教育王國

標題: 我收到offer,但唔想同小朋友講住⋯ [打印本頁]

作者: lololala    時間: 18-1-7 00:24     標題: 我收到offer,但唔想同小朋友講住⋯

因為怕佢會放軟手腳hea考呈三⋯⋯有無家長都係咁?

Update: (一陣會同佢講了⋯⋯⋯)

作者: Jessy    時間: 18-1-7 00:38

你有呢個擔心都好正常, 咁咪唔好講住, 但如果佢問起你諗定點答
作者: lololala    時間: 18-1-7 00:54

Jessy 發表於 18-1-7 00:38
你有呢個擔心都好正常, 咁咪唔好講住, 但如果佢問起你諗定點答
如果佢問起,我會話學校考慮中,同埋學校想睇埋佢呈三成績。
作者: oiyau2005    時間: 18-1-7 00:56

lololala 發表於 18-1-7 00:24

咁即係你諗住唔要個offer?

作者: lololala    時間: 18-1-7 01:02

oiyau2005 發表於 18-1-7 00:56
咁即係你諗住唔要個offer?
會要的。
作者: Jessy    時間: 18-1-7 01:03

lololala 發表於 18-1-7 00:54
咁就係講大話了, 佢係咪一世唔會發現呢個大話, 或者發現左都沒問題架???
作者: lololala    時間: 18-1-7 01:05

Jessy 發表於 18-1-7 01:03
咁就係講大話了, 佢係咪一世唔會發現呢個大話, 或者發現左都沒問題架???
我想等佢考完呈三先同佢講
作者: Charlotte_mom    時間: 18-1-7 01:07     標題: 回覆樓主:

你認為小朋友間無溝通?咩時候出咩offer佢地唔會唔知架wor
同輩間傾起,你個仔因為你嘅關係講得唔清唔楚。陣間俾同學誤會佢扮野,好hurt架

作者: dannyczx    時間: 18-1-7 01:11

這一階段有offer,同學一定1A,1A人大多自覺學習。所以可以講,體現父母與子女之間的坦承。

作者: lololala    時間: 18-1-7 01:13

Charlotte_mom 發表於 18-1-7 01:07
你認為小朋友間無溝通?咩時候出咩offer佢地唔會唔知架wor
同輩間傾起,你個仔因為你嘅關係講得唔清唔楚。 ...
有架,同學仔話A校取錄咗,我小朋友只係問住"有無信寄俾我呀?"答佢"未有。"
我小朋有便再無追問了。

作者: lololala    時間: 18-1-7 01:16

Charlotte_mom 發表於 18-1-7 01:07
同輩間傾起,你個仔因為你嘅關係講得唔清唔楚。 ...
佢D同學都係一句起兩句止就講其他話題了。
作者: lololala    時間: 18-1-7 01:19

我會考慮盡快同佢講的⋯ ⋯
作者: wootungtung    時間: 18-1-7 02:14

lololala 發表於 18-1-7 01:19
我會考慮盡快同佢講的⋯ ⋯

盡快講,先正確,嚇壞小朋友,同學仔互相講閒話,好慘的。

作者: oiyau2005    時間: 18-1-7 02:22

lololala 發表於 18-1-7 01:02
會要的。

咁咪講囉,唔係你想幾時講?

你驚佢hea考呈三,你都有offer唔大抽獎啦,hea唔hea都唔關事,實在可以hea.

作者: oiyau2005    時間: 18-1-7 02:24

lololala 發表於 18-1-7 00:54

唔使咁呀,即講啦

作者: josewing    時間: 18-1-7 02:57

我講佐, 真係即是睇得出放軟晒,冇佐turbo 甘, 但佢個人開心佐少佐胃痛,應該同少佐壓力有關! 但吾知是好是壞!

作者: RiboMM    時間: 18-1-7 07:45     標題: 回覆樓主:

坦誠相待比任何事都重要。如果自己阿媽都信唔過,你覺得个仔以後還能如何面對這個世界?
講出真相,講出擔憂,同時,你應該道歉,請仔理解同原諒。
若系我一定say sorry先。

作者: 大貓媽媽    時間: 18-1-7 07:48     標題: 回覆樓主:

小朋友都chur足成個高小啦,俾佢知道有offer,肯定佢呢三年嘅努力仲好啦!
你要驚佢hea一次呈三,不如驚佢入到好中學以為一天都光晒唔使踩油讀就實上大學啦...

我覺得要盡快同佢講,你見佢真係因為有Offer就hea考,你可以趁未上中學就調校佢心態,教佢唔可以因為有著落而唔盡力;如果佢一樣考得咁俾心機,咁你就可以放下心頭大石啦!

作者: kwunpa    時間: 18-1-7 07:52

十二歲人仔,要尊重佢。若然因爲甘失去佐佢對你的信任,以後你好大鑊!

作者: lingling06    時間: 18-1-7 08:21

回覆 lololala 的帖子

雖然小朋友無再追問,但唔代表無嘢。
試掉轉位置去想,當你和一班同學一齊去面試,身邊的同學一個一個收到offer,而身己什麼消息也沒有,你心情會是怎樣?

我見過阿仔同學因為知道自己係幾個中唯一無收到Offer, 即場係學校爆喊,我見到都非常心痛。

小朋友辛苦了這麼多年,壓力非常大,既然有一間心儀學校的offer,何不早點和他分享這份喜悅?

作者: Yanamami    時間: 18-1-7 08:33

楼主,你最瞭解自己孩子性格。他会放軟手腳嗎?自己-向如果教好他做甚麼也应認真、全力以赴,就算之後不是开行turbo也不為过~~我女成班同学早有直资收,但个个都唔会放軟手腳,直踩至PreS1. 她们有她们的pride, 不会讓自己成績表上差下來。當然,知有offer, 心情也不会如前那麼盡此-舖禁盡,但唔代表会差,心情輕鬆应付得反而也好。

你在跟仔報喜同時可順便教導他要有始有終,為小学做个完美句号,这才对得住捱了两年的自己。

作者: Bellmom    時間: 18-1-7 08:44

我係你一定講。佢知道自己有offer一定會好開心,覺得自己的努力冇白費。就算學習上會hea d,又如何?有輕鬆少少也未必是一件壞事。更重要的是你咁樣係講大話,真係唔應該。相反,你要鼓勵佢積極學習,升中後也要保持良好的學習態度才可成功。講真,上到中學都係要靠自己。
我個囡都有offer, 我第一時間同佢講,今次考試完全放手俾佢自己溫。我話佢知佢進入另一階段,大個女啦,今後要自主學習,考成點完全是她自己努力的成果。
講到底,講大話係唔啱,你應該同佢道歉,話佢知你既擔憂,相信佢會明白。
作者: GIPW    時間: 18-1-7 08:49

同意坦誠及尊重。  如果這己是心仪学校可讓他知道。末來6年是我們要放手及他們要學會分析及承擔後果。我們只可以做他們最信任的支柱
作者: Heihomami    時間: 18-1-7 09:54

我都鼓勵同小朋友講。
我連offer 封信都留俾佢自己開,大個仔,要自己面對自己的事情。佢見到offer 開心到飛起。
作者: admiral1008    時間: 18-1-7 10:46

要講的,日後朋輩間對你有怨言
作者: Jasmine-4711    時間: 18-1-7 11:17     標題: 回覆樓主:

答他在waiting list,未知收唔收。

叫佢努力考好呈三

作者: lololala    時間: 18-1-7 11:49

Jasmine-4711 發表於 18-1-7 11:17
答他在waiting list,未知收唔收。

叫佢努力考好呈三

作者: water55    時間: 18-1-7 12:01

係邊間中獎呀
作者: moboy    時間: 18-1-7 12:11

朋友兒子呈一後已有很好的直資收了,知道後很開心,呈二考試時考得更好。所以,你不用擔心吧,把好消息說給他知。
作者: mother904    時間: 18-1-7 13:01

lingling06 發表於 18-1-7 08:21

雖然小朋友無再追問,但唔代表無嘢。
真係好失望的
我女升中時,好多同學考同一間學校,佢睇住個個開始有2 nd in, 有offer...

雖然佢表面冇野,後來有家長話我知,呀女係學校日日問同學有冇消息,我先知道佢內心係好難受的。

作者: mother904    時間: 18-1-7 13:03

樓主,如果最後你地一定會要呢個offer,點解唔講呢?

就算想要更好的,話俾呀仔知佢既能力已經得到認同,只要再努力,佢可以有更好的,這不是更好更令小朋友向上嗎?

不要折磨小朋友,在這個階段,佢見到人有佢冇,會很hurt的。
作者: Jasmine-4711    時間: 18-1-7 13:04

moboy 發表於 18-1-7 12:11
朋友兒子呈一後已有很好的直資收了,知道後很開心,呈二考試時考得更好。所以,你不用擔心吧,把好消息說給 ...

每個细路性格不同,有些知道都冇影响,有些知道後就日日打机。

由樓主決定吧。

作者: Babyeddie    時間: 18-1-7 15:24

mother904 發表於 18-1-7 13:03
樓主,如果最後你地一定會要呢個offer,點解唔講呢?

就算想要更好的,話俾呀仔知佢既能力已經得到認同, ...

認同

樓主忽略了朋輩間的蜚短流長
其實很大殺傷力
亦不認同自己小孩的努力結果

令小朋友為自己努力自豪再做好d不是更好嗎

作者: 222magmag    時間: 18-1-7 16:44

我會講。Hea未hea d囉,真係無乜所謂。升中後無乜機會,又要辛苦過!
作者: chocolatebean    時間: 18-1-7 17:02

說慌已不是好身教
何況你小朋友已小六,真係你唔講佢就唔知?

既然你都會 Take offer, 呈三等佢輕鬆考都係好事

況且,你小朋友本人都好想已個 result, 係唔係?

作者: chocolatebean    時間: 18-1-7 17:05

wootungtung 發表於 18-1-7 02:14
盡快講,先正確,嚇壞小朋友,同學仔互相講閒話,好慘的。
我都係咁話。
一陣佢以為同學有,佢冇,都會唔開心。点知原來係m u m隱瞞佢,又 hurt 多次

作者: ^曾小姐^    時間: 18-1-7 18:11     標題: 回覆樓主:

我女果時考呈三,啱啱俾佢唯一考又勁鍾意嘅直資收咗,佢自己上網check知道收咗,呈三就完全唔溫,hea考,反而可能冇壓力下,俾佢全部科都9字,連閒科都全A,躍升b1a

作者: chanwendy    時間: 18-1-7 18:39

我有同女講, 我地仲一齊傾咗好耐, 到底仲交唔交自行, 亦講明唔可以因為有學校收就 HEA 讀, 因為我女其實都心儀一間津校, 所以我地傾好咗呈三後去到咩位置我地會放榜後去叩門, 咩位置我地就返去大抽獎.
作者: tkhhung    時間: 18-1-7 18:43     標題: 回覆樓主

我會同小朋友有學校肯收 但要看最後呈分試學校結果才正式收

作者: tkhhung    時間: 18-1-7 18:43     標題: 回覆樓主

我會同小朋友講有學校肯收 但要看最後呈分試學校結果才正式收

作者: jk923    時間: 18-1-7 21:02     標題: 回覆樓主:

其實家長心會點諗,講真,我都想快啲有offer唔洗咁大壓力同佢溫書,我都想佢都可以輕鬆啲。但我都同佢講,就算有學校收,都要認真對待整個學習過程,要盡自己力,因為的師兄師姐努力,佢地學校先有更多b1位,所以都要為師弟妹出一分力。

作者: Bravewoman2011    時間: 18-1-7 21:34

I think his results will turn much better if you tell him. Because I confident guy can achieve more.
作者: angiehouse    時間: 18-1-7 22:33

講左都吾一定要Hea考呈三既,話比佢聽每個試都要盡力考

作者: Jessy    時間: 18-1-7 23:53

我識人去年有中學收左後真係HEA考, 所以成績退步了, 但我做阿媽就唔會想對子女講大話, 因為一家人應該坦誠相對, 正如我都唔會想我家人對我講大話一樣, 同樣CASE如發生在我身上我頂晒龍遲1-2星期比佢知但都會盡早講, 樓主最後點做自己決定吧.  
作者: ch-cheung    時間: 18-1-8 00:02     標題: 回覆樓主

作者: asweetmom    時間: 18-1-8 07:48     標題: 回覆樓主:

說了嗎?甚麼反應?

作者: artroboy    時間: 18-1-8 08:10

如果係小朋友心儀既學校,又係自己接受既,我會比佢知等佢自己考慮。
作者: 2jkidsfather    時間: 18-1-8 08:49

唔想講可以唔講
但問到就應該老實答
成績不是唯一的事
個人德育更重要

放軟手腳 hea考呈三 無問題
佢面前起碼重有13個考試 除非唔係
你能保證所有考試都 無hea考?
作者: rulerL    時間: 18-1-8 13:11     標題: 回覆樓主

樓主,你似乎無喺個仔立場看問題喔。

正如樓上各人所言,遲遲未有通知有無offer,而朋輩間則可能已陸續有著落,佢會諗係咪自己「渣」過人,打擊自信心,還可能被同學恥笑。

當得知已有offer個人身心都會放鬆咗,呢樣係必然既,大人都會啦。如果你想佢考好呈三以備更上一層樓,或者只是想佢盡返個人學習責任,建立個人正確態度都好,我覺得係需要同佢講解,令佢明白到做人應有之態度。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-1-8 13:30     標題: 回覆樓主:

坦白從寬
其實開心同仔仔分享好消息。入到間心儀好學校,約發三章傾下點去準備打好底子升中,繼續win落去,咁就雙贏喇
大個仔,俾d信心佢。其實升左中好多野都唔到阿媽理

作者: Teresatam    時間: 18-1-8 13:40

我認為盡快講俾佢知啦, 家長們自己都經歷明白等信等消息嘅痛苦, 那何不盡快讓佢得知消息等佢放下心頭大石呢, 眼見旁人陸續有offer而自己以為無行都係幾慘一件事黎~

最多同佢約法三章囉~!

作者: pandamommy    時間: 18-1-9 10:34     標題: 回覆樓主:

咁大個啦,知道有offer時,都可能想睇一睇封信,信上有日期,如果你遲講,佢一定會發現!莫非到時再講另一個大話話唔見咗?咁註冊紙都有掛。

作者: YDLFATHER    時間: 18-1-9 13:30

做父母的都是為子女好, 有時善意的謊言是必要的
作者: Band5    時間: 18-1-9 14:26

YDLFATHER 發表於 18-1-9 13:30
做父母的都是為子女好, 有時善意的謊言是必要的

有必要的善意謊言應該唔多,有offer唔講亦唔似係必要。

作者: GTTWong    時間: 18-1-11 10:33

我打算過埋呈三先講, 我有同班主任傾過, 她說很多同學知道有offer真係hea讀.....

另外一個原因係, 收左阿仔的學校, 無咩同學會呢個階段報, 應該唔會知住

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5