教育王國

標題: 請問學校predict DSE 分數準確嗎? [打印本頁]

作者: aa06    時間: 17-12-19 14:06     標題: 請問學校predict DSE 分數準確嗎?

阿囡學校派了DSE predict 分數, 請問有經驗人士predict 分數和實際DSE分數相差大嗎?
作者: Charlotte_mom    時間: 17-12-19 15:12     標題: 回覆樓主

唔知你學校點估wor......

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-19 15:13

aa06 發表於 17-12-19 14:06
阿囡學校派了DSE predict 分數, 請問有經驗人士predict 分數和實際DSE分數相差大嗎? ...
應該準確過我 Predict 股票既價格。沙盤論戰係理論野,實戰會多咗好多不確定因素,但係應該唔會會話距離好遠。
作者: MC1128    時間: 17-12-19 16:21

阿囡學校派了DSE predict 分數, 請問有經驗人士predict 分數和實際DSE分數相差大嗎? ...
可能各校的評估準確度都不同, 最好問番前屆家長, 或者問老師

作者: aa06    時間: 17-12-19 16:33

回覆 MC1128 的帖子

老師話好準, 前屆家長唔識.
作者: MC1128    時間: 17-12-19 16:38

aa06 發表於 17-12-19 16:33

作為參考無妨

有無參加外界模擬試? 都有個評級可以比照吓

作者: ABC-DAD    時間: 17-12-19 18:34

如果高中幾年一向  校內表現穩定,我會傾向接受學校的PG。現實係專心預備DSE好過啦。
作者: USTdriver    時間: 17-12-19 19:12

留言既概念,一係唔好留,要留言就唔好無寧兩可啦! 咩比心機好過!

我覺得問過往PG 準唔準最實際,如果你前輩唔識,再問第二個,總有一個會識得! 關心子女既一定會留意的! 多數學校的 PG 不會相差太遠,但最緊要係保持水準! 不要大跌!
作者: USTdriver    時間: 17-12-19 19:15

MC1128 發表於 17-12-19 16:38
作為參考無妨

有無參加外界模擬試? 都有個評級可以比照吓

作者: cy.muimui    時間: 17-12-19 20:34

我都想知
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-19 21:10

aa06 發表於 17-12-19 16:33

老師預測學校既整體DSE成績可以好準確,原因係基數大。預測學生既 Best 6 都唔會太唔準確(如果啲老師醒既+/-2分之內應該唔難),單獨一科估+/-1分應該好正常。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-19 21:13

USTdriver 發表於 17-12-19 19:12
留言既概念,一係唔好留,要留言就唔好無寧兩可啦! 咩比心機好過!

我覺得問過往PG 準唔準最實際 ...
佢話「比心機好過」,其實都係好正常,預測既野,無可能完全準確。除咗老師,其實無人可以真係知道差錯有幾大。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-19 21:22

需要留意,有啲學生,平時校內考試成績都穩定,加上心理質素好,老師基本上可以估到(+/-0.5之內),例如預測係5既,結果都會係5;預測係5或者5*既,結果唔係5,就係5*。
但係有啲學生,平時校內考試成績都唔多穩定,加上心理質素唔太好,一考試就心都震,老師基本上無可以估到個學生既表現。

作者: October.    時間: 17-12-19 21:47

我覺得理科準確性會高過文科。
我女學校冇幫佢地Predict,但佢校外補數學,補習社預測好準,完成對辦。
作者: lm251099    時間: 17-12-19 23:06

相差不遠

作者: mother904    時間: 17-12-19 23:21

王家爸爸 發表於 17-12-19 21:22
需要留意,有啲學生,平時校內考試成績都穩定,加上心理質素好,老師基本上可以估到(+/-0.5之內),例如預 ...
想請教,考試黎講,點先算心理質素好?有冇得後天訓練?
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 08:55

mother904 發表於 17-12-19 23:21
想請教,考試黎講,點先算心理質素好?有冇得後天訓練?
心理素質好起碼考試時唔會驚;遇到唔識既刁鑽問題時識得從已有知識諗解決辦法;發現做錯既時候唔會自怨自艾,而係冷靜諗清楚錯係邊、點錯法,然後交卷前改正好。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 09:06

驚改變係心理素質差既人既最大特性,遇到問題會恐懼,唔識揾解決方法。所以最好既訓練係平時要佢自己問題自己解決。
另外因為驚改變,所以都怕得罪人,會諗辦法跟其他人既意見,想討好其他人,會訓練佢唔好盲目跟從,要多思考。
鍾意怨係心理素質差既人既另一個特點,唔好俾小朋友習慣怨人,平時遇見問題,訓練佢搵解決方法,而唔係怨人。
作者: cow    時間: 17-12-20 09:32

小兒考7科, 3科=PG, 3科=PG+1, 1科=PG+2
作者: aa06    時間: 17-12-20 10:18

回覆 cow 的帖子

是不是你的兒子學校估計保守, 還是你的兒子超水平發揮?
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-20 10:31

cow 發表於 17-12-20 09:32
小兒考7科, 3科=PG, 3科=PG+1, 1科=PG+2
PG+/-1係正常
作者: cow    時間: 17-12-20 11:10

回覆 aa06 的帖子

應該係佢平時考試得過且過, 考DSE時較認真。
作者: JoseHui    時間: 17-12-20 13:27

October. 發表於 17-12-19 21:47
我女學校冇幫佢地Predict,但佢校外補數學,補習社預測好準,完成對辦。 ...
請教是跟哪間補習預測咁準, 想一試睇吓成績去到邊, 唔該

作者: October.    時間: 17-12-20 19:59

JoseHui 發表於 17-12-20 13:27
請教是跟哪間補習預測咁準, 想一試睇吓成績去到邊, 唔該
唔係大型星級補習社,天后及太子有教室。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-21 14:47

October. 發表於 17-12-19 21:47
我女學校冇幫佢地Predict,但佢校外補數學,補習社預測好準,完成對辦。 ...

補習社用籤筒求?
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-21 14:51

補習社一定無老師咁了解嗰學生,點可能準確?同啲人話黃大仙既解籤佬準一樣,解得夠多,總有準既。
作者: hksarhksar    時間: 17-12-21 17:20

我仔在學校成績麻麻,但他喜歡看課外書,學校估低好多.因出中他識的米高分D學校的估算我都無問, 是阿仔放榜後才說給我知

作者: 好想哭    時間: 17-12-21 17:25

朋友個仔話中、英、數、LS, 學校PG 是4、4、5*、4 但結果是5*、5、5**、5
而今年我去家長會問過,校長則透露,根據過去幾屆經驗mock exam之後出的PG可參考喎

作者: October.    時間: 17-12-21 20:47

王家爸爸 發表於 17-12-21 14:47
補習社用籤筒求?
真係計住時間來操卷,數學答案岩就岩,咩分數咩GRADE, 有數得計,加上補咗一段時間後,學生能力點,老師已大致摸清楚晒。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-22 08:21

October. 發表於 17-12-21 20:47
真係計住時間來操卷,數學答案岩就岩,咩分數咩GRADE, 有數得計,加上補咗一段時間後,學生能力點,老師已 ...
學校老師操卷,加上平時對學生既認識(連續三年,每日見面),當然估計準確既機會好高,但係都會估錯。因為老師根據足夠資料估,當然亦都唔會錯好多,最多1分之差。補習社情況就好唔同,好少係連續見三年、日日見。補習社對學生既了解一定更少,數學範圍闊,個學生錯係唔識,某部分根基唔好,唔小心,定係其他原因,佢哋無可能知道。唔夠資料,補習社除咗用籤筒外,無可能預料到嗰學生成績。

作者: Jackielee    時間: 17-12-22 09:56

回覆 好想哭 的帖子

同學仔最後衝刺發力,還有臨場表現

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5