,been there, done that. 校服當然後十分重要,年青人 ...

I like 青春期魔頭 尼個稱號
作者: wonglily    時間: 18-1-9 11:00

little_yolky 發表於 18-1-9 10:50
菜都好過葛。白菜都好多人鐘意。
作者: bettyay    時間: 18-1-9 11:02

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:39
旗袍太性感?
應該係行大步D都唔方便!
作者: bettyay    時間: 18-1-9 11:02

wonglily 發表於 18-1-9 11:00
菜都好過葛。白菜都好多人鐘意。
邊間校服似葛
作者: like_travel    時間: 18-1-9 11:02

回覆 Yanamami 的帖子

而家食晏好多野揀, 佢地超開心!
作者: Yanamami    時間: 18-1-9 11:04

bettyay 發表於 18-1-9 11:02
應該係行大步D都唔方便!
係!加埋似婆婆喎而且著左6年深色校裙,好响往-身雪白~
作者: like_travel    時間: 18-1-9 11:07

有得揀至係老闆 ! 好睇你女兒個人喜好, 要讀6年喎, 她的人生自己選擇,你只可比意見, 反正兩間成就差唔多, 不會錯得去邊, 不過SPCC 多一個好處, 男女校人脈network 勝一籌!
作者: 222magmag    時間: 18-1-9 11:09

哈哈,我也有幻想過兩間都收呀!
我會㨂SPCC, 因為我也喜歡有IB揀

作者: like_travel    時間: 18-1-9 11:12

Yanamami 發表於 18-1-9 11:04
係!加埋似婆婆喎而且著左6年深色校裙,好响往-身雪白~
旗袍充分顯現女性優美身段, 有無睇京華春夢架!  唔係唔會有協恩單新聞啦 !  除非好肥又另作別論啦!  SPCC 好多女同學著旗袍著得好靚!
作者: 222magmag    時間: 18-1-9 11:13

女兒讀慣男女校。不過也要和女兒相量下
作者: wonglily    時間: 18-1-9 11:14

bettyay 發表於 18-1-9 11:02
邊間校服似葛
男生啡色褲,女生黃色裙。
作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 11:15

like_travel 發表於 18-1-9 11:07

有得揀至係老闆 ! 好睇你女兒個人喜好, 要讀6年喎, 她的人生自己選擇,你只可比意見 ...

有個朋友,仔讀spcc,女讀DGS(當年也有得揀二間),最近同家姐傾計,話有冇後悔選DGS不去spcc,家姐答:基本上冇後悔,只係羨慕細佬升中四有得去澳洲21日啫!

作者: 222magmag    時間: 18-1-9 11:20

好似上星期剛見完GH, D人成日睇低一缐, 但女呀女竟然鐘意,佢話整体輕鬆D咁,雖然我有challenge佢,佢又答得好空範,但都會同佢考慮和倾多D
作者: like_travel    時間: 18-1-9 11:22

回覆 sukitelfold 的帖子

成人禮係SPCC 的傳統, 去果21日, 竟成為他們一生中最難忘的美好回憶, 21天不學習讀課本上的知識但學習獨立, 野外生活, 營火會, 2點起床開始行山看日出.  開心到不得了!
作者: Yanamami    時間: 18-1-9 11:26

like_travel 發表於 18-1-9 11:12
旗袍充分顯現女性優美身段, 有無睇京華春夢架!  唔係唔會有協恩單新聞啦 !  除非好肥又另作別論啦!  SPCC  ...
Sure! 呢个只係个女自己感受,所以我亦只可以忍痛接受~
作者: Yanamami    時間: 18-1-9 11:28

sukitelfold 發表於 18-1-9 11:15

有個朋友,仔讀spcc,女讀DGS(當年也有得揀二間),最 ...
我流哂囗水
作者: Benbenmum    時間: 18-1-9 11:31

like_travel 發表於 18-1-9 11:22

成人禮係SPCC 的傳統, 去果21日, 竟成為他們一生中最難忘的美好回憶, 21天不學習 ...

我地嗰屆係去28日,返來後成熟同獨立咗。仔間唔中仲有提番旅程點滴,佢話十分難忘同回味,最可惜只可去一次

作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 11:36

like_travel 發表於 18-1-9 11:22

成人禮係SPCC 的傳統, 去果21日, 竟成為他們一生中最難忘的美好回憶, 21天不學習 ...

係⋯⋯由用家親身體驗後再同女講,由當初的半推半就,變成現在發夢也想入。

作者: mcl203    時間: 18-1-9 11:38

wonglily 發表於 18-1-9 11:14
男生啡色褲,女生黃色裙。

好明顯,你女既係指MSS ~~~

作者: like_travel    時間: 18-1-9 12:04

Benbenmum 發表於 18-1-9 11:31
我地嗰屆係去28日,返來後成熟同獨立咗。仔間唔中仲有提番旅程點滴,佢話十分難忘同回味,最可惜只可去一 ...
好似真係28日, 我回晒塘
作者: b3410    時間: 18-1-9 12:09

囡囡真係有計分呀
不過好多校舍,食物,校服,同學等等。最後祈禱之後話知道如何選擇了。

作者: like_travel    時間: 18-1-9 12:10

樓主要考慮一樣野, 去RoP 入學時要簽同意書,參加呢個成人禮.

其中有一項自我挑戰 lap of faith, 訓練勇氣!

作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 12:23

b3410 發表於 18-1-9 12:09
囡囡真係有計分呀
不過好多校舍,食物,校服,同學等等。最後祈禱之後話知道如何選擇了。
...

現階段那有得揀?!

個個尖子等食麥當勞,我預計要去到津校玩扣門階段。

作者: os_ecu    時間: 18-1-9 12:29

自我評估應該兩間都會有offer,(假如真的發生)究竟該如何選擇?兩間都心儀。
再假如有任何一間出offer先,無理由唔簽去承受風險㗎。但簽了到時想再轉困難嗎?
邊間先offer簽邊間先, 一鳥在手.

錢唔係問題就SPCC & 佢啲同學仔 probably nice 啲.

作者: lingling06    時間: 18-1-9 12:41

你太謙啦
作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 12:45

lingling06 發表於 18-1-9 12:41

你太謙啦

真⋯⋯去完spcc面試,更加更加體會到,天外有天、人外有人的道理。。。

那有人會穏勝,面試完面青青行出嚟

作者: 然然媽媽    時間: 18-1-9 13:23

sukitelfold 發表於 18-1-9 12:45

真⋯⋯去完spcc面試,更加更加體會到,天外有天、人外有 ...

這兩校的原校或外來的學生大部分跳入水能游、在地上能跑、在台上能唱、能彈、能拉、坐下能做卷,各有所長,所以一定要平常心才會開心

作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 13:52

然然媽媽 發表於 18-1-9 13:23
這兩校的原校或外來的學生大部分跳入水能游、在地上能跑、在台上能唱、能彈、能拉、坐下能做卷,各有所長 ...

事實的⋯⋯很多比賽埸上見識過交過手,也是最驚撞佢哋。

作者: oralb    時間: 18-1-9 14:09

我可以接受……你未学識同青春期魔头相处~我有个大女,been there, done that. 校服當然後十分重要,年青人 ...

請問介唔介意透露吓大囡嗰時係邊間中學?

作者: cornelius    時間: 18-1-9 14:26

yesthomas 發表於 18-1-9 09:29
那麼可以推理HY三月有新一批offer出啦。

請問deadline幾時之後不可以再轉?

唔太明你問題

上星期喺街撞到個大學同學,傾偈之餘知道佢阿女in咗第一round嘅SPCC,亦準備去DGS上周六嘅2nd in。佢問我意見,我反問番佢想點,佢話兩間都好,但阿女就覺得DGS啲女仔太X (單位名稱自己估)。

我話簡單啦,一於做阿仔個師妹

作者: Dean2013    時間: 18-1-9 15:31

cornelius 發表於 18-1-9 14:26
唔太明你問題

上星期喺街撞到個大學同學,傾偈之餘知道佢阿女in咗第一round嘅SPCC,亦準備去DGS上周 ...
都係跟校長作風, 想 humble 還是 arrogant ! ?
作者: Dean2013    時間: 18-1-9 15:34

222magmag 發表於 18-1-9 11:09
哈哈,我也有幻想過兩間都收呀!
我會㨂SPCC, 因為我也喜歡有IB揀
事實每年中四都有不少女拔學生來讀IB. 自己諗啦 !
作者: kimberlybaby    時間: 18-1-9 15:40     標題: 回覆樓主:

當然DGS

作者: bettyay    時間: 18-1-9 15:41

kimberlybaby 發表於 18-1-9 15:40
當然DGS
點解?
作者: cornelius    時間: 18-1-9 15:46

Dean2013 發表於 18-1-9 15:34
事實每年中四都有不少女拔學生來讀IB. 自己諗啦 !
DG過嚟讀IB嘅,中文都肯定唔弱,因為SPCC要求學生考兩科語文都要Language A,以致可以攞到bilingual diploma。Language A即係以first language、mother tongue程度咁考;反觀其他ESF或國際學校考生可以選擇考Language B嘅中文卷(即俾鬼佬考嘅程度),差好遠 !
作者: 然然媽媽    時間: 18-1-9 16:00

cornelius 發表於 18-1-9 15:46
DG過嚟讀IB嘅,中文都肯定唔弱,因為SPCC要求學生考兩科語文都要Language A,以致可以攞到bilingual diplom ...

其實IB 的Language A 和DSE中文相比,程度距離是否很大

作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 16:02

cornelius 發表於 18-1-9 15:46
DG過嚟讀IB嘅,中文都肯定唔弱,因為SPCC要求學生考兩科語文都要Language A,以致可以攞到bilingual diplom ...

IB有跟紅頂白之勢⋯⋯咁DBS好難追了,有女尖子外援助陣

作者: mcdonn    時間: 18-1-9 16:03

deleted.
作者: 然然媽媽    時間: 18-1-9 16:07

sukitelfold 發表於 18-1-9 16:02
...

Spcc 本身都高手如雲 (emoji)

作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 16:11

然然媽媽 發表於 18-1-9 16:07
Spcc 本身都高手如雲 (emoji)

這個肯定啦!

今年也有幾個升中六去咗英國第一高中學府,當補充返條數。。。

作者: cornelius    時間: 18-1-9 16:12

然然媽媽 發表於 18-1-9 16:00
其實IB 的Language A 和DSE中文相比,程度距離是否很大
剛升中,所以未研究兩者嘅分別,答你唔到,要請其他家長幫手。
作者: 王家爸爸    時間: 18-1-9 16:20

有分SL同HL,SL只需要150課時,我估幾淺下。HL需要240課時,我估應該有啲難度。不過同DSE比較應該都容易啲。
作者: mytambb    時間: 18-1-9 16:21

應該IB中文都唔易。但始終不是一試定生死,合格較易。而且用IB報大學,沒有中文入學要求。對於尖子們,有選擇的確是較受歡迎。

作者: kimberlybaby    時間: 18-1-9 16:28

bettyay 發表於 18-1-9 15:41
點解?

因為佢係最top既女校

作者: sukitelfold    時間: 18-1-9 16:29

mytambb 發表於 18-1-9 16:21

應該IB中文都唔易,但始終不是一試定生死,合格較易。而且用 ...

http://teacher1-ib.blogspot.hk/2010/11/ib-dp.html?m=1

分享幾清楚的,如果沒有睇中、英文課外書習慣,中英文都幾難受。

作者: Dean2013    時間: 18-1-9 16:41

kimberlybaby 發表於 18-1-9 16:28
因為佢係最top既女校
SPCC 也一樣係最TOP 男女校
作者: Dean2013    時間: 18-1-9 16:42

sukitelfold 發表於 18-1-9 16:02
...
SPCC IB 狀元全不是外援
作者: kimberlybaby    時間: 18-1-9 16:45

Dean2013 發表於 18-1-9 16:41
SPCC 也一樣係最TOP 男女校

DGS勁d

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-9 16:53

雖然大女埋怨你,又或者佢唔係太鐘意自己間中學,不過事實是似乎間中學幾鐘意你大女

上個月間中學寄咗封信比KTS,表揚幾位KTS舊生獲得outstanding achievement,你大女係其中之一,校長將封信公開貼了在近門口的壁佈版上,唔知你有無收到通知,你得閒返去睇下

作者: bettyay    時間: 18-1-9 16:58

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-9 16:53
雖然大女埋怨你,又或者佢唔係太鐘意自己間中學,不過事實是似乎間中學幾鐘意你大女

上個月間中學 ...
你唔早D講!明天睇下先
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-9 17:06

bettyay 發表於 18-1-9 16:58
你唔早D講!明天睇下先
我都係今日返去學校先睇到
作者: 然然媽媽    時間: 18-1-9 17:08

mytambb 發表於 18-1-9 16:21

應該IB中文都唔易。但始終不是一試定生死,合格較易。而且用 ...

明白。謝謝解答。

作者: mytambb    時間: 18-1-9 17:16

然然媽媽 發表於 18-1-9 17:08
明白。謝謝解答。

唔洗客氣。

作者: yesthomas    時間: 18-1-9 17:20

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-9 16:53

上個月間中學 ...

巧犀利啊,請多分享成功經驗

作者: Yanamami    時間: 18-1-9 17:27

上個月間中學 ...
有無認錯人?都係Y字輩?
作者: RunningPig    時間: 18-1-9 17:29     標題: 回覆樓主:

其實兩間的風格同重視的都唔同。你應該問你個女除學業外甚麼是最重要。

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 18-1-9 17:31

Yanamami 發表於 18-1-9 17:27
有無認錯人?都係Y字輩?

一定無認錯,有哂中英文名,你個女中英文名都咁特別,一睇就知啦
作者: Yanamami    時間: 18-1-9 17:38

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-9 17:31
一定無認錯,有哂中英文名,你個女中英文名都咁特別,一睇就知啦

只能話校長好慷慨讚賞……
作者: Dean2013    時間: 18-1-9 17:59

kimberlybaby 發表於 18-1-9 16:45
DGS勁d
憑你咁單字描述DGS 勁D !1已充分表現兩間學校教育,作風,家長以至學生的風格不同! 或者你未係該校家長但能吸引你都係同類
我只讚成,運動係勁! 招聘四方強人! 學術方面,男女校一定比單一女校強!(就兩間學校評論)

作者: Dean2013    時間: 18-1-9 18:01

Yanamami 發表於 18-1-9 17:38
只能話校長好慷慨讚賞……
我以為上左大學有Dean /scholarship 再通知中學先會表揚? 唔係中學點知?
作者: Yanamami    時間: 18-1-9 18:04

Dean2013 發表於 18-1-9 18:01
我以為上左大學有Dean /scholarship 再通知中學先會表揚? 唔係中學點知?
無~~我女唔係讀乜神校,只係普通英中,小小事校長就高兴到要表揚,其实真係有d难為情~
作者: truthmr99    時間: 18-1-9 18:49

Yanamami 發表於 18-1-9 18:04
無~~我女唔係讀乜神校,只係普通英中,小小事校長就高兴到要表揚,其实真係有d难為情~ ...

你明天快D去影底佢比阿女睇下!同埋同
daddy 再表揚一下!

作者: Sophie0804    時間: 18-1-9 19:26

Yanamami 發表於 18-1-9 18:04
無~~我女唔係讀乜神校,只係普通英中,小小事校長就高兴到要表揚,其实真係有d难為情~ ...

英雄不問出處,叻女

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5