教育王國

標題: 呈一呈二如坐過山車 [打印本頁]

作者: ck1666    時間: 17-12-21 18:23     標題: 呈一呈二如坐過山車

如題

作者: Yanamami    時間: 17-12-21 18:44

总之有進步係好事~
作者: CALVEN    時間: 17-12-21 19:05

老師沒有告訴你呈一十呈二的確實總名次嗎?
我小朋友學校老師有清楚講俾家長知。
作者: angiehouse    時間: 17-12-21 19:05

ck1666 發表於 17-12-21 18:23
全級120人,呈一排名大約6字頭, 呈二排名大約2字尾,兩次平均排名大約4字頭,咁樣算係Band 幾?求高人指教: ...

三分之一頭,應說有band1,點解吾問下老師

作者: ck1666    時間: 17-12-21 19:15

Yanamami 發表於 17-12-21 18:44
总之有進步係好事~

有進步係好,但不知如何定位呢!

作者: ck1666    時間: 17-12-21 19:17

CALVEN 發表於 17-12-21 19:05
老師沒有告訴你呈一十呈二的確實總名次嗎?
我小朋友學校老師有清楚講俾家長知。 ...

只講個range, 唔講實數!

作者: ck1666    時間: 17-12-21 19:21

angiehouse 發表於 17-12-21 19:05
三分之一頭,應說有band1,點解吾問下老師

話教局指引“唔講得”

作者: YmOra    時間: 17-12-21 21:25

全級120人,呈一排名大約6字頭, 呈二排名大約2字尾,兩次平均排名大約4字頭,咁樣算係Band 幾?求高人指教: ...

兩次差距咁大,更需要學校的協助呢!多找班主任傾多幾次,希望佢明白你的難處,因為你現在無辦法掌握Banding位置,係好難選校呢?!

作者: ck1666    時間: 17-12-21 21:57

YmOra 發表於 17-12-21 21:25
兩次差距咁大,更需要學校的協助呢!多找班主任傾多幾次,希望佢明白你的難處,因為你現在無辦法掌握Banding位 ...

係,的確很難掌握,唯有待假期後再嘗試找老師。

作者: YmOra    時間: 17-12-22 08:20

ck1666 發表於 17-12-21 21:57
係,的確很難掌握,唯有待假期後再嘗試找老師。

努力加油呀!

作者: mw7183    時間: 17-12-22 09:20

ck1666 發表於 17-12-21 19:21
話教局指引“唔講得”

老師有無提議你自行邊兩間?

作者: mytambb    時間: 17-12-22 09:21

什麼學校?應該間間唔同。

作者: hkpapa852    時間: 17-12-22 09:51

你要嘗試瞭解吓, 學校過往大約多少人入到B1中學.

唔係每間學校都一定有1/3既B1學生.

作者: ck1666    時間: 17-12-22 13:16

mw7183 發表於 17-12-22 09:20
老師有無提議你自行邊兩間?

曾問老師自行旅港有冇機,老師說可以一試,因英文強,搏面試表現。我再進取啲問迦密如何,老師答好Mun!

作者: ck1666    時間: 17-12-22 13:19

mytambb 發表於 17-12-22 09:21
什麼學校?應該間間唔同。

普通津小咋

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 13:22

全級有120人既學校,係寶校既機會應該唔大,如果呈一排名6X,呈二排2X尾,兩次平均排名4X頭應該機會唔大(因為唔知道實際情況,好難話一定係或者一定唔係),我估你當4X尾穩陣啲。如果係一線名小,有可能係B1;但係如果唔係一線學校,其實應該係B2。

作者: ck1666    時間: 17-12-22 14:06

hkpapa852 發表於 17-12-22 09:51
你要嘗試瞭解吓, 學校過往大約多少人入到B1中學.

唔係每間學校都一定有1/3既B1學生.

學校一向只公佈中學名,無人數,所以無數據。而家長間傳言往年都有大約60人入Band 1中學。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 14:19

ck1666 發表於 17-12-22 14:06
學校一向只公佈中學名,無人數,所以無數據。而家長間傳言往年都有大約60人入Band 1中學。
...
第一,傳言同事實可能有距離。
第二,Band 1中學同英文中學係唔同既。你需要了解其實家長間既傳言係指英中定Band 1中學。

作者: 大檸樂    時間: 17-12-22 15:42

要睇師兄師姐們嘅實力.先話到比你知!就咁講考第幾,冇咩用
作者: nc2000    時間: 17-12-22 16:02

ck1666 發表於 17-12-21 19:21
話教局指引“唔講得”

我校都係話唔講得,但有津校一樣講晒級排名、banding、有幾多人入邊間中學, 咁人地又唔駛跟教育局指引?! 其實呢d指引害死父母及學生,band 1-2, 咁即係點?呈分試已經有壓力,考完又唔比你知位置

作者: little_yolky    時間: 17-12-22 16:14

nc2000 發表於 17-12-22 16:02
我校都係話唔講得,但有津校一樣講晒級排名、banding、有幾多人入邊間中學, 咁人地又唔駛跟教育局指引?! ...
吓? 老師講俾你聽B1-B2? 明玩嘢喎!
作者: nc2000    時間: 17-12-22 16:53

little_yolky 發表於 17-12-22 16:14
吓? 老師講俾你聽B1-B2? 明玩嘢喎!

同我朋友講,band 1尾band 2 頭, 咁不如講實際級排名,睇下有幾尾,博唔博得過!

作者: little_yolky    時間: 17-12-22 17:32

nc2000 發表於 17-12-22 16:53
同我朋友講,band 1尾band 2 頭, 咁不如講實際級排名,睇下有幾尾,博唔博得過!
...
啊, 即係邊緣人啊。要小心D, 唔好咁博了。
作者: hkpapa852    時間: 17-12-22 18:00

ck1666 發表於 17-12-22 14:06
...

你考慮旅港同迦密,即係九龍城區,咁要小心了。

現實中,大部份九龍城區既津小,B1學生都無 1/3。

你小朋友係邊緣人偏向B2機會較高。

作者: ck1666    時間: 17-12-22 21:15

王家爸爸 發表於 17-12-22 13:22
全級有120人既學校,係寶校既機會應該唔大,如果呈一排名6X,呈二排2X尾,兩次平均排名4X頭應該機會唔大( ...

呈一+呈二模擬排名是4頭至中,不是尾。

作者: ck1666    時間: 17-12-22 21:18

王家爸爸 發表於 17-12-22 14:19
第一,傳言同事實可能有距離。
第二,Band 1中學同英文中學係唔同既。你需要了解其實家長間既傳言係指英中 ...

同意,傳言當然不可盡信。

作者: ck1666    時間: 17-12-22 21:32

hkpapa852 發表於 17-12-22 18:00
你考慮旅港同迦密,即係九龍城區,咁要小心了。

現實中,大部份九龍城區既津小,B1學生都無 1/3。

你估得對,係九龍城區。我考慮旅港是因為小兒英文較突出,搏面試表現。而考慮迦密是因為知道上年收了我校12個。再加上兩間學校自行也是全in。

作者: hkpapa852    時間: 17-12-27 12:55

ck1666 發表於 17-12-22 21:32

你估得對,係九龍城區。我考慮旅港是因為小兒英文較突出, ...
迦密收咗你學校12個學生?

暫時睇番有公佈升中派位既九龍城區小學, 區倗較熱門而有1/3或以上B1學生既官津小學, 如CSK, 奉基, 千禧等, 無一間有12人入到迦密......

如果係其餘個D官津小學, 好大機會連1/3 B1學生都唔夠

作者: ck1666    時間: 17-12-27 16:13

hkpapa852 發表於 17-12-27 12:55

暫時睇番有公佈升中派位既九龍城區小學, 區倗較熱門而有1/3或以上B1學生既官津小 ...

我並無數據証明,只是親耳聽迦密校長親口講而已。

作者: ftmhappy    時間: 17-12-27 20:46

暫時睇番有公佈升中派位既九龍城區小學, 區倗較熱門而有1/3或以上B1學生既官津小 ...

基華去年好多去左迦密。

作者: 786    時間: 17-12-27 21:23

真事。呢間學校都入左2個SPCC。

作者: Hoining    時間: 17-12-27 22:05

作者: hkpapa852    時間: 17-12-28 09:26

ftmhappy 發表於 17-12-27 20:46
基華去年好多去左迦密。
如果係基華, 都有可能

不過隨著何壽南搬咗過九龍城, 全區小學既B1比例可能會有微調.....

基華應只有3X% B1學生, 以樓主小朋友兩次呈分成績

呈一: 6X/120: ~50% (B2水平)
呈二: 2X/120: ~24% (B1水平)

平均: 4X/120: ~33% (邊緣人)

樓主小朋友, 頂多只係B1C..... 而且係邊緣人機會高, 唔甘心太進取, 無乜好結果.

作者: cloudcloudrobot    時間: 17-12-28 10:37

786 發表於 17-12-27 21:23
真事。呢間學校都入左2個SPCC。
請問是那一間呢?
作者: ck1666    時間: 17-12-28 11:28     標題: 回覆樓主:

多謝各高人詳細分析

作者: kkkkkkk2    時間: 18-1-2 23:45

我覺得你自行應該進取d,小朋友明顯進步中,可能呈3可以更進一步呢~!

作者: ck1666    時間: 18-1-3 01:10

kkkkkkk2 發表於 18-1-2 23:45
我覺得你自行應該進取d,小朋友明顯進步中,可能呈3可以更進一步呢~!

呈三後,即使好好彩再有進步,都無咁多名俾佢追啦!
個傻仔曾問我,下次再努力啲,可唔可以排三十名內?我答佢無可能啦,即使下次考第一都唔得!!
況且,邊有咁好彩,只望能排在B1條線上面,叫做有啲機會抽!

作者: hkpapa852    時間: 18-1-3 07:53

ck1666 發表於 18-1-3 01:10

如果阿仔呈三保持到呈二既排名,咁應該會安全。

努力加油!

作者: babywoman    時間: 18-1-3 08:21     標題: 回覆樓主:

我姪女,呈一4x, 呈二2x, 呈三top3。所以萬事皆有可能,小朋友有鬥心就事半功倍。加油

作者: ck1666    時間: 18-1-3 08:36

hkpapa852 發表於 18-1-3 07:53
如果阿仔呈三保持到呈二既排名,咁應該會安全。

努力加油!

係嘅,繼續努力,希望如你所講,多謝

作者: ck1666    時間: 18-1-3 08:38

babywoman 發表於 18-1-3 08:21
我姪女,呈一4x, 呈二2x, 呈三top3。所以萬事皆有可能,小朋友有鬥心就事半功倍。加油
...

令人振奮的例子,今晚同亞仔分享

作者: os_ecu    時間: 18-1-3 08:53

ck1666 發表於 17-12-27 16:13
我並無數據証明,只是親耳聽迦密校長親口講而已。
親自查證點都好過盲信數據.

作者: hwl2b    時間: 18-1-3 09:10

nc2000 發表於 17-12-22 16:53
...

如果係邊緣人, 自行可選2間BAND 1C中學,
又或者1間1C, 1間2A中學
自行可以進取D,

但到大抽奬就要小心D嘞 !
不過我始終唔係好理解, 點解老師既答案咁含糊,
我仔兩年前派中學, 老師同我講到明, 係邊緣人, 分唔到BAND 1 定2

作者: ok3    時間: 18-1-3 13:54

ck1666 發表於 18-1-3 01:10

難得囝囝咁有鬥心, 就算呢個係事實 (雖然我覺得只要呈3再考好啲, 並唔係冇可能), 都唔應該咁同佢講嘛!
你要話佢知, 只要過程盡咗力, 問心無愧就夠, 結果就交俾個天啦!
快啲同佢set定個目標, 一起努力

作者: ck1666    時間: 18-1-3 18:18

ok3 發表於 18-1-3 13:54
難得囝囝咁有鬥心, 就算呢個係事實 (雖然我覺得只要呈3再考好啲, 並唔係冇可能), 都唔應該咁同佢講嘛!
你要 ...

明白。當時只是用平均數概念和兒子分析三次呈分排名的計法,分析後他自己已定下目標,希望他繼續努力圓自己的夢

作者: QuinGOOD    時間: 18-12-10 22:35

ck1666 發表於 18-1-3 18:18
明白。當時只是用平均數概念和兒子分析三次呈分排名的計法,分析後他自己已定下目標,希望他繼續努力圓自 ...

加油,我個小朋友都系邊緣人,煩惱緊,心情好差

作者: 小乖豬    時間: 18-12-11 02:25

王家爸爸 發表於 17-12-22 13:22
全級有120人既學校,係寶校既機會應該唔大,如果呈一排名6X,呈二排2X尾,兩次平均排名4X頭應該機會唔大( ...
請問經驗豐富的前輩, 你們口中的一線小學, 究竟是邊D小學? 可舉例子嗎? 是否男女拔小才是一線小學?

作者: little_yolky    時間: 18-12-11 09:18

小乖豬 發表於 18-12-11 02:25
請問經驗豐富的前輩, 你們口中的一線小學, 究竟是邊D小學? 可舉例子嗎? 是否男女拔小才是一線小學?
...
以我果區計, 有三間小學年年穩定升B1中學都接近六成, 呢三間响我哋區就係一線。而另外, 仲有一間較受歡迎既小學, 升B1中學都大概接近四成。另外果D, 都係二線小學, 無乜人報, 勁多雙非果D, 就屬寶校。
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-11 09:58

小乖豬 發表於 18-12-11 02:25
...
我覺得一線小學,最少係B1比例多過三份一,即係升英中比例應該有四成多、五成。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5